Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΔΕΝΔΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ; ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ». Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.


 Υπόνοιες για μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών αξιωματούχων με Τουρκία για τα ενεργειακά. 
 100  Τουρκικοί  Σύλλογοι και Οργανώσεις προσφεύγουν σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και διεθνή δικαστήρια και ζητούν Κρήτη, Δωδεκάνησα, Δ. Θράκη και το μισό Αιγαίο 

Ισραηλινός αξιωματούχος: «επιδιώκουμε  επίσημα  την  αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία -  έχουμε  κοινά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις που αποδίδονται σε Ισραηλινό αξιωματούχο, Τουρκία και Ισραήλ θέλουν την αποκατάσταση  των διπλωματικών τους σχέσεων, επικαλούμενος τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών σε Συρία αλλά και στα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

 
Πιο συγκεκριμένα ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρει πως η ισραηλινή κυβέρνηση  προσβλέπει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών με αμοιβαία  αποστολή διπλωματικών αποστολών.
Μάλιστα οι Τούρκοι αναλυτές λένε πως το Ισραήλ απείχε από την κοινή δήλωση των 5 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Γαλλία) για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο λέγοντας πως η απουσία αυτή δεν ήταν τυχαία.
Σε σχέση με τα δημοσίευμα περί διαμοιρασμού της κυπριακής ΑΟΖ  ο ίδιος Ισραηλινός επίσημος είπε:
«Δεν έχουμε ποτέ συζητήσει οτιδήποτε που να σχετίζεται με την διευθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, ούτε τώρα ούτε και στο απόγειο των σχέσεών μας στη δεκαετία του 90.
Οι αναφορές αυτές είναι ανοησίες.
Αυτό που θέλουμε όμως είναι η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών μας σχέσεων. Όσο δεν τις έχουμε υπάρχουν πολύ λίγα που να μπορούμε να επιτύχουμε μαζί.», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν διπλωματικές σχέσεις παρά τις μεταξύ τους τριβές και ένταση.
"Το ίδιο και με τα ΗΑΕ, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία αλλά διατηρούν διπλωματικές σχέσεις"
Σε ερώτηση για την απουσία του Ισραήλ από την κοινή δήλωση των 5 χωρών ο αξιωματούχος είπε πως το Ισραήλ «δεν ήταν ποτέ μέρος αυτής της... ομάδας».
 «Είμαστε μόνο μέλη του φόρουμ για το φ.α. της ανατολικής Μεσογείου το οποίο έχει την έδρα του στο Κάιρο. Η δήλωση των 5 χωρών , είχε δύο ζητήματα, ένα εκ των οποίων ήταν η Λιβύη, για την οποία όμως δεν έχουμε κανένα συμφέρον εκεί και δεν μας απασχολεί», λέγοντας χαρακτηριστικά  «πως δεν έχουμε εκεί κάποιο σκυλί στον καυγά».
 
Υπόνοιες για μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών αξιωματούχων με Τουρκία για τα ενεργειακά.   pythagoreios

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Arab News αναφέρει πως αξιωματούχοι από το Ισραήλ και την Τουρκία βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για θαλάσσια σύνορα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Μια παρόμοια συμφωνία, τον περασμένο Νοέμβριο, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης  Φάρατζ της Λιβύης στην Τρίπολη, δημιούργησε αναταραχή σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες παραπονέθηκαν ότι (η συμφωνία) επέτρεψε στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα χωρικά τους ύδατα.
Αν και τότε το Ισραήλ καταδίκασε αυτή τη συμφωνία ως παράνομη, είχε δηλώσει πως δεν θα έστελνε το πολεμικό ναυτικό του να αντιμετωπίσει την Τουρκία.
Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα μπορούσε να επηρεάσει τα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κύπρου, καθώς και να αντιφάσκει με υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ιδίως εκείνες που αφορούν την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Aydin Sezer, γεωπολιτικός αναλυτής της Άγκυρας, δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν πολιτικά και νομικά δύσκολη. «Το Ισραήλ και η Κύπρος αποτελούν μέρος ναυτιλιακών συμφωνιών που είναι απόλυτα σύμφωνες με το διεθνώς αναγνωρισμένο ναυτικό δίκαιο, όπως αυτό εκφράζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας»: δήλωσε στο Arab News και συνέχισε λέγοντας πως εάν το Ισραήλ συνάψει τέτοια συμφωνία με την Τουρκία, θα πρέπει να ακυρώσει αυτές τις προηγούμενες (συμφωνίες).
Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ καταδίκασαν την περασμένη εβδομάδα τις «παράνομες δραστηριότητες» και τον «επεκτατισμό» της Τουρκίας στην αναζήτηση της για φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, οι Ισραηλινοί δεν συμμετείχαν σε αυτό, και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως το Ισραήλ είναι υπερήφανο για τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τουρκία.
Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος
Πηγή: www.arabnews.com


 
ΟΙ  ΤΟΥΡΚΟΙ  ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ  ΣΤΟ  ΙΣΡΑΗΛ  ΝΑ  ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ  ΤΙΣ  ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ  ΖΩΝΕΣ  ΤΙΣ  ΚΥΠΡΟΥ.

