Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020

ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Αλβανοί αρχαιοκάπηλοι «σαρώνουν» την Αρχαία Ελληνική πόλη της Απολλωνίας. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.


Ἀνεξούσιοι οἱ γνήσιοι Ἕλληνες.
Εὐδαιμονοῦντες, ὦ φίλοι, τὸν βίον διάγοιτε. Ἔχει τις ὑμῶν μοι εἰπεῖν, ὦ φίλοι, πόθεν τοῦτο τὸ βάρβαρον ἔθος ἐθισμένοι οἱ Ἀλβανοὶ εἰσὶν ὅτι ἐν ἔτει 2020 τὰ ἐν Ἀλβανίᾳ Ἑλλήνων πράγματα, τὰ ἐκ τοῦ παλαιοῦ ὄντα, καταστρέφουσιν;
Τί γὰρ ἂν χεῖρον ἀναγνοίην τήμερον ἄρα εἰς προσωποδίκτυον ἤ ὅτι τὸν νεὼν τῶν νυμφῶν, τὸν ἀπὸ τοῦ πάνυ παλαιοῦ ἱστάμενον ἐν Ἀπολλωνίᾳ, κατέστρεψαν βάρβαροι Ἀλβανοὶ τινες ἐν τῷ προτέρῳ; Ὅτε Ἀπολλωνία ἵδρυτο τῷ 600 Κορινθίοις ὑπὲρ Ἀπόλλωνος, καὶ τὸδε τὸ νυμφαῖον ἵδρυτο ἐν αὐτῇ ὑπὲρ νυμφῶν. Ὁρᾶτε δῆτα τὴν εἰκόνα!! Τίς ὡς ἀληθῶς ἂν αὐτοὺς ἀνθρώπους ἡγήσαιτο εἶναι ὁρῶν τὴνδε τὴν εἰκόνα; Οὐδεὶς κατὰ τὴν ἐμὴν δόξαν.
Τί ὅμως δρᾶν μέλλουσιν οἱ νῦν ταγοὶ ἡμῶν ἐπὶ τούτῳ; Οὐδὲν ὡς οἶμαι. Οὐδενὶ δῆτα τῶν νῦν Ἑλλήνων καὶ δὴ τῶν ταγῶν μέλει τόδε τὸ νυμφαῖον. Οὐ γὰρ χριστιανικὸν ἐστιν. Τὶ ὅμως ἐγίνετο ἄν εἰ τὸ νυμφαῖον χριστιανικὸς ἦν νεὼς; Τὶ δὲ εἰ οἱ ἡμῶν πρόγονοι ἐπὶ τῆς ἀρχῆς ἦσαν; Ποῖ ὁ Ἀμβρόσιος, ὁ ὑβριστὴς, φροῦδος ἡμῖν ἐστιν; Δυστυχῶς φήσω πολλοὺς τῶν νῦν παραφρονεῖν καὶ τοῦτο ἴσασιν πάντες οἱ γνήσιοι Ἕλληνες..
Ἔγωγε βουλοίμην ἄν συγγνώμην αἰτεῖσθαι παρὰ τῶν ἡμῶν προγόνων ὅτι οὐχ οἷος εἰμὶ ἀλέξαι αὐτοῖς τοὺς βαρβάρους.
Καλὴν νύκτα..

 

 
 
Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν καταστροφές στο Νυμφαίο (μνημειακή κρήνη) της αρχαίας Απολλωνίας, κοντά στο Φίερι της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr, προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ιστορία του τόπου, η οποία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ενταγμένο στον κατάλογο της Unesco.
Σε δηλώσεις για το περιστατικό προέβη η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ το όλο θέμα κατήγγειλε στα αρμόδια εισαγγελικά όργανα. Η ίδια αναφερόμενη σ' αυτή την άθλια ενέργεια, είπε πως οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν το σπάσιμο σε κίονες, σε σημείο να έχει καταστραφεί εξολοκλήρου το μνημείο. Όσον αφορά το πότε συνέβη το γεγονός, επεσήμανε πως όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του επιβαλλόμενου μαζικού εγκλεισμού λόγω του ιού COVID – 19. Οι ενέργειες που έχουν γίνει αφορούν την αποκατάσταση του μνημείου, έπειτα από σχετική έγκριση αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Εκτός των αρμόδιων αρχών, ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα καταδίκασε δημόσια αυτή την πράξη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το βανδαλισμό στην Υπουργό Πολιτισμού Έλβα Μαργαρίτι, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα καταδικάζοντας την πράξη, τη χαρακτήρισε βάρβαρη.


 

Λίγα λόγια για την Απολλωνία

Η πόλη της Απολλωνία κατά το Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.
Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον». Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 π. Χ. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.


 

Αλβανοί αρχαιοκάπηλοι «σάρωσαν» την Αρχαία Ελληνική πόλη της Απολλωνίας


- 230 δημιουργήματα Ελλήνων, ανεκτίμητης αξίας εντόπισε η Αλβανική Αστυνομία λίγο πριν διοχετευτούν σε εμπόρους του εξωτερικού
Σπείρες Αλβανών «σαρώνουν» την Αρχαία Ελληνική πόλη της Απολλωνίας, που είχαν ιδρύσει οι Κορίνθιοι κοντά στους ποταμούς Αώο και Άψο, στην ευρύτερη περιοχή του Φίερι.
 
Η Αλβανική Αστυνομία, μετά από εκτεταμένες έρευνες εξάρθρωσε σπείρα η οποία είχε στην κατοχή της 230 αρχαία αντικείμενα, (αγγεία, βάζα, λόγχες, κεραμικά κα) τα οποία είναι δημιουργήματα Ελλήνων και αποδείξεις του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή. Η σπείρα φαίνεται ότι «δρούσε» κάτω από τη «μύτη» των Αλβανικών Υπηρεσιών Πολιτισμού (μάλιστα κατηγορούνται ο Διευθυντής και ένας φύλακας του Αρχαιολογικού χώρου ότι διευκόλυναν τους αρχαιοκάπηλους), οι οποίες είχαν αναθέσει τις επίσημες ανασκαφές σε Γάλλους Αρχαιολόγους, οι οποίες όμως γίνονταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα- όπως αποδείχτηκε- λειτουργούσαν οι Αλβανοί λαθροανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μεν «εθνικής σημασίας», αλλά όχι αλβανικής, αλλά ελληνικής, καθ’ ότι είναι δημιουργήματα των Ελλήνων, χιλιάδες χρόνια πριν οι Αλβανοί εγκατασταθούν στα εδάφη αυτά!
Σύφωνα με πληροφορίες των Αλβανικών Υπηρεσιών Πολιτισμού (κατηγορούνται ο Διευθυντής και ένας φύλακας του Αρχαιολογικού χώρου ότι διευκόλυναν τους αρχαιοκάπηλους), οι οποίες είχαν αναθέσει τις επίσημες ανασκαφές σε Γάλλους Αρχαιολόγους, οι οποίες όμως γίνονταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα- όπως αποδείχτηκε- λειτουργούσαν οι Αλβανοί λαθροανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μεν «εθνικής σημασίας», αλλά όχι αλβανικής, αλλά ελληνικής, καθ’ ότι είναι δημιουργήματα των Ελλήνων, χιλιάδες χρόνια πριν οι Αλβανοί εγκατασταθούν στα εδάφη αυτά! Η Αστυνομία συνέλαβε δύο από τα μέλη της σπείρας στο χωριό Radostine, το οποίο βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων και αναζητά άλλα δύο. Το ευτύχημα είναι ότι ο εντοπισμός τους έγινε, λίγο πριν προχωρήσουν στη διοχέτευση των αρχαιοελληνικών ευρημάτων σε χώρες του εξωτερικού. Η σπείρα, όπως αποκάλυψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Πολιτισμού της Αλβανίας σε συνάντηση που είχαν με κατοίκους της περιοχής Πογιάν (όπου βρίσκεται η αρχαία Απολλωνία), είχαν επεκτείνει τη δράση τους και στον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς στα σπίτια τους βρέθηκαν ιερές εικόνες και άλλα κειμήλια ανεκτίμητης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πιθανολογείται δε ότι οι εικόνες είχαν κλαπεί από την εκεί Βυζαντινή Μονή της Παναγίας που χρησιμοποιείται πλέον ως μουσείο και εκθετήριο ευρημάτων. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι και η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Κουμπάρο, στη συνάντηση που διοργάνωσαν μέσα στο αρχαίο θέατρο καθησύχασαν τους κατοίκους, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης και παράλληλα φρόντισαν να την αξιοποιήσουν για πολιτικά οφέλη ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Τυπικά ο χώρος που έχει χαρακτηριστεί Αρχαιολογικό Πάρκο φυλάσσεται, όπως επίσης και η Μονή – Μουσείο, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στη δράση των αρχαιοκάπηλων. Πολλοί μάλιστα (και με δεδομένη τη θέση της Αστυνομίας ότι περί Ελληνικών δημιουργημάτων), θεωρούν ότι οι Αλβανικές αρχές τα τελευταία χρόνια, με τον εθνικισμό να χτυπάει «κόκκινο», δεν δείχνουν και ιδιαίτερο ζήλο για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου. 
 
