Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ 16 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. ΔΕΝΔΙΑΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ». ΚΟΥΛΗ, ΠΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ;


 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΠΡΟΔΟΤΩΝ;

ΟΙ  ΤΟΥΡΚΟΙ  ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΔΑΦΟΣ  ΣΤΟΝ  ΕΒΡΟ.  ΛΕΝΕ  ΟΤΙ  ΘΑ  ΤΟ  ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ.  Ο  ΔΕΝΔΙΑΣ  ΚΑΙ  Ο  ΚΟΥΛΗΣ  ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΝ  ΑΚΟΜΗ  ΚΑΙ  …ΔΙΑΒΗΜΑ  ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ. 
   Ο  ΜΕΤΑΞΑΣ  ΣΤΑ  ΠΟΣΑ  ΜΕΤΡΑ  ΘΑ  ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ  ΑΝ  ΟΙ  ΙΤΑΛΟΙ  ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΑΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΔΑΦΟΣ;

ΠΟΙΟ  ΚΡΑΤΟΣ  ΔΕΧΕΤΑΙ  ΧΩΡΙΣ  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΤΗΝ  ΑΠΩΛΕΙΑ  ΔΙΚΩΝ  ΤΟΥ  ΕΔΑΦΩΝ;  
ΚΑΙ  ΠΟΙΟΣ  ΛΑΟΣ;  
ΚΑΙ  ΠΟΙΕΣ  ΕΝΟΠΛΕΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ;

  
Έβρος: «Δεν δημιουργούμε εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα» λέει ο Ν.Δένδιας.
(Μετά τα «λίγες δεκάδες μέτρα» έρχονται στο επόμενο στάδιο «λίγες δεκάδες χιλιόμετρα» και αργότερα  εκατοντάδες).


Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο αναφορικά με την κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, λέγοντας πως «δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα». Για την κατάληψη ελληνικού εδάφους από την Τουρκία στον νότιο Εβρο, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση».

«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνουμε πως οι Τούρκοι αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση για το... ελληνικό έδαφος και έχουν προχωρήσει σε de facto κατάληψη και προσάρτηση.

Συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο σε θύλακα ελληνικού εδάφους έχουν στρατοπεδέυσει εδώ και ημέρες άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν δηλώνοντας πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος.

Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια έκταση περίπου  16 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, (και όχι μερικών δεκάδων όπως δήλωσε ο υπουργός).


Ας μας πουν τουλάχιστον για την κυβέρνηση πόσα μέτρα χαμένου ελληνικού εδάφους συνιστούν αιτία ουσιαστικής αντίδρασης στον τουρκικό επεκτατισμό. 


Άραγε αν κάποιος καταπατούσε «μερικά μέτρα» από το σπίτι του κ.Δένδια θα παρέμενε το ίδιο χαλαρός; θα καλούσε τον καταπατητή να φτιάξουν μία επιτροπή και να τα βρουν;ΟΙ  ΤΟΥΡΚΟΙ  ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΔΑΦΟΣ  ΣΤΟΝ  ΕΒΡΟ.  ΛΕΝΕ  ΟΤΙ  ΘΑ  ΤΟ  ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ.  Ο  ΔΕΝΔΙΑΣ  ΚΑΙ  Ο  ΚΟΥΛΗΣ  ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΝ  ΑΚΟΜΗ  ΚΑΙ  …ΔΙΑΒΗΜΑ  ΣΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΙΑ.


Τις τελευταίες ημέρες Τούρκοι στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν καταλάβει ελληνικό έδαφος στον Έβρο με την Ελλάδα να ετοιμάζεται (όπως πάντα) για… διαβήματα σε Άγκυρα και νέο κύκλο επαφών και τηλεφώνων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Νότιο Έβρο σε θύλακα ελληνικού εδάφους έχουν στρατοπεδεύσει άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν δηλώνοντας πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος.
Η Τουρκία διεκδικεί μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.
Αρχικά εμφανίστηκαν γύρω στα 10 άτομα τα οποία είχαν τοποθετήσει σκηνή εντός του τουρκικού εδάφους. Στη συνέχεια όμως οι δυνάμεις αυτές άρχισαν να ενισχύονται φθάνοντας τα 35 και άτομα, τα οποία βρίσκονται πλέον εντός ελληνικού εδάφους, το οποίο έχουν αποψιλώσει.
Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει εμφανίζεται μια μικρή έκταση περίπου 16 στρεμμάτων.
Οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν Ελληνικά εδάφη, ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις Τουρκικές αρχές.
 Τούρκοι αστυνομικοί έχουν μόνιμα αναπτυχθεί στην περιοχή παρεμποδίζοντας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να προχωρήσουν στα οχυρωματικά έργα τα όποια έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι Ελληνικές αρχές.
Το τελευταίο διάστημα, στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επισκέφθηκαν την περιοχή για να μελετήσουν που θα στηθούν οι πάσαλοι για την επέκταση του φράγματος στον Έβρο. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην τουρκική πλευρά, που θέλει να έχει ανοιχτές τις διόδους για να εργαλειοποιεί λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν εκφοβιστικές βολές και διαρκείς προκλήσεις.
Αργότερα κατέφθασαν και από την τουρκική πλευρά στελέχη της αντίστοιχης γεωγραφικής υπηρεσίας, λέγοντας ότι θα στήσουν κι αυτοί ανάλογο φράχτη. H τουρκική πλευρά –κατά την ίδια πηγή– έχει αρνηθεί επίμονα να παρουσιάσει τα στοιχεία που επικαλείται όταν υποστηρίζει πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
Το ζήτημα έχει περάσει πλέον στο υπουργείο εξωτερικών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να αποχωρήσει ούτε να συζητήσει το οτιδήποτε καθώς δηλώνει αποφασισμένο να προσαρτήσει αυτή την περιοχή στην Τουρκία.
 Στην Αθήνα εξετάζονται διάφοροι τρόποι αντίδρασης και ήδη έχει ενεργοποιηθεί η διπλωματική οδός, δίχως να αποκλείεται και η επίδοση διαβήματος προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
     

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ.

  Υ.Γ.Έβρος: Και στραβός ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε στα «Ελληνοτουρκικά»!


Ειδικού Συνεργάτη*
Από την στιγμή που ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι  «δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία, είναι  παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα» ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο για όσους μελετούν  την Τουρκία ότι πολύ σύντομα αυτή θα δοκίμαζε την «εφαρμογή» των όσων είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας!
Για πρώτη φορά στην περιοχή Μελισσοκομείο που ευρίσκεται εκείθεν (ανατολικά) του ποταμού Έβρου αλλά η οποία  σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Διαχάραξης των Ε/Τ Συνόρων της 23 Νοεμβρίου 1926 ανήκει στην Ελλάδα (λόγω μετατοπίσεων της κοίτης του ποταμού) εισήλθε Τουρκική ένοπλη στρατιωτική δύναμη (Στρατοχωροφυλακή)  πριν από μία εβδομάδα και παρέμεινε  τμήμα της εκεί μέχρι και χθες τουλάχιστον. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για μία αμφισβητούμενη περιοχή 220  στρεμμάτων όπως κάπου έχει γραφεί αλλά  για μία περιοχή που αναντίρρητα ανήκει  στην Ελλάδα και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν είχαν  εισέλθει Τούρκοι Στρατιώτες. Παρεμπιπτόντως στην χειμερινή περίοδο κατακλύζεται από τα νερά του Έβρου ενώ παρουσιάζει αυτή την λασπώδη μορφή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο  Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών  όχι μόνο  είχε «στραβώσει τον γιαλό» με την αρχική δήλωση περί «μη στρατικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» αλλά και  «αρμένισε στραβά». Έκανε ακόμα ένα μεγάλο λάθος, ίσως μεγαλύτερο και από την αρχική του δήλωση λέγοντας στο δημόσιο ραδιόφωνο  «δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι (σημ. λες και μιλούσε σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ) και   μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».
Αυτό που ίσως ο κ. Δένδιας και οι διάφοροι Σύμβουλοι αρνούνται να  καταλάβουν αλλά πρέπει να κατανοήσει η ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι μετά τα «λίγες δεκάδες μέτρα» έρχονται στο επόμενο στάδιο «λίγες δεκάδες χιλιόμετρα» και αργότερα  εκατοντάδες. Για ποια συνεννόηση λοιπόν μπορούμε να μιλάμε με την «Σύμμαχο» Τουρκία;
Για κάποιους λόγους που η ίδια γνωρίζει, φαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να υποβαθμίσει το ζήτημα αυτό που αδιαμφισβήτητα συνιστά κατάληψη εθνικού εδάφους έστω και κάποιων μερικών στρεμμάτων. Κάπου μπλέξαμε την ψυχραιμία με την αμηχανία!  Η σοβαρότητα του περιστατικού αυτού που μόνο τυχαία δεν έγινε στην παρούσα συγκυρία, αποδεικνύεται και από  την ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν.
Το ερώτημα όμως που βασανιστικά τίθεται είναι τι θα αποδώσει το Ελληνικό Διάβημα πέρα του ότι θα καταγραφεί απλά ως μη αποδοχή τετελεσμένων!  Ο Ελληνικός Στρατός έχει για τέτοιες περιπτώσεις συγκεκριμένα σχέδια  για ένα πλέγμα ενεργειών και αποτελεσματικής αντιδράσεως (αλλοίμονο να μην είχε)  που δεν σημαίνει απαραίτητα τουλάχιστον σε πρώτη φάση κλιμάκωση αλλά απαιτείται έγκριση σε πολιτικό επίπεδο.
Η μη αποφασιστική αντιμετώπιση αυτής της καταστάσεως κατάληψης έστω ελώδους εκτάσεως κάποιων δεκάδων μέτρων κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ δημιουργεί προηγούμενο, αυξάνει την «όρεξη» της Άγκυρας και δυστυχώς εξανεμίζει τα οποιαδήποτε πλεονεκτήματα έδωσε στην ελληνική πλευρά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υβριδικής μορφής επίθεσης που είχαμε στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στο Έβρο. Έστω και κάποιοι υπερέβαλλαν μιλώντας για «το έπος του Έβρου» και την «συντριπτική ήττα Ερντογάν».
Δυστυχώς όπως προαναφέρθηκε και στραβώνουμε τον γιαλό και στραβά αρμενίζουμε μην γνωρίζοντας που θέλουμε να πάμε, εκτός και αν γνωρίζουμε και ο προορισμός λέγεται οδυνηρός συμβιβασμός και απλά καλλιεργείται ατμόσφαιρα ψυχολογικής προετοιμασίας!
Για λίγα μέτρα γης… 

