Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Κρανιδιώτης: « Ο ΣΚΑΪ θέλει να σπάσει το ηθικό των Ελλήνων υπέρ της Τουρκίας. Θα πρέπει να διερευνηθούν για συγκεκριμένους σταθμούς τα υπάρχοντα κεφάλαια, που υπάρχουν μέσα στα κανάλια».


ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ. 


“Σκότωναν τον ήρωα και η τότε Πρέσβης και νυν σύμβουλος του Μητσοτάκη έπινε σαμπάνιες με τους Αλβανούς”.Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, πρόεδρος και Ιδρυτής του Πολιτικού Κόμματος Νέα Δεξιά, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο blog Priftis News βάζει “φωτιές” στο πολιτικό και μιντιακό προσκήνιο κάνοντας λόγο για προπαγάνδα του ΣΚΑΙ σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ενώ αποκαλύπτει πως η Ελλάδα έχει στα χέρια της όπλα που δεν τα έχει η Τουρκία.


Στα κύρια σημεία της συνέντευξης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης είναι έτοιμος για πόλεμο “από τον Έβρο ως το Αιγαίο και κάτω στην Κρήτη, αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας”, ενώ σε ότι αφορά στα αμυντικά μας και πολεμικά μας συστήματα αποκάλυψε πως: 
“Η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς της Ευρώπης, καθώς έχουμε τα περισσότερα Πολεμικά Αεροπλάνα, ακόμα και από την Γαλλία, που είναι πυρηνική δύναμη! Επίσης, έχουμε δύο μοναδικά όπλα, τους Exocet, και SCALP, που δεν τα έχει η Τουρκία”.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης συνέχισε λέγοντας πως: “Η Τουρκία είναι ένας στρατός ιστορικά σιγουράκιδες, διαπρέπουν πάντα κατά αδύνατον και διχασμένων αντιπάλων, όπως, αιχμαλώτους και γυναικόπαιδα, αλλά κατά όρθιο ενωμένο και ελεύθερων ανθρώπων, δεν τα πάνε καλά, όπως για παράδειγμα, όταν τα έβαλαν με τον οργανωμένο τακτικό Στρατό της Συρίας, εκεί τα βρήκαν σκούρα”.


Επίσης αναφέρθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο οποίος όπως είπε: “το μόνο που δείχνει είναι για τον τουρκικό στρατό, λές και θέλουν να σπάσουν το ηθικό του κόσμου! Θα πρέπει να διερευνηθούν για συγκεκριμένους σταθμούς τα υπάρχοντα κεφάλαια, που υπάρχουν μέσα στα κανάλια, και επιβάλλουν συγκεκριμένη γραμμή σε ορισμένα ζητήματα, όπου κάνει εντύπωση”!ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΤΣΙΦΑ. 

“Σκότωναν τον ήρωα και η τότε Πρέσβης και νυν σύμβουλος του Μητσοτάκη έπινε σαμπάνιες με τους Αλβανούς”.Σε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από την πρώτη διαδικτυακή εκπομπή του νεοιδρυθέντος κινήματος που ηγείται, “ΈΛΛΗΝΕΣ” και αφορά τον ύποπτο ρόλο μιας γυναίκας που είναι σήμερα στο πλευρό του Μητσοτάκη.
Όπως θα ακούσετε στο παραπάτω βίντεο τον Ηλία Κασιδιάρη, αυτή η γυναίκα είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν Πρέσβης της χώρας στην Αλβανία. Σύμφωνα με τον κ. Κασιδιάρη την ημέρα που ο ήρωας Κωνσταντίνος Κατσίφας γαζωνόταν από τα καλάσνικοφ των Αλβανών αστυνομικών, η ίδια ήταν σε καφενείο στις Βουλιαράτες και έπινε σαμπάνιες με Αλβανούς ενώ οι ριπές έπεφταν βροχή. Η αντίδρασή της; Μηδενική. Ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

18 σχόλια :

 1. Χρειαζόμαστε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του λαού να υποβληθεί σε θυσίες για την πατρίδα, αλλά και την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας στον χειρισμό κρίσεων.
  Πηγή: i-epikaira.blogspot.com Stirlitz
  Πολύ φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε από τη νιρβάνα μας και θα συνειδητοποιήσουμε ότι η εθνική άμυνα αποτελεί παρόμοια φούσκα με εκείνη της Πυροσβεστικής που έσκασε με πάταγο στο Μάτι και που τώρα αναδίδει μέσω των ηχογραφημένων αποκαλύψεων αηδιαστική οσμή δημοσιοϋπαλληλίας του χειρίστου είδους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά κοροϊδεύουν τον λαό με διάφορους μύθους, όπως ότι «μπορεί να κοιμάται ήσυχος διότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να αποκρούσουν κάθε επιβουλέα» ή ότι «έχουν γνώση οι φύλακες» και άλλες τέτοιες βαρύγδουπες κοινοτυπίες. Και στο μεταξύ η καθημερινή πράξη αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο, δηλαδή μία ξεχαρβαλωμένη εθνική άμυνα, άτολμη, άβουλη και φοβική που ξέρει μόνο να πετάει ηχηρές κορώνες στις παρελάσεις και από ουσία είναι ένα μεγάλο (και δαπανηρό) μηδενικό.
