Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Πέθανε και κηδεύτηκε στην πατρίδα του, στο Νευροκόπι Δράμας, ο θρυλικός Μακεδόνας κατάσκοπος της ΕΥΠ αντιστράτηγος Βασίλειος Γιαννόπουλος. Στο Ισραήλ θα τον έκαναν πρωθυπουργό. Στην Ελλάδα έχουμε πρωθυπουργό τον Κούλη και ένα προδότη. ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ.


ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

  Σταθμός στην καριέρα του Βασίλη Γιαννόπουλου ήταν η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όταν κατάφερε να εισβάλει στο υπαίθριο στρατηγείο της τουρκικής  «Στρατιάς του Αιγαίου», όπως ήταν γνωστή η 4η Στρατιά, κατά τη διάρκεια άσκησης, στην οποία σκόπευαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων ενάντια στην Ελλάδα. Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με τη χώρα μας ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.
Στην  κηδεία  του  Στρατηγού  δεν  πήγε  ο  Κούλης.  Προετοιμάζεται  όμως  για  το  μνημόσυνο  του  Ζακ... Άλλωστε  το  σπίτι  του  πλέον  είναι  στην  Ιερουσαλήμ.


Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΟΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ". Ο Νετανιάχου δεν έκανε ούτε μισή αναφορά στην Τουρκία. Επιβεβαιώνει πιθανώς εμμέσως αυτούς που θεωρούνε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ανοίξει κάποιους διαύλους επικοινωνίας τους οποίους δε θα ήθελε να κλείσει τώρα με κάποιες δηλώσεις ο Νετανιάχου.

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1946 στο Νευροκόπι Δράμας και το 1965, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1969 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού.
Παράλληλα, αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Στρατού, της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής Ανάλυσης Πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), ως Διοικητής Μηχανικού στην Κύπρο και στα Νησιά του Αιγαίου και ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Γ.Ε.ΕΘ.Α. με τον βαθμό του Υποστράτηγου, θέση την οποία κατείχε ως το 2002.
Σταθμός στην καριέρα του Βασίλη Γιαννόπουλου ήταν η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όταν κατάφερε να εισβάλει στο υπαίθριο στρατηγείο της «Στρατιάς του Αιγαίου», όπως ήταν γνωστή η 4η Στρατιά, κατά τη διάρκεια άσκησης στην οποία σκόπευαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων ενάντια στην Ελλάδα. Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με τη χώρα μας ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.
Τον Οκτώβριο του 2006 έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα για Δήμαρχος και εξελέγη στον Καποδιστριακό Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, ενώ επανεξελέγη Δήμαρχος το 2014.
Διακρίσεις
Ως Αντισυνταγματάρχης βραβεύτηκε για το έργο του στην Τουρκία (1987-1991), ως Αντιστράτηγος (2002-2005) τοποθετήθηκε επικεφαλής του Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του Γ.Ε.ΕΘ.Α., και είχε την ευθύνη Σχεδίασης – Οργάνωσης και Εκτέλεσης των επιχειρήσεων ασφαλείας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004) για τις ένοπλες δυνάμεις.
Έχει τιμηθεί με τις εξής διακρίσεις:
Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
Μετάλλιο στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής
Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως
Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως.
To συγγραφικό του έργο
Ο Βασίλης Γιαννόπουλος ήταν συγγραφέας δύο βιβλίων:
• «Γεωγραφική-Ιστορική-Νομική Κατάσταση των Νήσων-Νησίδων και Βραχονησίδων του Αιγίου και η ακολουθούμενη πολιτική.» (Αύγουστος 1997)
• «Ιδιοκτησιακό καθεστώς Νήσων – Το θεμελιώδες πρόβλημα στο Αιγαίο (Τουρκικές θέσεις).» (Μάιος 1998)


Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, στελέχοι των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικοί αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Τετάρτης (17/6/20), στο Νευροκόπι Δράμας, τον αντιστράτηγο, Βασίλη Γιαννόπουλο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο.

