Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»: «ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΘ».


 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»: ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘ, ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.

 «Εάν τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως ένα επιτυχημένο lock down όπως εδώ, η «αναζωπύρωση» του ιού στο μέλλον μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, σαν να μην είχαμε λάβει καθόλου μέτρα από την αρχή!  Έτσι, μετά το πρώτο lock down, η αναζωπύρωση της επιδημίας στο τέλος του φθινοπώρου και στην αρχή του χειμώνα θα είναι τεράστια, διότι  το επιτυχημένο πρώτο lock down κρατά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού επίνοσο (δηλαδή χωρίς ανοσία, άρα ευαίσθητο).

 

Έτσι  τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν ληφθεί μπορούν να εξασφαλίσουν τον περιορισμό της επιδημίας κατά τη διάρκεια του επερχόμενου καλοκαιριού, αλλά μπορεί και να οδηγήσουν στην έντονη επαναφορά του ιού το επόμενο φθινόπωρο.  Όσο πιο επιτυχημένο είναι το πρώτο στάδιο του lock down, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας στο επόμενο στάδιο, πράγμα λογικό, αφού επιτυχημένο lock down σημαίνει μικρό ποσοστό του πληθυσμού με ανοσία.
Μία και μόνη περίοδος κοινωνικής απομόνωσης -η καραντίνα που ζούμε-αφήνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού «ευάλωτο» στο να νοσήσει στο μέλλον (αφού δεν θα έχει αποκτήσει ανοσία).
Χώρες σαν τη δική μας θα είναι στο άμεσο μέλλον πολύ περισσότερο ευάλωτες στο επόμενο ξέσπασμα της επιδημίας».

Ο  αναπληρωτής  Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.Δημήτρης Παρασκευής  λέει:  «Στην περίπτωση φυσικής έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2 που σχετίζεται με θνητότητα 0.5-2%, για την ανάπτυξη «ανοσίας αγέλης» στη χώρα μας θα πρέπει να προσβληθεί περίπου το 50% του πληθυσμού (5.000.000 άτομα) που θα επιφέρει 25.000 – 100.000 θανάτους. Τα προηγούμενα νούμερα καθιστούν σαφές ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί έχει εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο για τον πληθυσμό».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΖΗΝΩΝΟΣ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ. 

Υπάρχουν  ορισμένες  εκτιμήσεις  ότι  η  συνολική  θνητότητα  από  τον  κορωνοϊό  είναι  περίπου  στο  0,05%.

Αν  αληθεύουν  αυτές  οι  εκτιμήσεις,  αυτό  σημαίνει  ότι  η  ανοσία  αγέλης  στην  Ελλάδα,  με  φυσική  έκθεση  στον  κορωνοϊό,  θα  επιτυγχανόταν  με  συνολικά  περίπου  2.500  θανάτους,  σε  διάστημα  ενός  έτους  και  χωρίς  καραντίνα,  δηλαδή περίπου  στα  ετήσια  ποσοστά  θανάτων  από  γρίπη.  Το  κέρδος θα  ήταν  η  φυσική  ανοσία  του  πληθυσμού  χωρίς  εμβολιασμούς  και  επί  πλέον  χωρίς  φόβο  για  το  δεύτερο  κύμα  επιδημίας  το  φθινόπωρο.  Υποστήριξε  κανένας  επιστήμονας  αυτήν  την  συλλογιστική;    


