Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΚΤΩΝ ΣΕ ΕΒΡΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ. Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΑΥΤΟ.

ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». 

Γεράσιμος Χουντάλας,  PRONEWS
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, καθώς η Αγκυρα δια του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά ακόμα στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν Εγκεμεν Μπαγίς, απαιτεί πλέον από την Ελλάδα να ενημερώνει την Τουρκία για όποιες προθέσεις  κτίσης φραγμάτων κατά των παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Εβρου!

Τι θα κάνουν στην κυβέρνηση σε περίπτωση που η Τουρκία δώσει τα διαβήματα στη δημοσιότητα; 


Το χειρότερο όλων: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παραδέχθηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (συνήλθε σε κλειστή συνεδρίαση στο ΥΠΕΘΑ να παραδέχεται ότι αποσιώπησε ότι η Αθήνα είχε προενημερώσει (!) την Άγκυρα για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει εργασίες για κατασκευή φράχτη στην έκταση Μελισσοκομείο, παρότι δεν είχε καμία τέτοια υποχρέωση, αφού οι εργασίες θα γίνονταν στην ελληνική επικράτεια!

Η ενέργεια της Αθήνας, ήταν αυτή που πυροδότησε την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις Στρατοχωροφυλακής για να καταλάβουν την έκταση
Τότε μόνο το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «επρόκειτο για έργο εντός της ελληνικής επικράτειας»! 
Αλλά ήταν κάπως αργά. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πιο κρίσιμο ερώτημα το έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο, αναφέρεται ότι επειδή η κοίτη του ποταμού έχει αλλάξει τίθεται θέμα συνοριακής γραμμής. Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησε τη συμφωνία του 1926.
Έχει κρίσιμη σημασία να ξεκαθαρισθεί εάν και στην απαντητική τουρκική ρηματική διακοίνωση τίθεται ζήτημα συνοριακής γραμμής.

Γιατί εάν και επισήμως η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές γεωγραφικές συντεταγμένες, ουσιαστικά θέτει ζήτημα διαπραγματεύσεων για επαναχάραξη της συνοριακής γραμμής. Με άλλα λόγια, ανοίγει την πόρτα για το ενδεχόμενο να επιδιώξει το "γκριζάρισμα" ελληνικών εδαφών που εφάπτονται της συνοριακής γραμμής.


 Τι θα κάνουν στην κυβέρνηση σε περίπτωση που η Τουρκία δώσει τα διαβήματα στη δημοσιότητα;

 Άρης Δημητρακόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στον Έβρο, για την οποία η κυβέρνηση έχει βγάλει 100 διαφορετικές εκδοχές, γίναμε μάρτυρες μίας ακόμη πρωτοφανούς κατάστασης καθώς το ΥΠΕΞ «κρύβει» τα διαβήματα που έστειλε στην Τουρκία για τον Έβρο με την απίθανη δικαιολογία πως είναι... δύσκολη η διαδικασία αποχαρακτηρισμού τους.
Εκτός από το εξοργιστικό του ότι κρατούν την ελληνική κοινωνία στο «σκοτάδι» για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, φαίνεται πως στην κυβέρνηση έχουν ξεχάσει πως τα διαβήματα δεν τα έχουν μόνο αυτοί, αλλά και οι... Τούρκοι.
Όσο τα κρύβουν για να καλύψουν την τουρκική εισβολή σε ελληνικό έδαφος το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν στην Τουρκία την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσει όταν κρίνει εκείνη για να επηρεάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Έχουν σκεφτεί άραγε στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ το ενδεχόμενο να δώσει πρώτη η Τουρκία τα διαβήματα στην δημοσιότητα, κάτι που θα πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα τόσο εκείνων όσο και της χώρας;
Μάλλον όχι....


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...