Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020

ΤΑ 10 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ «ΦΑΡΜΑΚΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.


Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 69 φάρμακα που ίσως έχουν κάποιο αποτέλεσμα κατά του κορωνοϊού και για περισσότερα από 20 οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. 

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ REGENERON.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινά τέσσερις μεγάλες δοκιμές για τέσσερις από αυτές που θεωρούνται οι πιο υποσχόμενες. Η προσπάθεια για την αναζήτηση αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων εξελίσσεται παράλληλα με εκείνη για την ανάπτυξη εμβολίου, αλλά αναμένεται να φέρει καρπούς πιο γρήγορα.
Μερικά υποψήφια φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, κάτι που μπορεί να γλιτώσει χρόνο στους επιστήμονες από ό,τι αν άρχιζαν την προσπάθεια εκ του μηδενός. Η λίστα των φαρμάκων προδημοσιεύθηκε από επιστήμονες στον ιστότοπο bioRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Νέβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, εντόπισαν 24 υποψήφια φάρμακα για το νέο κορωνοϊό, τα οποία ήδη είναι εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 (ουσία μετφορμίνη), αλλά και απρόσμενων παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια (αντιψυχωσική ουσία αλοπεριδόλη). Κάποια άλλα υποψήφια και μη εγκεκριμένα ακόμη φάρμακα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές ή σε πρώιμο στάδιο, όπως ουσίες κατά των παρασίτων.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια μεγάλη παγκόσμια κλινική δοκιμή, με την ονομασία Solidarity (Αλληλεγγύη), η οποία θα δοκιμάσει τις τέσσερις πιο υποσχόμενες θεραπείες. Η μελέτη θα συμπεριλάβει πολλές χιλιάδες ασθενείς σε δεκάδες χώρες και έχει σχεδιασθεί να είναι απλή, ώστε ακόμη και νοσοκομεία που έχουν «ζοριστεί» στο έπακρο (π.χ. της Ιταλίας) να μπορούν να συμμετάσχουν.
            

1.   ΤΟ  ΦΑΡΜΑΚΟ  ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ

Το  φάρμακο  Χλωροκίνη   Aralen (φωσφορική χλωροκίνη)  και  Plaquenil (θειϊκή υδροξυχλωροκίνη).

Το ήδη εγκεκριμένο φάρμακο Plaquenil (θειϊκή υδροξυχλωροκίνη) για την ελονοσία, τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και την οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα, της Sanofi,  λέγεται  ότι  παρουσιάζει  αποτελέσματα έναντι του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τον Γάλλο καθηγητή Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ, από το Μεσογειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Νόσων της Μασσαλίας, βελτιώνει πολύ την εξέλιξη της νόσου COVID-19.
Ο δρ Ραούλ προχώρησε σε μικρού εύρους κλινικές μελέτες αφού είχαν προηγηθεί δοκιμές χορήγησης του Plaquenil στην Κίνα τον Φεβρουάριο. Χορήγησε 600 mg καθημερινά σε 24 ασθενείς και έπειτα από έξι ημέρες ο κορωνοϊός είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμό των έξι από αυτούς. Πρόθεση του Γάλλου λοιμωξιολόγου είναι να επεκτείνει το θεραπευτικό αυτό πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με COVID-19.
Η Sanofi ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δεσμεύσει ποσότητες του Plaquenil ώστε να διατεθούν στην έρευνα και θεραπεία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια δόσεις θειϊκής υδροξυχλωροκίνης στα εργαστήριά της ώστε να χορηγηθούν, εφόσον οι κλινικές έρευνες εξελιχθούν ομαλά, σε 300.000 ασθενείς.  Με βάση αναφορές από την Κίνα, η χρήση του φαρμάκου συνοδεύεται από μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα κινητοποίησε άμεσα τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν στο πορτφόλιο τους σκευάσματα υδροχλωροκίνης, να προχωρήσουν σε δέσμευση ποσοτήτων τόσο προς έρευνα όσο και προς άμεση χορήγηση σε ασθενείς με COVID-19. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρσς να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης σκευασμάτων υδροχλωροκίνης ως θεραπεία έναντι του SARS-CoV-2.
Ο Δρ Ραούλ έχει ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις υδροχλωροκίνης για να εκπονήσει μελέτη σε 800 Γάλλους πολίτες, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 3.000 ασθενών σε Ευρώπη και Κίνα.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ξεκινούν άμεσα δοκιμές υδροχλωροκίνης σε ασθενείς θετικούς στον SARS-CoV-2, επικαλούμενος την γαλλική προκαταρκτική μελέτη.
«Θεωρητικά το φάρμακο φαίνεται να είναι επιβοηθητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Andrew Cuomo το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο FDA στέλνει 10.000 υδροχλωροκίνης στη Νέα Υόρκη για τη θεραπεία ασθενών με νόσο COVID-19. «Η χορήγηση θα ξεκινήσει άμεσα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τις οικογένειες των ασθενών», εξήγησε ο κ.Cuomo.
Στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης έχει ήδη ξεκινήσει σχετική κλινική δοκιμή. Ο Δρ. William Grace, μέλος της επιστημονικής ομάδας, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο εξήγησε ότι η χορήγηση της υδροχλωροκίνης γίνεται μόνο σε βαριά πάσχοντες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τον Δρ. Grace, 100 ασθενείς έχουν λάβει υδροχλωροκίνη και ευτυχώς δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κανένας θάνατος. Κι αυτό διότι όπως ο ίδιος επεσήμανε, η υδροχλωροκίνη είναι μια πολύ λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης που επίσης έχει δοκιμαστεί έναντι της νόσου COVID-19.
Ο Αμερικανός γιατρός εξήγησε επίσης ότι ο κυριότερος λόγος που οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν όταν προσβληθούν από τον κορωνοϊό είναι «διότι οι πνεύμονές τους γεμίζουν υγρό, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον λοιμογόνο παράγοντα. Η υδροχλωροκίνη μόνη της ή συνδυαστκά με την αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό, αναστέλλει αυτή την αντίδραση του ανοσοποιητικού αλλά και τον πολλαπλασιαμό του ιού στον οργανισμό».
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υδροχλωροκίνη επί του παρόντος εξετάζεται, σε διάφορα κλινικά κέντρα ανά τον κόσμο, τόσο ως προφυλακτική θεραπεία, δηλαδή πριν την έκθεση στον κορωνοϊό, όσο και ως θεραπεία μετά την έκθεση ώστε να μην νοσήσει κανείς, αλλά και ως αγωγή σε άτομα με ήπια, μέτρια και σοβαρή COVID-19.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες ώστε να υπάρχει μια γενική καθοδήγηση των γιατρών ως προς τη χρήση, τη δοσολογία ή τη διάρκεια της αγωγής με υδροχλωροκίνη για την προφύλαξη ή θεραπεία του κορωνοϊού. Ο Γάλλος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ στη μκρή κλινική μελέτη χορήγησε στους 24 ασθενείς για επτά ημέρες 600 mg υδροχλωροκίνης. Ενώ Αμερικανοί γιατροί έχουν αντιπροτείνει, για ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, χαμηλότερη δοσολογία (400 mg).
Τέλος, ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ, υπενθυμίζει ότι μπορεί η υδροχλωροκίνη να είναι παλιό και γνωστό φάρμακο (υπάρχει από τη δεκαετία του ’50) αλλά έχει και παρενέργειες, όπως κεφαλαγλίες, ζάλη και διάρροια «συνεπώς δνε είναι ένα φάρμακο που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν με κλειστά μάτια».
Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι η χλωροκίνη ότι «θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού», πράγμα που οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες γι’ αυτό το γνωστό εδώ και δεκαετίες φάρμακο κατά της ελονοσίας. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτούνται μεγάλες δόσεις κατά του νέου ιού και το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές παρενέργειες. Προηγούμενες μελέτες του δεν είναι ενθαρρυντικές. «Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει αυτό το φάρμακο στον ένα ιό μετά τον άλλο, αλλά ποτέ δεν «δούλεψε» στους ανθρώπους. Η δόση του που απαιτείται, είναι υπερβολικά υψηλή», σύμφωνα με την ειδική στις πνευμονικές λοιμώξεις Σουζάνε Χέρολντ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκίσεν. Κινέζοι που δοκίμασαν τη χλωροκίνη σε πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19, επεσήμαναν τα οφέλη της σε δημοσίευση στο BioScience, αλλά χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Περισσότερες από 20 μελέτες έχουν γίνει στην Κίνα για το φάρμακο αυτό, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν ακόμη δοθεί στον ΠΟΥ. Ερευνητές στη Γαλλία δοκίμασαν τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε 20 ασθενείς με Covid-19 και ανέφεραν ότι μειώνει το ιικό φορτίο στους ασθενείς, αλλά η μελέτη τους δεν ήταν τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη. Ειδικά η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έχει διάφορες παρενέργειες (π.χ. για την καρδιά). Αλλά θα δοκιμασθεί από τον ΠΟΥ για να υπάρξει επιτέλους μια σαφέστερη εικόνα.
2.   ΤΟ  ΦΑΡΜΑΚΟ  ΦΑΒΙΠΙΡΑΒΙΡΗ   (Avigan της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical).

