Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ: "ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ". ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: "ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΡΟΔΟ".

ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ;
Ξεκάθαρη τοποθέτηση Μενέντεζ: «Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ  ΕΤΣΙ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ;


Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απέναντι στην τουρκική NAVTEX για έρευνες  στα νότια του Καστελλόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για μια περίοδο που φθάνει έως και τις 2 Αυγούστου. 
Μάλιστα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για «αμφισβητούμενα ύδατα» και επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα του ekathimerini, ο γερουσιαστής ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναγνωρίσει ότι την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή την έχει η Τουρκία. 
«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά» ανέφερε ο Μενέντεζ σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΔΙΚΗ  ΜΑΣ:  "Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία  και  οι  "έλληνες  πολιτικοί". 

"ΤΟΥΡΚΟΙ,  ΠΑΡΤΕ  ΤΟ  ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ  ΚΑΙ  ΔΩΣΤΕ  ΜΑΣ  ΤΗΝ  ΡΟΔΟ".
Η  απάντηση  της  ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  (σε  άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στα "Νέα)  "στον  Γερουσιαστή  Μενέντεζ.  Η  ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  είναι  αυθεντικός  εκφραστής  της  οικογένειας  Μητσοτάκη  και  όλης  της  ιθύνουσας  αθηναϊκής προδοτικής  πολιτικής  και  οικονομικής  τάξης.  (ΠΡΟΣΟΧΗ:  η  φράση  δεν  είναι  από  τα  απομνημονεύματα  του  Εφιάλτη).
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο Αμερικανός γερουσιαστής σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.Ο  ΚΟΥΛΗΣ  ΚΑΝΕΙ  ΜΥΣΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ  ΤΟ  ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ  ΣΥΜΦΩΝΑ  ΜΕ  ΤΑ  ΛΟΓΙΑ  ΤΗΣ  ΑΔΕΛΦΗΣ  ΤΟΥ.Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς άρχισε στην πράξη ο εφ’όλης της ύλης διάλογος μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας ο οποίος συμφωνήθηκε μυστικά στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. 

Η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα αποτελεί στην πραγματικότητα ωμή παραβίαση των συμφωνηθέντων μεταξύ της έμπειρης διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένης Σουρανή και του στενού συνεργάτη και εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Είχε δε ως στόχο να διαμηνύσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην διεθνή κοινότητα ποιος έχει το πάνω χέρι στο διάλογο. Ποιος καθορίζει τους όρους. 

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες της «Εστίας» στο Βερολίνο δεν συζητήθηκε η ατζέντα του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπως διέρρευσε αρχικά, αλλά: Πρώτον, συμφωνήθηκε ότι αρχίζει και πάλι απ ευθείας διμερής διάλογος μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας για όλα τα εκκρεμή θέματα.  

Για να μην υπάρχει αμφιβολία μάλιστα αμέσως μετά την αποκάλυψη της μυστικής συμφωνίας (η οποία έγινε γνωστή με πρωτοβουλία του ιδίου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) έδωσε συνέντευξη σε τουρκικό ΜΜΕ ο Ιμπραχήμ Καλίν για να προκαταλάβει και τα θέματα της ατζέντας: Αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, διαμοιρασμός φυσικών πόρων της Μεσογείου, αμφισβητούμενα νησιά, γκρίζες ζώνες, μουφτείες Θράκης, τέμενος Αθηνών κ.α. 

Η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε ούτε και διέψευσε τους όρους, πολύ δε περισσότερο δεν απάντησε στον κύριο Καλίν το γνωστό ότι «έχουμε μόνο μία διαφορά», ενδεικτικό της κατάστασης.  

Δεύτερον, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση».  Ήτοι σε ελεύθερη μετάφραση για την Ελλάδα, η αποχή από έρευνες υδρογονανθράκων στα ελληνικά οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αναστολή του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, η αναβολή κατάθεσης συντεταγμένων κ.α. 

Οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει τους Τούρκους. 