  Επί δεκαετίες ανεχθήκαμε τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά μας και τώρα ανεχόμαστε και τις πτήσεις μη επανδρωμένων drones χωρίς να διανοούμαστε καν να τα καταρρίψουμε, κάτι που θα έκανε στη θέση μας οποιοδήποτε σοβαρό κράτος που σέβεται τον εαυτό του. Απουσιάζει εντελώς η πολιτική βούληση για χρήση στρατιωτικής ισχύος ως εργαλείου εξωτερικής πολιτικής, και οι στρατιωτικοί που το έχουν εμπεδώσει καλά αυτό εκστομίζουν κούφιες απειλές προς τους Τούρκους εκ του ασφαλούς («πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε» ή «αν ανεβούν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε») ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά διότι: 1) δεν θα τους το επιτρέψει η πολιτική ηγεσία, και 2) δεν ξέρουν να σχεδιάζουν και να διεξάγουν επιχειρήσεις διότι είναι εντελώς άκαπνοι και απειροπόλεμοι. Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις η διακλαδικότητα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, ενώ τα μυαλά των στρατιωτικών έχουν μείνει κολλημένα στην καλύτερη περίπτωση στο 1974 και στη χειρότερη στο 1940. Δεν μαθαίνουμε τίποτα από τη σύγχρονη πολεμική εμπειρία γύρω μας, δεν αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και οργάνωσής μας, και δεν ετοιμαζόμαστε για τον επόμενο πόλεμο αλλά για τον προηγούμενο - όλα αυτά, λυπάμαι που το λέω, αποτελούν συνταγή αποτυχίας σε μία πραγματική σύρραξη.
  Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα εύκολα μετρήσιμο μέγεθος το οποίο αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι και άλλοι μη ειδικοί προκειμένου να σταθμίσουν την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας, όπως κάνουν και με άλλα μετρήσιμα μεγέθη (π.χ. αριθμοί στρατιωτών, ποσότητες όπλων κ.λπ). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα ως συντελεστές ισχύος από τις αμυντικές δαπάνες και που δεν στοιχίζουν σχεδόν τίποτα συγκρινόμενοι με τα πανάκριβα οπλικά συστήματα - για παράδειγμα, η εκπαίδευση του προσωπικού, το επιχειρησιακό δόγμα, η υγιής στρατιωτική νοοτροπία, ο ρεαλισμός των ασκήσεων, η διαρκής επιδίωξη της καινοτομίας για τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου, η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του λαού να υποβληθεί σε θυσίες για την πατρίδα, η ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας στον χειρισμό κρίσεων και η πολιτική βούληση.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://youtu.be/n78eZq2j6fI Μία ιδιότυπη φαβέλλα (φτωχή συνοικία) Ελλήνων του Πόντου βρίσκεται στις Σάπες Ροδόπης, ξεχασμένη εδώ και χρόνια από το Κράτος. Παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε πολιτικών, εδώ και 30 χρόνια πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και μωρά ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε αυτή την παραγκoύπουλη.
  Οι συγκεκριμένοι Έλληνες ήρθαν στην περιοχή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου είχαν καταφύγει οι πρόγονοί τους για να γλυτώσουν από τις σφαγές των Νεότουρκων του Κεμάλ.
  Την ίδια ώρα αριστεροί και αριστερόστροφοι διεθνιστές ζητούν σπίτια για μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας!
  Οι οικισμοί παλιννοστούντων Ποντίων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ελληνικού κράτους για την υποδοχή και εγκατάσταση πληθυσμών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις παραμεθόριες περιοχές. Στους οικισμούς αυτούς εγκαταστάθηκαν οικογένειες που προέρχονται από την ευρύτερη ελληνική διασπορά των παρευξείνιων κρατών και έχουν κατά κανόνα καταγωγή από τους Έλληνες του Πόντου της Μικράς Ασίας.
  Από τα μέσα την δεκαετίας του 1980 και κυρίως μετά την αλλαγή πολιτικής από τις χώρες προέλευσής τους, επιτράπηκε η ελεύθερη διακίνησή τους και ένας μεγάλος αριθμός μετανάστευσε στην Ελλάδα.
  Η ελληνική πολιτεία τους ονόμασε “παλιννοστούντες” και τους έδωσε την δυνατότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα ως έλληνες πολίτες. Παράλληλα δημιούργησε στο Υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε.) το οποίο ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1991 και καταργήθηκε την 4η Δεκεμβρίου 2002.
  Μία από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος αυτού ήταν η χωροθέτηση και ο συντονισμός της κατασκευής νέων και αξιοποίησης υπαρχόντων οικισμών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως σε μεθοριακές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό την ενίσχυση του ελληνορθόδοξου πληθυσμού.
  Αν και δεν υπήρχε περιορισμός στον τόπο εγκατάστασης των παλιννοστούντων, υπήρχε πολιτική κατεύθυνσής τους σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω κινήτρων όπως φοροαπαλλαγές και απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μηταράκης: «Έχουμε αναγνωρίσει μόνο 59.000 ως πραγματικούς "πρόσφυγες"».
   Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι από σήμερα επανεκκινούν οι απελάσεις παράνομων μεταναστών με πτήσεις - με πρώτη μια πτήση από το «Ελεύθεριος Βενιζέλος προς το Πακιστάν.
   Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι όπως είπε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 59.000 αναγνωρισμένοι αλλοδαποί ως «πρόσφυγες» και 101.000 αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται ταχύτερα καθώς «είχαμε κατά 90% αύξησης της παραγωγικότητας το α΄εξάμηνο».
   «Δίνουμε άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες και από εκεί και πέρα πολύ πιο γρήγορα χωρίζουμε μετανάστες από πρόσφυγες» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.
   «Στην Ελλάδα η αναγνώριση προσφύγων έχει μειωθεί στο 40% όπως είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα για το β΄ εξάμηνο τις επιστροφές και τις απελάσεις.
   Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη τον φετινό Ιούλιο έφτασαν μόνο 200 αλλοδαποί στη Λέσβο ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ο αριθμός ήταν 2.500.Εξηγώντας την αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τα επιδόματα σε αλλοδαπούς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι «όταν εμείς δίναμε για πολλά χρόνια επιδόματα ήταν σαν χρηματοδοτούμε έμμεσα τους λαθροδιακινητές. Όσοι παίρνουν άσυλο έχουν πλέον ένα πρόγραμμα προσαρμογής με επιδότηση ενοικίου αλλά πρέπει να δουλέψουν. Δεν μπορεί να δίνουμε ισόβια σύνταξη και ισόβια προνόμια. Όποιος θέλει να παραμείνει πρέπει να δουλέψει».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. Έρχεται κρίσιμη νύχτα: Αντιμέτωποι ο ελληνικός κι ο τουρκικός Στόλος - Αυτή είναι η τακτική κατάσταση στο ΝΑ Αιγαίο τώρα. Άρης Δημητρακόπουλος
  Ίση δύναμη με τον τουρκικό στόλο ανέπτυξε και θα αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό τις επόμενες λίγες ώρες στα Δωδεκάνησα και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX.
  Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronews.gr: «15 έως 20 μάχιμες μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και βοηθητικά πλοία του ελληνικού Στόλου έχουν μετακινηθεί σε μία περιοχή που ξεκινάει από τα Βόρεια Δωδεκάνησα και τελειώνει νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης προς την περιοχή της τουρκικής NAVTEX».
  Να σημειώσουμε πως δεν ευσταθούν όσα έχουν γραφτεί περί ανάπτυξης του 85% του ελληνικού Στόλου στην περιοχή, γιατί αυτό θα σήμαινε πως το Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο θα παρέμενε εντελώς ακάλυπτο.
  Στο μεταξύ όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr τα τουρκικά UAV παρακολουθούν την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου. Επιπλέον Στην περιοχή πλέουν 2 έως 4 τουρκικά υποβρύχια.
  Σε οποιαδήποτε περίπτωση η ελληνική δύναμη είναι υπέρ αρκετή για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά πλοία αφού είναι ισοδύναμη, με τα ελληνικά υποβρύχια και τις ελληνικές ΤΠΚ κλάσης Rouset να διαθέτουν ποιοτική υπεροχή απέναντι στα αντίστοιχα πλοία του τουρκικού Στόλου.
  Άλλωστε όπως είχε γράψει και το defencenet.gr τα ελληνικά πλοία μπορούν να βάλουν από απόσταση 180 χιλιομέτρων με τους MM-40 EXOCET BLOCK-3, χωρίς απειληθούν από τα τουρκικά πλοία των οποίων τα βλήματα έχουν σημαντικά μικρότερο βεληνεκές.
  Κρίσιμο σημείο σε τυχόν αναμέτρηση θα είναι η Αεροπορία των δύο πλευρών. Για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω περιορισμένης ακτίνας δράσης τα Mirage 2000 της Τανάγρας με ό,τι υπάρχει -εάν υπάρχει- από τους ΑΜ-39 EXOCET δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να παίξουν σημαντικό ρόλο, αντίθετα με τα με τα F-16 της 115ΠΜ στο Ηράκλειο της Κρήτης που θα αναλάβουν την αεροπορική υποστήριξη.
  Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως υπάρχουν 7 τουρκικά πλοία ανοιχτά της Λιβύης, χωρίς αεροπορική κάλυψη κι εντός της εμβέλειας των ελληνικών F-16.
  Η περιοχή που δέσμευσε η τουρκική NAVTEX, βρίσκεται περί τα 150 μίλια από τα Ακσάζ. Τα τουρκικά πλοία αν πλέουν με ταχύτητα 20 κόμβων θα βρίσκονται στο σημείο περίπου στις 9-10μμ . Αν όμως συναντήσουν και το Oruc Reis για συνοδεία, θα φτάσουν ακόμα πιο αργά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ελληνικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από το αν αποπλεύσει το Oruc Reis από την Αττάλεια.
  Μάλιστα τα ελληνικά επιτελεία είχαν πληροφόρηση πως κάτι είναι πιθανόν να συμβεί, καθώς ο ελληνικός Στόλος ήταν σε ανάπτυξη εδώ και μία εβδομάδα.
  Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχουμε φτάσει στο «meltpoint», δηλαδή στο σημείο όπου πρέπει να γίνει ένα σημαντικό επεισόδιο που θα οδηγήσει τις χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  Σε κάθε περίπτωση η νύχτα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη, με τα ελληνικά Επιτελεία να βρίσκονται στην μέγιστη επιφυλακή και κινητοποίηση.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Xίος και Λέσβος είναι «περικυκλωμένες» από στόλο τουρκικών αλιευτικών: Καμία αντίδραση από την Αθήνα. Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
   Aκόμα συνεχίζει να πλέει βορειοδυτικά της Λέσβου και της Χίου ο στόλος των τριανταπέντε τουρκικών αλιευτικών ενώ συνολικά στο Αιγαίο βρίσκονται αυτή την στιγμή πενήντα τουρκικά αλιευτικά!
   Στην Αθήνα ακολουθούν την οδό της αυταπάτης η οποία στηρίζεται σε δύο αφηγήματα: Το πρώτο είναι ότι «δεν ψαρεύουν εντός των έξι ν.μ.» και το δεύτερο είναι το επίσημο αφήγημα που μεταδόθηκε διαμέσου της ανακοίνωσης του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, για όλα φταίει ο αέρας και η κακοκαιρία...
   Η μαζική παρουσία τόσων τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο, στην πράξη αποτυπώνει την απαίτηση της Άγκυρας για τη συνεκμετάλλευση του μισού Αιγαίου.
