Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΠΡΑΒΟ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ, (ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΒΟΡΕΙΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ. Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΕΠΙΣΗΜΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΣΤΡΑΤΟΥ:  (το  προβάλλουν  υπερήφανα,  χωρίς  να  ντρέπονται,  αντί  να πάνε  να  αυτοκτονήσουν).

Απονομή Πτερύγων Αλεξιπτωτιστών Στατικού Ιμάντα σε Στελέχη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
10 Σεπτεμβρίου 2020
https://geetha.mil.gr/apono... μέσω @Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας - Επίσημη Ιστοσελίδα»
Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), στον Ασπρόπυργο Αττικής, η τελετή απονομής πτυχίων και πτερύγων αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα σε τριάντα στελέχη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας,   (!)
τα οποία αποφοίτησαν επιτυχώς από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ). Η εκπαίδευσή τους πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 μεταξύ των δύο χωρών.

Τα πτυχία και τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστή απένειμε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας.

Με την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία, ενώ παράλληλα δημιουργείται κοινή αντίληψη επί επιχειρησιακών θεμάτων μεταξύ της Ελλάδος και της γείτονος χώρας.

ΜΠΡΑΒΟ  ΙΚΑΝΟΤΑΤΕ  ΓΕΝΙΚΕ  ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ  ΣΤΡΑΤΟΥ  ΚΟΥΤΡΑ.

ΜΙΑ  ΕΡΩΤΗΣΗ:  

ΜΗΠΩΣ  ΕΓΙΝΕ  ΚΑΙ  ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ  ΤΟΥ  «ΕΘΝΙΚΟΥ»  ΥΜΝΟΥ  ΤΩΝ  ΒΡΩΜΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ  ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ;  

ΜΗΠΩΣ  ΣΤΑΘΗΚΑΤΕ  ΠΡΟΣΟΧΗ  ΚΑΙ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΤΕ  ΟΠΛΑ; 


Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία γεννιέται,
νέος ήλιος της ελευθερίας!
Οι Μακεδόνες επαναστατούν,
για τα δικαιώματά τους!
Οι Μακεδόνες επαναστατούν,
για τα δικαιώματά τους!
Απ’την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει,
της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!
Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,
Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!
Τα Μακεδονικά όρη τραγουδούν δυνατά,
νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις!
Η Μακεδονία ελεύθερη,
Ελεύθερη ζει!
Η Μακεδονία ελεύθερη,
Ελεύθερη ζει!Η  ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ  ΕΝΟΣ  ΕΘΝΟΥΣ.  
Χιλιάδες  Μακεδονομάχοι  έπεσαν  νεκροί  για την Μακεδονία  μας.  Τώρα  ο  στρατός  διδάσκει  την  πολεμική  τέχνη  στους  βουλγάρους  των  Σκοπίων.

Ξύπνα  Κολοκοτρώνη  να  δεις  το  ελληνικό  στράτευμα  του  2020.

Ο  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ  ΕΧΑΣΕ  ΠΛΕΟΝ  ΚΑΘΕ  ΑΡΕΤΗ   ΚΑΙ  ΑΝΔΡΕΙΑ.

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ10 σχόλια :

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 13 Σεπτεμβρίου 1914: Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της αυτόνομης κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο (Μπεράτι). Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 13 Σεπτεμβρίου 1922: Αρχίζει η καταστροφή της Σμύρνης. Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του 20ού αιώνα με περισσότερους από 50.000 νεκρούς και 75.000 τραυματίες.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι Τούρκοι προετοιμάζουν συστηματικά την επίθεση κατά της Χώρας μας.

  Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζει η Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες – κατά περίεργο τρόπο – περιγράφηκε με απόλυτη σαφήνεια εδώ και μερικές εβδομάδες από το γερμανικό Τύπο.

  Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναλύει τους λόγους για τους οποίους τελικά οι Τούρκοι στρατηγοί φέρεται να αρνήθηκαν την εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

  Σύμφωνα με τη συντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας, Μάριο Σέντκερ, οι Τούρκοι στρατηγοί ανέλυσαν στον Ερντογάν ότι όταν ο στρατός προετοιμάζεται για πόλεμο ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά:

  Πρώτα γίνονται οι συζητήσεις στο παρασκήνιο με τους εμπλεκόμενους.

