Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ  ΜΕ  ΠΡΟΣΟΧΗ  ΣΤΟΝ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΤΗΝ  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ  ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ  ΕΓΙΝΕ  ΤΟ 2008  ΑΠΟ  ΤΟΝ   Δρ.GREGER ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ 
ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.Ο   Greger   ήταν  το  2008  διευθυντὴς  Δημοσίας  Υγείας  στο  Humane Society  των ΗΠΑ. 
https://www.youtube.com/watch?v=s38bM4Tujn0

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Η ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΟΞΥΝΕΙΑ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΑΪΝΙΟΥ, ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ.
Ο  ΙΟΣ  ΤΗΣ  ΓΡΙΠΗΣ  ΤΟΥ  1918  

Αναφέρεται  ότι o  ιός  της γρίπης  του  1918  πρωτοεμφανίστηκε σε μία φάρμα χοίρων στο Κάνσας των ΗΠΑ,  γι  αυτό  και  ονομάστηκε  και γρίπη των χοίρων.  Έφτασε  στην  Ευρώπη  μέσω των  αμερικανικών στρατευμάτων.  Ωστόσο, η εμπόλεμη κατάσταση της εποχής και η πολεμική λογοκρισία ήταν οι κύριοι λόγοι που δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σχετικές πληροφορίες. Σχεδόν μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ισπανία, της οποίας οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα έδιναν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, αφού η χώρα αυτή δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Έτσι  πήρε  το  όνομα  Ισπανική  Γρίπη.  

Ο ιός εξαπλώθηκε σε τρία κύματα, (το πρώτο ήταν ήπιο, σαν το σημερινό του Κορωνοϊού και τα δύο επόμενα φονικότατα), και ήταν μία από τις αιτίες που σταμάτησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς τα στρατεύματα και των δύο αντιπάλων είχαν αποδεκατιστεί. 

Στελέχη του ιού της  Ισπανικής  Γρίπης  του  1918  βρέθηκαν σε κατεψυγμένα πτώματα στον Βόρειο Πόλο.

Ο ιός αναστήθηκε, καλλιεργήθηκε και δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα. Είναι τόσο φονικός ώστε σε λίγες ώρες τα πειραματόζωα κατέληγαν. Η νεκροτομή των πειραματόζωων έδειχνε μαζική αιμορραγία στους πνεύμονες. Και οι δύο πνεύμονες μετατρέπονταν σε σάκοι γεμάτοι αίμα και πύον.


Ο  ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ


O COVID-19 είναι ζωονόσος – δηλαδή ένας ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Προηγούμενοι κορωνοϊοί, όπως o SARS και ο MERS, οι οποίοι προκάλεσαν επιδημίες το 2002 και το 2012 αντίστοιχα, ήταν και αυτοί ζωονόσοι, προερχόμενοι από νυχτερίδες.
Ωστόσο, για να γίνουν αυτοί οι κορωνοϊοί  μολυσματικοί στον άνθρωπο, έπρεπε να περάσουν από έναν ενδιάμεσο ξενιστή, δηλαδή ένα άλλο είδος ζώου. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν τις απαραίτητες μεταλλάξεις, οι οποίες τους επέτρεψαν να “προσκολληθούν” στα ανθρώπινα κύτταρα. Όσον αφορά τον COVID-19, η πιο πρόσφατη έρευνα πάνω στο γονιδίωμα του ιού, επιβεβαίωσε πως ο πιο πιθανός αρχικός φορέας του ιού ήταν ένα είδος νυχτερίδας. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι εάν ο ιός πέρασε απευθείας από το αρχικό ζώο-ξενιστή στον άνθρωπο, ή μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή (όπως ο SARS και ο MERS).
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι ο COVID-19 είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης και όχι εργαστηρίου υψηλής ασφαλείας.
Από το 2007 είχε προειδοποιηθεί η Κυβέρνηση της Κίνας ότι υπήρχε κίνδυνος πανδημίας από την «ωρολογιακή βόμβα» που έκρυβε η αγορά εξωτικών ζώων. 

