Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.


«Δεν βλέπουμε πλέον τις οικογένειές μας από φόβο ότι θα τους μολύνουμε. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται είναι εξαντλημένοι, Μερικοί από εμάς έχουν ήδη μολυνθεί παρά τα πρωτόκολλα.  Περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και που πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού) δεν ήταν σίγουροι ότι θα ξεσπούσε με τόση αγριότητα.  Οι νοσοκόμες κλαίνε επειδή δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους και οι ζωτικές παράμετροι πολλών ασθενών ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ένα ήδη γραμμένο πεπρωμένο».


Ο  Dr. Daniele Macchini, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Humanitas Gavazzeni στην πόλη Μπέργκαμο της Βόρειας Ιταλίας  γράφει:
«Μετά από πολλή σκέψη σχετικά με το εάν έπρεπε ή όχι να γράψω σχετικά με τα όσα μας συμβαίνουν, ένιωσα ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο να σιωπήσω», γράφει στην ανάρτησή του ο γιατρός, σύμφωνα με την μετάφραση στα αγγλικά που δημοσίευσε στο Twitter η Δρ. Silvia Stringhini, επιδημιολόγος και ερευνήτρια στο Geneva University’s Institute of Global Health.
«Θα προσπαθήσω να μεταφέρω σε ανθρώπους μακριά από τη δική μας πραγματικότητα τι ζούμε στο Μπέργκαμο αυτές της ημέρες, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Κατανοώ την ανάγκη να μην προκληθεί πανικός, αλλά τρέμω στη σκέψη ότι το μήνυμα της επικινδυνότητας όσων συμβαίνουν δεν φτάνει στον κόσμο», συνεχίζει ο γιατρός από το Μπέργκαμο.
Στο Μπέργκαμο, μια πόλη περίπου 122.000 κατοίκων, περίπου 30 μίλια βορειοανατολικά του Μιλάνου, 1,245 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό σε μία από τις περιοχές της χώρας, που έχει πληγεί περισσότερο.
«Εγώ ο ίδιος παρακολουθούσα με έκπληξη την αναδιοργάνωση ολόκληρου του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, όταν ο σημερινός εχθρός μας κρυβόταν ακόμα στις σκιές: οι θάλαμοι άδειαζαν αργά», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενό του -το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί 35.000 φορές- περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας και αναδιοργάνωσης που επικρατούσε στο νοσοκομείου που εργάζεται.

«Η κατάσταση είναι δραματική».
«Αυτή η ταχεία μεταμόρφωση έφερε μια ατμόσφαιρα σιωπής και σουρεαλιστικού κενού στους διαδρόμους του νοσοκομείου, που ακόμα δεν κατανοούσαμε. Περιμέναμε έναν πόλεμο που δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και που πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού) δεν ήταν σίγουροι ότι θα ξεσπούσε με τόση αγριότητα. Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί, το λιγότερο δραματική» προσθέτει ο Dr. Macchini.
«Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και οι μάχες συνεχίζονται αδιάκοπες μέρα και νύχτα. Τώρα στην δραματική κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη κλινών. Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου που είχαν εκκενωθεί γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό», γράφει ο γιατρός. Ο Δρ. Macchini απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους να μην περιγράφουν την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ως μια «άσχημη γρίπη». 
«Εξηγήστε μου ποιος ιός γρίπης προκαλεί τόσο δραματικές καταστάσεις τόσο γρήγορα. Όσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που καυχιούνται ότι δεν φοβούνται, αγνοώντας τις οδηγίες και γκρινιάζοντας επειδή η καθημερινότητά τους βιώνει μια "προσωρινή" κρίση, μια επιδημιολογική καταστροφή λαμβάνει χώρα».
«Οι πίνακες με τα ονόματα των ασθενών, διαφορετικών χρωμάτων, ανάλογα με τη μονάδα στην οποία βρίσκονται, είναι τώρα όλα κόκκινα και αντί για χειρουργική επέμβαση βλέπετε τη διάγνωση, η οποία είναι πάντα η ίδια δαιμόνια διάγνωση: διμερής διάμεση πνευμονία».
Ο γιατρός κάλεσε τους ανθρώπους να μην περιγράψουν το Covid-19 ως μια άσχημη μορφή γρίπης.
«Τώρα, εξηγήστε μου ποιος ιός της γρίπης προκαλεί ένα τόσο γρήγορο δράμα. … Και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που καυχιούνται ότι δεν φοβούνται να παραβλέπουν τις οδηγίες, διαμαρτυρόμενοι επειδή η συνηθισμένη ρουτίνα τους «τίθεται προσωρινά» σε κρίση, λαμβάνει χώρα η επιδημιολογική καταστροφή», είπε.
«Δεν υπάρχουν πια χειρουργοί, ουρολόγοι, ορθοπαιδικοί. Είμαστε απλά γιατροί που έχουμε γίνει μέρος μιας και μόνο ομάδας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει… Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, έχουμε 15-20 εισαγωγές κάθε μέρα, όλες για τον ίδιο λόγο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων έρχονται το ένα μετά το άλλο: θετικό, θετικό, θετικό, θετικό. Ξαφνικά η Εντατική έχει καταρρεύσει».

