Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΜΗΣ: «ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ».


Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα θετικά και τους φόβους του, μίλησε ο Μιχάλης Κόμης.
Είναι διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Κόμης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΣ των Σπορ και εξήγησε πώς έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και πώς θα είναι τον Ιούλιο αλλά και τον Οκτώβριο...

Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής είπε τα εξής.
Πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχετε εσείς;
«Οι δικές μας είναι δύο, μία στο κεντρικό κτήριο και μία δίπλα στο «Λάτσειο», που είναι ενωμένο με το δικό μας κτήριο. Και άλλη μία μπορούμε να φτιάξουμε στο «Λάτσειο» αν χρειαστεί, αυτή που είναι τώρα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έχουμε δηλαδή 15 κρεβάτια σε ΜΕΘ και μπορούμε να έχουμε άλλα 15. Αλλά να σου πω κάτι... Όταν είσαι σε πόλεμο δεν είναι το θέμα πόσα κρεβάτια ΜΕΘ έχεις...».
- Δηλαδή;
«Σε πόλεμο τα πάντα μπορούν να μετατραπούν σε οτιδήποτε εν ώρα ανάγκης. Δεν βλέπω ότι θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, η Ελλάδα τα πάει καλά, αρκεί ο κόσμος να συνεχίσει να πειθαρχεί και να μένει σπίτι. Εν ώρα ανάγκης πάντως, δεν υπάρχουν στεγανά, μπορούμε δηλαδή να υπερβούμε τα διαθέσιμα τώρα κρεβάτια».
- Μειώνεται η κρίση, γιατρέ;
«Ναι, έχουμε μία σταδιακή μείωση, όχι μεγάλη. Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Τώρα περιμένουμε να εμφανιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα εκείνων που έβγαιναν στις παραλίες και στα βουνά λίγο πριν από την ολική απαγόρευση».
- Τι φοβάστε πιο πολύ;
«Ένα δεύτερο κύμα από τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι με τη ζέστη λογικά θα τα πάμε καλά ~και μετά τα έγκαιρα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κύμα φαίνεται ότι αποφύγαμε να είναι τόσο άσχημο όπως σε άλλες χώρες. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για τον δεύτερο γύρο. Και πρέπει η πολιτεία να μην ξεχνά τους επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας».
- Πότε πιστεύετε ότι θα βρεθεί το φάρμακο;
«Εμείς τώρα κυνηγάμε τα αρνητικά αποτελέσματα, τις επιπτώσεις του ιού. Το κύριο όπλο θα είναι το εμβόλιο. Το βλέπω για το τέλος του χρόνου ή στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε το όπλο μας είναι το να μένουμε σπίτι, όποτε βλέπουμε ότι πάει να γίνει πανδημία. Και όταν βγει το εμβόλιο, υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους. Είδατε τι έγινε με τους Ρομά...».
- Πώς φαντάζεστε τη χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα;
«Κάθε 15 μέρες θα πρέπει να γίνονται τεστ στον πληθυσμό για σιγουριά ότι κάποιος δεν νοσεί. Δύο φορές τουλάχιστον πρέπει να γίνει το τεστ. Θεωρώ ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε τώρα θα πάνε έως τα μέσα Μαΐου. Μετά θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση».
- Τον Ιούλιο θα πάμε στα νησιά;
«Πιστεύω ότι θα πάμε στα νησιά τον Ιούλιο. Ξέρετε, έχω και εγώ σπίτι στην Τήνο και δεν μπορώ να πάω όπως όλος ο κόσμος. Και έτσι πρέπει. Το θέμα δεν είναι αν οι Έλληνες πάμε στα νησιά μας όμως, αλλά ότι θα τα προτιμήσουν τα νησιά μας και όλοι από τις ξένες χώρες! Όχι μόνο για την ομορφιά των νησιών μας, αλλά και γιατί η Ελλάδα έχει πολύ μικρότερο πρόβλημα με τον ιό από τις άλλες χώρες. Εκεί πρέπει να οργανωθούμε για το ποιοι και πώς θα έρχονται στη χώρα. Τους ασυμπτωματικούς φοβόμαστε, αυτοί είναι οι υγειονομικές βόμβες...».
- Άρα θα χρειαστούμε πάρα πολλά τεστ, εκατομμύρια τεστ.
«Είναι το μόνο όπλο, αυτή πρέπει να είναι η μαζική πρόληψη. Αυτή είναι η μαγκιά που έκαναν οι Νοτιοκορεάτες. Αλλά τεστ που να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα, γι’ αυτό είπα για δύο φορές μέσα σε 15 μέρες. Συν το τεστ αντισωμάτων, το οποίο όμως πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο».