   Φυσικά, η ανακοίνωση του Λιμενικού δημιουργεί ζήτημα γιατί δεν επαληθεύεται από τα γεγονότα και δείχνει να έχει συνταχθεί κατόπιν πίεσης από την πολιτική ηγεσία στην λογική να μην γίνει «θόρυβος».
   Εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, τα τουρκικά αλιευτικά είναι ελεύθερα να ψαρεύουν ψάρια εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά όχι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
   Τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά αλιευτικά είχαν βρεθεί στη Μύκονο, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στα τρία ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού, που σημαίνει πως το Λιμενικό είχε το δικαίωμα να επέμβει, καθώς αυτό που έκαναν είναι παράνομο.
   Αντί να συμβεί αυτό, το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως τα τουρκικά αλιευτικά των 30 μέτρων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το...αιγαιοπελαγίτικο μελτέμι και γι αυτό «κατέφυγαν» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ η κυβέρνηση δεν είπε ούτε μία λέξη.
   Τα τουρκικά αλιευτικά έμειναν 5 μέρες στα χωρικά ύδατα της Μυκόνου και στη συνέχεια άλλα αλιευτικά των Τούρκων “κύκλωσαν” το Φαρμακονήσι!
   Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση:
   «Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζεται ότι πρόκειται για αλιευτικά τα οποία μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.
   Τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι Τουρκικά παράλια».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Στις 22 Μαρτίου 2000, 4 τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντοπίστηκαν στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας κοντά στο Cape Tarkhankut της Μαύρης Θάλασσας. Οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας ζήτησαν διακοπή και έρευνα. Οι Τούρκοι δεν τήρησαν την εντολή και άρχισαν να αποσύρονται.
   Οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας πυροβόλησαν τέσσερα τουρκικά πλοία. Κατώτατη γραμμή: ένα βυθισμένο τουρκικό αλιευτικό σκάφος, τρία ακόμη σκάφη που είχαν υποστεί ζημία συνελήφθησαν, αρκετοί τραυματίες ναυτικοί, αλλά το πιο σημαντικό, ένας σκοτωμένος καπετάνιος.
   Τα σκάφη της Ρουμανικής Ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ σε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο αλιεύει παράνομα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας, και τραυματίζει τρεις ψαράδες.
   Το περιστατικό συνέβη το πρωί της 20ης Μαΐου 2019, ανέφερε η ρουμανική συνοριακή αστυνομία.
   Το συνοριακό σκάφος MAI 2112 άρχισε να επιδιώκει ένα πλωτό σκάφος κάτω από την τουρκική σημαία με την επιγραφή "BABA SENOL". Το πλήρωμα του σκάφους δεν τήρησε τις προφορικές εντολές για διακοπή.
   Το πλήρωμα των λαθροκυνηγών αποτελείται από οκτώ άτομα. Τρεις τραυματίστηκαν ελαφρώς. Λίγο μετά τη σύλληψη, ο Τούρκος σκούνα, ο οποίος έλαβε αρκετές τρύπες, βυθίστηκε.
   1 Μαΐου 2020. Περιστατικό στην Κασπία: Οι συνοριοφύλακες του Καζακστάν πυροβόλησαν τους ψαράδες του Αζερμπαϊτζάν που εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Καζακστάν. Υπάρχει ένας ψαράς του Αζερμπαϊτζάν που πέθανε από πληγή από πυροβολισμό. Δύο ακόμη τραυματίστηκαν. Όλοι οι παραβάτες συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες του Καζακστάν.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ζ.Π.
   Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. Όλα πρέπει να διερευνώνται λεπτομερώς. Πιθανόν τα λεγόμενα 50 «τουρκικά ψαροκάικα» να είναι κατάφορτα με τούρκους κομάντος με ειδικές αποστολές, ενώ εμείς έχουμε το μυαλό μας αλλού.
   Τι θα γίνει αν από τα «ψαροκάικα έχουμε απόβαση τούρκων σε κάποιο νησί;
   ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ «ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ». ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.
   ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 4. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε «γαλάζια» περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο μεταξύ στην εικόνα των μόνιτορ που υπάρχει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου δείχνει την ανάπτυξη πολλών τουρκικών πλοίων κατά μήκος του Αιγαίου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία ανέρχονται σε 17. Συγκεκριμένα, πλοία, κυρίως από τις ναυτικές βάσεις της Αττάλειας και του Αξάζ, έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές δυνάμεις, ενώ σε καίρια σημεία έχει αναπτυχθεί ο ελληνικός στόλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν συνεχώς.
  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και του Oruc Reis. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Ζήση Μούσιο «το στοίχημα είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το πλοίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρακολουθήσει και να αντιδράσει, πάντα με νηφαλιότητα, όπως λένε στο Πεντάγωνο».
  Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγείο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου.
  Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: «ΝΕΑ ΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ».
  Aν όντως η Τουρκία προχωρά στην ύστατη πρόκληση πριν το θερμό επεισόδιο, πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε ξανά στιγμές Ιμίων, μόνο που στη θέση του Μπιλ Κλίντον βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ» ανέφερε ο ανταποκριτής του «Έθνους» και του OPEN TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου κληθείς να σχολιάσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την απόφαση της Τουρκίας να εκδόσει NAVTEX στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
  Όσον αφορά το ποια στάση θα ακολουθήσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν δηλαδή θα καταδικάσει τις κινήσεις της Τουρκίας ή όχι, ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τι θα πράξει γιατί έχω πάντα στο μυαλό μου τον τρόπο με τον οποίο πρόδωσε τους Κούρδους, οι οποίοι πολέμησαν για την Αμερική, έχασαν ζωές για την Αμερική και αυτή η στάση με προβληματίζει πολύ».