Αρχαιότατη πόλη
 
Η αρχαιότερη μαρτυρία για την Απολλωνία- που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα- βρίσκεται στην «Βιβλιοθήκη» του Απολλόδωρου του Αθηναίου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ιδρύθηκε στην «προϊστορική» ακόμα περίοδο, από τους Αργοναύτες, όταν αυτοί επέστρεφαν από την Κολχίδα. Η Απολλωνία φαίνεται να διατηρούνταν κατά τους βυζαντινούς χρόνους σε ακμή. Όμως είναι χαρακτηριστικό της προκοπής της πόλεως, τα μεγάλα και πλούσια αναθήματα των Απολλωνιατών στην Ολυμπία. Μεταξύ αυτών δεκάδες ολόσωμους χάλκινους ανδριάντες μεγάλων ηρώων, έργα του Λύκιου, του υιού του Μύρωνος (κατασκευής περί το 440 π.Χ.). Σε ανασκαφή γαλλικής αρχαιολογικής αποστολή (1923-1929) βρέθηκαν: Ελληνικά τείχη, στοές, ναΐσκους, θέατρο, ωδείο, κτήριο αγωνοθετών, θέρμες, βιβλιοθήκη, τάφους, αγάλματα, κλπ. Από τα ανωτέρω συνάγεται το μεγάλο ανασκαφικό ενδιαφέρον, αλλά και τα σπουδαία αντικείμενα που κρύβει ο Αρχαιολογικός χώρος, τον οποίο όμως οι Αλβανοί, παρέδωσαν σε Γάλλους αρχαιολόγους και σε ομοεθνείς τους… αρχαιοκάπηλους. 

πηγή:proinoslogos.gr


 

