Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος. Morgan Stanley: «ΤΟ 2022 Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ 250%». Η ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ, ΜΙΖΕΡΙΑΣ, ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΚΕΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΟΣ, ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΟΡΟΣ.

 Ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.  Αυξήθηκε κατά 6,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και έπεται συνέχεια.


H  Ελλάδα μπήκε  στην κρίση  του  κορωνοϊού  με ένα πολύ υψηλό απόθεμα χρέους -σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- και η M.S εκτιμά ότι το χρέος θα αυξηθεί σε περίπου 205% έως τα τέλη του 2021. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη περιφέρεια ωστόσο, το προφίλ χρέους της Ελλάδας έχει δύο σημαντικούς παράγοντες: Το μεγαλύτερο μέρος του είναι δάνεια της ΕΕ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, ενώ το κόστος χρέους της Ελλάδας ήταν περίπου 1,6% το 2019.

Εάν υποθέσουμε αυτόν τον τύπο κόστους (1,6%), το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί με ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,5% ετησίως και με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Ωστόσο, με το κόστος χρηματοδότησης να είναι στο 2,1%, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με το ονομαστικό ΑΕΠ στο 1,5%, η Ελλάδα θα απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Τώρα, ωστόσο, με το χρέος στο 200%, για να μειωθεί με σταθερό ρυθμό, απαιτούνται σημαντικά πλεονάσματα και "αξιοπρεπής" ανάπτυξη. Πάντως, όπως αναφέρει, η Ελλάδα σημείωσε μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% τα τελευταία πέντε χρόνια, και πάνω από 4% τα δύο τελευταία.

Αν και η ελληνική οικονομία δεν επεκτάθηκε πολύ, με την ανάκαμψη να ξεκινά μόνο το 2017, αν ληφθούν υπόψη τα τελευταία πέντε χρόνια, η ονομαστική ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1% ετησίως και 2% ετησίως τα τελευταία δύο. Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πορεία ανάπτυξης προ Covid-19, η υψηλή επιβάρυνση του χρέους συνεπάγεται ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να "τρέχει" σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει το χρέος, παρόλο που ήδη πριν από την κρίση η πολιτική πίεση για να μειωθεί ο στόχος του 3,5% ήταν έντονη, υποδεικνύοντας το μέγεθος των μελλοντικών προκλήσεων για την οικονομία.

Πάντως, επισημαίνει η M.S, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ωρίμανσης του ελληνικού χρέους, ενώ με την ένταξη στο νέο QE της EKT (PEPP) επωφελείται άμεσα αφαιρώντας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα.

Η Morgan Stanley σημειώνει πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά σκαλοπάτια μακριά από την "επενδυτική βαθμίδα" με τους οίκους αξιολόγησης να δίνουν σταθερές προοπτικές.  Προ πανδημίας πάντως η χώρα όδευε προς αυτό το ορόσημο. Σήμερα το υψηλότερο rating που έχει είναι το "ΒΒ". Ωστόσο, όπως τονίζει, αν και είναι σημαντικές για τους επενδυτές, οι αξιολογήσεις των οίκων τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουν μεγάλη σημασία καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο νέο QE της ΕΚΤ, κάτι που εξαλείφει  τις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

 Ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.

 

Αυξήθηκε κατά 6,9 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και έπεται συνέχεια.

Ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της χώρας, λόγω του αυξημένου δανεισμού με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας.

Έτσι η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα μετά την Ιαπωνία, που θα έχει χρέος υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ της, με τη διαφορά ότι το ιαπωνικό δημόσιο χρέος είναι εσωτερικό.

Η εκτίναξη του χρέους, σε επίπεδα πάνω από το 200% του ΑΕΠ, οφείλεται τόσο στην αύξηση του δανεισμού όσο και στη μείωση του ύψους του ΑΕΠ, λόγω της βαθιάς ύφεσης που καταγράφει ήδη η οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανήλθε στο ποσό των 362,87 δισ. ευρώ, από 356,02 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Προκύπτει δηλαδή αύξηση της τάξης των 6,9 δισ. ευρώ σε ένα εξάμηνο και οφείλεται στις εκδόσεις των ομολόγων και εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην ίδια περίοδο.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του ΓΛΚ, προκύπτει πως, η αύξηση του δημοσίου χρέους, προήλθε από τις εκδόσεις ομολόγων η ονομαστική αξία των οποίων στο εξάμηνο, ήταν 11,27 δισ. ευρώ, ενώ οι εξοφλήσεις αντίστοιχων τίτλων που έληξαν ήταν 5,17 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το χρέος να αυξηθεί κατά 6,1 δισ. ευρώ.