Μητσοτάκης: «Θα ξαναέρθει o κορωνοϊός - Κερδίσαμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εντατικολόγους.   Στη συζήτηση στάθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση του συστήματος υγείας. 
Κυρίως όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στην «επόμενη ημέρα» της κρίσης του κορωνοϊού και κατέστησε σαφή την πρόθεσή του για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ (με εντατικές κλπ) η οποία θα μείνει παρακαταθήκη και για αργότερα.
Αξιοποιούμε δωρεές όχι μόνο με ορίζοντα τον επόμενο μήνα αλλά και για να μείνει μια μόνιμη παρακαταθήκη τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε την μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου ύψους 100 εκατ. ευρώ συνολικά και τόνισε πως θα ζητήσει και την δική τους γνώμη για το πώς θα αξιοποιηθεί ένα μεγάλο ποσό πέραν των προφανών.
«Πρέπει να φτιάξουμε τόσο καλές εντατικές και με τόσα κρεβάτια που να μην έχει κανέναν ανάγκη να βάλει πολιτικό μέσο για να μπει στην εντατική» είπε μεταξύ άλλων η κα Κοτανίδου από τον Ευαγγελισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις γνώμες κορυφαίων εντατικολόγων για τις ανάγκες που έχουν στις ΜΕΘ και επεσήμανε ότι είχε πλήρη επίγνωση των αδυναμιών του ΕΣΥ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτή τη στιγμή να επιμερίσω ευθύνη, παραμελημένες ήταν οι εντατικές από πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν είπε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να κερδίσουμε τον χρόνο μέχρι το καλοκαίρι. «Νομίζω ότι γι' αυτό τον κύκλο της επιδημίας, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι, ο χρόνος πιστεύω ότι κερδήθηκε. Επειδή το πρώτο πράγμα που κοιτάζω κάθε πρωί είναι οι διασωληνώσεις και το πόσο στενές είναι οι διασωληνώσεις που έχουμε ακόμα, πιστεύω ότι - αν δεν κάνουμε κάτι λάθος -θα έχουμε κερδίσει το χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο. Το ότι θα ξανάρθε αυτή η επιδημία, είναι περίπου βέβαιο. Αλλά θα μας βρει πιο έτοιμους».
«Συζήτησα με εντατικολόγους για τις ανάγκες που έχουν σήμερα και για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση. Σκοπός μας είναι να αφήσουμε πίσω μας μια ουσιαστική παρακαταθήκη για όλους τους πολίτες» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στα social media.
Γιαμαρέλλου: «Πιθανό ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού»


Η λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, υποστήριξε ότι είναι αρκετά πιθανό ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερα θέση σε σχέση με άλλες χώρες. 
«Βλέπουμε ότι ανά εκατομμύριο κάτοικων εμείς έχουμε οκτώ νεκρούς, όταν οι άλλες χώρες έχουν 200 – 250. Είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά».
Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως αυτό το πετύχαμε επειδή πήραμε νωρίς τα περιοριστικά μέτρα και αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε.
«Αποφασίσαμε να πειθαρχήσουμε και να μη χαλαρώσουμε».
Όσον αφορά ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η καθηγήτρια σημείωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει εξαρτάται όμως από διάφορους παράγοντες, όπως η εξέλιξη του φαρμάκου κατά του ιού και το εμβόλιο.
 "Αν δείξει η ανάλυση των αποτελεσμάτων ότι είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο σήμα αισιοδοξίας. Από την άλλη μεριά έχουμε την πρόοδο με τα  εμβόλια".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.  Γράφουμε  και  ξαναγράφουμε  στους  "Αυτόχθονες  Έλληνες"  ότι  δεν  υπάρχει  φάρμακο  για  τους  ιούς,  ούτε  θα  παρασκευασθεί  τέτοιο  φάρμακο για  τα  επόμενα  100  χρόνια, αλλά  "καθηγητές"  ιατρικής  στα  ελληνικά  πανεπιστήμια,   με  απαράδεκτο  τρόπο,  δίνουν ελπίδες  στον  λαό.  Δεν  γνωρίζει  η  κ.  Γιαμαρέλλου  την  βασική  ιατρική;

 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.  
Αληθεύει  ότι  ο  Οκτώβριος θα  μας  βρει  πιο  έτοιμους;
Σε  τι  θα  είμαστε  έτοιμοι;
Στην  υλικοτεχνική  υποδομή;   Αμφιβάλλω. 
Στο  ανοσολογικό  σύστημα  των  Ελλήνων; 
Οι  δυνατοί  οργανισμοί  με  την  αναγκαστική  ανοιξιάτικη  καραντίνα  τους  αποτράπηκε  να έρθουν  σε  επαφή  με  τον  κορωνοϊό  και  να  δημιουργήσουν  έτσι  ισχυρό  τείχος ανοσίας.
Μετά  την  ψυχοσωματική  κόπωση  με  δύο  ανοιξιάτικους   μήνες  εγκλεισμού  στα  σπίτια,  με  φανερά  πεσμένη  ψυχολογία,  με  μειωμένες  ελπίδες  για  το  μέλλον,  φτωχοί,  ταλαιπωρημένοι,  άνεργοι,  οι  Έλληνες  θα  καταρρεύσουν  ψυχικά  και  σωματικά  αμέσωςαν  ο  ιός  έρθει  επιθετικός  το  Φθινόπωρο.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


2 σχόλια :

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αξιότιμε κύριε,
   Ακόμη και έτσι να είναι, πρέπει να σκεφτούμε, πώς θα τον αντιμετωπίσουμε. Με κάθε τρόπο. Η ζωή πρέπει να συνεχισθεί. Ο λαός μας πρέπει να επιβιώσει.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...