Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΛΟΓΕΡΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝΔΙΑ: « ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΥΤΕ ΑΟΖ».

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ ΚΡΕΣΕΝΤΣΙΟ ΣΑΝΤΖΙΛΙΟ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ: «Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΜΩΑΜΕΘΑΝΟΥΣ». 


 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
στον κ. Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον κ. Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια
      Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι στα τεμάχια 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αδειοδοτημένα στην ιταλική ΕΝΙ και στην γαλλική ΤΟΤΑL έχει εισέλθει τουρκικό ερευνητικό πλοίο με σκοπό να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις, Ρόδου  και, προσέξτε!, νότια της Κρήτης, όπως ασφαλώς θα έχετε συνειδητοποιήσει τί σημαίνει για την Τουρκία (και, αντιθέτως, πολύ περισσότερο για την Ελλάδα) η «Συμφωνία» Ερντογάν/ας-Σαράτζ η οποία κόβει στη μέση την ελληνική ΑΟΖ ουσιαστικά ακυρώνοντας την ολοσχερώς!
  Σχετικά με τη Κύπρο, για όσο αφορά την Ελλάδα, είναι φανερό πως και εσείς ακολουθείτε – λίαν κακώς, ομολογουμένως – τη τραγική, και θα έλεγα εγκληματική, καραμανλική ρήση «η Κύπρος κείται μακράν»,


 μη μπορώντας ή μη θέλοντας να κατανοήσετε πως το συμφέρον της Ελλάδας, στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, βρίσκεται σε μια όσο γίνεται πιο στενή στρατιωτική σύνδεση με τη Κύπρο μέσα στα πλαίσια μιας ενεργούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και αμυντικής αλληλοσυνδρομής με το Ισραήλ, η μόνη ικανή να δημιουργήσει το πιο ισχυρό ανάχωμα στη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
     Δεν ξέρω αν ίσως κάποιος τρίτος «μεγάλος φίλος» σας σάς απαγόρευσε αυτή τη τριπλή συμφέρουσα συμμαχία και εσείς, πειθήνια υπαγόμενοι τη δεχθήκατε ή αν πρόκειται μόνο για δική σας εθνική επιλογή, λανθασμένη βεβαίως και αντιπαραγωγική, απ’ την οποία μόνο σκοτούρες θα έχετε.
     Όσο για την Ιταλία και Γαλλία στη Κύπρο, τί να πω; Πρόκειται για χώρες τελείως γελοίες, για κλάματα και για φτύσιμο (συγγνώμη την έκφραση, λίγο «διπλωματική»), ανυπόληπτες, ψεύτικες, μηδαμινές, σκέτοι παλιάτσοι μπροστά στις τουρκικές αυθαιρεσίες.  
Σκέτη ντροπή για το ανθρώπινο είδος.
     Εδώ όμως προέχει η Ελλάδα, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η Ελλάδα και πρωτίστως θα πρέπει να ενδιαφέρει ΕΙΔΙΚΑ και εσάς!
     Η «ιστορία» είναι πασίγνωστη, και «διηγώντας ‘την’ να κλαίς», παραφράζοντας τα λόγια του  μεγάλου Εθνικού Ποιητή σας Διονύσιου Σολωμού.
     Θα ξέρετε ασφαλώς ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και μάλλον στον κόσμο που συνεχίζει να έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ., και σίγουρα θα μάθατε πως προ ημερών ένας Τούρκος στρατιωτικός ζήτησε μάλιστα η Ελλάδα να ορίσει τα χωρικά της ύδατα στα 3 ν.μ.!
     Όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο Τούρκος τόσο πολύ αποθρασύνθηκε γιατί εσείς, Έλληνες κυβερνώντες, του δώσατε αυτό το δικαίωμα εγκαταλείποντας παντελώς σε τρίτους τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα διεθνή συμφέροντα της πατρίδας σας παραιτούμενοι από κάθε πράξη υπεράσπισής τους.