Επίσης κατά 192 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ κατά 571 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το υπόλοιπο των δανείων.

 

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών.
Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:

·         Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.

·         Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 21 δισ. ευρώ, οπότε το χρέος Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 342 δισ. ευρώ, στο τέλος του Ιουνίου.

Πώς φτάνει το χρέος στο 200% του ΑΕΠ

Με βάση σενάρια για το μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας, που κυμαίνονται στο 8 - 12% το ύψος του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο επίπεδο των 170 δισ. ευρώ, από τα 187,46 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε το 2019.

Στην περίπτωση που το ακαθάριστο δημόσιο χρέος παραμείνει στο τέλος του 2020 στο επίπεδο των 362,87 δισ. ευρώ, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 213,5% του ΑΕΠ.

Αντίστοιχα, το χρέος Γενικής Κυβέρνησης, διαμορφώνεται στο 201,2% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι το χρέος θα παραμείνει στο 342 δις. ευρώ, και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στα 170 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, με την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας τον περασμένο Απρίλιο, αναπροσάρμοσε τους στόχους για την εξέλιξη όλων μεγεθών της οικονομίας όπως και του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος για το ύψος του χρέους Γενικής Κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί σε 337 δισ. ευρώ το 2020, (από 331,1 δισ. ευρώ, το 2019) και στο 188,8% του ΑΕΠ. Βέβαια, μετά την αναθεώρηση οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δραματικές, καθώς ο τουρισμός βούλιαξε ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί στους επόμενους μήνες η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Αντίθετα οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές και ο νέος δανεισμός θα είναι αναπόφευκτος ή θα χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά αποθέματα που έχουν σχηματιστεί από το 2018.

 

Η διαχρονική εξέλιξη του Δημόσιου Χρέους από το 1824 μέχρι σήμερα. Πού πήγαν τα λεφτά!

Μία  αναδημοσίευση του Αριστείδη Τσιπλάκου*, από το “Επιστημονικό Μάρκετινγκ”, τεύχους Απριλίου, 2010.

Βόμβα στα θεμέλια του Κράτους αποτελεί το Δημόσιο Χρέος, όταν απαιτούνται κάθε χρόνο σχεδόν 12 δισ. ευρώ μόνο για τους τόκους του δυσθεώρητου Δημόσιου Χρέους που σήμερα αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ και είναι η βασική αιτία που η χώρα μας δεν μπορεί να ορθοποδήσει παρά τη συνεχή λιτότητα που επιβάλλουν όλες οι Κυβερνήσεις. Εύκολα αντιλαμβάνεται ο Λαός ποιοι ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα της χώρας μας, αν δούμε τη διαχρονική εξέλιξη των δανείων που πήραμε από το εξωτερικό, πώς και από ποιους διατέθηκαν.  Από το 1824 μέχρι το 1898, που η Ελλάδα ετέθη υπό Διεθνή οικονομικό έλεγχο, είχαμε πάρει 10 δάνεια συνολικού ποσού 920 εκατ. γαλλικών φράγκων (γ.φρ.), από τα οποία τα 270 εκατ. γ.φρ. ήταν έξοδα-κρατήσεις μεσαζόντων και τραπεζών. Τα υπόλοιπα διατέθηκαν κατά σειρά για αμοιβές αγωνιστών, έξοδα αντιβασιλείας, για την οργάνωση Βαυαρικού στρατού, για αποζημίωση στην Τουρκία για τον Ατυχή πόλεμο του 1897 και λίγα για επενδύσεις την περίοδο Χ. Τρικούπη (Σιδηρόδρομοι κ.λπ.).

Από το 1898 μέχρι το 1932 πήραμε άλλα 1.280 εκατ. γ.φρ., που χρησιμοποιήθηκαν εκτός από την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων, για τους Βαλκανικούς πολέμους, για αποκατάσταση προσφύγων κ.λπ.  Για να γίνει κατανοητή η εκμετάλλευση της χώρας μας από τους δανειστές, αρκεί να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1932 είχαμε πληρώσει 130 εκατ. γ.φρ. περισσότερα από ό,τι είχαμε πάρει και χρωστούσαμε ακόμα 2 δισ. εκατ. γ.φρ.  Από το 1932 μέχρι το 1945 δεν είχαμε εξωτερικό δανεισμό, ενώ είχε παγώσει η εξυπηρέτηση των παλαιών δανείων λόγω της παγκόσμιας κρίσης και του πολέμου.