«ΖΗΣΟΣ ΚΑΡΑΓΩΓΟΣ – ΕΤΩΝ 19

ΦΟΝΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΝ 19-12-86 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ».
Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 1986, η περίπολος του φυλακίου, αποτελούμενη από τους Στρατιώτες Καραγιάννη Δημήτριο, Καραγώγο Ζήση και Βασιλό Γεώργιο, ξεκινά από το φυλάκιο να εκτελέσει την υπηρεσία της προκαλύψεως στον τομέα του φυλακίου.
Περί την 11:15, η περίπολος φτάνει στο «Κτήμα Τσιρώζη» και αντιλαμβάνεται στην Τουρκική όχθη έναν Τούρκο άοπλο στρατιώτη, ο οποίος μόλις βλέπει την Ελληνική περίπολο, ζήτησε τσιγάρο.
Ο Στρατιώτης Καραγώγος, με την ψυχολογία του ανθρώπου που συνδέει δύο άτομα σε μια ερημική περιοχή, κατεβαίνει στην ξερή κοίτη, χαιρετά τον Τούρκο και προσπαθεί να του πετάξει τσιγάρα, ενώ βρίσκεται στην όριο γραμμή. Τη στιγμή εκείνη, χωρίς έστω να ακουστεί το προειδοποιητικό «ΑΛΤ», δέχεται άνανδρα μία ριπή από έναν άλλο Τούρκο στρατιώτη, που βρίσκεται κρυμμένος 15 μ. από την όριο γραμμή και ταυτόχρονα πυροβολεί και κατά των άλλων δύο ανδρών της Ελληνικής περιπόλου.
Αποτέλεσμα αυτών, ήταν να πέσει αιμόφυρτος στην κοίτη ο Στρατιώτης Καραγώγος, ενώ ο Στρατιώτης Δημήτριος Καραγιάννης να τραυματιστεί στο δεξιό βραχίονα.
Η ώρα είναι 11:30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου του 1986.
Ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών της Ελληνικής και της Τουρκικής περιπόλου επί 10 περίπου λεπτά.
Ο Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Εμμανουήλ Καρανάκης, Αρχιφύλακας του φυλακίου, ακούει τους πυροβολισμούς και αμέσως συντάσσει τμήμα στρατιωτών οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή.
Στο σημείο αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει ο Αγροφύλακας του χωριού Πόρος Σωτήριος Ζαπάρτας ο οποίος βρισκόταν τυχαία στην περιοχή, αντιλήφθηκε την κατάσταση, έτρεξε στο χώρο του επεισοδίου, πήρε το τυφέκιο από το Στρατιώτη Καραγιάννη (ο οποίος λόγω του τραύματος αδυνατούσε να συνεχίσει το πυρ) και έβαλε με ριπές κατά των Τούρκων. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν ενισχυθεί και δεν επιτρέπουν με τα πυρά τους να παραληφθεί ο βαριά τραυματισμένος Ζήσης Καραγώγος.
Στη συνέχεια, φτάνει στο χώρο του επεισοδίου ο Αρχιφύλακας του φυλακίου με οπλίτες, ο Διοικητής του Λόχου Προκαλύψεως και ο Διοικητής του Τάγματος. Παράλληλα το 31 ΣΠ διατάσσει την προώθηση στο φυλάκιο μίας Διμοιρίας και τον συναγερμό του 535 ΤΠ και λοιπών Μονάδων του Συντάγματος.
Ξεκινά νέα μάχη αυτή τη φορά με μεγαλύτερες δυνάμεις τόσο από πλευράς Ελλήνων όσο και Τούρκων οι οποίοι ενισχύουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, με τον αγροφύλακα να λαμβάνει μέρος και αυτός.
Νέες ενισχύσεις από του Τούρκους με λόχο δύναμης 60 ανδρών και βαρέα όπλα και νέα προσπάθεια με δύναμη 30 ανδρών. Πρόκειται για κανονική μάχη. Ο Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Εμμανουήλ Καρανάκης και οι Έλληνες στρατιώτες αντιμετωπίζουν μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, πάνω από 60 Τούρκους στρατιώτες με γενναιότητα και αυτοθυσία, καταφέρνουν όχι μόνο να παραλάβουν τον βαριά τραυματισμένο Ζήση, αλλά και να διατηρήσουν τη θέση τους, απωθώντας με τα πυρά τους το τούρκικο τμήμα που προσπαθεί να εισέλθει στο Ελληνικό έδαφος ώστε να σύρουν τον Έλληνα στρατιώτη προς το μέρος τους για να επικαλεστούν αργότερα ότι αυτός ευθύνεται που μπήκε σε τουρκικό έδαφος.
Οι Τούρκοι μετρούν εννέα άνδρες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος Υπολοχαγός, Αρχιφύλακας του Τουρκικού φυλακίου και πολλούς τραυματισμένους.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η Διοίκηση του 535 ΤΠ ζητά ενισχύσεις και ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης M-48 A5 της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως φορτώνεται με πυρομαχικά κατευθυνόμενος προς την περιοχή της μάχης.
Δε χρειάζεται όμως αν επέμβει. Οι Τούρκοι, περί την 15:30 ώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες και την αποτυχία του σκοπού τους, σταματούν να βάλλουν, ενώ παράλληλα οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Κάρολος Παπούλιας τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) συμφωνούν για την κατάπαυση του πυρός.
Πηγή
Alexandroupoli Online

36 σχόλια :

 1. Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ.
  «Σε παγκόσμιο κέντρο υγείας μετατρέπεται η Κωνσταντινούπολη», έτσι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  Τα εγκαίνια νοσοκομείου αναφοράς στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 21 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας εποχής συνεργασίας στις σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο υγείας και οικονομίας.
  Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου ωστόσο, όπως αναμενόταν, τη φημολογούμενη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία, μία συμφωνία που θα ενίσχυε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με 10 δισ. ξένο συνάλλαγμα. Όπως δήλωσε ο Σίνζο Άμπε, πάντως, «εξετάζουμε το θέμα της χρηματοδότησης προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου κι ενός δανείου έκτακτης ανάγκης». Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Τουρκία σε διάφορους τομείς ενώ ανακοίνωσε πως το Τόκιο έχει ετοιμάσει διάφορα δανειακά προγράμματα για την οικονομική ενίσχυση χωρών που επλήγησαν από την πανδημία.
  Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει εμβόλιο και φάρμακο, το οποίο δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και μάλιστα είναι έτοιμη να το προσφέρει σε όσες χώρες το ζητήσουν, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
  Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως σήμερα με αυτό το μεγαλειώδες έργο «προστέθηκε ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα της φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Ιαπωνίας», τονίζοντας ότι τα πεύκα και τα σακούρα (γιαπωνέζικες κερασιές) που φύτεψαν στο 15 στρεμμάτων χώρο του νοσοκομείου συμβολίζουν ότι η φιλία τους θα είναι αέναη.
  Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το νοσοκομείο ως ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 35.000 ασθενείς την ημέρα και θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Ανέφερε ακόμη ότι το νοσοκομείο, το οποίο είναι κοντά στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, θα εξυπηρετεί ακόμη και ξένους πολίτες. «Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται σε ένα παγκόσμιο κέντρο υγείας», υποστήριξε ενώ ευχαρίστησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την προθυμία της χώρας του να μοιραστεί το εμβόλιο που ανακάλυψε για τον ιό με όλη την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
  Το νοσοκομείο διαθέτει 2.682 κλίνες, εκ των οποίων οι 456 αποτελούν μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 90 χειρουργεία εκ των οποίων τρία υβριδικά, τρία ελικοδρόμια, τέσσερα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενηλίκων, παίδων, τραυματισμών και γυναικολογικών. Επίσης, είναι το πρώτο νοσοκομείο που θα χρησιμοποιεί το σύστημα «Xoft Ενδοεγχειρητικής Ακτινοθεραπείας» (IORT) που προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης ακτινοθεραπείας σε ασθενή με αναισθησία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ.
  Προσπαθούν με ότι εφευρετικότητα και φαντασία έχουν προκειμένου να αναγκάσουν την Ελλάδα να αντιδράσει δυναμικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει οι Τούρκοι.
  Έτσι σήμερα έκαναν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα σε θάλασσα, γη και αέρα αλλά οι προσπάθειες τους απέβησαν άκαρπες.
  Στον αέρα 4 F-16 και τρία CN-235 ΑΦΝΣ πραγματοποίησαν συνολικά 79 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου, με τις δεκαπέντε από αυτές να υπερπτήσεις πάνω από εθνικό έδαφος!
  Από τα τουρκικά μαχητικά και τα 4 έφεραν οπλισμό ενώ σημειώθηκαν και 5 εμπλοκές με τα μαχητικά της ΠΑ που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

