Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ». Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ «ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ». «Ο τουρκικός κίνδυνος δεν αντιμετωπίζεται με απραξία και αναβλητικότητα, αλλά με γενναιότητα, αποφασιστικότητα και διαχρονική εθνική διπλωματική και στρατιωτική στρατηγική». Ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι «έχει έλθει η στιγμή να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα που παίρνει στα σοβαρά την εθνική της ασφάλεια: με υποχρεωτική θητεία στα 18, έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, δημιουργία πραγματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατάργηση των βλακωδών διαδικασιών για την αγορά εξοπλισμών σε επείγουσα βάση, αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να λογαριάζει κανείς το πολιτικό κόστος».

ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.


Κοιτάξτε  ένα  «πρωθυπουργό»  για  τα  πανηγύρια  που  θα  εφαρμόσει  «Εθνική  Στρατηγική».  Ένα  κιπά του βάλανε και  του  είπαν  να σταθεί για λίγο ακίνητος,  για  να ολοκληρωθεί η τελετή. Ο  πρωθυπουργός  της  «Εθνικής  Στρατηγικής»,  κατάφερε να του πέσει, δεν  μπορούσε  να το πιάσει, έκανε  διάφορες  επικύψεις,  χειρονομίες  και  μορφασμούς   μπροστά  στο  μνημείο,  με  αποτέλεσμα  να  καταστρέψει  την τελετή.  Η ματιά της κοπέλας με την πουκαμίσα όλα τα λεφτά.


ΜΕ  ΠΟΙΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ  ΘΑ  ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ  "ΕΘΝΙΚΗ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ";
  
 ΤΟ  ΕΡΩΤΗΜΑ  ΤΩΝ  «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ»:  
Ποια   επικεφαλής  πρόσωπα  θα υλοποιήσουν την προτεινόμενη   «Εθνική  Στρατηγική»;  Τα   γνωστά  καλομαθημένα,  αδούλευτα,   ανίκανα  και  κωμικά  τέκνα  της  οικογενειοκρατίας;  Είναι  δυνατόν  ο  
εικονιζόμενος  «πρωθυπουργός»  κάποιας  χώρας,  που  με   την  στάση  και  συμπεριφορά  του  προσβάλει  ένα  μουσείο  και   έμμεσα  ένα  ολόκληρο  λαό  (δεν  έχει  καμία   σημασία  το   συγκεκριμένο  μουσείο  και  ο  λαός  αλλά  η  στάση  ενός   πρωθυπουργού),   να  εφαρμόσει  οποιαδήποτε  σοβαρή  Εθνική  
Στρατηγική;  Αξιόλογοι  σοβαροί  αναλυτές,  μην  ξεφεύγετε  από   την  ερώτηση.  Είναι  άμεση  ερώτηση  και  αξιώνει  μία  άμεση   απάντηση.  Και  μην  το  προσπερνάτε,  ότι  είναι  ένα  ατυχές   συμβάν.  Δεν  είναι  έτσι.  Η  εικόνα  εκφράζει  παραστατικά  μία   ολόκληρη  ψυχολογία  και  φιλοσοφία,  μία  στάση  (κατάσταση  
ή  παράσταση)  ζωής. 
Δυσαρμονία λόγων και πράξεων,  

του  Στέφανου  Μάνου.  

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  22.06.2020

Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.

Με απασχολεί και με ανησυχεί μια δυσαρμονία. Δεν ξέρω αν είναι πραγματική ή φαινομενική. Θα προσπαθήσω να σας την παρουσιάσω. Στόχος μου είναι να βοηθήσω.

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» έχει φιλοξενήσει δεκάδες επώνυμα άρθρα ειδικών αλλά και αρθρογράφων της για τις κλιμακούμενες τουρκικές ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στον Εβρο και στη Θράκη. Με κάθε ευκαιρία. Από ό,τι διαβάζω, ο πρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Χωρίς όμως συνομιλίες πώς επιλύεις διαφορές; Το ερώτημα όλων είναι: Πού το πάει η Τουρκία;

Προετοιμάζεται μεθοδικά για να διεκδικήσει δυναμικά κάτι που είναι δικό μας; Αποκλείεται, λένε μερικοί. Ελλάδα και Τουρκία ανήκουμε στο ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι. Δεν μπορεί η Τουρκία να χτυπήσει την Ελλάδα. Αλλά τότε γιατί ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια για εξοπλισμούς που στρέφονται κατά της Ελλάδας; Γιατί οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου με αεροπλάνα και drones; Γιατί η συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη που παραβιάζει προκλητικά την ΑΟΖ της Ελλάδας νότια - νοτιοανατολικά της Κρήτης; Γιατί η προώθηση των προσφύγων στον Εβρο; Γιατί η έξαψη του εθνικιστικού πάθους με την Αγια-Σοφιά;
Γιατί τόσα άλλα;
Γιατί τα κάνει αυτά ο Τούρκος; Για να περνά η ώρα; Για να πετάει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, που δεν έχει;

Δικαιολογείται η ανησυχία, διότι η Τουρκία εννοεί συνήθως όσα λέει. Η κυβέρνησή μας απαντά ψύχραιμα. Στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες. Και στο γεγονός ότι οι σύμμαχοί μας αναγνωρίζουν το δίκιο των θέσεών μας. Δυστυχώς όμως η Ιστορία διδάσκει ότι στις διεθνείς σχέσεις, πριν από το δίκιο, έρχονται τα συμφέροντα. Και όσο και αν μου κακοφαίνεται, η πραγματικότητα είναι ότι ισχυρά συμφέροντα συνδέουν την Τουρκία με τους μεγάλους μας «φίλους». Δεν περιμένω λοιπόν πολλά από αυτούς τους «φίλους».

Αν ίσα μ’ εδώ συμφωνείτε μαζί μου και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συμφωνείτε, τότε έχουμε μια στέρεη βάση για να εξηγήσουμε την ανησυχία μας. Και να αναδείξουμε μια δυσαρμονία που βαθαίνει την ανησυχία μας.

Την περασμένη Κυριακή ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε στην «Κ» ότι «έχει έλθει η στιγμή να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα που παίρνει στα σοβαρά την εθνική της ασφάλεια: με υποχρεωτική θητεία στα 18, έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, δημιουργία πραγματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατάργηση των βλακωδών διαδικασιών για την αγορά εξοπλισμών σε επείγουσα βάση, αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να λογαριάζει κανείς το πολιτικό κόστος».
Γιατί γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι παίρνουμε στα σοβαρά την εθνική μας ασφάλεια; Φαντάζομαι επειδή διαπιστώνει, όπως τόσοι άλλοι, ότι δεν την παίρνουμε στα σοβαρά. Συμφωνώ μαζί του. Αυτή είναι η δυσαρμονία! Προβάλλουμε την αποφασιστικότητά μας απέναντι στην Τουρκία, αλλά οι πράξεις μας σε ό,τι αφορά την αμυντική μας θωράκιση δεν επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας. Αλλα λέμε και άλλα κάνουμε. Τι μηνύματα στέλνουμε;

Θα παραθέσω μερικά παραδείγματα, χωρίς ιεράρχηση, για να αποκτήσετε και σεις αίσθηση των προβλημάτων.
Το Ναυτικό υποστηρίζεται (πρέπει να υποστηρίζεται) από «ναυτικά ιπτάμενα μέσα» αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ), ελικόπτερα (Ε/Π) και drones – τα οποία εξοπλισμένα με τις κατάλληλες συσκευές/όπλα δρουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Τα μέσα αυτά επιτρέπουν την ασφαλή δράση των ναυτικών μονάδων επιφανείας καλύπτοντας μεγάλες περιοχές έρευνας, σε μικρό χρόνο, με αποτέλεσμα αφενός την εξοικονόμηση αριθμού πλοίων επιφανείας και ανθρώπινου δυναμικού, αφετέρου την έγκαιρη ροή πολύτιμων πληροφοριών.

