Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ, ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ."Η αποδόμηση μιας "μαλ..ίας" χρειάζεται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την ανάρτησή της", συνοψίζει ο Mathieu Rebeaud επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα μίας μελέτης της επιθεώρησης Science, που τόνιζε το 2018 ότι "τα ψέματα διασπείρονται ταχύτερα από την αλήθεια". Capital.gr
Ο ερευνητής στην Βιοχημεία Mathieu Rebeaud χρησιμοποίησε φωτογραφίες με γάτες και την δηκτική του ειρωνεία για να πολλαπλασιάσει τους ακολούθους του στο Twitter από την αρχή της πανδημίας Covid-19. Στόχος του, ο διαχωρισμός των πληροφοριών από τις τοξικές "πληροφορίες".
Εξηγεί, εκλαϊκεύει, ξεδιαλέγει για να απομονώσει και να αντιμετωπίσει τα σφάλματα, τις ψευδείς πληροφορίες, τις θεωρίες συνωμοσίας...Εδώ και μερικές εβδομάδες, πλήθος γιατρών, πανεπιστημιακών και θεσμών έχουν διευρύνει και προσαρμόσει την επιστημονική ενημέρωση, ποντάροντας στην παιδαγωγική αντιμετώπιση, παρά στην αυθεντία, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Με την πανταχού παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να επιταχύνουμε, να αντεπιτεθούμε και να χρησιμοποιήσουμε το Twitter, το Facebook ή το YouTube για να περάσουμε απλά μηνύματα πρόληψης, να θέσουμε τις βάσεις της Ιολογίας και της επιστημονικής διαχείρισης, δηλώνουν οι ειδικοί. 

Για την πανδημία, "οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν πλήρεις, απλές και φαινομενικά έλλογες και στέρεες εξηγήσεις" που φαινομενικά έρχονται "σε απόλυτη αντίθεση με την διαθέσιμη επιστημονική γνώση, η οποία είναι πολύπλοκη, σποραδική , μεταβαλλόμενη και γεμάτη αντιφάσεις", συνοψίζει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Kinga Polynczuk-Alenius.
"Σε αυτήν την περίοδο της αβεβαιότητας, είναι ιδιαίτερα αναγκαία η ταχεία διανομή αξιόπιστης πληροφορίας", είχε προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Αλλά πώς να συμφιλιωθεί ο -μακρύς- χρόνος των επιστημονικών δημοσιεύσεων με την έννοια του χρόνου του ευρέος κοινού, που είναι συνηθισμένο στις αστραπιαίες ταχύτητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απαιτεί στέρεες και οριστικές απαντήσεις.
"Πώς να επικοινωνήσει κανείς στην συγκυρία αυτή της ακραίας αβεβαιότητας;", λέει ο Mikael Chambru, ειδικός επιστημονικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Grenoble-Alpes.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή
Σε κάθε περίπτωση, "δεν έχουμε επιλογή", λέει ο Jean-Gabriel Ganascia, πρόεδρος της επιτροπής ηθικής του CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique της Γαλλίας).
"Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα πάντα", λέει ο Jean-Francois Chambon, γιατρός και διευθυντής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Παστέρ, που δεν είχε άλλη επιλογή από την κατηγορηματική διάψευση τον Μάρτιο ενός τοξικού βίντεο που κατηγορούσε τον επιστημονικό θεσμό ότι "δημιούργησε" τον SARS-Cov-2.
Αν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Ιντερνετ από την επιστημονική κοινότητα δεν γεννήθηκε μαζί με την πανδημία, αυτή την διεύρυνε, την ενίσχυσε, την επιτάχυνε και την έκανε περισσότερο ορατή.
"Το Twitter, ήταν ήδη κάτι που χρησιμοποιούσα , αλλά είναι αλήθεια ότι ήμουν πολύ λιγότερο παρών πριν από την Covid-19 ", εξηγεί ο Mathieu Rebeaud , του Πανεπιστημίου της Λοζάνης.
Για τους 14.000 followers του δεν διστάζει να αναλύει επιστημονικές μελέτες μέσω των threads που επιτρέπουν την ανάρτηση σειράς μηνυμάτων.
Πολλοί σαν αυτόν κάνουν το ίδιο. Μεταξύ των γιατρών ή ερευνητών που εξηγούν, εκλαϊκεύουν ή συζητούν για θέματα της Covid-19, οι Γάλλοι "Apothicaire amoureux" και Jeremy Descoux ή η ολλανδή μικροβιολόγος Elisabeth Bik.