Συγκεκριμένα  η  Τουρκία  προτείνει τον διαμοιρασμό της νότιας ΑΟΖ της Κύπρου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η τουρκική πρόταση είναι ίδιου περιεχομένου με τον διαμοιρασμό της Πολωνίας στην αρχή του Β'ΠΠ όπου παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για δύο ιστορικούς εχθρούς όταν επρόκειτο να διαμοιράσουν την Πολωνία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να προχωρήσουν σε ιστορική συμμαχία με αμοιβαία κέρδη.
Οι Τούρκοι παρουσίασαν σχετικό χάρτη με βάση τον οποίον η Άγκυρα θεωρεί ότι θα απαντήσει στην πενταμερή διακύρηξη των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε ως «συμμαχία του κακού».
Το Eha Medya που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση δημοσίευσε τον χάρτη με την παράλογη προσέγγιση της πλάγιας οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη-Ισραήλ, σημειώνοντας:
«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φαίνεται έτσι, μετά από μια πιθανή συμφωνία ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε πρόσφατα από διάφορες πηγές. Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα απογοητεύσει τη συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας Κύπρου-Αιγύπτου και Γαλλίας».
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ με δηλώσεις του τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας Λιβύης
Εντωμεταξύ οι τούρκοι για να υποστηρίξουν τις πιο πάνω θέσεις τους, αναδημοσιεύουν ένα πρόσφατο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ που ελέγχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση κάποιου χρήστη «αν η Τουρκία και το Ισραήλ θα γίνουν ποτέ ξανά φίλοι και σύμμαχοι όπως την δεκαετία του '90», απάντησε: «Είμαστε περήφανοι για τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε οι δεσμοί μας να γίνουν πιο δυνατοί στο μέλλον. Στέλνουμε όλη μας της αγάπη τους Τούρκους ακόλουθους!»
Στο θέμα έδωσε συνέχεια και το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα γράφοντας μάλιστα πως «σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ θέλει να υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία όπως αυτή με την Λιβύη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια και οι χάρτες μιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κυκλοφορούν από τον περασμένο Ιούνιο.
Πέρυσι κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο του Επιτελάρχη της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Τ/ΓΕΝ), Υποναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, με τίτλο «Η Λιβύη είναι γείτονας της Τουρκίας από τη Θάλασσα».
Ο Γιαϊτζί μπορεί να θεωρηθεί ο εγκέφαλος πίσω από τους τουρκικούς σχεδιασμούς επί χάρτου στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού προηγουμένως δημοσίευσε και σχετική μελέτη με θέμα «Το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία» (Dogu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarinin PaylasIlmasi Sorunu ve Türkiye - Bilge Strateji, Volume 4, No: 6, Spring 2012).
Ο ίδιος θεωρεί πως  η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης όχι μόνο με τη Λιβύη αλλά και το Ισραήλ και τον Λίβανο.100  Τουρκικοί  Σύλλογοι και Οργανώσεις προσφεύγουν σε ΟΗΕ, Ε.Ε. και διεθνή δικαστήρια και ζητούν Κρήτη, Δωδεκάνησα, Δ. Θράκη και το μισό Αιγαίο 