Σε έναν από τους τακτικούς "γύρους" του, σε μονάδα εντατικής θεραπείας 20 κρεβατιών, ο γιατρός Joshua Denson αξιολόγησε δύο ασθενείς με επιληπτικές κρίσεις, πολλοί με αναπνευστική ανεπάρκεια και άλλοι των οποίων οι νεφροί ήταν σε επικίνδυνη κατηφόρα. Μέρες νωρίτερα, οι γύροι του είχαν διακοπεί καθώς η ομάδα του προσπάθησε και απέτυχε να αναζωογονήσει μια νεαρή γυναίκα της οποίας η καρδιά είχε σταματήσει.
Όλοι οι ασθενείς είχαν κάτι κοινό, λέει ο Denson, πνευμονολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane. "Ηταν όλοι θετικοί στον COVID-19."

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 πλησιάζει τα 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως και οι θάνατοι ξεπερνούν τα 166.000, οι κλινικοί γιατροί και οι παθολόγοι αγωνίζονται να κατανοήσουν τη ζημία που προκαλείται από τον κοραναϊό καθώς σκοντάφτει στο σώμα. Συνειδητοποιούν ότι παρόλο που οι πνεύμονες μπορεί να είναι καθαροί, η εμβέλεια του ιού μπορεί να επεκταθεί σε πολλά όργανα, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, το έντερο και ο εγκέφαλος.

«[Η ασθένεια] μπορεί να προσβάλλει σχεδόν οτιδήποτε στο σώμα με καταστροφικές συνέπειες», λέει ο καρδιολόγος Harlan Krumholz του Πανεπιστημίου Yale και το νοσοκομείο Yale-New Haven, ο οποίος ηγείται πολλαπλών προσπαθειών για τη συλλογή κλινικών δεδομένων για το COVID-19.
«Η αγριότητα του είναι εκπληκτική και ταπεινωτική.»

Η κατανόηση της "οργής" του νέου ιου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στις πρώτες γραμμές να θεραπεύσουν περίπου το 5% των μολυσμένων ατόμων που γίνονται απεγνωσμένα και μερικές φορές μυστηριωδώς άρρωστοι. Μία επικίνδυνη, πρόσφατα παρατηρούμενη τάση για πήξη του αίματος μετατρέπει ορισμένες ήπιες περιπτώσεις σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης; Είναι μια υπερβολικά ενθουσιώδης ανοσοαπόκριση πίσω από τις χειρότερες περιπτώσεις, που υποδηλώνει ότι η θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα μπορούσε να βοηθήσει; Και τι εξηγεί το εκπληκτικά χαμηλό οξυγόνο στο αίμα που αναφέρουν ορισμένοι γιατροί σε ασθενείς;
«Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης συστημάτων μπορεί να είναι επωφελής καθώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε θεραπείες», λέει ο Nilam Mangalmurti, πνευμονικός εντατικοποιητής στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας (HUP).

Αυτό που ακολουθεί είναι ένα στιγμιότυπο της ταχέως εξελισσόμενης κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα γύρω από το σώμα. Παρά τα περισσότερα από 1500 έγγραφα που γραφονται τώρα σε περιοδικά και σε διακομιστές προεκτύπωσης κάθε εβδομάδα, μια ξεκάθαρη εικόνα είναι αόριστη, καθώς ο ιός ενεργεί όπως δεν έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.
Χωρίς μεγαλύτερες, ελεγχόμενες μελέτες που ξεκινούν τώρα, οι επιστήμονες πρέπει να αντλήσουν πληροφορίες από μικρές μελέτες και αναφορές περιπτώσεων, που συχνά δημοσιεύονται με ταχύτητα στρέβλωσης και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
«Πρέπει να έχουμε πολύ ανοιχτό μυαλό καθώς αυτό το φαινόμενο προχωρά», λέει η Nancy Reau, ιατρός μεταμόσχευσης ήπατος που έχει θεραπεύσει ασθενείς με COVID-19 στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Rush. «Μαθαίνουμε ακόμα.»

