Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: "Δεν έχετε ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ - Μόνο μια κουκίδα που λέγεται "Καστελόριζο", την οποία η αδελφή του πρωθυπουργού σας, μας την υποσχέθηκε". Η Τουρκία για πρώτη φορά δημοσιεύει χάρτες «εκμηδενισμού» της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.


"ΤΟΥΡΚΟΙ,  ΠΑΡΤΕ  ΤΟ  ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ  ΚΑΙ  ΔΩΣΤΕ  ΜΑΣ  ΤΗΝ  ΡΟΔΟ".
Η  απάντηση  της  ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  (σε  άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στα "Νέα)  "στον  Γερουσιαστή  Μενέντεζ.  Η  ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  είναι  αυθεντικός  εκφραστής  της  οικογένειας  Μητσοτάκη  και  όλης  της  ιθύνουσας  αθηναϊκής προδοτικής  πολιτικής  και  οικονομικής  τάξης.  (ΠΡΟΣΟΧΗ:  η  φράση  δεν  είναι  από  τα  απομνημονεύματα  του  Εφιάλτη).
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».ΑΠΌ  ΤΟ  PRONEWS
Η Άγκυρα κλιμακώνει αντί να αποκλιμακώνει την επιθετική ρητορική της κατά της Αθήνας καθώς μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και στο ίδιο tweet που ανακοινώνει την έναρξη ερευνών του Oruc Reis δηλώνει ότι «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αλλά το «ζουμί» βρίσκεται αλλού σε μια ανακοίνωση-μανιφέστο που εκδίδεται για πρώτη φορά.

Η  ΕΥΤΥΧΙΑ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΕΚΕΙ  ΠΟΥ  ΑΝΗΚΕΙ  Η  ΚΑΡΔΙΑ  ΣΟΥ.Για την αποφοίτηση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του γιου του προέδρου της Τουρκίας, Μπιλάλ Ερντογάν, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μίλησε σε συνέντευξή της στον Real FM η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη
Σε ερώτηση για αν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ήταν συμμαθητής με τον γιο του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε: «Ο Κώστας Μπακογιάννης αποφοίτησε από το Χάρβαρντ μαζί με τον Μπιλάλ Ερντογάν. Όταν ήταν η αποφοίτησή τους, ήταν εκεί δύο μεγάλες οικογένειες οι οποίες χαιρόντουσαν για τα παιδιά τους. Η μία οικογένεια ήμασταν εμείς και η άλλη οικογένεια ήταν ο Ερντογάν. Από τότε δηλαδή γνωρίζονται οι δύο».
Ο  ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ  ΜΠΑΚΑΤΟΓΛΟΥ  ΣΤΟΝ  ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ  ΠΑΝΤΟΤΕ  ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ  ΝΤΟΡΑ:  "ΒΡΕ,  Ο  ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ  ΜΟΥ  ΑΠΟ  ΠΟΥ  ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ".
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.:  Για  να  μην  παρεξηγηθούμε.  Οι  νάνοι  διανοητικά  πολιτικοί  μας  (το  θέτουμε  κομψά),  νομίζουν  ότι  με  την  συγκεκριμένη  δημόσια  (και  μη)  συμπεριφορά  τους  απέναντι  στους  Γενίτσαρους,  κάνουν  υψηλή  πολιτική,  ότι  είναι  γίγαντες  της  διπλωματίας,  σαν  τον  Μέττερνιχ.  Κανένας  δεν  τους  προειδοποιεί  ότι  ουσιαστικά  παριστάνουν  τους  παλιάτσους.
Ετσι, επικαλούμενη το «Διεθνές Δίκαιο» επαναλαμβάνει πάλι τους ισχυρισμούς ότι «το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα» και δεύτερον, ότι «λόγω μεγέθους δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας ζώνης γιατί κάτι τέτοιο θα περιόριζε την Τουρκία»!
Η πλήρης και πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.
Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο.
Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.
Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.
Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: απόλυτα παραπλανητικός ισχυρισμός αφού επιμένει να μην λαμβάνει υπ'όψιν την ακτογραμμή των νησιών).
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.
Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.
Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».
Και δημοσιεύει, μάλιστα, το tweet και τους ακόλουθους χάρτες:Το ότι ανακοινώθηκε πως το ερευνητικό ξεκίνησε τις έρευνες δεν αποτυπώνεται στην εικόνα. Δείχνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ακόμα...
Το ότι η αναλυτική αυτή ανάρτηση γίνεται, όχι από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ούτε καν από την τουρκική Προεδρία, αλλά από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι «απευθύνονται» και στις ΗΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει.
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