Ομοίως το ίδιο δεσμεύθηκαν οι Τούρκοι: Ότι θα απέχουν από επιθετικές ενέργειες έναντι ημών. Ρήτρα την οποία η Ελλάδα τήρησε έστω και επί ζημία των εθνικών της συμφερόντων, ενώ η Τουρκία προσπάθησε προχθές να παραβιάσει με την γνωστή Navtex.  Δείγμα του ότι ισχύει η ρήτρα αποχής από εκατέρωθεν ενέργειες είναι και το γεγονός ότι η εντυπωσιακά ντυμένη στα κόκκινα Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες» και ότι η ΑΟΖ μπορεί να συμφωνηθεί «με βάση το Διεθνές Δίκαιο είτε με διμερείς συμφωνίες είτε με προσφυγή στην Χάγη».  
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων διπλωματικών κύκλων, η ενέργεια των Τούρκων να προκαλέσουν ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς η προϊστορία μας έχει δείξει πως πάντα πριν αρχίσει ο όποιος ελληνοτουρκικός διάλογος κάνουν μια επιθετική ενέργεια για να δείξουν τόσο σε εμάς όσο και στους έξω:  α. Ποιος έχει την ισχύ και το πάνω χέρι στον διάλογο και τι μπορεί να συμβεί αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι του ισχυρού στο διάλογο.  β. ποιος έχει στην ιδιοκτησία του την διεκδικούμενη περιοχή.  γ. πως είναι σε ισχύ το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο θα αποτελέσει βάση συζητήσεως για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.  
Με λύπη παρατηρήσαμε ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το Καστελόριζο, την υφαλοκρηπίδα του και την απόσταση του από την ηπειρωτική Ελλάδα έμειναν χθες αναπάντητοι.  
Επιβεβαιωτικό ακόμη της ύπαρξης μυστικής συμφωνίας είναι:  Η ανακοίνωση του State Deprtment για την επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Άσπερ κατά την οποία συμφωνήθηκε «να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τα δύο μέρη». Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η ρήτρα του Βερολίνου.  Η προκλητική ανακοίνωση των Αμερικανών για «αμφισβητούμενα ύδατα». Δείγμα ότι το συγκεκριμένο αποτελεί διαφορά που θα επιλυθεί στον διάλογο. Η παλαιότερη θέση Πάϋατ ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα καταργήθηκε σε μια βραδιά.  Η πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαίου ΥΠΕΞ Μπορέλ για «διάλογο για τους υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο». Κινείται στην ίδια κατεύθυνση: «Βρείτε τα».  Η παρέμβαση Μέρκελ για την αποκλιμάκωση, την οποία ο Ερντογάν αναγκάζει να σπαταλά προσωπικό κεφάλαιο για να αποσοβεί εικονικές κρίσεις. Η Καγκελάριος παγιδεύεται από τον Τούρκο Πρόεδρο. Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί στον διάλογο με την Τουρκία και η Άγκυρα προκαλέσει πραγματική κρίση, τότε η Μέρκελ δεν θα έχει την πειθώ να παρέμβει. Καθισταμένη μέρος του προβλήματος η Καγκελάριος θα αναγκαστεί να μεταφέρει την πίεση σε εμάς και την αποτυχία αυτής και θα παρακολουθήσει χωρίς δυνατότητα αντίδρασης το τυχόν θερμό επεισόδιο.  
Μόλις αρχίσαμε. 
Η πρωτοτυπία αυτή την φορά είναι ότι δεσμευτήκαμε όπως στα Ίμια (no ships, no flags, no troops) για «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες» πριν γίνει θερμό επεισόδιο χωρίς να διασφαλίζουμε ότι δεν θα συμβεί!  

εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» 
Let’s be crystal clear—the only country “disputing” these waters is Turkey. These waters belong to Greece, and the State Department must unequivocally and publicly recognize that Turkey alone is responsible for the tension over them. https://t.co/iHG1gXVNH4
— Senator Bob Menendez (@SenatorMenendez) July 22, 2020

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που "αμφισβητεί" αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά» ανέφερε ο Μενέντεζ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Ο  Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ  είναι  παιδί Κουβανών μεταναστών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αβάνα μετά την κομουνιστική επανάσταση.  Ο Μενέντεζ είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της οικογένειας του Φιντέλ Κάστρο. Εχει μπλοκάρει άπειρες φορές τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αβάνα και, όπως μας έχει πει επανειλημμένα, δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα μέχρι να  καταστραφεί  ο  κομμουνισμός στην Κούβα. «Είναι η υπόσχεση που έδωσα στους γονείς μου», λέει στους Ελληνες φίλους του...
Ο Πρόεδρος του Αμερικανο-Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πήτερ Κακογιάννης:
«Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ δεν υπήρξε στην πρώτη γραμμή μόνο μαχόμενος για το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά και για πάρα πολλά άλλα θέματα. Είναι πολύ καλός μαχητής, ξέρει να μάχεται, πολύ καλός φίλος και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, με τον ίδιο ζήλο. Μπορούμε να στηριζόμαστε σε Γερουσιαστές, όπως ο Γερουσιαστής Μενέντεζ για τα εθνικά μας θέματα. Έχει επισκεφθεί την Κύπρο αρκετές φορές με την οικογένεια του, όπου έχει αποκτήσει εκεί πολλούς φίλους».
Ο Ελληνοκύπριος χρηματιστής και στενός συνεργάτης του Γερουσιαστή, Τάσος Ζαμπάς:
«Είμαι πραγματικά υπερήφανος που τον γνωρίζω. Γνωριζόμαστε περίπου από το 1990 και από το 1993, που εξελέγη βουλευτής, είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Κύπρου. Εγώ προσωπικά, συνδέθηκα μαζί του και την οικογένειά του.Επισκέφθηκε την Κύπρο τέσσαρες φορές. Έφερε τα παιδιά του στην Κύπρο, σε ηλικία 8 και 10 χρονών, τα οποία γνωρίζουν την Κύπρο καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Και μας δίδεται τώρα μια ευκαιρία, σαν Παροικία, σαν Ομογένεια, ν’ αποδείξουμε σ’ αυτόν τον άνθρωπο ,ότι εκτιμήσαμε, εκτιμούμε και θα εκτιμήσουμε αυτά, που κάνει μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα».  
Ο Ζήνων Χριστοδούλου, σημαίνον στέλεχος του επιτελείου του  Γερουσιαστή Μενέντεζ: «Πρόκειται για μεγάλο φίλο  και είμαστε πολύ ευτυχείς που τον έχουμε.  Εχει μεγάλη αγάπη και συμπάθεια για την Κύπρο και την Ελλάδα, και κατανοεί πλήρως τα θέματά μας. Αντιλαμβάνεται σε βάθος την καρδιά των Ελλήνων και ασχολείται με τα θέματα μας ,όσο κανένας άλλος. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί, που έχουμε ένα τέτοιον φίλο στη Γερουσία.»


Μενέντεζ:  «Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος. Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Ρωσία για να φιλήσει το δαχτυλίδι του Πούτιν;   Στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει επιθετικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Αυτοί οι επικίνδυνοι ελιγμοί έχουν απειλήσει τη ζωή των Ελλήνων πιλότων και των πολιτών που ζουν στα νησιά από κάτω. Η Ελλάδα θέλει καλές γειτονικές σχέσεις, αλλά η Τουρκία έχει δείξει το αληθινό της πρόσωπο».


