Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΓΚΑΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.

Dr. Κωνσταντίνος Μίγκας, International Max-Planck Research School for Astronomy & Astrophysics (IMPRS for A&A), University of Bonn, Germany,


Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου επικεφαλής είναι ο Κωνσταντίνος Μίγκας,  ένα από τα πιο βασικά αξιώματα της κοσμολογίας,  ότι το Σύμπαν είναι ομοιόμορφο και ισοτροπικό,  δεν  είναι  σίγουρο  ότι  ισχύειΔεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ισχυρίζονται πως βρήκαν ενδείξεις περί ανομοιόμορφης επέκτασης του σύμπαντος, αλλά αυτήν τη φορά ίσως το έχουν κάνει πιο πειστικά από κάθε άλλη.
Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι άνισα κατανεμημένη στο σύμπαν, πράγμα που είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποδειχθεί, αφού οι επιστήμονες έχουν ονομάσει σκοτεινή ενέργεια κάτι που θεωρούν υπεύθυνο για την επιταχυνόμενη επέκταση του σύμπαντος, χωρίς όμως να γνωρίζουν καν περί τίνος πρόκειται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Μίγκα του Ινστιτούτου Αστρονομίας Argelander του Πανεπιστημίου της Βόννης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics», αξιοποίησαν στοιχεία από τα διαστημικά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ Chandra-X της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική, συμπέραναν ότι διαφορετικά μέρη του σύμπαντος φαίνονται να διαστέλλονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Η νέα μέθοδος βασίζεται στη σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία των καυτών αερίων ενός σμήνους γαλαξιών και στην ποσότητα ακτίνων-Χ που αυτό παράγει.
Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλώνει η φωτεινότητα των παραγόμενων ακτίνων-Χ. Στη συνέχεια, η διαβάθμιση σε αυτήν τη φωτεινότητα συσχετίζεται με την ταχύτητα κάθε σμήνους.
Έως τώρα, η βασική υπόθεση των επιστημόνων είναι ότι μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ) το σύμπαν άρχισε να «φουσκώνει» προς κάθε κατεύθυνση, με συνέπεια αργότερα οι γαλαξίες και τα σμήνη τους να απομακρύνονται με την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα από την περιοχή του σύμπαντος όπου βρίσκονται.

«Μελετήσαμε τη συμπεριφορά 842 γαλαξιακών σμηνών στο σημερινό σύμπαν. Αν η υπόθεση ισοτροπίας είναι σωστή, τότε οι ιδιότητες του σύμπαντος θα έπρεπε να είναι ομοιόμορφες σε όλον τον ουρανό.
Όμως, στην πραγματικότητα, είδαμε σημαντικές διαφορές», δήλωσε ο Μίγκας, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τώρα κάνει τη διδακτορική έρευνά του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

«Ένας από τους πυλώνες της κοσμολογίας, της μελέτης της ιστορίας και μοίρας όλου του σύμπαντος, είναι ότι αυτό είναι ισοτροπικό, δηλαδή ίδιο σε όλες τις κατευθύνσεις. Η έρευνά μας δείχνει ότι ίσως υπάρχουν ρωγμές σε αυτόν τον πυλώνα», πρόσθεσε.
«Με βάση τις παρατηρήσεις από τα σμήνη γαλαξιών, βρήκαμε διαφορές στο πόσο γρήγορα επεκτείνεται το σύμπαν, ανάλογα με το πού κοιτάξαμε. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικότερες υποκείμενες υποθέσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα στην κοσμολογία», ανέφερε ο Γκέριτ Σελενμπέργκερ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ.
«Είδαμε σμήνη γαλαξιών με τις ίδιες ιδιότητες και παρόμοιες θερμοκρασίες να φαίνονται λιγότερο φωτεινά από ό,τι περιμέναμε στη μία κατεύθυνση του ουρανού, ενώ ήταν φωτεινότερα στην άλλη κατεύθυνση.
Η διαφορά ήταν αρκετά σημαντική, γύρω στο 30%. Αυτές οι διαφορές δεν είναι τυχαίες, αλλά έχουν ένα σαφές μοτίβο, εξαρτώμενο από την κατεύθυνση που κάνουμε τις παρατηρήσεις στον ουρανό», σημείωσε ο Τόμας Ράιπριχ του Πανεπιστημίου της Βόννης.
«Αν το σύμπαν είναι πράγματι ανισοτροπικό, ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει στα τελευταία λίγα δισεκατομμύρια χρόνια, θα αποτελεί μία τεράστια μεταβολή επιστημονικού υποδείγματος, καθώς η κατεύθυνση κάθε αντικειμένου θα πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη όταν αναλύουμε τις ιδιότητες του», υπογράμμισε ο Μίγκας και συμπλήρωσε:
«Για παράδειγμα, σήμερα εκτιμούμε την απόσταση των πολύ μακρινών αντικειμένων στο σύμπαν εφαρμόζοντας ορισμένες κοσμολογικές παραμέτρους και εξισώσεις, πιστεύοντας ότι είναι ίδιες παντού. Αν όμως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά, τότε πλέον αυτό δεν θα ισχύει και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα τα προηγούμενα συμπεράσματά μας».