Στις 22 Μαΐου, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της μεγάλης έρευνας για τα αποτελέσματα της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης, η ολλανδή μικροβιολόγος έσπευσε να τουιτάρει την περίληψη συνοψίζοντας σε μία φράση: "λιγότερη επιβίωση και περισσότερες κοιλιακές αρρυθμίες". 

Οι περισσότερες ιστοσελίδες κυβερνήσεων ή υγειονομικών υπηρεσιών αφιερώνουν πολλές σελίδες στην εκστρατεία κατά των ψευδών και τοξικών "πληροφοριών, που επίσης εξαφανίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για την κρίση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε συμφωνία με την Facebook για την δημοσίευση απευθείας μηνυμάτων μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Messenger. Στον Τύπο, επιστήμονες και γιατροί απαντούν καθημερινά σε ερωτήσεις για να διαψεύσουν ψευδή και τοξική "πληροφόρηση" σχετικά με τον ιό.
Σχετικά με την παραπληροφόρηση, "δεν είχαμε ειδικό μηχανισμό, αλλά στήσαμε μία ειδική σελίδα πολύ γρήγορα...καταλάβαμε ότι υπήρχε πληθώρα "fake news" για το θέμα", εξηγεί ο Jean-Francois Chambon, γιατρός και διευθυντής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Παστέρ. Η σελίδα έχει πλέον 16.000 συνδρομητές, έναντι των συνήθων 4.000.
Διαπαιδαγώγηση
Ομως, η μεταβολή δεν είναι ποσοτική, εξηγεί ο Mikael Chambru.
Επισημαίνει ότι οι επιστήμονες που συμμετέχουν στον διάλογο "επιδιώκουν να μοιραστούν τις επιστημονικές γνώσεις με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής κουλτούρας του κοινού και προσφέροντας τα κλειδιά της ανάγνωσης , στην θέση της κατάχρησης της αυθεντίας". 

Εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες πολλών να υπενθυμίζουν με σειρά tweet τους κανόνες που καθιστούν μία μελέτη περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστη ανάλογα με το αν σέβεται λίγο, πολύ ή καθόλου τις αρχές της επιστημοσύνης. 

Ομως, η μάχη μοιάζει συχνά άνιση. 

"Η αποδόμηση μιας "μαλ..ίας" χρειάζεται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την ανάρτησή της", συνοψίζει ο Mathieu Rebeaud επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα μίας μελέτης της επιθεώρησης Science, που τόνιζε το 2018 ότι "τα ψέματα διασπείρονται ταχύτερα από την αλήθεια". 


Εξ ου και οι εκκλήσεις για πρόληψη.
Μία εκλαϊκευμένη επιστημονική ανακοίνωση δεν πρέπει να είναι το μοναδικό αντίδοτο για την αντιμετώπιση των fake news, λέει η ιταλίδα ερευνήτρια Mafalda Sandrini, ζητώντας την επανεξέταση της διδασκαλίας των επιστημών, ώστε το κοινό να είναι λιγότερο ευάλωτο στις τοξικές "πληροφορίες".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 


"Plandemic": Η θεωρία συνωμοσίας για τον κορονοϊό που εξαπλώνεται σαν φωτιά

Σάλο έχει προκαλέσει νέο βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας κατά του κορονοϊού και αντιεμβολιαστικούς παραλογισμούς. Οι απίστευτοι ισχυρισμοί που περιλαμβάνει.