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
  Υ.Γ.ΜΕ  ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΣΗΜΑΙΑ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΣΗΜΑΙΑ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΔΙΚΕΦΑΛΟ  ΑΕΤΟ  ΑΝΑΠΕΠΤΑΜΕΝΕΣ  ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ  ΣΤΗΝ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ  ΦΟΡΤΗΓΟ  ΠΟΛΕΜΙΚΟ  ΠΛΟΙΟ.https://twitter.com/i/status/1285793571589808133
Με την σημαία του Βυζαντίου και την Ελληνική κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό πλοίο μεταφοράς ARC Endurance, μεταφέροντας αμερικανικές δυνάμεις. Ο συμβολισμός της αμερικανικής κίνησης είναι αυτονόητος: Συνδέεται τόσο με την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς και της μετατροπής της σε τζαμί, όσο και με την γενικότερη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά. Το πλοίο μεταφέρει στοιχεία της 101ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (101 CAB) για την υποστήριξη της επιχείρησης Atlantic Resolve, η οποία συνίσταται στη μεταφορά στην Ευρώπη τουλάχιστον 9000 Aμερικανών στρατιωτών για την πραγματοποίηση ασκήσεων.  Από σήμερα το πρωί επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται και δεύτερο αμερικανικό πλοίο, το “USNS YUMA” που ανήκει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για ένα πανομοιότυπο με το “Carson City” που είχε καταπλεύσει πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο στην περιοχή, προκειμένου να συνεπικουρεί τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και ετοιμάζονται να μεταφερθούν στην Ρουμανία, για την φετινή μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ. Το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης μετά από ταξίδι διάρκειας 5 ημερών, προερχόμενο από το λιμάνι ROTA, ES.  Όπως αναφέρει το Evrosnews.gr USNS YUMA είναι ολοκαίνουργιο, έχει ναυπηγηθεί το 2017, η χωρητικότητα του είναι 9154 τόνους και το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 4.2 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 103 μέτρα και το πλάτος του είναι 28.5 μέτρα.  “Έδεσε” δίπλα στο τεράστιο αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο “ENDURANCE” που βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης στην Αλεξανδρούπολη και ήδη έχει αρχίσει να ξεφορτώνει το στρατιωτικό υλικό το οποίο μετέφερε και αφού φορτωθεί σε αμαξοστοιχία αύριο, θα μεταφερθεί μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ρουμανία. Κι εννοούμε τα άρματα και τα υπόλοιπα οχήματα των αμερικανικών νατοϊκών δυνάμεων.24 σχόλια :

 1. Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΑ.
  Ο Διευθυντής της BILD, που έγραψε για την επικοινωνία Μέρκελ-Μητσοτάκη-Ερντογάν, είναι μέλος του Δ.Σ της τουρκικής Χουριέτ από το 2004.
  Ο τέως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Bόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schauble) δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit:
  «Εάν εμποδίσουμε την (λαθρο)μετανάστευση θα καταλήξουμε να εκφυλιστούμε λόγω ενδογαμίας. Κοιτάξτε την τρίτη γενιά των Τούρκων, ιδιαίτερα των γυναικών: ένα τεράστιο [γενετικό] ανανεωτικό δυναμικό για την Γερμανία».
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ζορπίδης: «Όσο η Αγία Σοφία είναι τζαμί, δεν θα κάνω εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη».

  Σταματά τις εκδρομές προς την Κωνσταντινούπολη για όσο καιρό παραμείνει τζαμί η Αγία Σοφία το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Ζορπίδης travel», όπως διεμήνυσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του γραφείου και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας πως και «Αγία και τζαμί δεν γίνεται».

