Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Σκέψεις για μια αξιόπιστη στρατηγική αποτροπής. "Αν μια κρίση εξελιχθεί σε σύγκρουση, η Αθήνα πρέπει να έχει αποκομίσει εδαφικά κέρδη πριν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

ΕΑΝ  Η  ΤΟΥΡΚΙΑ  ΜΑΣ  ΕΠΙΤΕΘΕΙ,  ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ  ΣΤΟ  ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ  ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ,  ΘΑ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΕΧΟΥΜΕ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ  ΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΣΜΥΡΝΗ.


Οι Έλληνες στρατηγοί του Αιγαίου: Ποιοι είναι οι επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την ώρα που η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις με βασικό σενάριο την κατάληψη εθνικού εδάφους, το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα παραμένει στάσιμο.  Το κατά Παναγιώτη Κονδύλη πρώτο πλήγμα (first strike) πρέπει να ενταχθεί στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, διότι μόνο έτσι θα αυξηθεί η αξιοπιστία της αποτροπής.  Το μέγεθος της τουρκικής απειλής και το εγγενώς γεωγραφικό μειονέκτημα της Ελλάδας επιβάλλουν την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης.   Αν μια κρίση εξελιχθεί σε σύγκρουση, η Αθήνα πρέπει να έχει αποκομίσει εδαφικά κέρδη πριν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Δηλώσεις του τύπου «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» περνούν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από φίλους και αντιπάλους ότι η Ελλάδα αυτά που λέει τα εννοεί. ΜΑΝΟΣ  ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ, 18.03.2019  
O κ. Μάνος Καραγιάννης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» επιβεβαίωσε την επιθετική στρατηγική της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία διεκδικεί τον έλεγχο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ και ταυτόχρονα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει εκπονήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυτικών εξοπλισμών που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου, φρεγατών και τελευταίας τεχνολογίας υποβρυχίων. Επιπρόσθετα, η Αγκυρα προσπαθεί να προμηθευτεί μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Παρά τις δικαστικές διώξεις εναντίον πολλών αξιωματικών, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και ετοιμοπόλεμες. Αν δεν αλλάξει κάτι, η γειτονική χώρα θα αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ελλάδας γύρω στο 2022-2023.
Οι επιλογές για την ελληνική πλευρά είναι βασικά δύο. Η πρώτη είναι ο κατευνασμός, με την ελπίδα να πειστεί η Αγκυρα να εγκαταλείψει ή έστω να μετριάσει τις διεκδικήσεις της. Η πρόταση προέρχεται από επιφανείς πανεπιστημιακούς και προσφάτως από τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Κοτζιά. Ωστόσο, η κατευναστική προσέγγιση δείχνει να αγνοεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η ιδεολογική χρεοκοπία του κεμαλισμού οδηγεί στη σταδιακή ισλαμοποίηση της γειτονικής χώρας. Η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. δεν συναρπάζει πλέον την τουρκική πολιτική ελίτ. Η διαφαινόμενη ενίσχυση των συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές πιθανόν να σημάνει τον οριστικό τερματισμό των τουρκοευρωπαϊκών ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κατευνασμός, λοιπόν, της Αγκυρας μπορεί να γίνει μόνο στη βάση μιας διμερούς διαπραγμάτευσης, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Η δεύτερη επιλογή είναι η ενίσχυση της αποτροπής, προκειμένου η Ελλάδα να μην εξαρτάται υπέρμετρα, όπως συμβαίνει τώρα, από τις προθέσεις συμμαχικών χωρών. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και την κρίσιμη ώρα μπορεί να είμαστε μόνοι μας. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, μια επιτυχημένη στρατηγική αποτροπής περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις πυλώνες: ενίσχυση στρατιωτικών δυνατοτήτων, ισχυρή αποφασιστικότητα και συστηματική επικοινώνηση προθέσεων.
Η οικονομική κρίση έχει καθυστερήσει επικίνδυνα τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού με μεγάλες μονάδες επιφανείας και την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα μαχητικά αεροσκάφη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη διακλαδικότητα και ευελιξία, ώστε να είναι σε θέση να επιφέρουν ένα συντριπτικό πλήγμα στον αντίπαλο. Το κλαουζεβιτσιανό κέντρο βάρους της άλλης πλευράς είναι το ίδιο το καθεστώς, που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επιβίωσή του.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα μπορεί να διδαχθεί από άλλες μικρές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Οι βαλτικές χώρες, για παράδειγμα, ενισχύουν συνεχώς τις εφεδρείες τους και επενδύουν στον κυβερνοπόλεμο για να αντιμετωπίσουν τον πανίσχυρο ρωσικό στρατό.
Επίσης, η αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας απαιτεί συνεχή επίδειξη αποφασιστικότητας. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποβάλει το φοβικό σύνδρομο που τη διακατέχει μετά την ήττα του 1974. Την ώρα που η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις με βασικό σενάριο την κατάληψη εθνικού εδάφους, το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα παραμένει στάσιμο.
Απέναντι σε μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και αμφισβητεί διαρκώς την ελληνική κυριαρχία στο Ανατολικό Αιγαίο, η Αθήνα έχει μόνο έναν δρόμο να ακολουθήσει. 