  «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η αμερικανική διπλωματική και στρατιωτική υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της.
  Και ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και ο επικεφαλής του Πενταγώνου (Μαρκ Έσπερ) πιστεύω ότι θα αντιδράσουν.
  Άλλωστε ο κ. Πομπέο θα πρέπει να σεβαστεί και τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Νίκο Δένδια τον περασμένο Οκτώβριο», υποστήριξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
  Ο λόγος που ο ανταποκριτής του «Εθνους» και του OPEN TV αναφέρθηκε στην αντίδραση που αναμένουμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο είναι επειδή «πρόσφατα είχαμε μια ενημέρωση στην οποία πληροφορήθηκαμε τις αμερικανικές ανησυχίες και όχι μόνο.
  Ειπώθηκε χαρακτηριστικά (από την αμερικανική πλευρά) ότι εμείς ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα προς την Τουρκία.
  Θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρονται και να υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια.
  Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας».
  Το βασικό πλεόν ερώτημα είναι ποια θα είναι η τουρκική απάντηση.
  «Αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και από τις πράξεις τους μέχρι και σήμερα οι αμερικανικές παρεμβάσεις που περιέγραψε ο αξιωματούχος δεν έπιασαν τόπο, εκτός και αν αυτό το παιχνίδι των συνεχόμενων τουρκικών απειλών παίζεται για να αναγκάσουν να καθίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δεχθεί έναν συμβιβασμό», υποστήριξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μιας και είναι η επέτειος της εισβολής του Αττίλα, να πούμε κάποιες αλήθειες. Η ελληνική κυβέρνηση του Ιωαννίδη έχοντας υπεροπλία με PHANTOM, ενώ οι Τούρκοι είχαν τα F 104, εμείς είχαμε τότε τα καινούρια τεθωρακισμένα AMX 30 και μόλις είχαμε παραλάβει τα αντιτορπιλικά τύπου Fram I (1972-1997)
  Κανάρης D-212 (1972-1993)
  Κουντουριώτης D-213 (1973-1995)
  Σαχτούρης D-214 (1973-1992)
  Αντιτορπιλικά τύπου Fram II (1971-1992)
  Θεμιστοκλής D-210 (1971-1992)
  Μιαούλης, Νχος D-21

  Και όμως η ελληνική κυβέρνηση υπό τας εντολάς των εταίρων συμμάχων έκαμαν την πάπια και αφήσαμε την μεγαλόνησο στα δόντια των Τούρκων! Συν το ότι άφησαν οι κυβερνώντες την ΕΛΔΥΚ ακάλυπτη όπου έπεσε μαχόμενη συν το, ότι στείλαμε σε αποστολή αυτοκτονίας τα Nord Noratlas και στο τέλος τρία από αυτά να θυσιαστούν.
  Τον Νοέμβριο του 73 λοιπόν ο Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γ.Παπαδόπουλο και στις αρχές του Ιουλίου του 74 οργανώνει πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου…με στόχο όπως λέει την ένωση Κύπρου Ελλάδας. Κάποιοι τον θαυμάζουν μέχρι σήμερα αυτόν τον τύπο!
  20 Ιουλίου 1974. Η Τουρκία βομβαρδίζει με τα αεροσκάφη της την Κύπρο…ρίχνει αλεξιπτωτιστές…ενώ συγχρόνως κάνει απόβαση στο νησί…με την δικαιολογία της εγγυήτριας δύναμης. Οι ένοπλες μας δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί…δεν κτυπάνε τον χώρο της απόβασης…αλλά αποσπασματικά αμύνονται όταν οι Τούρκοι στρατιώτες όταν εξορμούν για το βάθος του νησιού.
  Η ουσία λοιπόν είναι ότι δεν παίζει ρόλο η υπεροπλία.
  Έχοντας υπεροπλία τότε κάναμε την πάπια στην Κύπρο, έχοντας σούπερ υπεροπλία το 1996 σε αέρα θάλασσα και στεριά γκρίζαρε ο Σημίτης τα Ιμια και τα έβγαλε από την ελληνική επικράτεια και συνάμα ακύρωσε το δικαίωμα των 12 ν.μ επίσημα!
  Δεν έχει σημασία λοιπόν και αν είχαμε σήμερα στην κατοχή μας τα F 35, Frem Bellara η τα καταδρομικά Ντμίτρι Ντονσκόι και «Μέγας Πέτρος», δυστυχώς έχουμε αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα! Ας μου πει ένας, γιατί δεν αύξησαν την θητεία μέχρι τώρα;
  Γιατί δεν ξεκίνησαν μέχρι σήμερα η διαδικασίες για να προσλήψεις πενταετούς υποχρέωσης;
  Γιατί δεν έγινε άσκηση μέχρι τώρα με εφέδρους και απόστρατους στέλνοντας μήνυμα ότι θα σας σκίσουμε τον πάτο έτσι και κάνετε το παραμικρό;
  Λοιπόν οι Δένδιας και σια που λένε ότι θα λυπηθούμε που η φίλη Τουρκία θα υποστεί της κυρώσεις από την ΕΕ εδώ τελειώνει λοιπόν το θέμα.
  ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κλήθηκαν και εθελοντές εθνοφύλακες στα ακριτικά νησιά.
  Στα «κόκκινα» βρίσκεται η ένταση στο Αιγαίο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν την προκλητικότητα της Τουρκίας, μάλιστα κλήθηκαν και εθελοντές εθνοφύλακες σε πολλά ακριτικά νησιά.
  Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή αναστολής των αδειών στα στελέχη του στρατεύματος στον Έβρο, ενώ στα απαγορεύτηκε η έξοδος από τα στρατόπεδα των νησιών του Αιγαίου στα στελέχη, μετά το πέρας της προβλεπόμενης υπηρεσίας τους.