Όταν ένα μολυσμένο άτομο αποβάλλει τα σταγονίδια που είναι φορτωμένα με ιούς και κάποιος άλλος τα εισπνέει, ο νέος κοροναϊός, που ονομάζεται SARS-CoV-2, εισέρχεται στη μύτη και το λαιμό. Βρίσκεται σαν σε ένα ευπρόσδεκτο σπίτι στον βλεννογόνο της μύτης, σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτύπωση arXiv, επειδή τα κύτταρα είναι πλούσια σε έναν υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας που ονομάζεται ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2).
Σε όλο το σώμα, η παρουσία του ACE2, που συνήθως βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, επισημαίνει τους ιστούς που είναι δυνητικά ευάλωτοι σε λοίμωξη, επειδή ο ιός απαιτεί από αυτόν τον υποδοχέα να εισέλθει σε ένα κύτταρο. Μόλις μπει μέσα, ο ιός λεηλατεί τους μηχανισμούς του κυττάρου, κάνοντας χιλιάδες αντίγραφα του εαυτού του και εισβάλλοντας σε νέα κύτταρα.

Καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να ρίξει άφθονη ποσότητα μολυσμένων σωματιδίων, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα.
Τα συμπτώματα μπορεί να απουσιάζουν σε αυτό το σημείο. Ή το νέο θύμα του ιού μπορεί να αναπτύξει πυρετό, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, απώλεια μυρωδιάς και γεύσης ή πόνους στο κεφάλι και το σώμα.

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν νικήσει το SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής φάσης, ο ιός στη συνέχεια επιτίθεται στους πνεύμονες, όπου μπορεί να γίνει θανατηφόρος.
Τα λεπτότερα, μακρινά κλαδιά του αναπνευστικού δέντρου του πνεύμονα καταλήγουν σε μικροσκοπικούς αερόσακους που ονομάζονται κυψελίδες, καθένας επενδεδυμένος από ένα μόνο στρώμα κυττάρων που είναι επίσης πλούσια σε υποδοχείς ACE2.

Κανονικά, το οξυγόνο διασχίζει τις κυψελίδες στα τριχοειδή αγγεία, [μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται δίπλα στους αερόσακους] και το οξυγόνο μεταφέρεται στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα. Αλλά καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα πολεμά με τον εισβολέα, η ίδια η μάχη διακόπτει την υγιή μεταφορά οξυγόνου. Τα λευκά αιμοσφαίρια πρώτης γραμμής απελευθερώνουν φλεγμονώδη μόρια που ονομάζονται χημειοκίνες, τα οποία με τη σειρά τους καλούν περισσότερα ανοσοκύτταρα που στοχεύουν και σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιό, αφήνοντας πίσω ένα στιφάδο υγρών και νεκρών κυττάρων - πύον.

Αυτή είναι η υποκείμενη παθολογία της πνευμονίας, με τα αντίστοιχα συμπτώματά της: βήχας. πυρετός; και γρήγορη, ρηχή αναπνοή. Μερικοί ασθενείς με COVID-19 αναρρώνουν, μερικές φορές χωρίς περισσότερη υποστήριξη από οξυγόνο.
Αλλά άλλοι επιδεινώνονται, συχνά ξαφνικά, αναπτύσσοντας μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους πέφτουν και αγωνίζονται όλο και πιο δύσκολα για να αναπνεύσουν. Σε ακτινογραφίες και υπολογιστικές τομογραφικές σαρώσεις, οι πνεύμονες τους είναι γεμάτοι λευκές αδιαφάνειες όπου πρέπει να είναι ο μαύρος χώρος - αέρας. Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς καταλήγουν σε αναπνευστήρες. Πολλοί πεθαίνουν και οι επιζώντες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες επιπλοκές.
Οι αυτοψίες δείχνουν ότι οι κυψελίδες τους γεμίστηκαν με υγρά, λευκά αιμοσφαίρια, βλέννα και τα υπολείμματα των κατεστραμμένων πνευμονικών κυττάρων