ΑΠO ΤΟ 1987 μέχρι και το 1995,ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος έδρασε στην Τουρκία ως επιχειρησιακός πράκτορας (κατάσκοπος) της τότε ΚΥΠ, γράφοντας ιστορία με τις αποστολές που έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Υπηρεσία ήταν όταν κατάφερε να εισβάλει στο υπαίθριο στρατηγείο της «Στρατιάς του Αιγαίου», όπως ήταν γνωστή η 4η Στρατιά, κατά τη διάρκεια άσκησης στην οποία σκόπευαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων ενάντια στην Ελλάδα. Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με τη χώρα μας ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.
Ο κ. Γιαννόπουλος, που ήξερε τα πάντα για την άσκηση, διέσχισε τον κόλπο του Ντογάν και αποβιβάστηκε αθόρυβα στην περιοχή του Ντογάνμπεη. Ντυμένος πιθανότατα σαν ρακοσυλλέκτης –μια άλλη εκδοχή τον θέλει με στολή Τούρκου στρατιώτη- μπήκε στο στρατόπεδο και έφτασε μέσα από σκηνές και υπαίθρια καταλύματα στο αντίπαλο στρατηγείο. Πήρε χάρτες, επιχειρησιακά σχέδια και απόρρητα έγγραφα, ενώ φεύγοντας φωτογράφησε με ειδική μηχανή τους Τούρκους στρατηγούς που κοιμόντουσαν.
Εφυγε έτσι ο Έλληνας κατάσκοπος αθόρυβα όπως μπήκε, χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι και την επόμενη μέρα έστειλε μέσω της κατάλληλης οδού όλα τα στοιχεία στα κεντρικά της Κατεχάκη.Πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ επιβεβαιώνει τις εκτελέσεις


Ελενη Βαρβιτσιωτη  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  29.01.2009

Μαρτυρία πρώην αξιωματικού των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την αρχική παραδοχή του Τούρκου ηθοποιού ότι σκότωσε δέκα Ελληνοκυπρίους, με πρώτο έναν 19χρονο στρατιώτη κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974. Ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ, που έχει διατελέσει και σε επιτελική θέση στο ΓΕΕΘΑ, και νυν δήμαρχος Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι τη δεκαετία του 1990, έγινε αποδέκτης στο προξενείο της Σμύρνης, μιας αναπάντεχης ομολογίας από έναν Τούρκο πρώην στρατιώτη.

«Συναντηθήκαμε και μου ανέφερε αυτά που είπε στην τουρκική εκπομπή», είπε ο κ. Γιαννόπουλος. «Είχε εκτελέσει εν ψυχρώ Ελληνες και Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που ήταν στα χέρια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».


Οπως θυμάται, στη συνέχεια ο συνομιλητής του, του επέδειξε τα στρατιωτικά του έγγραφα, αλλά και επαίνους του τουρκικού στρατού που του είχαν απονεμηθεί μεταξύ άλλων για τις πράξεις ανδρείας στις οποίες είχε επιδοθεί κατά την εισβολή του 1974. Ο Τούρκος είχε τότε εξομολογηθεί στον κ. Γιαννόπουλο ότι η απόφασή του να ομολογήσει τις δολοφονίες είχε παρθεί εξαιτίας των τύψεων που ένιωθε.
«Είχε φτάσει στα πρόθυρα ψυχικής διαταραχής από τις τύψεις και ήθελε από εμάς να τον φυγαδεύσουμε στην Ελλάδα για να δικαστεί από ελληνικά δικαστήρια», θυμάται.
Παρ' όλα αυτά, μετά την αρχική τους επαφή, ο «επισκέπτης», που σήμερα ο κ. Γιαννόπουλος αναγνωρίζει ως τον Τούρκο ηθοποιό, δεν επικοινώνησε εκ νέου με το ελληνικό προξενείο. Αυτό έπεισε τον πρώην αξιωματικό ότι η ομολογία του δεν ήταν «κάποια ενέργεια της ΜΙΤ», αλλά και ότι η τωρινή τηλεοπτική του ομολογία είναι ειλικρινής. «Είμαι πεπεισμένος ότι διέπραξε αυτά που ομολόγησε στην τουρκική τηλεόραση», είπε στην «Κ».
Ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος σήμερα εκτιμά ότι ο Ολγκάτς θα ήταν ένας πολύτιμος μάρτυρας για τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων και ότι ανακάλεσε την τηλεοπτική του δήλωση μετά από πίεση, πέρασε αρκετά χρόνια στην Τουρκία αναζητώντας την τύχη των αγνοουμένων για χάρη των ελληνικών αρχών. Στα χρόνια αυτά, αξιοποίησε πλήθος πληροφοριών, αλλά και μαρτυριών που συνέλεξε σε διάφορα σημεία της γειτονικής χώρας.
«Είχε οργανωθεί ένα δίκτυο αντιφρονούντων που κατάφερνε να μας δίνει πληροφορίες μέσα από τις τουρκικές φυλακές», είπε στην «Κ». Οπως υποστηρίζει σήμερα, ο φάκελος των αγνοουμένων έχει κλείσει γι' αυτόν μετά από μακροχρόνιες και επίμονες έρευνες. «Η εκτίμησή μου μετά και απ' αυτό το γεγονός και απ' αυτή την πληροφόρηση είναι ότι αρκετοί αγνοούμενοι, περιήλθαν ζώντες στην κατοχή του καθεστώτος Ντενκτάς και δολοφονήθηκαν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου της εισβολής», εξήγησε στην «Κ».ΕΥΠ: Οι αόρατοι πράκτορες που «όργωσαν» την Τουρκία