Θετικά είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας για το αντιιϊκό φάρμακο Avigan (φαβιπιραβίρη), της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical.
Η φαβιπιραβίρη έχει αναπτυχθεί από το 2014 ως αντιιϊκό κατά ανθεκτικών στελεχών της εποχικής γρίπης και έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), αλλά δεν είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ζανγκ Ξινμίν, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας της Κίνας, σε δύο κλινικές μελέτες που έγιναν στην Ουχάν και στη Σενζέν, με τη συμμετοχή 240 και 80 ασθενών, αντίστοιχα, το εν λόγω αντιιϊκό φάρμακο απεδείχθη αποτελεσματικό έναντι των σχετιζόμενων με τον κορωνοϊό συμπτωμάτων, περιλαμβανομένης της πνευμονίας, χωρίς εμφανείς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών άρχισε να είναι ορατή από την τέταρτη ημέρα λήψης του αντιιϊκού, εν αντιθέσει με το διάστημα των 11 ημερών για την ομάδα ελέγχου.
Επίσης ο ακτινογραφικός έλεγχος επιβεβαίωσε τις βελτιώσεις επί των πνευμονικών ευρημάτων στο 91% των ασθενών που είχαν πάρει Avigan. Κινεζική φαρμακευτική εταιρεία έχει λάβει άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της χώρας να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του.
Η Κίνα ετοιμάζεται να παράξει μαζικά το Ιαπωνικό Favipiravir.
Ένα  «φάρμακο» για τον κορωνοϊό, το FAVIPIRAVIR, ενέκρινε χθες η Κίνα ως αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει πως η μαζική του παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Κίνας, ενέκρινε , το αντιικό φάρμακο Favipiravir, που παράγεται στην Ιαπωνία με την εμπορική ονομασία «Avigan».
Το συγκεκριμένο φάρμακo πέρασε επιτυχώς τις εργαστηριακές δοκιμές καθώς και τις πρόσφατες κλινικές δοκιμές ενώ είχε δοκιμαστεί ως πειραματικό φάρμακο σε 340 βαριές περιπτώσεις ασθενών στην Ουχάν, την Σενζέν και την Σαγκάη. 
Μάλιστα 91% αυτών των ασθενών με βαριά πνευμονία, έδειξαν αισθητή βελτίωση.
Σύμφωνα με το  Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως «εμποδίζει την εξάπλωση του COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό και σταματάει την καταστροφική δράση του ιού με την χορήγησή του».
Αυτή τη στιγμή μόνο 3 χώρες έχουν το φάρμακο και μία ετοιμάζεται να το κατασεκυάσει.  Η Κίνα, η Ιαπωνία, η... Τουρκία η οποία -άγνωστο πως- κατάφερε να το αποκτήσει και το Ιράν!
Σύμφωνα με αποκαλύψεις αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας του Ιράν που έχει συνάψει συμφωνία για την φόρμουλα παραγωγής του φαρμάκου με την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου Παστέρ του Ιράν, Δρ Μοχάμαντ Ρέζα Αγκχασαντετζί, που αναμετέδωσαν τουρκικά και αραβικά ΜΜΕ, «φάρμακο κατά του κορωνοϊού θα κυκλοφορήσει μέσα στις 7- 10 επόμενες μέρες», αφού έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Φαρμάκων !
Μάλιστα, το φάρμακο έχει δοκιμαστεί τόσο κλινικά όσο και σε ασθενείς του κορωνοϊού με απόλυτη επιτυχία, φέρεται να έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας: «Έχουμε κάνει δοκιμές, ήταν επιτυχημένες». 
Στην μορφή του τελικού φαρμάκου κατά του ιού δεν το έχουν άλλες χώρες.
Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει επισήμως σε συνέντευξη Τύπου πως το φάρμακο αυτό που είχε εγκριθεί στην Ιαπωνία το 2014,  ως φάρμακο κατά της γρίπης, αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στην θεραπευτική αγωγή ασθενών του κορωνοϊού, σε νοσοκομεία της Κίνας.
Τα Κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα, αναφέρουν ότι οι έρευνες των αρμόδιων υπουργείων της Κίνας, ειδικά στην περιοχή Σενζέν έδειξαν ότι οι ασθενείς που το έλαβαν κατά την νοσηλεία τους βρέθηκαν αρνητική στο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, κατά μέσο όρο μετά από 4 ημέρες ενώ αντιθέτως οι ασθενείς που δεν το έλαβαν πήραν εξιτήριο – κατά μέσο όρο- σε 11 ημέρες.
Οι ίδιες έρευνες έδειξαν επίσης πως «οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο  έδειξαν βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων τους σε ποσοστό 91% ενώ όσοι έλαβαν άλλες θεραπείες είχαν βελτίωση κατά 62% σύμφωνα με ευρήματα σε ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες» σε διάφορα νοσοκομεία της Κίνας.
Έτοιμο για μαζική παραγωγή. 
Ελπίζεται σε τρεις εβδομάδες να έχουν παραχθεί αρκετά σκευάσματα και για εξαγωγές σε άλλες χώρες, κάτι που ελπίζεται να αμβλύνει σημαντικά τη θνησιμότητα της επιδημίας.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Κίνας για την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου πιθανολογείται ότι έχει το γεγονός πως η πατέντα της φαρμακευτικής ουσίας του στην Ιαπωνία έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν υπάρχει καμία προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων.
Το ίδιο φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί ως αγωγή για τους ασθενείς από τον ιό Ζίκα στην Βραζιλία ενώ το 2016 είχε δημοσιευτεί μια επιστημονική μελέτη Αφρικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα του σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών του Έμπολα.
Μετά από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σε 2.000 ασθενείς  στην  Κίνα  (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκριναν στα μέσα Φεβρουαρίου για χρήση το αντιικό φάρμακο Favilavir (γνωστό προηγουμένως ως Fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού
Πριν τρεις ημέρες ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών της Κίνας Ζανγκ Ξινμίν ανακοίνωσε πως «εντόπισαν ότι ένα φάρμακο κατά της γρίπης που ανέπτυξε η Ιαπωνία το οποίο επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης».  
Το φάρμακο είναι το... Favipiravir που είναι γνωστό επίσης ως Avigan ή Favilavir χορηγήθηκε στις ομάδες ασθενών.
Το Κινεζικό Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών ανακοίνωσε πως το φάρμακο μειώνει την διαδικασία ανάρρωσης των προσβεβλημένων ασθενών από 11 ημέρες σε 4 ημέρες. Στο 91% αυτών των ασθενών παρατηρείται βελτίωση στην πνευμονική υγεία και τελική ίαση.
Να σημειώσουμε ότι το 91% αφορά αυτούς που νοσηλεύονται, όχι αυτούς που νοσούν και είναι απλά σε καραντίνα στο σπίτι τους, οι οποίοι δεν χρειάζονται καν θεραπεία.


