Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ, ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ."Η αποδόμηση μιας "μαλ..ίας" χρειάζεται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την ανάρτησή της", συνοψίζει ο Mathieu Rebeaud επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα μίας μελέτης της επιθεώρησης Science, που τόνιζε το 2018 ότι "τα ψέματα διασπείρονται ταχύτερα από την αλήθεια". Capital.gr
Ο ερευνητής στην Βιοχημεία Mathieu Rebeaud χρησιμοποίησε φωτογραφίες με γάτες και την δηκτική του ειρωνεία για να πολλαπλασιάσει τους ακολούθους του στο Twitter από την αρχή της πανδημίας Covid-19. Στόχος του, ο διαχωρισμός των πληροφοριών από τις τοξικές "πληροφορίες".
Εξηγεί, εκλαϊκεύει, ξεδιαλέγει για να απομονώσει και να αντιμετωπίσει τα σφάλματα, τις ψευδείς πληροφορίες, τις θεωρίες συνωμοσίας...Εδώ και μερικές εβδομάδες, πλήθος γιατρών, πανεπιστημιακών και θεσμών έχουν διευρύνει και προσαρμόσει την επιστημονική ενημέρωση, ποντάροντας στην παιδαγωγική αντιμετώπιση, παρά στην αυθεντία, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Με την πανταχού παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να επιταχύνουμε, να αντεπιτεθούμε και να χρησιμοποιήσουμε το Twitter, το Facebook ή το YouTube για να περάσουμε απλά μηνύματα πρόληψης, να θέσουμε τις βάσεις της Ιολογίας και της επιστημονικής διαχείρισης, δηλώνουν οι ειδικοί. 

Για την πανδημία, "οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν πλήρεις, απλές και φαινομενικά έλλογες και στέρεες εξηγήσεις" που φαινομενικά έρχονται "σε απόλυτη αντίθεση με την διαθέσιμη επιστημονική γνώση, η οποία είναι πολύπλοκη, σποραδική , μεταβαλλόμενη και γεμάτη αντιφάσεις", συνοψίζει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Kinga Polynczuk-Alenius.
"Σε αυτήν την περίοδο της αβεβαιότητας, είναι ιδιαίτερα αναγκαία η ταχεία διανομή αξιόπιστης πληροφορίας", είχε προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Αλλά πώς να συμφιλιωθεί ο -μακρύς- χρόνος των επιστημονικών δημοσιεύσεων με την έννοια του χρόνου του ευρέος κοινού, που είναι συνηθισμένο στις αστραπιαίες ταχύτητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απαιτεί στέρεες και οριστικές απαντήσεις.
"Πώς να επικοινωνήσει κανείς στην συγκυρία αυτή της ακραίας αβεβαιότητας;", λέει ο Mikael Chambru, ειδικός επιστημονικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Grenoble-Alpes.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή
Σε κάθε περίπτωση, "δεν έχουμε επιλογή", λέει ο Jean-Gabriel Ganascia, πρόεδρος της επιτροπής ηθικής του CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique της Γαλλίας).
"Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα πάντα", λέει ο Jean-Francois Chambon, γιατρός και διευθυντής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Παστέρ, που δεν είχε άλλη επιλογή από την κατηγορηματική διάψευση τον Μάρτιο ενός τοξικού βίντεο που κατηγορούσε τον επιστημονικό θεσμό ότι "δημιούργησε" τον SARS-Cov-2.
Αν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Ιντερνετ από την επιστημονική κοινότητα δεν γεννήθηκε μαζί με την πανδημία, αυτή την διεύρυνε, την ενίσχυσε, την επιτάχυνε και την έκανε περισσότερο ορατή.
"Το Twitter, ήταν ήδη κάτι που χρησιμοποιούσα , αλλά είναι αλήθεια ότι ήμουν πολύ λιγότερο παρών πριν από την Covid-19 ", εξηγεί ο Mathieu Rebeaud , του Πανεπιστημίου της Λοζάνης.
Για τους 14.000 followers του δεν διστάζει να αναλύει επιστημονικές μελέτες μέσω των threads που επιτρέπουν την ανάρτηση σειράς μηνυμάτων.
Πολλοί σαν αυτόν κάνουν το ίδιο. Μεταξύ των γιατρών ή ερευνητών που εξηγούν, εκλαϊκεύουν ή συζητούν για θέματα της Covid-19, οι Γάλλοι "Apothicaire amoureux" και Jeremy Descoux ή η ολλανδή μικροβιολόγος Elisabeth Bik.


Στις 22 Μαΐου, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της μεγάλης έρευνας για τα αποτελέσματα της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης, η ολλανδή μικροβιολόγος έσπευσε να τουιτάρει την περίληψη συνοψίζοντας σε μία φράση: "λιγότερη επιβίωση και περισσότερες κοιλιακές αρρυθμίες". 