 
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

4 σχόλια :

 1. ΠΟΥ: O κορωνoϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται.
  Πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα του ιού εν μέσω του καλοκαιριού, ενώ άλλοι μιλούν για έξαρση σε χώρες που προηγουμένως είχαν περάσει από τα «μαλακά».
  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η διασπορά του Covid-19 όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό.
  Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως ένα ακόμη εκατομμύριο κρούσματα καταγράφηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών.
  Μάλιστα, ο πλανήτης βαίνει ασταμάτητα προς τα 10 εκατομμύρια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και δύσκολα θα μπει φρένο στην πορεία αυτή του κορωναϊού, καθώς οι κυβερνήσεις είδαν τις καταστροφικές συνέπειες της καραντίνας στην οικονομία και διστάζουν να την επιβάλλουν εκ νέου.
  Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά, στην Ξάνθη παρατηρείται κάτι σαν δεύτερο κύμα του ιού, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα και στη Ροδόπη και τη Θεσπρωτία.
  Παράλληλα, η χώρα μας «πολιορκείται» από τον κοροναϊό, καθώς έξαρση της πανδημίας παρατηρείται στους βόρειους γείτονές μας, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Μακεδονία.
  Εξάλλου, χώρες που αντιμετώπισαν υποδειγματικά τον κοροναϊό, όπως η Ελλάδα, την «πάτησαν» μετά την άρση του lockdown, καθώς η χαλάρωση των πολιτών οδήγησε σε νέες εστίες κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη Γερμανία.
  Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα για τουρίστες και ετοιμάζεται να ανοίξει για ταξιδιώτες από όλον τον πλανήτη την 1η Ιουλίου.
  Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωναϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.
  «Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος.
  Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ επισήμανε ότι η πανδημία σε πολλές χώρες της Αμερικής δεν έχει προς το παρόν φθάσει στην κορύφωσή της και ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
  «Θα έλεγα πως η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και το πιθανότερο θα οδηγήσει σε συνεχή κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Ράιαν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΑΛΙ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ".
  Ακατάλληλη η χλωροκίνη για τον κορωνοϊό σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα - Τι προκαλεί
  Σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα του νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόννης, η χλωροκίνη απλά είναι ακατάλληλη για τον κορωνοϊό.
  Ο Στέφαν Πέλμαν, επικεφαλής του τμήματος μολύνσεων στο ερευνητικό κέντρο DPZ και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει «πως δεν δικαιολογούνται πλέον κλινικές έρευνες».
  Πώς κατέληξαν στο συμπέρασμα;
  Τι έκαναν όμως διαφορετικό οι συγκεκριμένοι επιστήμονες; Τους προηγούμενους μήνες δημοσιεύθηκαν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν μεγάλες ελπίδες η χλωροκίνη να είναι πράγματι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού. Όλες αυτές οι προσπάθειες είχαν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα. Τα πειράματα δεν είχαν γίνει σε ανθρώπινα κύτταρα. «Η αντιϊκή δράση της χλωροκίνης ή της υδροξυχλωροκίνης φάνηκε στα νεφρικά κύτταρα πράσινου πιθήκου.Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από ιολόγους για πειράματα», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός.
  Και παρόλο που τα κύτταρα αυτά είναι κατάλληλα για πολλά πειράματα, ωστόσο είναι ακατάλληλα για τον κορωνοϊό, συμπληρώνει ο Μάρκους Χόφμαν, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα. Ο Γερμανός βιολόγος ερευνά από ποιους διαφορετικούς δρόμους οι νέοι ιοί παρεισφρούν στα κύτταρα. «Τα νεφρικά κύτταρα του πράσινου πιθήκου δεν μπορούν να απεικονίσουν την αποφασιστική δίοδο εισόδου, ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί τα κύτταρα των πνευμόνων του ανθρώπου για τη μόλυνση», συμπληρώνει.