4 σχόλια :

 1. Π. Ήφαιστος: «Η Τουρκία απειλεί τη μισή Ελληνική Επικράτεια».
  «Οι Τούρκοι εισέρχονται στο δικό μας κυριαρχικό χώρο».
  Οι Τούρκοι εισέρχονται στο δικό μας κυριαρχικό χώρο, στέλνουν μηνύματα στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, επιχειρεί να αρπάξει τη μισή Ελληνική Επικράτεια, λέει σήμερα στον 98.4 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς, αναφερόμενος στις Navtex που έχει εκδώσει η Γειτονική χώρα.
  «Δεν ξέρω αν οι Έλληνες γνωρίζουν» προσθέτει «τι κέρδισαν με τους αγώνες τους οι πρόγονοι τους και τι διακυβεύεται σήμερα με τη πολιτική που ασκείται.
  «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε συζητήσεις. Η Τουρκία πέρασε την κόκκινη γραμμή με ένα καλά σχεδιασμένο σκοπό να πλήξει την υφαλοκρηπίδα. Μπαίνουμε στη διαδικασία ενδοπολεμικής αποτροπής» είπε.
  Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξη Διακόπουλου, ότι δεν βλέπει κλιμάκωση, πως η ένταση θα πέσει και πως η λύση θα ήταν η απευθείας συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αλλά όχι υπό καθεστώς έντασης είπε:» Όσο πιο ευγενικά μπορώ λέω ότι αν ήμουν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας θα απέφευγα τέτοιες δηλώσεις την ώρα που στον Ελληνικό λαό καλλιεργούν την αντίληψη αποφυγής σύρραξης. Ελπίζω να μην οδηγηθούμε στην πικρά διαπίστωση ότι μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις γιατί τότε το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να πει στους πολίτες ότι παραχωρεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν στη μισή θαλάσσια επικράτεια του».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμανουέλ Μακρόν: Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Η Γαλλία μπορεί, η Ελλάδα θέλει;

   Οι παραπάνω δηλώσεις αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των διεθνών παικτών. Προφανώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση της Γαλλίας, η οποία ποτέ δεν έπαψε να θεωρεί τη Μεσόγειο ζώνη άμεσου γεωπολιτικού της ενδιαφέροντος. Αυτό την καθιστά μετωπικά αντίθετη με τα τουρκικά σχέδια για κυριαρχία στην περιοχή και ως εκ τούτου, έναν ισχυρό εν δυνάμει σύμμαχο για την Ελλάδα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι και η Ελλάδα να θελήσει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Αυτό όμως έως τώρα δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς αυτή την εβδομάδα δεν προχώρησε η κυοφορούμενη ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο της αγοράς των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Μπελαρά.

