Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ". Ο Καθηγητής ΑΠΘ Κούβελας: «Κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Δεν μας σκοτώνει ο ίδιος ο ιός».

Αποτελέσματα εικόνων για Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, κ.Κούβελας,

Ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, κ.Κούβελας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορωνοϊό και δεν υπάρχει ούτε για το AIDS ούτε για τον Έμπολα. Γιατί φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει για αυτόν τον κορωνοϊό;»
Παράλληλα, τόνισε πως «κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό γιατί δεν μπαίνει μόνιμη ανοσία. Δεν μας σκοτώνει ο ίδιος ο ιός. Πεθαίνουμε από μία έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Εάν εγώ το ενισχύσω σε έναν ασθενή τότε θα πεθάνει από το εμβόλιο. Είναι κοινή λογική».


Αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης που έφερε ο φονικός ιός στη χώρα μας και τα μέτρα που έλαβαν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία, ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετική διαχείριση της κατάστασης.
«Έλειπε από την ελληνική κοινωνία η αγωγή υγείας»

«Η διαχείριση έπρεπε να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν έχω ακούσει να μιλά κανείς για φροντίδα των ασθενών στο σπίτι. Δεν είναι μόνο το πλύσιμο. Προφανώς πλενόμαστε αλλιώς θα κολλήσουμε χολέρα. Υπάρχει η ατομική ευθύνη αλλά η διαχείριση του προβλήματος έχει να κάνει κυρίως με τα μέτρα που θα πάρει η πολιτεία», είπε.

Ο κ. Κούβελας τόνισε πως αυτό που έλειπε από την ελληνική κοινωνία πριν τον ερχομό της πανδημίας είναι η αγωγή υγείας. Αυτό συνεπάγεται την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής από τον κάθε άνθρωπο σε προσωπικό επίπεδο.

«Πρέπει να πάρουμε υγειονομικά μέτρα και κυρίως μέτρα αγωγής υγείας. Το πλύσιμο των χεριών και των ποδιών δεν θα έπρεπε να είναι στην κουλτούρα μας; Μπαίνω στο λεωφορείο και οι δύο στους τρεις έχουν μαυρίλες κάτω από τα νύχια. Αυτοί έχουν να πλύνουν τα χέρια τους μέρες για να μην πω εβδομάδες. Αυτή πρέπει να είναι μόνιμη δράση της κοινότητας. Να έχουμε μόνιμη αγωγή υγείας. Δεν είναι τα περιστασιακά μέτρα που θα μας σώσουν. Κι αν αύριο μας κάτσει χολέρα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Καθηγητής υπογράμμισε πως από τη στιγμή που έγινε γνωστό, ότι η νόσος COVID-19 σκοτώνει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων με προβλήματα υγείας, θα ήταν έξυπνο να γινόταν απομόνωση των ευπαθών ομάδων για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και της οικονομίας της χώρας.

«Δεν έπρεπε να καταστρέψουμε την οικονομία του τόπου με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δεν είναι μόνο η οικονομία. Έχουμε αύξηση της φυματίωσης, αύξηση των αυτοκτονιών», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι: «η φτώχεια σκοτώνει πολύ περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε λοίμωξη. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να ξανακάνουν γενικευμένο lockdown».
«Οι νέοι να κάνουν ό,τι θέλουν και μετά να μην πηγαίνουν στους παππούδες τους».
Ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού νέων ανθρώπων σε διάφορους χώρους διασκέδασης το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ο κ. Κούβελας σχολίασε: «Οι νέοι να κάνουν ό,τι θέλουν και μετά να μην πηγαίνουν στους παππούδες τους. Εκεί είναι ο κίνδυνος. Η εικόνα αυτή θα με ενοχλούσε μόνο αν ήμουν καλβινιστής ιερέας που αυτομαστιγώνομαι το βράδυ. Επειδή όμως έχω μικρά παιδιά και θυμάμαι πως ήμουνα νέος σας ρωτώ: μπορείτε να κλείσετε ένα ερωτευμένο 18χρονο στο σπίτι; Πως θα γίνει αυτό; Πιο πιθανό είναι να αυτοκτονήσει σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα παρά να φοβάται τον κορωνοϊό».
Παράλληλα, χαρακτήρισε σαθρό το σύστημα υγείας της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Γιατί δεν καθόμαστε να το φτιάξουμε το σύστημα υγείας μας και ασχολούμαστε με το να ανοιγοκλείνουμε τα σύνορα; Κρεβάτια έχουμε. Γιατροί και νοσηλευτές χρειάζονται. Ποιος θα κάνει την εντατική παρακολούθηση;», υπογράμμισε.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