  Σε πρόβα βομβαρδισμού μεγάλων και κατοικημένων ελληνικών νησιών προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, καθώς δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από Πάτμο (πρώτη φορά), Λέσβο, Χίο & Λήμνο.
  Συνολικά οι Τούρκοι μέσα σε μιάμιση ώρα έκαναν 12 υπερπτήσεις σε 9 ελληνικά νησιά!
  Η πρωτοφανής αυτή κίνηση, έμεινε (και αυτή) αναπάντητη από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει αφήσει τους Τούρκους να κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού προχώρησε σε πρόταση κοινής καμπάνιας για το Αιγαίο!
  Ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε λίγο μετά τις 14:00 πάνω από 3 μεγάλα κατοικημένα ελληνικά νησιά την Πάτμο,τη Λέσβο & τη Χίο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πέταξαν πάνω από την Πάτμο.
  Επιπλέον το ίδιο ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε και πάνω από Λειψούς, Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.
  Λίγο αργότερα άλλο ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε πάλι πάνω από τη Λέσβο και στη συνέχει πάνω από τη Λήμνο.
  Μάλιστα, λίγες ώρες πριν τουρκική ακτοφυλακή προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό αλιευτικό.
  Οι Τούρκοι φαίνεται πως εντείνουν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ενόψει της επανεκκίνησης της άσκησης «Καταιγίδα», η οποία αρχικά είχε αναβληθεί από το ΥΠΕΘΑ μετά από επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλούσι Ακάρ, στην οποία ο Τούρκος ΥΠΑΜ ζήτησε την ακύρωσή της, επειδή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν κορωνοϊό και δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν(!) και προσέφερε ως... «αντάλλαγμα» να μην πετούν οι Τούρκοι πάνω από τα νησιά κάτι που φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ! ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ισραηλινός διπλωμάτης προτείνει αποκατάσταση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας: «Έχουμε κοινά συμφέροντα». ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΟΝΟ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΑΝΘΥΠΑΤΟΥΣ.

  O Ισραηλινός διπλωματικός επιτετραμμένος στην Άγκυρα, Roey Gilad με άρθρο του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μερική αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.
  Ο Gilad σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz με τίτλο «Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19», αναφέρει ότι «ο πόλεμος στο Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων. Οι Ιρανικές πολιτοφυλακές, κυρίως η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στη μάχη για το Ιντλίμπ, εκεί όπου πάνω από 50 τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους».
  Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτει: «Η καταστροφική παρέμβαση του Ιράν στη Συρία (και όχι μόνο στη Συρία) δεν είναι κάτι νέο για το Ισραήλ. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισραηλινά αεροσκάφη και drones απειλούν καθημερινά Ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, περιλαμβανομένων στόχων της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία, δίπλα από τα βόρεια σύνορά μας», αναφέρει ο Ισραηλινός διπλωμάτης και προτείνει την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.
  «Οι παρούσες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ πάσχουν από έλλειψη πολιτικού διαλόγου και από υπερβολική "Διπλωματία των Μεγαφώνων". Ωστόσο, αυτό δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η Τουρκία και το Ισραήλ δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα.
  Υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα πολιτικές διαφορές. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα προκειμένου να φέρουμε τις σχέσεις μας σε ένα κανονικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία- όπως μπορεί κανείς να δει στη Συρία. Αλλά όχι μόνο στη Συρία», υπογραμμίζει ο Ισραηλινός διπλωμάτης στην Άγκυρα.
  «Ας πάρουμε την περίπτωση της πανδημίας του Covid-19. Η Τουρκία είναι γνωστή για την ισχυρή βιομηχανία της που παράγει τον περισσότερο Εξοπλισμό Ατομικής Προστασίας (ΡΡΕ) που απαιτείται σε αυτή την περίοδο κρίσης. Το Ισραήλ, από την άλλη, είναι γνωστό για την ισχυρή βιομηχανία του υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει ορισμένες σημαντικές λύσεις στην παρούσα κρίση.
  Πρόσφατα το περιοδικό Forbes έκανε μνεία του Ισραήλ ως ενός από τα πιο ασφαλή κράτη στον κόσμο σε σχέση με τον Covid-19», συνεχίζει ο Roey Gilad, ο οποίος προτείνει τους συγκεκριμένους τομείς, όπου "Ισραήλ και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν».
  Και συνεχίζει: «Ο κατάλογος των κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι μακρύς. Περιλαμβάνει επίσης τη χρήση από την Τουρκία Ισραηλινών λιμένων για εξαγωγή προϊόντων στην Ιορδανία, διμερές εμπόριο, τουρισμό, ενέργεια, πανεπιστημιακή συνεργασία, επενδύσεις και άλλα θέματα».
  Αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, ο διπλωμάτης θεωρεί ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. Όπως σημειώνει: «Πριν από λίγες ημέρες μια νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε στην Ιερουσαλήμ. Πριν από δυο χρόνια, η Τουρκία έστειλε πίσω στην Ιερουσαλήμ τον Ισραηλινό πρέσβη εξαιτίας διαφωνιών που είχαμε στο Παλαιστινιακό. Αυτές οι διαφωνίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.
  Ωστόσο, τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και του Ισραήλ -όπως περιγράφονται εδώ- θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν οι δυο χώρες διατηρούν κανονικές σχέσεις. Το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Τουρκίας».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΜΚΟ σε θρασύτατη ανακοίνωσή της αναφέρεται σε… «ελληνική πλευρά της Λέσβου»!
   Κατά λάθος; Επίτηδες; Το λάθος που έκανε η οργάνωση Moria Corona Awareness Team, σε ανάρτηση της στο Facebook δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
   Συγκεκριμένα στην ανάρτηση της αναφέρεται σε «ελληνική πλευρά της Λέσβου» κάνοντας μας να αναρωτηθούμε για το αν υπάρχει και «μη ελληνική».
   Όλα αυτά τη ώρα που οι Τούρκοι κάνουν τα πάντα για να «γκριζάρουν» το Αιγαίο και συνεχίζουν το μπαράζ υπερπτήσεων.
   Η ανάρτηση στο Facebook
   «Μία από τις μεγαλύτερες νορβηγικές εφημερίδες ανέφερε πολύ ωραία για εμάς και τη δουλειά μας.
   Δυστυχώς, μερικές λανθασμένες πληροφορίες που δόθηκαν από άτομα που πήραν συνέντευξη και δεν ήταν εδώ. Το στρατόπεδο της Μόριας δεν ήταν ποτέ τελείως κλειστό και οι άνθρωποι μπορούσαν να κινούνται.
   Από την πρώτη μέρα εμείς από το MCAT όπως και άλλοι πρόσφυγες καλωσόρισαν τα μέτρα του περιορισμού των κινήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί αυτό μας προστατεύει από την πανδημία στην......«ελληνική πλευρά του νησιού».
   Βάζαμε ακόμη και αφίσες με αυτό το μήνυμα στο στρατόπεδο και βίντεο με ανάλογα μηνύματα. Γνωρίζαμε ότι αυτό θα μας φέρει τόσες πολλές δυσκολίες στους πρόσφυγες, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος.
   "Ο 30χρονος Deen Mohammed Alizadah, μαζί με τους φίλους του, δημιούργησε μια ομάδα που ονομάζουν ομάδα ευαισθητοποίησης της Μόριας για τον Κορονοιό. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από πρόσφυγες στο στρατόπεδο, που ενημερώνει τους υπόλοιπους πρόσφυγες για τον κίνδυνο μόλυνσης, για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών τους και της διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερης απόστασης.
   - Υπάρχει έλλειψη νερού στο στρατόπεδο, επομένως είναι δύσκολο να πλένετε τα χέρια σας όσο συνιστάται. Επιπλέον, η κοινωνική απόσταση είναι αδύνατη. Οι συνθήκες επιδεινώνονται μόνο εδώ, "είπε στον VG.", καταλήγει η ανάρτηση μεταξύ άλλων.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Σάλος στα διεθνή ΜΜΕ από την κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο από την Τουρκία. Άρης Δημητρακόπουλος
   Η κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο ακόμα κι αν έχει θαφτεί από τα εγχώρια ΜΜΕ, έχει γίνει κύρια είδηση όμως στα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα.
   Μάλιστα έχει γίνει ήδη ζημιά καθώς πλέον τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας αναφέρονται ως «αμφισβητούμενα», με ότι αυτό συνεπάγεται για την «συνήθεια» της διεθνούς κοινής γνώμης στις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