Ορισμένοι κλινικοί γιατροί υποψιάζονται ότι η κινητήρια δύναμη σε πολλές βαριά άρρωστες πορείες των ασθενών είναι μια καταστροφική υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης», την οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι κυτοκίνες είναι χημικά μόρια σηματοδότησης που καθοδηγούν μια υγιή ανοσοαπόκριση. αλλά σε μια καταιγίδα κυτοκινών, τα επίπεδα ορισμένων κυτοκινών ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που χρειάζεται και τα ανοσοκύτταρα αρχίζουν να επιτίθενται σε υγιείς ιστούς. Διαρροή αιμοφόρων αγγείων, πτώση της αρτηριακής πίεσης, σχηματισμός θρόμβων και καταστροφική ανεπάρκεια οργάνων.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα αυτών των κυτοκινών που προκαλούν φλεγμονή στο αίμα των νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19. «Η πραγματική νοσηρότητα και θνησιμότητα αυτής της νόσου οφείλεται πιθανώς σε αυτήν την αναλογία φλεγμονώδους απόκρισης στον ιό», λέει ο Jamie Garfield, πνευμονολόγος που φροντίζει ασθενείς με COVID-19 στο Temple University Hospital.

Αλλά άλλοι δεν είναι πεπεισμένοι. «Φαίνεται ότι υπήρξε μια γρήγορη κίνηση να συσχετιστεί το COVID-19 με αυτές τις υπερφλεγμονώδεις καταστάσεις. Δεν έχω δει πραγματικά πειστικά δεδομένα ότι συμβαίνει αυτό », λέει ο Joseph Levitt, πνευμονικός γιατρός κρίσιμης φροντίδας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Ανησυχεί επίσης ότι οι προσπάθειες μείωσης της απόκρισης κυτοκίνης θα μπορούσαν να αποδειχθούν πυρκαγιές. Αρκετά φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένες κυτοκίνες βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με COVID-19. Αλλά ο Levitt φοβάται ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση που χρειάζεται το σώμα για την καταπολέμηση του ιού. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να επιτρέψουμε περισσότερη αναπαραγωγή ιών», λέει ο Levitt.

Εν τω μεταξύ, άλλοι επιστήμονες επικεντρώνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα οργάνων που λένε ότι οδηγεί στην ταχεία επιδείνωση ορισμένων ασθενών: την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Στη ΜΠΡΕΣΚΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, μια 53χρονη γυναίκα μπήκε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης του τοπικού νοσοκομείου της με όλα τα κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικών ενδείξεων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα της και υψηλά επίπεδα δείκτη αίματος που υποδηλώνουν χαλασμένους καρδιακούς μυς. Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν καρδιακή διόγκωση και ουλές, και μια αριστερή κοιλία - συνήθως ο θάλαμος της καρδιάς - τόσο αδύναμη που μπορούσε να αντλήσει μόνο το ένα τρίτο της κανονικής ποσότητας αίματος. Αλλά όταν οι γιατροί ένεσαν βαφή στις στεφανιαίες αρτηρίες της, αναζητώντας την απόφραξη που σημαίνει καρδιακή προσβολή, δεν βρήκαν κανένα. Ένα άλλο τεστ αποκάλυψε την πραγματική αιτία: COVID-19.

Το πώς ο ιός επιτίθεται στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία είναι ένα μυστήριο, αλλά δεκάδες μελετες μαρτυρούν ότι τέτοια βλάβη είναι συχνή. Ένα έγγραφο της 25ης Μαρτίου στην JAMA Cardiology διαπίστωσε καρδιακή βλάβη σε σχεδόν 20% των ασθενών από τους 416 που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο Wuhan της Κίνας. Σε μια άλλη μελέτη Wuhan, το 44% των 36 ασθενών που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU) είχαν αρρυθμίες.