- Γιατί δεν βρέθηκε εμβόλιο για τον SARS και τον MERS; Δεν είναι ανησυχητικό αυτό;
«Ο SARS και ο MERS είναι ξαδέρφια του νέου κορονοϊού, πράγματι δεν υπήρξε εμβόλιο, όμως ο λόγος είναι ότι τέθηκαν σε έλεγχο και περιορίστηκαν γρήγορα. Ό,τι πήγε να γίνει από εταιρείες, έμεινε στα χαρτιά. Δεν υπήρξε κίνητρο... Τώρα όμως υπάρχει παγκόσμια αναγκαιότητα και θεωρώ ότι θα βρεθεί εμβόλιο. Στη ζωή μας όλοι μπορεί να έχουμε περάσει μία ίωση από κορονοϊό, όμως ο συγκεκριμένος έγινε τρομερά επιθετικός».
Πηγή: fosonline.gr


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣΥ.Γ.
Αντικαρκινικά φάρμακα προστίθενται στη «φαρέτρα» των επιστημόνων απέναντι στον κορωνοϊό.

Νέα πιθανά όπλα προστίθενται στο «οπλοστάσιο» των ερευνητών προκειμένου να νικήσουν την πανδημία.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη και τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εξαιτίας της πανδημίας πολλοί ερευνητές και  φαρμακοβιομηχανίες έχουν στρέψει την προσοχή τους σε κλινικές μελέτες που διερευνούν σκευάσματα με γνωστή δραστικότητα σε άλλα νοσήματα (π.χ. σε αυτοάνοσα νοσήματα ή κακοήθειες)  για πιθανή δραστικότητα  σε πάσχοντες με COVID-19.
Η υπόθεση για τις μελέτες αυτές αφορά στην δραστικότητα αυτών των φαρμάκων μέσω μηχανισμών που πιθανώς εμπλέκονται  και σε ορισμένες επιπλοκές του  COVID-19  και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται  με υπερ-αντίδραση  (κυρίως ορισμένων μη-ειδικών μηχανισμών) του ανοσοποιητικού, που καταλήγει σε μια  υπερπαραγωγή παραγόντων φλεγμονής (κυρίως κυτταροκίνες) που  μπορεί να οδηγήσει σε βαριές επιπλοκές από πολλά διαφορετικά όργανα και πιθανά θάνατο.
Αυτή ονομάζεται  «θύελλα κυτταροκινών» (cytokine storm), και έχει παρατηρείται και σε ορισμένες άλλες καταστάσεις όπως σε σοβαρές λοιμώξεις από μικρόβια και σήψη και η αντίδραση μετά από χορήγηση κυτταρικών θεραπειών.
Ορισμένα από τα φάρμακα που μπορεί να έχουν δραστικότητα σε αυτή τη φάση της νόσου και βρίσκονται σε αξιολόγηση χρησιμοποιούνται και για την θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πρόκειται κυρίως για στοχευμένες θεραπείες που δρουν μέσω  ρύθμισης ή καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος ή αναστέλλουν απευθείας ορισμένες  από τις σημαντικές κυτταροκίνες που εμπλέκονται στην «καταιγίδα των κυτταροκινών». Πολλά αντικαρκινκά φάρμακα έχουν κατασταλτικές δράσεις πάνω στο ανοσοποιητικό, και αυτή η δράση μπορεί να είναι έχει θετική επίδραση σε ορισμένες φάσεις της λοίμωξης με COVID-19, όπου η απορρύθμιση και η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. 
Στην  μεγαλύτερη βάση δεδομένων που καταγράφονται κλινικές μελέτες που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο (clinicaltrials.gov), είναι καταχωρημένες σήμερα 585 μελέτες που αφορούν στον COVID-19. Από αυτές,  οι 385 μελέτες αφορούν φάρμακα ή άλλες παρεμβάσεις (π.χ. πλάσμα αρρώστων που έχουν αναρρώσει, ειδικό μηχανικό αερισμό κλπ), ενώ 17 μελέτες (που πρόκειται ή ήδη έχουν ξεκινήσει να εντάσσουν αρρώστους) αφορούν σε γνωστά αντι-καρκινικά φάρμακα που αξιολογούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του COVID-19.     