   Η αγγλική εφημερίδα Daily Mail πήρε την «σκυτάλη» από την The Sun και αναφέρει: «Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, εγκαθιστούν τη σημαία τους και στήνουν στρατόπεδο κατά μήκος αμφισβητούμενων συνόρων»,
   «Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης Ελλάδα στα αμφισβητούμενα σύνορά τους.
   Περίπου 35 στρατιώτες προωθήθηκαν σε μια περιοχή πλημμυρών στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο.
   Τούρκοι στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν τώρα μια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και έχουν στρατοπεδεύσει σε θύλακα του Μελισσοκομείου στις Φέρες.
   Στο στρατόπεδο υπάρχει τώρα μια μικρή τουρκική σημαία από ένα δέντρο. Τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση
   Έρχεται εβδομάδες αφού χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες απέτυχαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
   Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι η εισβολή έγινε ως απάντηση σε έρευνα του ελληνικού στρατού για την περιοχή 1,6 εκταρίων ως μέρος των σχεδίων επέκτασης του συνοριακού φράχτη που κράτησε τους πρόσφυγες εκτός.
   Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ότι μέρος της γης στην ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου εξακολουθεί να ανήκει στην Ελλάδα, ακόμη και αν ο ποταμός αλλάξει τη φυσική του πορεία.
   Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί υπό τον σκληρό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   Τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, Έλληνες στρατιώτες πυροβολήθηκαν στα σύνορα και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πρέπει να διώκονται τακτικά από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
   Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσω διπλωματικών οδών και δεν έχει δώσει ακόμα επίσημη απάντηση.», ανέφερε η εφημερίδα.
   Και η Εxpress έγραψε για την εισβολή και κατάκτηση: «Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα καταλαμβάνοντας ένα κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα»
   «Τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
   Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, περίπου 35 στρατιώτες προωθήθηκαν σε μια περιοχή πλημμυρών στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο. Οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό σήκωσαν επίσης μια μικρή τουρκική σημαία σε ένα δέντρο». ανέφερε το δημοσίευμα
   Η τουρκική αντιπολιτευτική Ahval έγραψε: «Τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης»
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. The Sun: «Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν έδαφος».
   Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ έχει γίνει η εισβολή και κατάκτηση από τουρκικά στρατεύματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο για το οποίο ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε πως δεν θέλει «να δημιουργήσει εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα».
   Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη αγγλική εφημερίδα The Sun έγραψε χθες το βράδυ σε άρθρο με τίτλο «ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ: Τα τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορα»:
   Μάλιστα πλέον σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας στον Έβρο αναφέρονται ως «αμφισβητούμενα».
   Το όλο θέμα έχει «θαφτεί» εντελώς από τα ελληνικά ΜΜΕ τα οποία ασχολούνται με τη... Novartis.
   Έγραψε η The Sun:
   «Τα τουρκικά στρατεύματα χθες εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορά τους.
   Περίπου 35 στρατιώτες προωθήθηκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο, ανέφεραν ελληνικές πηγές.
   Οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό δημιούργησαν ένα στρατόπεδο με μια μικρή τουρκική σημαία που φέρει σε ένα δέντρο και απέρριψαν τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση.
   Αυτό έγινε μετά από εβδομάδες αφού χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες απέτυχαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
   Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι η εισβολή ανταποκρίνεται σε έρευνα του ελληνικού στρατού για την περιοχή 1,6 εκταρίων (16 στρέμματα) ως μέρος των σχεδίων επέκτασης του συνοριακού φράχτη που κράτησε τους πρόσφυγες έξω.
   Οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν ενταθεί υπό τον σκληρό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   Τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, Έλληνες στρατιώτες και προσωπικό της γερμανικής μεθοριακής υπηρεσίας πυροβολήθηκαν πάνω στα σύνορα και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 διώκονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν κάθε μέρα.
   Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσω διπλωματικών οδών και δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη απάντηση».
   Άραγε αυτό το δημοσίευα ξένου Τύπου θα γίνει πρώτη είδηση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως τα «αποθεωτικά δημοσιεύματα»;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. Οι Τούρκοι πλέον έχουν αρχίσει και επιδίδονται σε «τρολάρισμα» της ελληνικής κυβέρνησης αφού οι υποχωρήσεις είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες.


   Η τουρκική εφημερίδα Sabah σε σημερινό δημοσίευμα της με τίτλο: «Έπαινοι από τον Έλληνα υπουργό: Ο Ερντογάν έχει ευγενή και ανοιχτόκαρδη προσωπικότητα» κάνει αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Α´Προγραμμα στην ΕΡΑ, και αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε θετικά σχόλια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   Ο Νίκος Δένδιας λίγο μετά την γνωστή του δήλωση για τα… «δεκάδες μέτρα», προχώρησε σε θετικά σχόλια για τον Ρ.Τ.Ερντογάν κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο η τουρκική εφημερίδα.
   Η Sabah δεν αναφέρει τίποτα άλλο από τις δηλώσεις του υπουργού και εστιάζει σε όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας για τον πρόεδρο της Τουρκίας.
   Οι δηλώσεις του κυρίου Δένδια που κάνει αναφορά η Sabah είναι όσα δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξη στην οποία ανέφερες: «ειλικρινά σας λέω, θέλω να ελπίζω ότι κακώς απεδόθησαν αυτά τα οποία απεδόθησαν στον Πρόεδρο Eρντογάν. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυς των δυο συναντήσεων του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
   Νομίζω ότι σ’ επίπεδο προσωπικής εγκαρδιότητας πήγαν πολύ καλά οι συναντήσεις. Και γενικά, ο Πρόεδρος Eρντογάν είναι ανοιχτόκαρδος ξέρετε, και είναι, στο επίπεδο της προσωπικής επικοινωνίας, ιδιαιτέρως ευγενής».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  5. Οι Τούρκοι έχουν καταλάβει μερικά στρέμματα γης στον Έβρο και η ΝΕΟΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ κυβέρνηση ΜΠΡΑΒΟΚΟΥΛΙ-ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΕΡΓΚ απαντά ότι «δεν θα δημιουργήσουμε θέμα για μερικά μέτρα».
   Ο όπου Γης και Πατρίς Ν. Δένδε, γνωστός και ως «Δένδιας»,
   ο άνθρωπος που πήγαινε στην Τράπεζα, στεκόταν στην ουρά και πλήρωνε τους Λογαριασμός για Φως- νερό- τηλέφωνο της βίλας του μεγαλοτραπεζίτη Ναθάνιελ Ρότσιλντ, υιού του λόρδου Τζέικομπ Ρότσιλντ, δήλωσε: «Δεν δημιουργούμε εντάσεις για μερικές δεκάδες μέτρα»

   ΥΓ1 Και οι βραχονησίδες στο Αιγαίο μερικά μέτρα είναι.
   ΥΓ2.«Στα πόσα μέτρα ξυπνάει η εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα; Να μας το πείτε να περνάμε ανοιχτά, μην την ξυπνήσουμε». Φαήλος Κρανιδιώτης
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 5. Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα: «Ακόμη και όταν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα δεν θα σταματήσουμε να βοηθούμε την Αλβανία».
  Οι φιλίες δεν κρύβονται... άλλωστε δεν κάνουν και καμία προσπάθεια οι δύο πλευρές. Ο Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα έδωσε το δικό του μήνυμα.
  «Ακόμη και όταν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα, η Τουρκία δεν θα σταματήσει να βοηθά την Αλβανία», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του στην ανταπόκριση της ‘φιλίας’ της Τουρκίας.
  Ο Μουράτ Αχμέτ Γιουρούκ δήλωσε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις , θεωρεί ότι η ολοκληρωμένη αλληλεγγύη και ανθρωπιστική υποστήριξη προς τους Αλβανούς είναι πολύτιμη και πολύ σημαντική.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ. "ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ".
  Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για τον Έβρο.
  Με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Άμυνας και Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος ζητούν από την κυβέρνηση ενημέρωση και εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν στον Έβρο.
  Η δήλωση:
  «Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.
  Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.
  Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;
  Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;
  Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;
  Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο.»
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα ΕλλΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΚΟΚΑΝΑΛΑ, τα οποία τις προηγούμενες βδομάδες κατά τη διάρκεια της απόπειρας εισβολής παράνομων μεταναστών, είχαν καθημερινό ρεπορτάζ από τον Έβρο, 2 μέρες αργότερα δεν αναφέρουν τιποτε για το ζήτημα.
   Αρκέστηκαν να γράψουν σε ένα... μονόστηλο το διάβημα του ΥΠΕΞ «για την αλλαγή κοίτης στον Έβρο».
   Μάλιστα μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός (ΤΟΥΡΚΟΚΑΝΑΛΟ) ανέφερε πως οι Έλληνες πάτησαν σε τουρκικό έδαφος!
   Παρόλα αυτά το ότι μία είδηση που αφορά μείζον εθνικό θέμα, δεν αναπαράγεται από την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ δεν σημαίνει ότι η χώρα γλιτώνει από τις συνέπειες ούτε ότι αυτό σταματάει να υπάρχει.
   Χθες, αναπαρήγαγαν την είδηση βρετανικά Μέσα τα οποία έδωσαν διεθνή διάσταση στο θέμα.
   Οι Τούρκοι δεν θα αποχωρήσουν έτσι απλά, ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ έγραφαν για «αμφισβητούμενα σύνορα» στον Έβρο...
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Ο ΑΘΛΙΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ: «Κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων στρατιωτικών, που πραγματοποίησαν μετρήσεις… Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