  Συγκεκριμένα ο κ. Ζορπίδης είπε: «Από την Μακεδονία υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη. Από μικρό παιδί έμαθα ότι η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι τζαμί. Ας το δει ο κ. Ερντογάν. Εμείς δεν θα κάνουμε τις εκδρομές μας. Όσο η Αγία Σοφία είναι τζαμί, το έχω αποφασίσει όταν ανοίξουν τα σύνορα, δεν θα κάνω εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή την περίοδο έτσι κι αλλιώς λόγω κορονοϊού δεν γίνονται εκδρομές. Η Αγία Σοφία δεν μπορεί να είναι τζαμί. Αυτό θα κάνω εγώ στη δικιά μου επιχείρηση. Δεν έχω συζητήσει με άλλους συναδέλφους μου. Εγώ δεν μπορώ να γράψω στο πρόγραμμά μου ότι θα πάμε να επισκεφτούμε την Αγία Σοφία ως τζαμί. Αγία και τζαμί δεν γίνεται!»
  ΠΗΓΗ: Voria.gr
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μεσίστιες αύριο οι σημαίες σε Αρμενικές Εκκλησίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, για την Αγία Σοφία… Ο ΚΟΠΡΩΝΥΜΟΣ, Η ΚΑΤΙΝΑ, Ο ΦΟΥΛΗΣ, Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ;
  Η Μητρόπολη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, με αφορμή την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το γεγονός και αναφέρει πως όλος ο χριστιανικός κόσμος και οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για την πράξη αυτή, που αλλοιώνει την ιστορική πραγματικότητα.
  Έχοντας υπόψη πως την Παρασκευή 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική τελετή στο εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη αυτή πράξη, η Μητρόπολη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος αποφάσισε για την ημέρα αυτή να κρατήσει μεσίστιες τις σημαίες στις εκκλησίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα.
  Επίσης, αποφασίστηκε στο διάστημα από τις 12:00 έως τις 12:30 το μεσημέρι να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των αρμενικών εκκλησιών στην Ελλάδα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ. Αγία Σοφία: Ανοίγει τις πόρτες της σήμερα ως τζαμί - Πανηγυρίζει ο Ερντογάν.
  Ανοίγει και πάλι τις πύλες της σήμερα η Αγία Σοφία ως τζαμί, μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο.
  Στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή, θα παραστεί και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.
  Οι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.
  Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.
  Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνο.
  Σύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορωνοιου. Παράλληλα θα διανεμηθούν και ατομικά χαλιά προσευχής.
  Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.
  Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα για λόγους ασφαλείας.
  Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο για επίσκεψη από το κοινό.
  Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί» ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΘΕΝΑΡΑ. ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ, ΚΟΛΛΥΒΑ, ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΝΥΧΤΙΕΣ. ΒΥΖΑΝΤΙΟ 1453, ΠΡΕΣΠΕΣ 2018.
   ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΚΑΤΙΝΑ, ΚΟΥΛΗΣ, ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΖΩΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΘΕΝΑΡΑ. Συγκίνηση στην Τήνο: Έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο για την Αγία Σοφία.
   Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η έλευση της εικόνας της Οσίας Πελαγίας στην Τήνο.
   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο ύμνο.
   Όπως είπε ο Μητροπολίτης «καμία εκκλησία δεν μπορεί να γίνει τζαμί. Και αν η Αγία Σοφία άντεξε την Άλωση και άντεξε τον πόνο, θα αντέξει και αυτό τον πόνο αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Αγία Σοφία θα είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας που κανείς δεν θα μπορέσει να απαξιώσει».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΘΕΝΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ. Με «εκλεκτή» παρέα περπάτησε στον Όλυμπο.
   Για πεζοπορία στον Όλυμπο πήγε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή το κάλεσμα του πρώην υφυπουργού Γιώργου Κωνσταντόπουλου.
   Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε πεζοπορία παρέα με τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή της ΝΔ, τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και τον ιατρό Νίκο Γκουγκουλιά από τα Πριόνια μέχρι το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου.
   Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξαντλητική διαδρομή οι πεζοπόροι μετέβησαν στην Πλάκα Λιτοχώρου και στη συνέχεια αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη.
   Όπως έγραψε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο facebook η ίδια παρέα επισκέπτεται συχνά τον Όλυμπο και το επόμενο ραντεβού τους είναι για τη διαδρομή Παλιού Παντελεήμονα - Καλιπεύκη.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. Απάντηση Μόσχας σε έκκληση Μητσοτάκη για Τουρκία: «Λύστε τις διαφορές σας με βάση το διεθνές δίκαιο».
   Η Μόσχα απάντησε σήμερα μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, στην χθεσινή έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βλάντιμιρ Πούτιν να μεσολαβήσει με την Άγκυρα, ώστε να αποτραπούν οι επερχόμενες τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
   Το ρωσικό ΥΠΕΞ απάντησε σήμερα πως: «Παρατηρούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Προτείνουμε να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου».
   Φαίνεται πως η Ρωσία δεν ικανοποίησε το αίτημα του πρωθυπουργού κρατώντας ουδέτερη στάση αφού οι σχέσεις με την Ελλάδα μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών είναι ανύπαρκτες. Επιπλέον θα ήταν παράδοξο η Ρωσία να μεσολαβήσει μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που οι ΗΠΑ «νίπτουν τας χείρας τους».
   Έτσι έδωσε μία ουδέτερη απάντηση, η οποία πάντως ίσως ήταν και καλύτερη από το «αμφισβητούμενα ύδατα» του Στ.Ντιπάρτμεντ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  5. Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ. Ο Πούτιν απάντησε "Νιέτ" στον αντινατιβιστή Μητσοτάκη.