Η Ελλάδα είχε παραλάβει λίγο πριν από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 2000 έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Lockheed P-3Β Orion, που παροπλίστηκαν το 2009 λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης και αδυναμίας της ΕΑΒ να τα συντηρήσει. Εκτοτε και για δέκα ολόκληρα χρόνια το Ναυτικό εκινείτο κατά κάποιον τρόπο στα τυφλά, όντας ίσως το μοναδικό πολεμικό ναυτικό στη Μεσόγειο που δεν διέθετε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το 2019 επισκευάστηκε - εκσυγχρονίστηκε ένα P-3Β που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές πτήσεις. Τα υπόλοιπα είναι άγνωστο πότε θα παραδοθούν σε επιχειρησιακή χρήση. Το ζήτημα με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας έχει χαρακτήρα υψηλής προτεραιότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικού Επιτελείου. Είναι όμως ακόμη σε εκκρεμότητα.
Για τα P-3Β έχουν ληφθεί περί τις 60 αποφάσεις ΚΥΣΕΑ, ΣΑΓΕ, ΑΝΣ, με ισάριθμα πρακτικά και δεκάδες υπογραφές. Ανησυχούμε, αλλά δεν καταλήγουμε σε αποφάσεις που εφαρμόζονται. Γιατί; Η ΕΑΒ είναι χρεοκοπημένη. Οχι τώρα, εδώ και χρόνια. Καταβροχθίζει λεφτά των φορολογουμένων. Οταν τη χρειαζόμαστε, δηλώνει αδυναμία. Η κυβέρνηση συμπληρώνει το πρώτο έτος της ζωής της. Τι έκανε για την ΕΑΒ; Τίποτε το αποτελεσματικό, εξ όσων γνωρίζω. Οφείλει να την ιδιωτικοποιήσει. Επειγόντως. Οποιος την αγοράσει πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερος να επιλέξει ποιο και πόσο προσωπικό θα κρατήσει. Προέχει η άμυνα της Ελλάδας, έπονται οι ψήφοι των ημετέρων.

Στις 30.09.2019 ο Πάνος Λασκαρίδης αναρωτήθηκε στην «Κ» αν είμαστε σοβαροί σε ό,τι αφορά την άμυνά μας απέναντι στην Τουρκία. Προφανώς δεν είμαστε. Κατέληξε σε πέντε συμπεράσματα/απαιτήσεις αλλαγών. Εκ τούτων, τίποτε μέχρι στιγμής δεν έγινε. Γι’ αυτό έθεσε ξανά παρόμοιο ερώτημα ο Αλέξης Παπαχελάς.

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο Σκαραμαγκάς έχει σημασία διότι, σε σωστά χέρια, μπορεί να καλύψει μια ποικιλία αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής. Οι ενδείξεις όμως είναι ότι στην κυβέρνηση δεν βιάζονται. Μια υπόθεση τριών μηνών, όπως πάει, θα ξεπεράσει τους δεκαπέντε!

Μήπως είναι καλύτερη η κατάσταση με την ΕΛΒΟ; Με τη ΛΑΡΚΟ; Η ΕΛΒΟ είναι σε εκκαθάριση από το 2014! Η ΛΑΡΚΟ έχει κοστίσει στους φορολογουμένους περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο! Λεφτά που θα μπορούσαν να δοθούν στους αρχηγούς των επιτελείων για να αγοράσουν ανταλλακτικά και να «ζωντανέψουν» μονάδες και οπλικά συστήματα που είτε είναι ακινητοποιημένα είτε λειτουργούν πλημμελώς επειδή ακριβώς λείπουν απαραίτητα ανταλλακτικά.

Η κυβέρνηση είναι κληρονόμος πολλών δυσωδών δομών. Στις πιο πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί πλέγματα συμφερόντων που αποτελούνται από εργαζομένους, συνδικαλιστές και προμηθευτές. Η εξυγίανση αναπόφευκτα θα θίξει αυτά τα συμφέροντα. Πρέπει να τα θίξει, να τα εξοντώσει. Καμιά περαιτέρω καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.
Ο τουρκικός κίνδυνος δεν αντιμετωπίζεται με απραξία και αναβλητικότητα, αλλά με γενναιότητα, αποφασιστικότητα και διαχρονική εθνική διπλωματική και στρατιωτική στρατηγική.

Στέφανος Μάνος

ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΜΗΝ  ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ  ΚΑΝΕΝΑ  Να  πού  γράφει  ο  "πρωθυπουργός"  τα  παιδιά  του  Ελληνικού  Λαού:  στα  παλιά  του  τα  παπούτσια.
 

  ΠΟΥ  ΓΡΑΦΕΙ  Ο  ΤΣΙΠΡΑΣ  ΤΗΝ  ΣΗΜΑΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟΝ  ΕΘΝΙΚΟ  ΜΑΣ  ΥΜΝΟ;
Το στιγμιότυπο είναι από εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που η Αναστασία Ζανη αρχίζει να τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους με πρώτο τον πρέσβη των ΗΠΑ, στέκεται προσοχή και βάζει το δεξί του χέρι στο μέρος της καρδιάς. Για τους Αμερικανούς η απόδοση τιμής στη σημαία και η στάση του σώματος κατά το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Την ίδια στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός δεν στέκεται προσοχή και κρατά τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά του.
Τότε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου φαίνεται να του δείχνει κάτι. Πιθανότατα κάποιον συνεργάτη του πρωθυπουργού που βρίσκεται εκτός πλάνου αριστερά (και αν προσέξετε εμφανίζεται ένα δάχτυλο που δείχνει προς τον πρωθυπουργό) και μετά ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να διορθώνει κάπως τη στάση του σώματός τους.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  Υ.Γ.

     Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020


ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΦΛΩΡΟ....ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΙ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΤΙ ΠΡΑΤΤΕΙΣ.

Γράφει ο Λύκαστρος :

Διάβαζα ΕΔΩ ότι η Ινδία τροποποιεί τους κανόνες εμπλοκής σε όλη την χώρα και ότι οι στρατιώτες της θα μπορούν να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων. Τι κάνει την Ινδία να πιστεύει ότι σε έναν αγώνα με όπλα, θα έχει καλύτερη τύχη από την προηγούμενη αιματηρή συμπλοκή με την Κίνα;; Τι πιστεύει ότι θα αλλάξει με την χρήση πυροβόλων όπλων;;; Απολύτως τίποτε.!!
Όλα αυτά φυσικά είναι για εσωτερική κατανάλωση, για να κοιμίζουν τους Ινδούς , κάτι σαν τις δηλώσεις Φλώρου σε εμάς εδώ. Όλο αυτό είναι ένα  αξιολύπητο αστείο...απο την στιγμή που ένας Ινδός στρατηγός αρχηγός του στρατού της Βόρειας Περιφέρειας ζήτησε από την κινεζική πλευρά να σταματήσει τις εχθροπραξίες.


