Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «Η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις».Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις γιατί από μόνη της η Ελλάδα δεν έδωσε «πλήρη επήρεια» στα νησιά του Ιονίου (και μιλάμε και για μεγάλο νησί όπως η Κεφαλλονιά)!
«Η συμφωνία με την Ιταλία είναι υπέρ μας. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Η συμφωνία με την Ιταλία παραδίδει εθνική κυριαρχία στους Ιταλούς και το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τον ορισμό θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και την Αίγυπτο (με την δεύτερη άμεσα).
Και η Αίγυπτος και η Τουρκία «ενοχλούνται» από το Καστελόριζο.


  Ο Κούλης έδωσε το Ιόνιο στους Ιταλούς.


 Σκληρή κριτική του προδότη Ν.Κοτζιά για ελληνοϊταλική ΑΟΖ: «Η κυβέρνηση παραχώρησε εθνική κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα»Καλώς τις δεχτήκαμε τις Πρέσπες του Ιονίου. Και φυσικά οι προδότες του Σύριζα θα στηρίξουν τελικά την συμφωνία, όπως και τα προδοτάκια της ΝΔ στήριξαν την συμφωνία των Πρεσπών. Κανονισμένα μεταξύ τους στο παρασκήνιο.
Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Εξωτερικών για την ΑΟΖ Ιταλίας-Ελλάδας πως στην περίπτωση των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων, η Ελλάδα υποχώρησε στο δικαίωμα πλήρους επήρειας, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρόμοια «συνεννόηση» με Τουρκία για το σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Συγκεκριμένα στις Στροφάδες φαίνεται να δόθηκε επήρεια μόλις 35%, ενώ στις Διαπόντιες Νήσους επήρεια 70%.
Αυτό συνέβη διότι ουσιαστικά η κυβέρνηση «ξεπατίκωσε» τη συμφωνία του 1977 για τις υφαλοκρηπίδες Ιταλίας & Ελλάδας, η οποία όμως είχε υπογραφεί πριν τη συνθήκη του δικαίου της θάλασσας και ουσιαστικά αποτελούσε μία μεμονωμένη ελληνοϊταλική συμφωνία.
Τότε δεν υπήρχε καν η έννοια της ΑΟΖ, η οποία δημιουργήθηκε to 1982 με τη συνθήκη του δικαίου της θάλασσας.
Αυτό ήταν κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέφερε: «Μιας συμφωνίας που, ασφαλώς, έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS [Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας] και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Ιταλίας».
Αν πράγματι συνέβη αυτό, πρόκειται για προάγγελο ανάλογης ρύθμισης και με το σύμπλεγμα της Μεγίστης ίσως και σε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό.
Και βέβαια κακώς πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση πως με την τα νησιά έχουν πλήρη ΑΟΖ, αφού στην προκειμένη περίπτωση εκείνοι δεν το αποδέχτηκαν.
Άρα αν προσθέσουμε και την «ελευθέρας» των Ιταλών ψαράδων να ψαρεύουν εντός ελληνικής ΑΟΖ αλλά κι αιγιαλίτιδας ζώνης(!), 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ελλάδος, στην συμφωνία υπάρχουν και «συνδιαχείριση» εντός ελληνικής ΑΟΖ αλλά και «μειωμένη επήρεια» των νησιών, δηλαδή οι δύο βασικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο!
Επιπλέον η συμφωνία του 1977 δημιουργεί κι ερωτήματα σχετικά με την επέκταση της ΑΟΖ και βόρεια προς Αλβανία και νότια προς Λιβύη καθώς αναφέρει: «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν ότι, προς το παρόν, η οριοθέτηση δεν θα εκτείνεται προς τα βόρεια πέρα από το σημείο 1 και νότια πέρα από το σημείο 16.
Αυτή η οριοθέτηση θα επεκταθεί στη συνέχεια βόρεια και νότια και προς τις δύο κατευθύνσεις έως ότου συναντήσει τις υφαλοκρηπίδες των αντίστοιχων γειτονικών χωρών».

 ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΧΑΦΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας ζήτησε πριν από λίγο η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

Όπως αναφέρεται: «Η δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή της Λιβύης, μετά και την υπογραφή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας ζητά από την Ελλάδα την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με τις νόμιμες νομοθετικές αρχές της Λιβύης».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βεγγάζη ζητά την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Αθήνα.

Μην τολμήσετε προσκυνημένοι να του πείτε όχι!


 Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα είναι μια χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, και οι πολιτικοί μας δεν λειτουργούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά ως τοποτηρητές ξένων συμφερόντων. Όπως πολύ ορθά επισημαίνει ο Γιώργος Τράγκας, «συνήθως ως ηγέτες στις αποικίες και στις μπανανίες επιλέγονται άτομα μειωμένης ηθικής. Επιλέγονται εκείνοι που σκύβουν εύκολα το κεφάλι και υλοποιούν ταχύτατα τις εντολές της προστάτιδος Δύναμης». Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να διατάξει ελληνική κυβέρνηση τις ένοπλες δυνάμεις να ανοίξουν πυρ αν δεν πάρει πρώτα την έγκριση των Αμερικανών – και οι Αμερικανοί ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ να μας δώσουν μια τέτοια έγκριση διότι έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία ως σύμμαχό τους.
Το βασικό πρόβλημα της σημερινής φοβικής ελληνικής κυβέρνησης (όπως και των προηγούμενων) που δεν έχει καμία απολύτως εθνική στρατηγική, δεν είναι πώς θα αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά πώς θα κοροϊδέψει και θα παραπλανήσει τον ελληνικό λαό σερβίροντάς του χοντροκομμένα και ξεδιάντροπα ψέματα για να τον καθησυχάσει πως δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο και πως δεν παραβιάστηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – όπως ακριβώς δηλαδή έγινε με τον πλου του «Ορούτς Ρέις» τον Ιανουάριο και με την παραβίαση εθνικού εδάφους στον Έβρο τον Μάιο.
STIRLITZ, InfognomonΗ Αθήνα (ανώνυμες διπλωματικές πηγές - έτσι  πάντα  απαντούν  οι  θαρραλέοι  πολιτικοί  μας)  απαντά στoν Τσαβούσογλου: Επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας


Τη δική τους απάντηση στα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τη συμφωνία Ελλάδα και Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες, δίνουν διπλωματικές πηγές.
Για το όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας.
«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την  υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το kathimerini.gr, κάνουν λόγο για τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της Τουρκίας. 
«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις «ανακρίβειες», όπως λένε, που επικαλέστηκε ο κ. Τσαβούσογλου ζητούν να διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας.
«Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας» αναφέρουν.
Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας για τη συμφωνία σε συνέντευξή του είχε πει πως «δεν ανησυχεί» την τουρκική πλευρά.
Πηγή: Σπούτνικ

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο :

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...