Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιταλία: Με ελληνική διάλεκτο (με  λατινική γραφή) καλούν τους αρχαίας ελληνικής καταγωγής ΕΛΛΗΝΕΣ κατοίκους να προστατευθούν από τον κορωναϊό.  Μπορούμε  άνετα  να  τα  διαβάσουμε  και  μας  πιάνει  το  παράπονο.


Στην Ιταλία η οδηγίες κατά του Κορωνοϊού  είναι και στην διάλεκτο της Ελληνικής μειονότητας. Μια γλώσσα που προέρχεται από την εποχή της Μεγάλης Ελλάδας και μιλιέται ακόμη σήμερα. Η Ιταλική κουλτούρα έχει έντονη Ελληνική ρίζα.  Από  την  Μυκηναϊκή  εποχή.


Ti na Kamome ja to Coronavirus». Αυτό γράφει η αφίσα που εκδόθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για τον κορονοϊό μια χώρα που μπορεί να μετρά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας 21.157 κρούσματα και οι νεκροί να έφτασαν τους 1.441 αλλά δείχνει να μην ξεχνά και την καταγωγής της.
Η γλώσσα που γράφτηκε η αφίσα είναι τα περίφημα γραικάνικα, τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, και η οποία είναι ένα μίγμα ιταλικών και ελληνικών.
Έτσι στην Ιταλία η οδηγίες κατά του Κορόναϊο είναι και στην διάλεκτο της Ελληνικής μειονότητας. Μια γλώσσα που προέρχεται από την εποχή της Μεγάλης Ελλάδας και μιλιέται ακόμη σήμερα. Η Ιταλική κουλτούρα έχει έντονη Ελληνική ρίζα.
 Κοινότητες ομιλητών τής Κατωιταλικής διαλέκτου υπάρχουν σήμερα στη νότια άκρη της Καλαβρίας (καλαβριανή διάλεκτος Γκρίκο) και στην περιοχή Σαλέντο της Απουλίας, κοντά στην πόλη Λέτσε. Στο Σαλέντο βρίσκονται εννέα μικρές πόλεις στην περιοχή Γκρέτσια Σαλεντίνα (Καλημέρα, Μαρτάνο, Καστρινιάνο ντε Γκρέτσι, Κοριλιάνο ντ' Οτράντο, Μαλπινιάνο, Σολέτο, Στερνάτια, Ζολίνο, Μαρτινιάνο), με συνολικό πληθυσμό 40.000 ατόμων. Στην Καλαβρία βρίσκονται εννέα χωριά στην περιοχή Μπόβα, αλλά ο γραικάνικος πληθυσμός εκεί είναι σημαντικά μικρότερος.
Με τον νόμο 482 του 1999 η ιταλική βουλή έχει αναγνωρίσει τη Γραικάνικη κοινότητα του Σαλέντου και της Καλαβρίας ως «ελληνική εθνική και γλωσσική μειονότητα». Ο Νόμος αναφέρει ότι η Ιταλική Δημοκρατία κατοχυρώνει τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνικών πληθυσμών της.
Υπάρχει σημαντική προφορική παράδοση, ενώ ορισμένα τραγούδια και ποιήματα στην Κατωιταλική είναι δημοφιλή στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Γνωστά μουσικά σχήματα από το Σαλέντο είναι οι Ghetonia και οι Aramirè.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


1 σχόλιο :

 1. Ε?TORA ME TO CORONAVIRUS ELLANIOI DI GRECIA ECHETE CHRONO NA DIAVASETE VIVLIO DI VALERIO M. MANFREDI " ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ".

  GREKANIKA A TUTTI D'ITALIA!
  GREKANOI DI MAGNA GRECIA!

  OTAN EKAMA TO ΚΑΛΕΣΜΑ 5/3/20, ΣΤΟΝ "ΔΙΟΔΟΤΟ" ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣΑ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΓΚΝΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ ΗΞΕΡΑ ΑΡΙΣΤΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΥ Ν'ΑΠΟΚΑΛΩ ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ " ΜΙ SANGRE".

  ΟΛΗ Η ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ MEΣΟΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ MARE GRECANUM KI OXI MARE NOSTRUM LATINUM.

  ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΝΕΙ ΠΑΛΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΤΤΑ.
  ΓΙΑΤΙ ΕΥΩΔΙΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΚΡΙΕΓΚΟ ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΒΥΗ ΚΙ ΑΊΓΥΠΤΟ, ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕΘ' ΗΜΏΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΚΡΕΜΠ ΩΣ ΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΉ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΩΣ ΤΑΣ ΝΗΣΟΥΣ ΝΤΙ ΓΚΡΕΤΣΙΑ,ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝ.ΘΡΑΚΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ,ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΜΑΣ,ΤΑ ΔΑΡΔΑΝΈΛΛΙΑ, ΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΆ ΠΑΡΑΛΙΑ,ΩΣ ΚΑΤΩ ΛΙΒΑΝΟ,ΣΥΡΙΑ,ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ,ΑΊΓΥΠΤΟ, ΟΛΑ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕ ΝΑΟΥΣ,ΜΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ,ΜΕ ΨΗΦΙΔΩΤΆ, ΜΕ ΓΡΑΠΤΟΝ ΛΟΓΟΝ,ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΜΕ ΑΙΜΑ,ΜΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΟΙ ΑΓΕΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΑ,ΕΛΛΑΝΙΚΑ,ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ....

  ΤΟΡΝΑ Α ΣΟΡΕΝΤΟ;
  ΤΟΡΝΑ Α ΜΕ ΓΚΡΕΤΣΙΑ ΜΊΑ, ΤΟΡΝΑ,ΤΟΡΝΑ,ΙΟ ΣΟΝΟ ΤΟΥΕ ΣΑΝΓΚΡΕ=ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟ DNA ΣΟΥ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟ.

  ΡΙΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...