   Η δικαιολογία που προβλήθηκε από ελληνικής πλευράς ήταν ότι οι γαλλικές φρεγάτες ήταν πολύ ακριβές και ότι έχουν προτεραιότητα οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ελληνική πλευρά ήξερε από την αρχή των συζητήσεων το κόστος των γαλλικών πλοίων, ενώ έως τώρα, ποτέ στα προηγούμενα χρόνια δεν επιδείχτηκε ανάλογη ευαισθησία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πρόκειται λοιπόν μάλλον για μια προσχηματική δικαιολογία, γεγονός το οποίο πιθανώς δείχνει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση. Πιθανότατα επίσης η κατάσταση αυτή αντανακλά τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά από τρίτες χώρες, όπως είναι η Γερμανία και ενδεχομένως οι ΗΠΑ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 2. Εμπρακτη στήριξη από Φρανκφούρτη στο Καστελλόριζο.
  Μπορεί το ακριτικό Καστελλόριζο να βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα, φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι το έχουν «έγνοια» 365 μέρες τον χρόνο. Ο λόγος για τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Φρανκφούρτης που εδώ και 2,5 μήνες διεξάγει διαδικτυακή καμπάνια με στόχο την υλικοτεχνική στήριξη του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης. «Η ιδέα γεννήθηκε στη διάρκεια της καραντίνας», λέει στην «Κ» τηλεφωνικά από τη Γερμανία ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Φλώκος. «Σκεφτόμουν ότι εν μέσω πανδημίας η στήριξη των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας σίγουρα παύει να αποτελεί προτεραιότητα για την κεντρική διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα ο ιός απειλεί περισσότερο απομονωμένες νησιωτικές κοινωνίες, καλοκαίρι και χειμώνα».
  Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1995, επιλέγει ανά τακτά διαστήματα να στηρίζει οικονομικά οργανισμούς στην Ελλάδα. «Στο παρελθόν έχουμε συγκεντρώσει χρήματα μέσω συναυλιών στην Οπερα της Φρανκφούρτης για τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος “Λάμψη”, αλλά και για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας», θυμάται ο ίδιος. Εσχάτως, ο σύλλογος ενίσχυσε τη ΜΚΟ Hope Genesis με πέντε καρδιοτοκογράφους.
  «Πάντα ήθελα να επισκεφθώ το Καστελλόριζο, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχω καταφέρει» σημειώνει ο κ. Φλώκος, που κατάγεται από το Αργος και δεν έχει κάποια σχέση με τα Δωδεκάνησα. Η πρότασή του εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου, οπότε ο κ. Φλώκος πήρε το «πράσινο φως» για να επικοινωνήσει με τις Αρχές του νησιού στα τέλη Απριλίου. «Τους κάλεσα και τους ζήτησα να μας κάνουν λίστα των βασικότερων αναγκών τους» διευκρινίζει ο ίδιος, που έχει αναλάβει την προεδρία τα τελευταία δύο χρόνια. «Προτιμώ οι δωρεές μας να είναι σε είδος» προσθέτει, «οπότε θα αγοράσουμε εδώ όσα μας ζήτησαν, μεταξύ των οποίων είναι ένας σταθερός υπολογιστής, πιεσόμετρα, τεστ για στρεπτόκοκκο, και θα τα στείλουμε εν συνεχεία στην Ελλάδα».
  Από την άλλη, πολλοί Ελληνες της Γερμανίας έκριναν ότι τη δεδομένη στιγμή ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχρηζαν μεγαλύτερης στήριξης, καθώς είχε μόλις προηγηθεί η κρίση στον Εβρο. Αλλοι, πάλι, συνεχάρησαν τον πρόεδρο και συνεισέφεραν στην προσπάθεια. «Επικοινωνήσαμε την εκστρατεία διαδικτυακά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου» περιγράφει ο κ. Φλώκος, «δεν είχαμε όμως υπολογίσει ότι στη διάρκεια του lockdown οι άνθρωποι είναι πιο φειδωλοί στη διαχείριση των χρημάτων τους». Ωστόσο, υπήρξαν και γενναιόδωρες προσφορές, ακόμα και 250 ευρώ από έναν μεμονωμένο δωρητή.
  Οταν ξεκινούσε η καμπάνια, στις αρχές Μαΐου, ίσως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κατά την ολοκλήρωσή της, το Καστελλόριζο θα ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας.
  Για το Πολυδύναμο Ιατρείο Μεγίστης, που βρίσκεται σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων από το πλησιέστερο ελληνικό νοσοκομείο στη Ρόδο, κάθε δωρεά είναι ευπρόσδεκτη. «Ο τοπικός πληθυσμός κυμαίνεται στα 150 έως 170 άτομα, αλλά μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας φτάνει τα 500 άτομα» απαντά στην «Κ» ο χειρουργός κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, που έχει τοποθετηθεί στο ιατρείο ως αγροτικός ιατρός. «Αν και υπηρετώ μόλις δύο μήνες στο νησί, έχω αντιληφθεί ότι συχνά μας προσεγγίζουν για δωρεές, το ιατρείο δεν είναι ξεχασμένο, όπως άλλωστε φαίνεται και από την πρόσφατη αναπαλαίωση του κτιρίου» τονίζει ο ίδιος, «πιο επιτακτική είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό». Οι κάτοικοι, συνηθισμένοι στην τουρκική προκλητικότητα, παραμένουν ψύχραιμοι.
  www.kathimerini.gr
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...