Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ. ΤΗΝ ΥΨΩΣΕ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΙΖΑΣ. Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΗ ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ.


Η ελληνική σημαία κυματίζει σε κορυφή του Βόρειου Πόλου.


Αυτή είναι μια άγνωστη ιστορία, που αποτυπώνει την ηρωική προσπάθεια ενός Έλληνα ταξιδιώτη.
Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στη Γη, σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες, αλλά και το Νational Geographic Traveller, Mπάμπης Μπίζας περιγράφει πως ύψωσε στις 90° βόρειο πλάτος, την ελληνική σημαία.


Το γιγάντιο ελικόπτερο της ρώσικης πολιτικής αεροπορίας, που έχει ξεκι­νήσει πριν από 8 ώρες απ' τον πολικό σταθµό «Πρίμα» του Ακρωτηρίου Μπαράνοφ στη Σεβέρναγια Ζέµλια, ακουµπάει πάνω στην παγωμένη επιφάνεια του ωκεανού, σ' ένα γιγάντιο κοµµάτι επιπλέοντος πάγου. Από κάτω υπάρχουν 3500 µέτρα νερού.
Επάνω η κορυφή της Γης.
Ο Βόρειoς Πόλος!

 

Μέχρι τώρα ελάχιστοι ταξιδιώτες έχουν κατορθώσει να φτάσουν σ' αυτό το µα­κρινό και δυσπρόσιτο σημείο της Γης. Κι όσοι ήρθαν, το κατάφεραν χάρη στα ρώσικα πυρη­νοκίνητα παγοθραυστικά που κάθε καλοκαίρι ανοίγουν δρόµο ανάµεσα στους αιώνιους πά­γους που αγκαλιάζουν τον Βόρειο Παγωµένο Ωκεανό, και φέρνουν µαζί τους µερικές δεκάδες αποφασισµένους ταξιδιώτες.Βόρειος Πόλος: Αποστολή εξετελέσθη - Carnet de Voyage ...

Έχει επισκεφθεί και τις 195 χώρες του πλανήτη. Ωστόσο όπως λέει ο Μπάμπης Μπίζας, η στιγμή που φωτογραφήθηκε με την ελληνική σημαία στον πάσσαλο που συμβολίζει τον άξονα της Γης στην Ανταρκτική ήταν το αποκορύφωμα μιας ζωής.
Αξιοζήλευτες για κάθε άνθρωπο που αγαπά τα ταξίδια είναι οι εμπειρίες ζωής που έχει αποκομίσει ο Μπάμπης Μπίζας, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα μας από τον Νότιο Πόλο και έγινε ο πρώτος Έλληνας που έχει ταξιδέψει και στο βορειότερο και στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη.
Η ελληνική σημαία κυματίζει σε κορυφή του Νότιου Πόλου.

 

Χριστίνα Φλαμπούρη: Η 31χρονη που ύψωσε την ελληνική σημαία στην ψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής 