«Οι νοσοκόμες κλαίνε γιατί δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους».

Περιγράφοντας κάθε αναπνευστήρα σαν «χρυσάφι», ο Ιταλός γιατρός αναφέρει ακόμη ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται στο πλευρό του είναι εξαντλημένοι, περιγράφοντας συγκινητικά την αλληλεγγύη που δείχνουν αυτές τις δύσκολες στιγμές, παρά τα εξοντωτικά τους ωράρια και το γεγονός δεν υπάρχει πια γι' αυτούς κοινωνική ζωή. Πολλοί επαγγελματίες της Υγείας δεν βλέπουν πια τους δικούς τους, από φόβο μην τους μολύνουν. Άλλοι κόλλησαν τον ιό και είναι σοβαρά προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους. Νοσηλεύτριες ξεσπούν σε κλάματα επειδή δεν μπορούν να τους σώσουν όλους.
«Οι νοσοκόμες κλαίνε επειδή δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους και οι ζωτικές παράμετροι πολλών ασθενών ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ένα ήδη γραμμένο πεπρωμένο.
Δεν υπάρχουν πλέον βάρδιες, περισσότερες ώρες. Η κοινωνική ζωή αναστάλθηκε για εμάς. Δεν βλέπουμε πλέον τις οικογένειές μας από φόβο ότι θα τους μολύνουμε. Μερικοί από εμάς έχουν ήδη μολυνθεί παρά τα πρωτόκολλα».
Ο Macchini σημείωσε ακόμη ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια μόλυναν τους συγγενείς τους που «δίνουν αγώνα μεταξύ ζωής και θανάτου».
«Κάντε λοιπόν υπομονή, και μην πάτε στο θέατρο, στο μουσείο ή το γυμναστήριο. Προσπαθήστε να λυπηθείτε τους χιλιάδες ηλικιωμένους ανθρώπους, που μπορεί να χαθούν εξαιτίας σας», καταλήγει στο συγκλονιστικό του μήνυμα ο γιατρός. Τέλος, διερωτάται κατά πόσο τελικά ο πανικός μπορεί να είναι χειρότερος σε μια τόσο σοβαρή επιδημία από την αδιαφορία και την αμέλεια.
 «Τελειώνω λέγοντας ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτόν τον πόλεμο πανικού. Το μόνο λόγο που βλέπω είναι η έλλειψη μασκών, αλλά δεν υπάρχει πια μάσκα για πώληση. Δεν έχουμε πολλές μελέτες, αλλά μήπως ο πανικός είναι πολύ χειρότερος από την παραμέληση και την απροσεξία κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιδημίας;».

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Υ.Γ.