     Θα ξέρετε επίσης πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν σχεδίασε και δεν τοποθέτησε σε χάρτες τις γεωγραφικές συντεταγμένες  της υφαλοκρηπίδας της, ποτέ δεν έστειλε κανέναν σχετικό έγγραφο στον ΟΗΕ, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου, και ποτέ δεν δήλωσε/διεκδίκησε/προέβαλε/απαίτησε διεθνώς την οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα της.
     Θα ξέρετε ακόμα πως η Ελλάδα είναι απ’ τις ελάχιστες χώρες, αν όχι η μόνη, χώρα παγκοσμίως που δεν ανακήρυξε ποτέ την ΑΟΖ της, ούτε και μερίμνησε ποτέ να  κοινοποιήσει τις σχετικές συντεταγμένες βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε και να την οριοθετήσει με διμερείς συμφωνίες ή σε διεθνή δικαστήριο.
     Αυτό σημαίνει ένα μόνο πράγμα, τραγικό και βαρύτατο για το παρόν και το μέλλον της χώρας, δηλαδή:   όλος ο κόσμος στον πλανήτη γνωρίζει πως η Ελλάδα δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα  και γνωρίζει πως δεν διαθέτει ούτε ΑΟΖ!
     και δεν τις διαθέτει όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά απλούστατα γιατί ποτέ δεν ενήργησε έτσι ώστε να υπάρξουν σε διεθνή επίπεδο και Οργανισμούς τα απαιτούμενα ντοκουμέντα που να πιστοποιούν 
την νόμιμη erga omnes ύπαρξη και ισχύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, έχοντας βεβαίως υπόψη πως, μετά τον UNCLOS, η έννοια της υφαλοκρηπίδας «απορροφήθηκε» μέσα στην επικρατούσα και πληρέστερη έννοια της ΑΟΖ.
     Αλλά δυστυχώς όχι μόνο αυτό! Πριν από οτιδήποτε άλλο η Ελλάδα, επιπλέον, θέλησε να μείνει εγκλωβισμένη  ΚΑΙ  στα στενά όρια των 6 ναυτικών μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης της, μια φοβερή φυλακή μέσα στην οποία ασφυκτιά και δεν τολμά να αποτινάξει δήθεν γιατί η Τουρκία θα της κάνει έναν απίθανο πόλεμο! Γελοίο!
     Υποθέτω πως, ασφαλώς, θα έχετε συνειδητοποιήσει τί σημαίνουν για την Ελλάδα τα 6 ν.μ. όπως και πόσα, πέρα αυτών των 6 ν.μ., δικαιώματα χαρίζετε σε όλους τους άλλους, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως στους Τούρκους.
     Να δούμε λοιπόν εν συντομία και πρακτικώς τί σημαίνουν:
1) έξω από τα 6 μίλια και 1 μέτρο (σχετικά) αρχίζουν τα διεθνή ύδατα, αν δεν κάνω λάθος, δηλαδή τα ύδατα όχι πια ελληνικά, αλλά των πάντων, στα οποία η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιοδοσία.
2)  έξω από τα 6 μίλια και 1 μέτρο(σχετικά) μπορούν όλοι οι ξένοι, αλλά βέβαια και οι Έλληνες, ψαράδες να ψαρέψουν εκείνα που ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι «ελληνικά ψάρια» – και μαζί τους και οι Τούρκοι ψαράδες.
3)  έξω από τα 6 μίλια και 1 μέτρο(σχετικά) μπορούν να έρθουν όλοι οι ξένοι,  και οι Τούρκοι μαζί, να κάνουν έρευνες, γεωτρήσεις, κλπ.
     Εάν αυτό το τελευταίο συμβεί κάποια στιγμή, εσείςη Ελλάδατί θα κάνετε;
     Αυτοί θα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, μιας και τα ελληνικά εθνικά ύδατα «σταματούν» στα 6 μίλια απ’ τις ακτές, πέραν των οποίων όλα τα «ύδατα» παύουν να είναι ελληνικά εθνικά και γίνονται διεθνή, για όλο τον κόσμο.
