Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Ο ΚΟΥΛΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ 7.000 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ 30 ΕΥΡΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ. Η ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ. 60 ΜΕΡΕΣ ΜΕ 30 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΔΙΝΟΥΝ 1800 ΕΥΡΩ ΠΛΕΟΝ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ 7.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ; ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ;


 Συμφωνία  Ελλάδας- Αλβανίας για όσους Αλβανούς έρθουν να δουλέψουν στις αγροτικές εργασίες  Πόσα θα παίρνουν την ημέρα;
 
Η Αλβανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους εποχιακούς εργαζόμενους.
7.000 έως 10.000 Αλβανοί μπορούν να απασχοληθούν μέσω ταχέων διαδικασιών με το άνοιγμα των συνόρων.Ο δημοσιογράφος του αλβανικού καναλιού «Top Channel», όπως αναφέρει το βαλκανικό περισκόπιο, στην Αθήνα Αρτούρ Μπίμπε ανέφερε ότι ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Οι Αλβανοί εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν στη συλλογή φρούτων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Αυτοί είναι εργαζόμενοι που έχουν πάει  για την ίδια δουλειά στο παρελθόν στην Ελλάδα.
Από τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες θα υποβάλουν αίτηση για να τους καλέσουν.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αρχικά μια πληρωμή που πρέπει να γίνει από  τους Έλληνες γεωργούς, καθώς και ένας φόρος για την ασφάλιση και τον έλεγχο από τον Covid-19.
Οι μετανάστες δεν θα πληρώσουν τίποτα  (το κόστος βαρύνει τους εργοδότες) και η διαδικασία γίνεται επειγόντως.
Μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να γίνει η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων.
Οι Αλβανοί μετανάστες που θα πάνε για εποχιακή εργασία θα φορούν μάσκες και θα χρησιμοποιούν απολυμαντικά. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο μεθοριακό σταθμό της Καπεστίτσας Κορυτσάς, όπου τα λεωφορεία θα συνεχίσουν στις περιοχές της απασχόλησής τους.
Συγχρόνως έχουν ληφθεί μέτρα για την απομόνωση του ξενοδοχείου που θα διαμείνουν έως ότου εμφανιστούν τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Το δεύτερο στάδιο είναι η εύρεση Αλβανών εργατών που δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα.
Αυτοί πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Punënëgreqi.gr» και θα λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.
Θα υπογράψουν τη σύμβαση και μετά θα ταξιδέψουν όπως οι άλλοι.
Εκτιμάται ότι για 8 ώρες εργασίας θα υπάρξει πληρωμή 30 ευρώ.

Αλλά αυτό που επιτρέπεται είναι ότι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν  και σε δεύτερη βάρδια.

Ποιοι  δουλεύουν  στα  χωράφια  των  Ελλήνων;  