Σημείωση:  Το φάρμακο που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι μπορεί να έχει κάποιο όφελος αλλά δεν έχει εγκριθεί από κανέναν άλλο οργανισμό για χρήση του ενάντια στον ιό, πειραματικά γίνεται η χορήγηση του και δεν υπάρχουν δεδομένα για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

                                                                 

3.   ΤΟ  «ΦΑΡΜΑΚΟ»   ΡΕΜΝΤΕΣΙΒΙΡΗ  (REMDESIBIR). 

Είχε αρχικά αναπτυχθεί από την φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc κατά του ιού Έμπολα και άλλων σχετικών ιών. Είχε δοκιμαστεί πέρυσι στην έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να «φρενάρει» τους κορωνοϊούς, γι’ αυτό θα δοθεί σε αυτό το φάρμακο μια δεύτερη ευκαιρία. Δύο ασθενείς στις ΗΠΑ που ήδη το πήραν, εμφάνισαν άμεση βελτίωση, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, από τα τέσσερα θεραπευτικά σχήματα της μελέτης Solidarity του ΠΟΥ, θεωρείται το πιο υποσχόμενο, καθώς, μεταξύ άλλων, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις, δεν φαίνεται να είναι τοξικό. Είναι όμως ακριβό, χορηγείται ενδοφλέβια και πιθανότατα είναι πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγείται σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι πολυκεντρική τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, πλασέμπο-ελεγχόμενη έρευνα σε 349 νοσοκομειακούς ασθενείς σε 50 κέντρα παγκοσμίως. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται την 1η Απριλίου 2023. Ακόμα, σε τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη Φάσης 3, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, 600 ασθενείς με μέτριας βαρύτητας COVID-19 λαμβάνουν ρεμντεσιβίρη, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάιο. Τέλος, στις προαναφερόμενες πόλεις και χώρες, σε τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη Φάσης 3, θα δοκιμαστεί το φάρμακο σε 400 ασθενείς με σοβαρή νόσο, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Μάιο. Να σημειωθεί ότι η ρεμντεσιβίρη χορηγείται επιλεκτικά και σε βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Έλληνες ασθενείς με κορωνοϊό έχουν λάβει σε μικρές ποσότητες το πειραματικό φάρμακο Remdesivir σε νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και της Αθήνα όπως τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Όπως επιβεβαίωσε ο Ν.Σύψας, η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στο οποίο και εναποθέτουμε όλοι τις ελπίδες μας, πράγματι αργεί τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά όχι το φάρμακο για την ίαση των συμπτωμάτων του.
Από τα υπάρχοντα φάρμακα κανένα δεν δείχνει να είναι απόλυτα δραστικό, ίσως όμως ένα εξ αυτών να έχει μια δραστικότητα. Ωστόσο χρειάζονται κάποιες μελέτες προκειμένου αυτό να επιβεβαιωθεί, ξεκαθάρισε.
Αυτό το φάρμακο είναι το Remdesivir βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες δοκιμές   (Φάση 3)  σε Κίνα και Αμερική και όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς τυγχάνει να γνωρίζει πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δοκιμών είναι καλά ίσως στα τέλη Απριλίου να έχουμε ένα φάρμακο για τον κορωνοϊό.
Ανέφερε παράλληλα ότι το εν λόγω σκεύασμα εάν όλες οι δοκιμές είναι πετυχημένες αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη του καλοκαιριού.4.   ΤΟ  «ΦΑΡΜΑΚΟ»  KALETRA  (λοπιναβίρη/ριτοναβίρη)

Ritonavir/Lopinavir: Συνδυαστική θεραπεία με την ονομασία Kaletra δύο φαρμάκων κατά του ιού HIV, εγκεκριμένη από το 2000.
Η αμερικανική φαρμακευτική AbbVie, κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του αντι-ρετροϊκού συνδυασμού Kaletra (λοπιναβίρη/ριτοναβίρη), συνεργάζεται με τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές για τη χρήση του σκευάσματος στη θεραπεία της νόσου. Προκαταρκτικές αναφορές στην Κίνα δείχνουν ότι όντως συμβάλλει στην καταπολέμησή της. Μάλιστα, ως πειραματική λύση χρησιμοποιείται και σε Έλληνες ασθενείς με σοβαρής μορφής COVID-19.
Μικρή πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 199 ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», απογοήτευσε γιατί δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς με Covid-19. Αλλά ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια νέα δοκιμή σε μεγαλύτερο εύρος ασθενών. Η θεραπεία είναι γενικά ασφαλής, αλλά αν αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο ήπαρ.
Η Kaletra  μπορεί  να  δοθεί  σε συνδυασμό με ιντερφερόνη βήτα.


5.   ΤΟ  «ΦΑΡΜΑΚΟ»  Rezolsta (νταρουναβίρη/κομπισιστάτη)

Η αμερικανική Janssen, μέλος της Johnson & Johnson, διαθέτει την αντιρετροϊκή συνδυαστική θεραπεία Rezolsta (νταρουναβίρη/κομπισιστάτη) για χρήση σε ερευνητικές προσπάθειες εξεύρεσης θεραπείας για την COVID-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναστολέας της πρωτεάσης, δαρουναβίρη, έχει αντιιϊική δραστηριότητα έναντι της νόσου. Ο εν λόγω θεραπευτικός συνδυασμός χορηγείται επιλεκτικά και σε Ελληνες ασθενείς.


ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Σε απτό στάδιο εφαρμογής φαίνεται να βρίσκεται και η ανοσοθεραπεία που προτείνει ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ), Αρτούρο Κασαντεβάλ. Η θεραπεία βασίζεται σε αντισώματα από πλάσμα ή ορό αίματος από άτομα που έχουν ήδη αναρρώσει και τα οποία όταν χορηγηθούν σε πάσχοντες, αλλά και σε όσους κινδυνεύουν να νοσήσουν, έχουν την ικανότητα να προσδένονται και να εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2. Αυτής της μορφής η ανοσοθεραπεία βασίζεται σε ήδη τεκμηριωμένες κλινικές πρακτικές, ενώ η διαδικασία απομόνωσης του ορού ή του πλάσματος εφαρμόζεται με ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και μπορεί να γίνει με εργαστηριακό εξοπλισμό που υπάρχει ήδη σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια.
Στις ΗΠΑ γίνεται αγώνας δρόμου για τη χορήγηση αυτής της ανοσοθεραπείας, ενώ στη Σανγκάη γιατροί έχουν ήδη χορηγήσει τη συγκεκριμένη αγωγή σε ασθενείς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda Pharmaceutical Company Ltd. έχει αρχίσει κλινικές δοκιμές.ΦΑΡΜΑΚΑ  ΜΕ  ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ  ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ


6.   Kevzara (sarilumab, ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα),  φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σε κλινική μελέτη Φάσης 2/3 βρίσκεται το φάρμακο Kevzara (sarilumab, ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα) των Regeneron Pharmaceuticals και Sanofi, που είναι εγκεκριμένο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή πλασέμπο-ελεγχόμενη μελέτη με τη συμμετοχή 400 ασθενών γίνεται σε 16 κέντρα με στόχο να διαπιστωθεί αν μειώνει τον πυρετό και την ανάγκη για παροχή οξυγόνου. Στη Φάση 3 θα ελεγχθεί αν προλαμβάνει τον θάνατο και μειώνει την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, της παροχής οξυγόνου ή νοσηλείας λόγω COVID-19. Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μικρή μελέτη 21 ατόμων στην Κίνα έδειξε ότι μπορεί να συντελέσει σε μικρές μειώσεις των εμπύρετων επεισοδίων και 7% μείωση της ανάγκης για οξυγόνο.

7.   Μονοκλωνικό αντίσωμα 47D11

Εν τω μεταξύ, ελπιδοφόρα είναι η ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στην Ολλανδία, ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα 47D11 είναι ικανό να καταπολεμήσει την COVID-19. Η κλινική δοκιμή του αναμένεται να ξεκινήσει σε ασθενείς στον Μάιο, καθώς είναι ήδη επιβεβαιωμένο ότι έχει την ικανότητα να επιτίθεται σε ιούς. Το 47D11 εμποδίζει τον SARS-CoV-2 να μολύνει τον άνθρωπο καθώς προσδένεται στο «επίτοπο», το τμήμα του ιού που είναι αναγνωρίσιμο από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.


8.   Μονοκλωνικό αντίσωμα VelocImmune  
(από  την  Regeneron  του  Χρήστου  Κυρατσού).

Η Regeneron, λοιπόν, αναπτύσσει μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα VelocImmune με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με εξανθρωπισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας  Κοζανίτη  Χρήστο Κυρατσού, η εταιρεία σκοπεύει να έχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες δόσεις προφυλακτικής θεραπείας έτοιμες προς δοκιμή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

9.  ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ  TAK-888
Η Takeda δοκιμάζει σε προκλινικό στάδιο επίσης τη θεραπεία TAK-888, υπερ-ανοσιακές σφαιρίνες σε άτομα υψηλού κινδύνου νόσησης, με βάση πλάσμα αίματος από άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19.

Η  Vir Biotechnology Inc. με την Biogen Inc. και τη WuXi Biologics δοκιμάζουν επίσης μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της νόσου COVID-19.10.   ΕΝΑ  ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΟ  «ΦΑΡΜΑΚΟ»  ΤΟ  Alfa 2B

Πριν μερικές ημέρες λοιπόν η κουβανέζικη πρεσβεία στην Ρώμη δέχτηκε το αίτημα της Ιταλίας για βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό το οποίο θα φέρει μαζί του το κουβανέζικο αντιικό φάρμακο Alfa 2B, το οποίο κατά τις κινεζικές αναφορές έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μη εξάπλωση του COVID19 στην Κίνα.
Σύμφωνα με τις αναφορές από την Κίνα το Alfa 2B έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην μη διάδοση του ιού.
Έτσι λοιπόν ο Giulio Gallera, σύμβουλος Υγείας της περιφέρειας της Λομβαρδίας στην Ιταλία, ενημέρωσε δημοσίως ότι ζήτησε επισήμως ιατρική βοήθεια από την Κούβα. 
Ήδη η κουβανέζικη φαρμακευτική βιομηχανία είναι έτοιμη να προσφέρει θεραπεία σε χιλιάδες δυνητικούς ασθενείς στο νησί από τον COVID-19 σύμφωνα με τον Eduardo Martínez, πρόεδρο του BioCubaFarma Business Group.
Μάλιστα ο Μαρτίνεζ αναφέρει πως 22 φάρμακα έχουν παραχθεί στην Κούβα όπως απαιτεί το πρωτόκολο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και δήλωσε «Έχουμε φάρμακα για χιλιάδες ανθρώπους και ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε την παραγωγή σημαντικά για αυτούς που έχουν την λιγότερη κάλυψη».

Έρευνα για τον μηχανισμό του ιού
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στη Δ’ʼ Παθολογική Κλινική, Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», ανέλυσε δείγματα αίματος από τους νοσούντες από COVID-19 και εντόπισαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο ιός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε οξεία πνευμονία. Επίσης εντοπίστηκαν μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, τα οποία με μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μπλοκαριστούν και έτσι να θεραπευτούν οι βαρέως πάσχοντες.ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.

Οι  γιατροί  ενημερώνοντας  τον  λαό  δεν  μπορούν  να  καταλάβουν  ότι  μιλώντας  για  αρρώστιες  και  θεραπείες,    άλλα  πράγματα  εννοούν  αυτοί  και  άλλα  καταλαβαίνει ο  λαός,  ακόμη  και  οι  διαθέτοντες  υψηλή  ευφυΐα  και  μόρφωσηαλλά  άσχετοι  με  την  ιατρική.  Ο  λαός  ακούγοντας  τους  γιατρούς  να  μιλούν  για  "φάρμακα"  για τον  κορωνοϊό,  νομίζει  ότι  μόλις  "κολλήσει"  τον  ιό  και  εμφανίσει  βήχα  και  πυρετό,  θα  πάρει  μερικά  χάπια για  δέκα  ημέρες  και θα  σκοτώσει  το  "μικρόβιο".   Ένα  παράδειγμα:  ο  βιαστικός  πρόεδρος  Τραμπ  άκουσε  ότι  η  Χλωροκίνη  και  η  αζιθρομυκίνη  «θεραπεύουν»  από  τον  Κορωνοϊό.  Έτσι  διέταξε,  δώστε  σε  όλους  αυτά  τα  δύο  και  τελειώσαμε.  Και κανένας  γιατρός  δεν  του  είπε:  «Πρόεδρε,   η  αζιθρομυκίνη  είναι  αντιβιοτικό  για  μικρόβια.  Δεν  κάνει  τίποτε,  απολύτως  τίποτε,  στους  ιούς.  Όσο αφορά  την  Χλωροκίνημάλλον  περισσότεροι  θα  πεθάνουν  από  τις  παρενέργειες  παρά  θα  θεραπευτούν».Οι "Αυτόχθονες  Έλληνες"  έγραψαν  προχθές: 

"Δεν  μπορούμε  να  νικήσουμε  με  φάρμακα  ούτε  τον  απλό  ιό  που  μας  προκαλεί  το  συνάχι  και  διαδίδουν  ότι  βρήκαν φάρμακα  για  να  θεραπεύσουν  τον  Κορωνοϊό.
Μόνο  το  εμβόλιο  αποτελεί  σωτηρία.  Διάφορα  "φάρμακα"  πιθανόν  να  ανακόψουν την  θανατηφόρα  έκβαση  της  νόσου  και  να  προσφέρουν  τον  χρόνο  στον  ίδιο  τον  οργανισμό  να  αντιδράσει.

ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΙΟΣΤΑΤΙΚΑ  ΦΑΡΜΑΚΑ 

Τώρα  τελευταία,  κυρίως  με  τον  ιό  HIV,  προσπάθησαν,   με σχετική  επιτυχία,  να  παρασκευάσουν  «αντιβιοτικά»,  που  προσπαθούν  να  σκοτώσουν  τους  ιούς  πριν  μπουν  στα  κύτταρα  ή  να  μιμηθούν  τον  τρόπο που  μπαίνουν  στα κύτταρα  και  να  μπλοκάρουν  τον  πολλαπλασιασμό  τους.
Είναι  δηλαδή,  σε  κάθε  περίπτωση,  ιοστατικά  φάρμακα  και  όχι  ιοκτόνα.  Καθυστερούν  την  λοίμωξη  μέχρι  ο  ίδιος  ο  οργανισμός  να  δημιουργήσει  ιοκτόνα  αντισώματα.   Αν  η  επιστημονική  πρόοδος  συνεχιστεί  ακώλυτη  για τα  επόμενα  100  χρόνια,  ο  Ζ.Π.  πιστεύει  ότι  σε  100  με  200  χρόνια  η  Ιατρική  θα  έχει  αποτελεσματικά  φάρμακα  για  το  σύνολο  των δολοφόνων  ιών.

Μελέτη της επιδημίας της Ισπανικής Γρίπης  του  1918  δείχνει ότι το πρόβλημα με τους ιούς είναι η μετάλλαξη.
Την Άνοιξη του 1918 η επιδημία της Ισπανικής Γρίπης ξεκίνησε με μεγάλη,  αλλά όχι τρελή θνησιμότητα  (Α' φάση).  Στην συνέχεια οι μολύνσεις κάμφθηκαν το καλοκαίρι και όλοι νόμιζαν ότι πέρασε. Το φθινόπωρο του 1918  (Β' Φάση) η επιδημία επανέκαμψε και σκότωσε σωρηδόν: 20, 50  ή  100  εκατομμύρια νεκροί (ανάλογα με την πηγή) με την συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι  ανάμεσα στα 25 και στα 40 έτη. Ούτε οι Εσκιμώοι του Καναδά δεν γλύτωσαν την μόλυνση.
Αυτό που συνέβη ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1918 ήταν ότι ο ιός μεταλλάχθηκε ανάμεσα στην Α' φάση και στην Β' φάση επειδή ακριβώς βρήκε πολλούς ξενιστές (ανθρώπους) διαθέσιμους.
Ο αγώνας σήμερα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού είναι - όσο είναι δυνατόν - να εμποδιστεί η μεταλλαγή του ιού σε μορφή πιο φονική από την τωρινή - και αυτό το νόημα έχουν οι περιορισμοί - εκτός κι αν δώσουμε την χώρα σε λαθρέποικους για να λύσουμε το δημογραφικό που θα προκύψει μετά την επιδημία εξ αιτίας της πολιτικής της "ανοσίας της αγέλης".   Παρ' όλα  αυτά  δεν  ξέρουμε  αν  το  φθινόπωρο  του  2020  ο  ιός  θα  είναι  ο  ίδιος  ή  θα  έχει  μεταλλαχθεί  σε  ακόμη  φονικότερο  στέλεχος.  Το  παρασκευαζόμενο  σήμερα  εμβόλιο  είναι  για  το  παρόν  στέλεχος  και  πιθανότατα  να  μην  αντιμετωπίζει  άλλα  μεταλλαχθέντα  στελέχη,  όπως  ακριβώς  συμβαίνει   με  τα  στελέχη  των ιών  της  Γρίπης,  για  τα οποία  παρασκευάζονται  και  όλο  και  νεότερα  εμβόλια   για  την  αντιμετώπισή  τους". Ο  Ζ.Π.  πιστεύει  ότι  ορισμένα  απ' αυτά  τα  φάρμακα  ή  συνδυασμοί  αυτών  ή  διάφορα  άλλα  που  προτείνονται  (π.χ.  η  Κολχικίνη)  θα  έχουν  κάποια  μικρή  θεραπευτική  επίδραση  στις  βαριές  πνευμονίες  από  τον  Κορωνοϊό,  αλλά  όχι  σημαντική.  Εξηγήσαμε  τον  τρόπο  δράσεως των  ιών  και  την  ουσιαστική  ανυπαρξία  φαρμάκων  που  να  είναι  ιοκτόνα.  35  χρόνια  τώρα  διάφοροι  συνδυασμοί  πανάκριβων  "φαρμάκων"  δεν  θεραπεύουν  από  τον  ιο  HIV,  απλώς  καθυστερούν  την  επέλευση  του  μοιραίου.  Δεν  μπορούμε  να  "θεραπεύσουμε"  ούτε  τις  πιο  απλές ιώσεις.  Δεν  θα  μπορέσουμε  να  θεραπεύσουμε  τον  Κορωνοϊό.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:  καλές  και  χρήσιμες  οι  προσπάθειες  για  "φάρμακα"  που  ουσιαστικά  βοηθούν  τον  ίδιο  τον  οργανισμό  να  αντιμετωπίσει  τον  ιό.  Αν  όμως  θέλουμε  πραγματική  αντιμετώπιση  του  ιού,  αυτό  θα  γίνει  μόνο  με  ένα  αποτελεσματικό  εμβόλιο.  


ΖΗΝΩΝ   ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

    Υ.Γ.ΜΑΛΛΟΝ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ.
Κορονοϊός – Κολχικίνη: Χορηγείται σε 300 ασθενείς στην Ελλάδα – Σε ένα μήνα τα πρώτα αποτελέσματα.
Σε περίπου ένα μήνα, οι επιστήμονες στην χώρα μας θα γνωρίζουν αν ένα πάμφθηνο χάπι με τη δραστική ουσία Κολχικίνη, το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.
Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς με κορονοϊό όπως αποκαλύπτει ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής καρδιολογία Σπύρος Δευτεραιός μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Μ.Κεφαλογιάννη.