11 σχόλια :

 1. ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ, ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΥΛΗ; Σύψας: «Αν χρειαστεί θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα – Από τα πιο απλά μέχρι lockdown». ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Δεν λένε, ότι η δουλειά μας είναι να εισηγηθούμε τα εξής μέτρα στην κυβέρνηση, η οποία τελικά είναι η υπεύθυνη για να αποφασίσει. Λένε βλακωδώς ότι «εμείς θα λάβουμε τα μέτρα».


  Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, προειδοποίησε για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εφόσον καταστεί αναγκαίο.
  Ειδικότερα, τόνισε πως εάν χρειαστεί «θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα. Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown».
  Ωστόσο, διαβεβαίωσε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη. «Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε ‘’ατύχημα’’».
  Σε ότι αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό. Προστατεύουμε τον εαυτό και τους γύρω μας φορώντας μάσκα».
  Εν τούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».
  Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».
  Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κορωνοϊού των Βρετανών τουριστών, έκανε λόγο πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών. Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό . Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».
  Για το πώς επιδρά ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με άλλον ιό, όπως αυτόν του Δυτικού Νείλου που επανεμφανίστηκε στη χώρα μας, υποστήριξε ότι ο ένας ιός επιβαρύνει τον άλλον, ενώ ζήτησε από τους πολίτες, να μην εκθέτουν τον εαυτό τους στα κουνούπια και να κάνουν χρήση αντικουνουπικών.
  Αναφορικά με το εμβόλιο, δήλωσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να υπάρξει συλλογική ανοσία. «Όμως, επειδή αυτό δεν θα έχει γίνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» συμπλήρωσε.
  Τέλος ο κ. Σύψας, σημείωσε ότι η ζέστη ελαττώνει την μεταδοτικότητα του ιού κατά 10-15%.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ιός Δυτικού Νείλου: Διαγνώστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα λοίμωξης στη χώρα.
  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2020, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).
  Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2020, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.
  Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
  Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
  Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.
  Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
  Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
  Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.
  Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ενώ επίσης κάθε Πέμπτη θα αναρτάται έκθεση με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ισραήλ: Σοβαρές ταραχές κατά των μέτρων του κορωνοϊού - «Όχι στην δικτατορία υπό την κάλυψη του Κορώνα».
  Σοβαρές είναι οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ όπου χιλιάδες Ισραηλινών αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού.
  Δεν είναι σύνηθες στο Ισραήλ να υπάρχουν επεισόδια με συγκρούσεις με την αστυνομία. Όλοι οι Ισραηλινοί έχουν έντονη την αίσθηση του νόμου και της τάξης καθώς συμμετέχουν όλοι μαζί στο σύστημα ασφαλείας της χώρας, αλλά αυτή την φορά δεν ανέχονται να τους περιορίζουν την ελευθερία τους για ένα ιό του οποίου την ισχύ την έχουν μεγαλοποιήσει.
  Στο Ισραήλ υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια που συμπίμπτει με την αύξηση των κρουσμάτων.
  Η δυσαρέσκεια στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu καθώς χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ
  Εντύπωση προκαλούν τα πλακάτ στα οποία αναγράφουν «Όχι στην δικτατορία υπό την κάλυψη του Κορώνα».
  https://youtu.be/JDqJIiskpLQ
  https://youtu.be/Bw6sL4dcALc
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η πλειοψηφία των ασθενών που έχει αναρρώσει από τον κορωνοιό εμφανίζει βλάβες στην καρδιά.
  Έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνει ότι, το 78% των ασθενών που ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοιό, εμφάνισαν δομικές αλλαγές στην καρδιά τους σαν να είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
  Εάν κρίνουμε από το αποτύπωμα που αφήνει στον ανθρώπινο οργανισμό η νόσος Covid- 19 και πιο συγκεκριμένα στους μύες της καρδιάς, τότε συμπεραίνουμε ότι o ιός βλάπτει σχεδόν όσο η καρδιακή προσβολή, προειδοποιούν Γερμανοί επιστήμονες.
  H ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης διενήργησε την έρευνα σε δείγμα 100 ατόμων.
  Πενήντα από τους συμμετέχοντες ήταν υγιείς προτού νοσήσουν από τον νέο κορωνοϊό. Οι υπόλοιποι είχα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.
  Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι, οι περισσότερες ασθενείς που νόσησαν και είτε ανάρρωσαν είτε απεβίωσαν από τον νέο κορωνοιό, παρουσίασαν τις ίδιες βλάβες στην καρδιά με αυτές που είχαν όσων είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
  Οι μελέτες έδειξαν ότι, πάνω από το 75% των ασθενών που ανάρρωσαν είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα τους γεγονός που συνήθως υποδηλώνουν ότι κάποιος υπέστη καρδιακή προσβολή.
  Σε πάνω από το 60% των ασθενών που απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου Covid- 19, εντοπίστηκε ιιικό φορτίο στον καρδιακό μυ . Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες ότι, ο νέος κορωνοϊός μολύνει άμεσα τους καρδιακούς μύες.
  Πλέον καθίσταται σαφές ότι, ο ιός που πλήττει το αναπνευστικό επιτίθεται επίσης στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και σε πολλά άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και του εγκεφάλου.
  Ωστόσο, οι νέες μελέτες ρίχνουν φως στις ανησυχητικές βλάβες που μπορεί να υποστεί η καρδιά των ασθενών με Covid- 19.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΟΥ: “Δεν είναι εποχική γρίπη ο κορωνοϊός. Είναι ένα μεγάλο κύμα”.
   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα κατά του εφησυχασμού αναφορικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού κατά τη θερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου, λέγοντας ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις.
   «Ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται για τις εποχές. Αυτό που χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και… ότι αυτός συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ζητώντας να υπάρξει επαγρύπνηση στην εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η μετάδοση που εξαπλώνεται μέσω μεγάλων συναθροίσεων.
   Προειδοποίησε επίσης να μη σκέφτεται κανείς με όρους κυμάτων του κορωνοϊού, λέγοντας: «Πρόκειται να είναι ένα μεγάλο κύμα. Πρόκειται να έχει κάποιες διακυμάνσεις», συμπληρώνοντας ότι το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. 6 διαφορετικοί τύποι κορονωϊού.