   Πρώτα υπογράφουμε κυρώσεις εναντίον τους.
   Απορρίπτουμε ΟΛΕΣ τις προτάσεις συνεργασίας που μας έχουν κάνει τα τελευταία 10 χρόνια στον αμυντικό - ενεργειακό τομέα.
   Κάνουμε απέλαση στους διπλωμάτες τους.
   Γεμίζουμε από άκρη σε άκρη την Ελλάδα με Αμερικανικές βάσεις εναντίον τους.
   Συμμετέχουμε σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα εναντίον τους.
   Ψηφίζουμε υπέρ του σχίσματος της Ρωσσικής με την Ουκρανική Εκκλησία για χάρη των Αμερικανών.
   Μετά ζητάμε βοήθεια να "μιλήσουν" στον Ερντογάν....
   Πριν από μια εβδομάδα ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την πολιτική της Ρωσίας εχθρική.
   ΟΜητσοτάκης παραπονέθηκε στο ΝΑΤΟ ότι ανησυχεί για τη διείσδυση των Ρώσων στα Βαλκάνια (μιλά για ρωσική-σερβική στρατιωτική συνεργασία). Πιθανώς για να προστατευθεί από τη διείσδυση των Ρώσων, τοποθέτησε τρεις επιπλέον αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
   Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια της.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  6. Ενισχύονται οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις - «Αγκιστρώνουν» πυραυλακάτους σε όρμους - Μετασταθμεύουν μαχητικά.
   Οι τουρκικές μονάδες επιφανείας σε μία θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και ελαφρά βορειότερα περί την Αλικαρνασσό και νότια μέχρι 50 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμά της Μεγίστης αύξησαν τον αριθμό τους από 22 σε 30 πλοία, χωρίς να υπολογίζονται τα υποβρύχια που ανέρχονται πλέον σε ή τέσσερις μονάδες, εκ των οποίων οι δύο είναι 209T2/1400!
   Η ποιοτική σύνθεσή περιλαμβάνει 5 ή 6 φρεγάτες, 1 ή 2 κορβέτες κλάσης ADA, 8 πυραυλακάτους, 2 κορβέτες κλάσης D'Estienne d'Orves, πλοία γενικής υποστήριξης και πετρελαιοφόρα.
   To πλέον ανησυχητικό, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες που έχει στην διάθεσή του το ΓΕΕΘΑ, είναι ότι τουλάχιστον τρεις πυραυλάκατοι κλάσης Kılıç έχουν λάβει θέσεις απόκρυψης στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, στήνοντας ενέδρες στα ελληνικά πολεμικά πλοία.
   Αυτή την στιγμή εξακολουθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης που έχουν καθυστερήσει την έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis.
   Αντίστοιχα ανησυχητική είναι και η διαρκής ενίσχυση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων: Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ στον βορειοδυτικό τομέα, και η προωθημένη Σμηναρχία Μάχης στο Nτάλαμαν στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, δέχονται καθημερινά μετασταθμεύσεις μαχητικών από τις Πτέρυγες Μάχης της Ανατολής, ενώ και στο Ιντσιρλίκ, βάση των ιπτάμενων τάνκερ KC-135 υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
   Οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή παραμένουν σταθερά 15-20 πλοία, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχει ενισχυθεί και η αεροπορική δύναμη της 115 ΠΜ στα Χανια με τα F-16 Block 50/52+ να ενισχύονται αριθμητικά από άλλες Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ.
   Αν συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται, η Αεροπορία θα κρίνει το αποτέλεσμα, για πολλούς και διάφορους λόγους.
   Επιπλέον τα σημερινά αφιερώματα του τουρκικού Τύπου για το Oruc Reis και την NAVTEX, δείχνουν πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να στείλει το σεισμογραφικό για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μάλιστα τα τουρκικά δελτία παρουσιάζουν μέχρι και αναπαραστάσεις της διαδρομής που θα ακολουθήσει το πλοίο.
   Όσον αφορά την ελληνική απάντηση αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε κυρώσεις η πολιτική ηγεσία θα πάει (και αυτό) το θέμα ευρωπαϊκά και διπλωματικά.
   Αντίθετα η στρατιωτική ηγεσία έχει θέσει στον πρωθυπουργό μία σειρά επιλογών για ένα πλήγμα στο τουρκικό πλοίο και του έχει παρουσιάσει όλα τα σενάρια. Εδώ να σημειώσουμε πως μία ναυμαχία μεγάλης κλίμακας τόσο μακριά από τα ελληνικά νησιά δεν υπάρχει ως σενάριο αφού το υπόλοιπο Αιγαίο θα μείνει εκτεθειμένο.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  7. ΤΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΥΔΟ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
   Το ΥΠΕΘΑ κατασκευάζει στρατιωτικό φυλάκιο στη Γαύδο. ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟ.
   Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να χτίσει στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, τη Γαύδο, στρατιωτικό φυλάκιο.
   Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, μηχανικοί του στρατού επισκέφθηκαν το ακριτικό νησί για να επιθεωρήσουν το χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Γαύδου και βρίσκεται κοντά στο φάρο.
   Οι κάτοικοι πάντως του ακριτικού νησιού, όπως εξηγούν, δεν φοβούνται περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, όπως είπαν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η παρουσία στρατιωτών όλο το χρόνο στο νησί, θα είναι μια εξέλιξη θετική, με δεδομένο ότι το χειμώνα οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι.!
   Σύμφωνα με την δήμαρχο της Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη τις τελευταίες εβδομάδες και πιθανόν με γνώμονα την στάση της Τουρκίας, μετά από σχετικό αίτημα που έφτασε στη Γαύδο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποδείχθηκε χώρος κοντά στο Φάρο του νησιού, ο οποίος θα μπορούσε να παραχωρηθεί από το Δήμο, για τη δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου, σε μια ούτως ή άλλως κομβικής και γεωγραφικά τοποθεσίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις των Τούρκων.
   ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ζ.Π. ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΓΑΥΔΟ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΜΟΝΙΜΑ.
   ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ. ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΑΓΜΑ.

   ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ, ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ, ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΤΑΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΜΟΙΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  8. Η Αχίλλειος πτέρνα για τον Ελληνισμό είναι η Κύπρος.
   Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης μίλησε στο Sigmalive για την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «40 χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό».
   Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα μίλησε στο Sigmalive ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γεώργιος Φίλης.
   Όπως είπε, ο στόλος και η αεροπορία, σε σημεία κλειδιά, έδωσαν το στρατηγικό πλεονέκτημα και απέτρεψαν την κλιμάκωση, τουλάχιστον για την ώρα, της κρίσης. «Αυτό έδειξε στην Τουρκία, η οποία μετράει αντιδράσεις, ότι η Ελλάδα δεν είναι η εύκολη λεία για να κάνει αυτό που θεωρεί», σημείωσε, εκτιμώντας ότι παράγοντα αποτροπής αποτέλεσε η αποφασιστικότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, τόνισε ότι έτσι πρέπει να αντιδρούν και στην Κύπρο.
   Ακόμη, εξήγησε ότι «40 χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό. Ο κατευνασμός όμως οδηγεί σε δύο πράγματα. Είτε το να σε φέρει στον τοίχο και να μην αποφύγεις αυτό που θες να αποφύγεις με τον κατευνασμό, δηλαδή τον πόλεμο. Είτε ο δυνητικός σου αντίπαλος να πάρει αυτό που θέλει χωρίς πόλεμο, άρα να πετύχει την ιδεατή νίκη χωρίς να πέσει ντουφεκιά». Πρόσθεσε δε, ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».
   Κατά τον καθηγητή, ο Ερντογάν είναι πολύ στριμωγμένος, «η Τουρκία δεν είναι ούτε η Σοβιετική Ένωση ούτε εμείς τα ποντίκια». Είναι χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα και ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες εάν συγκρίνουμε με τις ελληνικές μαζί με την Εθνική Φρουρά δεν υπάρχει τέτοια διαφορά που να κάνει τον Τούρκο να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει αυτά που θέλει να καταφέρει.
   Ο ειδικός, όμως, εξήγησε ότι η Άγκυρα εάν δεν καταφέρει να δώσει στο εσωτερικό της τις ιδεατές νίκες με την Ελλάδα, ίσως μεταφέρει αυτή την προσπάθεια στην Κύπρο. Προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολύ δύσκολες καταστάσεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καταλήγοντας ότι η αχίλλειος πτέρνα για τον Ελληνισμό είναι η Κύπρος.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  9. Γέμισε η Θεσσαλονίκη με αφίσες για το Καστελόριζο.
   Άγνωστοι τοποθέτησαν αφίσες σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης με κεντρική αναφορά στο Καστελόριζο.
   Επάνω στις αφίσες αναγράφονται τα εξής: ΟΥΤΕ ΓΗ, ΟΥΤΕ ΑΕΡΑΣ, ΟΥΤΕ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΘΥΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ και ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  10. Σιγή από την αμερικανική Γερουσία για τους S-400.
   Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε με ψήφους 86 έναντι 14 το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2021, ωστόσο από το κείμενο απουσιάζει η παράγραφος που είχε εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή και ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για την αγορά των S-400, ένα μήνα μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού σε νόμο.
   Όπως αναφέρουν πηγές της Γερουσίας, η σχετική τροπολογία που υπέβαλε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζιμ Ρις απορρίφθηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος έχει αποτρέψει αρκετά νομοσχέδια εναντίον της Τουρκίας να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας.
   Τα δύο κείμενα του προϋπολογισμού πρόκειται τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης μικτής επιτροπής αποτελούμενης από μέλη και των δύο σωμάτων τα οποία έχουν και τον τελικό λόγο για το περιεχόμενο τους.
   Όπως γίνεται κατανοητό είναι δύσκολο ακόμα και να φτάσει προς ψήφιση μια «παράγραφος» αρνητική για την Άγκυρα.
   Γενικά στις ΗΠΑ ακολουθείται μια τακτική του «καλού» και του «κακού» αστυνομικού. Κάποιοι παίζουν το ρόλο του «καλού» και ότι ακούν τα ελληνικά συμφέροντα (μπορεί να το κάνουν και όντως επειδή το πιστεύουν αλλά βασικά τους επιτρέπουν να υπάρχουν για το απαραίτητο «ξεκάρφωμα») και οι υπόλοιποι διατηρούν την παραδοσιακή αμερικανική εξωτερική πολιτική.
   Ποτέ να μην θίγεται καίρια η Τουρκία όπως και η Σ.Αραβία καθώς θεωρούνται καίριες χώρες για την αμερικανική παγκόσμια γεωστρατηγική. Οι πρώτοι είναι απαραίτητοι για τα Στενά και οι δεύτεροι για να διατηρούν το δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  11. Τραμπ: «Είμαι δυσαρεστημένος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».
   Είμαι πολύ "δυσαρεστημένος" δήλωσε, αλλά τι να κάνω; Έχω στο Ινσταμπουλ δύο πύργους, (Tramp Towers), με εκατοντάδες καταστήματα, γραφεία, διαμερίσματα. Ο ένας είναι 155 μέτρα και ο άλλος 145. Οι φοροελαφρύσεις που έχω από τον φίλο μου Ερντο, μου επιτρέπουν να βάζω στην τσέπη μου, πάνω από 80 εκατομμύρια dollars καθαρά τον χρόνο. Τέλος πάντων, το βραδάκι που θα του μιλήσω πάλι, θα του πω ότι, "με έχεις δυσαρεστήσει παλιόπαιδο".
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  12. «Arab News»: «Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να αγνοεί ότι η Αγία Σοφία δεν έχει καμία απολύτως σημασία στο Ισλάμ».
   «Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί παραμένει ακατανόητη» αναφέρει ο Χουσείν Αμπντούλ Χουσείν σε άρθρο γνώμης στο αραβόφωνο δίκτυο «Αrab News».
   «Ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε τις παγκόσμιες εκκλήσεις να μην προχωρήσει στην μετατροπή αυτή, όπως της Unesco και του Πάπα Φραγκίσκου, που δηλώνουν «πολύ λυπημένοι» γι΄αυτή την απόφασή του».
   «Ιστορικά, το Βατικανό και ο Ποντίφικας, ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα ήθελαν να δουν τους αντιπάλους τους - την Αγία Σοφία και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο - να κονταροχτυπιούνται. Αλλά αυτό συνέβαινε ότι ο ρόλος του Πάπα ήταν πολιτικά ενεργός. Σήμερα, όμως, ο Πάπας προωθεί την ειρήνη», γράφει ο δημοσιογράφος.
