Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ "ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ".

Ο Τέλης Κουρτέλος από το Γκέντεμποργκ μιλάει στο ethnos.gr και εξηγεί γιατί συμφωνεί με τη μέθοδο που ακολούθησαν οι Σουηδοί.

H βάρδια του Γενικού γιατρού Τέλη Κουρτέλου στο Δημόσιο Κέντρο Υγείας στο Γκέντεμποργκ της Σουηδίας μόλις έχει τελειώσει και παίρνει το δρόμο της επιστροφή για το σπίτι του. Το λεωφορείο φτάνει στην ώρα του. Είναι ο μοναδικός επιβάτης του λεωφορείου. Την ησυχία της στιγμής σπάει ο ήχος του κινητού τηλεφώνου. Επικοινωνούμε μαζί του και τον ρωτάμε πληροφορίες για τη ζωή στη Σουηδία, αλλά και το πώς βιώνει ένας γιατρός την περίφημη «ανοσία της αγέλης» η οποία στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από τον αυτοπεριορισμό και την ωριμότητα των ίδιων πολιτών που κάθε άλλο παρά... αγέλη θυμίζουν.


«Είναι σίγουροι πως κάνουν το σωστό»

«Οι Σουηδοί είναι σίγουροι πως ακολουθούν τον σωστό δρόμο. Οι όποιες επικρίσεις έγιναν αφορούσαν στους χειρισμούς σχετικά με τις δομές των ηλικιωμένων όπως είναι τα γηροκομεία όπου είχαμε και τα περισσότερα θύματα. Και η ηγεσία της κυβέρνησης αποδέχτηκε την κριτική και υποσχέθηκε πως θα εργαστεί και θα κάνει περισσότερα στον τομέα αυτό», είπε ο Τέλης Κουρτέλος που εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία του Κέντρου Υγείας στο Γκέντεμποργκ και υποδέχεται ασθενείς με ‘όλες τις παθήσεις: «Στα εξωτερικά ιατρεία βλέπω όλες τις παθήσεις. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού τον παραπέμπουμε σε ειδικό χώρο του Κέντρου όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις και από εκεί διακομίζεται στο νοσοκομείο αναφοράς».

Έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας

Η Σουηδία μετράει 20.300 κρούσματα και 2.500 νεκρούς και ο πληθυσμός της είναι 10,7 εκατομμύρια κάτοικοι. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά (αλλά με κανόνες προστασίας) στις εννιά πρώτες τάξεις που είναι και υποχρεωτικές για όλα τα παιδιά. Το Γυμνάσιο (το αντίστοιχο Λύκειο στην Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο όπου οι έφηβοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όλα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Εχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις του κόσμου στα πάρκα, στις αθλητικές εκδηλώσεις και έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες στους χώρους λατρείας. 


«Θα σταματήσει όταν βγει το εμβόλιο»

Ο Ελληνας γιατρός βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στην Σουηδία, διατηρεί επαφές με την ελληνική κοινότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πατρίδα και συμφωνεί με τον τρόπο που η Σουηδία αντιμετώπισε την κρίση: «Από την αρχή οι Σουηδοί έκαναν δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορούσε την περίπτωση που τα συμπτώματα ήταν ήπια. Η δεύτερη αφορούσε τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού. Η μετάδοση θα σταματήσει μέχρι που να βγει το εμβόλιο, επομένως, μέχρι τότε αποφάσισαν πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η ανοσία της αγέλης, διαφορετικά οι απαγορεύσεις και το ολικό κλείσιμο της αγοράς θα έχει μεγαλύτερο κόστος και μεγαλύτερο χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα».


«Θα έχουμε δεύτερο και τρίτο κύμα»

Σε ερώτηση εάν τέθηκε το ζήτημα της ολικής καραντίνας από την σουηδική κυβέρνηση η απάντηση του Έλληνα γιατρού κρύβει και το μυστικό της φιλοσοφίας των Σουηδών που φοβούνται για δεύτερο και ίσως και τρίτο κύμα της επιδημίας: «Σίγουρα θα απασχόλησε τις αρμόδιες επιτροπές της κυβέρνησης η περίπτωση να επιβληθεί γενική καραντίνα, αλλά δεν υιοθετήθηκε. Ακολουθήθηκε πιστά το μοντέλο της "ανοσίας της αγέλης". Όλα δείχνουν πως θα έχουμε δεύτερο και ίσως και τρίτο κύμα της πανδημίας. Επομένως θα υπάρχει διάρκεια στο πρόβλημα και έτσι κρίθηκε πως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, τα μέτρα προφύλαξης και η διακίνηση με κανόνες. Προσωπικά συμφωνώ με αυτή την άποψη».

