Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ, (Η ΜΟΝΙΜΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ), Ή ΜΙΚΡΟΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΙ, ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.


Ο ΚΟΥΛΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ 7.000 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ 30 ΕΥΡΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ. Η ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ. 60 ΜΕΡΕΣ ΜΕ 30 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΔΙΝΟΥΝ 1800 ΕΥΡΩ ΠΛΕΟΝ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ 7.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ; ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ;


 Στην Ευρώπη Μηχανικοί και σερβιτόροι στα χωράφια για τη διάσωση των σοδειών. Στην Ελλάδα ο Κούλης φέρνει επενδυτές και αλβανούς.
Μηχανικοί, πωλητές, σεφ και σερβιτόροι, αποδέχθηκαν το κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης, και τώρα βρίσκονται στα χωράφια και εργάζονται για το μάζεμα της σοδειάς.
 Στην Βρετανία, όπως δήλωσε ο George Eustice, υπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδιος για την γεωργία «ενθαρρύνουμε εκατομμύρια εργαζόμενους που βρέθηκαν προσωρινά εκτός εργασίας να κάνουν μια δεύτερη δουλειά, βοηθώντας στη συγκομιδή τον Ιούνιο».
 
Στα χωράφια γύρισαν ξανά οι Έλληνες μετά την έλλειψη εργατικών χεριών που παρουσιάστηκε εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων με την Αλβανία που έφερε ο κορωνοϊός και τη δυσκολία στη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από τη γειτονική χώρα.
Τα προηγούμενα χρόνια, το 90% των εργατών που απασχολούνταν στη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, προέρχονταν από την Αλβανία. Ωστόσο ο κορωνοϊός στάθηκε αφορμή ώστε και οι Έλληνες να αποφασίσουν να καταπιαστούν με τις αγροτικές εργασίες. Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, αρκετοί Έλληνες από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που εξέδωσαν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας αναζητώντας εργάτες στα χωράφια, τα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία.


 Tέτοιος αριθμός Ελλήνων εργατών στα ροδάκινα είχε να εμφανιστεί τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τέτοιος αριθμός Ελλήνων εργατών στα ροδάκινα είχε να εμφανιστεί τριάντα ολόκληρα χρόνια!  
«Ήδη 120 άτομα, νέοι και μεγάλοι, που ζουν στον νομό Κοζάνης μεταφέρονται με λεωφορεία στην Αγία Μαρίνα της Βέροιας και εργάζονται στα αραιώματα στις ροδακινιές, μια εργασία που θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης μιλώντας στη Voria.gr.
Όπως εκτιμά ο κ. Γιαννακάκης, το ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων αναμένεται να αυξηθεί μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, ότι δεν θα σταματήσει να χορηγείται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε όσους ανέργους αποφασίσουν να δουλέψουν στα χωράφια. «Ήδη έχουν εμφανιστεί κάποιοι Έλληνες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν», σημείωσε.