Η διαταραχή φαίνεται να εκτείνεται στο ίδιο το αίμα. Μεταξύ 184 ασθενών με COVID-19 σε Ολλανδική ΜΕΘ, το 38% είχε αίμα που πήγε παθολογικά και σχεδόν το ένα τρίτο είχε ήδη θρόμβους, σύμφωνα με δημοσίευμα της 10ης Απριλίου στην έρευνα Thrombosis Research . Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να διαλυθούν και να προσγειωθούν στους πνεύμονες, εμποδίζοντας ζωτικές αρτηρίες - μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονική εμβολή, η οποία φέρεται να έχει σκοτώσει ασθενείς με COVID-19. Οι θρόμβοι από τις αρτηρίες μπορούν επίσης να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Πολλοί ασθενείς έχουν «δραματικά» υψηλά επίπεδα D-dimer, ένα υποπροϊόν των θρόμβων αίματος, λέει ο Behnood Bikdeli, καρδιοαγγειακός συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia.

«Όσο περισσότερο κοιτάζουμε, τόσο πιο πιθανό είναι ότι οι θρόμβοι αίματος είναι σημαντικός παράγοντας στη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα της νόσου από το COVID-19», λέει ο Bikdeli.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχουν αναφορές για ισχαιμία στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών - μείωση της ροής του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα, οδυνηρά δαχτυλα και θάνατο των ιστών

Στους πνεύμονες, η συστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση ανεκδοτικών αναφορών για ένα περίπλοκο φαινόμενο που παρατηρείται στην πνευμονία που προκαλείται από το COVID-19: Μερικοί ασθενείς έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και δεν εκπνέουν. Σε αυτό το σενάριο, η πρόσληψη οξυγόνου εμποδίζεται από περιορισμένα αιμοφόρα αγγεία και όχι από φραγμένες κυψελίδες. «Μια θεωρία είναι ότι ο ιός επηρεάζει την αγγειακή βιολογία και γι 'αυτό βλέπουμε αυτά τα πραγματικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου», λέει ο Levitt.

Εάν το COVID-19 στοχεύει στα αιμοφόρα αγγεία, αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με προϋπάρχουσα βλάβη σε αυτά τα αγγεία, για παράδειγμα από διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Τα πρόσφατα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σε νοσοκομειακούς ασθενείς σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο είχε χρόνια πνευμονική νόσο - αλλά σχεδόν όσοι είχαν διαβήτη και πλήρως οι μισοί είχαν προϋπάρχουσα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η Mangalmurti λέει ότι έχει «σοκαριστεί από το γεγονός ότι δεν έχουμε τεράστιο αριθμό ασθματικών» ή ασθενείς με άλλες αναπνευστικές παθήσεις στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της. «Είναι πολύ εντυπωσιακό για εμάς ότι οι παράγοντες κινδύνου φαίνεται να είναι αγγειακοί: διαβήτης, παχυσαρκία, ηλικία, υπέρταση».

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να καταλάβουν ακριβώς τι προκαλεί την καρδιαγγειακή βλάβη. Ο ιός μπορεί να προσβάλει άμεσα την επένδυση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία, όπως η μύτη και οι κυψελίδες, είναι πλούσια σε υποδοχείς ACE2. Αλλάζοντας την ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο ιός μπορεί να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στους πνεύμονες. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η έλλειψη οξυγόνου, λόγω του χάους στους πνεύμονες, βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία. Ή μια καταιγίδα κυτοκίνης θα μπορούσε να καταστρέψει την καρδιά όπως και άλλα όργανα.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή», λέει ο Krumholz. «Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά ποιος είναι ευάλωτος, γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται τόσο σοβαρά, γιατί συμβαίνει τόσο γρήγορα… και γιατί είναι τόσο δύσκολο [για μερικούς] να ανακάμψει».