Η Ινδία θα έπρεπε να μην μιλάει και να σταματήσει τις φανφάρες και σαν τους Αιγύπτιους να πάνε να κάνουν καμμία παρέλαση. Έχω στα χέρια μου στοιχεία και φωτογραφίες , οι οποίες αποδεικνύουν πως ο κινεζικός στρατός (PLA) κατατρόπωσε τους Ινδούς. Θα ανεβάσω μόνο μια φωτογραφία  , και απο σεβασμό προς τους νεκρούς στρατιώτες έχω καλύψει τα πρόσωπα τους. Στρατιώτες που δεν σεβάστηκε ο σκατιάρης Μόντι και τους έστειλε να πάνε να πεθάνουν (ενώ γνώριζε την κατάληξη) αντιμετωπίζοντας έναν πάνοπλο κινεζικό στρατό , και κυρίως οι Κινέζοι ήταν εφοδιασμένοι με εξοπλισμό πολέμου υψηλών βουνών. Οι Ινδοί δεν είχαν καμμία μα καμμία πιθανότητα, έτσι όπως πήγαν. Σε αυτήν την φωτογραφία υπάρχουν πάνω από 40 νεκροί στρατιώτες Ινδοί, ο πραγματικός αριθμός όμως των νεκρών είναι 63 στρατιώτες , 170 τραυματίες, και μόνο 3 θύματα από πλευράς Κινέζων. Ο Ινδικός στρατός είναι εξοπλισμένος λές και θα πάει στον Β'Π.Π , κοιτάξτε τα αμερικάνικα κράνη που φορούν που είναι από τον Β'Π.Π.
Όλο αυτό ας γίνει ένα μάθημα σε κάθε Φλώρο..και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η Ινδία είναι μια τριτοκοσμική χώρα η οποία ΛΙΜΟΚΤΟΝΕΙ. Και ο Μόντι έστειλε αυτούς τους αναλφάβητους και πεινασμένους στρατιώτες να πεθάνουν για το τίποτε. Η Ινδία και η κάθε χώρα διοικείται από εγκαταστάτες της CIA ή της μιας Βασιλικής Σεληνιακής φράξιας.
Όταν ο Φλώρος βγαίνει και λέει φανφάρες...καλά θα κάνει να μπορεί να πράξει και αυτά που λέει...διότι οι Έλληνες πλέον δεν θα ματώσουμε  για ξένα συμφέροντα, κανενός "συμμάχου". Όποιος θέλει να καταστρέψει την Τουρκία να το κάνει μόνος του, να στείλει τα δικά του παιδιά, να πεθάνουν όπως οι Ινδοί στρατιώτες στην φωτογραφία.

Σαφώς και θα υπερασπιστούμε τα πάτρια εδάφη μας, από κάθε ξένη επιβουλή, όχι όμως με τον τρόπο που θα σου πούνε, και όχι εκεί που θέλουν αυτοί.....δεν θα  ξανά ματώσουμε όπως το 1922 και το 1974 και να μας την φέρουν οι "σύμμαχοι"....απλά ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ.
Το θέμα είναι αν τολμά να τα στείλει , αλλά και αν τα στείλει ποια θα είναι η στάση των μεγάλων παικτών που ουσιαστικά αυτοί διευθύνουν το παιχνίδι. Ο κάθε Τσαβούσογλου ή ο κάθε Δενδιας και Φλώρος ,ότι και να λένε χεσμένους τους έχουν.


Η ελληνική αποτροπή καταρρέει επειδή απουσιάζει η αναγκαία πολιτική βούληση για την δυναμική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων.

 H νέα εθνική ήττα αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση και απλώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν ανώδυνο τρόπο για να μας τη σερβίρει... 

Ο στόχος είναι να καθίσουμε με τους Τούρκους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο βεβαίως θα παρουσιαστεί ως η μόνη ρεαλιστική λύση.

Όσο κι αν προσπαθώ να πιστέψω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει πραγματικά να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας απέναντι στις ιταμές τουρκικές προκλήσεις, δυστυχώς δεν πείθομαι. Είναι πάρα πολλές οι ενδείξεις που με καθιστούν απαισιόδοξο. Το ύφος και ο τόνος των δηλώσεων των κυβερνητικών παραγόντων δεν συνάδουν με το ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα που θα έπρεπε να εκπέμπει η χώρα μας προκειμένου να αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις.
Ουσιαστικά η ελληνική αποτροπή έχει καταρρεύσει διότι είναι πασιφανές ότι απουσιάζει η αναγκαία πολιτική βούληση για χρήση στρατιωτικής βίας σε περίπτωση που απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι Τούρκοι υπουργοί που ακούν τον Πέτσα, τον Δένδια ή τον Παναγιωτόπουλο να απαντούν με βαρετή προβλεψιμότητα στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Ελλάδα αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με την υπεκφυγή «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», απλώς γελάνε μαζί μας και προχωρούν ακάθεκτοι τα σχέδιά τους.

Λυπάμαι πολύ για την εικόνα που δίνει σήμερα η Ελλάδα διεθνώς, και για την κατάντια στην οποία έχει οδηγηθεί από την ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και από την άρνηση των πολιτικών ταγών της διαχρονικά να αντιληφθούν τι συμβαίνει στη γειτονιά μας και στον κόσμο και να διδαχτούν από τα ιστορικά παραδείγματα. Θα ήμουν ο πρώτος που θα χειροκροτούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη αν διαπίστωνα ότι τη διακρίνουν η σοβαρότητα και η αποφασιστικότητα. Δεν διακατέχομαι από στείρα αντιπολιτευτική διάθεση. Δεν μου αρέσει να γκρινιάζω ούτε να γίνομαι μάντης κακών. Δεν θα ήθελα καθόλου να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μου, αλλά δεν μπορώ να κλείσω και τα μάτια στην πραγματικότητα και να υποκριθώ ότι όλα πάνε μια χαρά και δεν τρέχει τίποτα. 

Δυστυχώς, όλες οι ενδείξεις με οδηγούν στο θλιβερό συμπέρασμα πως η συνθηκολόγηση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και η φινλανδοποίησή της, έχουν ήδη συμφωνηθεί παρασκηνιακά μέσω της μυστικής διπλωματίας. Δεν μπορώ να ερμηνεύω διαφορετικά τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ούτε τα περιστατικά ξεδιάντροπης κοροϊδίας εκ μέρους των κυβερνώντων όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έγινε τίποτα με τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρεΐς» τον Ιανουάριο και με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους στον Έβρο τον Μάιο. Πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας». Η κρίσιμη λέξη εδώ είναι το «πάντοτε» - πράγμα που σημαίνει πως ό,τι κι αν κάνει η Τουρκία σε βάρος μας, δεν θα έχει απολύτως καμία επίπτωση και κανένα κόστος για αυτή, αφού εμείς «πάντοτε» θα συζητάμε μαζί της σαν να μην τρέχει τίποτα. Επομένως γιατί να μην αποθρασυνθεί η Τουρκία σε βάρος μας; Αλλά και ο υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα, σχετικά με τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου για «διάλογο με την Ελλάδα» και πιθανή συμφωνία για τις ΑΟΖ, πως «αν η Τουρκία θέλει μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που έχουμε συνάψει με την Ιταλία, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε».

Μερικές από τις ενδείξεις που μου δείχνουν ότι παίζεται πολύ άσχημο παιγνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού, είναι οι εξής: 

1) Οι απόψεις και η ιδεολογία των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που έχει επιλέξει ο Μητσοτάκης να τον περιστοιχίζουν και τους οποίους βεβαίως ακούει. 

2) Οι επανειλημμένες δηλώσεις τόσο του Μητσοτάκη όσο και του Δένδια ότι όχι μόνο δεν πιστεύουν στη χρησιμότητα της στρατιωτικής ισχύος ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αλλά τη θεωρούν αναχρονιστική. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε προσφάτως πως «δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες». Ο Δένδιας επανέλαβε επίσης στις 14 Ιουνίου ότι «η Ελλάδα είναι φιλειρηνική χώρα και δεν κατατάσσει τη χρήση στρατιωτικής βίας στις επιλογές της». Τι μήνυμα στέλνουν άραγε αυτές οι δηλώσεις στους άρπαγες Τούρκους; Ασφαλώς όχι το μήνυμα της αποφασιστικότητας. 