Για «τρομερά εντυπωσιακά ευρήματα» έκανε λόγο ο επιστήμονας της ESA Νόρμπερτ Σάρτελ, τονίζοντας ότι «προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις πως το σημερινό σύμπαν μπορεί να μην επεκτείνεται ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως, τα νέα ευρήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που έγινε ένα τέτοιο τεστ ακτίνων-Χ σε σμήνη γαλαξιών, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές έρευνες».

 ΤΟ  ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
 
Το υπό κατασκευή ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Euclid (Ευκλείδης), το οποίο θα εκτοξευθεί το 2022 για να μελετήσει δισεκατομμύρια γαλαξίες, την επέκταση του σύμπαντος και τη μυστηριώδη φύση της σκοτεινής ενέργειας, ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο το αίνιγμα.

Κωνσταντίνος Μίγκας: Έλληνας αστροφυσικός ανατρέπει την ισοτροπία του σύμπαντος 

  PosiViteNewsΚωνσταντίνος Μίγκας: Έλληνας αστροφυσικός ανατρέπει την ισοτροπία του σύμπαντος 

Νέες παρατηρήσεις έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη θεωρία σχετικά με το επεκτεινόμενο σύμπαν

 
Διαφορετικά σύνολα γαλαξιών αποκαλύπτουν διαφορετικές ιδιότητες σε ολόκληρο το σύμπαν.

Διαφορετικά σύνολα γαλαξιών αποκαλύπτουν διαφορετικές ιδιότητες σε ολόκληρο το σύμπαν.
Τα νέα δεδομένα της NASA αποτελούν πρόκληση για μια θεμελιώδη αρχή της κοσμολογίας.

Λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μετά το Big Bang, το σύμπαν ξέσπασε ξαφνικά από to τίποτα σε μια ζεστή, πυκνή θάλασσα από νετρόνια και ηλεκτρόνια που εκτείνεται σε τρισεκατομμύρια έτη φωτός.

Και, 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, ο κόσμος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό.

Η επικρατούσα θεωρία, γνωστή ως η υπόθεση της ισοτροπίας, υποστηρίζει ότι το σύμπαν δεν επεκτείνεται μόνο αλλά το κάνει με τον ίδιο ρυθμό προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν μπορεί να συμβεί καθόλου.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, οι αστρονόμοι αμφισβητούν αυτή τη θεμελιώδη θεωρία της κοσμολογίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ενώ το σύμπαν επεκτείνεται, δεν επεκτείνεται με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις κατευθύνσεις.

Η μελέτη βασίζεται σε παρατηρήσεις μερικών από τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος, συστάδες γαλαξιών, από τρία παρατηρητήρια ακτίνων Χ: το XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το Chandra της NASA και το ROSAT της Γερμανίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 800 συστάδες γαλαξιών σε όλο το σύμπαν, μετρώντας τη θερμοκρασία του θερμού αερίου κάθε συμπλέγματος. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με το πόσο φωτεινά ήταν τα clusters στον ουρανό.

Εάν το σύμπαν ήταν στην πραγματικότητα ισότροπο, τότε τα συστάδες γαλαξιών παρόμοιων θερμοκρασιών, που βρίσκονται σε παρόμοιες αποστάσεις, θα είχαν παρόμοια επίπεδα φωτεινότητας. Αλλά δεν συνέβη αυτό.


 


Χάρτης που δείχνει το ρυθμό της επέκτασης του Σύμπαντος σε διαφορετικές κατευθύνσεις στον ουρανό

Αντ 'αυτού, οι ερευνητές σημείωσαν σημαντικές διαφορές.

"Είδαμε ότι τα συγκροτήματα με τις ίδιες ιδιότητες, με παρόμοιες θερμοκρασίες, φαίνονταν λιγότερο φωτεινά από ό, τι θα περίμενε κανείς προς μια κατεύθυνση του ουρανού και φωτεινότερα από τα αναμενόμενα προς άλλη κατεύθυνση", δήλωσε ο Thomas Reiprich, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, Γερμανία και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, ανέφερε σε δήλωση .

"Αυτές οι διαφορές δεν είναι τυχαίες, αλλά έχουν ένα σαφές μοτίβο ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία παρατηρήσαμε στον ουρανό".

Τελικά, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το σύμπαν είναι ανισότροπο , που σημαίνει ότι έχει διαφορετική τιμή όταν μετράται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σκοτεινή Ενέργεια

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι θα μπορούσε να προκαλέσει το σύμπαν να επεκταθεί με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικά μέρη.