16 Απριλίου 2020

Η ιστορία με τους τρεις Τούρκους που συνελήφθησαν πριν από έντεκα χρόνια για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας ήταν απλά άλλο ένα επεισόδιο στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ της ΕΥΠ και της ΜΙΤ.
Τότε μετά από παρακολούθηση της MIT(σ.σ. πρόκειται για την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) σε συνεργασία με την Ασφάλεια και το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που εδρεύει στη Σμύρνη, οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν και προφυλακίσθηκαν. Αυτή η υπόθεση είχε έντονη την οσμή της Τουρκικής προπαγάνδας όχι πάντως από την αρχή. Την πρώτη μέρα που δημοσιοποιήθηκε πέρασε στα ψιλά των τουρκικών εφημερίδων με μονόστηλα και μόνο μετά από λίγα 24ωρα πήρε διάσταση, όταν η Hurriet, την ανέδειξε με εκτενές «ρεπορτάζ». Κάτι που δεν έκανε φυσικά σε άλλες περιπτώσεις όταν οι Έλληνες πράκτορες της τότε ΚΥΠ αλώνιζαν στη Σμύρνη, μπαίνοντας μέσα σε στρατόπεδα, φυλακές ασφαλείας, ή στρατολογώντας Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι σήμερα είναι φυλακισμένοι.


Bασίλης Γιαννόπουλος: Ο αόρατος ιχθυέμπορος και η εισβολή στο στρατηγείο.

Ίσως οι «γείτονες» να μην θυμούνται, ότι για πέντε χρόνια ο στρατηγός εν αποστρατεία Βασίλης Γιαννόπουλος δρούσε ανενόχλητος και χωρίς να τον υποπτευθεί κανείς στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Από το 1987 μέχρι και το 1995, ο αντισυνταγματάρχης τότε Γιαννόπουλος κρέμασε την στολή του αξιωματικού στη ντουλάπα και ξεκίνησε τη δράση του ως επιχειρησιακός πράκτορας της ΚΥΠ. Όταν επιβαλλόταν έμπαινε νύχτα στην Τουρκία, κρυφά από τη θάλασσα ή τα σύνορα στη Θράκη, όταν οι συνηθισμένοι άνθρωποι κοιμόντουσαν και κάποιοι άλλοι ασυνήθιστοι έπιαναν δουλειά. Στα σαράντα του χρόνια εκείνη την εποχή ο Γιαννόπουλος είχε μαύρα μαλλιά, μουστάκι και την εμφάνιση Ανατολίτη, ενώ μιλούσε άπταιστα τα Τουρκικά.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία είχε να κάνει με την στρατολόγηση ενός Τούρκου αξιωματικού, που υπηρετούσε σε νευραλγική θέση της 4ης Στρατιάς, που έδρευε στη Σμύρνη. Η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Υπηρεσία, ήταν όταν κατάφερε να εισβάλλει στο υπαίθριο στρατηγείο της «Στρατιάς του Αιγαίου» όπως ήταν γνωστή η 4η Στρατιά κατά την διάρκεια άσκησης στην οποία σκόπευαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων απέναντι στην Ελλάδα. Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με την χώρα μας ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.

Ο Γιαννόπουλος που ήξερε τα πάντα για την άσκηση, διέσχισε τον κόλπο του Ντογάν και αποβιβάσθηκε αθόρυβα στην περιοχή του Ντογάνμπεη. Ντυμένος πιθανότατα σαν ρακοσυλλέκτης-μια άλλη εκδοχή τον θέλει με στολή Τούρκου στρατιώτη-μπήκε στο στρατόπεδο και έφτασε μέσα από σκηνές και υπαίθρια καταλύματα στο αντίπαλο στρατηγείο. Μπήκε μέσα, πήρε χάρτες, επιχειρησιακά σχέδια και απόρρητα έγγραφα ενώ φεύγοντας φωτογράφησε με ειδική μηχανή του Τούρκους στρατηγούς που κοιμόντουσαν. Έφυγε έτσι αθόρυβα όπως μπήκε, χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι και την επόμενη μέρα έστειλε μέσω της κατάλληλης οδού όλα τα στοιχεία στα κεντρικά της Κατεχάκη. 
Στη Σμύρνη έμελλε να γνωρίσει και έναν Τούρκο πρώην αλεξιπτωτιστή, που είχε λάβει μέρος στην εισβολή της Κύπρου. Η γνωριμία έγινε μέσω ενός δικτύου πληροφοριοδοτών που είχε στήσει ο Έλληνας αξιωματικός, το οποίο τον ενημέρωσε ότι ο άνθρωπος αυτός βασανιζόταν από τύψεις συνειδήσεως, αφού είχε εκτελέσει άοπλους αιχμαλώτους πολέμου
«Όταν τον προσέγγισα» μου είχε δηλώσει ο Γιαννόπουλος «ο άνθρωπος αυτός βρισκόταν στα όρια της τρέλας από τις ενοχές και μου ζήτησε να τον φέρω στην Ελλάδα για να δικαστεί».