Μπορεί να φαίνεται και να φαντάζει αστείο, αλλά η “πρωτοβουλία” 100 συλλόγων και μαζικών οργανώσεων, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, να απαιτήσουν την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τη Δ. Θράκη, προσγφεύγοντας μάλιστα σε διεθνή δικαστήρια, στον ΟΗΕ και την Ε.Ε., ακριβώς επειδή έχεις να κάνεις με την Τουρκία και κυρίως το τουρκικό κράτος, είναι πολύ απλά η προβολή των σχεδιασμών του βαθέος κράτους, που κρατάει όμηρο τον Ερντογάν.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η “πρωτοβουλία” αυτή παρουσιάζεται ως πρώτη είδηση από την εφημερίδα Γενί Σαφάκ, επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Ερντογάν, που ανήκει μάλιστα στην οικογένεια του γαμπρού του Μπεράτ Μπαϊρακτάρ.
Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα, παραπάνω από 100 σύλλογοι και μαζικές οργανώσεις, έχου ετοιμάσει φάκελο και θα προσφύγουν στον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τα διεθνή δικαστήρια, για να διεκδικήσουν εν ονόματι της Τουρκίας την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τη Δ. Θράκη, “περιοχές που κατέχονται παρανόμως από την Ελλάδα”.
Το όλο θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό και επικίνδυνο, καθότι το δημοσίευμα συσχετίζει την “πρωτοβουλία” αυτή με το “Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας”, το οποίο ακολουθεί πιστά η Τουρκία, για να “αποτελειώσει την κατοχή της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο”.
Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι η “πρωτοβουλία” ανήκει στον Σύλλογο Αλληλοβοηθείας του Τουρκικού Κόσμου, έναν ρατσιστικό-σωβινιστικό σύλλογου, που επιδιώκει την ένωση όλων των χωρών και των ανά τον κόσμο κοινοτήτων που μιλούν κάποιο τουρκικό ιδίωμα, καθώς και ότι υπάρχει συμμετοχή άλλων εκατό συλλόγων, ενώ στήριξη παρέχει και ο καθηγητής της Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Prof. Dr. İlyas Topsakal.
Ο ως ένω καθηγητής δηλώνει στην Γενί Σαφάκ ότι “Αυτή τη δίκη θα την στηρίξουν οι νομικοί του θαλάσσιου δικαίου της Τουρκίας, ενώ σκεφτόμαστε να προσφύγουμε στην Ε.Ε., τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή δικαστήρια. Η δική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Τουρκία, θα την στηρίξουν η ΤΔΒΚ, οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και σύλλογοι που δρασττηριοποιούνται στο Καζακστάν, την Κιργιζία, το Ουσμπεκιστάν, το Αζερμπαίτζάν και του Τουρκικού Κόσμου. Κατά τον ίδιο τρόπο, έχουμε πολλούς συλλόγους που θα μας στηρίξουν στα Βαλκάνια. Θα συμμετέχουν στην προσπάθεια και τα αδέλφια μας στα Βαλκάνια. Πολύ σύντομα η πρωτοβουλία θα γίνει πράξη”.
Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναφορά στα “νομικά επιχειρήματα” πάνω στα οποία θα στηριχτεί η προσφυγή της Τουρκίας, που γίνεται μέσω συλλόγων και μαζικών οργανώσεων. Ο χάρτης είναι χαρακτηριστικός των διεκδικήσεων και των “επιχειρημάτων” της Τουρκίας.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

1 σχόλιο :

 1. Πρώτο αεροπλάνο των ισραηλινών El Al Airlines έφθασε Τουρκία μετά από 10 χρόνια.
  Ισραήλ Τουρκία μαζί στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη .Κοινός άξονας φαίνεται να διαμορφώνεται καθώς χαρακτηριστικά είναι 2 δεδομένα της τελευταίας περιόδου. O διαρκής αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε ότι το Ιράν έστειλε προηγμένα όπλα στο LNA χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη φύση τους.
  Ο Διπλωματικός Επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα ο Roey Gilad σε άρθρο του με τίτλο “Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19,” αναφέρει ότι “ο πόλεμος στο Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων…”. Αυτά τα γράφει σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz 21/5/20 ενώ μιλάει για εξομάλυνση των σχέσεων των 2 χωρών. O ισραηλινός διπλωμάτης απλά ομολογεί απροκάλυπτα αυτό που διαφαίνεται στο τερέν σε όλη την περιόδου της συριακής διαμάχης ότι Τουρκία και Ισραήλ πολεμούν από κοινού τη Συρία η πρώτη με εισβολή στο Βορρά και κατοχή εδάφους η δεύτερη διασφαλίζοντας την κατοχή του συριακού Γκολάν με διαρκείς βομβαρδισμούς ανά τη συριακή επικράτεια ως και εντός Δαμασκού.
  Eνδεικτικό της αναθέρμανσης σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια η κρατική αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ, η El Al Airlines θα πραγματοποιήσει πτήσεις προς την Τουρκία. Λάβαμε άδεια ασφαλείας από την Τουρκία. Το φορτίο θα μεταφερθεί στο πρώτο αεροπλάνο, αναφέρει το Ynet. Το πρώτο αεροπλάνο ήδη έφθασε στην Τουρκία στην Κων/πολη και ξεδιπλώθηκαν οι σημαίες. Η ισραηλινή εταιρία θ΄ανοίξει γραμμές και με άλλους προορισμούς αυτή τη φορά στον αραβικό κόσμο πλην Ιράν.
  dimpenews.com
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...