«Ανέστειλαν τη λειτουργία τους»

Όπως τόνισε ο Τέλης Κουρτέλος η «ανοσία της αγέλης» δε σημαίνει πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, πως δεν υπάρχουν κανονισμοί και πως δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην οικονομία και εξήγησε: «Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε στους πολίτες να μη βγουν από το σπίτι τους. Οι πολίτες δεν βγαίνουν ή έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους γιατί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Επίσης η κυβέρνηση δεν έκλεισε επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα. Έβγαλε έναν κώδικα κινήσεων και περιορισμών οπότε όσες επιχειρήσεις δε μπορούσαν να αντέξουν ανέστειλαν τη λειτουργία τους».

«Όταν λήξει αυτή η ιστορία»

Όσο για τη ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία της χώρας είναι τεράστια, αλλά μικρότερη από το να επιβάλλονταν συνολική καραντίνα: «Τα εμπορικά κέντρα είναι ανοικτά αλλά πολλά μαγαζιά μένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας ή γιατί λόγω των λειτουργικών εξόδων ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Δεν υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση με παροχή ρευστότητας, αλλά με αναστολές πληρωμών στους φόρους. Ακόμα και η "Volvo" που είναι η εθνική εταιρία της χώρας έβγαλε σε αργία 20.000 εργαζομένους. Σταμάτησε η παραγωγή καθώς δεν έρχονται πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Η ζημιά είναι μεγάλη παντού. Πιστεύουν πως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν πηγαίναμε σε καραντίνα και ολικές απαγορεύσεις ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διάρκεια και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όταν λήξει αυτή η ιστορία θα είναι στο καλύτερο επίπεδο».


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. «Ανοσίας Αγέλης»: «Η Σουηδία είναι το μελλοντικό μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού»! Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «υποκλίθηκε» στην Σουηδία για την εφαρμογή της «ανοσίας της αγέλης» ως βασικού μοντέλου αντιμετώπισης του κορωνοϊού, «ταπώνοντας» όλους τους απίθανους εν Ελλάδα «επιδημιολόγους» των καναλιών και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
  Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, ειδικός Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού, εξαίροντας το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας από την σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι «Από τη Σουηδία μπορούν να αντληθούν αρκετά σημαντικά διδάγματα», περιγράφοντας το παράδειγμα της ως ένα «μελλοντικό μοντέλο στην προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα».
  Οχι από την Ελλάδα; Μάλλον όχι!
  Και συνέχισε:
  «Υπάρχει, νομίζω, η αντίληψη ότι η Σουηδία δεν έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και απλώς επέτρεψε στη νόσο να εξαπλωθεί. Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η χώρα έθεσε σε εφαρμογή μια πολύ ισχυρή δημόσια πολιτική για την κοινωνική αποστασιοποίηση και την προστασία των ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας. Η Σουηδία κάνει το καθήκον της στα τεστ».
  Πόση αξία έχει αυτά που δηλώνει τώρα ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ;
  Όση αξία είχαν οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης (Σ.Τσιόδρας και Α.Γεωργιάδης) ότι «Οι μάσκες δεν χρειάζονται ή είναι επικίνδυνες για την υγεία» στις 9 Απριλίου και μετά από είκοσι ημέρες δήλωναν ότι «Χωρίς μάσκες δεν πάμε πουθενά».
  Όση αξία είχαν οι... επικρίσεις του ΠΟΥ κατά του Ν.Τραμπ, όταν έκλεισε τα σύνορα με την Κίνα και έσωσε τις ΗΠΑ (γιατί οι ΗΠΑ παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών σώθηκαν από μια «σφαγή» άνω του μισού εκατομμυρίων ανθρώπων αν δεν έκλειναν τα σύνορα με την Κίνα).
  Ή όταν οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ δήλωναν ότι «Δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο» και «δεν είναι ένας επικίνδυνος ιός λόγω της χαμηλής μεταδοτικότητας και μειωμένης θνησιμότητας σε σχέση με τους SARS και MERS»» ή ότι «Δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό» στις 17 Φεβρουαρίου.
  Ομως αυτό δεν αλλάζει την ουσία: Η Σουηδία κατάφερε να εφαρμόσει αυτό που ελάχιστες χώρες θα μπορούσαν να κάνουν. Να έχουν «εδώ και τώρα» την έξαρση θνητότητας και να μην την μεταθέσουν στο μέλλον, υπονομεύοντας με επικίνδυνα για την κοινωνία, μέτρα περιορισμού των πολιτών, τα οποία θα πεθάνουν στις άλλες χώρες, ακριβώς λόγω της λήψης αυτών των μέτρων!
  Με αριθμό θανάτων περί τους 2.700 και των κρουσμάτων περί τους 22.000 (λόγω των συνεχών τεστ στην χώρα) προτίμησε να δει το πρόβλημα «στα μάτια».
  Χωρίς να έχει εμβολιασμένο τον πληθυσμό με το υποχρεωτικό εμβόλιο της φυματίωσης (το οποίο αποδείχθηκε τελικά το κρίσιμο στοιχείο διάσωσης από τον κορωνοϊό των χωρών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης -της Ρωσίας περιλαμβανομένης- αλλά και της Ελλάδας και Πορτογαλίας από το δυτικό μπλοκ).
  Ή χωρίς να έχει τις κλιματολογικές συνθήκες που διέσωσαν τις χώρες από την Ελλάδα και νοτιότερα, ζήτησε από τους πολίτες συγκεκριμένα πράγματα, αλλά δεν επέβαλε δικτατορία, όταν Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα κατάργησαν τα δημοκρατικά δικαιώματα στο όνομα «αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών».
  Όπου τις τρεις πρώτες, δεν τις έσωσε αυτή η κατάργηση των ελευθεριών.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην Ρωσία έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό τουλάχιστον 186 γιατροί και νοσηλευτές. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ "ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ".