Έχοντας πέντε χρόνια συνεχούς δράσης στην Τουρκία, ο Έλληνας αξιωματικός κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε όταν ο Τούρκος αλεξιπτωτιστής εξαφανίστηκε εν μια νυκτί. «Πρέπει να είχαν αντιληφθεί τις κινήσεις του γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη τέθηκε σε καθεστώς στενής παρακολούθησης, πιθανόν από τη ΜΙΤ και κάπου εκεί δυσκόλεψαν τα πράγματα για μένα». Ο Γιαννόπουλος έφυγε από την Ανατολία και λίγους μήνες αργότερα την θέση του πήρε ο «μαθητής» του Σάββας Καλεντερίδης, που έμεινε και αυτός αξέχαστος στους Τούρκους.


Τα "13 περιστέρια" ήταν η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη αποστολή πρακτόρων που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή της Τουρκίας. 

Τη δεκαετία του ’90 Έλληνες πράκτορες κατάφεραν να φτάσουν στα βάθη της Ανατολής και να βρουν αποδείξεις και λεπτομερή στοιχεία για ‘Έλληνες και Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους του ’74 που κρατούνταν σε στρατόπεδα της MIT στην Τουρκία. Για κάποιους αυτή ήταν η σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη αποστολή πρακτόρων που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή, καθώς είχε αρκετό αίμα, δάκρυα, συγκλονιστικό αποτέλεσμα και τραγικό τέλος. ‘Όταν λοιπόν η ΕΥΠ έγινε δέκτης πληροφοριών ότι στην Τουρκία βρίσκονταν Έλληνες ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.logiosermis.net/2015/03/13.html#.XuuPncQzaN0

Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος: 

Μην λησμονήσουμε τον στρατηγό Βασίλειο Γιαννόπουλο

Ο στρατηγός Βασίλης Γιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με την επάρατη ασθένεια.

Ο πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλης Κωσταράκος, αποχαιρετά τον εκλειπόντα με ένα κείμενό του, με τίτλο: «Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ποτέ τον στρατηγό Βασίλειο Γιαννόπουλο».

Γράφει ο Μιχάλης Κωσταράκος:

«Πληροφορήθηκα ότι τις προηγούμενες μέρες έφυγε από κοντά μας ο Στρατηγός Βασίλειος Γιαννοπουλος. Δεν γράφω «εν αποστρατεία» γιατί ποτέ δεν αποστρατεύτηκε. Ήταν πάντα εκεί διαθέσιμος να συμβουλεύσει εμάς τους νεότερους και να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του και την κοφτερή του αντίληψη για τα θέματα της γειτονιάς μας. Είχα την τιμή να είμαι υφιστάμενος του στο Κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ και συνέχισα να είμαι θαυμαστής και δέσμιος των γνώσεων του και της προσωπικότητος του για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο θαυμασμός όλων μας γι αυτόν ήταν απεριόριστος. Συνήθως απέφευγε να μιλάει για τον εαυτό του σοβαρά και συχνά σατίριζε τα επιτεύγματα του.
Μέσα από το γέλιο καταλάβαινες το μέγεθος των πράξεων του. Και ήταν μοναδικός. Ήξερε τον αντίπαλο καλύτερα απ ότι ήξερε αυτός τον εαυτό του. Κι αυτό όχι μόνο θεωρητικά μέσα από βιβλία και σε ακαδημαϊκές αίθουσες, αλλά μέσα από πραγματικά δραματικές καταστάσεις στο πεδίο. Εκεί που αυτός μόνος του είχε παλέψει και είχε νικήσει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Δεν ήταν όμως ούτε υπερφίαλος ούτε αλαζονικός. Ήταν πάντα ταπεινός και ανθρώπινος και αυτό ήταν η δύναμή του.

Όταν έγινα ΑΓΕΕΘΑ άρχισε να μου μιλάει στον πληθυντικό, παρόλα τα 10 χρόνια που μας χώριζαν, χρησιμοποιώντας την προβλεπόμενη προσφώνηση. Οι σωστοί στρατιώτες σκέφτηκα, παραμένουν στρατιώτες σ όλη τους τη ζωή.
Είχα την τιμή να χειριστώ υπό τας διαταγάς του, την κρίση των S-300 και του Οτσαλάν και πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις του και οι εισηγήσεις του προς την τότε ανώτατη πολιτική ηγεσία προσέφεραν ανεκτίμητη υπηρεσία στη χώρα και τη γλύτωσαν από περιπέτειες. Ήταν περήφανος γι αυτό και εγώ το ίδιο περήφανος μαζί του.