Για το ορειβατικό επίτευγμα «7 Summits» μίλησε η πρώτη Ελληνίδα που το πέτυχε. Ονομάζεται Χριστίνα Φλαμπούρη, είναι 31 ετών και στις 6 Ιανουαρίου 2020  ύψωσε την ελληνική σημαία στην ψηλότερης κορυφής της Ανταρκτικής.
«Όπως ο περισσότερος κόσμος, δεν είχα καλή σχέση με το ύψος. Δεν είχα αυτοπεποίθηση, ήμουν ντροπαλό κορίτσι... Ακόμα πριν από πέντε χρόνια, σε μια εκδρομή αναρρίχησης, φοβόμουν να πατήσω στην άκρη μιας πλαγιάς και σήμερα έχω καταφέρει να πατήσω στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου» ανέφερε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η αλπινίστρια.
«Δεν είμαι επαγγελματίας αθλήτρια, και όμως ο αλπινισμός πλέον είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μου. Είναι μια αγάπη που με ύψωσε μέχρι τις επτά κορυφές του κόσμου» αναφέρει και συνεχίζει: «Ο συνδυασμός του 7 Summits με την επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την πρώτη στιγμή είχα την στήριξη τόσο της πολυεθνικής εταιρίας στην οποία εργάζομαι, όσο και της οικογένειας μου».
Στην ερώτηση πώς νιώθει όταν στέκεται εκεί ψηλά, απαντά: «Είναι απερίγραπτη αίσθηση: Νιώθω δυνατή σαν τον Θεό και ταυτόχρονα (αδύναμη) σαν το μυρμήγκι».
Η ιστορία της Χριστίνας Φλαμπούρη εμπνέει στο να κυνηγήσουμε τις δικές μας «κορυφές». Η δική της διαδρομή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 με την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το Elbrus (5.642 μέτρα) στη Ρωσία. Συνεχίστηκε στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο (5.895μ.) στην Τανζανία, στην ψηλότερη της Β. Αμερικής, το Denali (6.194μ.) στην Αλάσκα, την ψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας, το Carstensz Pyramid (4.884 μέτρα) στην Παπούα και την ψηλότερη της Νοτίου Αμερικής, την Aconcagua (6.962μ.) στην Αργεντινή. Τον Μάιο του 2019 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ (8.848μ.), ενώ παράλληλα, εκτός project, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στην κορυφή Λότσε, την τέταρτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου.
«Η ιδέα του 7 Summits με γοήτευσε εξαρχής, γιατί έχει έναν μεγάλο συμβολισμό: αντικατοπτρίζει την πορεία προς την κατάκτηση των προσωπικών “κορυφών” του καθένα και προάγει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο» επισημαίνει. 

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι στην αποστολή έγινε ταυτόχρονα και η πρώτη Ελληνίδα που πατάει στον Νότιο Πόλο, ακολουθώντας μια πορεία 111 χιλιομέτρων με τα ορειβατικά σκι ως το νοτιότερο σημείο του κόσμου.

«Όταν με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με τον ισχυρό άνεμο της περιοχής, σκαρφάλωσα στο Vinson Massif στα 4.892 μέτρα υψόμετρο και κατόρθωσα να συμπεριληφθώ στη μικρή λίστα των 70 μόνο γυναικών παγκοσμίως που έχουν πετύχει το project, ένοιωσα υπερηφάνεια όχι μόνο για μένα που το κατάφερα, αλλά περισσότερο γιατί έγινα η πρώτη Ελληνίδα έως τώρα σε αυτήν την λίστα» σημειώνει.
Το 7 Summits θεωρείται το υπέρτατο ορειβατικό επίτευγμα καθώς περιλαμβάνει την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου και μέχρι σήμερα το έχουν καταφέρει περίπου 400 άνθρωποι συνολικά. Η Χριστίνα, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, κατόρθωσε να ολοκληρώσει το project παγκόσμιας αναγνώρισης μόλις σε 3,5 χρόνια.
«Είμαι πολύ ευτυχισμένη», λέει και εξηγεί «το ''7 Summits'' ήταν για μένα κάτι πολύ παραπάνω από ορειβατικό project, ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα κι αυτό επιβεβαιώνει την πεποίθηση μου ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Η Χριστίνα Φλαμπούρη δηλώνει ότι θα ήθελε να προσφέρει στους νέους στα σχολεία -και όπου αλλού αυτό θα ήταν χρήσιμο- την εμπειρία της για την καταπολέμηση του άγχους, της μελαγχολίας και ακόμα της κατάθλιψης από την οποία πάσχουν δυστυχώς σήμερα πολλοί νέοι. «Η επιθυμία μου να ξεπεράσω τους φόβους, με οδήγησε στα βουνά σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής, να εξοικειωθώ με το ύψος και την αίσθηση του απέραντου κενού» λέει.
«Η πορεία του καθένα προς την κατάκτηση των προσωπικών ''κορυφών'' θα μπορούσε να ονομαστεί ''εσωτερική'' ορειβασία» εξηγεί η Χριστίνα και δηλώνει έτοιμη να συναντήσει μαθητές και φοιτητές, ακόμα και παιδιά του δημοτικού, για να τους μιλήσει για τις εμπειρίες που έζησε όχι μόνο στα μονοπάτια προς τις κορυφές βουνών, αλλά και στα μονοπάτια της αυτογνωσίας και της προσπάθειας να ξεπεράσει τους φόβους και τις αμφιβολίες για τις ικανότητές της.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...