   «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα.
   Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».
   Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν , σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.
   Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.
   Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».
   Καταληκτικά, τονίζει πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».


   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΚΑΛΑ, ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ;
   Μας ρωτήσανε για αυτές τις δήθεν μετρήσεις; Πήραν την άδειά μας; Μετρήσεις και βόλτες ένοπλων τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος;
   Ο ακατάλληλος ακόμη και για κηπουρός, μπερδεύει επιτηδες την ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον επερχόμενο βιασμο. Σε λίγο θα τον βιάζει ο Ερντογάν μέσα στην Αθήνα, παρουσία του Ρότσιλντ και του Σόρος, ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΚΟΎΖΕΙ, αλλά θα είναι πολύ αργά.
   Έτσι είχε γίνει και με τις υπερπτήσεις στα νησιά μας πριν 30 χρόνια. Δοκίμασαν τις αντιδράσεις μας. Στην αρχή έστειλαν ένα αεροπλάνο. Σήμερα καθημερινά 20 τουρκικά αεροπλάνα κάνουν προσομοιώσεις βομβαρδισμού πάνω από τα ελληνικά νησιά και μεις τους "αναχαιτίζουμε"...
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής bild πριν από λίγο:
   «35 Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν σε Ελληνικό έδαφος κατακτώντας από την Τέταρτη ένα μικρό νησάκι στον ποταμό Έβρο».
   «Οι Τούρκοι στρατοπέδευσαν στο μικρό νησάκι υψώνοντας μάλιστα την Τουρκική σημαία. Οι δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόταση της Ελλαδας να οπισθοχωρήσουν».
   Παράλληλα αναφέρει οι
   «Εδώ και μέρες τουρκικά βομβαρδιστικά πετούν πάνω από μεγάλα Ελληνικά νησιά όπως την Χίο και την Λέσβο»
   Και καταλήγει με τις δηλώσεις του Ερντογαν για την Ελλάδα.
   «Από εδώ και πέρα θα τους κυνηγάμε. Θα μας βλέπουν και θα τρέχουν».
   Ένα είναι σίγουρο, όποιος Γερμανός τα διαβάζει αυτά, δεν θα επιλέξει να κάνει φέτος διακοπές στην Ελλάδα.
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από την Εθνική ταπείνωση που νιώθει εδώ και δυο μέρες ο Ελληνας καταφέρνει να ισοπεδώσει και την τελευταία ελπίδα μας, για μια μικρή ανάκαμψη στον τουρισμό.
   Όπως όλα δείχνουν, ο Ερντογάν θα επιλέξει στον κατήφορο του, να παρασύρει και εμάς.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. 23 Μαΐου 1453. Ο Μωάμεθ Β' πρότεινε στον Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη πόλη με τον στρατό του, την Αυλή και τους θησαυρούς του και του προσέφερε την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Κωνσταντίνος απάντησε: «Τον την πόλιν σοι δούναι, ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ:
   Για ποιο Πάτριο Έδαφος να αγωνιστούν;

   Είναι όλοι τους ένα πράγμα. Θυμηθείτε: Πριν δυο χρόνια, το τόξο της Πουστιάς, της Κλεψιάς, της Εβραιουργιάς και της Κλεπτοκρατίας, συμπαρατάχθηκε σύσσωμο στο πλευρό του Τουρκολάτρη και Πουστόφιλου αλκοολικού από τη Σαλανίκ.
   Για ποιο Πάτριο Έδαφος να αγωνιστούν τώρα;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  6. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χρησιμοποιεί σε ερώτησή του τον τίτλο των "Αυτόχθονων Ελλήνων": «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση "για πόσες δεκάδες μέτρα" υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;»
   Έντονες ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής.
   «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση "για πόσες δεκάδες μέτρα" υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  7. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κοτζιάς για κατάληψη εθνικού εδάφους από Τουρκία: «Η κυβέρνηση είναι ενδοτική, άσχετη και επικίνδυνη».
   «Μπήκαν οι Τούρκοι την ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα μπήκαν και στον Έβρο, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χαμογελά»μ έγραψε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Με αφορμή την κατάληψη ελληνικού εδάφους από την Τουρκία.
   Ολόκληρη η ανάρτηση του πρώην υπουργού έχει ως εξής:
   «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.
   Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που «έχει λάσπη» και όχι αέριο.
   Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε.
   Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών.
   Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.
   Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.»
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  8. Βελόπουλος: «Ο Δένδιας πρέπει να φύγει από την Κυβέρνηση».
   Ο Τσίπρας και ο Κούλης θα μαλώσουν για το ποιος είναι ο λιγότερο προδότης. Ο Κοτζιάς νομίζει ότι η ΠΡΟΔΟΣΙΑ είναι δικό τους αποκλειστικά δικαίωμα!
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  9. Ανακοίνωση αυτοεξευτελισμού ΥΠΕΞ για τουρκική εισβολή σε Έβρο: «Οι Τούρκοι έκαναν μόνο μετρήσεις στο ελληνικό έδαφος». ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΑΡΩΤΟΥ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΚΑΝΑΛΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ.
   Τρικυμία εν κρανίω στην κυβέρνησης και ειδικά στο υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε η τουρκική εισβολή και κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο.
   Αυτοδιαψεύδοντας καταρχήν το ίδιο τον εαυτό του, το υπουργείο Εξωτερικών, μετά το παγκόσμιο σάλο που προκάλεσε η τουρκική εισβολή στον Έβρο και η «κατοχή μερικών δεκάδων μέτρων» ελληνικού εδάφους, είχε το θράσος να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει θέμα» γιατί οι Τούρκοι «έκαναν κάτι μετρήσεις» και το όλο θέμα το δημιούργησαν «ακροδεξιά σάιτ», είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά έγιναν σχεδόν 2 ημέρες μετά τις δηλώσεις Δένδια για περί κατάληψης «μερικών δεκάδων μέτρων κατοχής ελληνικής γης από τους Τούρκους» και λίγες ώρες μετά το διάβημα του ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα ακριβώς για αυτή την ενέργεια.
   Προφανώς στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν πολλούς «ακροδεξιούς» που έστειλαν διάγγελμα για ένα θέμα για το οποίο εν συνεχεία κατήγγειλαν «ακροδεξιά σάιτ».
   Ποια είναι τα ακροδεξιά σάιτ; Η Καθημερινή, το Pronews.gr, το Μακελειό, οι ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, η βρετανική Daily Mail και η... the Sun.
   Άλλα ίσως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από την μνημειώδη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, είναι ο αυτοεξευτελισμός του ελληνικού υπουργείου και η αθώωση της Άγκυρας, καθώς μετά το διάβημα «κατάπιαν» κανονικά την γλώσσα τους και μιλούν στην ανακοίνωσή τους «για Τούρκους πολίτες που κάνουν μετρήσεις».

   Τι καταδεικνύουν όλα τα παραπάνω; Ότι οποιαδήποτε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους ακόμα και των ηπειρωτικών περιοχών θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με «λάσπη», συκοφαντίες και ψεύδη.