Εξόν από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΒΟ των ελλείψεων σε αναπνευστήρες για ανεπάρκεια πνευμόνων έχουν λάβει πολλή προσοχή και κάποιες άλλες ελλείψεις, όπως οι μηχανές αιμοκάθαρσης νεφρών. «Εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από πνευμονική ανεπάρκεια, πεθαίνουν από νεφρική ανεπάρκεια», λέει η νευρολόγος Jennifer Frontera από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία έχει θεραπεύσει χιλιάδες ασθενείς με COVID-19. Το νοσοκομείο της αναπτύσσει ένα πρωτόκολλο αιμοκάθαρσης με διαφορετικό είδος μηχανής για την υποστήριξη περισσότερων ασθενών. Αυτό που βλέπουν αυτή και οι συνάδελφοί της υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να στοχεύει τα νεφρά, τα οποία είναι άφθονα σε υποδοχείς ACE2.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο, το 27% των 85 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Wuhan είχαν νεφρική ανεπάρκεια. Μια άλλη μελετη ανέφερε ότι το 59% των περίπου 200 νοσηλευμένων ασθενών COVID-19 στις επαρχίες Hubei και Sichuan της Κίνας είχαν πρωτεΐνη στα ούρα τους και 44% είχαν αίμα. Και οι δύο προτείνουν βλάβη στα νεφρά. Εκείνοι με οξεία νεφρική βλάβη είχαν περισσότερες από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους ασθενείς με COVID-19 χωρίς αυτό, ανέφερε η εκτύπωση.

«Ο πνεύμονας είναι η κύρια ζώνη μάχης. Αλλά ένα κλάσμα του ιού πιθανώς προσβάλλει τα νεφρά. Και όπως στο πραγματικό πεδίο της μάχης, εάν δύο μέρη δέχονται επίθεση ταυτόχρονα, κάθε μέρος χειροτερεύει », λέει ο Hongbo Jia, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής και Τεχνολογίας της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Suzhou.

Μία μελέτη εντόπισε ιικά σωματίδια σε ηλεκτρονικές μικρογραφίες νεφρών από αυτοψίες, υποδηλώνοντας μια άμεση ιική επίθεση. Αλλά ο τραυματισμός των νεφρών μπορεί επίσης να είναι παράπλευρη βλάβη. Οι αναπνευστήρες αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά, όπως και οι αντιιικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της remdesivir, η οποία αναπτύσσεται πειραματικά σε ασθενείς με COVID-19. Οι καταιγίδες κυτοκίνης μπορούν επίσης να μειώσουν δραματικά τη ροή του αίματος προς τα νεφρά, προκαλώντας συχνά θανατηφόρες βλάβες. Και προϋπάρχουσες ασθένειες όπως ο διαβήτης μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες τραυματισμού των νεφρών. «Υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος ανθρώπων που έχουν ήδη κάποια χρόνια νεφρική νόσο που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη», λέει η Suzanne Watnick, επικεφαλής ιατρική υπηρεσία στα Northwest Kidney Centers.
ΑΛΛΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ σύνολο συμπτωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 επικεντρώνεται στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η Frontera λέει ότι το 5% έως το 10% των ασθενών με κοροϊό στο νοσοκομείο της έχουν νευρολογικά συμπτώματα. Λέει όμως ότι «είναι πιθανώς μια ακαθάριστη υποτίμηση» του αριθμού των οποίων ο εγκέφαλος παλεύει, ειδικά επειδή πολλοί είναι κατασταλμένοι και σε αναπνευστήρες.