ΟΙ  ΜΕΓΑΛΕΣ  ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ  ΤΩΝ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ  300  ΕΤΩΝ.
Η πανούκλα του 1720
Η «Μεγάλη Πανούκλα της Μασσαλίας» ή απλώς πανούκλα έπληξε την Ευρώπη το 1720, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι. «Πηγή του κακού» στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται ότι υπήρξαν οι μύγες οι οποίες μετέδωσαν το βακτήριο στους ανθρώπους.
Η χολέρα του 1820 
Λίγο πριν από το 1820, το 1817 και έως και το 1824, ξέσπασε η πρώτη καταγεγραμμένη επιδημία χολέρας, η οποία επηρέασε κυρίως τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι γνωστές και σε αυτή την περίπτωση περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η αρχή της επιδημίας έγινε από κατανάλωση νερού λιμνών, μολυσμένο με το εν λόγω βακτήριο.
Η ισπανική γρίπη του 1918
Η πιο πρόσφατη επιδημία, πριν από τον κορωνοϊό, ήταν η ισπανική γρίπη, η οποία προσέβαλε περίπου 1 δισ. ανθρώπους, με τους 100 εκατ. από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιδημία έως τις μέρες μας.
Ο  κορωνοϊός του 2020
Εκατό χρόνια μετά την ισπανική γρίπη, ο πλανήτης συγκλονίζεται από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων.
Κορωνοϊός:  Επιστρέφει δριμύτερος τον επόμενο χειμώνα – Πιθανόν  να μολυνθούν έως και 100 εκατ. Άτομα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η επιδημία του κορωνοϊού αναμένεται να υποχωρήσει το καλοκαίρι, όμως θα επιστρέψει δριμύτερη τον επόμενο χειμώνα. 
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού καθώς θα ανεβαίνει ο υδράργυρος την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως λήξη του συναγερμού και τέλος της επιδημίας. Αντίθετα η μείωση των κρουσμάτων στη διάρκεια του θέρους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πολύτιμη ευκαιρία για να προετοιμαστούν οι κρατικοί μηχανισμοί για τον επόμενο χειμώνα, όταν -όπως προβλέπει το επιστημονικό μοντέλο – ενδέχεται να μολυνθούν 100 φορές περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο.
Στην έρευνα, που τελεί υπό επιστημονική επανεξέταση, ερευνητές των πανεπιστημίων της Βασιλείας και της Στοκχόλμης υπολόγισαν τις επιπτώσεις στη μετάδοση του κορωνοϊού της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και το επιστημονικό τους μοντέλο δείχνει ότι βιώνουμε «μια μικρή κορύφωση της επιδημίας στις αρχές του 2020 σε εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη κορύφωση τον χειμώνα 2020-21».
Βάσει στοιχείων από προηγούμενους κορωνοϊούς οι ερευνητές θεωρούν ότι το ποσοστό μετάδοσης του COVID-19 θα μειωθεί καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια με αποτέλεσμα να μολυνθούν έως και 100 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη. Μια από τις συντάκτριες της έρευνας, η δρ Έμμα Χόντκροφτ, λέει ότι «είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με ακριβείς αριθμούς», αλλά οι προβλέψεις του μοντέλου «δεν είναι παράλογο σενάριο». Τόνισε δε ότι η ίδια δεν θα εστίαζε σε απόλυτους αριθμούς, αλλά στο «γενικό μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα αν επηρεάζεται ο κορωνοϊός από τις καιρικές συνθήκες». «Αυτές οι προβλέψεις έγινα βάσει υποθέσεων για το πως η αλλαγή των εποχών επηρεάζει την μετάδοση εξ’ όσων γνωρίζουμε από άλλους κορωνοϊούς», λέει, σημειώνοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί ο νέος κορωνοϊός. Υπάρχει πιθανότητα να βιώσουμε τώρα την κορύφωση της επιδημίας, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με άλλους κορωνοϊούς.
Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που υπογράφει ο δρ Ρίτσαρντ Νέλερ, είναι ότι «αν με την αλλαγή των εποχών μειωθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού το καλοκαίρι, τότε δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε γιατί μπορεί να δούμε μια μεγαλύτερη κορύφωση τον ερχόμενο χειμώνα», λέει η δρ Χόντκροφτ. «Αν δεν λάβουμε υπόψη αυτή την πιθανότητα τότε θα πιαστούμε στον ύπνο όταν έρθει πάλι ο χειμώνας», προσθέτει. Μετά απ’ αυτή την κορύφωση της επιδημίας το μοντέλο προβλέπει ότι ο κορωνοϊός θα εμφανίζεται εποχιακά σαν τη γρίπη. Τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται πλέον σε 115.800 ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.200.Έρευνα αμφισβητεί τις συστάσεις για μάσκες - Ο Κορωνοϊός δεν συμπεριφέρεται όπως πίστευαν οι επιστήμονες.