Την περίοδο 1946-1967, που ήταν και από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα μας, η Ελλάδα θα συνάψει συνολικά δάνεια ύψους 406 εκατ. δολ. για την αντιμετώπιση δαπανών του εμφυλίου πολέμου και κυρίως για σημαντικά έργα υποδομής, που έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της χώρας. Την περίοδο αυτή διακανονίστηκε το 97% του εξωτερικού προπολεμικού Δημόσιου Χρέους. Την περίοδο της δικτατορίας ο εξωτερικός δανεισμός σημείωσε πολύ μικρή αύξηση, λόγω της απομόνωσης της χώρας μας και τελικά το εξωτερικό Δημόσιο Χρέος το 1974 ήταν 115 δισ. δρχ. (22% του ΑΕΠ). Η περίοδος 1974-1981 ήταν η περίοδος ανασυγκροτήσεως της χώρας μας και τα λίγα δάνεια που πήραμε διατέθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους για επενδύσεις, με την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο Μόρνος, οι εθνικές οδοί, τα σημαντικά έργα υποδομής στην Αττική, αποχετεύσεις, οδικές αρτηρίες, αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς το 1978 και 1981 κ.λπ. και τελικά το εξωτερικό Δημόσιο Χρέος το 1981 ήταν μόλις 672 δισ. δρχ. (29,7% του ΑΕΠ). Η έκρηξη του χρέους και η ανεπανόρθωτη ζημιά έγινε την περίοδο 1981-1989, που αντί να εκμεταλλευτούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που μας παρείχε η ΕΟΚ για τη σύγκλιση της οικονομίας μας, όπως έκαναν οι άλλες χώρες του στόχου 1 (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τριτοκοσμική πολιτική, μετέχοντας στη γνωστή ομάδα των αδέσμευτων χωρών. Ακόμα, συνέχισε την αντιΕΟΚική του πολιτική, με αιτήματα για ειδικές σχέσεις με την ΕΟΚ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, και επέλεξε για την επίλυση των προβλημάτων τον εύκολο τρόπο του αλόγιστου δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι η τότε Κυβέρνηση έπαιρνε κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα και ένα δάνειο, από οπουδήποτε και με οποιουσδήποτε όρους, με εξόφληση την επόμενη 10ετία.

Έτσι, το Δημόσιο Χρέος από 672 δισ. δρχ. το 1981 (29,7% του ΑΕΠ) εκτινάχθηκε το 1989 στα 9.200 δισ. δρχ. (65,7% του ΑΕΠ) και το 1990 που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει στα 11.100 δισ. δρχ. (80,7% του ΑΕΠ).

Τα χρήματα των υπέρογκων δανεισμών στο διάστημα 1981-1989, που ήταν η κύρια αιτία για το σημερινό πρόβλημα, δε χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις, αλλά κατασπαταλήθηκαν για να διατηρείται το κυβερνόν κόμμα στην εξουσία με αλόγιστες παροχές σε ημετέρους κ.λπ.

