Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΣΙΜΠΟ ΞΙΑΝΓΚ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»: «ΟΧΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ».Χωρίς σταματημό: Πάνω από 100 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν στην Λέσβο χωρίς κανένα πρόβλημα,  στη  χώρα  του  Κούλη,  που  φροντίζει  την  υγεία  μας.
Ασταμάτητοι είναι οι αλλοδαποί εισβολείς που κατακλύζουν τις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η τέταρτη βάρκα με αλλοδαπούς , τις τελευταίες 24 ώρες, εντοπίστηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του Γαβαθά στη βορειοδυτική Λέσβο.
Σε αυτήν επέβαιναν 56 άτομα (50 από το Αφγανιστάν ενώ είχαμε και  έξι από την υποσαχάρια Αφρική) και «διεσώθησαν» από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας, όπου παραμένουν μέχρι να αποφασιστεί πού θα μεταφερθούν.
Σημειώνεται, ότι χθες, Κυριακή 22 Μαρτίου, σε τρία περιστατικά (δύο στο βορειοανατολική και ένα στη νότια Λέσβο) αποβιβάστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα και σε χαλαρούς ρυθμούς συνολικά 60 αλλοδαποί. Οι μισοί από αυτούς παραμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και οι υπόλοιποι σε υπαίθριο χώρο στον Ασπροπόταμο Μανταμάδου.
Όλοι τους -υποτίθεται- δεν δικαιούνται ασύλου- ενώ θεωρητικά θα απελαθούν από τη χώρα, αλλά φυσικά αυτό είναι αμφίβολο εάν θα συμβεί, έως αδύνατο.

 

Σε  όλο  τον  κόσμο  οι  πρωθυπουργοί  ενδιαφέρονται  πρωτίστως  για  την  υγεία  του  λαού  τους.  Στην  Ελλάδα  ο  Κούλης  νοιάζεται  πιο  πολύ  για την  υγεία  των  λαθρομεταναστών,  αυτών  που  πέρασαν  παράνομα  τα  Ελληνικά  σύνορα,  που  σε  άλλες  εποχές  θα  τους  περίμενε  το  εκτελεστικό  απόσπασμα.  Η χώρα που παραμένει Νο 1 για μαζική επιδημία του Κορωνοϊού είναι η Ελλάδα, λόγω των λαθρομουσουλμάνων που εισβάλουν από την Τουρκία.
Το γνωρίζουν αυτό στην Ευρώπη και περιμένουν με χαρά την εξολόθρευση του Ελληνικού λαού. Ο Κούλης τρέχει να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στους Έλληνες και σφυρίζει αδιάφορα για τις ροές και τα φουσκωτά που συνεχίζουν να έρχονται κανονικά από την Τουρκία, γεμάτα μαύρο θάνατο.

 Οι "Αυτόχθονες  Έλληνες"  έγραψαν  προχθές:
"Δεν  μπορούμε  να  νικήσουμε  με  φάρμακα  ούτε  τον  απλό  ιό  που  μας  προκαλεί  το  συνάχι  και  διαδίδουν  ότι  βρήκαν φάρμακα  για  να  θεραπεύσουν  τον  Κορωνοϊό.
Μόνο  το  εμβόλιο  αποτελεί  σωτηρία.  Διάφορα  "φάρμακα"  πιθανόν  να  ανακόψουν την  θανατηφόρα  έκβαση  της  νόσου  και  να  προσφέρουν  τον  χρόνο  στον  ίδιο  τον  οργανισμό  να  αντιδράσει.ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΙΟΣΤΑΤΙΚΑ  ΦΑΡΜΑΚΑ 
Τώρα  τελευταία,  κυρίως  με  τον  ιό  HIV,  προσπάθησαν,   με σχετική  επιτυχία,  να  παρασκευάσουν  «αντιβιοτικά»,  που  προσπαθούν  να  σκοτώσουν  τους  ιούς  πριν  μπουν  στα  κύτταρα  ή  να  μιμηθούν  τον  τρόπο που  μπαίνουν  στα κύτταρα  και  να  μπλοκάρουν  τον  πολλαπλασιασμό  τους.
Είναι  δηλαδή,  σε  κάθε  περίπτωση,  ιοστατικά  φάρμακα  και  όχι  ιοκτόνα.  Καθυστερούν  την  λοίμωξη  μέχρι  ο  ίδιος  ο  οργανισμός  να  δημιουργήσει  ιοκτόνα  αντισώματα.   Αν  η  επιστημονική  πρόοδος  συνεχιστεί  ακώλυτη  για τα  επόμενα  100  χρόνια,  ο  Ζ.Π.  πιστεύει  ότι  σε  100  με  200  χρόνια  η  Ιατρική  θα  έχει  αποτελεσματικά  φάρμακα  για  το  σύνολο  των δολοφόνων  ιών.

Μελέτη της επιδημίας της Ισπανικής Γρίπης  του  1918  δείχνει ότι το πρόβλημα με τους ιούς είναι η μετάλλαξη.
Την Άνοιξη του 1918 η επιδημία της Ισπανικής Γρίπης ξεκίνησε με μεγάλη,  αλλά όχι τρελή θνησιμότητα  (Α' φάση).  Στην συνέχεια οι μολύνσεις κάμφθηκαν το καλοκαίρι και όλοι νόμιζαν ότι πέρασε. Το φθινόπωρο του 1918  (Β' Φάση) η επιδημία επανέκαμψε και σκότωσε σωρηδόν: 20, 50  ή  100  εκατομμύρια νεκροί (ανάλογα με την πηγή) με την συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι  ανάμεσα στα 25 και στα 40 έτη. Ούτε οι Εσκιμώοι του Καναδά δεν γλύτωσαν την μόλυνση.
Αυτό που συνέβη ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1918 ήταν ότι ο ιός μεταλλάχθηκε ανάμεσα στην Α' φάση και στην Β' φάση επειδή ακριβώς βρήκε πολλούς ξενιστές (ανθρώπους) διαθέσιμους.
Ο αγώνας σήμερα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού είναι - όσο είναι δυνατόν - να εμποδιστεί η μεταλλαγή του ιού σε μορφή πιο φονική από την τωρινή - και αυτό το νόημα έχουν οι περιορισμοί - εκτός κι αν δώσουμε την χώρα σε λαθρέποικους για να λύσουμε το δημογραφικό που θα προκύψει μετά την επιδημία εξ αιτίας της πολιτικής της "ανοσίας της αγέλης".   Παρ' όλα  αυτά  δεν  ξέρουμε  αν  το  φθινόπωρο  του  2020  ο  ιός  θα  είναι  ο  ίδιος  ή  θα  έχει  μεταλλαχθεί  σε  ακόμη  φονικότερο  στέλεχος.  Το  παρασκευαζόμενο  σήμερα  εμβόλιο  είναι  για  το  παρόν  στέλεχος  και  πιθανότατα  να  μην  αντιμετωπίζει  άλλα  μεταλλαχθέντα  στελέχη,  όπως  ακριβώς  συμβαίνει   με  τα  στελέχη  των ιών  της  Γρίπης,  για  τα οποία  παρασκευάζονται  και  όλο  και  νεότερα  εμβόλια   για  την  αντιμετώπισή  τους". Ο  Σίμπο Ξιανγκ,  επιφανής καθηγητής Ιολογίας στη Σχολή Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης και στο Αιματολογικό Κέντρο της Νέας Υόρκης:  

 « Όχι βιασύνες».