Στα  ελληνικά  χωριά  περιμένουν  πως  και  πως  τους  Αλβανούς  για  να  κουρέψουν  τα  πρόβατα,  να  καθαρίσουν  τους  στάβλους,  να  βάλουν  το  χορτάρι  στις  αποθήκες,  να  μαζέψουν  τα  αυγά  από  τις  κότες.  
Οι  νέοι  Έλληνες  ασχολούνται  με  καφετέριες,  κινητά,  ξάπλα  στο  σπίτι  και  ατελείωτη  ανούσια κουβέντα.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. Στην Ευρώπη Μηχανικοί και σερβιτόροι στα χωράφια για τη διάσωση των σοδειών. Στην Ελλάδα ο Κούλης φέρνει επενδυτές και αλβανούς. Α.
  Προκειμένου να σωθούν οι φετινές σοδειές πολλά πρέπει να αλλάξουν. Σε διαφορετική περίπτωση ο πληθυσμός θα πεινάσει. Ηδη έχουν χαθεί πολύτιμες ημερομηνίες για ράντισμα των δένδρων, μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται σε απόλυτα συγκεκριμένη, με ακρίβεια μιας εβδομάδας ημερομηνία της άνοιξης.
  Έτσι, μηχανικοί, πωλητές, σεφ και σερβιτόροι, αποδέχθηκαν το κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης, και τώρα βρίσκονται στα χωράφια και εργάζονται για το μάζεμα της σοδειάς.
  Ενώ oι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ψωνίζουν είτε ηλεκτρονικά με παραγγελίες από το σπίτι είτε με μάσκα στα σούπερ μάρκετ, σπανίως αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με την αλυσίδα εφοδιασμού και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουν.
  Καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 ξεπερνούν τις 170.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί αγρότες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς τις στρατιές των εποχικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη.
  Με χιλιάδες Βρετανούς που απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει τώρα ότι η επίσημη πολιτική της είναι να προσπαθήσει να φέρει τους ίδιους τους Βρετανούς στα χωράφια.
  Στην Ελλάδα, έχει σκεφθεί κανείς τι θα γίνει; Εκτός από την ενοικίαση 7.000 Αλβανών εργατών γης που ανακοινώθηκε χθες, δεν υπάρχει καμία άλλη κινητοποίηση. Και τα χωράφιά χρειάζονται πάνω από 100.000 ανθρώπους, επιπλέον των νυν Ελλήνων αγροτών.
  Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας.
  Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
  Στην έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα άνοιξε και ένα παράθυρο στην νομιμοποίηση της παραμονής των παράνομων μεταναστών με την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».
  Στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, δύναται να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην Ευρώπη Μηχανικοί και σερβιτόροι στα χωράφια για τη διάσωση των σοδειών. Στην Ελλάδα ο Κούλης φέρνει επενδυτές και αλβανούς. Β.

   Στην Βρετανία, όπως δήλωσε ο George Eustice, υπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδιος για την γεωργία «ενθαρρύνουμε εκατομμύρια εργαζόμενους που βρέθηκαν προσωρινά εκτός εργασίας να κάνουν μια δεύτερη δουλειά, βοηθώντας στη συγκομιδή τον Ιούνιο. Μια εκστρατεία που οδηγεί την χώρα στις βασικές της αρχές και έχει αρκετά κοινά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
   Η περίπτωση της Βρετανίας δεν είναι η μοναδική. Τα lockdown, οι περιορισμοί μετακινήσεων και ταξιδιών αφήνει τα χωράφια της Ευρώπης χωρίς εργάτες.
   Στη Γαλλία καταγράφεται έλλειψη 200.000 εργατών έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ισπανία λείπουν 70.000 με 80.000. Η Ιταλία χρειάζεται περίπου 250.000 εργάτες τους επόμενους δύο μήνες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 70.000-80.000 κατά τη διάρκεια της σεζόν και η Γερμανία 300.000.
   Στη Γερμανία πολλοί εργαζόμενοι στα εστιατόρια που έκλεισαν εργάζονται στα χωράφια μαζεύοντας σπαράγγια – μια δουλειά που συνήθως την κάνουν εποχιακοί αγρεργάτες από τη Ρουμανία. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπαραγγιού στον κόσμο, με περίπου 130.000 τόνους ετησίως. Η «Σπάργκελφεστ» (πάρτι σπαραγγιού) είναι μια μεγάλη γιορτή για πολλές περιοχές, όπου ολόκληρες κοινότητες συγκεντρώνονται για να τιμήσουν και να γευτούν το πολύτιμο λαχανικό, που κάποιοι αποκαλούν «βρώσιμο φίλντισι».
   Η Γαλλία, η Γερμανία και η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα εργασίας, καλώντας όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας να καλύψουν το κενό.
   Η Ισπανία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στους παράτυπους μετανάστες να εργαστούν στα χωράφια μαζί με τους άνεργους.
   Στην Ιταλία, η αγροτική ένωση Coldiretti εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών και του ελαιολάδου, κινδυνεύει λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Η χώρα εξαρτάται από 370.000 εποχικούς εργάτες από τη Ρουμανία, το Μαρόκο, την Ινδία, την Αλβανία και τη Σενεγάλη.
   Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, τους σερβιτόρους, τους κομμωτές και άλλους να ενταχθούν «στη μεγάλη στρατιά της γαλλικής γεωργίας» για να αντικαταστήσουν τους περίπου 200.000 εποχιακούς εργάτες.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...