Αργότερα η ηγεσία του ανέθεσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και φυσικά η απόλυτη ασφάλεια που επεκράτησε την δικαίωσε απόλυτα.
Η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν επίσης σημαντική ως Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου και πιστεύω ότι οι συμπατριώτες του συμφωνούν μαζί μου.

Χρησιμοποίησα τις εκτιμήσεις και τις απόψεις του και σαν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά και σαν Πρόεδρος της Στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ προσπαθώντας να περιγράψω στις Βρυξέλλες την πραγματική κατάσταση στη γειτονική χώρα. Ενοχλήθηκαν κάποια πολύ σημαντικά ονόματα των Βρυξελλών με τις αναφορές μας, αλλά κάθε φορά ο Γιαννόπουλος είχε δίκαιο.
Μίλησα μαζί του πριν μερικούς μήνες και μου φάνηκε πολύ «κουρασμένος». Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν απάντησε στην ερώτηση μου για την υγεία του. Χθες που έμαθα για την απώλεια του, στο μυαλό μου ήρθε αυτόματα η σκέψη ότι χωρίς τον Στρατηγό Γιαννόπουλο η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι σίγουρα φτωχότερες. Και μετά ο λόγος του Στρατηγού ΜακΑρθουρ: «Old soldiers never die, just fade away – Οι γέροι στρατιώτες δεν πεθαίνουν ποτέ, μόνο ξεθωριάζουν». Ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει Στρατηγέ.”

Στην  κηδεία  του  Στρατηγού  δεν  πήγε  ο  Κούλης.  Προετοιμάζεται  όμως  για  το  μνημόσυνο  του  Ζακ... Άλλωστε  το  σπίτι  του  πλέον  είναι  στην  Ιερουσαλήμ.
         ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  

                     ΕΚ  ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ  ΔΡΑΜΑΣ

                                 ΑΘΑΝΑΤΟΣ


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


9 σχόλια :