Ο Σίμπο Ξιανγκ, επιφανής καθηγητής Ιολογίας στη Σχολή Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης και στο Αιματολογικό Κέντρο της Νέας Υόρκης μελετά από το 2003 τους κορωνοϊούς, από το ξέσπασμα δηλαδή της πρώτης επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) και έπειτα του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) το 2012.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» στις 16 Μαρτίου, σχολιάζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμια κλίμακα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την COVID-19. «Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Είναι σημαντικό να δουλέψουμε σκληρά και όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αναπτύξουμε φάρμακα και εμβόλια που θα είναι προσβάσιμα σε όλους. Αλλά δεν θα πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις», γράφει, υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια για την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ερυθρά, την πολιομυελίτιδα, την ευλογιά και τη γρίπη έχουν μακρά ιστορία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και αναπτύχθηκαν βάσει αυστηρών προϋποθέσεων που έθεσαν οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

Έχοντας εργαστεί πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για τους κορωνοϊούς από το 2003, υπενθυμίζει ότι «η τήρηση των ερευνητικών πρωτοκόλλων είναι σημαντική για τη διασφάλιση της υγείας. Πριν, λοιπόν, επιτραπεί η χορήγηση ενός εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 σε ανθρώπους, οι ρυθμιστικοί φορείς θα πρέπει να αξιολογήσουν την ασφάλεια σε περισσότερα από ένα ζωικά μοντέλα. Η έρευνα του ιού SARS έδειξε ότι προκαλούσε ανησυχητικές αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό των κουναβιών και των πιθήκων, όχι όμως και των ποντικιών. Επίσης, ορισμένα ιικά πρωτεϊνικά κλάσματα μπορούν να παράγουν ισχυρές ή λιγότερο επικίνδυνες ανοσο-αποκρίσεις από άλλα. Συνεπώς έχει νόημα να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τα ζωικά μοντέλα πριν κάνουμε δοκιμές σε ανθρώπους. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν ισχυρά προκλινικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα πειραματικά εμβόλια προλαμβάνουν τη λοίμωξη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε εβδομάδες ή και μήνες για τα αποτελέσματα», λέει ο δρ Ξιανγκ.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιολογίας αντιλαμβάνεται την απέλπιδα προσπάθεια των υγειονομικών αρχών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία να περιορίσουν τους θανάτους. «Η καταπολέμηση της νόσου COVID-19 προϋποθέτει ένα εμβόλιο που να είναι ισχυρό και αποτελεσματικό. Το ποσοστό της θνητότητας, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι 3,4%, δηλαδή χαμηλό, αν και αδύνατον να το πούμε μετά βεβαιότητας προς το παρόν, αλλά η μεταδοτικότητα είναι υψηλή και η ιχνηλάτησή της δύσκολη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά άτομα, κυρίως στις περιοχές με μεγάλη έξαρση της νόσου, θα πρέπει να εμβολιαστούν για να ανακοπεί η μετάδοση και να προληφθούν οι θάνατοι», σημειώνει.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι πριν από πολλές δεκαετίες αναπτύχθηκαν εμβόλια για έναν άλλο κορωνοϊό, τον ιό της μολυσματικής περιτονίτιδας των αιλουροειδών, που όμως αύξαναν τις πιθανότητες των γατών να εκδηλώσουν τη νόσο. Παρόμοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί σε ζωικές μελέτες για άλλους ιούς, περιλαμβανομένου του SARS.

Γι’ αυτό συμβουλεύει οι ρυθμιστικές αρχές να απαιτούν από επιστήμονες και τις φαρμακευτικές εταιρείες να ελέγχουν λεπτομερώς και τις ανεπιθύμητες ενέργειες στα ζωικά μοντέλα. «Πρέπει επίσης να εξετάζουν προσεκτικά τους υγιείς εθελοντές για αντισώματα έναντι όλων των κορωνοϊών πριν τους εντάξουν σε μια κλινική δοκιμή», τονίζει ο δρ Ξιανγκ.

Σχολιάζοντας δε τις ανακοινώσεις των κινεζικών αρχών ότι τον Απρίλιο θα προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές ή και επείγουσα χρήση σε ανθρώπους διαφόρων τύπων εμβολίων, ο καθηγητής Ιολογίας ανησυχεί ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί πριν αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του σε ζωικά μοντέλα ή κλινικές δοκιμές».

Σε ό,τι αφορά δε την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Βιοτεχνολογίας, Moderna, ότι έχει προσφέρει στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ ένα πειραματικό εμβόλιο (βασισμένο στο αγγελιοφόρο RNA), εξηγεί ότι «οι πλατφόρμες ανάπτυξης εμβολίων με βάση το αγγελιοφόρο RNA έχουν αποδειχθεί ασφαλείς στους ανθρώπους, αλλά το συγκεκριμένο εμβόλιο για τη νόσο COVID-19, όχι».  Οσο δε για τους ισχυρισμούς του NIAID ότι ο κίνδυνος που απορρέει από την καθυστέρηση εξεύρεσης ενός εμβολίου είναι μεγαλύτερος από αυτόν της πρόκλησης νοσηρότητας σε υγιείς εθελοντές, τους αντικρούει λέγοντας: «Ανησυχώ μήπως οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη εμβολίων πάνω στη βιασύνη τους χαμηλώσουν τα πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».Η  ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ  ΤΟΝ  ΟΚΤΩΒΡΙΟ  2020


Τέλος, υπενθυμίζει και μια άλλη παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, την πιθανότητα ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να μεταλλαχθεί, αχρηστεύοντας έτσι αποτελεσματικά εμβόλια και αντιιϊκά φάρμακα. «Η χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων χωρίς να έχει δοθεί χρόνος να κατανοήσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη που απορρέουν από αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει αδικαιολόγητες αποτυχίες τόσο κατά την τρέχουσα πανδημία όσο και στο μέλλον. Παρά την πραγματικά επείγουσα ανάγκη, λοιπόν, θα θυμίσω μια παλιά παροιμία που λέει “μέτρησε δύο φορές, αλλά κόψε μία”», λέει με νόημα.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

18 σχόλια :

 1. Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι συνδέει πλέον ανοικτά την επιδημία με «το αιφνίδιο κλείσιμο τον περασμένο Ιούλιο του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ». «Μετά το κλείσιμο μία σειρά από κρούσματα πνευμονίας ή παρόμοια κρούσματα εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ», υποστηρίζει.