Πρώτοι εργάτες γης από την Αλβανία στο τέλος της εβδομάδας

Ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε πως στα χωράφια έχουν επιστρέψει και εργάτες αλβανικής εθνικότητας που ζουν στην περιοχή και οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε τετραήμερη στάση εργασίας ζητώντας αύξηση του μεροκάματού τους στα 30 ευρώ καθαρά. Όπως τόνισε ο ίδιος, το κατώτερο ημερομίσθιο που είναι καθορισμένο από το κράτος είναι 29 ευρώ μεικτά, εκ των οποίων το 10% κρατείται για τα εργόσημα. «Αυτό σημαίνει ότι το ημερομίσθιο ανέρχεται περίπου στα 26 ευρώ καθαρά και πάντα ανάλογα με τις ώρες εργασίας του κάθε εργαζομένου», διευκρίνισε. Οι αγρότες δίνουν συνήθως από 23 έως 26 ευρώ ανάλογα με τις ώρες εργασίας και τη συμφωνία που γίνεται μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων πλευρών.
Η προσέλευση Ελλήνων εργατών δεν ακυρώνει τα σχέδια για την είσοδο περίπου 7.000 εργατών από την Αλβανία που θα έρθουν σε ένα διάστημα περίπου δύο μηνών για συγκομιδή φρούτων, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, οι πρώτοι εργάτες γης από τη γειτονική χώρα θα καταφτάσουν ήδη στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν τεστ, θερμομετρήσεις ενώ θα τηρηθεί και η 14ημερη καραντίνα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. Στην Ευρώπη Μηχανικοί και σερβιτόροι στα χωράφια για τη διάσωση των σοδειών. Στην Ελλάδα ο Κούλης φέρνει επενδυτές και αλβανούς.
 Μηχανικοί, πωλητές, σεφ και σερβιτόροι, αποδέχθηκαν το κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης, και τώρα βρίσκονται στα χωράφια και εργάζονται για το μάζεμα της σοδειάς.
 Προκειμένου να σωθούν οι φετινές σοδειές πολλά πρέπει να αλλάξουν. 
   Σε διαφορετική περίπτωση ο πληθυσμός θα πεινάσει. 
Ηδη έχουν χαθεί πολύτιμες ημερομηνίες για ράντισμα των δένδρων, μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται σε απόλυτα συγκεκριμένη, με ακρίβεια μιας εβδομάδας ημερομηνία της άνοιξης.
Έτσι, μηχανικοί, πωλητές, σεφ και σερβιτόροι, αποδέχθηκαν το κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης, και τώρα βρίσκονται στα χωράφια και εργάζονται για το μάζεμα της σοδειάς.
Ενώ oι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ψωνίζουν είτε ηλεκτρονικά με παραγγελίες από το σπίτι είτε με μάσκα στα σούπερ μάρκετ, σπανίως αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με την αλυσίδα εφοδιασμού και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουν.
Καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 ξεπερνούν τις 170.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί αγρότες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς τις στρατιές των εποχικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη.
Με χιλιάδες Βρετανούς που απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει τώρα ότι η επίσημη πολιτική της είναι να προσπαθήσει να φέρει τους ίδιους τους Βρετανούς στα χωράφια.


ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ;
 
Στην Ελλάδα, έχει σκεφθεί κανείς τι θα γίνει; Εκτός από την ενοικίαση 7.000 Αλβανών εργατών γης που ανακοινώθηκε χθες, δεν υπάρχει καμία άλλη κινητοποίηση.  
Και τα χωράφια  χρειάζονται πάνω από 100.000 ανθρώπους, επιπλέον των νυν Ελλήνων αγροτών.
Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Στην έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα άνοιξε και ένα παράθυρο στην νομιμοποίηση της παραμονής των παράνομων μεταναστών με την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».
Στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, δύναται να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.


 Στην Βρετανία, όπως δήλωσε ο George Eustice, υπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδιος για την γεωργία «ενθαρρύνουμε εκατομμύρια εργαζόμενους που βρέθηκαν προσωρινά εκτός εργασίας να κάνουν μια δεύτερη δουλειά, βοηθώντας στη συγκομιδή τον Ιούνιο. 
Μια εκστρατεία που οδηγεί την χώρα στις βασικές της αρχές και έχει αρκετά κοινά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Η περίπτωση της Βρετανίας δεν είναι η μοναδική. Τα lockdown, οι περιορισμοί μετακινήσεων και ταξιδιών αφήνει τα χωράφια της Ευρώπης χωρίς εργάτες. 
  
ΣΤΗΝ  ΓΑΛΛΙΑ,  ΙΣΠΑΝΙΑ  ΓΕΡΜΑΝΙΑ,  ΙΤΑΛΙΑ.
 
Στη Γαλλία καταγράφεται έλλειψη 200.000 εργατών έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ισπανία λείπουν 70.000 με 80.000. Η Ιταλία χρειάζεται περίπου 250.000 εργάτες τους επόμενους δύο μήνες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 70.000-80.000 κατά τη διάρκεια της σεζόν και η Γερμανία 300.000.