Για την ιστορία θα αναφερθούμε στις αλήστου μνήμης προβληματικές επιχειρήσεις Πειραϊκή-Πατραϊκή, Προμέτ, Πυρκάλ, Αθηναϊκή, Κεραφίνα, ΑΓΕΤ, Πλαστικά Καβάλας, ΜΕΛ, Λάρκο, Βέλκα κ.λπ., που η καθεμία ροκάνιζε δισεκατομμύρια δρχ. κάθε μήνα για πληρωμές υπαλλήλων χωρίς να εργάζονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσα στην Βουλή στη συνεδρίαση στις 2/10/1990 (σελ. 2.747), την περίοδο 1983-1989 διατέθηκαν 980 δισ. δρχ. σε σταθερές τιμές 1990, για να διατηρούνται 27.000 αργόμισθοι, που σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος από αυτούς στοίχιζε κάθε χρόνο 5 εκατ. δρχ. Για να γίνει κατανοητή η ζημιά, με τα χρήματα που διατέθηκαν για τη διατήρηση των προβληματικών αυτών επιχειρήσεων, μπορούσαμε –σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή– να είχαμε τότε κατασκευάσει τη Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, το Μετρό της Αθήνας, τους αυτοκινητοδρόμους και το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Άλλη αλόγιστη δαπάνη που συνετέλεσε στην έκρηξη του Δημόσιου Χρέους ήταν οι επιδοτήσεις και τα θαλασσοδάνεια που πήραν δήθεν επιχειρηματίες για να κάνουν επενδύσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τα χρήματα που πήραν κατατέθηκαν σε ξένες τράπεζες, χωρίς να γίνουν επενδύσεις και χωρίς να αναζητηθούν τα χρήματα αυτά μέχρι το 1992, που κλήθηκαν να τα επιστρέψουν. Αλλά το θέμα αυτό τέθηκε στο αρχείο από την επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό μέρος των δανεικών δόθηκαν την εποχή εκείνη για 200.000 συντάξεις εθνικής αντίστασης σε άτομα που ως επί το πλείστον ήταν αγέννητα την εποχή της κατοχής, όπως αποδείχθηκε, και περιορίστηκαν στο ελάχιστο την επόμενη 10ετία. Δόθηκαν αναπηρικές συντάξεις σε υγιέστατα άτομα και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι το προπύργιο του ΠΑΣΟΚ οι ανάπηροι ανέρχονται στο 60% του πληθυσμού. Ακόμα, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, μιας και τα χρήματα ήταν δανεικά, έκαναν χιλιάδες προσλήψεις και διπλασίασαν μισθούς και συντάξεις για να διατηρούνται στην εξουσία. Ακόμα, είχαμε διασπάθιση δημόσιου χρήματος από κομματικά στελέχη με την ανοχή της τότε Κυβέρνησης, η οποία έθεσε και όριο στο χρηματισμό – 500 εκατ. δρχ. για κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το όργιο της σπατάλης ολοκληρώθηκε παραμονές εκλογών του 1989 με το σύνθημα «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».

H ασυδοσία της 10ετίας του 1980, αλλά και η μη δραστική αντιμετώπισή του στις επόμενες 10ετίες έχουν οδηγήσει σε τέτοιους ρυθμούς αύξησης του Δημόσιου Χρέους, που καμιά Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακόψει τη ραγδαία αυτόματη άνοδό του, λόγω των τόκων, γι’ αυτό βλέπουμε την αλματώδη άνοδό του σε όλες τις επόμενες περιόδους. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν κάποιος συνάψει ένα μεγάλο δάνειο, π.χ., στεγαστικό, και σπαταλήσει τα χρήματα για καταναλωτικούς σκοπούς και δανείζεται συνεχώς για την εξυπηρέτηση του δανείου που αρχικά πήρε, τότε όλοι έχουμε πείρα για το πόσο γρήγορα αυτοτροφοδοτείται και αυξάνεται το χρέος.

Την περίοδο 1990-1993, που είχαμε την πληρωμή των δανείων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνήψε αναγκαστικά δάνεια, από τα οποία διατέθηκαν για πληρωμή τόκων 6,45 τρισ. δρχ. για καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου που είχαν δοθεί την προηγούμενη 10ετία, 2,82 τρισ. δρχ. για εθνική μας συμμετοχή στο Α΄ ΚΠΣ, 2,25 τρισ. δρχ. για επενδύσεις και μόνο 0,68 τρισ. για κάλυψη ελλειμμάτων, με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος το 1993 που ανέλαβε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να ανέλθει στα 23.000 δισ. δρχ. (68,8 δισ. ευρώ).

Την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 1993-2004 το Δημόσιο Χρέος αυτοτροφοδοτούμενο αυξήθηκε από 68,8 δισ. ευρώ που παρέλαβε το 1993 σε 170 δισ. ευρώ από νέους δανεισμούς κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Η Νέα Δημοκρατία από το 2004 έως το 2009 δανείστηκε για την καταβολή τόκων 62 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή ολυμπιακών έργων και παλαιών χρεών για εξοπλισμούς 20 δισ. ευρώ και 18 δισ. ευρώ για κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Με αποτέλεσμα, να παραδώσει στο ΠΑΣΟΚ Δημόσιο Χρέος 270 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο ότι από τα 270 δισ. ευρώ του Δημόσιου Χρέους, για τα 20 δισ. ευρώ ευθύνονται οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και για τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

* Ο Αριστείδης Τσιπλάκος είναι τ. Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Βοιωτίας και Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1990-1993).ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

 

16 σχόλια :