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορονοιού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορονοϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες», εξηγεί ο κ. Δευτεραίος.
Ο ίδιος, ένας από τους επικεφαλής της ομάδας 70 επιστημόνων, καθηγητών, καρδιολόγων και πολλών λοιμωξιολόγων, μιλώντας στο ΑΠΕ, επισημαίνει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό και εξηγεί πως θα εξαχθούν τα συμπέρασμα της.
«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και την Κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη».
Ο κ. Δευτεραίος τονίζει ότι αν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου, όπως έχει συμβεί για την περικαρδιτιδα ( φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, από προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες, το φάρμακο, που έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες θα μπορεί να ριχθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορονοϊού στην καρδιά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η πιθανή αποτελεσματικότητα της Κολχικίνης, θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν τον φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό».
Το εγχείρημα των Ελλήνων επιστημών που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της Κολχικίνης που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.8 σχόλια :

 1. Βρετανός εμπειρογνώμονας: «Ένας ασθενής θα μπορούσε να μολύνει 59 χιλιάδες άτομα».
  Σοκ και δέος προκαλούν οι δηλώσεις Βρετανού εμπειρογνώμονα ότι, ένας ασθενής με κορωνοϊό θα μπορούσε να μολύνει 59 χιλιάδες άτομα σε σχέση με 14 στην περίπτωση της γρίπης εάν δεν αποφευχθούν οι κοινωνικές επαφές.
  Ο Χιου Μοντγκόμερι, καθηγητής στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο University College του Λονδίνου εξηγεί πως, το να παραβιάζεις την κοινωνική απομόνωση, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων του Covid- 19.
  Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Channel 4», ο καθηγητής Μοντγκόμερι εκτιμά ότι, ένας ασθενής με κορωνοϊό θα μπορούσε να κολλήσει 59.000 πολίτες εξηγώντας το ντόμινο της εξάπλωσης του Covid- 19.
  «Mε την κανονική γρίπη, ένας ασθενής θα μπορούσε να μολύνει, κατά μέσο όρο, περίπου 1,3, ή 1,4 άτομα .Και εάν αυτοί οι 1,3, ή 1,4 άνθρωποι μόλυναν τους επόμενους, και αυτό συνέβαινε δέκα φορές, τότε τα κρούσματα της γρίπης θα έφθαναν περίπου τα 14. Δηλαδή, ένας ασθενής με γρίπη θα μπορούσε συνολικά να κολλήσει τον ιό σε 14 άτομα
  «Αυτός ο κορωνοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός», επισημαίνει ο Βρετανός ειδικός και προσθέτει: «Κατά συνέπεια κάθε ασθενής μπορεί να κολλήσει τρία άτομα.Εάν τώρα τα τρία αυτά άτομα, μεταδώσουν τον ιό σε άλλους τρεις και αυτό συμβεί δέκα φορές, τότε ένας ασθενής με Covid- 19 θα μπορούσε να μολύνει έως και 59 χιλιάδες άτομα».
  Ο ίδιος τονίζει ότι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα αισθανθούν λίγο άσχημα όταν νοσήσουν, θα αναρρώσουν αλλά εάν δεν αυτοαπομονωθούν, θα διαδώσουν τον ιό.
  Ο καθηγητής Μοντγκόμερι εξηγεί ότι, ορισμένοι ασθενείς θα εμφανίσουν συμπτώματα περίπου την δέκατη ημέρα της νόσου και θα πρέπει να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί θα τους παρακολουθούν για να δουν εάν θα νοσήσουν σοβαρά.
  «Αυτοί οι άνθρωποι που θα παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα, θα μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εκεί θα κριθεί η ζωή τους». «Εάν διαθέτουμε περιορισμένους πόρους, τους οποίους έχουμε, δηλαδή περιορισμένο αριθμό αναπνευστήρων, περιορισμένο αριθμό γιατρών, περιορισμένο αριθμό νοσοκόμων - δεν θα μπορούμε να παρέχουμε την απαιτούμενη φροντίδα για αυτούς τους ανθρώπους», προσθέτει.
  Υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν πρόκειται να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα της κατάστασης».«Θα είναι άσχημη, θα είναι φρικτή για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αλλά ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν θα νοσήσει σοβαρά, ωστόσο ένα μικρότερο ποσοστό θα πρέπει να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  «Αλλά παρακαλώ θυμηθείτε ότι η καλύτερη ευκαιρία που μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν, είναι να έχουμε αρκετά κρεβάτια, αρκετό προσωπικό και αρκετά τεστ για να μπορέσουμε να τους φροντίσουμε. Εάν είστε αρκετά ανεύθυνοι για να σκεφτείτε ότι δεν σας πειράζει να κολλήσετε τον ιό, θυμηθείτε ότι το θέμα δεν είστε εσείς , αλλά όλοι οι άλλοι».

