Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΤΖΑΜΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ, ΑΧΥΡΩΝΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΡΟΥΧΩΝ, ΝΤΙΣΚΟΤΕΚ, ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ. Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΟΥΛΗΣ ΦΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ , ΥΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑΧΟΥ ΑΚΜΠΑΡ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ;[επιλεκτική μετάφραση: Διόδοτος]
Το Κόκκινο Τζαμί στην πόλη Safed, που καταλήφθηκε το 1948, είναι ένα από τα πιο όμορφα και αρχαία τζαμιά στην Παλαιστίνη, και η σημερινή του κατάσταση αφηγείται την ιστορία των απαλλοτριωμένων τζαμιών της χώρας, αντανακλώντας την Παλαιστινιακή Nakba σε όλες τις σημασίες της, από την εθνική κάθαρση έως την κλοπή ταυτότητας.
Αυτό το τζαμί Mamluk στην κορυφή των βουνών Safed έχει ήδη δει αρκετές παραβιάσεις της ιερότητάς του από το Nakba του 1948: μετατράπηκε αρχικά σε εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο πριν μετατραπεί σε κέντρο για τα κόμματα Likud και Kadima και στη συνέχεια σε ένα κατάστημα ρούχων.


Πριν  από λίγες ημέρες, μετατράπηκε από μια επιχείρηση που συνδέεται με το δήμο της Safed σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ένα μπαρ και μια αίθουσα γάμου, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του Al-Quds Al-Arabi. Το όνομά του άλλαξε από “Το Κόκκινο Τζαμί” (“Al Masjid al-Ahmar”) σε “The Red Bar” (“Al-Khan Al-Ahmar”) προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι ήταν ένας τόπος λατρείας, στην προκειμένη περίπτωση ένα τζαμί. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι νομικές διαδικασίες από τον ακτιβιστή Khair Tabari, Γραμματέα Ισλαμικής Ιδιοκτησίας (Waqf) του Tiberias και του Safed, με στόχο τη διάσωση του τζαμιού, συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Το Κεντρικό Δικαστήριο της Ναζαρέτ εξετάζει αγωγή που άσκησε ο Khair Tabari για την εκκένωση του τζαμιού και την αποκατάσταση του ακινήτου. Ο Tabri έχει επισυνάψει στη νομική του διαδικασία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Waqf ήταν ιδιοκτήτης του τζαμιού, καθώς και εμπορικά φυλλάδια που περιέχουν την τιμή των εορτών, των γευμάτων και των κρασιών που προσφέρονται τώρα εκεί. Ο Ταμπάρι καλεί τους πολιτικούς και πολιτικούς παράγοντες να αυξήσουν το ενδιαφέρον και τη συνεργασία μαζί του, προκειμένου να σωθεί το ιστορικό τζαμί από βεβήλωση και παραβιάσεις.
Λε Σουλτάν Μπάιμπαρς
Είναι σαφές ότι η μαρμάρινη πλάκα στο μπροστινό μέρος του τζαμιού, η οποία ήταν μάρτυρας μιας σφαγής που διαπράχθηκε από τις συμμορίες Haganah κατά τη διάρκεια της Nakba, και η οποία περιελάμβανε τις λεπτομέρειες της κατασκευής του, κλάπηκε στη σειρά των επιθέσεων εναντίον του.
Εκφράζοντας την αποστροφή του, ο ακτιβιστής Khair Tabari είπε στον Al-Quds Al-Arabi ότι η πιο οδυνηρή σκηνή στο Safed ήταν το Κόκκινο Τζαμί, που χτίστηκε από τον Σουλτάνο Al-Zahir Baibars (1223-1277) κατά τη διάρκεια της εποχής Mamluk, και μετατράπηκε σε κρησφύγετο των τρανσεξουαλικών, χούλιγκαν και αλκοολικών. Τόνισε ότι αυτό το τζαμί, το οποίο πήρε το όνομά του από τις κόκκινες πέτρες του, χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς, αλλά ότι είναι κλειστό για τους Μουσουλμάνους, που υποβάλλονται σε επιθέσεις από εποίκους μόλις το πλησιάσουν. Και θυμάται ότι το τζαμί διακρίνεται όχι μόνο από την αισθητική του και τα εκλεπτυσμένα έργα τέχνης των οποίων η είσοδος είναι διακοσμημένη, αλλά και ως μια σημαντική σχολή νομικών και ισλαμικών επιστημών στην εποχή Mamluk. Συνέχισε:
«Ζαλίστηκα όταν παρατήρησα τις επιπτώσεις του βανδαλισμού μέσα στο τζαμί, όπως αποδεικνύεται από τα απομεινάρια των αποσπασμάτων από το στίχο του Θρόνου που αφαιρέθηκαν από τον άμβωνα και αντικαταστάθηκαν από τις Δέκα Εντολές στα Εβραϊκά».
Ο ιστορικός και γιος της πόλης Safed, εξόριστος, Δρ Mustafa Abbasi, επιβεβαιώνει αυτές τις παρατηρήσεις, εξηγώντας ότι το τζαμί είναι σπάνιο στην ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία. Χτίστηκε από τον Σουλτάνο αλ-Ζαχίρ Μπαμπάρς [ένας από τους νικητές των σταυροφόρων του Λουδοβίκου Ix κατά τη διάρκεια της 7ης Σταυροφορίας, και ο πρώτος που νίκησε τους μογγόλικούς στρατούς στη Μάχη του Αΐν Τζαλούτ στη Γαλιλαία] μετά την κατοχή του Safed το 1266, και μια μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε στην είσοδό του έδειξε ότι χτίστηκε το 1276.
Τζαμί Γιουνίσι
Η μοίρα αυτού του τζαμιού δεν είναι πολύ διαφορετική από τα άλλα τζαμιά στο Safed, καθώς το Τζαμί Yunisi έχει μετατραπεί από το δήμο safed, ο οποίος είναι αποκλειστικά εβραϊκός, σε γκαλερί τέχνης, και απαγορεύεται να προσευχηθούν εκεί. Αυτό το τζαμί χτίστηκε το 1901, και όλες οι αραβικές επιγραφές αφαιρέθηκαν από τους τοίχους του, με εξαίρεση μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία είχαν χαραχτεί αυτοί οι στίχοι:
“Είναι ένα τζαμί όπου ο Θεός λατρεύεται, και του οποίου το φως λάμπει σαν αστέρια στο στερέωμα της δόξας. Όταν οι καρδιές των πιστών προσκυνούσαν εκεί, το φως ήταν πάντα δυνατό."