     Ή μήπως θα πάτε να τους διώξετε φωνάζοντας πως βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή στην ελληνική ΑΟΖ; Μα ούτε αυτό μπορείτε να κάνετε γιατί στα διεθνή ύδατα όλοι έχουν το δικαίωμα να μείνουν, να εργαστούν, όπως και να τα εκμεταλλευτούν, αν θέλουν, αρκεί να μην προξενούν βλάβες στο θαλασσινό περιβάλλον απέναντι απ’ τις ελληνικές ακτές, πέρα των 6 ν.μ.
     Αν θυμάστε, κάτι τέτοιο έχει συμβεί πριν από κάποιους μήνες και το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν μπορούσε παρά απλώς  να παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο που έκοβε βόλτες στην ελληνική ΑΟΖ.  Για τους λόγους που είπαμε παραπάνω, δεν είχε καμία νομιμοποίηση για να το διώξει!
     Τί θα κάνετε λοιπόν; Χωρίς να έχετε ποτέ οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, ανακηρύξει ΑΟΖ, κλεισμένοι μέσα στον ζουρλομανδύα των 6 μιλίων, τα διεθνή ύδατα θα τα βαφτίσετε ξαφνικά ελληνικά χωρικά ύδατα;
     Στα ιταλικά υπάρχει μιας ρήση πολύ εκφραστική για την περίπτωσή μας: darsi la zappa sui piedi, δηλαδή με τη τσάπα να χτυπάς εσύ ο ίδιος τα πόδια σου!
     Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, όλη αυτή η «ιστορία» που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει και επιμελώς συντηρήσει, έχει σαν κάκιστη συνέπεια να έχετε αφήσει την Ελλάδα στο έλεος των πάντων στον ίδιο τον χώρο των δικών της διεθνών δικαιωμάτων, και προπαντός στο έλεος της Τουρκίας που κατάλληλα επωφελείται,
     και σαν συνέπεια επίσης να έχετε βρει τον σίγουρο τρόπο για να χάσει η Ελλάδα τα πάντα, τραυματικά, απαξιωτικά, ανεπανόρθωτα.
     Δεν απολύτως έχει καμία έννοια να μιλάτε τελείως στείρα για Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας και συνάμα να μην εφαρμόζετε ποτέ αυτό το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Ποιον λοιδορούμε; Τους ξένους; Τους Τούρκους; ή τους Έλληνες;
     Απ’ την άλλη πλευρά, θα πρέπει μάλλον να είναι απίθανο να διαθέτετε κάποια συγκεκριμένη ή όχι λαϊκή εξουσιοδότηση να πραγματοποιήσετε αυτή τη πολιτική που με τον καιρό όλο και περισσότερο καταστρέφει τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας σας  με τη δική σας βούληση ή, ακόμη τρισχειρότερο, ίσως υπό τις «προτροπές» φίλων και εχθρών.
      Υφαλοκρηπίδα ναι, αλλά πρώτιστα ΑΟΖ είναι λοιπόν η μόνη καλή, σωστή, επείγουσα κατεύθυνση  και λύση – κόντρα σε καλούς και κακούς, σε φίλους και μη, αλλά και – αν θέλετε – κόντρα στον ίδιο σας τον εαυτό, το πιο δύσκολο ίσως, αλλά και αξιέπαινο.
      θαυμάσια ευκαιρία τώρα να προχωρήσετε στον δρόμο της ελληνικής Τιμής και Αξιοσύνης.
                                                                                  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
                                                                                Ελληνιστής, συγγραφέας
ΥΓ. 1.  Διαβάστε, παρακαλώ, το άρθρο των Θ. Καρυώτη-Α. Συρίγου στο SlPress.gr «Ευρωπαϊκή θαλάσσια στρατηγική – Όσο να ‘ρθει η ΕΕ να φέρει την ΑΟΖ», 4.5.2020 και το άλλο του Θ. Καρυώτη στο HellasJoyrnal.com «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις ελληνικές θάλασσες: ως απάντηση στην επιθετική Τουρκία», 6.5.2020.  Και δράστε ανάλογα!