Ο αναστολέας της πρωτεΐνης BTK, acalabrutinib (NCT04346199) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση λεμφωμάτων (Χρόνιας λεμφογενούς λευχαιμίας, του λεμφώματος από κύτταρα του μανδύα, της Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström) και σύντομα ξεκινά η μελέτη σε βαριά πάσχοντες από COVID-19.
Το φάρμακο  Ruxolitinib είναι ένας αναστολέας του μονοπατιού σηματοδότησης  JAK-STAT, που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίδραση του ανοσοποιητικού σε αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και σε εκδηλώσεις αιματολογικών κακοηθειών όπως είναι η μυελοΐνωση. Παρόμοια φάρμακα με το ruxolitinib  χρησιμοποιούνται και στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.  Η αποτελεσματικότητα  του ruxolitinib  θα διερευνηθεί σε 4 διαφορετικές κλινικές μελέτες (NCT04348071, NCT04334044, NCT04331665, NCT04338958)
To siltuximab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο αναστέλλει την ιντερλευκίνη -6 μια κυτταροκίνη που φαίνεται ότι είναι σημαντική στην εκδήλωση της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού τόσο στον COVID-19 όσο και σε άλλα νοσήματα. To siltuximab χρησιμοποιείται στην θεραπεία της νόσου του Castleman και σε δύο διαφορετικές κλινικές μελέτες (NCT04329650, NCT04330638) αξιολογείται η δραστικότητα του σε αρρώστους με σοβαρές επιπλοκές του COVID-19.
Ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ογκολογία τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του νεφρού και των ωοθηκών είναι το bevacizumab. Το μονοκλωνικό αυτό αντίσωμα δεσμεύει τον παράγοντα  VEGF που είναι μια αγγειογενετική κυτταροκίνη, που συμμετέχει στην διαδικασία δημιουργίας νέων αγγείων στους φυσιολογικούς ιστούς, και στον καρκινικό όγκο, αλλά συμμετέχει και στην διαδικασία της φλεγμονής και αυξάνει την διαπερατότητα των αγγείων και των τριχοειδών στην φλεγμονή. To bevacizumab μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του VEGF που αυξάνονται στην υποξία (χαμηλό οξυγόνο), την σοβαρή φλεγμονή και φαίνεται να αυξάνονται υπερβολικά στο μολυσμένο από τον SARS-CoV-2 επιθήλιο της αναπνευστικής οδού.
Ενδεχόμενα το bevacizumab να καταστέλλει το οίδημα στους πνεύμονες σε ασθενείς με COVID-19 και δοκιμάζεται σε 3 κλινικές μελέτες  (NCT04305106, NCT04344782, NCT04275414).
Η θαλιδομίδη είναι ένα παλιό φάρμακο που έχει δείξει ότι αναστέλλει την δημιουργία νέων αγγείων (αντι-αγγειογενετικός παράγοντας) αλλά και μπορεί να τροποποιεί και ρυθμίζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η θαλιδομίδη εδώ και ο περισσότερο από 20 χρόνια χρησιμοποιείται στην θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος και η πιθανή αποτελεσματικότητα της σε αρρώστους με COVID-19 είναι υπό διερεύνηση σε 2 κλινικές μελέτες (2 studies: NCT04273529, NCT04273581).
Το imatinib είναι η πρώτη στοχευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, η οποία άλλαξε δραματικά τον τρόπο αντιμετώπισης και την πρόγνωση αυτής της νόσου εδώ και περίπου 20 χρόνια. Το imatinib δοκιμάζεται σε μια κλινική μελέτη  (NCT04346147) καθώς έχει δείξει αντιϊικές ιδιότητες σε πρώιμα στάδια μόλυνσης από τον SARS-CoV και τον MERS-CoV, δυο ιών συγγενικών με τον SARS-CoV2, ενώ επιπλέον, πιθανόν να ελαττώνει την φλεγμονή, την διαπερατότητα των  ενδοθηλίων και το πνευμονικό οίδημα.
Μια κατηγορία φαρμάκων που θα δοκιμαστούν σε αρρώστους με COVID-19, αφορά  φάρμακα  που δρουν στην ανοσολογική σύναψη, στην σύνδεση δηλαδή κυττάρων του ανοσοποιητικού  με τον στόχο τους. Τα καρκινικά κύτταρα εκφράζουν στην επιφάνειά τους πρωτεΐνες που αναστέλλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (συγκεκριμένα τα Τ λεμφοκύτταρα) και  τα «εξαντλούν».