 1. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία».
  Πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης Ουμίτ Γιαλίμ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΑΝΑΛΟΥ STAR.
   https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/09/star.html
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Πέτη Πέρκα, δηλώνει θυμωμένη για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (όχι όμως με την ενίσχυση των τουρκικών).
   https://youtu.be/Jo-ULF-UgUc
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Πέτη Πέρκα είναι η σύντροφος του βουλευτή και πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα.
   Γεμίσαμε συντρόφια στην Ελλάδα. Με πρώτη την «πρόεδρο» Σακελλαροπούλου που καμαρώνει σαν σκεπάρνει έχοντας δίπλα της τον «σύντροφό» της.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Μελιγαλάς 1944. Στις 16 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι εκτελέσεις των αιχμαλώτων στην Πηγάδα και τις γύρω πόλεις και χωριά
   Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 16 Σεπτεμβρίου, απολύθηκαν με απόφαση της Κομματικής Επιτροπής, τα περισσότερα παιδιά, οι γυναίκες, και πολλοί ηλικιωμένοι.
   Κατά τις 10 πμ, εμφανίστηκε στο Μπεζεστένι, ο Βελουχιώτης συνοδευόμενος από το Αχιλλέα Μπλάνα, (Γραμματέα του ΚΚΕ Πελοποννήσου) , τον γραμματέα του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο. Τάσο Κουλαμπά και τον κομισάριο Νίκο Μπελογιάννη.
   Μπροστά στους Ουίλκι , Γκίμπσον και Φατσέα, έδωσαν εντολή στους υπευθύνους του ΕΛΑΣ , «να ερευνηθεί χωρίς συναισθηματισμό και μεγαθυμία η περίπτωση κάθε ταγματασφαλίτη, για να μην ξεφύγει κανένας που έχει διαπράξει έγκλημα».

   Οι κρατούμενοι χωρίστηκαν ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, και οι τοπικές Επιτροπές του ΕΑΜ από τα γύρω χωριά και τις κωμοπόλεις, που κατέφθασαν , έδιναν πληροφορίες για το αν ήταν ταγματασφαλίτες η «αντιδραστικοί».
   Πολλές τοπικές οργανώσεις , ζητούσαν και έπαιρναν τους συγχωριανούς των να τους «δικάσουν» και να τους εκτελέσουν στα χωριά τους.
   Το παράδειγμα το έδωσε η οργάνωση Οιχαλίας και Μερόπης.
   Πήραν 15 «αντιδραστικούς» και τους εκτέλεσαν. Και από το Νησί πήραν 13 τους οδήγησαν στο κέντρο της Μεσσήνης και εκεί με χορούς και τραγούδια τους εκτέλεσαν . Στο Νεοχώρι εκτελέστηκαν 150, στο Σολάκι και στην Ανθούσα 200. Πολλούς αξιωματικούς και στρατιώτες του Τάγματος τους μετέφεραν στη μάντρα του «Κριμπά», στη Μερόπη , και τους εκτέλεσαν το βράδυ, της 16ης Σεπτεμβρίου και τους έριξαν σ’ ένα ξεροπήγαδο . Εκεί έσφαξαν και τους γιατρούς, τους δικηγόρους, και τους καθηγητές που έπιασαν στον Μελιγαλά.
   Μόνο τα Ζευγολατιό δεν σκότωσε κανέναν.

   Τα πτώματα όσων εκτελέστηκαν από «το λαό» στα γύρω χωριά δεν ρίχτηκαν στην Πηγάδα. Αυτούς, άλλοι τους υπολογίζουν σε 750 και άλλοι σε 1200.

   Ο «Άρης» με τον Μπελογιάννη, έφυγαν για την Μερόπη, από όπου παρέλαβαν τους 19 που δολοφονήθηκαν πανηγυρικά στην Καλαμάτα.

   Από τη Μερόπη με τον ασύρματο ο Ουίλκι και ο Γκίμπσον ενημέρωσαν το Κάιρο ότι « ο Άρης πηγαίνει στην Καλαμάτα από τον Μελιγαλα, επικεφαλής της ΙΙΙ Μεραρχια του ΕΛΑΣ, με 1000 αντάρτες και το Επιτελείο του, και μεταφέρει αριθμό αιχμαλώτων» .
   Το όργιο της προαναγγελθείσας από το 2ο Γραφείο του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, σφαγής άρχισε μετά την αποχώρηση του Άρη, του Μπελογιάννη και των «συμμάχων». Την τύχη των κρατούμενων αποφάσισαν εν τάχει σε ένα άτυπο «ανταρτοδικείο» ο Μπράβος και ο Καραμούζης.