Αυτή είναι επίσης η περίπτωση του Τζαμιού των Σπηλαίων, που πήρε το όνομά του από το παρακείμενο σπήλαιο του Προφήτη Ιακώβ (το «σπίτι της θλίψης» στο οποίο αποσύρθηκε μετά την απώλεια του γιου του Ιωσήφ), οι πέτρες του οποίου -τζαμιού- θα μπορούσαν σχεδόν να ακουστούν θρηνώντας ότι έχουν μετατραπεί σε συναγωγή. Αυτό ισχύει επίσης για το Τζαμί Των Κοριτσιών Χαμίντ, το οποίο χρησιμεύει ως κέντρο για τους Ούγγρους Εβραίους. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για το εγκαταλειμμένο Τζαμί Al-Sawawin, το Τζαμί Jawqandari, το οποίο κατεδαφίστηκε πριν από δέκα χρόνια, ή το Κατεστραμμένο Τζαμί Al-Joura, του οποίου το μόνο ορατό απομεινάρι είναι ο μιναρές, του οποίου η χάλκινη ημισέληνος στην κορυφή του είχε κλαπεί πριν από χρόνια. Ήταν επίσης γνωστό ως τζαμί “Sheikh Issa” ή “Al-Swiqa”: ήταν το τζαμί της οικογένειας του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και υποβλήθηκε σε επικίνδυνες ανασκαφές στη βάση του μιναρέ του.
Αμέσως μετά την είσοδό του στην πόλη Safed, ο επισκέπτης παρατηρεί πολλά εγκαταλελειμμένα αραβικά σπίτια ή να κατοικούνται από Εβραίους εποίκους, και τα τζαμιά της, τα οποία έχουν μετατραπεί σε στάβλους, μπαρ ή συναγωγές, ενώ μουσουλμανικά νεκροταφεία μετατράπηκαν σε βοσκοτόπια για αγελάδες.
Το Ανοιξιάτικο Τζαμί
Στη δυτική είσοδο της πόλης Safed. Το ισόγειο έχει γίνει ένας αχυρώνας, ενώ ο επάνω όροφος του έχει γίνει αποθήκη. Το παρακείμενο Νεκροταφείο έχει γίνει βοσκότοπος για άλογα και αγελάδες.
diodotos-k-t.blogspot.com