Στη Γερμανία πολλοί εργαζόμενοι στα εστιατόρια που έκλεισαν εργάζονται στα χωράφια μαζεύοντας σπαράγγια – μια δουλειά που συνήθως την κάνουν εποχιακοί αγρεργάτες από τη Ρουμανία. 
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπαραγγιού στον κόσμο, με περίπου 130.000 τόνους ετησίως. Η «Σπάργκελφεστ» (πάρτι σπαραγγιού) είναι μια μεγάλη γιορτή για πολλές περιοχές, όπου ολόκληρες κοινότητες συγκεντρώνονται για να τιμήσουν και να γευτούν το πολύτιμο λαχανικό, που κάποιοι αποκαλούν «βρώσιμο φίλντισι».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα εργασίας, καλώντας όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας να καλύψουν το κενό.
Η Ισπανία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στους παράτυπους μετανάστες να εργαστούν στα χωράφια μαζί με τους άνεργους.

Στην Ιταλία, η αγροτική ένωση Coldiretti εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών και του ελαιολάδου, κινδυνεύει λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Η χώρα εξαρτάται από 370.000 εποχικούς εργάτες από τη Ρουμανία, το Μαρόκο, την Ινδία, την Αλβανία και τη Σενεγάλη.


"ΓΑΛΛΟΙ  ΦΥΓΕΤΕ  ΑΠΟ  ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ  ΚΑΙ  ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ  ΣΤΗΝ  ΜΕΓΑΛΗ  ΣΤΡΑΤΙΑ  ΤΗΣ  ΓΑΛΛΙΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΑΣ".

 
Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, τους σερβιτόρους, τους κομμωτές και άλλους να ενταχθούν «στη μεγάλη στρατιά της γαλλικής γεωργίας» για να αντικαταστήσουν τους περίπου 200.000 εποχιακούς εργάτες.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.  

ΥΠΑΡΧΕΙ  ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ  ΟΙ  ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ  ΓΙΟΙ  ΤΩΝ  ΜΑΦΙΟΖΙΚΩΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ  ΠΟΥ  "ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ"  200  ΧΡΟΝΙΑ  ΑΥΤΟ  ΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ,  (Μητσοτάκης,  Καραμανλής,  Βαρβιτσιώτης,  Παπανδρέου,  Τσίπρας, κλπ)  ΝΑ  ΑΦΗΣΟΥΝ  ΤΟ  ΞΥΣΙΜΟ  ΤΩΝ  ΑΜΕΛΕΤΗΤΩΝ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΠΙΑΣΟΥΝ  ΤΗΝ  ΤΣΑΠΑ;

ΝΑ  ΤΟ  ΔΩ  ΚΑΙ  ΑΣ  ΜΗΝ  ΤΟ  ΠΙΣΤΕΥΩ... 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

5 σχόλια :

 1. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει αλεύρι Τουρκίας.
  Ποιος θα μας έλεγε πως το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει... αλεύρι Τουρκίας;
  Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των τούρκων Βιομηχάνων, Günhan Ulusoy, «Σήμερα εξάγουμε αλεύρι σε 164 χώρες. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει τουρκικό αλεύρι».
  Επίσης, ο πρόεδρος της TUSAF ανέφερε πως «Στόχος μας είναι να παράγουμε περισσότερο από το δικό μας σιτάρι και να μεγιστοποιήσουμε το μερίδιο του εγχώριου σίτου μας στη συνολική κατανάλωση. Έτσι, ενώ οι αγρότες μας κερδίζουν περισσότερα, η βιομηχανία αλευριού μας είναι εντελώς θα συνεργαστούμε με την αγορά και θα παρέχουμε τη μέγιστη υποστήριξη στην εθνική μας οικονομία».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την 10ετία του '70 όντας φοιτητής, δούλευα τα καλοκαίρια στο εργοστάσιο της ΙΖΟΛΑ στην Καλλιθέα.
   Εκείνη την περίοδο, όπου ο τουρισμός ήταν ακόμα ανύπαρκτος, η βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΣΚΙΜΟ) κάλυπταν το 90% της εγχώριας ζήτησης και πραγματοποιούσαν εξαγωγές σε Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και σε κάποιες Βαλκανικές χώρες.
   Στα μέσα της 10ετίας του '80 η εγχώρια βιομηχανία άρχισε να καταρρέει.
   Αιτία οι Τράπεζες και τα υψηλά επιτόκια, αλλά όχι μόνον.
   Θυμάμαι έναν Κρητικό φωνακλά εργοδηγό που είχα στην γραμμή παραγωγής των πλυντηρίων και αργότερα εξελίχθηκε σε αρχισυνδικαλιστή, ο οποίος κατέβαζε κάθε τρεις και λίγο τους εργαζόμενους σε απεργία. Τα συνθήματα γνωστά, αυξήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο, που ξεζουμίσει τον εργάτη κλπ....
   Το εργοστάσιο έκλεισε, οι εργάτες πήγαν σπίτι τους και ο συνδικαλιστής βρέθηκε μετά από λίγα χρόνια με ξενοδοχείο στην Κρήτη...
   Παράλληλα οι γερμανικές εταιρείες, Siemens, AEG, Telefounken, κλπ. έβαλαν πόδι και κυριάρχησαν στην Ελλάδα...
   Μία από τις πολλές έννοιες και εκφράσεις που έχουν διαστρεβλωθεί σ' αυτή την Χώρα είναι και η παραπάνω, και αν ρωτήσεις 100 Έλληνες ποια είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, οι 99 θα πουν ...ο τουρισμός!

   Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά παραδείγματα για το πώς κατάντησαν την Ελλάδα, από μια ήπια βιομηχανική χώρα - που δεν υστερούσε όμως σε πρωτογενή παραγωγή - σε ξαπλώστρα του κάθε Ευρωπαίου, και να σου λέει ο καθ’ ένας σήμερα ότι, η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός!
   Σαν να λέμε ότι, οι γραμμές παραγωγής μας είναι για να φτιάχνεις φραπέδες και μουσακά και κάνα μπουζούκι για συρτάκι ντανς.
   Του οικονομολόγου Τζανή Γκούσκου
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 2. Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης: «Η Κομμουνιστική Διεθνής έφτιαξε μία πλαστή «Μακεδονία».
  Ο γείτονας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας που είναι γνωστός ως “Βόρεια Μακεδονίας” έχει μία πολιτική να επιβάλλει μία τεχνητή ταυτότητα με μία παραποίηση της βουλγαρικής ιστορίας. Αυτή η πολιτική δεν κάνει καλό σε τίποτα και διαχωρίζει περισσότερο την κοινωνία, όπως είπε o αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακαχάνοφ, σύμφωνα με το Focus News.
  Το σχόλιο έγινε ως απάντηση στον πρόεδρο της ομάδας συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της “Βόρειας Μακεδονίας” και Βουλγαρίας. Ο Ιλία Ντιμόφσκι, ο οποίος έκανε μία σκανδαλώδη ανάγνωση της ιστορίας μας κατέληξε, ότι “Οι Μακεδόνες (σ.σ. Σκοπιανοί) είναι όσο Βούλγαροι όσο οι Βούλγαροι είναι Έλληνας”.
  “Πριν μερικές ημέρες ο πρώην (Σκοπιανός) πρωθυπουργός, Γκρουέφσκι, έγραψε μία αναλυτική ερμηνεία της ιστορίας στο διαδίκτυο και απάντησα διαφωνώντας σε κάθε σημείο. Δεν κυκλοφόρησε από καμία σκοπιανή ιστοσελίδα ή Μέσο, αλλά το σχόλιο μου διαβάστηκε πάνω από 36.000 κόσμο στα Σκόπια μέχρι τις 2 Μαΐου”, είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.
  “Προφανώς αυτό το θέμα προκαλεί εκνευρισμό και δημόσια συζήτηση στα Σκόπια. Η κοινωνία και εμείς είμαστε μάρτυρες ενός ακόμα ανιστόρητου πολιτικού και ο κόσμος προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα με ένα εξαιρετικά αστοιχείωτο ή, θα έλεγα, με αναλφάβητο τρόπο” πρόσθεσε.
  Ο Καρακαχάνοφ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από 20 βιβλία στα Σκόπια, μερικά εκ των οποίων είναι ντοκουμέντα και άλλα αυθεντικά απομνημονεύματα βουλγαρικών παραστρατιωτικών που επιχείρησαν στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου. Αυτά τα ντοκουμέντα μιλούν για Βούλγαρους και όχι για “Μακεδόνες” και “μακεδονικό έθνος”.
  “Αν αυτοί οι πολιτικοί όπως ο κ. Ντιμκόφσκι είχε ασχοληθεί να διαβάσει μερικά βιβλία, μη δημοσιευμένα στη Βουλγαρία αλλά τυπωμένα από τη “Μακεδονική” Ακαδημία της Επιστήμης ή τα “μακεδονικά” αρχεία θα έπρεπε να επιμείνουν λίγο περισσότερα στα ριψοκίνδυνα και αγράμματα σχόλια και ερμηνείες της ιστορίας” είπε.
