Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΕΠΙΧΑΛΚΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΣΑΝ ΚΑΤΑ 50% ΤΙΣ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.


 Εύγε! Βραβεύτηκε το Νοσοκομείο Βόλου για την επιχάλκωση της ΜΕΘ – Μειώθηκαν κατά 50% οι λοιμώξεις

Για την καινοτομία τους να προχωρήσουν στην επιχάλκωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας μέσω της οποίας μειώθηκαν μέχρι και 50% οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, βραβεύτηκαν η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου και οι νοσηλευτές της ΜΕΘ στο πανελλήνιο συνέδριο νοσηλευτών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λίμνη Πλαστήρα της Καρδίτσας.


Η επιχάλκωση της ΜΕΘ ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια και έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο, ενώ στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της όλης υποδομής που έχει δημιουργηθεί και τα οποία είναι πολύ ενθαρρυντικά για την προστασία των ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Το τριήμερο συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ (η συνδικαλιστική και επιστημονική οργάνωση των νοσηλευτών πανελλαδικά) στόχευε στην απόκτηση γνώσεων, την ανταλλαγή επαγγελματικών εμπειριών και τη γνωστοποίηση των νέων τάσεων στη νοσηλευτική.

Παρευρέθηκαν εκατοντάδες νοσηλευτές μεταξύ αυτών και από το «Αχιλλοπούλειο» που παρουσίασαν ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Κατερίνα Χαρανά δήλωσε πως «νιώθουμε πολύ χαρούμενοι γιατί το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ αποφάσισε να βραβεύσει το Νοσοκομείο Βόλου, τη νοσηλευτική του υπηρεσία και τους νοσηλευτές της ΜΕΘ για την καινοτομία τους οποία έγκειται στην επιχάλκωση της ΜΕΘ και στοχεύει στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, γεγονός που έχει επιτευχθεί. Και είμαστε το πρώτο περιφερειακό Νοσοκομείο που έχει προχωρήσει στην επιχάλκωση της ΜΕΘ».
Η διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Καραθάνου τόνισε πως «η επιχάλκωση της ΜΕΘ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και ήδη έχουμε αποτελέσματα ενός έτους από την υποδομή που έχει δημιουργηθεί. Το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως έχουμε μείωση τουλάχιστον μέχρι και 50% σε μία από τις μορφές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως είναι η πνευμονία του αναπνευστήρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο μέτρο δρα συμπληρωματικά σε ένα σύνολο μέτρων που έχουμε λάβει και σχετίζονται με τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ο χαλκός, επειδή έχει αντιμικροβιακή δράση, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην όλη αυτή προσπάθεια. Και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά».

Η επιχάλκωση είχε ένα συνολικό κόστος γύρω στις 35.000 ευρώ, ποσό για το οποίο η κ. Καραθάνου επισήμανε πως «με τη μείωση των λοιμώξεων που είχαμε, η απόσβεση της επένδυσης αυτής έγινε μέσα στο πρώτο τρίμηνο, καθώς μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε πως «η ιδέα για την επιχάλκωση της ΜΕΘ ξεκίνησε από τους νοσηλευτές και συμφώνησαν και οι γιατροί. Ως διοίκηση αμέσως ανταποκριθήκαμε στο αίτημα, γιατί είδαμε ότι αυτό θα είχε ανταποδοτικότητα από τη μείωση των λοιμώξεων με θεαματικά αποτελέσματα για την προστασία της υγείας των ασθενών, αλλά και την εξοικονόμηση».

Πηγή: e-thessalia.gr


 

Ελληνικό  Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού.Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ», συνεχίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια μείωσης των λοιμώξεων στους χώρους της ΜΕΘ, τοποθέτησε αντιμικροβιακό χαλκό σε συγκεκριμένα σημεία, όπως αυτά προδιαγράφηκαν από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.  Είναι η πρώτη φορά που για την επιχάλκωση της συγκεκριμένης ΜΕΘ, ακολουθήθηκε  η διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού μέσω ΑΔΑ, όπου η τεχνική περιγραφή στα πλαίσια αναβάθμισης εγκαταστάσεων (CPV 452599900-6), βασίστηκε εξολοκλήρου στον επιστημονικό φάκελο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου κύριος Ματθαίος Δραμητινός, εξήρε το έργο που γίνεται στη ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «…στη ΜΕΘ παρατηρήθηκε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ως επακόλουθο της μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων». Η Διευθύντρια της ΜΕΘ κυρία Αντιγόνη Καραθάνου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι 9% και στην Ευρώπη 6%, τονίζοντας ότι από το 2014 υπήρξε νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο επιτήρησης, καταγραφής και πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, έγινε καταγραφή των λοιμώξεων το 2014 και  εφαρμόστηκαν στη συνέχεια επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Στις αρχές του 2016 διαπιστώθηκαν θεαματικά αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε απόλυτους αριθμούς των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 33%, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και στις ημέρες νοσηλείας καθώς και στην φαρμακευτική δαπάνη. Η ΜΕΘ συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας κι ήταν η πρώτη που λειτούργησε στη Θεσσαλία.  Συνεχίζοντας την πρωτοπορία, η ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου σε επίπεδο Θεσσαλίας, και γνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα σε Πανελλαδικό επίπεδο εκκρεμούν ακόμη περί τους 10 επιστημονικούς φακέλους για επιχάλκωση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ξεκίνησε η επιχάλκωση και πρόκειται να γίνει επιστημονική καταγραφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα μελετηθούν σε βάθος διετίας.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΙΑΧ Δρ. Πάνος Ευσταθίου μετά την τοποθέτηση των αντικειμένων από αντιμικροβιακό χαλκό στην ΜΕΘ του ΓΝ. Βόλου δήλωσε: «..μία ακόμη  καινοτόμος εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού στον χώρο της υγείας που θα προσθέσει θετικά αποτελέσματα στον στρατηγικό σχεδιασμό της  αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων..».  Ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κύριος Νίκος Βεργόπουλος σημείωσε ότι: «Η συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΜΕΘ του Γ.Ν Βόλου, δημιουργεί τετελεσμένο προδιαγραφών εφαρμογής αντιμικροβιακού χαλκού, βάσει της εμπειρίας της επιστημονικής ομάδας του ΕΙΑΧ, γύρω από την έξυπνη εγκατάσταση αντιμικροβιακού χαλκού σε ΜΕΘ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση του έργου για την επιχάλκωση της ΜΕΘ του Γ.Ν. Βόλου δόθηκε, μετά από τον διαγωνισμό, στην πιστοποιημένη από το ΕΙΑΧ εταιρία κατασκευής και τοποθέτησης πιστοποιημένων προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού την “CONVEX” και τα αντικείμενα αντιμικροβιακού χαλκού που τοποθετήθηκαν ήταν, τροχήλατα τραπεζάκια, στατώ ορών, ηλεκτρικοί διακόπτες, πόμολα σε διάφορες πόρτες, μικρά πομολάκια από διάφορα συρτάρια, επιφάνειες εργασίας και διακόπτες βρυσών. Η επιλογή των σημείων καθώς και η τοποθέτηση έγιναν βάσει των προδιαγραφών που δόθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...