  Μετά πραγματοποιούνται γυμνάσια και στο τέλος ακολουθούν ακριβείς στρατιωτικές ασκήσεις.

  Στη συνέχεια προειδοποιητικά πυρά, και μετά η επίθεση.

  «Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση “γυμνάσια πολέμου”: στα τέλη Αυγούστου το ναυτικό πήρε θέση, τις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτικά γυμνάσια βορειοδυτικά της Κύπρου, πρόκειται για εξαγγελία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

  Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο δημοσίευμα η Die Welt υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξει νεκρός. «Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρρίψουν ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Ο πιλότος θα μπορούσε να σωθεί χάρη στο ειδικό κάθισμα εκτίναξης. Αλλά οι στρατηγοί αρνήθηκαν να το κάνουν και αυτό», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

  Θυμίζουμε ότι το περιβάλλον Ερντογάν διέψευσε ότι είχε δοθεί τέτοια εντολή, πλην όμως η μεθοδολογία της πολεμικής προετοιμασίας των Τούρκων είναι απόλυτα ακριβής.

  Μετά τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα Βόρεια της Κύπρου θα ακολουθήσει επίθεση, αναφέρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου το ρεπορτάζ της Γερμανικής εφημερίδας.

  Όλως τυχαίως, χθες, 11 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι εξέδωσαν Navtex με πραγματικά πυρά Βορείως της Κύπρου.

  Και οι Γερμανοί το ξέρουν εδώ και 10 ημέρες; Σύμπτωση;

  Η εντολή Ερντογάν για δημιουργία επεισοδίου χωρίς νεκρό μπορεί να απορρίφθηκε από τους στρατηγούς του. Οι εισηγήσεις όμως των στρατηγών για πραγματική επίθεση παραμένουν ενεργές.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο ΡΟΖΑΚΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ;
  Δεν ξέρω ποιος έγραψε το περισπούδαστο άρθρο του πρωθυπουργού στις εφημερίδες της Εσπερίας, αλλά αν έπρεπε να στοιχηματίσω, με κλειστά μάτια θα έλεγα ότι πρόκειται για τον καθηγητή Χρήστο Ροζάκη.

  Επίσημα διακηρυγμένες ελληνικές θέσεις, πάντως, δεν εκφράζει. Θα έλεγα, αντίθετα, ότι υιοθετεί ως ερμηνεία όσων συμβαίνουν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο απόψεις ξένων, Γερμανών, Αμερικανών, ακόμη και των Τούρκων, που λίγο πολύ τα ίδια λένε: ότι επιχειρούν σε περιοχές «διαμφισβητούμενες». «Μη οριοθετημένες ζώνες, εκατέρωθεν διεκδικούμενες», όπως αίφνης τις ονομάζει και ο Μητσοτάκης!

  Με μια μείζονα αντιπολίτευση που κυριολεκτικά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, η έμφαση δόθηκε στη μυστική διπλωματία της δεκάρας. Μια κυρία χαμηλών επαγγελματικών προδιαγραφών, που ούτε τους Αλβανούς δεν μπορούσε να κάνει καλά και αντί να έχει ανέβει στα κεραμίδια της πρεσβείας σφύριζε αδιάφορα όταν εκτέλεσαν τον αδικοχαμένο Κατσίφα, πήγε για καφέ με τον «γάτο» σύμβουλο του Ερντογάν και δέσμευσε τη χώρα σε μια γραπτή συμφωνία, της οποίας το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο.

  Σοβαρό ζήτημα ασφαλώς, ιδίως όταν οι συνομιλίες που έγιναν με γερμανική παρότρυνση και μεσολάβηση, «απόρρητες και ανεπίσημες», όπως βεβαιώνει ο πρωθυπουργός, κατέληξαν σε γραπτό κείμενο. Ερήμην των κομμάτων, του ελληνικού λαού, πιθανότατα και του υπουργού Εξωτερικών, που κρατάει τα μπόσικα, αλλά μοιραία έχουν αρχίσει και τον παίρνουν τα σκάγια.