  Παράλληλα σε πολλά ακριτικά νησιά, όπως η Σύμη, κλήθηκαν στο στρατόπεδο εθελοντές εθνοφύλακες.
  Ουσιαστικά από το μεσημέρι της Τρίτης οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Αυτό εκτός από μια γενικόλογη αναφορά, που ουσιαστικά σημαίνει έξοδος του μεγαλύτερου μέρους του στόλου στο Αιγαίο και την Κρήτη, άμεση ετοιμότητα των αρμάτων μάχης σε Έβρο και νησιά, μετακίνηση ειδικών δυνάμεων του στρατού και του πολεμικού ναυτικού σε καίρια σημεία ανά την επικράτεια με πρόθεση την άμεση αποτροπή οποιασδήποτε πολεμικής ενέργειας της γείτονος.
  Αφορμή για την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων στάθηκε και η αυξημένη κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων από το μεσημέρι της Δευτέρας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΔΕΝ καταγράφουμε στρατιωτικές κινήσεις μονάδων και δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες.

  Πολύ σημαντικό για την εθνική μας ασφάλεια είναι τώρα τις επόμενες ώρες και μέρες που οι μονάδες μας θα είναι έξω στην ύπαιθρο ή δίπλα στο χωριό μας, ή στο νησί μας, να μην υπάρχουν αναφορές για τις κινήσεις τους ή καταγραφή από φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.
  Βοηθάμε όλοι τους στρατευμένους μας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την νέα Τουρκική απειλή.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το βρωμερό καθίκι της οικογενειοκρατίας χθες ασχολούνταν με την… χούντα με φρασεολογία Τσίπρα.
  Μητσοτάκης: «Σήμερα τιμούμε την αντίσταση στη Χούντα, στο πρόσωπο των αγωνιστών που φυλακίστηκαν εδώ».
  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε η βουλή των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών στο Δήμο Ωρωπού και μίλησε για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών κατά το παρελθόν, ενώ αναφέρθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα.
  «Η μετατροπή αυτού του εμβληματικού χώρου σε χώρο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και ήπιας αναψυχής υπηρετεί ένα διπλό ζητούμενο. Από την μία πλευρά κρατά ζωντανό το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα, ιδρύοντας ένα πόλο μελέτης των πολλών διαστάσεών του. Από την άλλη στρέφει δυναμικά το νόημα στο μέλλον, δημιουργώντας γύρω του μια κυψέλη ανάπτυξης έτσι ώστε το χθες να γίνει γόνιμο λίπασμα για το σήμερα και το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε η βουλή των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών στο Δήμο Ωρωπού με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού».
  «Αυτή την ημέρα τιμούμε την αντίσταση στη Χούντα, στο πρόσωπο των αγωνιστών που φυλακίστηκαν εδώ. Πιστοί στο κάλεσμα του Μίκη δεν ξεχνάμε τον Ωρωπό. Αλλά και κάνοντας ένα βήμα μπροστά του δίνουμε νέα ζωή» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Γιατί η δημοκρατία δεν ξεχνά αλλά προχωρά. Και είναι αλήθεια ότι αυτά τα κτήρια είναι στην κυριολεξία ποτισμένα με ιστορία. Από τις αρχές ακόμη του 20ου αιώνα όταν σε μια έκταση που δωρίζει ο Ανδρέας Συγγρός χτίζεται το Αμαλίειο ορφανοτροφείο. Γρήγορα εδώ θα φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα από την Μικρά Ασία. Μετά το 1933 οι χώροι μετατρέπονται σε σωφρονιστήριο και από το 1938 ξαναχτίζονται ως φυλακές κυρίως για καταδικασμένους κομμουνιστές. Ο Ωρωπός αποτελεί σιωπηλό μάρτυρα σε κάθε φάση διχασμού που ταλάνισε την πατρίδα μας τα τελευταία 100 χρόνια. Στη χούντα μεταφέρθηκαν εδώ 100 πολιτικοί κρατούμενοι από τη Λέρο, και έτσι παλιοί αντιστασιακοί όπως ο Μίκης, ο Γλέζος, ο Φλωράκης θα συναντηθούν με πολλούς νεότερους, ανάμεσά τους και ο αξέχαστος Ανδρέας Λεντάκης, η σύζυγος του οποίου είναι σήμερα μαζί μας. Αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου φυλακισθέντων και εξορισθέντων Σπύρος Χαλβατζής».
  «Σήμερα λοιπόν εκπληρώνουμε ένα χρέος προς την ιστορία. Τα 15 στρέμματα των εγκαταστάσεων παραχωρούνται οριστικά στο δήμο για κοινωφελείς χρήσεις και για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού. Μαζί τους όμως αξιοποιείται και η γειτονική αδόμητη έκταση 83 στρεμμάτων. Εκεί θα εκπονηθεί ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο ώστε μέσα στους επόμενους 12-15 μήνες να μπορούν να υποδεχθούν επενδύσεις για υποδομές ηπίων δραστηριοτήτων, ιατρικού τουρισμού και κατοικίας» είπε.
  Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση μας γυρνά σχεδόν μισό αιώνα πίσω, στη δικτατορία των συνταγματαρχών που καταπάτησε κάθε ελευθερία και κάθε νομιμότητα. Που ανέκοψε την κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας. Που την απέκοψε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια επτάχρονη τυραννία που πλήγωσε τον εθνικό μας κορμό στην Κύπρο και διέλυσε την πολιτική και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων».