   Είναι άγνωστο κατά πόσον η έντονη φημολογία περί αντικατάστασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον επικείμενο ανασχηματισμό έχει σχέση με αυτή την ντροπιαστική για την Ελλάδα ανακοίνωση, σε οποιαδήποτε περίπτωση, το «Εθνικό όνειδος» για άλλη μία φορά δεν το αποφύγαμε.
   Ιδού η ντροπιαστική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ως απάντηση στις ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
   «Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα.
   Επίσης, σημειώνει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε"». Υπογραμμίζει πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».
   Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.
   Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.
   Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σημειώνει πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  10. Ο ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.
   Μετά από μία εβδομάδα κατάληψης ελληνικού εδάφους και κατόπιν γκριζοποίησης του ελληνικού θύλακα στον Έβρο, το ΥΠΕΞ βγάζει ανακοίνωση... «διάψευσης» αναφέροντας:
   «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
   Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το ΥΠΕΞ απέστειλε διάβημα και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Δενδιας είπε «δεν θα δημιουργήσω ένταση για μερικά μέτρα» που σημαίνει ότι οι Τούρκοι είχαν όντως καταλάβει ελληνικό έδαφος.
   Επιπλέον θα μπορούσε αυτή η ανακοίνωση να βγει και χθες αντί για το διάβημα..
   Γιατί βγάζει τώρα το ΥΠΕΞ μια τέτοια ανακοίνωση; Προφανώς για να μας ότι οι Τούρκοι αποχώρησαν, οι Έλληνες όμως είναι επάνω;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  11. Μία εβδομάδα κρατούσαν κρυφή την κρίση - «Γκρίζα» ζώνη πλέον ο ελληνικός θύλακας.
   Πρώτοι έκαναν οι Τούρκοι διάβημα για να αποχωρήσουν οι Έλληνες από το ελληνικό έδαφος.
   Ξεκαθαρίζει το σκηνικό της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος ελληνικού εδάφους στον Έβρο, με την επιπρόσθετη πληροφόρηση ότι η Τουρκία πρώτη κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρόμενη για έναν φράχτη που έχτιζε η ελληνική πλευρά και εν συνεχεία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εκδίωξαν το ελληνικό τμήμα που εκτελούσε το έργο από τον συγκεκριμένο χερσαίο θύλακα στο Μελισσοκομείο στις Φέρες.
   Καταρχήν η κρίση διήρκεσε τουλάχιστον μία εβδομάδα και απεκρύβη τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό επιβεβαιώνεται πέρα από τις διάσπαρτες πληροφορίες που υπήρχαν όλες αυτές τις ημέρες και από την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία οι Τούρκοι φαίνεται ότι πρώτοι απέδωσαν διάβημα απαιτώντας να αποχωρήσει το ελληνικό τμήμα που κατασκεύαζε το φράχτη στο χερσαίο τμήμα και εν συνεχεία ειδικές δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κατέλαβαν την περιοχή.
   Συγκεκριμένα αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς».
   Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πιεζόμενο από τα γεγονότα προχώρησε στο διάβημα.
   Ουσιαστικά έχουμε επανάληψη των Ιμίων καθώς οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν επιστρέψει στο τμήμα αυτό, το οποίο πρακτικά φαίνεται ότι ουδετεροποιείται και γίνεται «γκρίζα ζώνη».
   Είναι η πρώτη «γκρίζα» ζώνη επί ηπειρωτικού εδάφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  12. "Εμείς καλούμε τους στρατιώτες μας να πεθάνουν για μια σπιθαμή γης κύριε Δένδια".
   Του Σάββα Καλεντερίδη
   Ήμουν διστακτικός και δεν ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα που προέκυψε στον Έβρο. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως οι ευθύνες της ελληνικής πλευράς που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να πάρει τη… ρεβάνς για την ήττα στο Έβρο.
   Ένας άλλος λόγος ήταν η προβολή του θέματος από την αγγλική λαϊκή φυλλάδα SUN, που μπορεί και να υποκρύπτει τη βούληση της Αγγλίας να μας παρασύρει σε μια κρίση με την Τουρκία.
   Εξ όσων γνωρίζω, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές έκαναν μετρήσεις επί του εδάφους, στο προγεφύρωμα των Φερών, που ονομάζεται Μελισσοκομείο, για να χαράξουν το ίχνος πάνω στο οποίο θα χτιζόταν ο φράχτης, με σκοπό την παρεμπόδιση της εισβολής αλλοδαπών στην Ελλάδα.
   Η περιοχή που γίνονταν οι μετρήσεις, με βάση τους χάρτες είναι ελληνική, όμως δεν υπάρχουν πυραμίδες, που τοποθετούνται μετά από εργασίες κοινής επιτροπής χάραξης.

   Όταν οι Τούρκοι είδαν τα ελληνικά συνεργεία να κάνουν μετρήσεις, άρπαξαν την ευκαιρία και έστειλαν στρατό, περίπου 35 άτομα, δημιουργώντας στην ουσία ένα φυλάκιο και πραγματοποιώντας ένα τετελεσμένο.
   Είναι δε πιθανόν, να έχουν καταπατήσει περί τα δέκα στρέμματα ελληνικής γης.
   Τώρα, είναι απίθανο οι Τούρκοι να δεχτούν συνεννόηση για τη χάραξη και μάλλον θα τους δούμε να μένουν εκεί για πάντα.
   Εκτός κι αν η Ελλάδα εξαναγκάσει τους Τούρκους να τα μαζεύουν και να φεύγουν.
   Τα ερωτήματα που προκύπτουν γι’ αυτήν την κρίση που προέκυψε από το πουθενά, είναι τα εξής:
   Πρώτον, ποιος αποφάσισε τη χάραξη του ίχνους σε μια περιοχή, που δεν υπήρχε κοινή συμφωνία για τα όρια, με αποτέλεσμα να δώσουμε την ευκαιρία στους Τούρκους να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα που υπέστησαν στον Έβρο και επί πλέον, να καταλάβουν και ελληνικό έδαφος;
   Δεύτερον, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται;
   Τρίτον, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εξαναγκάσει τους Τούρκους να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος;
   Τέταρτο και τελευταίο. Είθισται στρατιωτικοί και πολιτικοί σ’ αυτή τη χώρα, όταν μιλάμε για την υπεράσπιση της Πατρίδας, να λέμε ότι δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης. Μάλιστα, οι στρατιωτικοί λέμε ότι θα πολεμήσουμε “μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας” για να μην παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή γης στον εχθρό. Παραθέτω τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια για το θέμα, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:
   Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο και ερωτώμενος για το θέμα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως «δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις για λίγες δεκάδες μέτρα». Συνεχίζοντας πρόσθεσε:
   «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 7. Έχει ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ. Άρθρο, του Διπλωματικού Επιτετραμμένου του Ισραήλ στην Άγκυρα Roey Gilad επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, με αιχμή τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.
  Δεν νομίζω να μπορούσε να κατηγορήσει κανείς το Ισραήλ εάν προχωρούσε σε αυτή την διαδικασία.
  Εσείς στη θέση του Ισραήλ τι θα κάνατε; Θα συμμαχούσατε με μια χώρα όπως η Ελλάδα που μέσω του ΥΠΕΞ της διατυμπανίζει διεθνώς σε φίλους, εχθρούς και στον ίδιο τον λαό της ότι δεν θα στρατιωτικοποιήσει τον βάναυσο και δημόσιο βιασμό που δέχεται από την "σύμμαχο" Τουρκία;
  Ένα τέτοιο κράτος και ένας τέτοιος λαός δεν έχουν δικαίωμα ύπαρξης και έχουν απολέσει προ πολλού το ελάχιστο δικαίωμα στην ζωή. Συμμαχία με ένα τέτοιο αναξιόπιστο, διασυρμένο, ηττοπαθή και εξευτελισμένο δρώντα, μοιάζει περισσότερο με τρέλα παρά με στρατηγική σοβαρού κράτους που επιθυμεί συμμαχίες με χώρες που έχουν εισέλθει στον 21ο αιώνα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ερωτηση του Γιαννη Λαγου.
  Επείγουσα ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός, σχετικά με την εισβολή και κατάληψη εκ μέρους της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, έκτασης 16 στρεμμάτων στο Έβρο:

  Κατάληψη ελληνικού εδάφους από την Τουρκία!
  Τις τελευταίες ημέρες στον Νότιο Έβρο σε θύλακα ελληνικού εδάφους έχουν εισβάλλει άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν δηλώνοντας πως πρόκειται για τουρκικό έδαφος και δηλώνοντας αποφασισμένοι να προσαρτήσουν αυτή την περιοχή στην Τουρκία. Η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει και συνήθως δημιουργείται μια μικρή νησίδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει, εμφανίζεται μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων. Οι χάρτες τους 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν Ελληνικά εδάφη, ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις Τουρκικές αρχές. Πρόσφατα, στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επισκέφθηκαν την περιοχή για να μελετήσουν που θα στηθούν οι πάσσαλοι για την επέκταση του φράγματος στον Έβρο. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην τουρκική πλευρά, που θέλει να έχει ανοιχτές τις διόδους για να προωθεί λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν εκφοβιστικές βολές και διαρκείς προκλήσεις. Πλέον όμως δεν πρόκειται για «πρόκληση», αλλά για εισβολή και κατάκτηση ελληνικού εδάφους την οποία η προδοτική και τουρκόδουλη ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει και υποβαθμίζει.

  Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος:
  - Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας;
  - Πότε επιτέλους θα υποστεί συνέπειες η Τουρκία για την απαράδεκτη συμπεριφορά της;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν χωράει αμφιβολια ότι η καμαριλα Μητσοτακη, που έχει αναλαβει εργολαβικά τη Β΄ φάση λαθρεποικισμού της Ισλαμογρεκίας, προωθεί συστηματικά σχέδια διαμελισμού της Ελλάδας και στηνει το σκηνικό για την αναγνωριση αραβοισλαμικων μειονοτήτων, με δικαίωμα κτήσης ελληνικης γης!
  Προκειται για επιχειρηση που μονο με τον χαρακτηρισμο της εσχατης προδοσιας, μπορει να στιγματιστεί.
  Και το χειροτερο;
  Αν και οταν η δρακα Μητσοτακη χασει την εξουσια, εξαιτιας τυχον λαϊκων εξεγερσεων, με αξονα τα εθνικα ζητηματα, οι πλανητικοι παν-εξουσιαστες, εχουν ετοιμη και τη διαδοχη καμαριλα, που θα αναλαβει να προωθησει την Γ΄φαση των σχεδιων τους [οπως η φαμιλια Μητσοτακη αντικατεστησε το καφενειο Τσιπρα]. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΣΥΡΙΖΑ: "Η Κυβέρνηση Κούλη “δώρισε” ελληνικό έδαφος στον Ερντογάν;" ΜΟΝΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΤΙΟΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ.
  Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα.
  Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές:
  – Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;
  Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη.
  Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους. Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση.
  Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
  Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Ν.Δένδιας εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην δική του προδοσία - Τι απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
   Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, περί επικίνδυνης κυβέρνησης στη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για συκοφαντία προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.
   Σε γραπτή απάντησή του μέσω του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει: «Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης». Και τονίζει πως «η υποβολή ερωτήματος αν ‘αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής’, αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας»

   Επισημαίνει περαιτέρω πως «είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».
   Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναφέρει πως «επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news» και σημειώνει: «Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι ‘στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες’ και όχι η Τουρκία!».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 11. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο Ράμα ξηλώνει υπεραιωνόβιους ελαιώνες στη Χειμάρρα που ανήκουν σε Έλληνες της περιοχής
  Νέα επίθεση εναντίον των Ελλήνων της Χειμάρρας σχεδίασε και πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες το ανθελληνικό καθεστώς του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, με την απαλλοτρίωση τεράστιων εκτάσεων ελαιοδέντρων που ανήκουν στους Ελληνες κατοίκους της περιοχής. Το καθεστώς συνεχίζει χωρίς τέλος τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης στη Βόρειο Ήπειρο με κάθε μέσο εν μέσω κορονοϊού και παρά τις γενικόλογες προειδοποιήσεις της Αθήνας.

  Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν χθες στη «δημοκρατία», τις τελευταίες ημέρες (ακόμα και χθες το απόγευμα) μπουλντόζες του καθεστώτος, με εντολή της κυβέρνησης και υπό την προστασία μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, εκχερσώνουν υπεραιωνόβιους ελαιώνες στην ευρύτερη ζώνη του παραλιακού μετώπου της Χειμάρρας, καταστρέφοντας τις περιουσίες των ομογενών μας, χωρίς ουδεμία προειδοποίηση και χωρίς να δίνουν καμία εξήγηση στους ιδιοκτήτες τους.
  Οι επιχειρήσεις αυτές δεν σταμάτησαν ούτε την περίοδο της καραντίνας, την οποία, μάλιστα, τα σκαπτικά συνεργεία του Ράμα εκμεταλλεύτηκαν για να προχωρήσουν στα μουλωχτά τα σχέδια αφελληνισμού της Β. Ηπείρου.
  Σύμφωνα με εξηγήσεις που δόθηκαν τοπικά σε κατοίκους του χωριού Κηπαρό της Χειμάρρας, η εκχέρσωση γίνεται με πρόσχημα την κατασκευή οδικού άξονα (;) που θα συνδέει τη μειονοτική περιοχή με τα μουσουλμανικά χωριά Λαμπούρια, στο πίσω μέρος των Ακροκεραυνίων ορέων, και κατ’ επέκταση με τον αλβανικό βορρά και τα Τίρανα, μέσω του δεύτερου κάθετου οδικού άξονα (πέραν του παραλιακού).
  Κατά την επίσημη αλβανική εκδοχή, όπως αναφέρει το dimokratianews.gr, στόχος είναι η διευκόλυνση των συγκοινωνιών. Στην πραγματικότητα λένε οι Χειμαρριώτες είναι ο τρόπος ώστε στο άμεσο μέλλον να δρομολογηθεί η μετακίνηση αλβανικών πληθυσμών στις μειονοτικές περιοχές, αλλοιώνοντας την εθνογραφία της περιοχής. Οι προσπάθειες αλλοίωσης του ελληνικού πληθυσμού στη Χειμάρρα συντελούνται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια, με μεταφορά Κοσοβάρων και άλλων αλβανόφωνων μουσουλμανικών πληθυσμών στις ελληνικές περιοχές και τα χωριά, προκειμένου να πάψουν να παραμένουν προπύργια του ελληνισμού στον βορρά.
  Εξάλλου, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του Κηπαρού, στο διάστημα της καραντίνας και μετά αυξήθηκαν οι επιθέσεις αγνώστων, οι διαρρήξεις και οι κλοπές στα σπίτια των Ελλήνων, χωρίς ουδεμία κινητοποίηση της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και γνωρίζει και ενδεχομένως υποκινεί τέτοιες δράσεις στην ύπαιθρο ως μία ακόμα μέθοδος εκφοβισμού σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τουρκική ανακοίνωση: Έτσι διώξαμε τους Ελληνες στις Φέρες του Έβρου.
  Αυτή είναι όλη η αλήθεια για την κατάληψη του ελληνικού εδάφους στον Έβρο: Πού και πώς έγινε.
  Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάληψη του ελληνικού εθνικού εδάφους: Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι σημειώνει πως «Η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü).
  Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα».
  Προσθέτει δε: «Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».
  «Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας.
  Η παραβίαση αυτή αποτράπηκε αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων (σ.σ.: την κατάληψη του ελληνικού εθνικού εδάφους).
  Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
  Πώς έγινε η επιχείρηση
  H πρώτη κατάληψη ελληνικού εδάφους μετά τα Ίμια δεν ήταν μία αστραπιαία ενέργεια μέσα στη μοιραία νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996.
  Ήταν μια ευρεία τουρκική στρατιωτική ενέργεια, η οποία διήρκεσε συνολικά 10 ημέρες. Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαΐου, όταν η Τουρκία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΞ επειδή στην περιοχή Μελισσοκομείο, στο Πέπλο, λίγο νοτιότερα των Φερών, όταν οι ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν να τοποθετούν επί (σ.σ.: ελληνικού εδάφους) φράχτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών.
  Πρόκειται για μία περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων που βρίσκεται ανατολικότερα της κύριας κοίτης του ποταμού και η οποία ανήκει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη του 1926.
  Σε ένα σημείο της ελληνικής περιοχής περίπου 16 στρεμμάτων, υπάρχει ένα έλος που αυτή την εποχή ξεραίνεται.
  Η Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα για την ενέργεια της ελληνικής πλευράς και απείλησε με στρατιωτική ενέργεια, όπως παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας σε ανακοίνωση του γραφείου του.
  Κατόπιν αυτού, αποσύρθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις από την περιοχή των 9.000 στρεμμάτων και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά. Φευ, μόλις έφυγαν οι ελληνικές δυνάμεις, ειδικές δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, πάτησαν στο ελληνικό έδαφος και... εγκαταστάθηκαν, τοποθετώντας πρόχειρο καταυλισμός και οχυρώσεις.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΝΤΟΛΗ ΚΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ! "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ" – Ο ΑΘΛΙΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
   Σε απαγόρευση προσεγγίσεις όλο τον διαδρομών που καταλήγουν στο Κατεχόμενο τμήμα του Ελληνικού εδάφους στον Έβρο,από τις Τουρκικές Δυνάμεις,φέρονται να έχουν επιβάλει η Ελληνικές Αρχές,με στήσιμο μπλόκων,και σημεία ελέγχου!
   Όπως διαβάζουμε στο priftisnews.blogspot.com, αυτό το ενδεχόμενο ενισχύετε, καθώς δέν υπάρχει καμία Εικόνα-βίντεο στα Δελτία Ειδήσεων, του Κατεχόμενου θύλακα στο Μελισσοκομείο στις Φέρες, παρόλου που έχουν περάσει τόσες μέρες!
   Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δώσει ρητή εντολή στα ΜΜΕ να μην προβάλουν το θέμα ως πρώτη είδηση,και να το κρατούν στα χαμηλά, καθώς να μήν προβάλουν ζωντανές συνδέσεις στην επίμαχη περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η Λαϊκή οργή των Ελλήνων, βλέποντας Εικόνες της Τουρκικής σημαίας καρφωμένη στο Ελληνικό έδαφος, και τις ειδικές Δυνάμεις της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής να πανηγυρίζουν, προετοιμάζοντας πρόχειρο καταυλισμό και οχυρώσεις.
   Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μέσα στον ποταμό Έβρο,και προειδοποιεί ότι η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ήδη στον Έβρο, και δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα.
   Η Επανάληψη των Ιμίων επανέρχεται, καθώς οι Ελληνικές Στρατιωτικές Δυνάμεις δεν έχουν επιστρέψει στο τμήμα αυτό, το οποίο πάει να γίνει ντουγρού γκρίζα ζώνη, επί του ηπειρωτικού εδάφους αυτή την φορά!
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Δένδιας: «Η Τουρκία ζήτησε συντεταγμένες του φράχτη στο σημείο - Παρατηρήθηκε κινητικότητα και στείλαμε διάβημα».
   Τι εξήγηση έδωσε ο ΥΠΕΞ για τον Έβρο και την διακοίνωση προς την Άγκυρα.
   Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, τόνισε μεταξύ άλλων πως «Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά ζητήματα».
   Εξηγώντας αναλυτικά τα όσα έγιναν στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:
   ​«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία απο τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε διακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας».
   «Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό "κατάληψη ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά". Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ τον υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι υποχρεωμένος να θέσω το εθνικό συμφέρον και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς» τόνισε ο κ. Δένδιας.
   Και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
   Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926
   «Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», τόνισαν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Ο τετραπέρατος Παναγιωτόπουλος «διευκρινίζει (!) ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις»! Γεράσιμος Χουντάλας
   Με ανακοίνωση του το ΥΠΕΘΑ, σύρεται σε «διαψεύσεις» που δυστυχώς τις διαψεύδουν τα γεγονότα αναφορικά με την κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Εβρο από τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας μια κωμικοτραγική ορολογία.
   Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
   «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».
   Αυτό το «διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις» αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν κωμικό.
   Ευτυχώς που προχωρούν οι «διευκρινήσεις» για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας!
   Βασικά επιχειρεί να διαψεύσει τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος παραδέχθηκε την κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο («μερικές δεκάδες μέτρα») και εν συνεχεία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών που έστειλα διάβημα για την παραπάνω πράξη στην Αγκυρα!
   Έτσι το ΥΠΕΘΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση που «διαψεύδει κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις» και είναι χαρακτηριστικό ότι καν δεν τολμά να αναφέρει την λέξη «τουρκικές δυνάμεις».
   Μπορεί να είναι βουλγαρικές, μπορεί και... εξωγήινες δυνάμεις!
   Γιατί εμπλέκουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη αφού έλαβαν εντολές και αποχώρησαν από το τμήμα που καταλήφθηκε; Οπως (δεν) έλαβαν εντολές και δεν κτύπησαν τους εισβολείς;
   Και γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν προχώρησε άμεσα σε διάψευση πριν από ημέρες όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα; Μήπως γιατί ήταν αλήθεια;
   Ολος ο πλανήτης βοά, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τώρα το πήραν χαμπάρι;
   Ολος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».
   Αλλά όταν λάβουν διαταγή να το πράξουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι αυτόβουλες, ούτε ενεργούν με ιδία πρωτοβουλία. Όταν λαμβάνουν, όπως και έλαβαν, εντολή αποχώρησης, αποχωρούν.
   Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν εντολές της πολιτικής ηγεσίας.
   Ως πότε θα χρησιμοποιούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις ως κάλυψη στην ενδοτική πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. Όλος ο πλανήτης ξέρει ότι Τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν Ελληνικό έδαφος και ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ο Δένδιας Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Παναγιωτόπουλος Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και ο Φλώρος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, δεν το ξέρουν. Δείτε τι έγινε στην Κύπρο 1974.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  5. ΕΒΡΟΣ: “Έχουν γίνει συμφωνίες τύπου Ζυρίχης ερήμην του ελληνικού λαού”; Ο Ναύαρχος Χρηστίδης σε άρθρο “κεραυνό”
   Από Militaire News -
   24/05/2020
   «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»
   Η εμβληματική φράση και ο στοχασμός του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού «Το έθνος πρέπει (να μάθει) να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές» προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και κυρίως, σωστή και «ακριβή» χρήση όρων και εννοιών. Η αξιοπιστία της αποτρεπτικής στρατηγικής ενός αμυνόμενου κράτους, όπως η Ελλάδα, είναι ένα άθλημα εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης των απειλών κατά της επικράτειας του. Εσωτερική εξισορρόπηση είναι η βελτιστοποίηση της κρατικής ισχύος με εναλλακτικούς συνδυασμούς των μέσων που διαθέτει. Εξωτερική εξισορρόπηση είναι τυπικές και άτυπες συμμαχικές συγκλίσεις που αυξάνουν ή περιπλέκουν τα αναθεωρητικά σχέδια του επιτιθέμενου.
   Πλέον, ανησυχώ και ανησυχώ βαθύτατα. Έχοντας την τραυματική εμπειρία της επιτυχούς, κατά τα άλλα, επιχείρησης της Ζουράφας (Λαδόξερα) το έτος 2012 ανησυχώ ό,τι το αληθές δεν είναι το αληθοφανές ή το «λέγειν». Ανησυχώ, κυρίως, για το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα που πρέπει να θωρακιστεί κατά των ελλειμματικών αναλύσεων και κατά των συνδρόμων φοβίας. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι η συνεργασία των δύο κρίσιμων για τα Εθνικά συμφέροντα Υπουργείων (Άμυνας-Εξωτερικών) συνεχίζουν την παραδοσιακή πολιτική της ΜΗ αγαστής συνεργασίας, ΜΗ συνέργειας.