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

4 σχόλια :

 1. Νέγρος λαθρομετανάστης από την Ρουάντα ο ύποπτος που συνέλαβε η γαλλική αστυνομία για τον εμπρησμό της εκκλησίας στη Ναντ. ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΨΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΙ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ.
  Έναν άνδρα από την Ρουάντα, 39 ετών, συνέλαβαν οι αρχές, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της πόλης Ναντ της Γαλλίας, το πρωί του Σαββάτου.
  Ο άνδρας βρίσκεται στο γαλλικό έδαφος από το 2012, αλλά δεν διαθέτει νόμιμα χαρτιά από τον περασμένο Μάρτιο, και είναι παράνομος.
  Η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στον καθεδρικό ναός της Νάντ, σπάνιο δείγμα γαλλικού μπαρόκ και σημείο αναφοράς στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
  Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση: «Άκουσα έναν κρότο, μάλλον ήταν τα παράθυρα της εκκλησίας που θρυμματίστηκαν, και μετά είδα τις φλόγες». Εκατό πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη και μετά από περίπου δύο ώρες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το εκκλησιαστικό όργανο του ναού, το οποίο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο επικεφαλής της τοπικής πυροβεστικής δύναμης επισημαίνει πάντως ότι δεν υπάρχει σύγκριση με την περσινή πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, καθώς η οροφή παρέμεινε ανέγγιχτη.
  Ο τοπικός εισαγγελέας Πιέρ Σενέ δήλωσε ότι η φωτιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία του ναού και αυτό «δεν φαίνεται να ειναι σύμπτωση». Την ίδια στιγμή πάντως προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να βγαίνουν πρόωρα συμπεράσματα, καθώς απαιτείται μία σειρά ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε, μέσω Twitter, τους πυροσβέστες γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «κινδύνεψαν στην προσπάθειά τους να σώσουν το γοτθικό διαμάντι της πόλης».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΖΑΜΙΑ. ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΟΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΤΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΑΡΙΣΤΟΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΩΝΩΝ.

  ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΟΡΑ;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΚΟΥΛΗ ΦΟΥΛΗ: Οι Αμερικανοί ψάχνουν τρόπο να δώσουν στην Τουρκία τα F-35: «Είμαστε σύμφωνοι αν πουλήσετε σε τρίτη χώρα τους S-400».
   Η αποβολή της Τουρκίας από τη λίστα των «παγκόσμιων εταίρων» παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35, έχει πολιτική, αλλά και οικονομική σημασία.
   Βασικά αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του Πενταγώνου να ωθήσει την σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, να λάβει μια τελική απόφαση σχετικά με την προβληματική αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας, S-400. Εάν το πράξει, θα επανέλθει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Διαφορετικά θα της επιβληθούν κυρώσεις.
   Η συνεισφορά της Τουρκίας σε επίπεδο εξαρτημάτων των F-35 διακόπηκε μετά την παραλαβή των S-400, τον περασμένο Ιούλιο. Οι Αμερικανοί θύμωσαν όταν έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι δοκίμασαν το ρωσικό σύστημα σε αμερικανικά αεροπλάνα F-16. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όσον αφορά τα F-35 και τη συμμετοχή της Τουρκίας.
   Η Τουρκία με τη δικαιολογία της πανδημίας του κορωναϊού, δεν ενεργοποίησε ακόμα τους S-400. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μην προκαλέσει άλλο την Ουάσιγκτον. Αντίθετα προτίθεται να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
   Σύμφωνα με πληροφορίες η ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα καθυστερήσει και άλλο. Η Τουρκία ελπίζει πως με τον τρόπο αυτό θα καθυστερήσουν οι κυρώσεις, που έχουν επανέλθει απειλητικά, αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να καλύπτει τον φίλο του, όπως τον αποκαλεί, Ερντογάν.
   Οι Αμερικανοί είπαν στους Τούρκους ότι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F-35, είναι να επιστρέψουν στους S-400 στη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον θα δεχόταν να μεταφερθούν και σε τρίτη χώρα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. Για όλα μίλησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ίμβρο εκτός από την Αγία Σοφία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...