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το υπ. Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν 5 τόνους χλωροκίνη από την Ινδία
  Στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνει η Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης ώστε να είναι διαθέσιμη μιας και είναι μια από τις τέσσερις ουσίες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δίνουν ελπίδες για την βοήθεια των ασθενών με τον ιό.
  Σύμφωνα με πληροφορίες η ποσότητα που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι συνολικά 5 τόνοι και θα φτάσει στην Ελλάδα από την Ινδία. Τους πέντε τόνους θα μεταφέρει πτήση cargo της Aegean.
  Τη χλωροκίνη θα παραλάβουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παραασκευάσουν το φάρμακο ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.
  Την κίνηση της κυβέρνησης αποκάλυψε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».
  Ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη (εγκεκριμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας), αλλά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.
  Τα δύο φάρμακα μειώνουν την οξύτητα στα ενδοσώματα, τα διαμερίσματα εντός των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να απορροφήσουν το εξωτερικό υλικό και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να συνεισφέρουν για να εισέλθουν σε ένα κύτταρο. Αλλά η κύρια οδός εισόδου στον SARS-CoV-2 είναι διαφορετική, είναι η λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα, δια της οποίας προσδένεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας.
  Τα αποτελέσματα περισσοτέρων από 20 κινεζικών κλινικών δοκιμών σε 100 και πλέον ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη. Παράλληλα στη Γαλλία, ο διάσημος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη, μια λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης, σε 24 ασθενείς και σε έξι εξ αυτών μειώθηκε το ιικό φορτίο. Αλλά τα στοιχεία προς το παρόν είναι ανεπαρκή για να χορηγηθεί σε ασθενείς με σοβαρή/κρίσιμη νόσο COVID-19.
  Πάντως ήδη τρεις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (Sanofi, Novartis και Bayer) ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν ποσότητες χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, τόσο για κλινική έρευνα όσο και για άμεση χορήγηση σε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι το γαλλικό επιστημονικό ινστιτούτο INSERM έχει τεθεί επικεφαλής πανευρωπαϊκής μελέτης με δείγμα πάνω από 3.000 ασθενείς.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατέληξε άνδρας από την Αριζόνα που είχε κορωνοϊό και πήρε χάπια χλωροκίνης.
   Είναι πολύ δυνατά χάπια για την ελονοσία, για τον λύκο και για ρευματοπάθειες και παρέχονται μόνο με ιατρική συνταγή... Η παραπάνω οδηγία δεν αφορά μόνο τα χάπια χλωροκίνης, η οποία φέρεται να εμφανίζει μία θετική αντίδραση έναντι του νέου κορωνοϊού, αλλά όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, κάτι που αγνόησε επιδεικτικά ένα ζευγάρι στην Αριζόνα, με συνέπεια ο άντρας να καταλήξει και η γυναίκα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
   Η χλωροκίνη αναφέρθηκε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ως μία από τις πιθανές ουσίες που επιβραδύνουν την επίδραση του νέου κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες πολιτών να κατακλύσουν τα φαρμακεία στις ΗΠΑ, αναζητώντας σκευάσματα με χλωροκίνη ως... πρόληψη για την πανδημία covid-19. Η παράνοια αυτή εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο, με ταχύτητα ανάλογη εκείνης του νέου κορωνοϊού.
   Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όμως, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από χάπια χλωροκίνης, καθώς αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι οι παρενέργειες των χαπιών για ελονοσία, λύκο (μία πολύ σοβαρή πάθηση του αίματος) και ρευματοπάθειες, όταν χρησιμοποιούνται χωρίς λόγο, είναι πάρα πολύ σοβαρές.
   Το συγκεκριμένα σκεύμασμα έχει λάβει έγκριση από την αρμόδια αρχή στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο ακριβώς για την ελονοσία, τον λύκο και σοβαρές μορφής ρευματοπάθειας. Δεν έχει πάρει έγκριση για τον κορωνοϊό, διότι πολύ απλά, δεν έχει αποδειχθεί ότι τον αντιμετωπίζει. Για τον νέο κορωνοϊό δεν υπάρχει φάρμακο και για τον λόγο αυτόν έχει μπει σε καραντίνα όλος ο πλανήτης.
   Αμερικανοί γιατροί και μέλη της επιτροπής φαρμάκων, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη» τη χρήση σκευασμάτων με χλωροκίνη χωρίς ιατρική συνταγή και ιδιαίτερα για τον νέο κορωνοϊό. «Καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου να προφυλαχτεί από την πανδημία covid-19, αλλά ο τρόπος να το κάνει δεν είναι να παίρνει μόνος του φάρμακα», δήλωσαν και πρόσθεσαν: «Δεν υπάρχει φάρμακο για τον νέο κορωνοϊό, όμως οι προσπάθειες της ιατρικής κοινότητας συνεχίζονται».
   Ο Dr. Anthony Fauci, ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες, δήλωσε στο CBS ότι «δεν διαφωνώ με την άποψη ότι μπορεί αυτές οι ουσίες να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, όμως η δική μου δουλειά είναι να μιλώ τεκμηριωμένα, με στοιχεία και με επαρκείς αποδείξεις ότι αυτό λειτουργεί».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Χλωροκίνη: «Τεράστιες παρενέργειες σε μη ασθενείς» λέει ο Ν. Σύψας
   Την ώρα που ο ΕΟΦ καθιστά υποχρεωτική τη συνταγογράφηση της χλωροκίνης, του φαρμάκου που φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με COVID-19, o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στην ΕΡΤ, προειδοποίησε για την άσκοπη χρήση του φαρμάκου αυτού.
   Συγκεκριμένα, ο Ν. Σύψας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του κορωνοϊού, κανένα δεν ενδεικνύεται για τη θεραπεία του. Φάρμακα όπως η χλωροκίνη είναι παλαιά, για άλλα νοσήματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν ωφέλιμη δράση, δεν έχουμε όμως αποδείξεις για αυτό».
   Τόνισε, δε, ότι «η χλωροκίνη μπορεί να έχει μεγάλες παρενέργειες σε μη ασθενείς, όπως σπασμούς και καρδιακή αρρυθμία, αν μας λείπει ένζυμο μπορεί να κάνουμε μια βαριά αιμολυτική αναιμία, δηλαδή να πέσει απότομα ο αιματοκρίτης μας, μπορεί να πειράξει ακόμα και τα μάτια μας. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν παίρνουμε χλωροκίνη χωρίς τη συνταγή γιατρού. Παρακαλώ το κοινό να μην πάθουμε ζημιές από άλλα προβλήματα».
   Συνολικά για το ζήτημα της εξεύρεσης φαρμάκου για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι το κοκτέιλ φαρμάκων που δίνονται σε ασθενείς με AIDS δεν φαίνεται να λειτουργεί θετικά σε ασθενείς με κορωνοϊό. Όσον αφορά τα φάρμακα, η μόνη μας ελπίδα σε ένα κοντινό μέλλον είναι το καινούργιο Remdesivir το οποίο βρίσκεται σε κανονικές κλινικές δοκιμές στην Κίνα και στην Αμερική και τα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε στο τέλος του Απριλίου.
   Αν οι δοκιμές πάνε καλά, η εταιρεία που το παράγει θα μπορεί να το διαθέσει σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα έχουμε ένα φάρμακο με αποδεδειγμένη αντιμετώπιση απέναντι στον κορωνοϊό. Κάτι που μάλλον θα συμβεί μετά το τέλος του καλοκαιριού, αν οι μελέτες δείξουν θετικά αποτελέσματα».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ; Φάρμακο για τον κορωνοϊό δημιούργησε η Ρωσία: «Είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο» λέει η Μόσχα.
  Ο Ρωσικός Ομοσπονδιακός Ιατρικό-Βιολογικός Οργανισμός (FMBA) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρουσίασε φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού ο οποίος έχει πλέον εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
  Ο ρωσικός FMBA εργάζεται «σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φαρμακευτικό σχήμα για την πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό με βάση τη μεφλοκίνη η οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει την κορύφωση των περιστατικών αλλά και θα τον ελέγξει (σ.σ. τον κορωνοϊό) αποτελεσματικά στο μέλλον», αναφέρει το ανακοινωθέν όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.
  Σημειώνεται ότι η θεραπεία με βάση «την ανθελονοσιακή φαρμακευτική ουσία μεφλοκίνη» αναπτύχθηκε από το επιστημονικό κέντρο παραγωγής, Pharmprotection, το οποίο υπάγεται στον FMBA και αναφέρουν ότι όχι μόνο κάμπτουν τα συμπτώματα του ιού αλλά και ότι εμποδίζουν την αναπαραγωγή του.
  ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ; ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2000.

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  Η μεφλοκίνη (mefloquine) (Lariam 250 mg - ROCHE) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία και την προφύλαξη της ελονοσίας με κύρια δράση την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο.