  «Μας γυρνά όμως πίσω και στην αντίσταση, όπου η Αριστερά πράγματι είχε ισχυρό πρωταγωνιστικό μερίδιο συμμετοχής, όπως αποτυπώνεται στον κατάλογο όσων πέρασαν από εδώ. Δίπλα του όμως και σε άλλους δημοκρατικούς πολίτες και αξιωματικούς από όλο το πολιτικό φάσμα. Για να βρεθούν αργότερα συναγωνιστές και συγκρατούμενοι» σημείωσε.
  Στην εκδήλωση παρέστη και η «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» Κατίνα Σακελλαροπούλου, ενώ εκτός από τον πρωθυπουργό μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) κ. Σπυρίδων Χαλβατζής.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απέναντι από το Καστελόριζο στην περιοχή Kas αναφέρεται πως υπύρχει συγκέντρωση τουρκικών ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των SAT-SAS.
   Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις διαθέτουν ανάλογο αριθμό φουσκωτών. Φυσικά η παρουσία τους εκεί έχει προκαλέσει συναγερμό στην φρουρά της Μεγίστης και τις ειδικές δυνάμεις που παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων βατραχανθρώπων.
   Να σημειωθεί πως οι Εθνοφύλακες στην Μεγίστη έχουν λάβει οπλισμό στο πλαίσιο της γενικής κινητοποίησης των δυνάμεων που βρίσκονται όχι μόνο στο νησί αλλά και στα γειτονικά του συμπλέγματος.
   Να σημειωθεί πως η μονάδα SAT είναι οργανωμένη ακολουθώντας πιστά τα πρότυπα οργανώσεως των αντιστοίχων μονάδων SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ
   Διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας όπως τετράκυαλες διόπτρες νυκτερινής όρασης GPNVG-18, σκοπευτικές διόπτρες ELCAN, βελτιωμένες αραβίδες, σκοπευτικά λέιζερ, πολυβόλα M134 Minigun, φορείς εξαρτύσεως, κράνη νέου τύπου, σιγαστήρες ταχείας προσαρμογής κ.α.
   Πρόκειται δηλαδή για πλήρως εξοπλισμένη μονάδα.
   Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τουρκικές ειδικές δυνάμεις εμφανίζονται στην περιοχή, αλλά ειδικά σε αυτές τις ώρες κάθε παρουσία τους μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει για τα σχέδια των Τούρκων.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης «Είμαστε έτοιμοι για έναν πόλεμο με την Τουρκία;» Α΄
   Το άρθρο το έγραψα προ τριημέρου με σκοπό την αφύπνιση των ιθυνόντων ακόμα και την ύστατη ώρα και όχι τη δημιουργία ηττοπαθούς στάσης. Αν δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε δορυφόρος της Τουρκίας έστω στο παρά πέντε πέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Ποιες είναι οι ομοιότητες της σημερινής Ελλάδας με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία πριν από την πτώση Βασιλεύουσας ; Χαρακτηριστικό στοιχείο πριν ακουστεί η κραυγή «Η Πόλις εάλω», ήταν η βαθιά κοινωνική παρακμή και η φιλαυτία των κατοίκων. Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος για την άμυνα και κοινωνική αποστροφή προς τον πόλεμο. Η κατάσταση που επικρατούσε καταδεικνύεται από τη φράση που αποδίδεται στον Λουκά Νοταρά έμπορο και εφοπλιστή με λογαριασμούς σε τράπεζες της Βενετίας και της Γένοβας: «Είναι καλύτερο να δούμε στη μέση της Πόλεως να βασιλεύει το φακιόλι των Τούρκων παρά η λατινική καλύπτρα». Λοιπά και απάντηση στο ερώτημα του τίτλου στο άρθρο
   Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία;
   Συχνά σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα τίθεται το ερώτημα: «Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία;». Η απάντηση δεν είναι απλή. Προσωπικά θεωρώ ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, από την περίπτωση να οδηγηθούμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.
   Έχει προετοιμαστεί η ελληνική κοινωνία για ένα τέτοιο σενάριο; Άραγε, πόσο έτοιμοι είμαστε για αυτό; Θα επιχειρήσουμε μια απάντηση μέσα από κοινά στοιχεία και παραλληλισμούς στην Ελλάδα του σήμερα και της περιόδου πριν την πτώση της Βασιλεύουσας (που σηματοδοτεί το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού). Να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί βασικό στοιχείο εθνικής επιβίωσης.
   Χαρακτηριστικό στοιχείο πριν από την πτώση της Πόλης ήταν η βαθιά κοινωνική παρακμή και η φιλαυτία των κατοίκων. Η δημοσιονομική κρίση και η κρίση αξιών που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, προσομοιάζει με αυτή της εποχής του Βυζαντίου. Ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν από την πτώση της Πόλης, όταν τα τείχη είχαν γκρεμισθεί από τους βομβαρδισμούς και χρειάζονταν άμεση επισκευή, οι πολίτες ούτε σε εκείνη την ύστατη ώρα δεν πείθονταν να παράσχουν τα αναγκαία υλικά και την εργασία αν δεν πληρώνονταν πρώτα.