3) Πριν λίγες μέρες ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δήλωσε ξεκάθαρα σε στρατιωτικούς συντάκτες πως «είναι πολιτική επιλογή της χώρας να μην αντιμετωπίζονται με πυρά οι καθημερινές τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, επειδή δεν παράγουν ποτέ αποτέλεσμα όσο δεν υπάρχει κατοχή σε έδαφος». Δηλαδή αποκάλυψε ότι η πραγματική «κόκκινη γραμμή» των ελληνικών κυβερνήσεων (αν όντως υπάρχει) είναι η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων σε κατοικημένο ελληνικό έδαφος - σε κάθε άλλη περίπτωση η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι δεν αξίζει το ρίσκο να αντιδράσει στρατιωτικά. Ακόμη κι αν οι Τούρκοι πετούν καθημερινά πάνω από τα νησιά μας ή αγκυροβολούν δίπλα στις ακτές μας, αυτό κρίνεται ότι «δεν παράγει αποτέλεσμα». Και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται συνεπώς ότι τα περί υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι απλώς φληναφήματα. 

4) Παρ' ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει δηλώσει πως «ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, θα συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος» και ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα αντιδράσει», διάφοροι έγκριτοι διεθνολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, διαχωρίζουν την αντίδραση της Ελλάδας ανάλογα με το είδος της τουρκικής πρόκλησης. Υποστηρίζουν πως η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα να παρεμποδίσει ένα ξένο ερευνητικό σκάφος να κάνει μετρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας διότι πλέει εντός διεθνών υδάτων, και ότι ΜΟΝΟ αν η Τουρκία αγγίξει καθ' οιονδήποτε τρόπο τον βυθό εντός της υφαλοκρηπίδας μας θα δικαιούμαστε να την εμποδίσουμε. Άρα η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη τη δικαιολογία για τη μη αντίδρασή της όταν οι Τούρκοι στείλουν ερευνητικό σκάφος στην υφαλοκρηπίδα μας.

5) Η Ελλάδα είναι μια χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, και οι πολιτικοί μας δεν λειτουργούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά ως τοποτηρητές ξένων συμφερόντων.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να διατάξει ελληνική κυβέρνηση τις ένοπλες δυνάμεις να ανοίξουν πυρ αν δεν πάρει πρώτα την έγκριση των Αμερικανών - και οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ να μας δώσουν μια τέτοια έγκριση διότι έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία ως σύμμαχό τους. 

6) Οι Τούρκοι αλωνίζουν επί 13 μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ με τα πλωτά τους γεωτρύπανα και βιάζουν συστηματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Ελλάδα, παρ' ότι είναι εγγυήτρια Δύναμη του νησιού, αδιαφορεί και δεν έχει πράξει το παραμικρό. 

7) Η Ελλάδα όχι μόνο δεν τόλμησε να παρεμποδίσει τη μεταφορά χιλιάδων μισθοφόρων μαχητών και τεράστιων ποσοτήτων οπλισμού από την Τουρκία στο καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη, παρ' ότι χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα το FIR Αθηνών και υπήρχε σαφής απόφαση του ΟΗΕ που μας έδινε το δικαίωμα να επέμβουμε, αλλά ούτε καν τόλμησε να άρει την αναγνώριση της κυβέρνησης Σάρατζ η οποία ξεκάθαρα διάκειται εχθρικά απέναντί μας.

Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι η νέα εθνική ήττα αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση και απλώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν ανώδυνο τρόπο για να μας τη σερβίρει. Ο στόχος είναι να καθίσουμε με τους Τούρκους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο βεβαίως θα παρουσιαστεί ως η μόνη ρεαλιστική λύση. Όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης «μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα (με τους Τούρκους) κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Φυσικά, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχει ήδη συμφωνηθεί στα κρυφά, και θα είναι η μεγαλύτερη στρατηγική και γεωπολιτική πανωλεθρία που θα έχει υποστεί η Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Θα αποδεχθούμε μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών στην ΑΟΖ, όπως κάναμε με την Ιταλία και όπως προτείναμε εμείς οι ίδιοι στην Αίγυπτο, και το κακόγουστο θέατρο της δήθεν αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει άδοξο τέλος. Αυτό θα είναι το «καλό σενάριο» όπου οι Τούρκοι θα πάρουν αυτά που ζητούν χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά. Το «κακό σενάριο» θα είναι να επιχειρηθεί να τρομάξει και να σοκαριστεί ο ελληνικός λαός με ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα προκαλέσει θύματα μόνο στην ελληνική πλευρά (διότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δοθεί άδεια στις ένοπλες δυνάμεις μας να απαντήσουν με πυρά στον εχθρό), ώστε να μας πουν μετά οι κυβερνώντες πως «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την Τουρκία ούτε είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε τους νέους μας σε έναν πόλεμο, άρα οι διαπραγματεύσεις είναι μονόδρομος». Οπότε πάμε σε διμερή διαπραγμάτευση και παθαίνουμε ακόμη χειρότερη πανωλεθρία από ό,τι στο «καλό σενάριο».

Για να ρίξουν όμως οι Έλληνες και οι Τούρκοι πολιτικοί στάχτη στα μάτια των αφελών και αδαών Ελλήνων, θα πρέπει να κάνουν αυτή τη νέα εθνική προδοσία (μετά από εκείνη της Μακεδονίας) να φανεί ως μία έντιμη και ισορροπημένη συμφωνία - και συνεπώς πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα δεν έδωσε μόνο αλλά πήρε και κάτι. Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα πάρει η Ελλάδα για την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της; Κυριολεκτικά, αέρας κοπανιστός. Από αυτά που βλέπω και ακούω τους τελευταίους μήνες εικάζω ότι το αντάλλαγμα που θα μας δώσουν οι Τούρκοι για τον ορυκτό πλούτο που θα μας αρπάξουν θα είναι η δέσμευσή τους ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει μουσείο και δεν θα γίνει τζαμί, και πιθανώς ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία έχει κλείσει από το 1971 - κάτι ανάλογο δηλαδή με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που έδιναν στους ιθαγενείς οι Ισπανοί κονκισταδόρες όταν τους άρπαζαν το χρυσάφι. Γι' αυτό βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να εντείνονται οι απειλές εκ μέρους των Τούρκων ότι τάχα θέλουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί, ώστε να μπορούν να πουν μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας ότι έκαναν κι αυτοί μία μεγάλη παραχώρηση από την πλευρά τους και να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό σε αγαστή συμπαιγνία με την ελληνική κυβέρνηση. Τίποτα από αυτά που κάνουν και λένε οι Τούρκοι δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν γίνεται στον βρόντο. Και βέβαια τα ελληνικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παίζουν καλά το παιγνίδι της μυστικής συμφωνίας εξάπτοντας το θυμικό των Ελλήνων ώστε να δεχτούν τελικά ως αντάλλαγμα τον κοπανιστό αέρα που θα μας δώσουν οι Τούρκοι.
Στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη, καλλιεργήθηκε μία αυτοκαταστροφική αντίληψη απέχθειας προς την στρατιωτική ισχύ!

ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ
Η Τουρκία θα εγκλωβιστεί στο δικό της Βιετνάμ, θα απομονωθεί διεθνώς και θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και αντίδραση. Τελικώς μία στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας θα μεταστραφεί σε μπούμεραγκ εναντίον της.
Το γνωστό ρωμαϊκό απόφθεγμα Si vis pacem, para bellum ισχύει παντού και πάντοτε, πολύ περισσότερο όταν διαπραγματεύεσαι με ένα κράτος που σέβεται την στρατιωτική ισχύ και όχι το διεθνές δίκαιο. Η από ελληνικής πλευράς πρόταξη της διεθνούς νομιμότητος, των κανόνων καλής γειτονίας, του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού κλπ. μόνον ως αδυναμία εκλαμβάνεται από την τουρκική πλευρά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1922-3 στην Λωζάννη μπόρεσε να επιβάλει μια συνθήκη στοιχειωδώς αξιοπρεπή για την Ελλάδα όχι μόνον λόγω της διπλωματικής του δεινότητος αλλά και διότι στην Δυτική Θράκη ο στρατηγός Θ.Πάγκαλος είχε συγκροτήσει θηριώδη στρατιά και απειλούσε με προέλαση προς την Κωνσταντινούπολη.
Δεκαετίες επίκλησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου από τους Έλληνες πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών, διπλωμάτες, διεθνολόγους κλπ. όχι μόνον δεν «εξημέρωσαν» την άλλη πλευρά αλλά απεναντίας την αποθράσυναν και την έπεισαν ότι η Ελλάς έχει λόγους να φοβάται μία αντιπαράθεση ισχύος. Η πολιτική κατευνασμού οδήγησε σε συνολική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Δυτική Θράκη, σε προσπάθεια δημόσιου εκφοβισμού και λεκτικής ταπείνωσης του ελληνικού κράτους και σε κάτι ακόμα χειρότερο: στην αποστασιοποίηση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσσίας και εν γένει της παγκόσμιας κοινότητας. Διότι τρίτα μέρη δεν θα υπερασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα, εάν το ίδιο το ενδιαφερόμενο κράτος εκπέμπει φόβο και ανασφάλεια.Ταυτόχρονα, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: στο εσωτερικό της χώρας, στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη, καλλιεργήθηκε μία αυτοκαταστροφική αντίληψη απέχθειας προς την έννοια της στρατιωτικής ισχύος. Το ενδεχόμενο ένοπλης υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας εξοβελίστηκε από τον ορίζοντα των δυνατών επιλογών ως πολιτικώς μη ορθό και στην θέση του υψώθηκαν διάφορα καλοπροαίρετα πλην εντελώς εξωπραγματικά ιδεολογήματα.
Τώρα που όλα αυτά έχουν βιαίως εξαερωθεί υπό το κράτος της ωμής και άμεσης πλέον τουρκικής απειλής, πρέπει έστω και την υστάτη ώρα η Ελλάδα να προετοιμαστεί και να δείξει ότι έχει προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί ενόπλως τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η λογική «να μην εκτραχύνουμε εμείς την κατάσταση» δεν έχει πλέον έννοια, αφού η κατάσταση εκτραχύνεται ούτως ή άλλως. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να εκπέμψει προς την Τουρκία δέσμη μηνυμάτων με το εξής κεντρικό μήνυμα: εάν επιχειρηθεί παραβίαση εισβολή είτε στην ξηρά είτε στην θάλασσα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά θα αμυνθεί αποτελεσματικά, σθεναρά και ανυποχώρητα. Η Τουρκία θα εγκλωβιστεί στο δικό της Βιετνάμ, θα απομονωθεί διεθνώς και θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και αντίδραση. Τελικώς μία στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας θα μεταστραφεί σε μπούμεραγκ εναντίον της.
Αν ελληνική κυβέρνηση λάβει συγκεκριμένα ορατά μέτρα με τα οποία θα δείξει ότι προετοιμάζεται σοβαρά για το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης (πχ. έκτακτη αύξηση της θητείας, μετακίνηση μονάδων σε επιθετική διάταξη, σοβαρή κινητοποίηση σε διπλωματικό επίπεδο κλπ.), τότε υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να το σκεφθεί δυό φορές. Η αποτροπή δεν γίνεται με λογίδρια ούτε με μπλόφες, αλλά εάν ο αντίπαλος πεισθεί ότι υπάρχει συνειδητή απόφαση για έμπρακτη και καταιγιστική απάντηση.
Πηγή: Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση το βιβλίο του «Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών: κοινωνία, ιδεολογία, οικονομία». ΤΑ ΝΕΑ έντυπη έκδοση (19/6/20)  geopolitics.iisca.eu15 σχόλια :

 1. ΠΡΕΣΒΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ: «ΑΦΟΥ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΣΑΣ».
  Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Marwan Toubassi προχώρησε σε ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Τουρκία για την σύναψη ΑΟΖ, στην οποία ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την είδηση.
  «Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη.
  Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ.
  Παρακαλούμε όλα τα ελληνικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικά όταν μεταδίδουν επίσημες θέσεις, διασφαλίζοντας ότι οι δηλώσεις δεν μεταφέρονται αποσπασματικά ή δεν παρουσιάζονται εκτός πλαισίου.
  Υπό το πρίσμα αυτό, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα ευρίσκεται πάντα στη διάθεση όλων των δημοσιογράφων και των Ελληνικών ΜΜΕ, και οποιεσδήποτε επίσημες θέσεις αφορούν στα ελληνικά παλαιστινιακά θέματα εκφράζονται μόνο από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών».
  Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα μίλησε σε τουρκικά ΜΜΕ για τη πρόθεση της Παλαιστίνης να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού στην ανατολική Μεσόγειο.
  Ειδικότερα, ο Φαέντ Μουσταφά φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Παλαιστίνη είναι ανοιχτή σε μνημόνιο με την Τουρκία στα πρότυπα του τουρκολιβυκού απαντώντας τα εξής σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ως Παλαιστίνη. Εργαζόμαστε για την σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες προκειμένου να επεκταθούν αυτές οι σχέσεις (Τουρκίας-Παλαιστίνης), συμπεριλαμβανομένης και μιας συμφωνίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Τουρκία».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Αθήνα πλέον χαράσσει στρατηγική παράδοσης μεγάλων τμημάτων -στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στην χειρότερη θα την παραδώσει ολόκληρη- της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τουλάχιστον προς την Αίγυπτο, αλλά και προς τη Τουρκία.
  Βασίζει, δε, την στρατηγική εθνικής υποχώρησης στο άρθρο 15 της περιβόητης Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ).
  Που στην ουσία αποτελεί ένα άρθρο που ακυρώνει όλη την Σύμβαση και γράφτηκε ειδικά για αυτό το λόγο: Να μπορεί να παρακαμφθεί όταν χρειαστεί...
  Άρθρο 15 Οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας μεταξύ κρατών με έναντι κείμενες ή προσκείμενες ακτές
  Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη.
  Η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά διαφορετικό τρόπο.
  Στην Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας τι έγινε; Αναγνωρίστηκαν «ιστορικά δικαιώματα» της Ιταλίας στο Ιόνιο για να μειωθεί η επήρεια των νησιών!
  Με αυτή την αιτιολογία όπως και με τις «ειδικές περιστάσεις» η Αθήνα θα επιχειρήσει να προβεί σε συμφωνία με την Αίγυπτο και εν τέλει με την Τουρκία στην οποία θα παραδίδει μεγάλο κομμάτι της δικής της κυριαρχίας.
  Να θυμίσουμε ότι, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες ελληνικές προτάσεις σε ότι αναφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης.
  Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του pronews.gr η Αίγυπτος θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο... καθόλου ΑΟΖ. Στην ουσία καμία απόλύτως διαφορά από ότι ζητάει η Τουρκία.
  Και υποτίθεται πως Τουρκία και Αίγπυτος έχουν κάκιστες σχέσεις και είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε άμεση σύγκρουση σε τρίτο έδαφος, στην Λιβύη. Κι όμως απαιτούν από την Ελλάδα ακριβώς τα ίδια πράγματα.
  Το Κάιρο επιμένει ότι η ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Qui si parrà la tua nobilitate

  Dante, Κωμωδία, Κόλαση 2, 9

  Γράφει ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

  Ακόμη ένα ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πρόσφατα στο Ισραήλ, με συνοδεία πολλών υπουργών και παρατρεχάμενων, πολλές φιλοφρονήσεις, ωραία γεύματα, λόγια που έσταζαν μέλι και χαμόγελα έως το αυτί. Ω ποια ευτυχία!

  Ασφαλώς αυτοί πέρασαν καλά, μόνο που εμείς δεν περάσαμε καλύτερα. Ένα ταξίδι μια απ’ τα ίδια. Ένα ακόμη ταξίδι που πήγε στράφι, απ’ ό, τι φαίνεται.