   Ο Χουσείν , επικεφαλής του γραφείου της Ουάσινγκτον στο Κουβέιτ της εφημερίδας Al-Rai επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ερντογάν να προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ιστορικά ανίδεος και αγνοεί τις ευαισθησίες που δημιουργεί ο ρόλος του ως δημαγωγός. Όχι μόνο ο Ερντογάν θέλει ο Πάπας να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση όπου ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως ο Σουλτάνος ο Πορθητής σε μία από τις πιο διάσημες εκκλησίες του κόσμου, θέλει επίσης να παρακολουθήσει πώς η Τουρκία καλύπτει χριστιανικά σύμβολα για να επιτρέψει στους μουσουλμάνους να προσευχηθούν στο κτίριο».
   Αλλά, για να μην ανησυχείτε, ο «βοηθός» του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στο CNN: «Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι, κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών, τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται». Πρόσθεσε: «Το κύριο σημείο εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά,...και την αρχιτεκτονική του κτηρίου.»
   «Η κάλυψη ιστορικών χριστιανικών συμβόλων στο κτίριο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Τουρκία...δεν θα προσθέσει τίποτα στην πνευματική εμπειρία των Μουσουλμάνων που θα προσεύχονται στην πρώην εκκλησία.
   Ο Ερντογάν φαίνεται να αγνοεί ότι - σε αντίθεση με την Μέκκα για το Ισλάμ και σε μικρότερο βαθμό, την Ιερουσαλήμ - η Αγία Σοφία δεν έχει καμία σημασία για το Ισλάμ.
   Για τους Χριστιανούς, ωστόσο, η Αγία Σοφία έχει τεράστια θρησκευτική αξία. Καταρχάς, η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις πέντε έδρες του Χριστού, μαζί με την Ιερουσαλήμ, την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και τη Ρώμη.
   Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, ανεξάρτητα από το πώς μερικοί Τούρκοι φαντάζονται την ιστορία τους, ο πολιτισμός τους είναι σχετικά νέος, όπως της Αμερικής...
   «Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να αγνοεί ότι η Αγία Σοφία δεν έχει καμία απολύτως σημασία στο Ισλάμ.
   Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει εμμονή με την παγκόσμια εικόνα του και το επιχείρημά του ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» - δηλαδή, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν προσπάθησε επανειλημμένως να προσθέσει την Τουρκία στους πέντε για να δείξει στους Τούρκους ότι έχει αναζωογονήσει το παρελθόν της αυτοκρατορίας τους. Έχοντας αποτύχει σε αυτό το μέτωπο, φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τον ΟΗΕ και προσπαθεί αντ 'αυτού να αναδημιουργήσει μια ισλαμική αυτοκρατορία με αυτόν στην εξουσία. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μέρος του ονείρου του Ερντογάν για αυτοκρατορική κυριαρχία στο όνομα του Ισλάμ».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  13. ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΙΑΣΩ.
   ΤΙ ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
   ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ "ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ" ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  14. Πάλι οι Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ των τούρκων.
   Ένα ακόμη περιστατικό ξεδιάντροπης τουρκολαγνείας και άκρατου γιουσουφακισμού εκτυλίχθηκε και σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για ψήφισμα σχετικά με τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου 2020 στα πλαίσια έκτακτης Ολομέλειας.
   Η ευρωομάδα ID, την οποία απαρτίζουν μεταξύ άλλων και οι Σαλβίνι και Λεπέν, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο αλλά και τη γενικότερη στάση της Τουρκίας, κατέθεσε τροπολογία-κόλαφο, η οποία ανέφερε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, “(το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) καταδικάζει τις πολλαπλές επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών.
   Καλεί την Επιτροπή να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να τερματίσει κάθε χρηματοδότηση προς την Τουρκία” .
   Και ενώ κανείς θα περίμενε τουλάχιστον οι “πατριώτες” Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή έστω η υπερπροβεβλημένη κυρία Καϊλή, να υπερψηφίσουν την εν λόγω τροπολογία ως ελάχιστη έκφραση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αυτοί καταψήφισαν. Αυτή η στάση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι ενδεικτική της πολιτικής τους αλητείας την στιγμή, μάλιστα, που διατυμπάνιζαν στα εγχώρια ΜΜΕ ότι με αφορμή την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα ζητούσαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ασφαλώς, την τροπολογία καταψήφισαν και οι εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, άλλωστε, είναι προδότες καθ’ έξιν και των οποίων η στάση ουδεμία έκπληξη προκαλεί.
   Για την ιστορία, οι μόνοι Έλληνες Ευρωβουλευτές που στήριξαν την εν λόγω τροπολογία και ψήφισαν υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, ήταν ο επικεφαλής της ΕΛΑΣΥΝ, Γιάννης Λαγός και ο Εμμανουήλ Φράγκος.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  15. Η μοναξιά των Πατριωτών, του Σπύρου Χατζάρα
   Ήταν το βράδυ της 22ας Ιουλίου 1974 , και μπήκα στο τρόλεϊ στην πλατεία Αμερικής για να πάω στην Ακαδημίας και να πάρω το λεωφορείο για να γυρίσω στην Αγία Παρασκευή.
   Στο ύψος τους Πεδίου του Άρεως ακούσαμε τις φωνές, και το Σύνθημα, «Αθήνα ξύπνα η Κύπρος καίγεται», και μετά τους είδαμε. Θα ήταν καμιά 200αριά, Κύπριοι φοιτητές που είχαν ξεκινήσει από την Φοιτητική Εστία.
   Μπροστά τους πήγαινε κρατώντας την ελληνική σημαία, ο πρωταθλητής Κυριάκος Ονησιφόρου. 200 μόνοι τους. Σαν τους τριακόσιους του Λεωνίδα. Να φωνάζουν, «Αθήνα ξύπνα η Κύπρος καίγεται», και γύρω τους σαστισμένοι αστυφύλακες που δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτή τη διαδήλωση.
   Βγήκαμε στα παράθυρα να τους χαζέψουμε.
   Ήμουν ο μόνος από το τρόλεϊ που κατέβηκα στο πολυτεχνείο και τους ακολούθησαν μέχρι την Ακαδημίας. Φώναξα και εγώ «Αθήνα ξύπνα η Κύπρος καίγεται». Αλλά η Αθήνα δεν ξύπνησε. Ξαναφώναξαν «Αθήνα ξύπνα η Κύπρος καίγεται» και τις επόμενες ήμερες, Μάταια.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  16. 24 Ιουλίου 1943. Άρχισε η επιχείρηση Γόμορρα για την ισοπέδωση του Αμβούργου που βομβαρδιζόταν από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, έπεσαν 9.000 τόνοι εκρηκτικών σκοτώθηκαν 30.000 άμαχοι (γυναίκες γέροι και παιδιά) και καταστράφηκαν 280.000 κτίρια ιδιαίτερης καλλιτεχικής και ευρωπαϊκής αξίας, που τα μισούσαν οι ιουδαίοι Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ.
   ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΓΕΜΙΣΕ ΤΖΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ. ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 5. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ".