   Η πρώτη ομάδα από 50 ,έφυγε από το Μπεζεστένι «για ανάκριση», γύρω στις 11πμ του Σάββατου 16 Σεπτεμβρίου, και διασταυρώθηκε στον δρόμο με τους έφιππους Βελουχιώτη και Μπελογιάννη.
   Στο πενθήμερο από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου έφυγαν 13 κουστωδίες κρατουμένων. Άλλες με 50 άλλες με 100, άλλες με 120.

   Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν ασταμάτητα ως την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, οπότε ελευθερώθηκαν οι τελευταίοι 34 επιζώντες.
   Σπύρος Χατζάρας
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 2. Ζάεφ σε Κ.Μητσοτάκη: «Kυριάκο σε ευχαριστώ - Έδωσες μάχες για εμάς και τις Πρέσπες».
  Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣΚΟΠΙΑΝΟΑΛΒΑΝΟΣ, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ CIA, ΔΙΝΕΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΩΜΕΡΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ.
  ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.
  Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο euronews, δήλωσε πως είναι «πολύ ευχαριστημένος» με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και ότι «έδωσε μάχες για εμάς, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει».
  Ζ. Ζάεφ: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη χώρα μου. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε.
  Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας μου. Όσα έχει κάνει απ' όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τα Σκόπια.»
  Να σημειωθεί πως ο κ.Ζάεφ, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και αύριο θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
  Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση σας με τον Κ. Μητσοτάκη;
  Ζ. Ζάεφ: «Έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τα Σκόπια και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός. Επικοινωνήσαμε επίσης όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και μου εξήγησε ότι η επιστημονική επιτροπή της Ελλάδας είναι αυστηρή, ότι δεν ήταν πολιτικά τα μέτρα που ελήφθησαν.»
  ΚΥΡΙΑΚΟ Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΕΔΩΣΕΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ…
  ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ;
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμμένος για την αποθέωση Ζ.Ζάεφ σε Μητσοτάκη: «Να ποιος έδωσε το στιλό για την υπογραφή των Πρεσπών».
   Ο Ζ.Ζάεφ αποθέωσε τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη για «τις μάχες που έδωσε για τη Βόρεια Μακεδονία» και φυσικά δεν το άφησε ασχολίαστο ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.
   Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τότε τον κατηγορούσαν από τον χώρο της ΝΔ «ότι έδωσε το στιλό» για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
   Τώρα όπως ο ίδιος λέει «καταλαβαίνουν όλοι τελικά ποιανού ήταν το στυλό....».
   ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ. ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΙΔΙΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.
   ΣΥΡΙΖΑ για Κ.Μητσοτάκη: «Ο Μακεδονομάχος που έγινε Βορειομακεδονομάχος» - Απάντηση ΝΔ με “colotumba”
   Κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στο CNN Greece και το Euronews, αναφορικά με την ευγνωμοσύνη που εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στον Κ.Μητσοτάκη για την στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα τη φράση του «Σε ευχαριστώ για όλα»
   Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «αφού ανέβηκε στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, αφού φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει «δουλειές» με τη Βόρεια Μακεδονία.
   Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον «Μακεδονομάχο, σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει "βορειομακεδονομάχος" και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη».
   Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι:
   «Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλει στη σταθερότητα και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα επιχειρήματα τόσο του ίδιου όσο και όλων των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που κατέθεσαν χθες το βράδυ.
   Τον ευχαριστούμε που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών».
   Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:
   «Τέλος θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι σε κάτι έχει συνέπεια. Επιβεβαιώνει καθημερινά στους Έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα».