  Επίσης αφήνει να εννοηθεί πως ο κορονοϊός ήταν παρών στην Ιταλία ήδη από τα τέλη του 2019 και πως τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία προέρχονταν από τις ΗΠΑ.
  Τόσο το Πεκίνο, όσο κι η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε έναν ρηματικό πόλεμο για τον υπαίτιο της πανδημίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται διαρκώς στον «κινεζικό ιό»και τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να αφήνει να εννοηθεί στις 13 Μαρτίου πως ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τον ιό στο Ουχάν (την κινεζική πόλη απ’ όπου άρχισε να διασπείρεται σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων ο ιός) κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων τον Οκτώβριο.
  Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διασπείρει «ακαταλαβίστικες φήμες» για την έξαρση του κορωνοϊού, «προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο στρατιωτικός συντάκτης Μπαμπάκ Ταγκβαέ, σε δύο αναρτήσεις του την Κυριακή στο Twitter, αναφέρει ότι, τα νέα επεισόδια στον Έβρο προκλήθηκαν από πράκτορες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, της MİT (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών Τουρκίας), που είχαν μεταμφιεστεί σε πρόσφυγες και ήταν οι Τούρκοι πράκτορες που έριχναν τα δακρυγόνα στους Έλληνες αστυνομικούς, για να υποστηρίξουν απόπειρα εκατοντάδων Αφγανών, Πακιστανών και Σύρων να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
  Ο Μπαμπάκ Ταγκβαέ τόνισε, σε δεύτερο tweet του, ότι μεταξύ των προσφύγων που συμμετέχουν στα μπάχαλα στον Έβρο και επιχειρούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται πρώην μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πολλοί εξ αυτών μολυσμένοι με κορωνοϊό Covid-19.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η Βρετανία ανακοίνωσε: «ο κορωνοϊός δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον βρετανικό πληθυσμό».
  Η Βρετανία υποβίβασε τον COVID-19! - Δεν τον θεωρεί πλέον ως επιδημία «υψηλής επίπτωσης στον πληθυσμό»!
  Η Βρετανία δεν θεωρεί από τις 19 Μαρτίου τον ιό COVID-19 ως μια μεταδοτική λοιμώδη ασθένεια υψηλής επικινδυνότητας ή συνεπειών (HCID: High consequence infectious diseases) όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.
  Όπως αναφέρεται αν και τον Ιανουάριο κηρύχθηκε ο κορωνοϊός ως «ασθένεια υψηλής επίπτωσης» από τις 19 Μαρτίου παύει αυτή η κατηγοριοποίηση γιατί όπως αναφέρεται τώρα είναι αρκετά περισσότερα τα πράγματα που γνωρίζουμε για την επιδημία ενώ η κλινική αντιμετώπισή του έχει βελτιωθεί και εν τέλει δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον βρετανικό πληθυσμό.
  «Η επιστημονική επιτροπή για τους επικίνδυνους παθογόνους παράγοντες ACDP, έχει πλέον την γνώμη ότι ο COVID-19 δεν πρέπει να θεωρείται μεταδοτική ασθένεια HCID, δηλαδή υψηλού κινδύνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα, μαζί με την Ολλανδία και την Σουηδία αντιμετώπισαν υποδειγματικά την επιδημία.
  Ας δούμε ολόκληρη το κείμενο της κυβερνητικής ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε χθες 22/03:
  «Status of COVID-19
  As of 19 March 2020, COVID-19 is no longer considered to be a high consequence infectious diseases (HCID) in the UK.
  The 4 nations public health HCID group made an interim recommendation in January 2020 to classify COVID-19 as an HCID. This was based on consideration of the UK HCID criteria about the virus and the disease with information available during the early stages of the outbreak.
  Now that more is known about COVID-19, the public health bodies in the UK have reviewed the most up to date information about COVID-19 against the UK HCID criteria.
  They have determined that several features have now changed; in particular, more information is available about mortality rates (low overall), and there is now greater clinical awareness and a specific and sensitive laboratory test, the availability of which continues to increase.
  The Advisory Committee on Dangerous Pathogens (ACDP) is also of the opinion that COVID-19 should no longer be classified as an HCID.
  The need to have a national, coordinated response remains, but this is being met by the government’s COVID-19 response.
  Cases of COVID-19 are no longer managed by HCID treatment centres only. All healthcare workers managing possible and confirmed cases should follow the updated national infection and prevention (IPC) guidance for COVID-19, which supersedes all previous IPC guidance for COVID-19.
  This guidance includes instructions about different personal protective equipment (PPE) ensembles that are appropriate for different clinical scenarios».
  Στην Βρετανία οι περιορισμοί είναι έτσι ή αλλιώς ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό (τα σχολεία έκλεισαν κατόπιν επιλογής των τοπικών κυβερνήσεων) και η Σουηδία, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.
  Στην Ολλανδία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σύστημα των περιορισμών κυκλοφορίας δεν αποδίδει.
  Στην Βρετανία σε ένα πληθυσμό 67 εκατ. έχουν 5.018 κρούσματα, 1035 νέα κρούσματα, 233 θύματα, εκ των οποίων τα 56 χθες.
  Υπολογίζουν ότι τελικά θα έχουν τα διπλά θύματα από την γρίπη σε βάθος χρόνου (η γρίπη προκάλεσε 900 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο), άρα 1800.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΗΠΑ: O Τραμπ αντιδρά στα περιοριστικά μέτρα - «Δεν μπορεί το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα».
   Μπορεί οι ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά αλλά αυτά δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία.
   «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter.
   «Στο τέλος της περιόδου των 15 ημερών, θα λάβουμε απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε», πρόσθεσε.
   Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σειρά οδηγιών συγκεντρωμένων σε έγγραφο με τίτλο «15 ημέρες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης» του ιού.
   Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επαναλαμβάνουν μετ΄επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες ότι το χειρότερο στην εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι μπροστά και ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση των μέτρων.
   «Θέλω η Αμερική να το καταλάβει: αυτήν την εβδομάδα η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο Τζερόμ Ανταμς, ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
   Εκφράζοντας την απογοήτευσή του που ορισμένοι Αμερικανοί δεν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αυστηρότητα. «Έτσι εξαπλώνεται ο ιός. Πρέπει πραγματικά, πραγματικά, όλοι να μείνουν στο σπίτι», είπε.
   Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκανε retweet πλήθος μηνυμάτων που επιδοκιμάζουν την ιδέα ότι τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης και όχι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί.
   «Πρέπει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη (της μετάδοσης), ΟΧΙ την οικονομία», έγραφε ένα από τα μηνύματα και κέρδισαν την επιδοκιμασία του Τραμπ.
   Αν και ορισμένοι κυβερνήτες, όπως εκείνοι των πολιτειών της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, επέλεξαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιου καθεστώτος σε ολόκληρη την χώρα.
   «Δεν πιστεύω ότι θα έρθει η μέρα που θα το κρίνουμε αναγκαίο» δήλωσε την Παρασκευή.
   Ζ.Π.   Διαγραφή
 4. ΚΟΥΛΗ ΓΕΡΑ. ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑΤΙΒΙΣΤΕΣ.
  Τα πρώτα λεωφορεία με παράνομους ξεκίνησαν να φτάνουν από τις 12 το μεσημέρι, στην περιοχή «Κλειδί», του Δήμου Σιντικής Σερρών, ενώ μέχρι νωρίς το μεσημέρι έφτασαν έξι λεωφορεία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Συνοδευόμενα από αστυνομική δύναμη, τα λεωφορεία μεταφέρονται από την Καβάλα, όπου κατέπλευσαν με καράβι που ξεκίνησε από τα νησιά.
  Με το που έφτασαν οι παράνομοι μετανάστες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην περιοχή «Κλειδί», έγινε η καταμέτρησή τους, στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού για τυχόν ασθένειες και οδηγήθηκαν στις σκηνές τους.
  Συνεχίζεται η ροή των λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην κλειστή δομή των Σερρών, που βρίσκεται στη θέση «Κλειδί», σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές, στο Ρούπελ του Δήμου Σιντικής.
  Μέχρι αυτή την ώρα (13:24), σύμφωνα με το infonews24, έχουν φτάσει στην περιοχή έξι λεωφορεία, ενώ η ροή θα συνεχισθεί, καθώς στην κλειστή δομή αναμένεται θα φιλοξενηθούν 598 μετανάστες και έχουν τοποθετηθεί 60 σκηνές.
  Το θέμα είναι ότι τη στιγμή που η ροή των μεταναστών συνεχίζεται, στο σημείο εξακολουθούν να δουλεύουν τα συνεργεία, καθώς οι εργασίες στην κλειστή δομή δεν έχουν ολοκληρωθεί.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κλιμάκιο βιολογικού πολέμου έστειλε η Ρωσία στην Ιταλία και όχι απλώς ιατρικό προσωπικό, που σημαίνει πως η Μόσχα έχει βάσιμες υποψίες όχι μόνο ότι ο κορωνοϊός είναι «πειραγμένος» από ανθρώπινο χέρι και όχι κάτι που προέκυψε από την φύση, αλλά επίσης ότι θεωρεί την Ιταλία θύμα «σκόπιμης διασποράς του ιού» (υπάρχουν τρόποι για να γίνει κάτι τέτοιο) και αυτή είναι η αιτία που η χώρα έχει όντως εκατόμβες νεκρών καθημερινά.
  Το κλιμάκιο που έχει στείλει καταδεικνύει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει αυτήν την αποστολή η Μόσχα.
  Ο στρατηγός Sergei Kikot, αναπληρωτής επικεφαλής των ΡΒΧ δυνάμεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ηγείται της αποστολής που έχει στείλει στην Ιταλία το ρωσικό ΥΠΑΜ.
  Έχει και συνέχεια: Ένα από τα δεκαπέντε εργαστήρια των ρωσικών ΡΒΧ δυνάμεων στάλθηκε στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Igor Kirillov, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής των ΡΒΧ δυνάμεων.
  Το ρωσικό ΥΠΑΜ είπε τα εξής: «Με βάση τα αποτελέσματα και τις συζητήσεις, αποφασίστηκε πως οι ειδικοί των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση επιδημιών που έχουν προκληθεί από επικίνδυνα και μεταδοτικά στελέχη ιών από όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους από την ιταλική πόλη του Μπέργκαμο.
  Αυτή την στιγμή το στρατιωτικό προσωπικό ετοιμάζεται για μια διαδρομή 600 χλμ όπου θα μετακινηθούν μαζί με τον εξοπλισμό τους»
  Η απόφαση να πάνε οι Ρώσοι στο Μπέργαμο πάρθηκε την Τρίτη στην Ρώμη. Σημειώνετι πως οι Ρώσοι έχουν αποστείλει 100 στρατιωτικούς, ιολόγους και επιδημιολόγους με υπερσύγχρονο εξοπλισμό για διάγνωση και απολύμανση.
  Η Μόσχα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Μπέργκαμο από όπου και ξεκίνησαν όλα.
  Άλλωστε και τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι Ρώσοι θεωρούν τον κορωνοϊό αμερικανικό «δημιούργημα» και αμερικανικό βιολογικό όπλο.
  Αυτό θεωρούν στην Μόσχα όπως και στο Πεκίνο, το τι συμβαίνει στα αλήθεια, μόνο οι μεγάλες δυνάμεις μεταξύ τους το ξέρουν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτά είναι τα 6 ήπια συμπτώματα κορωνοϊού που πρέπει να προσέξετε.

  Όπως αναφέρει η βρετανική Mirror, πέρα από τον ξηρό βήχα και τον πυρετό -που είναι τα πλέον βασικά σημάδια της νόσου Covid-19- υπάρχουν και άλλα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα του κορωνοϊού.
  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δυο μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη Βρετανία, οι πολίτες και, κυρίως, οι υγειονομικοί έχουν καλύτερη εικόνα για τα συμπτώματα της νόσου. Αυτά που είναι λιγότερο γνωστά, είναι τα ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού.
  Κορωνοϊός: Προσοχή σε αυτά τα 6 ήπια συμπτώματα
  Σύμφωνα με τη Mirror, αυτά είναι τα 6 συμπτώματα του κορωνοϊού που αρκετοί αγνοούν:
  1. Απώλεια όσφρησης και γεύσης
  Σύμφωνα με τη Mirror, το Σαββατοκύριακο η Βρετανική Ενωση Ωτορινολαρυγγολόγων προειδοποίησε ότι η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης μπορεί να δείχνει προσβολή από κορωνοϊό. Οι Βρετανοί ΩΡΛ ανέφεραν ότι οποιοσδήποτε εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αυτο-απομονώνεται άμεσα. Το φαινόμενο, όπως τόνισαν, αποδίδεται στην «επίθεση» που εξαπολύει ο κορωνοϊός σε κύτταρα που βρίσκονται στη μύτη και τον φάρυγγα.