  Σύμφωνα με τον Καρακαχάνοφ, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι καταστροφικά – ο “μακεδονικός” πληθυσμός μειώνεται και τα αλβανικά κόμματα κερδίζουν σημαντικό έδαφος. Σύμφωνα με το τωρινό σύνταγμα στα Σκόπια δεν είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς την ύπαρξη συνασπισμού με αλβανικό κόμμα.
  Η προοπτική είναι δυσάρεστη με τόσους πολιτικούς που παγίδευσαν τους εαυτούς στον δικό τους γυάλινο κόσμο από διαστρεβλωμένους καθρέπτες και υπερασπίστηκαν τον Κομμουνισμό. Υπάρχουν γραπτές αποδείξεις, ότι το “μακεδονικό έθνος” είναι μέρος στρατηγικής της Κομμουνιστικής Διεθνούς της Μόσχας, για να δημιουργήσει νέα έθνη. Η ιδέα ενός ξεχωριστού “μακεδονικού έθνους” επιβλήθηκε με τη βία στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” επειδή παρέμεινε μέρος της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μία ταυτότητα παραποιώντας την ιστορία χιλιάδων χρόνων», συμπέρανε ο Καρακαχάνοφ.
  Μετάφραση: ΧΑΚ
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο γράφων (Ζ.Π.) δούλεψε πολύ στην ζωή του και δουλεύει και σήμερα σκληρά, πνευματικά και σωματικά, αν και είναι κάποιας ηλικίας. Ορισμένες φορές, νεώτερος, δούλευε σε τρεις δουλειές ταυτόχρονα την ημέρα.
  Και σήμερα, καθημερινά βρίσκεται στα χωράφια του με την τσάπα, το σκαλιστήρι, τον κασμά, το φτυάρι, το τσεκούρι, το μυστρί, το κατσαβίδι στο χέρι.
  Ο γράφων (Ζ.Π.) διαθέτει τρία πανεπιστημιακά πτυχία και ένα μακρόχρονο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδικότητας.
  Έχει δουλέψει σε πολλές πνευματικές εργασίες και από το πρωί μέχρι το βράδυ συνεχίζει να εργάζεται και σήμερα.
  Μετά την κανονική εργασία του, παίρνει το αυτοκίνητό του και πηγαίνει στο πατρικό του σπίτι, στο χωριό του, σε απόσταση 66 χιλιομέτρων, και κει ασχολείται με ένα σωρό αγροτικές δουλειές.
  Στο περιθώριο όλων αυτών, όταν βρίσκει ευκαιρία, μελετά και δουλεύει με το ιστολόγιο.
  Στο πατρικό του σπίτι, στο χωριό του, έχει ένα αμπέλι με 220 κούτσουρα και παράγει εδώ και 15 χρόνια μόνος του ένα αυθεντικό κρασί. Όσοι δούλεψαν σε αμπέλι γνωρίζουν τι εργασία χρειάζεται το αμπέλι κάθε χρόνο. Κλάδεμα, λίπασμα, θειάφισμα, σκάψιμο, σκάλισμα, ράντισμα, βλαστολόγημα, κορφολόγημα, καθάρισμα, ξεφύλλισμα, αραίωμα, τρύγος, πάτημα σταφυλιών, παραγωγή κρασιού. Μία ολόκληρη τέχνη. Επίσης έχει 6 βαρέλια δρύινα και ένα inox, και ένα χειροκίνητο σπαστήρα σταφυλιών.
  Ο γράφων (Ζ.Π.) διαθέτει και χειρίζεται ένα σωρό γεωργικά και άλλα εργαλεία. Έχει σκαπτική γεωργική φρέζα 7 ίππων, αλυσοπρίονο, αντλία νερού, ψεκαστικά κήπου, πλυστικό μηχάνημα, χλοοκοπτικό, μηχάνημα γκαζόν, διάφορα γεωργικά εργαλεία χειρός, και τώρα σκέφτεται ότι του χρειάζεται και ένα μικρό τρακτέρ.