Το κατά Παναγιώτη Κονδύλη πρώτο πλήγμα (first strike) πρέπει να ενταχθεί στον ελληνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, διότι μόνο έτσι θα αυξηθεί η αξιοπιστία της αποτροπής. 
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει λιγότερο προβλέψιμη για τον αντίπαλο που έχει επίγνωση της χαοτικής φύσης του πολέμου. Πρακτικά αυτό σημαίνει καλύτερη συλλογή πληροφοριών και συγκέντρωση δυνάμεων όπου είναι εφικτή η ταχεία κατάληψη εχθρικού εδάφους. Αυτό ίσως να ξενίζει αρκετούς, αλλά το μέγεθος της τουρκικής απειλής και το εγγενώς γεωγραφικό μειονέκτημα της Ελλάδας επιβάλλουν την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης. 

Αν μια κρίση εξελιχθεί σε σύγκρουση, η Αθήνα πρέπει να έχει αποκομίσει εδαφικά κέρδη πριν πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Τέλος, η συστηματική επικοινώνηση των προθέσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της ελληνικής αποτροπής.

Δηλώσεις του τύπου «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε» περνούν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. 
Πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό από φίλους και αντιπάλους ότι η Ελλάδα αυτά που λέει τα εννοεί. 
Και αυτό θα γίνει μόνο αν όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις συναινέσουν στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Η συγκρότηση ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αποτρεπτικής μας στρατηγικής.
Πριν από 45 χρόνια, ο Γεώργιος Παπανδρέου προειδοποιούσε ότι «Ο πόλεμος είναι φρενοκομείο. Εάν η Τουρκία μπει πρώτη, εμείς θα την ακολουθήσουμε!». Η ιστορική αυτή ρήση παραμένει δυστυχώς επίκαιρη. Η μόνη μας ελπίδα για να μην το κάνει η άλλη πλευρά είναι μια πειστική εθνική στρατηγική αποτροπής, που θα κλείσει οριστικά την πόρτα του φρενοκομείου.

Οι Έλληνες στρατηγοί του Αιγαίου: Ποιοι είναι οι επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις
Είναι η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που χαράσσει τη στρατηγική σε επιχειρησιακό επίπεδο

Νίκος Χασαπόπουλος  ΤΟ ΒΗΜΑ

Εμειναν ημέρες και νύχτες στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, σχεδιάζοντας τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταστρώνοντας σενάρια αποτροπής απειλής, ξετρυπώνοντας τουρκικά υποβρύχια, διοργανώνοντας ασκήσεις με πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα, δίνοντας διαταγές για πολεμικά πλοία «φορτωμένα» πυραύλους και τορπίλες και μαχητικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Είναι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατηγοί του Αιγαίου, ψύχραιμοι, αλλά και με αποφασιστικότητα στην απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας.
Το κλειδί είναι η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή η άψογη συνεργασία ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Συντονιστής ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αξιωματικός που σε πλήρη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βρίσκεται πίσω από κάθε σχεδιασμό στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην κορυφή της πυραμίδας
Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι ο στρατηγός Φλώρος τον τελευταίο μήνα πέρασε περισσότερες ημέρες (και νύχτες) στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παρά στο σπίτι του. Είναι ο στρατηγός που μεσούσης της κρίσης με το «Oruc Reis» εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου για να δείξει προφανώς ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εάν προκληθούν είναι ετοιμοπόλεμες. Μια εικόνα που έκανε εκείνη την ημέρα τον γύρο των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών. 
Είναι αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστής, «βατράχι», λοκατζής, πεζοναύτης, εκπαιδευτής, ενώ διετέλεσε και διοικητής της Z-MAK, των ειδικών δυνάμεων που οργώνουν όλες αυτές τις ημέρες το Αιγαίο με τα φουσκωτά τους. Διετέλεσε διοικητής των δυνάμεων των ΛΟΚ στο Σταυροβούνι της Κύπρου, έλαβε εκπαίδευση στις ΗΠΑ, την ίδια που λαμβάνουν οι περιβόητοι SEALS. 
Είναι ο επιτελής, που συντόνιζε την πτήση έπειτα από 20 χρόνια ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο και την επιστροφή τους μαζί με άλλα έξι F-16, χωρίς να τους αντιληφθούν οι Τούρκοι.
Υπεροχή στη θάλασσα
Ο αξιωματικός που είχε την ευθύνη της διαφύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, τη διάταξη των ελληνικών φρεγατών απέναντι στις τουρκικές και στο «Oruc Reis», στον 28ο Μεσημβρινό στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος (Μ) Στυλιανός Πετράκης. Μαζί με τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη, ξετρύπωναν με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού τα τουρκικά υποβρύχια, κέρδισαν την υπεροχή στον «πόλεμο» των υποβρυχίων. Και οι κυβερνήτες των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού έδειξαν ψυχραιμία, επαγγελματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν είναι μόνον ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχος Σαλιάρης στην «επακούμβηση» με την «Κεμάλ Ρέις», είναι και οι κυβερνήτες των υποβρυχίων που είχαν πάρει καίριες θέσεις απέναντι στον τουρκικό στόλο. Ηταν οι χειριστές των ελικοπτέρων Σικόρσκι του ΠΝ που εντόπιζαν με τα σόναρ  ό,τι περνούσε (στην επιφάνεια και υποβρυχίως) από τη ΝΑ Μεσόγειο, ήταν επίσης οι χειριστές του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Papa 3 που περιπολούσε συνεχώς. Ηταν, τέλος, ο κυβερνήτης της φρεγάτας που όταν τον «λόκαραν» οι Τούρκοι ανοικτά του Καστελλόριζου έδειξε ατσάλινη ψυχραιμία και δεν έπεσε στην παγίδα τους.
Οι μαχητές των αιθέρων
Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Πλιούμης με 3.200 πτήσεις στο ενεργητικό του, χειριστής μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4E, μαζί με τον στρατηγό Φλώρο συντόνιζε την πτήση ελληνικών F-16 στην Κύπρο. Είχε μαζί με τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)  αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά την ευθύνη της αεράμυνας στο Αιγαίο, όταν τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονταν μαζικά στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πολλές φορές μεταβαίνει στις Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και πετά με τα F-16 στο Αιγαίο.
O αρχηγός του ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης προέρχεται από τα Τεθωρακισμένα. Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις, όπως στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων, σε νησιά, ως διοικητής Μεραρχίας Πεζικού και διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, και εν συνεχεία του Δ’ Σώματος Στρατού. Κάτοχος μεταπτυχιακού Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου και Τουρκολογίας. Οι εμπειρίες του πολλές, με τελευταία αυτή της πρόσφατης κρίσης του Εβρου.ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