Στην αρχή, δεν είχαν πλήρη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα. Θεώρησαν άλλες επεξηγήσεις για τις παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αχρήστου αερίου ή της σκόνης που εμποδίζουν την άποψη των συστάδων. Αλλά τα δεδομένα δεν υποστήριξαν κανένα από αυτά τα σενάρια.

Αντίθετα, πιστεύουν ότι οι περίεργες παρατηρήσεις μπορεί να έχουν σχέση με τη σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια μυστηριώδης δύναμη που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60 τοις εκατό του σύμπαντος και καταλογίζει το χώρο ανάμεσα στα κοσμικά σώματα και κρατάει την ύλη στη θέση της μέσω της βαρυτικής δύναμης.

Προηγούμενες εργασίες δείχνουν ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ρυθμό επιτάχυνσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκοτεινή ενέργεια, η οποία ουσιαστικά τραβάει τους γαλαξίες, οδηγεί την επιτάχυνση.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη σκοτεινή ενέργεια, επειδή είναι αδύνατο να τηρηθούν. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν είναι ομοιόμορφο. Ως αποτέλεσμα, η σκοτεινή ενέργεια μπορεί να είναι ισχυρότερη σε ορισμένα μέρη του σύμπαντος και ασθενέστερη σε άλλα μέρη. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει την επέκταση του σύμπαντος με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικά μέρη.

Παγκόσμιες συνέπειες

Τα αποτελέσματα, παρά το περίεργο, δεν υποδηλώνουν ότι το σύμπαν θα εξαντληθεί από το διάστημα σε μια κατεύθυνση πιο γρήγορα από το άλλο.

Το σύμπαν δεν χρειάζεται περισσότερο «χώρο» για να επεκταθεί - η πολύ επέκτασή του αλλάζει τη μετρική του χωροχρόνου. Τα ευρήματα, ωστόσο, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις μελλοντικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

"Εάν το Σύμπαν είναι πραγματικά ανισότροπο, αν και μόνο τα τελευταία χρόνια, αυτό θα σήμαινε μια τεράστια αλλαγή της ιδέας , διότι η κατεύθυνση κάθε αντικειμένου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αναλύουμε τις ιδιότητές τους", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μίγκας, πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης.

"Σήμερα, εκτιμούμε την απόσταση των πολύ απομακρυσμένων αντικειμένων στο Σύμπαν εφαρμόζοντας ένα σύνολο κοσμολογικών παραμέτρων και εξισώσεων. Μέχρι σήμερα πιστεύουμε ότι αυτές οι παράμετροι είναι οι ίδιες παντού", δήλωσε.

"Αν όμως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά τότε αυτό δεν θα συνέβαινε και θα έπρεπε να επανεξετάσουμε όλα τα προηγούμενα συμπεράσματά μας".ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 
2 σχόλια :

 1. Ευτυχώς υπάρχουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες, οι διωγμένοι από την Ελλάδα απ την χώρα τους, και μας κάνουν υπερήφανους, αν δεν υπήρχαν κι αυτοί, τι θα προβάλλαμε; την ΑΞΙΑ πολιτική των πολιτικών η τα πρωινάδικα; Την είδηση αυτή την διάβασα για πρώτη φορά στο περιοδικό της Αμερικής FORBES, στην Ελλάδα δεν την είδα σε κανένα από τα μεγάλα κανάλια της....ενημέρωσης!
  ΜΠΡΑΒΟ στον Μίγκα και σ όλους τους νέους που διαπρέπουν έξω από την χώρα τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή Αγγελική,
   Διάβασε και το άρθρο: Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ Ε=Μ.C² ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΡΙΤΣ ΧΑΖΕΝΕΡΛ (Fritz Hasenöhrl).

   Υπάρχει η πληροφορία ότι την σχετική θεωρία περί φωτός και Σύμπαντος την πρωτοδιατύπωσε ο Αριστοτέλης. Παρατίθεται και ένα απόσπασμά του:
   «Της των δε ενόντων ρευστήν δύναμιν, εις κραταιάν θέσιν ισοκλίνουσα παν εν τη δομή των σμικρών μορίων πλέγμα ουσίας μέγεθος έστι τάδε: η της μάζης πολλαπλότητα εν διαδοχή, δις, μετά μεγέθους τριών μυρίων μυριάδων τριπλών ποδών προς την μονάδα του χρόνου».

   Παρ’ όλο που έψαξα και παρακάλεσα τους αναγνώστες αν γνωρίζουν σε ποιο βιβλίο ή απόσπασμα τα έγραψε αυτά ο Αριστοτέλης, δεν έλαβα καμία πληροφορία.
   Μία δική μου εντύπωση είναι μήπως αυτά βρίσκονται σε αραβικές, συριακές ή ιρανικές μεταφράσεις έργων του Αριστοτέλη, τα πρωτότυπα των οποίων χάθηκαν. Ποιος φιλόλογος ή ιστορικός θα μας πληροφορήσει όμως, αφού οι περισσότεροι ασχολούνται με τις ισλαμικές επιγραφές των τζαμιών;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...