Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944, ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΝΗΝΑ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ. ΟΧΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΤΙΝΑ. ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΑΤΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΚΕΙ;


Ο  Ανδρέας Στίγγας  στα  Κομνηνά,  μπροστά  στην προτομή της μητέρας του,  που εκτέλεσαν οι βούλγαροι κατακτητές.  Η  πλατεία  φέρει το όνομα της εκτελεσθείσης  από  τους  βουλγάρους  «Πλατεία Κυριακής Στίγγα».


Στην φωτογραφία  οι εκτελεστές  Βούλγαροι  καμαρωτοί,  με τα κεφάλια των δύο  Ελληνόπουλων.


 
 ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ  ΣΤΙΓΓΑ,  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΘΡΑΚΗ.  ΤΟΥΦΕΚΙΣΤΗΚΕ  ΑΠΟ  ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ  ΚΡΑΥΓΑΖΟΝΤΑΣ:  ΖΗΤΩ  Η  ΕΛΛΑΣ. 
«Και δέκα παιδιά να είχα, θα τα έστελνα στο βουνό, να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδος».


Στα Κομνηνά Ξάνθης, οι κάτοικοι του χωριού, θα ξαναζήσουν την Παρασκευή  12 Ιουνίου 2020, τις τρομακτικές σκηνές, όταν οι Βούλγαροι κατακτητές, εκτέλεσαν  κατοίκους του χωριού και περιέφεραν κομμένα κεφάλια ανταρτών και παιδιών στην πλατεία, δείχνοντας τα στους συγγενείς τους ενώ στη συνέχεια λεηλάτησαν και  πυρπόλησαν τα σπίτια τους.
Σαν σήμερα  πριν απο 76 ακριβώς χρόνια, στα Κομνηνά Ξάνθης.  Η στάση μιας ηρωίδας μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα φώναξε «Ζήτω η Ελλάς» κι έπεσε αιμόφυρτη στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού από τα πυρά των Βουλγάρων εκτελεστών. Συγκέντρωσαν 800 από τους κατοίκους των Κομνηνών Ξάνθης στην πλατεία του χωριού κι έστησαν απέναντί τους τα πολυβόλα για να τους εκτελέσουν.
Ήταν 12 Ιουνίου 1944, όταν ο βουλγαρικός στρατός κατοχής συγκέντρωσε τους περίπου 800 κατοίκους των Κομνηνών στην πλατεία, τους έβαλαν να καθίσουν καταγής, έστησαν τα πολυβόλα στραμμένα πάνω τους και περιέφεραν τα κομμένα κεφάλια δύο ανταρτών και δύο παιδιών 16 και 20 ετών ( Κωστάκη Παπαδόπουλο και Νίκο Σιδηρόπουλο) και ζητούσαν να τα αναγνωρίσουν.

Γράφει ο Τάσος Κοντογιαννίδης

Προηγήθηκαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Έξω από τα Κομνηνά συνέλαβαν τον 20χρονο αντάρτη Νικόλαο Σιδηρόπουλο και τον 16χρονο τροφοδότη Κώστα Παπαδόπουλο και μέσα στο χωράφι του τον 50χρονο Δημήτριο Στίγκα. Τους βασάνισαν αγρίως για να αποκαλύψουν τα κρυσφύγετα των ανταρτών. Στο τέλος τους εκτέλεσαν, έκοψαν και τοποθέτησε τα κεφάλια τους σε σάκο και τα κατέβασαν στην πλατεία.
Ένας αξιωματικός κρατώντας τα από τα μαλλιά, περιέφερε τα κομμένα κεφάλια και ρωτούσε τους γονατιστούς κατοίκους αν τα αναγνωρίζουν…
Στο τέλος ο αποσπασματάρχης διέταξε τα πολυβόλα να ετοιμαστούν, αλλά την υστάτη στιγμή ματαιώθηκε η ομαδική εκτέλεση κατόπιν παρεμβάσεως ενός ρώσου στρατιωτικού γιατρού.  Την ίδια ώρα στρατιώτες λεηλατούσαν και πυρπολούσαν τα σπίτια του χωριού.
Τελικώς, μέσα από το πλήθος, οι Βούλγαροι ξεχώρησαν την σύζυγο του εκτελεσθέντος Δημητρίου Στίγκα, Κυριακούλα, την οποία δίκασαν και καταδίκασαν σε θάνατο μπροστά στους χωριανούς με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή είχε δύο γιούς αντάρτες τον Κώστα και τον Ανδρέα.
 « Και δέκα παιδιά να είχα, θα τα έστελνα στο βουνό, να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδος» βροντοφώναξε η Κυριακούλα.

Με κομμένη ανάσα όλοι ακούν τον αποσπασματάρχη να διατάζει ενα λοχία με δύο στρατιώτες να πάρουν θέση στο εκτελεστικό ασπόσπασμα.
Ο αποσπασματάρχης ρωτά την Στίγκα αν θέλει να της κλείσουν τά μάτια.
– Οχι ! φώναξε εκείνη θυμωμένα. Και όταν δόθηκε το σύνθημα επί σκοπόν, με όση δύναμη είχε, βροντοφώναξε:
– Ζήτω η Ελλάς ! Αμέσως ακούσθηκαν οι ριπές των όπλων και η ηρωϊκή γυναίκα σωριάστηκε, στην άκρη της πλατείας…
Υπάρχει μια προϊστορία για την Κυριακούλα. Ενα χρόνο πριν, ο βούλγαρος κοινοτάρχης πήγε με στρατιώτες στο σπίτι της για να συλλάβουν το γιό της Κώστα που κατέβηκε κρυφά από το βουνό για τρόφιμα. Εκείνη, όχι μόνο τους εμπόδισε αλλά τους συγκράτησε με νύχια και με δόντια, για να βρει ευκαιρία ο γιός της να πηδήσει από το παράθυρο και να διαφύγει.
Με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία και αντίστασης κατά της αρχής, οδηγήθηκε σε δίκη στη Φιλιππούπολη, όπου παραδόξως αθωώθηκε ! Στην αγόρευσή του ο Βούλγαρος εισαγγελέας είπε ότι σαν μάνα έκανε ό,τι κάνει μια κλώσσα να σώσει τα κλωσσόπουλά της…
Ετσι η Στίγκα αθωώθηκε από ένα Δικαστήριο, αλλά καταδικάστηκε σε θάνατο από ένα πρόχειρο με συνοπτικές διαδικασίες στην πλατεία των Κομνηνών, την οποία κοσμεί σήμερα η προτομή της…
Εβδομηνταέξι χρόνια μετά, στα Νεστοχώρια της Ξάνθης, αλλά και σ΄ ολη την Αν. Μακεδονία και Θράκη, οι κάτοικοι περιμένουν, χρόνια τώρα, μια «συγγνώμη» από τη βουλγαρική κυβέρνηση για τα εγκλήματα που έκαναν συμπατριώτες τους στη διάρκεια της κατοχής 1941-44. Σφαγές, εκτελέσεις, πυρπολήσεις κατοικιών και άλλες ακατονόμαστες κτηνωδίες. Ζητούν μία συγγνώμη, την οφείλει «για να αναπαυθούν οι ψυχές των νεκρών μας», λένε οι κάτοικοι.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



1 σχόλιο :

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...