ΥΓ.2.   Και κάτι άλλο διαφορετικό από το θέμα της επιστολής, ωστόσο συναφές με την 3η απ’ το τέλος παράγραφό της: δεν σας λέει τίποτα η ανάρτηση του Δημάρχου Μύκης (ενός υποτίθεται ελληνικού δήμου στη Θράκη): «Μα πώς  να μην αισθανθείς περήφανος (για την Τουρκία);!».
ΥΓ.3.  Τέλος, πώς γίνεται και αναγνωρίζετε την δήθεν κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του ας-Σαράτζ που παραμένει στην εξουσία μόνο με την στρατιωτική βοήθεια των Τούρκων, ορκισμένων εχθρών της Ελλάδας, και των  τζιχαντιστών του ISIS που αιματοκύλησαν τη Συρία; Δίνετε νομιμότητα και νομιμοποίηση στους υπονομευτές της Ελλάδας και στους φανατικούς ισλαμιστές αποκεφαλιστές;!
Δένδιας: Σε βάθος χρόνου η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
 
Ανδρέας Πιμπίσιης

 
Σε βάθος χρόνου και χωρίς να υπάρχει βιασύνη θα συζητήσουν Αθήνα και Λευκωσία την οριοθέτηση της Ελληνικής και της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έθεσε χθες, μέσα από δηλώσεις του, το χρονικό πλαίσιο των κινήσεων που μπορεί να γίνουν μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών της χωρών σ’ ό,τι αφορά οριοθέτηση ΑΟΖ.
Σε συνέντευξή του στον σταθμό Real ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, ενώ κάποια στιγμή θα αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την Κύπρο και θα επανέλθει στη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος και με την Αλβανία. Επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει επιλέξει καταρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ και τη συζήτηση με την Αίγυπτο και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις ξεκαθαρίζοντας πως η Αθήνα δεν θα ακολουθεί την πολιτική της έντασης που επιδιώκει η Άγκυρα. «Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας», σημείωσε ο Ν. Δένδιας. «Εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς». «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία.

Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής τη μορφής. Η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση, θα οδηγήσει σε επιδείνωση», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου».
Όσον αφορά στα Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει διαχρονική επιλογή την επέκταση της επιρροής της και της παρουσίας της στα Βαλκάνια και τελικά της εισόδου όλων των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και στο πλαίσιο αυτό ασκεί διαχρονικά μια πολύ έντονη πολιτική ως η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων. «Η έξοδος από την κρίση επιτρέπει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα καθεστώς προσπάθειας παρουσίας σε όλες αυτές τις χώρες», υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η πολιτική μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αναφοράς και για την Τουρκία, να της δείξει δηλαδή πώς μια χώρα επιχειρεί να ασκήσει την επιρροή της προς θετική κατεύθυνση και όχι προς αρνητική, όπως κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Φιλελεύθερος
“Επιθυμούμε μη στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία”… τόσα λάθη σε μια φράση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας είπε πρόσφατα ότι «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία», συμπληρώνοντας «Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα». Κατά τη γνώμη μου η δήλωση αυτή είναι αποκαλυπτική των αυταπατών, των ψυχολογικών απωθήσεων, αλλά και των φόβων της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στην τουρκική απειλή.

ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ

Ερωτώ λοιπόν:
1. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ο αδύνατος έχει επιλέξει τον τρόπο και το πεδίο σύγκρουσης; Δηλαδή, αν αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ισχυρό επιλέξει τη στρατιωτική αντιπαράθεση, είναι δυνατόν να την αποφύγουμε επειδή απλώς δεν συμφωνούμε; Όταν έλθει πάντως αυτή η ώρα, ο μόνος τρόπος να αποφύγεις τη σύρραξη είναι να συνθηκολογήσεις με τις απαιτήσεις του αντιπάλου.