 1. Η γερμανική Αεροπορία τοποθετεί ραντάρ AESA στα αεροπλάνα της. Η Ελλάδα πότε επιτέλους; Έχουμε αρχίσει να τοποθετούμε ραντάρ ΑΕΣΑ στα F-16 με ρυθμό 1 ραντάρ κάθε χρόνο. Έτσι το 2120 θα είμαστε έτοιμοι.
  Το ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα της Κάτω Βουλής στη Γερμανία έλαβε χθες μία σημαντική απόφαση για το μέλλον της γερμανικής Αεροπορίας, που ουσιαστικά την εισάγει σε μία νέα εποχή τεχνολογικής κι επιχειρησιακής ολοκλήρωσης.
  Συγκεκριμένα, ενέκρινε την έναρξη χρηματοδότησης για την αγορά συνολικά εκατόν δέκα συστημάτων ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης e-scan τα οποία θα εγκατασταθούν στα Eurofighter Typhoon της γερμανικής Αεροπορίας.
  Η απόφαση αυτή προφανώς θα εκτοξεύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των μαχητικών αυτών, κι επιπλέον θα προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη και άλλων συναφών όπλων κι υποσυστημάτων (που τώρα είναι στάσιμα) ενώ θα αυξήσει συνολικά την αποτελεσματικότητα σε κάθε είδους αποστολή.
  Πρέπει να σημειωθεί ότι Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στο κομμάτι των ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης. Παρόλο που όλες οι μεγάλες χώρες με αεροναυπηγική παράδοση (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία) είχαν σε εξέλιξη προγράμματα έρευνας κι ανάπτυξης για την κατασκευή δικών τους αντίστοιχων συστημάτων, πάρα υπήρχε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Καναδάς θα αναβαθμίσει 38 CF-18 ο Καναδάς με ραντάρ AESA.
   Παρά την δεδηλωμένη πρόθεση του Καναδά για την προμήθεια 88 νέων μαχητικών αεροσκαφών, την περίοδο 2025-2032, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας, υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $ 862,3 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση 38 εν υπηρεσία CF-18 που διαθέτει με νέα ραντάρ APG-79(V)4 τεχνολογίας AESA και σύγχρονα βλήματα αερομαχίας AIM-9X Block.II Sidewinder και προσβολής AGM-154C Joint Standoff Weapon (JSOW).
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Η Σουηδική Saab προσφέρει νέο ραντάρ AESA για την αναβάθμιση των Gripen C/D.
   Στις 8 Απριλίου 2020 έγινε η πρώτη πτήση ενός αεροσκάφους δοκιμών Gripen D με μια νέα κεραία τύπου AESA, προσφέροντας μια καινούρια επιλογή για την αναβάθμιση των Gripen C/D της Σουηδίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Νοτίου Αφρικής και Ταϊλάνδης.
   Σύμφωνα με τη Saab, η νέα κεραία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 TR modules GaN και η εγκατάστασή της δεν απαιτεί εκτεταμένες παρεμβάσεις στο μαχητικό. Ο Anders Carp, επικεφαλής του τομέα αεροδιαστημικής της Saab, τονίζει «μόνο αλλάζουμε την κεραία και χρησιμοποιούμε τις υποδομές για το PS-05/A Mk4» με μερικές ενημερώσεις λογισμικού και προσθέτει πως είναι τώρα εφικτή η πλήρης αξιοποίηση του πυραύλου αέρος-αέρος Meteor».
   Όπως μεταδίδει το «FlightGlobal», η πτήση είχε διάρκεια περίπου 90 λεπτά. Το πρόγραμμα δοκιμών περιλαμβάνει 15 πτήσεις σε διάστημα 3-4 μηνών.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Η Τουρκία άρχισε τις δοκιμές του ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία Aselsan και έχει τοποθετηθεί στη φρεγάτα TCG Göksu.
   Η Τουρκία άρχισε τις δοκιμές του ραντάρ τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array) που κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία Aselsan και έχει τοποθετηθεί στη φρεγάτα TCG Göksu.
   Η δοκιμή έγινε πριν από μερικές ημέρες με την παρακολούθηση πυραύλου από το ραντάρ CAFRAD, όπως το έχουν ονομάσει. Η εμβέλειά του σχεδιάζεται να φθάνει τα 450 χιλιόμετρα και οι παραδόσεις αναμένονται να γίνουν το 2023.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
  4. H Τουρκία θα εγκαταστήσει προηγμένο ραντάρ ΑESA στα μαχητικά F-16 του στόλου της.
   Η Τουρκία έλαβε απόφαση εγκατάστασης σε όλα τα μαχητικά F-16 Block 40/50 και Block 50+ Adv. ραντάρ AESA! Το ραντάρ θα είναι το εγχώριας ανάπτυξης AESA του οποίου το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 από την ASELSAN.
   Η ASELSAN ολοκληρώνει την ανάπτυξη του ραντάρ AESA που ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και πλέον το σύστημα έχει εισέλθει στις τελικές δοκιμές και το 2022 θα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε όλα τα τουρκικά F-16, αλλά και στο stealth μαχητικό TF-X, αν ποτέ κατασκευαστεί, το οποίο αναπτύσσεται τώρα και υπολογίζεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2027.
   Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το δικό τους ραντάρ AESA θα είναι ανώτερο του αμερικανικού AESA AN / APG-83 της Νόρθροπ που θα εγκατασταθεί στα ελληνικά F-16.
   Γιατί; Γιατί υποστηρίζουν ότι θα είναι ανώτερο: Γιατί θα βασίζεται σε τεχνολογία GaN (Gallium Nitrode, GaN) ένα εξαιρετικά προηγμένο, όντως, project.
   Σημειώνουμε πως η Aselsan έχει ήδη σημαντική εμπειρία στην κατασκευή συστημάτων ραντάρ εδάφους, αλλά και συστημάτων SAR, αλλά η κατασκευή ενός προηγμένου ραντάρ AESA και μάλιστα τεχνολογίας GaN.
   To ραντάρ αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bilkent.