  Στα κύτταρα των πιθήκων λείπει ένα σημαντικό ένζυμο με την επωνυμία TMPRSS2, το οποίο ενεργοποιεί τον ιό για να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων. Αντ΄ αυτού παράγουν το ένζυμο με την επωνυμία Cathepsin L. Η χλωροκίνη δρα ανασταλτικά σε αυτό το ένζυμο και μπορεί έτσι να εμποδίσει τη μόλυνση των νεφρικών κυττάρων του πράσινου πιθήκου με κορωνοϊό.
  Επικίνδυνη η συνταγογράφηση
  Η χλωροκίνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του ασθενούς
  Οι Γερμανοί επιστήμονες αποφάσισαν να κάνουν τα πειράματά τους σε μια ανθρώπινη κυτταρική σειρά των πνευμόνων με την επωνυμία Calu-3 για να διαπιστώσουν εάν η χλωροκίνη έχει την ίδια ανασταλτική λειτουργία.
  Το αποτέλεσμα ήταν ότι «η χλωροκίνη δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδο του ιού στα κύτταρα των πνευμόνων», όπως είπε ο Στέφαν Πέλμαν.
  Για το λόγο αυτό είναι της άποψης, όπως και οι συνάδελφοί του, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι κλινικές δοκιμές με χλωροκίνη.
  Σε όλο τον κόσμο πάντως αυτή την περίοδο διεξάγονται πολλές κλινικές έρευνες με χλωροκίνη. Για τους επιστήμονες Πέλμαν και Χόφμαν, το πιο προβληματικό δεν είναι οι κλινικές έρευνες που διεξάγονται, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν γιατροί που συνταγογραφούν τη χλωροκίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα. Για τον Χόφμαν, η χρήση χλωροκίνης στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει καμία δράση για τον ασθενή και στη χειρότερη επιδεινώνει την κατάστασή του.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ουκρανία: Πέθανε από κορωνοϊό ο γιατρός της εθνικής oμάδας.
   Ο Αντόν Χουντάεφ, γιατρός της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας, πέθανε σε ηλικία 48 ετών από κορωνοϊό.
   «Εκ μέρους του προέδρου της ουκρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας , Αντρέι Παβένκα, του προπονητή της εθνικής ομάδας Αντρέι Σεφτσένκο και ολόκληρης της οικογένειας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του», ανέφερε η UAF. «Όλη η εθνική ομάδα λυπάται πολύ.» ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (UAF).
   Να σημειωθεί πως Χουντάεφ ήταν επίσης ο γιατρός της Μέταλιστ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Συναγερμός στο Βιετνάμ: Εντοπίστηκε πιθανή μετάλλαξη του κορωνοϊού που τον κάνει πιο επιθετικό.
   Η κυβέρνηση του Βιετνάμ, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου, πως έπειτα από τρεις μήνες χωρίς νέα κρούσματα στην επικράτειά του, καταγράφηκε μια επανεμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
   Τέσσερις νέες μολύνσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ο ιός θα μπορούσε να είχε προέλθει από παράτυπους μετανάστες ή από κάποια μετάλλαξη στο νοσοκομείο Da Nang όπου νοσηλεύονταν μολυσμένοι ασθενείς.
   Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες γιατρών του Βιετνάμ, ο κορωνοϊός επέστρεψε σε μια πιο επιθετική έκδοση και η οποία εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Έτσι, δύο από τους τέσσερις ασθενείς που έχουν τον ιό λαμβάνουν ήδη αναπνευστική υποστήριξη.
   Στην παράκτια πόλη Da Nang όπου εντοπίστηκαν τα περιστατικά, έχουν ξεκινήσει προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απόστασης και της απαίτησης για χρήση μάσκας. Μαζικές εκδηλώσεις όπως αθλητικοί αγώνες ακυρώθηκαν.
   Εκκενώθηκε η πόλη από τουρίστες
   Οι αρχές ανακοίνωσαν την εκκένωση του Da Nang και των γύρω περιοχών από 80.000 εγχώριους τουρίστες οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να περάσουν τις διακοπές τους σε άλλα θέρετρα. Επίσης σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον πτήσεις και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες μετά την επιστροφή τους.
   Σε αντίθεση με πολλές χώρες, το Βιετνάμ επέβαλε περιοριστικά μέτρα στον πληθυσμό του και έκλεισε τα σύνορά του, πριν εντοπίσει κρούσματα κορωνοϊού στο έδαφός του.
   Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμενε στα 416 από τις 16 Απριλίου μέχρι το Σάββατο 25 Ιουλίου, ενώ ακόμα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...