2. Μήπως η δημόσια δήλωση ότι για την Ελλάδα η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι μια παγίδα που θέλει να αποφύγει, είναι μια δήλωση φόβου και ηττοπάθειας που οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα; Ο δρόμος που δείχνουμε στην Τουρκία είναι σαφής: αν δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία εμείς για να τα ανατρέψουμε θα πρέπει να κάνουμε πόλεμο, θα μπορεί συνεχώς να κερδίζει έδαφος στις διεκδικήσεις της «με το ξίφος στη θήκη».
3. Η Ελλάδα επικαλείται διαρκώς – και καλά κάνει – το Διεθνές Δίκαιο για να στηρίξει τις θέσεις της. Ερώτηση: Η ίδια η Ελλάδα άραγε εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο; Γιατί σήμερα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει ασκήσει τα δικαιώματά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 νμ και ανακήρυξη ΑΟΖ;
4. Μήπως τελικά δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω; Μήπως δηλαδή οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες απλώς επιζητούν μια εύσχημη παράδοση, με τρόπο που να είναι «πολιτικά ορθός»; Ας πούμε μέσω Χάγης; Και είναι σίγουροι ότι εκεί θα τελειώσουν τα πράγματα; Ή μήπως τότε ακριβώς θα αρχίσουν; Γιατί όπως μας έχει πει και ο «παππούς Θουκυδίδης», οι «ισχυροί προχωρούν μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η δύναμη τους και οι αδύναμοι υποχωρούν μέχρι εκεί που τους επιβάλλει η αδυναμία τους».
5. Με αυτές τους τις πρακτικές οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες οδηγούν την Ελλάδα σε ήττα χωρίς πόλεμο ή σε ήττα με πόλεμο. Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση το δραματικό είναι ότι τις συνέπειες όλων αυτών θα τις πληρώσει μια γενιά που δεν θα φταίει. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
www.defencepoint.gr


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια :

 1. ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ». Tουρκικά ΜΜΕ:… Ο ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΕΣΤΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ». Τουρκικά ΜΜΕ: Η ακύρωση της «Καταιγίδας» είχε συμφωνηθεί από τις 15 Απριλίου μεταξύ Ακάρ και Παναγιωτόπουλου
  Η άσκηση «Καταιγίδα» την οποία το ΥΠΕΘΑ θεωρούσε ότι η πραγματοποίησή της ήταν δεδομένη και ακυρώθηκε μια ημέρα πριν ξεκινήσει, είχε συμφωνηθεί από τις 15 Απριλίου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αναφέρουν τουρκικές πληροφορίες.
  Σύμφωνα με αυτές, η ακύρωση της άσκησης συμφωνήθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Τούρκου ομόλογού του Χουλουσί Ακάρ σε κατ ιδίαν επικοινωνία που είχαν στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 15 Απριλίου.
  Τώρα σε ότι αφορά τις δικαιολογίες που προέταξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτές ποικίλουν από τον κορωνοϊό μέχρι την επίτευξη κλίματος εμπιστοσύνης με την Τουρκία. (Από το 1974 τουλάχιστον η Αθήνα δεν λαμβάνει παρά συνεχώς μέτρα για την «επίτευξη κλίματος εμπιστοσύνης»).
  Σημασία έχει ότι δεν έχει διατυπωθεί κανένας ξεκάθαρος λόγος για πιο λόγο αυτή αναβλήθηκε παρά μόνο συγκεχυμένες και αντικρουόμενες δηλώσεις.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σκόπια: Υπό κατάρρευση η τοπική οικονομία στο Μοναστήρι λόγω της απουσίας Ελλήνων.
  "Ο κορωνοϊός επιβεβαίωσε ότι η εύθραυστη τοπική οικονομία του Μοναστηριού/Μπίτολα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία των Ελλήνων πολιτών", γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.