   Η απάντηση της ΝΔ
   Σε ανάλογο σκληρό τόνο και η απάντηση της ΝΔ:
   «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας που έβαλαν τη λέξη colotumba, στο διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο με όσα απίθανα υπόσχονταν και όσα έκαναν, τελικά έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική απάτη. Τι να θυμίσουμε; Το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», τη «Σεισάχθεια», το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα/παρωδία; Οι ίδιοι μπορεί να θέλουν να τα ξεχάσουν, οι πολίτες όμως δεν ξεχνούν!».
   Η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι:
   «Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφισή της. Είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και εν συνεχεία να μην κυρωθεί. Είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς, κυρωμένες, συμφωνίες.»
   Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:
   «Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό το ρόλο θα τον ενισχύσει με κινήσεις σε κάθε κατεύθυνση, σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Και θα ενισχύσει με κάθε τρόπο το brand της Μακεδονίας μας.
   Όσο για το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να του το πάρει κανείς.»
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. Μ.Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα θα καίει ελεύθερα μόνο τις ελληνικές σημαίες. Δεν θα κάψει ποτέ τις βορειομακεδονικές σημαίες. Η Ελλάδα θα βοηθήσει τα Σκόπια να μπουν στην ΕΕ».
   Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ συμφώνησαν πως η συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων θα γίνει πιο εντατική το επόμενο διάστημα.
   Σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε πως αυτό «σημαίνει ότι άμεσα θα συγκληθούν οι επιτροπές που έχουν προσδιοριστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να δημιουργήσουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και να λύσουμε θέματα τα οποία εκκρεμούν από το προηγούμενο διάστημα».
   Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα Σκόπια στην ενταξιακή της διαδικασία.
   Στη συνέχεια, είπε πως θα βρεθούν επικεφαλής δύο μεγάλων αντιπροσωπειών μέσα στα τέλη του φθινοπώρου στα Σκόπια, για να στείλουν το μήνυμα πως η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι κάτι που σταμάτησε στο Ζάγκρεμπ, στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, αλλά είναι κάτι που ξεκίνησε από εκεί και δήλωσε πως «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε».
   Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και έχει να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, πως η χώρα μας προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία με καλό πνεύμα, με πνεύμα συνεργασίας, πάντοτε με την παράμετρο που βάζει για τη σωστή εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών, αλλά πάνω από όλα για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, «ώστε να αισθανθούμε πραγματικά ότι η γειτονιά μας αναβαθμίζεται».
   Ως προς αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως στρατηγικός στόχος πάντοτε της χώρας μας, ήταν να συνορεύει με χώρες-μέλη της Ε.Ε., και κάτι τέτοιο θα πετύχουμε μέσα από την υποβοήθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ε.Ε..
   Ν. Ντιμιτρόφ: Ελλάδα και Σκόπια μοιράζονται κοινό όραμα
   Από την πλευρά, ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων και γενικός διαπραγματευτής για τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό όραμα, για μια περιοχή που θα είναι ευρωπαϊκή χωρίς ανοικτά ζητήματα, με συνεργασία, κατανόηση, εγγύτητα και φιλία. Αυτό είναι ένα όραμα, όπως σημείωσε, που μας δίνει την ενέργεια να προχωρήσουμε.
   Εστιάζοντας στις συνομιλίες με τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε πως συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, ανέδειξε τη σημασία επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας για τη χώρα του: «Σημαίνει ότι χρειάζεται να φέρουμε την Ευρώπη στο σπίτι μας, το κοινοτικό κεκτημένο, τη νομοθεσία, τα πρότυπα, την εφαρμογή, γιατί αυτός ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πιθανώς ο μόνος να παρέχουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους, να έχουν έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και να μείνουν στη χώρα, και όχι να φύγουν στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.
   Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η χώρα του έχει όλα τα στοιχεία για να είναι επιτυχημένο αυτό το ταξίδι, και η Ελλάδα, ο γείτονας μας, να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτής σε αυτή την πορεία. «Χάσαμε χρόνο, γενιές, κάναμε την τομή και είναι τώρα ώρα να γεμίσουμε το νέο κεφάλαιο της εγγύτητας και της φιλίας με καλά πράγματα και για τις δύο χώρες» προσέθεσε και υπογράμμισε πως αυτό είναι το κύριο μήνυμα της νέας μας κυβέρνησης.
   Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων και του ιδίου στην Ελλάδα, είπε πως είναι η μεγαλύτερη αποστολή σε όρους φυσικής παρουσίας.
   Συνοψίζοντας καταληκτικά, προέτρεψε να υπάρχει ένα νέο κεφάλαιο – «ας χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία».
   Ζ.Π.