   Η μελέτη που φέρνει στο φως το CBS βασίστηκε σε δεδομένα από εφαρμογή παρακολούθησης συμπτωμάτων.
   Συγκεκριμένα, ερευνητές από το King’s College London μελέτησαν δεδομένα από περίπου 1.600 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ που καταγράφουν τακτικά τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή COVID Symptom Tracker τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

   Πέρα από τα βασικά συμπτώματα που εξετάζουν πάντα οι γιατροί σε κρούσματα του κοροναϊού, η μελέτη τονίζει πως οι παρακάτω έξι διαφορετικοί «τύποι» του COVID-19 μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και να συνοδεύονται από το δικό τους σύνολο συμπτωμάτων.

   Ποιοι είναι οι έξι ομάδες συμπτωμάτων που αναφέρονται στη μελέτη¨
    Γρίπη χωρίς πυρετό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό. Οι ασθενείς σε αυτό το επίπεδο έχουν πιθανότητα 1,5% να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη όπως οξυγόνο ή αναπνευστήρα.
    Γρίπη με πυρετό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης. Οι ερευνητές λένε ότι περίπου το 4,4% των ασθενών σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκε υποστήριξη αναπνοής.
    Γαστρεντερικό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα. Περίπου 3,3% χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.
    Σοβαρό επίπεδο 1, κόπωση: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κόπωση. Οι ασθενείς σε αυτό το επίπεδο χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη με ρυθμό 8,6%.
    Σοβαρό επίπεδο δύο, σύγχυση: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος. Σχεδόν 10% των ασθενών σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.
    Σοβαρό επίπεδο τρία, κοιλιακό και αναπνευστικό: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, κοιλιακό άλγος. Πρόκειται για τον πιο σοβαρό τύπο. Σχεδόν το 20% αυτών των ασθενών χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη.

   Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι
   Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν επίσης ότι μόνο το 16% των ασθενών με COVID-19 τύπου 1 χρειάστηκε νοσηλεία, σε σύγκριση με σχεδόν τους μισούς ασθενείς με τύπο έξι.
   Οι ειδικοί της έρευνας τονίζουν πως οι ασθενείς που έχουν τα συμπτώματα των τελευταίων τριών τύπων είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συγκριτικά με τους ασθενείς των πρώτων τριών.

   Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη, που θα μελετηθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των τύπων φροντίδας των ασθενών με COVID-19 και να δώσουν στους γιατρούς τη δυνατότητα να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία.
   Η παραπάνω ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τους γιατρούς στην εξατομικευμένη περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό με καλύτερα αποτελέσματα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια "πολύ μακρά" επιδημία.
   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού θα είναι πιθανόν "πολύ μακρά".
   Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδρίαζε από χθες για τέταρτη φορά προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, "υπογράμμισε πως η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΠΟΥ.
   "Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος", προστίθεται στην ανακοίνωση. "Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων" (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) "υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια" απέναντι στην πανδημία.
   Ο κορονοϊός έχει μολύνει τουλάχιστον 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περισσότερους από 680.000 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές.
   Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,"προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων".
   Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων.
   Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως "οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας".
   Η συνεδρίαση της επιτροπής, που διήρκησε έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορισμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος μέσω βιντεοσύνδεσης. Αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες.
   "Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
   "Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν", πρόσθεσε. "Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά."
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. Ο κίνδυνος μόλυνσης από covid-19 είναι 3,5 φορές μεγαλύτερος για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
   Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κινδύνευε τον Απρίλιο σχεδόν 3,5 φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
   Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, ανέλυσε τα δεδομένα που εισήγαγαν οι χρήστες σε μια ειδική εφαρμογή για την covid-19 για smartphones από τις 24 Μαρτίου ως τις 23 Απριλίου στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό που διέτρεχε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αυτό για τους υπόλοιπους χρήστες.
   Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 ήταν 2.747 ανά 100.000 χρήστες της εφαρμογής που ανήκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έναντι 242 ανά 100.000 για τους υπόλοιπους που ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 5. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΣΟ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ;
  3.08.2020 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΜΕ ΔΕΟΣ: "Το ρωσικό εμβόλιο θα βρίσκεται στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Η Ρωσία θα παράγει αρκετά εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ανά μήνα μέχρι τον Ιανουάριο του 2021".
  ΜΟΣΧΑ, 3 Αυγούστου. TASS. Η Ρωσία θα παράγει αρκετά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Κορωνοϊού , ανά μήνα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ.
  Το Ινστιτούτο «Gamaleya» έχει υπογράψει συμβάσεις για τη σειριακή παραγωγή με τρεις φαρμακοβιομηχανίες . Την «Generium» του Βλαντίμιρ, την «R-Pharm» του Γιάροσλάβ και την «Binnopharm» της Μόσχας. Η σειριακή παραγωγή θα ξεκινήσει ήδη από το Σεπτέμβριο.
  Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνολική παραγωγή θα εξαρτηθεί, πρωτίστως, από τις ανάγκες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Η σειριακή παραγωγή του πρώτου ρωσικού εμβολίου που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο με την την παραγωγή αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δόσεων εμβολίου το μήνα με επακόλουθη αύξηση σε αρκετά εκατομμύρια μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια θα εφαρμοστούν», ανέφερε ο υπουργός.
  Σύμφωνα με τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία για την επιτήρηση για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την ανθρώπινη ευημερία, 26 διαφορετικά Εμβόλια αναπτύσσονται σε 17 ερευνητικά ιδρύματα στη Ρωσία.
  Το ερευνητικό κέντρο «Vector» αναπτύσσει ένα εμβόλιο σε έξι διαφορετικές τεχνολογικές πλατφόρμες. Η πρώτη από αυτές αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2020.
  ΠΟΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟ Ή ΕΜΒΟΛΙΟ ΡΩΣΙΚΟ;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ΠΟΥ λέει όχι στο εμβόλιο που αναπτύσσει η Ρωσία. ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ.
   Επιφυλάξεις εκφράζει ο ΠΟΥ για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, που ανακοίνωσε πως θα διαθέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις από τον Σεπτέμβρη, η Ρωσία.
   «Ορισμένες φορές μεμονωμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν κάτι, το οποίο, φυσικά, ως γεγονός, είναι εξαιρετική είδηση» ανέφερε για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό που ανακοίνωσε η Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κριστιάν Λιντμέγερ την Τρίτη.
   «Αλλά μεταξύ της ανακάλυψης και της ένδειξης πως ενδεχομένως να υπάρχει ένα εμβόλιο που λειτουργεί και πέρασε όλα τα στάδια, υπάρχει μεγάλη διαφορά» σημείωσε, σύμφωνα με το BBC, επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
   Ο ΠΟΥ ανάρτησε στις 31 Ιουλίου τη λίστα με τα 26 εργαστήρια τα οποία διεξάγουν έρευνες για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Σε αυτή, το ρωσικό εργαστήριο δεν φαίνεται να έχει περάσει καν στη δεύτερη φάση. Αντίθετα, υπάρχουν 6 δυνητικά εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, που έχουν περάσει και την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, που περιλαμβάνουν ευρεία δοκιμή σε ανθρώπους.
   Συγκεκριμένα τα εμβόλια αυτά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι εκείνο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η προσπάθεια της Moderna από το Κέιμπριτζ των ΗΠΑ και η σύμπραξή της BioNTech, Fosun Pharma και Pfizer, επίσης από τις ΗΠΑ.
   Τα υπόλοιπα τρία εμβόλια που πέρασαν την τρίτη φάση προέρχονται από την Κίνα, εκείνο της κινεζικής εταιρίας Sinovac, εκείνο του Ινστιτούτου της πόλης Γουχάν, από όπου ξεκίνησε και η πανδημία και τέλος, το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό του Ινστιτούτου του Πεκίνου.
   Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργό Εμπορίου της Ρωσίας, Ντενίς Μαντούροφ, τη Δευτέρα, τρεις εταιρείες βιοϊατρικής θα μπορούν να παράγουν από τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανική κλίμακα ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που θα αναπτύξει το ερευνητικό εργαστήριο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Nikolaï Gamaleïa.