  Ότι η όποια συμφωνία ήταν της δεκάρας φάνηκε από τον τρόπο που διέρρευσε η ύπαρξή της στη δημοσιότητα από τους Τούρκους, που την ακύρωσαν πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο. Ασφαλώς και οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός και όχι να την πετάει κουτοπόνηρα στον αέρα, απευθυνόμενος σε ξένο ακροατήριο. Πρώτα όμως ο Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την περίεργη ερμηνεία των τουρκικών προκλήσεων που φέρει την υπογραφή του.

  Μέχρι χθες ξέραμε ότι το «Oruc Reis» παραβίασε την ελληνική ΑΟΖ επιχειρώντας παράνομες έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό διαμαρτυρόμασταν άλλωστε.

  Αν έκανε ή δεν έκανε έρευνες και απλώς… χαζολογούσε είναι άλλη κουβέντα, που παραπέμπει στο «ολίγον έγκυος» του Διακόπουλου. Σε κάθε περίπτωση όμως είχαμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τώρα ο Μητσοτάκης τα γυρνάει. Το Διεθνές Δίκαιο παραβίασε, λέει, το τουρκικό πλοίο, όχι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γιατί επιχειρούσε «σε μη οριοθετημένη περιοχή που διεκδικείται και από τις δύο χώρες». Και εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί, απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  Προσέξτε: Δεν είναι ψιλά γράμματα αυτά, είναι η απόλυτη ουσία. Οτι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή δεν είναι οριοθετημένη είναι ακριβές, επειδή καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να την οριοθετήσει. Αυτό σημαίνει όμως ότι η ελληνική ΑΟΖ καθίσταται αίφνης «διαφιλονικούμενη ζώνη»; Αυτή είναι η νέα ελληνική θέση – εκχώρηση; Και προς τι τότε οι διαμαρτυρίες; Τα ίδια ακριβώς λένε οι Γερμανοί, τα ίδια περίπου λέει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επομένως με τι μούτρα ζητάμε κυρώσεις στην Τουρκία;

  Οφείλει να δώσει διευκρινίσεις ο κύριος πρωθυπουργός γι’ αυτή την αιφνίδια υπονόμευση πάγιων εθνικών θέσεων. Αν μεν απέφυγε να πει ότι επρόκειτο περί παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει τη χλιαρή αντίδρασή του στους ξένους, θα πρέπει να… εξηγηθεί και στους Ελληνες.
  Φοβούμαι όμως ότι δεν πρόκειται για δικαιολογίες, αλλά περί συνειδητής μετατόπισης – διολίσθησης. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης λέει στους Τούρκους πως ό,τι δεν οριοθετήθηκε ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού (ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο) είναι διαμφισβητούμενο και ελάτε να το μοιράσουμε. Είναι μια άποψη κι αυτή που αρέσει στον Ροζάκη, αρέσει και στους Γερμανούς. Απλά υπάρχει και ο ελληνικός λαός. Που προς το παρόν νανουρίζεται με «Big Brother»…

  Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

  Πηγή: Newsbreak.gr
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κούλη Μητσοτάκη για την αγορά 18 μαχητικών Rafale από την Γαλλία και την «αμαρτωλή» Ντασό, αποτελεί μια από τις πιο «μίζερες» αποφάσεις που έχουν παρθεί ποτέ για τις Ένοπλες Δυνάμεις.


  Πλέον η «πτωχή» Ελλάς, δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στρατιωτικά την Τουρκία, ειδικά μετά από 10 χρόνια σκληρών μνημονίων στα οποία την έφεραν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις των τελευταίων 45 ετών. Ευθύνες έχουν όλοι για το κατάντημα που φτάσαμε, ωστόσο συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν και να προχωρούν σε επικοινωνιακές κινήσεις και δεν προχωρούν σε αποφάσεις ουσίας.

  Εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη αγορά θα πρόκειται για τα πρώτα αεροσκάφη (νέα ή μεταχειρισμένα) που παίρνει η ΠΑ από το… 2005, τη χρονιά δηλαδή της προμήθειας των 30 F-16 block 52 Advanced, της απόφασης που είχε βάλει την οριστική «ταφόπλακα» στα σχέδια της προμήθειας των Eurofighter, με βάση πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 1999, για προμήθεια 60 μαχητικών.

  Η ΠΑ ευρισκόμενη τώρα σε μια κρίσιμη καμπή για την μελλοντική διάρθρωσή της με μείωση των μαχητικών της αεροσκαφών, εξαιτίας και του προγράμματος αναβάθμισης των 85 F-16 χρειάζεται ένα ενδιάμεσο μαχητικό, το οποίο τελικά βρέθηκε στο γαλλικό Rafale.

  Το θέμα είναι από την εξαγγελία του πρωθυπουργού εάν τα 18 Rafale είναι αρκετά για την ΠΑ. Μια σύντομη απάντηση είναι «φυσικά και όχι». Ειδικά όταν μιλάμε για μαχητικά 4ης ή και 4.5 γενιάς, ενώ θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα εάν μιλούσαμε για 18 αεροσκάφη 5ης γενιάς.

  Δεδομένης της απόσυρσης των 19 Mirage 2000EGM/BGM, της ακατανόητης να προσθέσουμε, αυτής απόφασης -εκτός και εάν συνδυάστηκε με το πρόσχημα του χαμηλότερου οικονομικού τιμήματος για τα Rafale, αλλά και της επικείμενης απόσυρσης των F-4E AUP (για να μην αναφέρουμε ότι τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παρκαρισμένα κάπου στην ΕΑΒ) βλέπουμε ότι οι αριθμοί δεν αυξάνονται αλλά μάλλον μειώνονται.

  Επιπρόσθετα από το 2021 ίσως και 2022 μια ντουζίνα από τα F-16 θα είναι μόνιμα εκτός έως το 2027-29, ίσως και αργότερα, για τις ανάγκες της αναβάθμισης. Εκτός και εάν η κυβέρνηση ενστερνίζεται το δόγμα Αβέρωφ για «ποιότητα έναντι ποσότητας». Παρ’ όλα αυτά ο αριθμός των μόλις 18 μαχητικών είναι ο ελάχιστος.

  Πόσα από αυτά τα μαχητικά θα είναι πραγματικά διαθέσιμα σε δύο χρόνια από την παραλαβή τους; Με βάση τις καλύτερες επιδόσεις συντήρησης και της απρόσκοπτης τροφοδοσίας σε ανταλλακτικά δεν μπορεί να είναι περισσότερα από 10 με 12 διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Με δέκα ή 12 μαχητικά, όσο καλά και αν είναι δεν εξασφαλίζεις αεροπορική υπεροχή.

  Βλέπουμε επομένως ότι ο αριθμός των αεροσκαφών είναι πολύ μικρός για να διατηρηθεί ένα επαρκές αποτρεπτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια η προμήθεια των 18 Rafale έχει περισσότερο τον χαρακτήρα μιας ψυχολογικής «ένεσης» αισιοδοξίας για την ΠΑ.

  Φυσικά πρόκειται για ένα πανάκριβο μαχητικό αεροσκάφος, για μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην δίνη του κορωνοϊού και όχι μόνο και πολλοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να πουν ότι πάλι καλά που πήραμε και αυτά. Και μπορεί να μην έχουν άδικο. Αλλά για ακόμη μια φορά βλέπουμε το φαινόμενο η Ελλάδα να προστρέχει σε αγορές εξπρές, αποσπασματικές χωρίς βάθος και μακρόπνοο σχεδιασμό.