   Σήμερα, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και καθημερινά μας απειλεί λεκτικά, ή μας προκαλεί με επιχειρησιακές δράσεις. Στον αντίποδα, στη χώρα μας η δημοσιονομική κρίση και οι συνεχείς μειώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη στρατιωτική ισχύ και απειλούν σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
   Παρ’ όλα αυτά δωρεές, όπως η πρόσφατη στο Πολεμικό Ναυτικό του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη, σπάνια υπάρχουν. Αυτό που βιώσαμε τις δεκαετίες που πέρασαν ήταν ο λαϊκισμός και η διαφθορά. Φθάσαμε στο σημείο, η παραγγελία των οπλικών συστημάτων να γίνεται με κριτήριο το ύψος της “μίζας” και όχι την καταλληλότητα τους για την κάλυψη των εθνικών αναγκών.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης «Είμαστε έτοιμοι για έναν πόλεμο με την Τουρκία;» Β΄
   Έλλειψη εθνικής ομοψυχίας
   Πριν από την πτώση της Πόλης, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών και των συγκρούσεων μεταξύ των προυχόντων, η κατάσταση που επικρατούσε καταδεικνύεται από τη φράση που αποδίδεται στον Λουκά Νοταρά, έμπορο και εφοπλιστή με λογαριασμούς σε τράπεζες της Βενετίας και της Γένοβας: «Είναι καλύτερο να δούμε στη μέση της Πόλεως να βασιλεύει το φακιόλι των Τούρκων, παρά η λατινική καλύπτρα».
   Στην Ελλάδα του σήμερα και ενώ όλα τα σημάδια προοιωνίζονται μια κρίση με την Τουρκία, αυτό που παρατηρείται είναι η έλλειψη εθνικής ομοψυχίας και στρατηγικής για την αντιμετώπιση των νεοοθωμανικών οραμάτων του Τούρκου προέδρου. Αυτό που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο είναι η σκανδαλολογία και η επίρριψη ευθυνών στους άλλους.
   Πριν από την πτώση της Πόλης είχε αναπτυχθεί έντονο αντιστρατιωτικό πνεύμα από πολιτικούς και λόγιους της εποχής. Συνέπεια αυτού ήταν η λήψη μέτρων μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, που συνέβαλλαν στην αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατού και στόλου) της αυτοκρατορίας. Σταμάτησαν να δίνουν κλήρο γης στους ακρίτες των συνόρων.
   Τα κτήματά τους που ως τότε ήταν αφορολόγητα, μπήκαν σε φορολογία και κινδύνευαν να τα χάσουν, ή να γίνουν δουλοπάροικοι των δυνατών για τα χρέη τους. Γι’ αυτό πολλοί τα πουλούσαν, εξαγόραζαν τη στρατιωτική τους θητεία και αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις πόλεις. Πολλοί νέοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη στράτευση και κλείνονταν σε μοναστήρια. Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος για την άμυνα και κοινωνική αποστροφή προς τον πόλεμο.
   Η μείωση της στρατιωτικής θητείας
   Στην Ελλάδα του σήμερα το ερώτημα: «Τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία;», επαναλαμβάνεται συνεχώς στο δημόσιο λόγο. Στα χρόνια της κρίσης περίπου 700.000 νέοι επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ένα ποσοστό από αυτούς θα επιλέξουν την ανυποταξία. Ο αριθμός των απαλλασσομένων από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις (λόγοι υγείας, ανυπότακτοι,), ανέρχεται στους 10.000 έως 12.000 ετησίως, δηλαδή η δύναμη μιας Μεραρχίας πολεμικής συνθέσεως.
   Διερωτάται κανείς εάν το 12% της ελληνικής νεολαίας είναι ανάπηροι και ανίκανοι για στράτευση. Η διάρκεια της θητείας είναι συνεχώς μειούμενη. Στα τέλη του 20ού αιώνα κυμαινόταν σε 2 χρόνια ή και περισσότερο, μέχρι την περίοδο 2000-2004 όπου παρατηρείται μια μεγάλη μείωση από 24 σε 18 και τελικά 12 μήνες. Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν η θητεία έφτασε τους εννέα μήνες.
   Οι μειώσεις αυτές δεν έγιναν με βάση την επιχειρησιακή αξιολόγηση, αλλά λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο μικρός χρόνος διάρκειας θητείας των οπλιτών και η ανάθεση σ’ αυτούς πολλαπλών καθηκόντων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεκπαίδευτης εφεδρείας, η οποία αποτελεί ζωτικό επιχειρησιακό τομέα της εθνικής πολεμικής προπαρασκευής.
   Παρά το γεγονός ότι το θέμα είναι γνωστό στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ουδείς αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για μια απόφαση που θα προέβλεπε αύξηση της θητείας. Η έννοια του πολιτικού κόστους αφορά την απώλεια των εκλογικών ποσοστών ενός κόμματος, δηλαδή τη μη αποδοχή της συγκεκριμένης απόφασης από μία κοινωνία που δεν έχει συνειδητοποιήσει τον εθνικό κίνδυνο.
   Πριν από την πτώση της Πόλης υπήρχε αδιαφορία και αναβλητικότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για την αντιμετώπιση του οθωμανικού προβλήματος, που προσομοιάζει με τη στρατηγική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας που εφαρμόζεται επί σειρά ετών από τη χώρα μας απέναντι στον αναθεωρητισμό της σημερινής Τουρκίας. Από τα παραπάνω αναφερόμενα δύναται κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματά του και να δώσει απάντηση στο ερώτημα: «Είμαστε έτοιμοι για έναν πόλεμο με την Τουρκία;»
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 10. Το σλόγκαν «θέλετε να κάνουμε πόλεμο;» κυριαρχεί. Το αποτέλεσμα: «Το Καστελόριζο κείται μακράν». Και αργότερα μνημόσυνα, παπάδες και στιχάκια: «Δεν ξεχνώ το Καστελόριζο».
  Υπάρχει 5η φάλαγγα εντός τις χώρας η οποία διαβρώνει σχεδόν τα πάντα. Η 5η φάλαγγα είναι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πρωθυπουργικό γραφείο, στα υπουργεία στην βουλή, στις πρεσβείες, στο Επιτελείο, στις μυστικές υπηρεσίες, στην «πνευματική» ιντελιγκέντσια, στην οικονομία και στα ΜΜΕ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...