Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020

ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΥΔΟ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.Το ΥΠΕΘΑ κατασκευάζει στρατιωτικό φυλάκιο στη Γαύδο. ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να χτίσει στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, τη Γαύδο, στρατιωτικό φυλάκιο.Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, μηχανικοί του στρατού επισκέφθηκαν το ακριτικό νησί για να επιθεωρήσουν το χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Γαύδου και βρίσκεται κοντά στο φάρο.
Οι κάτοικοι πάντως του ακριτικού νησιού, όπως εξηγούν, δεν φοβούνται περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, όπως είπαν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η παρουσία στρατιωτών όλο το χρόνο στο νησί, θα είναι μια εξέλιξη θετική, με δεδομένο ότι το χειμώνα οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.!
Σύμφωνα με την δήμαρχο της Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη τις τελευταίες εβδομάδες και πιθανόν με γνώμονα την στάση της Τουρκίας, μετά από σχετικό αίτημα που έφτασε στη Γαύδο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποδείχθηκε χώρος κοντά στο Φάρο του νησιού, ο οποίος θα μπορούσε να παραχωρηθεί από το Δήμο, για τη δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου, σε μια ούτως ή άλλως κομβικής και γεωγραφικά τοποθεσίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις των Τούρκων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ζ.Π.

Κάποτε  ο  πληθυσμός  του  νησιού  ήταν  8.000  κάτοικοι.  

Η  θάλασσα  γύρω  του  μπορεί  να  αποδειχθεί  χρυσωρυχείο  με  τους  υδρογονάνθρακες.


ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΥΔΟ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΜΟΝΙΜΑ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ. ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΑΓΜΑ.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ, ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ, ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΤΑΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΜΟΙΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.Του Κωστή Χαλκιαδάκη
Δυο ώρες από τα Σφακιά και έχετε φτάσει στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο, το μοναδικό στολίδι της Νότιας Ευρώπης, που θα σας σαγηνεύσει με τις ακρογιαλιές της και τα θαλασσόκεδρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ένα ταξίδι στη Γαύδο είναι μια μοναδική εμπειρία. Στα μόλις 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 5, θα συναντήσετε τις μαργαριταρένιες ακτές της. Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός συγκεντρώνουν την πλειονότητα των επισκεπτών.


Η Γαύδος απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Παλαιόχωρα, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Πέραν των ξεχωριστών ακτών, διαθέτει και λιγοστούς γραφικούς οικισμούς. Το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά, η Άμπελος, ξυπνάνε στον επισκέπτη μνήμες του παρελθόντος. Η Γαύδος ζει και αναπνέει το καλοκαίρι! Οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 3.500 χιλιάδες όταν οι κάτοικοι είναι περίπου  150. Οι υποδομές για τους τουρίστες είναι λιγοστές. Ωστόσο η μαγεία του νησιού περνάει και μέσα από τη σχετική δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες της. Το νερό για παράδειγμα είναι λιγοστό. Τα καταλύματα που δειλά δειλά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες φιλοξενίας και δεδομένης της μεγάλης τουριστικής ζήτησης ο επισκέπτης θα πρέπει να προνοήσει από νωρίς για κράτηση.
Οι επισκέπτες του νησιού θα εκτιμήσουν και τις πεζοπορικές διαδρομές. Καλοχαραγμένα μονοπάτια προσφέρονται για εξορμήσεις στο νησί- από τον Κόρφο στην Τρυπητή, από το Καστρί στην Άμπελο, από το Χαμουρειό στον Κεδρέ και το Λαυρακά, από τα Βατσιανά στον Κόρφο, από τον Άγιο Παντελεήμονα στο Καστρί κ.α. Διαδρομές που μένουν αξέχαστες, ανάμεσα σε πεύκα, θαλασσόκεδρους, αβόρανους, αγκίσαρους και σκίνα που στολίζουν το νησί, ενώ τα ρείκια, οι θύμοι και τα θρούμπια σκορπούν μεθυστικά αρώματα στον αέρα. 
Η Γαύδος, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας Νatura 2000, μαζί με τη γειτονική Γαυδοπούλα, αποτελούν σταθμό μεταναστευτικών πουλιών κατά το μακρινό ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα, καθώς και καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη φώκιας και χελώνας Caretta caretta.
Αυτό το ξέρατε;
  • Η ανθρώπινη παρουσία στη Γαύδο άρχισε πριν από 300.000 χρόνια, στην Παλαιολιθική Εποχή.
  • Η Γαύδος ταυτίζεται από ορισμένους μελετητές με την Ωγυγία, όπου η Καλυψώ είχε παγιδεύσει τον Οδυσσέα.
  • Στη Ρωμαϊκή περίοδο υπήρχαν εκτεταμένες καλλιέργειες αμπελιού και ελιάς.
  • Στη Βυζαντινή περίοδο το νησί έφτασε να έχει 8.000 κατοίκους, με τρεις επισκόπους κι έναν αρχιεπίσκοπο.
    ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...