http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/12/drone-uav.html?showComment=1577951472987#comment-c8933096870605619223
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019
ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ (DRONE, UAV). ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
Σε λίγα χρόνια τα UAV/UCAV θα αντικαθιστούν μαχητικά αεροσκάφη τρίτης γενιάς!Πρέπει να βγει σε παραγωγή ελληνικό UCAV με επιδόσεις πολύ ανώτερες των τουρκικών.
Γιάννης Τσαμάνδουρας Proelasi
Η επιλογή της Ελλάδας το 1980 ήταν το ελληνικής κατασκευής UAV ΠΗΓΑΣΟΣ-1 το οποίο ήταν σκέτη αποτυχία λόγω έλλειψης τεχνικής εμπειρίας, κακής οργάνωσης και θεσμικών προβλημάτων. Το 2003 συστάθηκε ειδική επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων και αγοράστηκαν τα όργανα ελέγχου και ο βιομηχανικός εξοπλισμός για τις πτητικές δοκιμές. Το 2005 ξεκίνησε η προσπάθεια της πιό σύγχρονης έκδοσης UAV MALE (Medium Altitude Long Endurance) ΠΗΓΑΣΟΣ-2 και το 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης των αεροχημάτων και σταθμών ελέγχου τους. Το 2007 το ΠΗΓΑΣΟΣ-2 δοκιμάστηκε σε διακλαδικές ασκήσεις και το 2008 συγκροτήθηκε στη Πολεμική Αεροπορία η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με ΠΗΓΑΣΟΣ-2.
Το νόημα απο όλα τα παραπάνω είναι ότι στην Ελλάδα επί 30 χρόνια ξοδεύτηκαν άσκοπα πολλά χρήματα για έρευνα-ανάπτυξη UAV, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς τεχνική εμπειρία και εξωτερική βοήθεια. Αντιθέτως η Τουρκία λόγω των συγκρούσεων με τους Κούρδους και την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την πώληση όπλων όπως το UAV Predator κατάφερε με αγγλική βοήθεια μέσα σε 10 χρόνια να δημιουργήσει ολόκληρη οικογένεια UAV/UCAV τουρκικής τεχνολογίας, τα οποία ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά ευθέως τα αμερικανικά συστήματα σε επιδόσεις! Το μόνο «θετικό» σημείο ανάπτυξης UAV στην Ελλάδα είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ στο κορυφαίο πρόγραμμα UCAV nEUROn το 2003. Το nEUROn είναι αερόχημα επίδειξης τεχνολογίας και όχι πρωτότυπο παραγωγής όπως λανθασμένα δημοσιεύουν διάφοροι. Δηλαδή είναι μιά πλατφόρμα όπου δοκιμάζονται στελθ τεχνολογίες και αποκτιέται know-how για μελλοντικά οπλικά συστήματα όπως το Future Combat Air System.
Συνοψίζοντας η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω απο την Τουρκία στο τομέα των UAV/UCAV και ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το κενό είναι η ανάπτυξη εξαιρετικά προηγμένων UAV/UCAV. Προφανώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να αξιοποιήσει κάθε πιθανό πόρο απο κοινοτικά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ και να πέσουν χρήματα και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δέν αρκεί όμως αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.