  Στην Ρωσία έχουν πεθάνει τουλάχιστον 186 ιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, αριθμός που υποδηλώνει ότι η θνητότητα των ιατρών στην χώρα εξαιτίας του Covid-19, είναι κατά μέσο όρο 16 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι σε χώρες με συγκρίσιμα μεγέθη επιδημίας, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του γνωστού ρωσικού ιστότοπου Mediazona.

  Oι δημοσιογράφοι του ιστότοπου, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, έλαβαν ως βάση τον «Κατάλογο μνήμης» τον οποίο συνέταξαν Ρώσοι γιατροί και στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που πέθαναν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Στις 18 Μαΐου στον κατάλογο υπήρχαν 222 ονόματα ενώ στις 19 Μαΐου τα ονόματα είχαν φθάσει τα 241.

  Οι δημοσιογράφοι του Mediazona, αφαίρεσαν από τον κατάλογο 19 ονόματα: έξι γιατρούς από άλλες χώρες, επτά νοσηλευτές οι οποίοι δεν εργάζονταν κατά την διάρκεια της πανδημίας και έξι ακόμη των οποίων ο θάνατος δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Από τους εναπομείναντες 203, οι δημοσιογράφοι του Mediazona, διασταύρωσαν τα στοιχεία και επιβεβαίωσαν ότι από το κορωνοϊό πέθαναν 165 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ για 38 άτομα εκτός του «καταλόγου μνήμης» δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν τα στοιχεία.

  Ιδιαίτερα στον «Κατάλογο μνήμης» αναφέρονται τα ονόματα 34 γιατρών που πέθαναν από τον κορωνοϊό στο Νταγκεστάν. Ο υπουργός υγείας του Νταγκεστάν Τζαμαλουντίν Γκατζιιμπραήμοφ δήλωσε ότι από πνευμονία και τον κορωνοϊό πέθαναν περισσότεροι από 40 γιατροί. Με βάση την δήλωση αυτή, ο ρωσικός ιστότοπος θεώρησε και τα 34 περιστατικά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ως επιβεβαιωμένα. Παράλληλα το υπουργείο Υγείας του Νταγκεστάν ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δεν πεθάναν μόνο από πνευμονία και κορωνοϊό. Επίσης οι δημοσιογράφοι βρήκαν στοιχεία για ακόμη 8 γιατρούς τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στον «κατάλογο μνήμης».

  Κατά αυτόν τον τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους 138 θανάτους γιατρών και νοσηλευτικού προσοωπικού στις ρωσικές περιφέρειες (εκτός του Νταγκεστάν) που αναφέρονται στον «κατάλογο μνήμης» των 40 στο Νταγκεστάν και των οκτώ που δεν αναφέρονται στον κατάλογο, συμπεραίνεται ότι στην Ρωσία τουλάχιστον 186 άτομα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχασαν την ζωή τους την περίοδο της πανδημίας.

  Στις τέσσερις πρώτες θέσεις ως προς την θνητότητα των γιατρών , βρίσκονται η Μόσχα, τα περίχωρα της Μόσχας, το Νταγκεστάν και η Αγία Πετρούπολη. Περίπου το 50% των θανάτων αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό.

  Πηγή: ΑΠΕ
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...