  2. Σωματική κόπωση «Ενα άλλο σύνηθες σύμπτωμα του Covid-19, όπως και με το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλους ιούς, είναι η αίσθηση της κούρασης» γράφει η Mirror. Με τον κορωνοϊό, ωστόσο, η αίσθηση της κόπωσης σχετίζεται και με την αδυναμία του ασθενή να κοιμηθεί καλά, λόγω βήχα και δυσκολιών στην αναπνοή. Η εφημερίδα επικαλείται το παράδειγμα μιας 73χρονης από την Ταϊλάνδη, η οποία κατάφερε να επιζήσει του κορωνοϊού. «Ημουν κουρασμένη, δεν μπορούσα να φάω» δήλωσε στο Sky News.
  3. Πνευματική κόπωση (brain fog)
  Παρότι δεν βρίσκεται στη λίστα των… επίσημων συμπτωμάτων, φορείς του κορωνοϊού που ασθένησαν με τη νόσο Covid-19, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν πνευματική κόπωση. Η Τέα Τζουρντάν, μια ασθενής, μητέρα τριών παιδιών, δήλωσε στη Daily Mail ότι βίωσε το σύνδρομο του “brain fog”:
  «Αρχικά ένιωθα εξαντλημένη, σα να σέρνομαι, και δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω στο κρεβάτι μου. Δεν είχα σοβαρό βήχα, ούτε και πυρετό. Αλλά είχα μια περίεργη αίσθηση ότι κάτι είχε “κάτσει” βαθιά στα πνευμόνια μου, σα να αναπνέεις “ταλκ”» είπε χαρακτηριστικά.
  4. Απώλεια όρεξης
  Ενα άλλο σύμπτωμα που έχουν αναφέρει άτομα που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό είναι η απώλεια της όρεξης. «Κάποιοι απλώς έχουν περιορισμένη όρεξη, όμως ο blogger Στίβεν Πάουερ ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου επιθυμία για να φάει» σημειώνει η Mirror.
  Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι στο κρεβάτι με έναν ζόρικο πυρετό, πονοκέφαλο, ήπιο βήχα και πόνο στη μέση για περίπου τέσσερις ημέρες τώρα. Είμαι τελείως εξαντλημένος και δεν έχω καμία όρεξη για να κινηθώ και να φάω». Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύμπτωμα, όπως και αυτά της κόπωσης, συνυπάρχουν και στο απλό κρυολόγημα ή και τη γρίπη.
  5. Πόνος στο στομάχι – κοιλιά
  Η Mirror σημειώνει ότι ο πόνος στο στομάχι ή την κοιλιά μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως σημάδι μιας αθώας «ανωμαλίας». Παρά ταύτα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology συνδέει τα στομαχικά – κοιλιακά προβλήματα με τον κορωνοϊό και τη νόσο Covid-19.
  «Διαπίστωσαν ότι το 48,5% από 204 ασθενείς με κορωνοϊό που εξετάστηκαν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι είχαν προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα, όπως η διάρροια» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
  Η 29χρονη Ισλα Χασλάμ, που μίλησε στη The Sun, είπε ότι αρχικά ένιωσε ενοχλήσεις στο στομάχι της και την επόμενη μέρα άρχισε να έχει ένα «γαργαλητό» στο λαιμό.
  6. Ερεθισμός – ευαισθησία στα μάτια «Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει κάποιος το “κάψιμο” στα μάτια είναι να το συγκρίνει με τη φαγούρα και τον ερεθισμό που θα αντιμετώπιζε αν είχε αλλεργικό συνάχι» προσθέτει η Mirror.
  Αυτού του τύπου η ευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί όταν κάποιος είναι κοντά σε καπνό, σκόνη ή και σε ζώα. Η διαφορά μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και της αίσθησης που έχουν περιγράψει ασθενείς με κορωνοϊό είναι το γεγονός ότι (ο κορωνοϊός) πυροδοτεί αυτό το σύμπτωμα δίχως άλλο ερέθισμα (ζώα, καπνός, γύρη κ.λπ).
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ;
  Οι επιστήμονες που μελετούν τον γενετικό κώδικα του νέου κορωνοϊού εκτιμούν ότι δεν δείχνει να μεταλλάσσεται γρήγορα.
  Αυτό, όπως αναφέρουν, σημαίνει ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί για τον κορωνοϊό θα παραμείνει αποτελεσματικό για ένα σημαντικό διάστημα. Ο Πίτερ Τίλεν, μοριακός γενετιστής στο εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του Johns Hopkins, δήλωσε στην Washington Post ότι «υπάρχουν περίπου 4 με 10 γενετικές διαφορές ανάμεσα στα στελέχη του κορωνοϊού που προσβάλλουν ανθρώπους στις ΗΠΑ και στον ιό που ξεκίνησε από την Κίνα».
  Ο Τίλεν υποστήριξε ότι «αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων για έναν ιό που έχει ήδη “περάσει” από ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμών» και προσέθεσε:
  «Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού μάς δείχνει ότι το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί για τον SARS-CoV-2 θα είναι ένα. Δηλαδή, όχι αυτό που συμβαίνει με τη γρίπη, για την οποία κάθε χρόνο χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο»
  Σύμφωνα με τον επιστήμονα του Johns Hopkins «η γρίπη έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα έναντι των κορωνοϊών: το γονιδίωμα του ιού της γρίπης είναι “σπασμένο” σε διάφορα τμήματα. Οταν δυο ιοί της γρίπης είναι στο ίδιο κύτταρο μπορούν να ανταλλάξουν κάποια τμήματα και να δημιουργήσουν, άμεσα, έναν νέο συνδυασμό. Έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε και ο H1N1».
  Μπέντφορντ: O κορωνοϊός είναι... αργός - Θα πάρει χρόνια για μια προβληματική μετάλλαξη
  Το ίδιο ευνοϊκό σενάριο για τις αργές μεταλλάξεις του κορωνοϊού στηρίζει ο Τρέβορ Μπέντφορντ, επιδημιολόγος με ειδίκευση σε θέματα εξέλιξης και ανοσίας, του Fred Hutchinson Cancer Research Center. Ο Μπέντφορντ έκανε μια εκτενή ανάρτηση στο Twitter για να απαντήσει στα δημοσιεύματα περί «εκατοντάδων “στελεχών” του κορωνοϊού», τα οποία, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, καθιστούν αδύνατη τη χρήση εμβολίου.