Το Frontera έχει δει ασθενείς με εγκεφαλίτιδα φλεγμονής στον εγκέφαλο, επιληπτικές κρίσεις και μια «συμπαθητική καταιγίδα», μια υπερ-αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που προκαλεί επιληπτικά συμπτώματα και είναι πιο συχνή μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Μερικά άτομα με COVID-19 χάνουν για λίγο συνείδηση. Άλλοι έχουν εγκεφαλικά επεισόδια. Πολλοί αναφέρουν ότι χάνουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Και οι Frontera και άλλοι αναρωτιούνται εάν, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη καταστέλλει το αντανακλαστικό στέλεχος του εγκεφάλου που ανιχνεύει την έλλειψη οξυγόνου
Οι υποδοχείς ACE2 υπάρχουν στον νευρικό φλοιό και στον εγκέφαλο, λέει ο Robert Stevens, ιατρός εντατικής θεραπείας στο Johns Hopkins Medicine. Και ο κοροναϊός πίσω από την επιδημία οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) του 2003 - στενός ξάδελφος του σημερινού ένοχου - κατάφερε να διεισδύσει στους νευρώνες και μερικές φορές προκάλεσε εγκεφαλίτιδα. Στις 3 Απριλίου, μια μελέτη περίπτωσης στο International Journal of Infectious Diseases , από μια ομάδα στην Ιαπωνία, ανέφερε ίχνη νέου κοροναϊού στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ενός ασθενούς COVID-19 που εμφάνισε μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί επίσης να διεισδύσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αλλά άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να βλάψουν τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια καταιγίδα κυτοκίνης θα μπορούσε να προκαλέσει πρήξιμο στον εγκέφαλο. Η υπερβολική τάση του αίματος να πήζει μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια. Η πρόκληση τώρα είναι η μετάβαση από την εικασία στην εμπιστοσύνη, σε μια στιγμή που το προσωπικό επικεντρώνεται στη διάσωση ζωών, ακόμη και σε νευρολογικές εκτιμήσεις όπως η πρόκληση του αντανακλαστικού gag ή η μεταφορά ασθενών για ανιχνεύσεις εγκεφάλου που κινδυνεύουν να διαδώσουν τον ιό.

Τον περασμένο μήνα, η Sherry Chou, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, άρχισε να διοργανώνει μια παγκόσμια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τώρα 50 κέντρα για τη λήψη νευρολογικών δεδομένων από ασθενείς που ήδη λαμβάνουν περίθαλψη. Οι πρώτοι στόχοι είναι απλοί: Προσδιορίστε τον επιπολασμό των νευρολογικών επιπλοκών σε νοσοκομειακούς ασθενείς και τεκμηριώστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργουν. Μακροπρόθεσμα, η Chou και οι συνεργάτες της ελπίζουν να συγκεντρώσουν σαρώσεις και δεδομένα από εργαστηριακές εξετάσεις για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο του ιού στο νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Κανείς δεν ξέρει πότε ή πώς μπορεί να διεισδύσει ο ιός στον εγκέφαλο. Αλλά η Chou εικάζει μια πιθανή διαδρομή εισβολής: μέσω της μύτης, μετά προς τα πάνω και μέσω της οσφρητικού διόδου - εξηγώντας αναφορές για απώλεια μυρωδιάς - που συνδέεται με τον εγκέφαλο. «Είναι μια ωραία θεωρία», λέει. «Πρέπει όμως πραγματικά να πάμε και να το αποδείξουμε».

Τα περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα «αναφέρονται από συνάδελφο σε συνάδελφο από στόμα σε στόμα», προσθέτει η Chou. "Δεν νομίζω ότι κανένας, και σίγουρα όχι εγώ, μπορεί να πει ότι είμαστε ειδικοί."

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, μια 71χρονη γυναίκα του Μίτσιγκαν επέστρεψε από μια κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο με αιματηρή διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος. Αρχικά οι γιατροί υποπτεύονταν ότι είχε ένα κοινό πρόβλημα στο στομάχι, όπως η σαλμονέλα . Αλλά αφού ανέπτυξε βήχα, οι γιατροί πήραν ένα ρινικό στυλεό και την βρήκαν θετική για το νέο κοροναϊό.  Ένα δείγμα κοπράνων θετικό για ιικό RNA, καθώς και σημάδια τραυματισμού του παχέος εντέρου που παρατηρήθηκαν σε ενδοσκόπηση, έδειξε γαστρεντερική (GI) λοίμωξη με τον κορανοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Gastroenterology    (AJG ).