  Στο Μοναστήρι ως παραμεθόρια πόλη, κάθε μέρα υπήρχαν πολλοί επισκέπτες από την Ελλάδα, οι οποίοι λόγω της εγγύτητας, έρχονται λόγω των χαμηλότερων τιμών σε πολλές υπηρεσίες και προϊόντα.
  Αγόραζαν στις τοπικές μπουτίκ, ήταν επισκέπτες σε εστιατόρια και καφετέριες, γέμιζαν τα κομμωτήρια και τα σαλόνια ομορφιάς. Αλλά λόγω των κλειστών συνόρων, η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς.
  «Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι πολύ ακριβές στη χώρα τους, οι τιμές είναι υψηλότερες εκεί. Εδώ άφηναν χρήματα, πήγαιναν στα κομμωτήρια, στα κουρεία, πήγαιναν στην παμπ, στην πιτσαρία, στο εστιατόριο, στο καφενείο, στο ζαχαροπλαστείο. Η πόλη είχε ζωή, λέει ο Ντίμτσε Ιβανόφσκι που έχει το στούντιο κομμωτικής «Carmen-Bitola»
  Οι Έλληνες επισκέπτες χρησιμοποιούν επίσης πλήρεις υπηρεσίες σε οδοντιατρικά γραφεία σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι στη χώρα τους.
  Τώρα οι γιατροί του Μοναστηριού λένε ότι θα πρέπει να επιβιώσουν χωρίς τους Έλληνες ασθενείς τους
  -«Ορισμένοι συνάδελφοι προσανατολίζονται αποκλειστικά στη συνεργασία με τους Έλληνες, έτσι είναι στο Μοναστήρι, στη Γευγελή. Θα βρίσκονται εντελώς εκτός εργασίας μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, λέει ο Γκότσε Μπεϊκόφσκι, οδοντίατρος.
  Οι έμποροι στην αγορά της πόλης του Μοναστηριού, επίσης, λένε ότι με την κρίση, ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά η απουσία Ελλήνων καταναλωτών είναι αισθητή.
  -«Αγόραζαν λαχανικά, έρχονταν τα Σάββατα και τις Κυριακές. Τώρα με αυτήν την κρίση, έχουν εξαφανιστεί, είπε ένας έμπορος στην αγορά της πόλης.
  Οι μικρές επιχειρήσεις στο Μοναστήρι βρίσκονται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, λένε οι ιδιοκτήτες.
  «Οι τοπικές επιχειρήσεις στο Μοναστήρι, ειδικά ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων πολιτών, θα αισθανθούν με τον καιρό τις συνέπειες αυτής της κρίσης.
  Αυτό που σήκωνε, επίσης, λίγο την τοπική οικονομία ήταν η παραδοσιακή επιστροφή των ομογενών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η GOOGLE ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΥΟΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ. (PRONEWS).
  Δεκάδες αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες -όχι της Αριστεράς όμως- μεγαλύτερης ή μικρότερης επισκεψιμότητας, καθώς και blogs, κατέβασε στην Ελλάδα από την πλατφόρμα της η Google, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.
  Οι ιστοσελίδες εξαφανίστηκαν ολικά, χωρίς καμία προειδοποίηση από το discover του googlenews, ενώ τα blogs διαγράφηκαν από την πλατφόρμα της Google.
  Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων η αντιπολιτευτική θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδικά σε ότι αφορά την αυταρχική συμπεριφορά προς τον Τύπο που έχει επιδείξει τους τελευταίους μήνες με αφορμή την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
  Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει από την Κρατική Ασφάλεια μετά από εντολή εισαγγελέα, προκαταρτικές έρευνες κατά εκδοτών για «fake news», βασικά των άρθρα που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση. Ποινικές έρευνες που έχουν «κοινό τόπο» ότι την προηγουμένη ημέρα υπήρξαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που τις προανήγγειλαν. Προφανώς από σύμπτωση.
  Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την απόλυση Γ.Τράγκα από τα Parapolitika FM, είναι πλέον κάτι παραπάνω από σαφές ότι οδεύουμε άμεσα προς εκλογές, εντός του θέρους...
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...