Τα πάνω-κάτω μπορεί να φέρει μια νέα έρευνα για την ικανότητα του κορωνοϊου Covid-19 να μεταδίδεται μέσω του αέρα και των επιφανειών. Όπως αποκαλύπτει, ο κορωνοϊός ενδέχεται να αιωρείται για πολλή ώρα στον αέρα και να «ταξιδεύει» σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη απ` ό,τι είκαζαν έως τώρα οι επιστήμονες.
Στην πραγματικότητα, στον αέρα μπορεί να αιωρείται επί τουλάχιστον 30 λεπτά. Η, δε, απόσταση όπου μπορεί να φτάσει στο διάστημα αυτό, φτάνει μέχρι και τα 4,5 μέτρα!
Η ίδια έρευνα ανατρέπει, επίσης, την πεποίθηση ότι ο ιός επιζεί για λίγες ώρες στα αντικείμενα. Όπως αποκαλύπτει, σε μερικές επιφάνειες επιβιώνει για ημέρες.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιδημιολόγοι της κινεζικής κυβέρνησης. Τα ευρήματά της θέτουν υπό αμφισβήτηση μία από τις βασικές συστάσεις των υγειονομικών Αρχών για την προστασία από τον ιό. Η σύσταση αυτή είναι να διατηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου στους δημόσιους χώρους.
«Στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους η απόσταση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού υπερβαίνει την ευρέως αναγνωρισμένη απόσταση ασφαλείας», γράφουν οι ερευνητές στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση Practical Preventive Medicine.
Οι μάσκες και τα μολυσμένα αντικείμενα
Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, τα νέα ευρήματα αμφισβητούν και μία άλλη σύσταση: να μην φοράμε χειρουργικές μάσκες αν είμαστε υγιείς. Όπως λέει, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες, επειδή ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αιωρείται τόσο πολλή ώρα.
Οι Κινέζοι επιδημιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν επιζεί μόνο μερικές ώρες στα μολυσμένα αντικείμενα. Αντιθέτως, μπορεί να επιζήσει επί ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες και υπό ορισμένες συνθήκες.
Η διάρκεια της επιβίωσής του εξαρτάται από το υλικό και το είδος της επιφάνειας. Παραδείγματος χάριν, σε θερμοκρασία περίπου 37 βαθμών Κελσίου, επιβιώνει επί 2-3 ημέρες στο γυαλί, το ύφασμα, το μέταλλο, το πλαστικό και το χαρτί!
Εφ` όσον όλ` αυτά τα ευρήματα επαληθευτούν, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τις συστάσεις για πρόληψη που δίνουν έως σήμερα οι ειδικοί και οι οποίες βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε όσα γενικώς γνωρίζουν για τους κορωνοϊούς και όχι ειδικώς για τον Covid-19.
Πως μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε ένα λεωφορείο
Η όλη έρευνα βασίστηκε σε μια τοπική έξαρση του κορωνοϊού στις 22 Ιανουαρίου 2020. Τις μέρες εκείνες οι Κινέζοι ταξίδευαν πολύ, λόγω των διακοπών για την κινέζικη πρωτοχρονιά. Το περιστατικό που αναλύθηκε συνέβη στην επαρχία Hunan της Κίνας.
Ένας άνδρας, γνωστός ως «επιβάτης Α», επιβιβάστηκε σε ένα πούλμαν για ένα πολύωρο ταξίδι. Κάθισε στο πίσω μέρος του οχήματος, στην δεύτερη σειρά καθισμάτων από το τέλος. Ένιωθε ήδη άρρωστος, αλλά δεν είχε ακόμα ανακηρυχθεί ο κορωνοϊός «εθνική κρίση» στην Κίνα. Έτσι, δεν φορούσε χειρουργική μάσκα ούτε λάμβανε κάποιο μέτρο προφύλαξης. Το ίδιο (δεν) έκαναν και οι συνεπιβάτες του.

 

 

2 σχόλια :

 1. Αὖθις περὶ τῆς νόσου Covid-19
  5 Μαρτίου 2020

  Καὶ εἰ δυσχερέστατόν ἐστιν, δεῖ αὖθις περὶ ταύτης τῆς νόσου διαλέγεσθαι ἣ συνεχῶς διὰ πάσης τῆς οἰκουμένης διασκεδάννυται.