   Στόχος είναι όλα τα τουρκικά F-16, πλην των Block 30 που εκσυγχρονίζονται με το πρόγραμμα «Ozgur» να λάβουν την αναβάθμιση από το επίπεδο Block 50 που βρίσκονται τώρα και το Block 40/50.
   Δηλαδή 168 μαχητικά συν τα 29 F-16C/D Block 50+ Adv. Κατ'αυτό τον τρόπο θα έχουν μία υπεροχή της τάξης 2,3:1 έναντι των ελληνικών μαχητικών (83 στον αριθμό) που θα εξοπλιστούν με ραντάρ AESA.
   H Aselsan συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού «Ozgur» για μαχητικά F-16C/D Block 30, που συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση δικού της υπολογιστή αποστολής.
   Η απόφαση, σημαίνει ότι χάνεται το ελληνικό πλεονέκτημα της εγκατάστασης ραντάρ AESA στα F-16 του στόλου της ΠΑ, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεράσουν σε αριθμό τα ελληνικά μαχητικά που θα είναι εξοπλισμένα με AESA...
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  5. Το σημερινό πεδίο μάχης γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις απειλές. Για την αντιμετώπιση αυτών των πιο εξελιγμένων απειλών, τα πιο καινούργια μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου εξοπλίζονται με Ραντάρ AESA. Το μεγαλύτερο εύρος ζώνης, η ταχύτητα και ευελιξία των ραντάρ AESA επιτρέπουν στο μαχητικό αεροσκάφος να διακρίνει, να εντοπίζει και να αναγνωρίζει μεγαλύτερο αριθμό στόχων, γρηγορότερα, σε μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά και να λειτουργεί σε εχθρικά ηλεκτρονικά περιβάλλοντα. Το APG-83 AESA προσφέρει τις ακόλουθες αναβαθμίσεις σε σχέση με τα δημοφιλή ραντάρ μηχανικής σάρωσης APG-66 & APG-68, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα F-16 παραμένουν λειτουργικά βιώσιμα για τις επόμενες δεκαετίες:
   Αυτόνομη στόχευση ακριβείας σε όλα τα περιβάλλοντα
   Yψηλής ευκρίνειας ευρεία απεικόνιση με χάρτες BIG SAR
   Υψηλής ποιότητας παραγωγή συντεταγμένων
   Καλύτερος εντοπισμός στόχου και μεγαλύτερο εύρος εντοπισμού
   Ταχύτερη αναζήτηση και εντοπισμός στόχου
   Ανίχνευση μικρότερων στόχων
   Εντοπισμός πολλαπλών στόχων
   Ισχυρή ηλεκτρονική προστασία (Α/Α και Α/G)
   Ενισχυμένη Ταυτότητα Μάχης
   Ενσωματωμένες λειτουργίες για καλύτερη επίγνωση κατάστασης
   Ναυτιλιακές λειτουργίες
   3-5X μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαθεσιμότητα
   Το APG-83 είναι ένα ραντάρ ελέγχου πυρός Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA). Βασισμένο στην 40ετή εμπειρία της Northrop Grumman πάνω στην παραγωγή ραντάρ για το F-16, ενσωματώνεται στους υπάρχοντες περιορισμούς κατασκευής, ισχύος και ψύξης του αεροσκάφους χωρίς αναγκαιότητα τροποποιήσεων αεροσκάφους Κατηγορίας Α. Οι ικανότητες αυτού του προηγμένου AESA προέρχονται από την οικογένεια των εξαιρετικά επιτυχημένων μαχητικών ραντάρ AESA 5ης γενιάς της Northrop Grumman, των ραντάρ APG-77 των αεροσκαφών F-22 και APG-81 των αεροσκαφών F-35.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
  6. Τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν ραντάρ ελέγχου πυρός τεχνολογίας ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA – Active Electronically Scanned Array) μπορούν να αποκαλύψουν και να ιχνηλατήσουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, της τάξης των 50 ναυτικών μιλίων ή και περισσότερο.
   H απόφαση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 ήταν ουσιαστικά το πρώτο μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας μετά από 12 συναπτά έτη. Η υλοποίησή του θα αποδώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία 85 υπερσύγχρονα μαχητικά, με προηγμένο υπολογιστή, εξελιγμένο Link 16 αλλά και το σημαντικότερο, ένα radar AESA, ίσως το πρώτο που θα μπει σε υπηρεσία στο Αιγαίο, αν ανασταλούν οι παραδόσεις των τουρκικών F-35A.
   Ένα ραντάρ AESA μπορεί να εκτελεί πολλές διαφορετικές λειτουργίες ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει πως ένα αεροσκάφος ενώ βρίσκεται σε αποστολή κρούσης σε χαμηλό ύψος, και το ραντάρ εκτελεί λειτουργίες αέρος-εδάφους, ταυτόχρονα μπορεί και να εκτελεί σάρωση για να εντοπίσει μαχητικά αναχαίτισης σε λειτουργία αέρος-αέρος! Αν και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μαχητικά όπως το F-35A, που ο χειριστής μέσω fusion έχει διαθέσιμη όλο τον όγκο της πληροφορίας μπροστά του, στην τεράστια οθόνη, ας σκεφτούμε τι μπορεί να προσφέρει στα διθέσια F-16D Missionized αεροσκάφη της ΠΑ, σε αποστολές κρούσης, που ο ένας χειριστής αντιμετωπίζει στόχους και απειλές στο έδαφος, και ο άλλος μπορεί ταυτόχρονα να στοχοποιεί και να πλήττει εχθρικά αεροσκάφη. Κι όλα, χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει κάποιον διακόπτη στο ραντάρ από Α2Α σε A2G…
   Ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου, τα ελληνικά F-16 θα έχουν την δυνατότητα να στοχοποιούν τα τουρκικά F-16 σε μεγαλύτερη απόσταση. Καθώς όμως η ικανότητα αυτή δεν έχει ίσως και τόσο μεγάλη αξία σε ένα κορεσμένο περιβάλλον από μέσα εντοπισμού όπως το Αιγαίο, θα πρέπει να πούμε πως τα AESA είναι αξεπέραστα στον εντοπισμό στόχων που πετούν πολύ κοντά στο έδαφος, καλυπτόμενα από τις εδαφικές εξάρσεις. Αυτό θα είναι το προφίλ πτήσης τουρκικών F-16, που θα προσπαθούν να πλησιάσουν αρκετά στους στόχους τους πετώντας χαμηλά, και μετά με απότομη άνοδο να εξαπολύσουν τα έξυπνα όπλα τους (πχ SOM) και να επιστρέψουν. Εκεί τα AN/APG-83 SABR θα παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, που ίσως κάνει την διαφορά μεταξύ της προσπάθειας αναχαίτισης και της επιτυχούς αναχαίτισης (και κατάρριψης)…