  Ο Τρέβορ Μπέντφορντ σημειώνει ότι οι RNA ιοί, όπως αυτός της γρίπης, μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κάθε δέκα μέρες. «Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, θα συμπεριφερθεί όπως και οι άλλοι, εποχικοί κορωνοϊοί, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά τους να μεταλλάσσονται για να αποφεύγουν τα εμβόλια και την ανοσία» σημειώνει ο Μπέντφορντ και προσθέτει:
  «Η πρόβλεψή μου λοιπόν είναι ότι θα δούμε κάποιες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που θα επιτρέψουν στον ιό να ξεφύγει, μερικώς, από εμβόλια και την υφιστάμενη ανοσία “αγέλης”. Όμως αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνια, όχι μήνες.»
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΕΝΑΣ 42ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
  Ένας 42χρονος Γερμανός κατέληξε το απόγευμα στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ είχε έρθει στην Ελλάδα πριν περίπου 15 ημέρες ως επισκέπτης καθηγητής για κάποιο μάθημα.
  Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ο άτυχος 42χρονος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
  Ο άνδρας εμφάνισε πυρετό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έμεινε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε πήγε στο νοσοκομείο.
  Πώς βρέθηκε στην Κρήτη
  O 42χρονος Γερμανός ήταν επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και δίδασκε επί τριημέρου σε κλειστό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Χημικού.
  Κατά την παραμονή του στην Κρήτη, διέμενε στο σπίτι Ελληνίδας συναδέλφου του, επίσης χημικού.
  Ωστόσο αισθάνθηκε αδιαθεσία με όλα τα τυπικά γνωρίσματα του κορονοϊού, χωρίς όμως να εμφανίσει πυρετό. Η συνάδελφος του, τον μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε και ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ειδικά απομονωμένο χώρο. Εκεί έγινε λήψη δείγματος το οποίο αργά το ίδιο βράδυ ταυτοποιήθηκε ως το τρίτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη.
  Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα περαιτέρω καθώς και ο επόπτης δημόσιας υγείας.
  Ακολούθησε προληπτική απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου.
  Η επιδείνωση της κατάστασης
  Αρχικά ο καθηγητής παρέμεινε στο σπίτι της φίλης του, όταν παρουσίασε μια σχετική επιβάρυνση, μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ όπου εισήχθη στην ειδική μονάδα κορωνοϊού. Στη μονάδα παρέμεινε για δύο μέρες και στη συνέχεια η υγεία του επιβαρύνθηκε ραγδαία, διασωληνώθηκε και εισήχθη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε μέχρι που ήρθε η επιδείνωση και κατέληξε.
  Το «άγνωστο σύνδρομο»
  Όπως αναφέρει το neakriti.gr το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής ήταν σε καλή κατάσταση ωστόσο στις 13:30 εμφάνισε μια αιμοδυναμική αστάθεια και οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν. Στις 16:00 ξαφνικά κι ενώ οι γιατροί είχαν πέσει «πάνω» στον ασθενή με όλες τους τις δυνάμεις, ο επικεφαλής της ΜΕΘ, καθηγητής εντατικολογίας κ. Γεωργόπουλος παρατήρησε ένα άγνωστο σύνδρομο στους πνεύμονες. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά τα ζωτικά του όργανα κατέρρευσαν και ο ασθενής κατέληξε στις 16:12. Επίσημη αιτία θανάτου θεωρείται η πνευμονική εμβολή που προήλθε από σηψαιμικό σοκ στους πνεύμονες.
  Θεωρείται ότι ο καθηγητής κόλλησε τον ιό πιθανότατα στη Γερμανία, μάλιστα όταν διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός ιχνηλατήθηκαν οι επαφές του και η βοηθός του στο εργαστήριο στη Γερμανία, βρέθηκε θετική στον ιό.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. «Αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα θα έχουμε 2η πανδημία κορωνοϊού το καλοκαίρι» λένε οι Κινέζοι.
  Μια μελέτη που έγινε με βάση όσα έχουν γίνει στην Κίνα και ιδιαίτερα στην Γουχάν ισχυρίζεται πως αν τα μέτρα αρθούν γρήγορα τότε το καλοκαίρι θα ζήσουμε ξανά ένα κύμα έξαρσης του κορονοϊού.
  Αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι του κορονοϊού.
  Αυτό, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη από βρετανούς επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτή, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “Lancet Public Health”, εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) – παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).
  Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.
  «Η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων. Αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη», δήλωσε η δρ Πρεμ.
  Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα.
  «Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Έρχεται δεύτερο κύμα κορωνοϊού από την Ασία; Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων.
  Χωρίς η Ευρώπη να έχει περάσει καλά-καλά το πρώτο κύμα της φονικής επιδημίας δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο αρχίζει και σωρεύει «ενεργεία».
  Μετά την χαλάρωση των μέτρων στο Χονγκ Κονγκ τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται πάλι, φτάνοντας τα 225 σε δέκα ημέρες για ένα σύνολο 357 την Δευτέρα.
  Στην Ουχάν το σημείο «μηδέν» της επιδημίας αν και δεν ε΄χουν περάσει 5 ημέρες από την μερική άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας ήδη τα πρώτα κρούσματα κάνουν πάλι την εμφάνισή τους.
  Ίδια εικόνα σε Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα με νέα κρούσματα να εμφανίζονται.
  Ένα δεύτερο κύμα επιδημίας όπως σημειώνει το Imperial College του Λονδίνου είναι πολύ πιθανό. Αυτό σημαίνει ότι τα αυστηρά μέτρα μετακίνησης θα πρέπει να παραταθούν επ΄ αόριστον για όσο διάστημα απατηθεί μέχρι την εμφάνιση του πρώτου αξιόπιστου εμβολίου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αμερικανός ειδικός: «Ο κορωνοϊός θα επιστρέφει - Είναι εποχική ασθένεια - Χρειαζόμαστε εμβόλιο».
  Υπάρχει πιθανότητα η ασθένεια COVID-19 να επιστρέψει ως εποχική ασθένεια, προειδοποίησε χθες Τετάρτη Αμερικανός ειδικός, υπογραμμίζοντας πως επείγει να φτιαχτούν αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα.
  Αυτό σημαίνει πως δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό το καλοκαίρι αλλά θα υπάρξει και συνέχεια, δηλαδή θα έρθει και δεύτερο κύμα το φθινόπωρο του βορείου ημισφαιρίου και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι οι πληθυσμοί στον πλανήτη να αναπτύξουν αντισώματα.
  Όμως αν το πρώτο κύμα έκανε τέτοια οικονομική καταστροφή, τότε αν αυτό επαναληφθεί ο πλανήτης θα ζει μια τραγωδία διαρκείας.
  Ο διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου υγείας Άντονι Φάουτσι έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από την «task force» που έχει συγκροτήσει ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας πως ο κορωνοϊός αρχίζει πλέον να εξαπλώνεται σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου έρχεται ο χειμώνας.