Η ενοχική σιωπή της Ελλάδας οδηγεί τους Βορειοηπειρώτες στην καταστροφή
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερο εντείνεται η εχθρική στάση των ακραίων εθνικιστικών κύκλων προς τους Έλληνες της Αλβανίας. Τα τραγικά περιστατικά που συνέβησαν πρόσφατα στην Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων, φέρνουν στο προσκήνιο πρακτικές ενός ξεπερασμένου καθεστώτος οι οποίες έχουν ως απώτερο σκοπό τον ξεριζωμό των Ελλήνων της περιοχής και τη μετοίκηση τους εκτός της προγονικής τους γης. Παρά τα όσα προσπαθούν να κάνουν οι τοπικοί φορείς οι προσδοκίες τους για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο, φαίνεται πως ολοένα και μειώνονται, ενώ οι επεμβάσεις των αστυνομικών αρχών, μέχρι τώρα, αποβαίνουν άκαρπες.
Ποιός είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί μία ομαλή και ασφαλή ζωή στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου; Κανένας δεν είναι ακόμη σε θέση να το γνωρίζει, μιας και η επίσημη Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει, ενώ όλα αυτά τα χρόνια, από μέρους της δεν υπήρξε καμία δυναμική - διπλωματική παρέμβαση, πλην των γνωστών δηλώσεων που αφορούν μια αόριστη επιβολή προσκομμάτων στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Μετά από τα τόσα σκληρά γεγονότα, που όλο και αυξάνεται η συχνότητα της εμφάνισής τους, οι ελληνικοί φορείς αρέσκονται στις γενικευμένες δηλώσεις, ευελπιστώντας σε μια άμεση αλλαγή της αλβανικής πλευράς! 
Η στάση της επίσημης ελληνικής πολιτείας, είναι απειλητικώς ενοχική και θέτει άμεσα σε κίνδυνο τους Έλληνες που επιμένουν ακόμη να ζουν στην Αλβανία. Εάν προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε αναλυτικά όλα εκείνα τα περιστατικά του υποχθόνιου εκφοβισμού τα οποία αφορούν τον ύπουλο «πόλεμο» χαμηλής έντασης, προς την Ε.Ε.Μ., δε θα επαρκούσε σε καμία περίπτωση η έκταση του παρόντος άρθρου. Είναι στην κρίση του καθενός νοήμων ανθρώπου, η καταστροφή που μπορεί να επέλθει με μαθηματική ακρίβεια, σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει να σιωπά!
Ο Ανταποκριτής 


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
  ρο

2 σχόλια :

 1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων κήρυξε το έτος 2020 «Έτος Δασκαλογιάννη».
  Στις 17/28 Ιουνίου 1771. γδάρθηκε ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο κατά τα Ορλοφικά, ο αρχηγός της εξεγέρσεως των Σφακίων Ιωάννης Δασκαλογιάννης.
  Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΒΡΩΜΕΡΟΥ ΚΟΥΛΗ «2021» ΒΕΒΑΙΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ…
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 17 Ιουνίου 1953. ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΥΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ. Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας εκδηλώθηκαν εργατικές εξεγέρσεις που κατεστάλησαν από την αστυνομία και τα κατοχικά σοβιετικά στρατεύματα. Η αρχή έγινε με τους οικοδόμους που απεργούσαν για μείωση της νόρμας της παραγωγής Ως το μεσημέρι το αίτημά τους ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και ως το απόγευμα συγκεντρώσεις συμπαράστασης εκτυλίσσονταν σε περίπου 500 πόλεις και κωμοπόλεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τους αντιμετώπισαν με πάσα βιαιότητα περί τους 8.000 ανατολικογερμανοί αστυνομικοί και 20.000 σοβιετικοί στρατιώτες.
  Τουλάχιστον 55 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 1.600 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.
  Σ’αυτά τα γεγονότα αφιέρωσε ο Μπρεχτ το ολιγόστιχο ποίημα «Η λύση».
  " Μετά από την εξέγερση της 17ης Ιουνίου ,
  Ο γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών,
  Έβαλε να μοιράσουν φυλλάδια στην λεωφόρο Στάλιν
  Που έγραφαν ότι ο λαός Είχε πλέον απωλέσει την εμπιστοσύνην της κυβερνήσεως
  Και ότι μπορούσε να την επανακτήσει μόνον Διπλασιάζοντας την εργασία.
  Μα δεν θα ήταν Ευκολότερο σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση
  Να διαλύσει τον λαό, και
  Να εκλέξει άλλον; "
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...