   Σε 10 ημέρες η έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό
   «Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (…), θα μπορούμε να δίνουμε από αυτόν τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου τον μήνα, κατόπιν έως και μερικά εκατομμύρια από τις αρχές του επόμενου έτους», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
   Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, που εμπλέκεται στη διαδικασία ανάπτυξης, είπε σήμερα ότι η επίσημη έγκριση του εμβολίου αναμένεται να γίνει σε «δέκα ημέρες».
   «Θα είμαστε μπροστά όχι μονάχα από τις ΗΠΑ, αλλά επίσης από άλλες χώρες. Θα πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», υπογράμμισε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ σε δηλώσεις του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.
   Επιτυχής η δοκιμή του εμβολίου, ισχυρίζεται η Μόσχα
   Η Ρωσία εργάζεται εδώ και μήνες, όπως και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, σε διάφορα σχέδια εμβολίων εναντίον της Covid-19, ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το συγκεκριμένο από το κέντρο Gamaleïa εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας.
   Το υπουργείο γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο Τύπου, ότι οι κλινικές δοκιμές σε στρατιωτικούς «έδειξαν ξεκάθαρα μια εμφανή ανοσοποιητική ανταπόκριση» μπροστά στον νέο κορωνοϊό, «χωρίς παρενέργειες ή ανωμαλίες».
   Ερευνητές από την δύση, εν τούτοις, εκφράζουν ανησυχία μπροστά στην ταχεία ανάπτυξη των ρωσικών εμβολίων, εκτιμώντας πως ορισμένα στάδια ενδέχεται να παραλειφθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες υπό την πίεση των Αρχών.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Κούλης και Μαρέβα: «Όποιος εκφράζει λεκτική διαφωνία για τις απαγορεύσεις του κορωνοϊού θα συλλαμβάνεται - Δεν ανεχόμαστε ανυπακοή»
   Σε άλλη μία κίνηση προς τον αυταρχισμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την απαγόρευση των διαμαρτυριών, απαγορεύει στους πολίτες να εκφράζουν τη διαφωνία τους σχετικά με τις... απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό, καθώς διέταξε τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να στέλνει στον εισαγγελέα όποιον αναρτά οτιδήποτε δεν συμφωνεί με την «γραμμή» της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
   Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, το υλικό αναρτήσεων στο Διαδίκτυο, οι οποίες τάσσονται ενάντιον των μέτρων, ώστε να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις των «αντιφρονούντων».
   Στο υλικό, προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση, περιλαμβάνονται αναρτήσεις όπου γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού ή αμφισβητούν τη «γραμμή ΠΟΥ και επιτροπής λοιμωξιολόγων» σχετικά με τον ιό.
   «Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας πως η πανδημία «δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας».
   «Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
   Αύριο ποιος λέει ότι δεν θα κάνουν το ίδιο και για τα ελληνοτουρκικά ή για την οικονομία, επικαλούμενοι τη "σοβαρότητα" της κατάστασης;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...