   Διαγραφή

  4. Ευγνωμοσύνη Ζ.Ζαεφ σε Κ.Μητσοτάκη για την στάση του στην επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών: «Σε ευχαριστώ για όλα».
   Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για την συμφωνία των Πρεσπών...
   https://youtu.be/9-PYpvcqn6g
   https://youtu.be/0HrDoxVSVVs
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
  5. «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια εθνική ήττα και ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.
   Official Site: http://www.ert.gr/
   Facebook: https://www.facebook.com/ERTsocial/
   Twitter: https://twitter.com/ErtSocial
   Instagram: https://www.instagram.com/ertsocial/
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  6. Ο πρωθυπουργός έδωσε… συγχαρητήρια στην ΠτΔ επειδή επισκέφθηκε το Καστελόριζο. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…
   Μια επίσκεψη σε ένα ελληνικό νησί του Αιγαίου πραγματοποίησε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και απέσπασε τα… συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη!
   Μπορεί να μοιάζει ως αστείο δεν είναι όμως. Από πότε η παρουσία ενός ΠτΔ στο Καστελόριζο, ένα ελληνικό νησί έχει ανάγκη συγχαρητηρίων;
   Είπε ο Κ.Μητσοτάκης:
   «Να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο ταξίδι σας στο Καστελόριζο που συνέπεσε με μια υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες.
   Τα ήρεμα νερά ελπίζω να συνεχιστούν δεν εξαρτάται από εμάς
   Η κυρά της Ρω θα ήταν πολύ συγκινημένη να σας έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.»
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  7. ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩ. ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ, ΘΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΙΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΒΡΩΜΕΡΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ, ΒΡΩΜΟΠΡΟΔΟΤΕΣ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  8. Κ.Σακελλαροπούλου σε Ζ.Ζάεφ: «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν εισέλθει σε νέα εποχή».
   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
   Η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον κύριο Ζάεφ για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού και τόνισε ότι πλέον οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων έχουν εισέλθει σε νέα εποχή.
   Η συμφωνία των Πρεσπών
   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ιδιαιτέρως τη σημασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της, με στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο κρατών, ενώ αναφέρθηκε στη σταθερή εκ μέρους της Ελλάδας υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για την ένταξη νέου μέλους στην ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας.
   Από την πλευρά του, ο κύριος Zάεφ, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία και τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποδίδει τους καρπούς της, καθώς οι διμερείς μας σχέσεις ενισχύονται σε όλους τους τομείς. Επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας των Σκοπίων με τον στρατηγικό της εταίρο, την Ελλάδα, με την οποία τη συνδέουν δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης.
   «Η βία δεν παράγει δίκαιο»
   Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας και την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
   Αν και η κατάσταση δείχνει να παρουσιάζει βελτίωση, υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου, η ΕΕ και οι χώρες της περιοχής πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι η βία δεν παράγει δίκαιο και ότι η ευημερία των λαών βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κύριος Zάεφ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στα Σκόπια.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
  9. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ στον Ζάεφ: «Είμαι χαρούμενος που η κυβέρνηση της ΝΔ τηρεί την Συμφωνία των Πρεσπών»
   Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
   «Είμαι πολύ χαρούμενος που σε βλέπω στην Αθήνα ως επανεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε κατά την υποδοχή ο κ. Τσίπρας. «Είμαι επίσης χαρούμενος που η χώρα μου συνεχίζει να υποστηρίζει τη χώρα σου και τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον της. Σήμερα όχι μόνο τη σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών» πρόσθεσε, με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων να επισημαίνει πως «αυτή είναι η πραγματική επιτυχία».
   «Εκπληρώνω το όνειρό μου» σημείωσε ο κ. Ζάεφ κατά την αντιφώνησή του, τονίζοντας πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει έρθει στην Αθήνα «για να συζητήσουμε για δουλειές, συνεργασία και οικονομία».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 16,2% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο. ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ.
  Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιούλιο 2020, η εξέλιξη του οποίου σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:

  Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2019, παρουσίασε μείωση 16,2% έναντι αύξησης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018.


  Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,4%.

  Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2018 – Ιουλίου 2019, παρουσίασε μείωση 9,6%, έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤτΕ: Στα 11,1 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου.
   Στα 11,194 δισ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, έναντι ελλείμματος 2,362 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

   Όπως προκύπτει, επίσης, από τα στοιχεία της ΤτΕ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 26,530 δισ. ευρώ, από 30,096 δισ. ευρώ πέρυσι.

   Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 37.045 δισ. ευρώ, από 33,946 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019.Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
   Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός στο οκτάμηνο φέτος εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης 6,8 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,45 δισ. ευρώ πέρυσι.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...