  «Αν βιώσουν μεγάλη επιδημία, θα είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον δεύτερο κύκλο», τόνισε ο ειδικός.
  «Αυτό κάνει ακόμα πιο πιεστική την ανάγκη να αναπτύξουμε εμβόλιο, να το δοκιμάσουμε γρήγορα και να εξασφαλίσουμε πως θα είναι έτοιμο και διαθέσιμο στον επόμενο κύκλο», πρόσθεσε.
  Δύο κλινικές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο τα σκευάσματα του είδους πιθανόν δεν θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πριν από έναν ως ενάμιση χρόνο.
  Δοκιμάζονται επίσης θεραπείες — τόσο νέα φάρμακα, όσο και υπάρχοντα, όπως τα ανθελονοσιακά χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.
  Ο Δρ. Φάουτσι άφησε να εννοηθεί ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ευκολότερα όταν ο καιρός είναι κρύος, παρά όταν το κλίμα είναι θερμό και ξηρό, απηχώντας πρόσφατη κινεζική μελέτη, που πάντως είναι ακόμα προκαταρκτική και υπόκειται σε αξιολόγηση από ομότιμους επιστήμονες (peer review), η οποία καταλήγει ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.
  Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια που εκκρίνουν οι ασθενείς επιβιώνουν περισσότερο όταν ο αέρας είναι ψυχρός, ενώ το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο αδύναμο τον χειμώνα.
  Άλλη πιθανή εξήγηση: ο ιός αποσυντίθεται γρηγορότερα σε θερμές επιφάνειες, καθώς η προστατευτική μεμβράνη λίπους που τον περιβάλλει αποξηραίνεται ταχύτερα.
  Όμως η μείωση των μολύνσεων δεν είναι κατ’ ανάγκη συνώνυμη με την εξάλειψη του ιού. Σχεδόν 2.500 κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφονται για παράδειγμα στην Αυστραλία, που θρηνεί 8 νεκρούς μέχρι σήμερα.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τρεις εταιρείες στη μάχη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
  Δεκάδες εταιρείες και δημόσια εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  Τις τελευταίες 48 ώρες, τρεις εταιρείες βιοτεχνολογίας, ειδικότερα, έχουν βρεθεί στο προσκήνιο και δίνουν ελπίδες για πρόοδο: BioNTech, CureVac και Moderna.
  Οπως μεταδίδει το CNBC, και οι τρεις από αυτές τις εταιρείες ειδικεύονται στη θεραπευτική «αγγελιοφόρο RNA», όπου τα μόρια mRNA χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν το σώμα έτσι ώστε να παράγει τη δική του ανοσολογική απόκριση για την καταπολέμηση διαφορετικών ασθενειών. Αυτός ο τύπος εμβολίου μπορεί δυνητικά να αναπτυχθεί και να παραχθεί πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά εμβόλια.
  Η Moderna είναι μία εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη και συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή τη Δευτέρα, στο Σιάτλ.
  Η BioNTech, στο μεταξύ, είναι μία γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανακοίνωσε πρόσφατα δύο στρατηγικές εταιρικές συνεργασίες για την προώθηση της ανάπτυξης εμβολίου. Προχώρησε σε συνεργασία με τη Fosun Pharma για να προωθήσει τις προσπάθειες στην Κίνα και με την Pfizer για να κάνει το ίδιο εκτός Κίνας.
  Οι αναλυτές της τράπεζας Berenberg δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις προσπάθειες της εταιρείας να προχωρήσει γρήγορα σε συμμαχία με μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην Κίνα, γεγονός που θεωρούν σημαντική επιβεβαίωση της πλατφόρμας τεχνολογίας mRNA της BioNTech.
  Η CureVac είναι μία μη εισηγμένη γερμανική εταιρεία που σκοπεύει να ξεκινήσει δοκιμές πειραματικού εμβολίου σε ανθρώπους αυτό το καλοκαίρι. Αφότου βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων πυρών μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 80 δισ. ευρώ για να τη βοηθήσει να κυκλοφορήσει το προϊόν στην Ευρώπη.
  Τη Δευτέρα, η CureVac σημείωσε ότι «εργάζεται για την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει έως και δισεκατομμύρια δόσεις για καταστάσεις εξάπλωσης, όπως το Covid-19».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Reuters: «Ο κορωνοϊός είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι»
  Πολλά έχουν ακουστεί για το πώς μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού η άφιξη του καλοκαιριού και η άνοδος της θερμοκρασίας.
  Σε μια καθόλου ευχάριστη εκτίμηση προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της ΕΕ, αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού.
  Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η πανδημία του κορωνοϊού είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως η ασθένεια Covid-19 θα μπορούσε να εξακολουθήσει ακόμη και όταν αυξηθεί η θερμοκρασία.
  Το σημείωμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κέντρου δίνει λίγες ελπίδες στις φωνές που υπολόγιζαν πως ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί που ήταν ενδημικοί στον ανθρώπινο πληθυσμό και συνήθως δεν εντοπίζονταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  Η θερμοκρασία ίσως επιβραδύνει τον κορωνοϊό
  Αντιθέτως, σε δηλώσεις της στο MEGA, η Ελένη Γιαμαρελλου ανέδειξε μια έρευνα που δείχνει μείωση της μεταδοτικότητας του ιού υπό συνθήκες ζέστης. Συγκεκριμένα, η λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε μελέτη που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία και δείχνει… φως στο τέλος του τούνελ.
  Άλλωστε, ερευνητές των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός με τα χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, επιβραδύνθηκε καθώς ζέστανε ο καιρός και αυξήθηκε η υγρασία σε 100 κινεζικές πόλεις.
  Κι όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, «η υψηλή θερμοκρασία και η σχετικά υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά την μετάδοση της Covid-19.» Ωστόσο, μολονότι η έρευνα αλλά και ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν ευνοούν τον κορωνοϊό, η ζέστη και η υγρασία απλώς θα επιβραδύνουν τον ρυθμό μετάδοσης του, δεν θα τον σταματήσουν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Γερμανική εταιρεία αναμένεται να θέσει στη κυκλοφορία γρήγορο και αξιόπιστο τεστ του κορωνοϊού τον Απρίλιο.
  Η εταιρεία τεχνολογίας Bosch ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει ένα αξιόπιστο γρήγορο τεστ για τον κορωνοϊό σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.
  Το τεστ θα μπορεί να διαγνώσει ταυτόχρονα δέκα αναπνευστικούς παθογόνους για τη διαφορική διάγνωση, αναφέρει η ανακοίνωσή της.