  Ο κ. Μητσοτάκης, για τα ουσιώδη πράγματα, για εκείνα που αναφέρονται στο στενό μέλλον ζωής της Ελλάδας και αφορούν άμεσα την ίδια την επιβίωσή της – Γιάννης πήγε, Γιάννης ήρθε, αν πιστέψουμε εκείνα που είδαμε και ακούσαμε.

  Τις πραγματικά σοβαρές συμφωνίες, τις συμφωνίες εμφανώς ικανές να δώσουν βαθιές ανάσες ασφάλειας και οξυγόνο σταθερότητας στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας – απ’ ό, τι φαίνεται πάλι δεν τις υπέγραψε, πάλι τις αμέλησε (ή μήπως του τις αμέλησαν;!) και πάλι, επιστρέφοντας στην Αθήνα, ξαναβρέθηκε στην πνιγηρή ατμόσφαιρα φόβου (ίσως και πανικού;) του αθηναϊκού πολιτικού κατεστημένου, ανασφάλειας και ψυχικής ταλάντευσης που προκαλούν οι τουρκικές πιέσεις, επιθέσεις και απειλές.

  Στο Ισραήλ, μέσα σε χαρές και πανηγύρια, μίλησαν και συμφώνησαν για επενδύσεις/επενδυτικά κεφάλαια, τουρισμό, οικονομικές σχέσεις, για γεωργία και ενέργεια ως και για κυβερνο-ασφάλεια – όλα τελείως δευτερεύοντα και θα έλεγα ανούσια, με ασήμαντη ουσία μπροστά στις χαλεπότατες καταστάσεις, προοπτικές, δυσκολίες, ενέργειες που μπορούν να εξελιχθούν με βαρύτατες συνέπειες για την Ελλάδα,

  συνέπειες που όλα αυτά που εμφανίζονται σαν τόσο ωραία projects, μπορούν κυριολεκτικά με μια μονοκοντυλιά να τα σβήσουν.

  Τουρισμός, επενδύσεις, κλπ., σίγουρα θεματολογίες πολύ θελκτικές για μια χώρα που περνά μια ήρεμη ζωή, μια χώρα που δεν κινδυνεύει από τίποτα και σκέφτεται μόνο πώς θα αυξήσει την ευημερία, ευτυχία και πλούτο του λαού της,

  όχι όμως για μια χώρα όπως η Ελλάδα που εξαιτίας της εγκληματικά φοβικής εξωτερικής πολιτικής της, εξαιτίας των τραγικών υποχωρήσεών της, εξαιτίας του θλιβερού διαχρονικού ενδοτισμού της, βρίσκεται τώρα στο χείλος μιας απύθμενης αβύσσου που απειλεί να ρίξει όχι τους πολιτικούς ταγούς, βέβαια, αλλά ολόκληρο το έθνος στην πιο μεγάλη δυστυχία της ιστορίας του.

  Εκπλήσσομαι που συνεχίζουν, πεισματικοί και δύσνοι, οι κυβερνώντες να μη βλέπουν – ή μήπως βλέπουν μα δε θέλουν;! – εκείνο που πρέπει να κάνουν υπερ-επειγόντως, έστω κι αν χρειαστεί να κοντραριστούν με φίλους και συμμάχους που συνήθως παίρνουν τα πάντα απ’ την Ελλάδα και δεν της δίνουν τίποτα, ή το πολύ-πολύ τα ωραία, αλλά νόθα λόγια και κούφια «υποστήριξης» και «αλληλεγγύης».

  Εκπλήσσομαι με πολλή δυσαρέσκεια που οι Έλληνες κυβερνητικοί υπεύθυνοι βλέπουν – όχι, δεν μπορεί, δεν είναι τυφλοί, ούτε χαζοί: βλέπουν πως πάνε «να φάνε την Ελλάδα», τη πατρίδα τους, πηγαίνουν να την ακρωτηριάσουν, να την αποσυνθέσουν,

  να την καταργήσουν εκ των έσω και εκ των έξω, να της πάρουν στεριές και θάλασσες – ναι, το βλέπουν, πρέπει να το βλέπουν, και μιλούν ακόμα για πράσιν’ άλογα και για κουραφέξαλα, αντί να αντιδράσουν ενεργά, με λόγια και με πράξεις, αντί να εφαρμόσουν σχέδια ανάσχεσης όποιων απειλών, αντί να ασκήσουν επιθετική διεθνή πολιτική που αρχικά θα σαστίσει τη Τουρκία και μετά θα της δείξει πως η Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολη, ξέρει να χτυπά, μπορεί και αντιλέγει με απτά αποτελέσματα.