  Επίσης έχει άφθονα οικοδομικά εργαλεία, γιατί του αρέσει να ασχολείται με την οικοδομική. Έχει ηλεκτροκίνητη μπετονιέρα, γωνιακούς τροχούς, δισκοπρίονα, δραπανοκατσάβιδα.
  Ο γράφων (Ζ.Π.) φροντίζει στο πατρικό του κτήμα, σε ωραίο κοτέτσι, 25 κότες και ένα λεβέντη φωνακλά κόκορα. Έχει επίσης πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες, γαλοπούλες και μερικά σκυλιά. Αρκετές φορές οι καφενόβιοι «αγρότες» του χωριού τον παρακαλούν να τους δώσει μερικά αυγά για τα παιδιά τους, γιατί αυτοί δεν αντέχουν κα ασχοληθούν με κότες. Παίζουν πρέφα στο καφενείο με τον φραπέ στο χέρι.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν συγκρίνεται με τίποτε τώρα την άνοιξη, να ακούς τον απογευματινό κούκο και το αηδόνι το βραδάκι να συνθέτει το κελάιδισμά του δίπλα από το αγροτόσπιτό σου, αφού έχεις εργαστεί στον κήπο σου.
   Ο γράφων (Ζ.Π.) σκέφτεται ότι μόλις πάρει σύνταξη θα πάρει μία αγελάδα, μερικά πρόβατα και γίδια και θα κάνει και μερικά μελίσσια. Ίσως και ένα γαϊδουράκι, που το θυμάται από παιδί. Επίσης θα αγοράσει και 3-4 ελαφάκια, πολύ όμορφα ζώα, απλώς για να τα ταΐζει με τα χέρια του, απλώς για να τριγυρίζουν μέσα στο κτήμα του.
   Ο γράφων (Ζ.Π.) εκτός από το αμπέλι, διαθέτει δίπλα άλλο μεγάλο κήπο, στον οποίο κάθε χρόνο, αφού σκάψει, φρεζάρει, οργώσει και ρίξει κοπριά, φυτεύει και παράγει ανόθευτα και οικολογικά κάθε είδους φυτά και ζαρζαβατικά. Έχει διάτρητους σωλήνες για αυτόματο πότισμα. Φέτος έχει βάλει 30 ντομάτες (κοντές, ψηλές, καραμπόλες), 40 πιπεριές (για τηγάνι, για γεμιστά, Φλωρίνης), 100 ρίζες πατάτες, 20 ρίζες μελιτζάνες, 2 κιλά κρεμμύδι, 20 ρίζες σκόρδο, 5 ρίζες κολοκύθες, 5 ρίζες αγγουράκια, καλαμπόκι, μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, αντίδια, σπανάκια, μαρούλια, λάχανα, καρπούζια, πεπόνια, φράουλες και αρκετά μυρωδικά φυτά και βότανα, (βασιλικό, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα, τσάι του βουνού).
   Επίσης έχει άφθονα λουλούδια.
   Ο γράφων (Ζ.Π.) εδώ και πολλά χρόνια έχει φυτέψει στο πατρικό του κτήμα πολλά είδη δέντρων από τα οποία έχει παραγωγή. Τα δέντρα αυτά τα κλαδεύει και τα περιποιείται ο ίδιος.
   Έχει μηλιές, αχλαδιές, βερικοκιές, κορομηλιές, κυδωνιές, βυσσινιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, φουντουκιές, λοτούς, κερασιές, μουσμουλιές, δαμασκηνιές, ιπποφαή, ροδιές, μουριές, ήμερες βατομουριές. Κάθε φθινόπωρο παράγει εκλεκτά κάστανα, από μερικές καστανιές που φύτεψε ο ίδιος πριν αρκετά χρόνια.
   Ο γράφων (Ζ.Π.) σχίζει με το τσεκούρι τα ξύλα για τον χειμώνα και θυμάται όταν ο παππούς του, του έβαζε τον παλιό καιρό, παιδί 15 χρονών, να κόβει με την κοσιά το τριφύλλι σε χωράφι 7 στρεμμάτων. Δύσκολη δουλειά, που δυστυχώς δεν την καταφέρνει σήμερα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...