Μονοκλωνικά αντισώματα  (όπως το nivolumab) που παρεμποδίζουν την σύνδεση των αναστολέων με τα T-λεμφοκύτταρα ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό έναντι των καρκινικών κυττάρων και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του μελανώματος κ.α.. Ανάλογοι μηχανισμοί πιθανόν να οδηγούν σε εξάντληση και απορρύθμιση τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατά την λοίμωξη με SARS-CoV-2.
Όμως τα φάρμακα που εμποδίζουν αυτή την αναστολή από τα καρκινικά κύτταρα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού. Παρόλα αυτά η ασφάλεια τους  και η αποτελεσματικότητα τους θα διερευνηθεί, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που αναστέλλουν τις κυτταροκίνες, σε 4 κλινικές μελέτες (NCT04343144, NCT04333914, NCT04333914, NCT04268537).


 

Τι είναι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη;
Είναι συγγενή φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν επί δεκαετίες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Η θειϊκή υδροξυχλωροκίνη, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, είναι ένα λιγότερο τοξικό παράγωγο της χλωροκίνης. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ή/και προφύλαξη από την ελονοσία, αλλά τα τελευταία χρόνια χορηγείται και για την αντιμετώπιση:
 • Της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
 • Του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου
 • Μερικών τύπων αλωπεκίας
 • Του δισκοειδούς λύκου
Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε πρόσφατα τα δύο φάρμακα για την επείγουσα θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας) έχει ανακοινωθεί ότι χορηγούνται μαζί με άλλα φάρμακα σε ειδικό θεραπευτικό σχήμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με μέτρια έως σοβαρή εκδήλωση της λοίμωξης.
Γιατί δοκιμάζονται για τη θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19;
Τα φάρμακα αυτά καταστέλλουν την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τον κορωνοϊό. Η υπερδιέγερση αυτή προκαλεί φλεγμονή η οποία μπορεί να προκαλέσει στα ζωτικά όργανα μεγαλύτερη βλάβη απ' ό,τι η ίδια η λοίμωξη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ασθενείς με σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό υφίστανται πολυοργανική ανεπάρκεια και χάνουν τη ζωή τους επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να επιτίθεται στα όργανά τους, ακόμα κι όταν έχει εξουδετερώσει τον ιό. Τα δύο φάρμακα όμως «ηρεμούν» το ανοσοποιητικό. Αυτός ήταν άλλωστε ο αρχικός λόγος για τον οποίο η υδροξυχλωροκίνη φάνηκε αποτελεσματική εναντίον ορισμένων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ο λύκος.
Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα φάρμακα εναντίον της σοβαρής λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Ούτε γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη δόση για τους ασθενείς. Προς το παρόν αποτελούν αντικείμενο κλινικών μελετών και χορηγούνται σε υψηλότερη δόση αλλά για λιγότερο καιρό απ' ό,τι συνήθως.
Πόσο ασφαλείς είναι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη;
Όπως προαναφέρθηκε, τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας. Γενικώς, όταν λαμβάνονται υπό ιατρική παρακολούθηση, θεωρούνται αρκετά ασφαλή.
Ωστόσο όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Με την χλωροκίνη, λ.χ., που είναι πιο τοξική σχετίζονται:
 • Γαστρεντερικά ενοχλήματα (έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά)
 • Πονοκέφαλος
 • Δερματικό εξάνθημα
 • Μπορεί όμως να προκαλέσουν και πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως οφθαλμολογικές τοξικότητες, καρδιακή αρρυθμία, βρογχόσπασμο, αγγειοοίδημα κ.λπ.
Οι ασθενείς με ψωρίαση, καρδιακή αρρυθμία, νεφρική ή ηπατική νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από αυτά τα φάρμακα. Επομένως πρέπει να ενημερώνουν σχετικώς τον ιατρό που τους φροντίζει για τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Πόσο συχνές είναι οι βλάβες στον αμφιβληστροειδή εξαιτίας τους;
Η εμπειρία που υπάρχει αφορά ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά για αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος. Υπολογίζεται ότι το περίπου 1-2% των ασθενών αυτών αναπτύσσουν προβλήματα στον αμφιβληστροειδή μετά από παρατεταμένη χρήση (τουλάχιστον 5 χρόνια θεραπείας) ή υψηλές δόσεις χλωροκίνης και σπανιότερα υδροξυχλωροκίνης.
Στους ασθενείς, όμως, που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για τουλάχιστον 20 χρόνια, οι πιθανότητες αμφιβληστροειδοπάθειας είναι πολύ περισσότερες. Στην πραγματικότητα, την εκδηλώνει ποσοστό 20% έως και 50% εξ αυτών.