  Πόσο χαρήκαμε με τα αντρίκια λόγια του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου! Και πάλι λίγα είπε. Όλοι σαν αυτόν θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στρατηγός ε.α. Η.Λεοντάρης: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην "Ώρα Μηδέν" με την Τουρκία, επίκειται η αναμέτρηση».
  Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του στρατηγού ε.α. Ηλία Λεοντάρη στη διαδικτυακή συζήτηση με την επικοινωνιακή χορηγία του pronews.gr που διοργάνωσε η American Hellenic Educational Progressive Association- AHEPA σε συνεργασία με το Mediterranean Council & Forum, την Κυριακή 21 Ιουνίου 20.00 και με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος- ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ».
  Τη συζήτηση συντόνισε η Γεωργία Πολυτάνου Στρατηγικός Νομικός και Οικονομικός Σύμβουλος Ενέργειας, προλόγισε και σχολίασε ο Ανδρέας Ζαπουνίδης Σύμβουλος Ασφαλείας & Community Liaison Consultant Energy and Defence Industry - Πρόεδρος του τμήματος ΑΗΕΡΑ HJ41 Καλαμαριάς.
  Ο στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, υποστήριξε πως επίκειται η αναμέτρηση με την Τουρκία και όσο κι αν προσπαθεί η Ελλάδα να το αποφύγει, έφτασε η «Ώρα Μηδέν».
  «Να προωθήσουμε τα δικά μας συμφέροντα κι ας δεχθούμε μια κίτρινη κάρτα, δεν πειράζει, είμαστε στην «Ώρα Μηδέν», ακόμη κι αν δεν είναι σήμερα, δεν μπορεί να είναι αργότερα από αύριο ή μεθαύριο. Η Τουρκία προσφέρει δώρα από αυτά που δεν έχει, θέλει να σταματήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, και μας έχει προειδοποιήσει για ότι θέλει να κάνει.
  Τα σκουπίδια κάτω από το χαλί παραμένουν σκουπίδια. Η Κύπρος περιμένει την Ελλάδα για την ΑΟΖ, πρέπει να δώσουμε άμεσα μία λύση γιατί στο μέλλον οι συνθήκες μπορεί να μην είναι ίδιες»
  Η τοποθέτηση αυτή του στρατηγού, πως δηλαδή σύντομα θα κληθούμε να αναμετρηθούμε με την Τουρκία, αντηχεί μία αίσθηση η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους γνωρίζουν κι αντιλαμβάνονται πράγματα, παρόλα αυτά δεν μεταδίδεται από το πολιτικό προσωπικό της χώρας - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- προς τους πολίτες.
  Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις τον κ.Γρίβα και Τσιβικό, οι οποίοι μίλησαν με τη σειρά τους για την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε ως προς την Τουρκία.
  Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας Αναπληρωτής Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Καθηγητής στο Τμήμα Τούρκικων και Ασιατικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέδειξε με ιδιαίτερες γεωστρατιγικές λεπτομέρειες, «...Η Τουρκία είναι μια εχθρική χώρα...θέλει να έχει την Κύπρο προτεκτράτο και να ακρωτηριάσει την Ελλάδα....όποιος τώρα ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο θα ελέγξει τις παγκόσμιες εξελίξεις...Έχουμε φτάσει στο σημείο της αλήθειας»
  Ο Σάββας Τσιβίκος, Ύπατος Ταμίας της ΑΗΕΡΑ τόνισε με ιδιαίτερη ένταση πως «...ότι κι αν συμβεί πρέπει να γίνει με το πνεύμα που διαχειρίστηκε η Ελληνική κυβέρνηση την πρόσφατη κρίση στον Έβρο....Η Ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων...Η ΑΗΕΡΑ είναι οι πρεσβευτές και επιτελεί τεράστιο έργο, με 600 τμήματα σε όλο τον κόσμο και στις πιο δύσκολες στιγμές του Ελληνισμού είμαστε παρόντες... είναι σε εγρήγορση και πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου...»
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕ….
  «Πρωτοβουλίες που ταυτίζονται με τις προτεραιότητες μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη και στον κόσμο» -σύμφωνα με το Έθνος- θέλει να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να απευθυνθεί στο «προοδευτικό» κοινό!
  Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, ο Κούλης «ανταποκρίθηκε θετικά και χωρίς δεύτερες σκέψεις στην πρόταση κυβερνητικών στελεχών να συμμετάσχει στις κεντρικές εισηγήσεις του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον (Human Rights in Business), το οποίο διοργανώνουν την προσεχή Πέμπτη οι Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».
  Επειδή δε όλα τα παραπάνω μπορεί να μη σας λένε τίποτα, σας πληροφορούμε ότι το συνέδριο αυτό επρόκειτο να γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εορτασμών του Thessaloniki EuroPride 2020, της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας», αλλά λόγω των μέτρων του κορωνοϊού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαδικτυακά.
  Και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας εκ των βασικών διοργανωτών, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών της χούντας, Γρηγόρης Δημητριάδης: «η συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κατά των διακρίσεων. Τον τιμά και επιβεβαιώνει τις αρχές και τη συνέπειά του. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους βουλευτές της ΝΔ που είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος που επισκέπτονταν το Ισραήλ, περνούσαν μια βόλτα κι από την Ραμάλα, για να κρατήσουν κάπως τις ισορροπίες. Όλοι, πλην του Κούλη Μητσοτάκη, ο οποίος απαξίωσε πλήρως την Παλαιστινιακή Αρχή.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Διαδικτυακή συζήτηση διάρκειας 30 λεπτών, με τον επικεφαλής του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ – τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις- είχε ο Κούλης Μητσοτάκης, στα πλαίσια του φετινού Global Forum της AJC.
  Κατά την συζήτηση, ο Κούλης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για την «σταθερή δέσμευσή του στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις», την «αποφασιστικότητά του κατά του αντισημιτισμού», κ.τ.λ., κι αν και ο χρόνος ήταν περιορισμένος, δέχθηκε ερώτηση από τον αρχισιωνιστή Χάρις για το «ακραίο πολιτικό κόμμα, την Χρυσή Αυγή, που μπήκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τόσο άγρια τη χώρα».
  Απαντώντας ο δούλος των σιωνιστών, αποκάλυψε πως θεωρεί «προσωπική του αποστολή τη διασφάλιση ότι το νεοναζιστικό κόμμα δεν θα έχει ούτε πολιτική δύναμη, ούτε απήχηση», καυχήθηκε ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του 2019, «η Χρυσή Αυγή έχασε και τις 18 έδρες της», κατόπιν ενεργειών του, και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εκπληρώσει την προσωπική του αποστολή και «στην Ελλάδα το νεοναζιστικό κόμμα δεν θα μπορέσει να ξαναβγάλει αντιπροσώπους του στο κοινοβούλιο».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κύρτσος: «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».
   «Η κρίση αγριεύει Η Αθήνα πόλη οικονομικό φάντασμα χωρίς τουρισμό & εστίαση, υπηρεσίες στο ρελαντί. Τον Απρίλιο πτώση 35% στη βιομηχανική παραγωγή & μηδενικά τουριστικά έσοδα. Τον Μάιο οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ συν 230.000 από Μάιο 2019. Πτώση 35% στα δημόσια έσοδα. Τα δύσκολα μπροστά μας».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 8. Οργή ξέσπασε στην Αλβανία μετά τη διατύπωση της αλήθειας, από επιφανή Ιταλό κριτικό Τέχνης, ότι η αρχαία Βύλλιδα, που βρίσκεται εντός της αλβανικής επικράτειας, ήταν ελληνική πόλη. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι Αλβανοί παρουσιάζουν την πόλη αυτή ως αρχαία αλβανική, δηλαδή ιλλυρική.


  Επιτέθηκαν κατά του Βιτόριο Σγκράμπι τον οποίο κατηγόρησαν για φιλελληνισμό σέρνοντάς του τα εξ αμάξης αλλά και αυτός απάντησε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σημειώνοντας: “Είναι ελληνική πόλη αγαπητέ ξεδιάντροπε αγράμματε”. Ο Σγκράμπι είναι φίλος του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Οι δηλώσεις του παρέμεναν θέμα σε talk show για πολλές ημέρες ενώ πολιτικοί της Αλβανίας και αρχαιολόγοι δευτερευούσης διεθνούς απήχησης έκαναν λόγο για “ύποπτο φιλελληνισμό”. Όταν βγήκε στη ντηλεόραση να εξηγήσει τη θεωρία του,οι Αλβανοί θεωρητικοί τον ειρωνεύονταν με τον Σγκράμπι ωστόσο να απαντά: “Αν εσείς θέλετε να σβήσετε τους Έλληνες από τη Βύλλιδα, θα δημιουργήσετε ένα διεθνές σκάνδαλο χωρίς ιστορική βάση”.

  Ο Ιταλός κριτικός Τέχνης, σχολιαστής και πολιτικός είναι τακτικός επισκέπτης της Αλβανίας και φρόντισε να στείλει το μήνυμά του: “Σε μια σύγχρονη Ευρώπη η παραχάραξη της ιστορίας είναι επικίνδυνα ντεμοντέ και στους υποψιασμένους δεν περνάει”.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. «Αδειάζουν» τον πρέσβη τους στην Τουρκία οι Παλαιστίνιοι: Δεν συζητάμε με καμία χώρα για ΑΟΖ