  «Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.
  «Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής» σημειώνει και προσθέτει «αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το κράτος δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη».
  Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της “Δημοκρατίας” .. Αλλά της δικής τους Δημοκρατίας.. Των ολιγαργών, των τραπεζιτών, της ρεμούλας, του βολεμάτων, των κλεφτών, των Ιμίων, των Πρεσπών και φυσικά των γνωστών οικογενειών και των λεσχών που είναι μέλος αυτός και όλο του το σόι..
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νέα επίθεση αναντίον του Ελληνικού λαού από τον Αντετοκούνμπο: "Δυστυχώς είναι μία χώρα λευκών". Ίσως εννοεί ότι δυστυχώς δεν είναι - ακόμη - χώρα κάφρων.
  Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο ελληνοθρεμένος Γιάννης Αντετοκούνμπο καθώς σε δηλώσεις του σε αμερικανικά Μέσα παρουσίασε την χώρα που τον περιέθαλψε και τον αγαπά, περίπου ως τη... Γερμανία του 1940 λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μία χώρα λευκών που δεν δίνει ευκαιρίες σε όσους δεν είναι από εκεί».
  Μάλιστα η επίθεση στη χώρα που του έδωσε την... ευκαιρία να πάει στο ΝΒΑ έρχεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας της.
  Συγκεκριμένα ο Αντοτκούνμπο δήλωσε:
  «Η πρώτη φορά που είδα μαύρο άνδρα να οδηγεί αυτοκίνητο, ήταν στις ΗΠΑ. Ήμουν σοκαρισμένος, αναρωτιόμουν τι συμβαίνει εδώ. Με έκανε να αναρωτιέμαι αν η χώρα μου δίνει αρκετές ευκαιρίες σε όσους δεν είναι από εκεί, άρχισα να το σκέφτομαι αυτό.
  Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό.
  Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε.
  Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς.
  Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου. Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου.
  Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ. Σαν οικογένεια βάλαμε τους εαυτούς μας γύρω από ανθρώπους θετικούς, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ, ο κύριος Γιάννης.
  Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: «ΤΣΙΠΡΑ, ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΙ. ΕΙΜΑΙ ΜΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΓΗΡΙΑ, ΟΧΙ ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ».
   ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: «Δεν έχω ελληνική κουλτούρα. Ευτυχώς μεγάλωσα σε σπίτι νιγηριανό, όχι ελληνικό. Έχω γνήσια νιγηριανή κουλτούρα. Πρόκειται για πειθαρχία, αφορά τον σεβασμό των πρεσβυτέρων, την ύπαρξη ηθών».
   http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/03/blog-post_43.html
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Η μαφιόζικη οικογενειοκρατία λύσσαξε εναντίον των Ελλήνων που αντιστέκονται. Η ηλίθια Κεραμέως: «Απομακρύνεται άμεσα ο καθηγητής που επιτέθηκε στον νέγρο Αντετοκούνμπο».
   Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε μέσω Twitter, ότι ο Κ. Καλέμης θα απομακρυνθεί άμεσα από τη θέση του «Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας».
   Ο κ.Κελέμης είχε επιτεθεί κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο γιατι εξύβρισε όλους τους 'Ελληνες.
   «Απομακρύνεται άμεσα ο κ. Κ. Καλέμης από τη θέση του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας, όπου είχε αποσπαστεί ήδη από το 2017. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ρατσιστικές και άκρως προσβλητικές συμπεριφορές.», εγραψε στο Twitter η υπουργός παιδείας.
   Παράλληλα η κ. Κεραμέως διέταξε άμεση έρευνα, σχετικά με καταγγελίες περί ρατσιστικού χαρακτηρισμού κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο για την εκπαίδευση προσφύγων Κωνσταντίνο Καλέμη.
   Το θέμα έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του κ. Καμέλη και την ομόφωνη καταδίκη των κομμάτων για τους "απαράδεκτους ρατσιστικούς του χαρακτηρισμούς εναντίον του ιερού προσώπου Γιάννη Αντετοκούνμπο".
   Ζ.Π.


   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...