  χθὲς δὴ ἐξῆν πᾶσι τοῦ τῶν ΗΑΠ προέδρου Δ. Τρᾶμπ ἀκούειν περὶ ταύτης τῆς νόσου διαλεγομένου· πρῶτον μὲν περὶ ὧν πάντες ἀκούειν ἤλπιζον ἔλεγεν, οὐδὲν ἀπροσδόκητον (εἶπε μὲν ὅτι τοὺς ἐξεταστὰς ἐποτρύνοι ἵνα νέον φάρμακον εὑρῶσιν ὅ τι ἂν τὴν νόσον νικᾷ, εἶπε δὲ ὅτι ἡ Ἀμερικανὴ ἀρχὴ πάντα παρασκευάζοιτο ὡς τὴν τῆς νόσου διασπορὰν κωλύῃ, κτλ.), ἔπειτα δὲ ἐξῆν τι ἀκούειν ὃ πάντας οἳ ἀκούοντες ἔτυχον ἐξέπληξεν,ὁ γὰρ Τρᾶμπ ἐξαίφνης εἶπεν ὅτι ἤδη τὴν τετάρτην ἑβδομάδα τὸ ἑαυτοῦ πρόσωπον οὐ ψαύει.

  τί δὴ περὶ τοῦ προσώπου; διὰ δὲ τί τοῦτο εἶπεν; διότι οἱ Ἀμερικανοὶ ἰατροὶ τοῖς πολίταις παραινοῦσιν τοῦ προσώπου μὴ ἅπτεσθαι, ἄλλων τε καὶ τῆς ῥινὸς καὶ τῶν ὀφθαλμῶν καὶ τοῦ στόματος, ἐν γὰρ τούτοις τοῖς τρισὶ μέρεσι ἁθροίζοιντο τὸ πλεῖστον τῶν τῆς νόσου μικροβίων.

  ἐν δὲ ταῖς ΗΑΠ ἕνδεκα μὲν ἄνθρωποι τῇ νόσῳ ἀπέθανον, ἑκατὸν δὲ πεντήκοντα τὴν νόσον πάσχουσι καὶ εἰ οὐ κινδυνεύουσιν, ἐν δὲ ἄλλαις χώραις οἱ ἄρχοντες νέους νόμους προὔθεσαν ὅπως τὴν διασπορὰν παύωσιν, παραδείγματος ἕνεκα ἐν τῇ Ἰταλίᾳ τά τε διδασκαλεῖα καὶ τὰ πανεπιστήμια δέκα ἡμέρας κεκλεισμένα μενεῖ, ἡ γὰρ νόσος ῥᾷον διασκεδάννυται ὅπου ἂν μέγας ὅμιλος ἁθροίζεται.

  AKROPOLIS WORLD NEWS - Τὰ νέα ἑλληνιστὶ γεγραμμένα

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ἡ Σίνα τὴν νόσον βραδέως νικᾷ
   11 Μαρτίου 2020

   Ὁ τῆς Σίνης πρόεδρος χθὲς εἰς τὴν πόλιν Wuhan εἰσεπορεύθη, τὴν πόλιν ἀφ' ἧς αὕτη ἡ δεινὴ νόσος σκεδαννυμένη ἤρξατο. ὁ μὲν πρόεδρος ἐκεῖσε οὐκέτι ἐκεῖσε ἐληλύθει, κίνδυνος γὰρ ἦν μὴ τὴν νόσον πάθοι· νῦν δέ, τοῦ κινδύνου ἤδη μειωθέντος, ἔδοξεν αὐτῷ καιρὸν εἶναι προσιέναι.

   ἐν δὲ τῇ Σίνη ὁ τῶν τὴν νόσον πασχόντων ἀριθμὸς συνεχῶς μειοῦται, οὐ μὲν γὰρ τοσοῦτοι τὴν νόσον πάσχουσιν ὅσοι τὸ πρότερον καὶ ἡ Σινικὴ ἀρχὴ ὡς ἄριστα ἔπραξεν ἵνα τὴν διασπορὰν κωλύοι, πολλὰ δὲ τῶν νοσοκομείων ἃ ταχέως ᾠκοδομήθη ἵνα τοὺς νοσοῦντας δέξαιτο ἤδη ἔκλεισαν ἅτε οὐδενὸς νοσοῦντος μένοντος. δῆλον δέ ἐστιν ὅτι ταύτῃ τῇ πορείᾳ βούλεται ὁ πρόεδρος τῇ οἰκουμένῃ δεικνύναι τὴν κατάστασιν ἤδη βελτίονα γενομένην.

   καὶ εἰ ἔτι πολλὰ δεῖ ποιεῖν, ἔξεστι λέγειν ὅτι ἡ Σίνα ἡ πρώτη χώρα ἐστὶν ἣ τὴν νόσον νενίκηκεν.

   AKROPOLIS WORLD NEWS - Τὰ νέα ἑλληνιστὶ γεγραμμένα

   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...