  Eνδείξεις: Θεραπεία της ελονοσίας από πλασμώδια ανθεκτικά στην χλωροκίνη ή τα άλλα ανθελονοσιακά φάρμακα. Xημειοπροφύλαξη.
  Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στη μεφλοκίνη ή παρόμοιες ουσίες (π.χ. κινίνη και κινιδίνη). Χορήγηση για προφύλαξη σε άτομα με ενεργό κατάθλιψη ή με ιστορικό ψύχωσης ή σπασμών.
  Aνεπιθύμητες ενέργειες: Oι συχνότερες είναι από το πεπτικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη) και το νευρικό (κεφαλαλγία, διαταραχές του ύπνου, ζάλη, ίλιγγοι). Λιγότερο συχνά αναφέρονται αισθητικοκινητικές νευροπάθειες, τρόμος, αταξία, οπτικές διαταραχές, σπασμοί, ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, ψευδαισθήσεις ή και ψυχωτικές ή παρανοϊκές αντιδράσεις). Yπόταση ή υπέρταση, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, αρρυθμία. Mυαλγίες, αρθραλγίες. Eξανθήματα διάφορα, κνησμός, αλωπεκία. Γενικά συμπτώματα: κόπωση, πυρετός, ανορεξία. Παροδική αύξηση τρανσαμινασών, λευκοπενία ή λευκοκυττάρωση, θρομβοπενία.
  Aλληλεπιδράσεις: Aνταγωνίζεται τη δράση των αντιεπιληπτικών. Mε ταυτόχρονη χορήγηση κινίνης και κινιδίνης κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων, αλλά σε επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να συγχορηγηθεί κινίνη ενδοφλεβίως με μεσοδιάστημα 12 ωρών. Aυξημένος κίνδυνος βραδυκαρδίας με β-αποκλειστές, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου και δακτυλίτιδα. Δεν πρέπει να συγχορηγείται με αλοφαντρίνη. H χρήση αλοφαντρίνης μετά τη μεφλοκίνη προκαλεί σημαντική επιμήκυνση του QT διαστήματος.
  Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ιστορικό ψύχωσης ή σπασμών χορηγείται μόνο για θεραπεία και μόνο αν υπάρχουν απόλυτα επιβεβλημένοι ιατρικοί λόγοι. Αν κατά τη διάρκεια προφυλακτικής αγωγής εμφανιστούν επεισόδια οξέος άγχους, κατάθλιψης, ανησυχίας ή σύγχυσης να διακόπτεται η χορήγηση. Σε κύηση κατά το πρώτο 3μηνο χορηγείται μόνο εάν κριθεί απαραίτητο. Σε γαλουχία. άτομα που αισθάνονται ζάλη ή ιλίγγους να αποφεύγουν την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ; ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2000.
   Ο Ρωσικός Ομοσπονδιακός Ιατρικό-Βιολογικός Οργανισμός (FMBA) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρουσίασε φάρμακο για τη θεραπεία του κορωνοϊού ο οποίος έχει πλέον εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
   Ο ρωσικός FMBA εργάζεται «σε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φαρμακευτικό σχήμα για την πρόληψη της μόλυνσης από κορωνοϊό με βάση τη μεφλοκίνη η οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει την κορύφωση των περιστατικών αλλά και θα τον ελέγξει (σ.σ. τον κορωνοϊό) αποτελεσματικά στο μέλλον», αναφέρει το ανακοινωθέν όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

   Η ΑΛΗΘΕΙΑ

   «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, σύμφωνα με τις οποίες το φάρμακο Lariam», το οποίο χορηγείται σε στρατιώτες και ταξιδιώτες σε τροπικά μέρη υπό μορφή χαπιού κατά της ελονοσίας, «συνδέεται με έντονα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, αυξάνοντας τον κίνδυνο των αυτοκτονιών. Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης τη σύνδεση του φαρμάκου με ακόμη πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως τα ψυχωσικά επεισόδια, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αιφνίδια εκδηλούμενες αυτοκτονικές τάσεις».
   Τα παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα της Ιρλανδικής κρατικής τηλεόρασης με αντικείμενο το φάρμακο Lariam, το οποίο χρησιμοποιείται (και στη χώρα μας) ως αντιελονοσιακό, έπειτα από μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών ο οποίος σημειώθηκε στις τάξεις του Ιρλανδικού στρατού, όπου χρησιμοποιείται ευρέως το φάρμακο.

   Γιατροί χαρακτηρίζουν το φάρμακο «χάπι του τρόμου», ενώ αναφέρεται πως ο στρατός των ΗΠΑ έχει σταματήσει πλέον να το χρησιμοποιεί, έχοντας μάλιστα διατάξει πλήρη έρευνα επί του φαρμάκου και των νευρολογικών παρενεργειών του.
   Το Lariam χορηγήθηκε το 2001 σε Αυστραλούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι οποίοι μετά παρουσίασαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ( κρίσεις πανικού, παραισθήσεις, επιθετική συμπεριφορά, τάσεις αυτοκτονίας και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά που προκαλούν οι ψυχώσεις).
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 4. Γερμανία: Σημαντική ανακάλυψη στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
  Σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να συνεισφέρει στον περιορισμό των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού φαίνεται ότι πέτυχαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ.
  Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Muenchner Merkur", οι ερευνητές Ρολφ Χίλγκενφελντ και Λινλίν Ζιανγκ του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ κατάφεραν να απομονώσουν ένα ένζυμο το οποίο είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πολλαπλασιασμό του νέου κορονοϊού. Ανακάλυψαν επιπλέον έναν εισπνεόμενο αναστολέα, ο οποίος δρα κατά της νέας απομονωμένης κύριας πρωτεάσης Mpro του SARS-CoV-2. Η συγκεκριμένη κύρια πρωτεάση αποτελεί τον βασικό στόχο για την καταπολέμηση του ιού, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανοίγεται τώρα μια νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα αντιιικά μέσα εναντίον του νέου κορονοϊού.
  "Οι ανησυχητικά αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων του Covid-19 παγκοσμίως θέτουν υπό πίεση τους ερευνητές παγκοσμίως. Με γρήγορους ρυθμούς εξελίσσονται οι έρευνες τόσο για ένα εμβόλιο όσο και για αντιιικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξάπλωση του παθογόνου στο σώμα και έτσι να τον σταματήσουν", αναφέρει η εφημερίδα της Βαυαρίας και επισημαίνει ότι ήδη διαφαίνονται πιθανές επιτυχίες. Ένας αναστολέας που είχε αναπτυχθεί πριν από μερικά χρόνια από τον καθηγητή Χίλγκενφελντ και την ομάδα του κατά του παθογόνου MERS-CoV και άλλων σχετικών κορονοϊών, θεωρείται αποτελεσματικός και για τον SARS-CoV-2. Στα πειράματα σε ποντίκια, ο αναστολέας συγκεντρώθηκε στους πνεύμονες και στους νεφρούς, όπως ήλπιζαν οι ερευνητές.
  Τα πειράματα όμως πέτυχαν και όταν έγιναν καλλιέργειες σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα. Σε ήδη μολυσμένα πνευμονικά κύτταρα εμπόδισε ο αναστολέας τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη της λοίμωξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγεται έτσι μια νέα προσέγγιση στην μάχη του μέχρι τώρα ασταμάτητου κορονοϊού. Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος αναστολέας κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τοξικός.
  Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται ενδεχομένως αργά για να επηρεάσει την σημερινή πανδημία. "Θα πάρει σίγουρα αρκετά χρόνια μέχρις ότου η δραστική ουσία μας εξελιχθεί σε φάρμακο κατά του κορονοϊού", δηλώνει σχετικά ο κ. Χίλγκενφελντ.
  Τώρα θα πρέπει οι έρευνες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρεται, οι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από τον όμιλο που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την μάχη κατά του κορονοϊού. Οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ώστε σε πιθανό επόμενο κύμα επιδημίας του κορονοϊού να καταστεί δυνατό κάποια στιγμή να μειωθούν οι περιπτώσεις θανάτου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. I need more sex, ok? Before I die I wanna taste everyone in the world. Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...