  Πολλοί πάλι στο πίσω μέρος του μυαλού τους θεωρούν ότι θα υπάρξει και δεύτερη αγορά ισάριθμών Rafale για το σχηματισμό δύο Μοιρών. Υπό τις παρούσες όμως και τις μελλοντικές συνθήκες αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η Τουρκία απειλεί να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου σε περίπτωση ένοπλής σύγκρουσης με την Ελλάδα.
  Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Ελλάδα, οι Τούρκοι σκοπεύουν να κλείσουν το πέρασμα μεταξύ του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου θάλασσας, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.
  Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση παραμικρής πρόκλησης από την Ελλάδα ή χώρας που είναι μέλος της Βόρειο - Ατλαντικής Συμμαχίας ( πιθανόν να υπονοεί τη Γαλλία), η διαδρομή μέσω του Βοσπόρου θα αποκλειστεί αμέσως σε όλα τα πολεμικά πλοία.
  Εάν συμβεί αυτό, τότε τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν θα επιτρέπονται πλέον μέσω του Στενού.
  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη διαταραχή στη διασφάλιση του εφοδιασμού όλων των απαραίτητων για τη λειτουργία της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς στη Συρία.
  Η Τουρκία θα εμποδίσει την έξοδο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μέσω του Βοσπόρου. Η Άγκυρα θέλει να κλείσει το πέρασμα στα πολεμικά πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω της αυξανόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή με την Ελλάδα αναφέρουν δημοσιεύματα του Avia.pro.
  Σύμφωνα, εξάλλου, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόλις το ΝΑΤΟ ή η Αθήνα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια τεταμένη κατάσταση, το στενό θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση. Αυτό θα αφήσει τη ρωσική βάση στην Ταρτούς χωρίς προμήθειες.
  Πριν από περίπου έξι μήνες, η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο του Βοσπόρου σε περίπτωση παραμικρής απειλής για τα τουρκικά συμφέροντα …
  Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια ώρα, σε μια μέρα, σε μια εβδομάδα ή σε ένα χρόνο, αλλά αυτό είναι κάτι περισσότερο από ρεαλιστικό, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συνεκπαίδευση τουρκικού και βρετανικού Ναυτικού στην ανατ. Μεσόγειο…
  Πρόκειται για συνεκπαίδευση που πραγματοποίησε η τουρκική φρεγάτα κλάσης Gabya TCG GİRESUN με την βρετανική Type 23, HMS Argyll (F231).
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ BIG BROTHER, ΤΟΥ IPHONE, ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ, ΤΗΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ.
  Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Τη στιγμή που όλοι ασχολούνται με τον… κορωνοϊό, τις μάσκες και τα κρούσματα, ξεκληρίζονται οικογένειες και χάνονται νέοι άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα.
  Ουδείς από τους αρμόδιους ασχολείται με τη μάστιγα που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στη πατρίδα μας.
  Αδιανόητη τραγωδία στην Άρτα: Πέρασε από τους πρώτους στην Ιατρική και σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο.
  Ένα νεαρό παιδί, ένα αγόρι μόλις 19 ετών που μόλις πριν μερικές ημέρες είχε μάθει ότι πέρασε από τους πρώτους στην Ιατρική, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.
  Βυθισμένη στο πένθος η οικογένεια του 19χρονου, δεν μπορεί να πιστέψει πως το νήμα της ζωής του παιδιού τους κόπηκε τόσο πρόωρα.
  Το φρικτό τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον 19χρονο σημειώθηκε στις 05:20 τα ξημερώματα της Κυριακής (13/09) στην Περιφερειακή Οδό Άρτας, και συγκεκριμένα στο 75ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός έχασε υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες τον έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε, το οποίο εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μεταλλικά κιγκλιδώματα.
  Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του νεαρού οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.
  Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ο 19χρονος κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

  Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί σήμερα, μετά τις 06:30, στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στο ύψος της Καστροσυκιάς. Δύο Ι.Χ., στα οποία επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από την Πυροσβεστική και να ανασυρθούν και οι τέσσερις νεκροί.
  Σύμφωνα με πληροφορίες του Prevezanews, πρόκειται για τρία νεαρά άτομα, κάτοικοι Πρέβεζας (δύο αγόρια, μια κοπέλα) επιβάτες του ενός οχήματος και ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, οδηγός του δεύτερου οχήματος, επίσης κάτοικος Πρέβεζας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του δυστυχήματος και κάτω από ποιες συνθήκες αυτό έγινε. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.
  Σοκ στην τοπική κοινωνία της Νάξου έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο νησί τα ξημερώματα της Κυριακής.
  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Naxos Press πρόκειται για μία οικογενειακή τραγωδία, καθώς νεκρή είναι η σύζυγος που βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα του διαλυμένου αυτοκινήτου, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη (πατέρας και τρία ανήλικα παιδιά) μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο τις πρώτες πρωινές ώρες σε Νοσοκομείο της Αθήνας, καθότι η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών, ο πατέρας και το ένα ανήλικο κορίτσι φέρουν τα πιο βαριά τραύματα.
  Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 1.30 τα ξημερώματα στην επαρχιακή οδό Νάξου – Γλινάδου και στο ύψος των κεντρικών γραφείων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πατέρας (Αλβανικής καταγωγής η οικογένεια με πολλά χρόνια στη Νάξο και πρόσφατα ο σύζυγος λειτούργησε επιχείρηση στην Πάρο) είχε καταναλώσει σημαντική ποσότητα αλκοόλ, κατά την παρουσία του σε κατάστημα εστίασης στην πόλη της Νάξου, πριν ξεκινήσει να οδηγεί.
  Πύργος
  Φριχτό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στη διασταύρωση των Λαστεΐκων, στην εθνική οδό Πύργου-Πατρών, στον Πύργο. Από τη μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων έχασε τη ζωή του ένα βρέφος, 16 μηνών, ενώ την ίδια στιγμή τρεις είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
  Το γκρι αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε πατέρας, μητέρα και το άτυχο βρέφος είχε κατεύθυνση από Πάτρα προς Πύργο και το ασημί, στο οποίο επέβαινε ένας νεαρός είχε κατεύθυνση από Πύργο προς Πάτρα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και τα δύο οχήματα έγιναν άμορφες μάζες σιδηρικών.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 13 Σεπτεμβρίου 1943. Η απελευθέρωση του Καστελλόριζου.
  Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει το Καστελλόριζο με αισθητά μειωμένο πληθυσμό, ο οποίος υποδέχθηκε ενθουσιωδώς Άγγλους κομάντος που αποβιβάσθηκαν στο νησί την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου 1941. Παρόλα αυτά, οι σύμμαχοι έφυγαν και γύρισαν πάλι οι Ιταλοί.
  Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» καταπλέει στο λιμάνι και το Καστελλόριζο είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται. Το Καστελλόριζο οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους Εγγλέζους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου. Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά στούκας αρχίζουν αερομαχίες με τους Συμμάχους, γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί σαράντα χρόνια συνήθιζε να κάνει.
  Μετά την απελευθέρωση στο ακατοίκητο νησί έφτασαν εκατοντάδες στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που μόλις διαπίστωσαν ότι τα σπίτια ήταν αφύλακτα προχώρησαν σε λεηλασίες. Όταν οι παλαιοί κάτοικοι ζήτησαν να επιστρέψουν η πιο εύπορη περιοχή του νησιού πυρπολήθηκε από τους Συμμάχους προκειμένου να καλυφθούν οι λεηλασίες. Στην πυρκαγιά καταστράφηκαν 1.400 σπίτια.
  Το λιμάνι

  Το 1945, οι Καστελλορίζιοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 άνθρωποι και να καούν αρκετοί. Τα ονόματα των απολεσθέντων ατόμων είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
  Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων το νησί βομβαρδίζεται και υφίσταται μεγάλες καταστροφές, με αποτέλεσμα το μεγάλο μέρος των κατοίκων του να μεταναστεύσει σε άλλους τόπους, ιδίως στην Αυστραλία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...