Η περίπτωσή της προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο νέος κοροναϊός, όπως ο ξάδελφος του SARS, μπορεί να μολύνει την επένδυση του κάτω πεπτικού σωλήνα, όπου οι υποδοχείς ACE2 είναι άφθονοι. Το ιικό RNA έχει βρεθεί στο 53% των δειγμάτων κοπράνων ασθενών. Και σε μια εφημερίδα στον Τύπο της Γαστρεντερολογίας , μια κινεζική ομάδα ανέφερε ότι βρήκε το κέλυφος της πρωτεΐνης του ιού σε γαστρικά, δωδεκαδακτυλικά και πρωκτικά κύτταρα σε βιοψίες από έναν ασθενή με COVID-19. «Νομίζω ότι πιθανότατα αναπαράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα», λέει η Mary Estes, ιολόγος στο Baylor College of Medicine.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι περίπου οι μισοί ασθενείς, κατά μέσο όρο περίπου 20% σε μελέτες, παρουσιάζουν διάρροια, λέει ο Brennan Spiegel του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, συν-αρχισυντάκτης του AJG . Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των συμπτωμάτων COVID-19 του CDC, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη εντοπισμό ορισμένων περιπτώσεων COVID-19, λένε ο Spiegel και άλλοι. «Εάν έχετε κυρίως πυρετό και διάρροια, δεν θα δοκιμαστείτε για COVID», λέει ο Douglas Corley του Kaiser Permanente, Βόρεια Καλιφόρνια, συν-συντάκτης της Γαστρεντερολογίας .

Η παρουσία ιού στο γαστρεντερικό σωλήνα αυξάνει την ανησυχητική πιθανότητα να μεταδοθεί μέσω περιττωμάτων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κόπρανα περιέχουν άθικτο, μολυσματικό ιό ή μόνο RNA και πρωτεΐνες. Μέχρι σήμερα, «Δεν έχουμε αποδείξεις» ότι η μετάδοση κοπράνων είναι σημαντική, λέει ο ειδικός του κοροναϊού, Stanley Perlman του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Το CDC λέει ότι, με βάση τις εμπειρίες με το SARS και τον κοροναϊό που προκαλεί αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος μετάδοσης κοπράνων είναι πιθανώς χαμηλός.

Τα έντερα δεν είναι το τέλος της πορείας της νόσου μέσω του σώματος. Για παράδειγμα, έως και το ένα τρίτο των νοσοκομειακών ασθενών αναπτύσσουν επιπεφυκίτιδα - ροζ, υδαρή μάτια - αν και δεν είναι σαφές ότι ο ιός εισβάλλει απευθείας στο μάτι.

Άλλες αναφορές δείχνουν βλάβη στο ήπαρ: Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε δύο κινεζικά κέντρα είχαν αυξημένα επίπεδα ενζύμων που υποδηλώνουν τραυματισμό στο ήπαρ ή στους χοληφόρους πόρους. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί είπαν στην Science ότι η άμεση ιική εισβολή δεν είναι πιθανό ο ένοχος.

Αυτός ο χάρτης της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει το COVID-19 στο σώμα παραμένει απλώς ένα σκίτσο. Θα χρειαστούν χρόνια επίπονης έρευνας για να οξυνθεί η εικόνα της εμβέλειάς του και ο καταρράκτης των επιδράσεων στα σύνθετα και διασυνδεδεμένα συστήματα του σώματος που μπορεί να κινηθεί.
Καθώς η επιστήμη προχωρά, από την ανίχνευση ιστών κάτω από μικροσκόπια έως τη δοκιμή φαρμάκων σε ασθενείς, η ελπίδα είναι για θεραπείες πιο έξυπνες από τον ιό, που έχει σταματήσει τον κόσμο...


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...