  Η Παλαιστίνη έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας οι οποίες βασίζονται στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
  Για να αποσαφηνίσει τις πρόσφατες δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν ληφθεί εκτός πλαισίου και αποδίδονται στον πρέσβη ως απάντηση σε κάποιες ερωτήσεις που του ετέθησαν.
  Σύμφωνα με διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών και Αποδήμων, η Παλαιστίνη έχει στενές και καλές σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και ότι είναι πρόθυμη να διατηρήσει την ευημερία και την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.
  Το υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει ότι όλες αυτές οι σχέσεις βασίζονται κυρίως στην καλή γειτονία και στο διεθνές δίκαιο, καθώς επίσης ότι επί του παρόντος δεν συζητούνται συμφωνίες με κανένα από αυτά τα μέρη.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΣΙΩΠΟΥΝ.
  Και ενώ το ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ κίνημα αγωνίζεται για το δημοκρατικό δικαίωμα των μπαμπάδων στην …μάσκαρα και στο …eyeliner, δεν είδα κανέναν από αυτούς τους επαγγελματίες ευαισθητούληδες να ασχολείται με αυτή την πολύ σοβαρή είδηση : και τα τρία θύματα του Λίβυου ισλαμιστή τρομοκράτη στο Reading της Μ. Βρετανίας ήταν γκέι άνδρες.
  Αν λάβουμε υπόψη μας την ιδεολογία του δράστη και τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το τζιχαντιστικό Ισλάμ στους ομοφυλόφιλους, θα περιμέναμε πως ήδη θα είχε ανοίξει μια τεράστια συζήτηση για το αν η επιλογή των θυμάτων ήταν τυχαία και για το αν το κίνητρο του εγκλήματος ήταν ομοφοβικό. Και όμως, το συνήθως λαλίστατο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα της Μ Βρετανίας δεν θίγει καν αυτό το ζήτημα.
  Εδώ στην Ελλάδα πάλι, οι λατρεμένοι μας ακτιβιστές δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναφέρουν την είδηση.
  Σκεφτείτε,όμως, τί θα γινόταν αν ένας λευκός χριστιανός στρεϊτ άνδρας είχε μαχαιρώσει τρεις γκέι. Οι ακτιβιστές θα μιλούσαν για το ομοφοβικό κίνητρο του δράστη από το πρώτο δεκάλεπτο ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει (βλέπε υπόθεση Ζακ), διαδηλώσεις θα γινόταν καθημερινά, οι πιο θερμόαιμοι θα έσπαγαν βιτρίνες μαγαζιών για να ξεμουδιάσουν ενώ τα ΜΜΕ θα γέμιζαν με βαθυστόχαστα άρθρα για τη “συστημική ομοφοβία” των δυτικών κοινωνιών.
  Τώρα που ο δράστης είναι μουσουλμάνος, η απόλυτη σιωπή.
  Το έχω γράψει άπειρες φορές και θα το γράψω άλλες τόσες : το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεκάρα δεν δίνει για τα δικαιώματα των γκέι ανδρών και γυναικών. Είναι ένα κίνημα με ξεκάθαρη ιδεολογία που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να προωθήσει την αριστερίστικη ατζέντα του. Από την στιγμή που οι ζωές των γκέι μπαίνουν εμπόδιο στις πολυπολιτισμικές ιδεοληψίες του κινήματος και στην ευόδωση της πολιτικής “Refugees Welcome”, τότε …ας πρόσεχαν οι γκέι!
  (Διαβάστε εδώ το άρθρο του Douglas Murray που ανέδειξε σήμερα το θέμα : https://www.spectator.co.uk/article/what-isn-t-being-mentioned-about-the-reading-attack-victims- )
  Tilemachos Chormovitis
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η Τουρκία δοκιμάζει διατρητικές βόμβες για να καταστρέφει τα καταφύγια της ΠΑ.
  Την διατρητική βόμβα SARB-83 δοκίμασε η τουρκική εταιρεία Tübitak SAGE. Η βόμβα προορίζεται για την καταστροφή θωρακισμένων καταφυγίων αεροσκαφών (HAS) όπως και υπόγειων εγκαταστάσεων και κέντρων διοίκησης.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν μπορεί η Κύπρος να προστατέψει ούτε το κοίτασμα «Αφροδίτη» - Πρότεινε στο Ισραήλ συνεκμετάλλευση.
  Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
  Η Κύπρος επιχειρώντας να προστατέψει ακόμα και το (αποδεδειγμένο) κοίτασμα «Αφροδίτη» του βυθοτεμαχίου 12 και βλέποντας την «περίεργη» αποχώρηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών από τα κυπριακά βυθοτεμάχια γενικότερα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί σε αυτές προς εκμετάλλευση, προχώρησε σε πρόταση συνεκμετάλλευσης προς το Ισραήλ.
  Την πρόταση υπέβαλε γραπτώς το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας.
  Αυτό αποκάλυψε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πολίτης 1076», σημειώνοντας ότι αναμένεται η γραπτή αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ και εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το θέμα.
  Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι του ζητήθηκε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προωθήσει τις σχέσεις Ισραήλ- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο προνοεί την ενδεχομένη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από πλευράς Ισραήλ, δεν βρίσκει σύμφωνη την Κυπριακή Δημοκρατία.
  Για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή θα γίνει αμέσως μετά την 1η Αυγούστου.
  Με στόχο της έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υπογράψει συμφωνία, με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού του Τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ).
  Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη» για περίοδο 25 χρόνων, η πρώτη του είδους που παραχωρήθηκε σε αδειούχους της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίστηκε στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek και το οποίο ενέκρινε, ο Υπουργός Ενέργειας, ύστερα από ενδελεχή μελέτη και διαβούλευση.
  Βάσει του Σχεδίου, προβλέπονταν μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγονταν ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, επιλογή που θεωρείται ως βέλτιστη από το Υπουργείο.
  Το συγκεκριμένο κοίτασμα εκτείνεται κατά ένα ελάχιστο ποσοστό στη γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ και συγκεκριμένα στο κοίτασμα Yishai. Οι εταιρείες που θα αναπτύξουν το ισραηλινό κοίτασμα θεωρούν πως θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα ζητώντας μερίδιο από τα κέρδη της Αφροδίτης.
  Η Shell και η Noble Energy κατέχουν το 35% του κοιτάσματος της Αφροδίτης, ενώ η Delek Drilling κατέχει το υπόλοιπο 30%. Στις 7 Νοεμβρίου του 2019, η Delek Drilling ανακοίνωσε συμφωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση να επενδύσει 2,5 έως 3,5 δις δολάρια για την ανάπτυξη του πεδίου της Αφροδίτης τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια.
  Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Udi Adiri, με επιστολή του στην κοινοπραξία Νοble/Delek/Shell, τόνισε ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν το κοίτασμα μέχρι να διευθετηθεί η συνοριακή διαμάχη με την άδεια Yishai του Ισραήλ.
  Aν και τον Ιανουάριο υπήρξαν φήμες περί «τελικής διευθέτησης» του ζήτηματος με ιδέες να υπάρχουν ακόμη και για διαιτησία, ωστόσο τίποτα από τα πιο πάνω δεν έγινε και η μεταφορά της Αφροδίτης στην Αίγυπτο με αγωγό καθυστερεί.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Μπαράζ» υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από την Χίο, το νησί της Γενοκτονίας.
   Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά Χίο, Οινούσσες και Παναγιά.
   Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, σήμερα Τετάρτη, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από τη Νότια Χίο, στις 14:30.
   Λίγα λεπτά αργότερα τα ίδια ζευγάρια των τουρκικών μαχητικών πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά, με το δεύτερο να επιστρέφει και να πραγματοποιεί άλλη μια υπέρπτηση πάνω από τη Χίο.
   Λίγο πριν τις 16:00 τρίτο ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε εκ νέου πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.
   Πλέον, οι περίπου 60.000 κάτοικοι του νησιού ακούν και βλέπουν τρομοκρατημένοι σχεδόν κάθε εβδομάδα τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους.
   ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, ΖΕΥΓΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-16 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ, ΑΠΟ 14:29 ΕΩΣ 14:32 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΧΙΟΥ ΣΤΑ 15.000 - 30.000 ΠΟΔΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-16, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ, ΣΤΙΣ 14:29 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΣΤΑ 28.000 ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ 14:30 ΕΩΣ 14:32 ΑΝΩΘΕΝ Ν.ΧΙΟΥ ΣΤΑ 28.000 ΠΟΔΙΑ.
   ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-16 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 14:38 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΚΑΙ Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ 27.000 ΠΟΔΙΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-16 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ 14:38 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ν.ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 14:39, ΑΝΩΘΕΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ Ν.ΧΙΟΥ, ΟΛΕΣ ΣΤΑ 30.000 ΠΟΔΙΑ.
   ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΤΡΙΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F-16, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ 15:49 ΚΑΙ 15:51 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ Ν.ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΣΤΑ 28.000 ΠΟΔΙΑ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. LNA: Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοικτά της δυτικής Λιβύης.
   Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» και πιο συγκεκριμένα ο στρατηγός Ahmed Al-Mesmari,, μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων εντοπίστηκε βόρεια των ακτών της δυτικής Λιβύης.
   Δεν έχει αναφερθεί πως σκοπεύει να αντιδράσει ο LNA στηνβ τουρκική αυτή ναυτική παρουσία.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...