Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑ: "Κάθε κράτος έχει δικαίωμα στα 12 ναυτικά μίλια". ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ 12 ΜΙΛΙΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ἤ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΩΜΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.


 Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ: "Για εμάς τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά".
Η κρυστάλλινη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Πάϊατ: «Έχω επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα». 


Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, σε ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook (https://www.facebook.com/RusEmbGreece/posts/3521267267892828)δημοσιεύει δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα χωρικά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

“Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα.

Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό”.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

2 σχόλια :

 1. Ι.Μάζης: «Σας λέω με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τις φρεγάτες Belharra - Δεν θέλουν οι ΗΠΑ και Γερμανία».
  “Σας λέω με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τις φρεγάτες Belharra”, δήλωσε πριν από λίγο ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή του Open και στη Φαίη Μαυραγάνη. Όταν ρωτήθηκε γιατί το λέει αυτό, ο κ.Μάζης απάντησε:
  “Δεν έχω πρόβλημα να σας πω. Άλλοι έχουν. Οι φρεγάτες Belharra ενοχλούν ΗΠΑ και Γερμανούς που δεν θέλουν η Ελλάδα να διαθέτει υποστρατηγικά όπλα στο Αιγαίο”.
  Ο κ.Μάζης είπε ανοιχτά αυτό που όλοι γνωρίζουμε και οι πολίτες πρώτοι απ΄ όλους το έχουν καταλάβει. Αυτό που μένει να απαντηθεί κάποια στιγμή είναι τι κάνει τόσο πολύ υπάκουη την κυβέρνηση στις εντολές Ουάσινγκτον και Βερολίνου. Τι έχει κερδίσει η Ελλάδα απ΄ αυτή την υπάκουη στάση μέχρ στιγμής; Απολύτως τίποτα.
  Οι Αμερικανοί έχουν πάρει τα πάντα. Διευκολύνσεις αλλά και χρήμα! Τι έχουν δώσει εκτός από κάποιες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ΔΕΝ στηρίζουν όπως πρέπει την Ελλάδα;
  Η Γερμανία από πότε έγινε “φύλακας άγγελος” των ελληνικών συμφερόντων και δεν το έχουμε καταλάβει; Να αναφέρουμε το πιο απλό παράδειγμα που αποδεικνύει την αφέλεια (;) της ελληνικής κυβέρνησης. Ναυπηγούν 6 υποβρύχια ίδια με τα δικά μας, τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, ακυρώνοντας το ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Το ίδιο έκαναν κι όταν μας μοσχοπούλησαν τα άρματα μάχης Leopard.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρωσία: “Η Αθήνα είναι ο παραδοσιακός μας εταίρος στην Ευρώπη”.
  Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με αφορμή τη συμπλήρωση των σχεδόν 200 χρόνων που μετράνε οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας που εγκαθιδρύθηκαν σαν σήμερα το 1828, προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.
  Η εν λόγω δημοσίευση, συνοδεύεται από φωτογραφίες των επαφών σε διπλωματικό αλλά και σε επίπεδο πρωθυπουργών των δύο κρατών.
  «Οι επίσημες σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δημιουργήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου 1828. Η Ρωσία συνέβαλε ενεργά στο σχηματισμό του νέου ελληνικού κράτους. Η Αθήνα είναι ο παραδοσιακός μας εταίρος στην Ευρώπη» αναφέρει η σχετική ανάρτηση.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...