  Σύμφωνα με την Bosch, το γρήγορο τεστ δίνει αποτελέσματα μετά από μόλις δυόμισι ώρες, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το τεστ μπορεί να γίνει επί τόπου, και έτσι δεν χρειάζεται μετακίνηση, η οποία συχνά κοστίζει πολύτιμο χρόνο, εξηγεί η εταιρεία. Επομένως, τα μολυσμένα άτομα μπορούν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν αμέσως.
  «Με το γρήγορο τεστ Bosch Covid 19, θέλουμε να συμβάλουμε στον ταχύ περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι μολυσμένοι ασθενείς μπορούν να εντοπιστούν και να απομονωθούν ταχύτερα», δήλωσε ο Φόλκμαρ Ντένερ, διευθύνων σύμβουλος της Bosch.
  Το γρήγορο τεστ, το οποίο αναπτύχθηκε εντός έξι εβδομάδων μετά από δοκιμές που έγιναν σε διάφορα εργαστήρια, όπως λέει η εταιρία, θα δίνει αποτελέσματα με ακρίβεια άνω του 95%. Επομένως τηρεί τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  Το τεστ θα είναι διαθέσιμο στη Γερμανία από τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΟ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΑΡΟ.
  Το Σάββατο 7 Μαρτίου η Ισπανία είχε επιβεβαιώσει 430 κρούσματα του κορωνοϊού. Και επειδή 60 από αυτά προέρχονταν από κηδεία στη Χώρα των Βάσκων, η περιφερειακή κυβέρνηση της Λα Ριόχα έδωσε εντολή για καραντίνα ολόκληρων τμημάτων μιας γειτονιάς στη μικρή πόλη Χάρο.
  Δεκαοκτώ ημέρες αργότερα, η Ισπανία επιβεβαίωσε, χθες, 47.610 κρούσματα και 3.434 νεκρούς, περισσότερους θανάτους από την Κίνα.
  Για 18 μέρες η ζωή συνεχιζόταν κανονικά, τα τραπέζια και οι καρέκλες άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη θέση τους σε πεζοδρόμια έξω από μπαρ και καφετέριες, και τα πάρκα άρχισαν να γεμίζουν με κόσμο που έκανε πικ νικ καθώς ο χειμώνας έφευγε.
  Η ανησυχία ξεκίνησε στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου, όταν, με 1.646 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η περιφερειακή κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, όπως και διάσημα μουσεία.
  Παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες περιοχές σύντομα. Το απόγευμα της 12ης Μαρτίου, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε εντολή περίπου 70.000 άνθρωποι σε 4 δήμους της περιοχής της Βαρκελώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή.
  Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των θυμάτων κορωνοϊού της χώρας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη βασικού εξοπλισμού προστασίας, ένα παγοδρόμιο στη Μαδρίτη έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο, ενώ ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο.
  Καθώς η πίεση στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εντεινόταν, ο κόσμος άρχισε να κάνει αγορές πανικού, να αγοράζει χαρτί υγείας και να ψωνίζει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Οι δρόμοι στη Μαδρίτη ήταν άδειοι.
  Στη συνέχεια, και μία εβδομάδα μετά την καραντίνα στην πόλη Χάρο, το αναπόφευκτο τελικά συνέβη: Ο Σάντσεθ διέταξε την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρη την Ισπανία για δύο εβδομάδες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΟΙ ΚΗΔΕΙΕΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΦΕΡΕΤΡΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΟΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑΦΟΣ ΚΛΕΙΣΤΌΣ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.
  Μόνο ένας φίλος του συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία τον 42χρονο Γερμανό καθηγητή που νικήθηκε από τον κορονοϊό. Τα μέτρα που ελήφθησαν και πότε επιτρέπεται η εκταφή.
  Παρουσία ενός φίλου του μόνο που ήταν μαζί του στην Κρήτη έγινε η ταφή του 42χρονου καθηγητή από την Γερμανία που έφυγε ξαφνικά από τον κορονοϊό μετά από επιπλοκές που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ.
  Ο 42χρονος κηδεύτηκε σε μεταλλικό φέρετρο στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου κι όχι σε ξύλινο φέρετρο.
  «Κατόπιν συνεννόηση με το ΠΑΓΝΗ τηρήσαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας για να μην μολύνουμε το περιβάλλον. Την σορό την καλύψαμε με δύο πτωματοσακούλες, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ μπήκε σε ειδικό σιδερένιο φέρετρο και σφραγίστηκε αεροστεγώς. Όσοι από το γραφείο τελετών ασχολήθηκαν με την προετοιμασία και την ταφή του νεκρού τήρησαν όλα τα μέτρα έχοντας συγκεκριμένο εξοπλισμό, μάσκες και αντισηπτικά», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που είχε αναλάβει την ταφή, Νίκος Χαρούλης.
  Μάλιστα, αμέσως μετά την ταφή το αυτοκίνητο που μετέφερε την σορό του 42χρονου σφραγίστηκε και έγινε απολύμανση.
  Η σορός του 42χρονου καθηγητή αρχικά είχε μεταφερθεί στο νεκροτομείο το οποίο τέθηκε σε ολιγόωρη καραντίνα. Δεν έγινε νεκροψία – νεκροτομή καθώς από το νόμο απαγορεύεται η διενέργειά της σε άνθρωπο που έχει πεθάνει από τέτοιου είδους ιούς.
  Η οικογένεια του Γερμανού είχε έρθει σε επαφή με γραφείο τελετών στην Κρήτη, μέσω της Γερμανικής πρεσβείας, το οποίο πήγε στο νεκροτομείο για να προχωρήσουν στην προετοιμασία της σορού.
  Απαγορεύεται ο επαναπατρισμός – Πότε μπορεί ν’ ανοιχτεί ο τάφος
  Εξαιτίας της αιτίας του θανάτου του 42χρονου Γερμανού καθηγητή απαγορεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο επαναπατρισμός του με αποτέλεσμα να ταφεί στον τόπο όπου πέθανε.
  «Πήγαμε βάσει νόμου που είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται ο επαναπατρισμός του. Μάλιστα, υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες της ταφής. Για παράδειγμα το μεταλλικό φέρετρο μπήκε στον τάφο αλλά δεν σκεπάστηκε με τσιμεντένιες πλάκες όπως γίνεται συνήθως. Αντιθέτως, σκεπάστηκε μόνο με χώμα», είπε ο ιδιοκτήτης του γραφείου Τελετών. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος τάφος δεν θα ανοίξει σε τρία χρόνια αλλά θα πρέπει να παραμείνει κλειστός για δέκα χρόνια».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΜΗ ΣΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ 10 ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΜΟΥΦΑ ΙΟΥΣ. ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...