Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. ΕΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑ.


 

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Αποσύρθηκαν ENI & TOTAL από το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ - Λευκωσία-Αθήνα έμειναν μόνες με την... Άγκυρα.

 Οριστικά και επίσημα πλέον ENI & TOTAL ανέβαλαν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, «λόγω κορωνοϊού και πτώσης τιμών του πετρελαίου» αλλά όποια και αν είναι η αιτιολογία είναι η Άγκυρα εκείνη η οποία κερδίζει.
Για την απόσυρση των δύο μεγάλων πετρελαϊκών που ακολούθησαν τα βήματα της Exxon Mobil.
Πριν λίγες ημέρες στο ίδιο οικόπεδο πραγματοποίησε γεωτρήσεις το τουρκικό «Γιαβούζ».

 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», οι εταιρείες απέστειλαν σχετική επιστολή, την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας πως οι προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις, σε τεμάχια της ΑΟΖ, αναβάλλονται για το 2021 λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Στην επιστολή αναφέρεται πως η κοινοπραξία δεν ακυρώνει προγραμματισμένα έργα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ κάτι που για τη Λευκωσία θεωρείται, υπό τις περιστάσεις, θετική εξέλιξη αλλά επί της ουσίας, η Άγκυρα πλέον δηλώνει κατοχή και προχωράει σε τετελεσμένες ενέργειες, συνεπώς το ερώτημα είναι: Για να επιστρέψουν Γάλλοι και Ιταλοί θα πρέπει να αποχωρήσουν οι Τούρκοι, ή κάποιος να τους «πετάξει» έξω...
Οι ΕΝΙ και TOTAL με βάση τους σχεδιασμούς θα ξεκινούσαν εργασίες από το τεμάχιο 6 και εντός του 2020 θα πραγματοποιούσαν άλλες δυο γεωτρήσεις σε άλλα τεμάχια που τους έχουν παραχωρηθεί. 
Στην αναβολή των εργασιών για το ερχόμενο καλοκαίρι έχει προχωρήσει και η ExxonMobil η οποία επίσης μετακίνησε δυο γεωτρήσεις που θα πραγματοποιούσε στο τεμάχιο 10 για το 2021. 
Το «προσωρινά» μπορεί να σημαίνει για πάντα από την στιγμή που «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού».
Συνεπώς η προκλητική εντολή της Άγκυρας για επιστροφή του γεωτρύπανου Yavuz στα διεθνώς οριοθετημένα και συμβατικά παραχωρημένα από την Κυπριακή δημοκρατία στην Γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI-TOTAL θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και, μάλιστα εν μέσω του Ραμαζανιού μόνο τυχαία δεν δόθηκε.
Η Άγκυρα έσπευσε αμέσως να καλύψει το κενό που άφησαν οι μεγάλες δυνάμεις ίσως και με σκοπό.
Αποστέλλοντας το γεωτρύπανο η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα!
Θέλει επίσης να δείξει πως τα σχέδιά της ουδόλως αναβάλλονται λόγω του κορωνοϊού όπως πολύ θα ήθελαν να πιστεύουν το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα και τα εγχώρια ΜΜΕ.
Πέρασε στα πολύ ψιλά ότι για πρώτη φορά τουρκικό σκάφος παρεμβαίνει σε οικόπεδα γαλλοϊταλικών συμφερόντων μετά την σύμπραξη των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών.
Μέχρι να ανέβουν πάλι οι τιμές του πετρελαίου πολλά μπορούν να έχουν γίνει και πολλά μπορούν να συμβούν. Μέχρι του χρόνου ποιος ζει και ποιος πεθαίνει...

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...