   Στα ελληνικά F-16V, το AN/APG-83 SABR σε συνδυασμό με τον προηγμένο υπολογιστή θα κάνει πραγματικά την διαφορά, αναγνωρίζοντας στόχους και εμπλέκοντάς τους με τα κατάλληλα όπλα. Μαχητικά που θα πετούν σε όλο το Αιγαίο, θα μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μέσω Link 16 το ένα στο άλλο αλλά και στα κέντρα διοίκησης.
   Βέβαια τα ραντάρ AESA από μόνα τους προσφέρουν μεν καλύτερη τακτική αντίληψη κτλ. αλλά αν δεν συνδυάζονται και με αντίστοιχα νέα όπλα μεγαλύτερης ακτίνας δράσης τότε νομίζω μετριάζεται σημαντικά η όποια θετική επίδραση έχουν στην εναέρια μάχη και κυρίως στο τελικό της στάδιο, την κατάρριψη του αντιπάλου.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
 2. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: “Όποιος πατήσει τα ποδάρια του σε έδαφος μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιός είναι”. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΤΡΙΚΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.
  Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις ένοπλες δυνάμεις και τον τρόπο αντίδρασής τους αν παραβιαστεί έδαφος της Ελλάδας.
  «Μπορεί να μην έχουμε όλα αυτά που θέλουμε, αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι συγκροτημένες και όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό το ξέρουν φίλοι και σύμμαχοι» τόνισε και συνέχισε: “Αν συμβούν τέτοια πραγματα η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη”.
  Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσα περιοχή μεταξύ Ροδου-Καρπάθου-Κάσου και Κρήτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για “βλακώδεις και υπερφίαλες ανακηρύξεις”.
  “Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα” είπε ο στρατηγός Φλώρος αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Τούρκοι «έσπρωξαν» χιλιάδες μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια.
  Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος. “Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε”.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φλώρος: «Όλα τα σχέδια υπάρχουν για τα πρώτα 5 λεπτά. Μετά δεν υπάρχουν σχέδια, αλλά υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις».
   Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τόνισε ότι η δύσκολη κατάσταση που ζούμε στα ελληνοτουρκικά δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά η Ελλάδα την διαχειρίζεται σωστά.
   Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία και θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κλιμακούμενα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα, σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε ότι μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην έχουν όλα όσα θα θέλαμε, αλλά δεν είναι ούτε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ούτε διαλυμένα κράτη, αλλά άριστες συγκροτημένες δυνάμεις. Όποιος τα βάλει μαζί μας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, υπογράμμισε ο κ. Φλώρος. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος συμμαχιών και οργανώσεων, αλλά σε περίπτωση που φτάσουμε σε στρατιωτική σύγκρουση, τότε, πολύ πιθανόν να είμαστε μόνοι μας και συμπλήρωσε ότι «δεν θα περιμένουμε να μας βγάλουν άλλοι από τη δύσκολη θέση».
   Παράλληλα, ο κ. Φλώρος τόνισε ότι έχουν τεθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τόσο οι προκλήσεις της Τουρκίας όσο και το θέμα του ατυχήματος, για το οποίο ξεκάθαρα υπαίτιος θα είναι η γειτονική χώρα, όπως υποστήριξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
   Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές σε αμυντικό επίπεδο και έχω μιλήσει και εγώ ο ίδιος με τον Ισραηλινό ομόλογο μου. Τα τριμερή σχήματα που υπάρχουν στην περιοχή, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, είναι πολύ σημαντικά και προχωρούν. Φέτος, για πρώτη φορά, αποφασίστηκε να στείλουμε εμείς ένα συνταγματάρχη στην Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ) του Ισραήλ και εκείνοι έναν στην δική μας. Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια, που δείχνει το επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων».
   Σχετικά με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είπε πως γίνονται συνεχείς ασκήσεις, δεσμεύσεις περιοχών, δοκιμάζονται και επαναξιολογούνται τα σχέδια. «Ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πώς θα γίνει» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας όμως, ότι όλα τα σχέδια υπάρχουν για τα πρώτα 5 λεπτά. Μετά δεν υπάρχουν σχέδια, όπως είπε, αλλά υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις.
   Τέλος, αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση. «Σε μια μέρα στείλαμε 1.300 επιπλέον άτομα και θα μπορούσαμε να στείλουμε άλλες 4.000. Αλλά δεν χρειάστηκε, ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλώρος.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...