Τι βλάβες προκαλούν στα μάτια;
Η βλάβη που προκαλούν λέγεται ομοκεντρική δακτυλιοειδής δυστροφία της ωχράς κηλίδας ή ωχροπάθεια με μορφή οφθαλμού βοός (bull's-eye maculopathy). Η συνέπειά της είναι η μείωση της οπτικής οξύτητας και αρχικά της κεντρικής όρασης. Αργότερα όμως μπορεί να επηρεαστεί και η περιφερική όραση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ασθενείς τους οποίους έχει νοσήσει ο κορωνοϊός Covid-19 συνήθως λαμβάνουν τα φάρμακα για λίγο καιρό (1-2 εβδομάδες). Ωστόσο τα φάρμακα δοκιμάζονται και ως χημειοπροφύλαξη στους επαγγελματίες Υγείας πρώτης γραμμής. Σε αυτούς η λήψη τους θα είναι πιο παρατεταμένη, οπότε ίσως πρέπει να τους δοθεί μεγαλύτερη προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός που χορηγεί τα φάρμακα πρέπει να ενημερώνεται αν ένα άτομο:
 • Έχει ιστορικό αμφιβληστροειδοπάθειας ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
 • Έχει λάβει το φάρμακο ταμοξιφαίνη. Η ταμοξιφαίνη χορηγείται στον καρκίνο του μαστού και μπορεί να αλληλεπιδράσει με την χλωροκίνη ή τα παράγωγά της, εντείνοντας τις οφθαλμικές βλάβες.
 • Η ενημέρωση του ιατρού είναι σημαντική διότι:
 • Η όποια βλάβη στον αμφιβληστροειδή, καθυστερεί να γίνει αντιληπτή
 • Η ωχροπάθεια σχηματίζεται με αθροιστική πιθανή εναπόθεση του φαρμάκου στον αμφιβληστροειδή
 • Η ωχροπάθεια είναι δυστυχώς μη αναστρέψιμη, ακόμα κι αν διακοπούν τα φάρμακα.
 • Ποια είναι τα συμπτώματα της ωχροπάθειας από τα φάρμακα;
Αρχικά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αργότερα οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι:
 • Δυσκολεύονται να εστιάσουν στα αντικείμενα που βρίσκονται ευθεία μπροστά τους επειδή έχουν χάσει την κεντρική όραση
 • Δυσκολεύονται να διαβάσουν
 • Έχουν αδύναμη, θολή ή διαταραγμένη όραση
 • Υπάρχουν αλλαγές στα χρώματα που βλέπουν.
Όποιος έχει λάβει χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη και έχει τέτοια συμπτώματα, πρέπει να ενημερώνει δίχως καθυστέρηση τον οφθαλμίατρό του. Και οι ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα, πρέπει να εξετάζονται προληπτικά από τον οφθαλμίατρο. Ιδανικά ο έλεγχος πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λήψης των φαρμάκων και στη διάρκειά τους.
Πώς ανιχνεύονται οι οφθαλμολογικές βλάβες από τα φάρμακα αυτά;
Οι τυχόν επιπτώσεις της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης στον αμφιβληστροειδή μπορεί να διερευνηθούν με εξειδικευμένες εξετάσεις:
 • Παραδοσιακά, με βυθοσκόπηση από τον/την χειρουργό-οφθαλμίατρο
 • Με εξέταση οπτικών πεδίων
 • Με την τομογραφία συνοχής της ωχράς κηλίδας. Είναι μια πιο σύγχρονη, σύντομη, απόλυτα ακριβής και αντικειμενική εξέταση. Στην πράξη πρόκειται για εξειδικευμένη φωτογράφηση του εσωτερικού του οφθαλμού, χωρίς την ανάγκη χρήσης σκιαγραφικού.
 • Με εξειδικευμένα ηλεκτροαμφιβληστροειδογραφήματα. Είναι ένα είδος εγκεφαλογραφήματος, που όμως ίσως είναι λίγο πολύπλοκο στην εφαρμογή του.
 • Πώς μπορώ να λάβω χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη;
Μόνο αν σας τα συστήσει και συνταγογραφήσει ο ειδικός ιατρός. Είναι πολύ επικίνδυνο να τα λάβετε μόνοι σας, νομίζοντας ότι θα σας προστατεύσουν από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Αν έχετε λόγο να τα λάβετε, ο γιατρός σας θα το καθορίσει, πάντα με βάση τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και τα τρέχοντα ευρήματα από έγκυρες κλινικές μελέτες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...