   Η αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της κατάστασης συνιστά συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς. Με την πρόσφατα γεγονότα της «Τουρκικής κατασκήνωσης» του Έβρου, την ακύρωση των ασκήσεων μεσαίας κλίμακας (π.χ. ΚΑΤΑΙΓΙΣ κ.λ.π.) δείξαμε ότι δεν θέλουμε θερμό επεισόδιο. Με τις διαρροές στα ΜΜΕ (πλέον διεθνώς) δείξαμε ότι είμαστε ηττοπαθής και ο αντίπαλος μας αντιλαμβάνεται ως ριψάσπιδες (αύξηση υπερπτήσεων μεγάλων νησιών σε χαμηλό ύψος, κατασκήνωση στον Έβρο κ.λ.π.). Μήπως, όμως, όλα έχουν συμφωνηθεί (τύπου Ζυρίχης) ερήμην του Ελληνικού Λαού;
   Ο Ελληνικός Λαός αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε όλους αυτούς που νομίζουν και διατυμπανίζουν ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. σε αυτούς που τώρα ανακάλυψαν τους κλειστούς κόλπους και τις γραμμές βάσεως. σε αυτούς που συνιστούν ότι δεν θα πολεμήσουμε με ότι ονειρευόμαστε, αλλά με ότι έχουμε (συμπλήρωση: όμως, ούτε με αυτά που θα έπρεπε και πρέπει να έχουμε, τι κάναμε γι’ αυτό;). σε αυτούς που θεωρούν ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν πάση θυσία (ανεξαρτήτως προσβολών και θλιβερών, προς το χειρότερο κάθε φορά, αποτελεσμάτων). σε αυτούς που προσπαθούν να αποκρύψουν, επιμελώς, τα πραγματικά γεγονότα στον Εβρο. σε αυτούς που καλλιεργούν τον εθισμό της ναυτικής τέχνης της υποχωρήσεως. σε αυτούς που υποστηρίζουν δημόσια ό,τι ως γνωστόν εμείς οι πολιτικοί λέμε ψέματα και πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα και να πάρουμε την πολιτική ευθύνη να πάμε στη Χάγη. Σε όλους αυτούς υπενθυμίζει να ενστερνιστούν τα λόγια του Ευρυπίδη «Λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε».
   Ο μη φαιδρός Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι είναι «φαιδρότητα το casus belli», η κατασκήνωση είναι fake news και πως «η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας». Ωστόσο, αγαπητέ κ. Υπουργέ όταν σε εκείνον τον «φαιδρό» στον οποίον τείνεις χείρα φιλίας δεν τείνει και την δική του για χειραψία, ελλοχεύει ο κίνδυνος (αργά ή γρήγορα) να σου κόψει το τεταμένο άκρο.
   Ελπίζοντας σε μη επαύξηση της στρατηγικής ήττας (πέραν της τακτικής) δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις της Τουρκίας, όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα του Υπουργείου Εξωτερικών της, για νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης των νέων συνόρων για την αρχή της τροποποίησης της συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Μας είχε ενημερώσει άκομψα, εάν όχι προσβλητικά, ο «Σουλτάνος» με τον πιο επίσημο τρόπο εντός του Προεδρικού Μεγάρου, το 2019. Διότι σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, δεν θα είναι το τέλος της αρχής αλλά η αρχή ενός θλιβερού τέλους.
   Θα μας υπενθύμιζε ο Αριστοφάνης (κωμωδία Ιππής) «Χέσαιτο γαρ ει μαχαίσετο».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...