Οι περισσότερες ιστοσελίδες κυβερνήσεων ή υγειονομικών υπηρεσιών αφιερώνουν πολλές σελίδες στην εκστρατεία κατά των ψευδών και τοξικών "πληροφοριών, που επίσης εξαφανίζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για την κρίση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε συμφωνία με την Facebook για την δημοσίευση απευθείας μηνυμάτων μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Messenger. Στον Τύπο, επιστήμονες και γιατροί απαντούν καθημερινά σε ερωτήσεις για να διαψεύσουν ψευδή και τοξική "πληροφόρηση" σχετικά με τον ιό.
Σχετικά με την παραπληροφόρηση, "δεν είχαμε ειδικό μηχανισμό, αλλά στήσαμε μία ειδική σελίδα πολύ γρήγορα...καταλάβαμε ότι υπήρχε πληθώρα "fake news" για το θέμα", εξηγεί ο Jean-Francois Chambon, γιατρός και διευθυντής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Παστέρ. Η σελίδα έχει πλέον 16.000 συνδρομητές, έναντι των συνήθων 4.000.
Διαπαιδαγώγηση
Ομως, η μεταβολή δεν είναι ποσοτική, εξηγεί ο Mikael Chambru.
Επισημαίνει ότι οι επιστήμονες που συμμετέχουν στον διάλογο "επιδιώκουν να μοιραστούν τις επιστημονικές γνώσεις με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής κουλτούρας του κοινού και προσφέροντας τα κλειδιά της ανάγνωσης , στην θέση της κατάχρησης της αυθεντίας". 

Εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες πολλών να υπενθυμίζουν με σειρά tweet τους κανόνες που καθιστούν μία μελέτη περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστη ανάλογα με το αν σέβεται λίγο, πολύ ή καθόλου τις αρχές της επιστημοσύνης. 

Ομως, η μάχη μοιάζει συχνά άνιση. 

"Η αποδόμηση μιας "μαλ..ίας" χρειάζεται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την ανάρτησή της", συνοψίζει ο Mathieu Rebeaud επαναλαμβάνοντας το συμπέρασμα μίας μελέτης της επιθεώρησης Science, που τόνιζε το 2018 ότι "τα ψέματα διασπείρονται ταχύτερα από την αλήθεια". 


Εξ ου και οι εκκλήσεις για πρόληψη.
Μία εκλαϊκευμένη επιστημονική ανακοίνωση δεν πρέπει να είναι το μοναδικό αντίδοτο για την αντιμετώπιση των fake news, λέει η ιταλίδα ερευνήτρια Mafalda Sandrini, ζητώντας την επανεξέταση της διδασκαλίας των επιστημών, ώστε το κοινό να είναι λιγότερο ευάλωτο στις τοξικές "πληροφορίες".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 


"Plandemic": Η θεωρία συνωμοσίας για τον κορονοϊό που εξαπλώνεται σαν φωτιά

Σάλο έχει προκαλέσει νέο βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας κατά του κορονοϊού και αντιεμβολιαστικούς παραλογισμούς. Οι απίστευτοι ισχυρισμοί που περιλαμβάνει.

 
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

 1. ΠΟΥ: O κορωνoϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται.
  Πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα του ιού εν μέσω του καλοκαιριού, ενώ άλλοι μιλούν για έξαρση σε χώρες που προηγουμένως είχαν περάσει από τα «μαλακά».
  Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η διασπορά του Covid-19 όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό.
  Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως ένα ακόμη εκατομμύριο κρούσματα καταγράφηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών.
  Μάλιστα, ο πλανήτης βαίνει ασταμάτητα προς τα 10 εκατομμύρια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και δύσκολα θα μπει φρένο στην πορεία αυτή του κορωναϊού, καθώς οι κυβερνήσεις είδαν τις καταστροφικές συνέπειες της καραντίνας στην οικονομία και διστάζουν να την επιβάλλουν εκ νέου.
  Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά, στην Ξάνθη παρατηρείται κάτι σαν δεύτερο κύμα του ιού, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα και στη Ροδόπη και τη Θεσπρωτία.
  Παράλληλα, η χώρα μας «πολιορκείται» από τον κοροναϊό, καθώς έξαρση της πανδημίας παρατηρείται στους βόρειους γείτονές μας, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Μακεδονία.
  Εξάλλου, χώρες που αντιμετώπισαν υποδειγματικά τον κοροναϊό, όπως η Ελλάδα, την «πάτησαν» μετά την άρση του lockdown, καθώς η χαλάρωση των πολιτών οδήγησε σε νέες εστίες κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη Γερμανία.
  Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα για τουρίστες και ετοιμάζεται να ανοίξει για ταξιδιώτες από όλον τον πλανήτη την 1η Ιουλίου.
  Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωναϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.
  «Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος.
  Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ επισήμανε ότι η πανδημία σε πολλές χώρες της Αμερικής δεν έχει προς το παρόν φθάσει στην κορύφωσή της και ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
  «Θα έλεγα πως η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και το πιθανότερο θα οδηγήσει σε συνεχή κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Ράιαν.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...