8 σχόλια :

 1. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σύστησαν ειδικό τμήμα διαστημικού «πολέμου» κατά της Ελλάδας. Να «μπλοκάρουν» τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών θέλουν οι Τούρκοι
  Θα μπορούσε να ήταν αστείο, όμως είναι πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε εντολή για τη δημιουργία ειδικού τμήματος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο θα «τσεκάρει» τις δραστηριότητες της Ελλάδας και της Κύπρου... στο διάστημα.
  Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από τους ελληνικούς δορυφόρους, αλλά και ταυτόχρονα να ελέγχουν το τι «βλέπει» η Ελλάδα.
  Σε όλα τα επίπεδα επεκτείνεται η προσπάθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να «ελέγξουν» τόσο τον ελληνικό όσο και τον κυπριακό στρατό (και συνεπώς την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο).
  Σύμφωνα λοιπόν με αποκάλυψη της ιστοσελίδας nordicmonitor, η Τουρκία έχει εδώ και κάποιο καιρό ειδικό τμήμα στις ένοπλες δυνάμεις της που «τσεκάρει» τις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες στο διάστημα.
  Το σχετικό έγγραφο, που υπογράφει ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, περιέχει 311 σελίδες στις οποίες καταγράφονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες.
  Το τμήμα αυτό έχει την εντολή να ενημερώνει λεπτομερώς την πολιτική ηγεσία για τις όποιες δραστηριότητες της άλλης πλευράς και να προτείνει λύσεις για την αναχαίτισή τους.
  Να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από τρεις δορυφόρους, συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες εκτόξευσε τον κατά 100% ελληνικό δορυφόρο Hellas SAT 4, ενώ εδώ και χρόνια υπάρχει ο δορυφόρος HELIOS-IIB που λειτουργεί με την ευθύνη της Γαλλίας, αλλά και ο Hellas SAT 3 που βρίσκεται σε τροχιά από το 2017.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Κούλης φοβάται τουρκική «επίθεση» σε Έβρο και νησιά με «όπλο» τους λαθρομετανάστες. «Ίσως αυξηθεί η πίεση το επόμενο 15νθήμερο»
  Ο Ερντογάν αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα με όπλο και πάλι τους λαθρομετανάστες και μάλιστα όπως αναφέρουν πλέον και κυβερνητικά στελέχη η πίεση αναμένεται άμεσα και δεν θα περιλαμβάνει μόνο τον Έβρο αλλά και τα νησιά. Η κατάσταση ήδη φαίνεται να ξεφεύγει όπως μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά και εδώ.
  Τις τελευταίες ημέρες, η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την αύξηση των ροών να ανέρχεται στο 20% όπως επίσημα παραδέχεται η κυβέρνηση. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Χίου και της συζήτησης με τους επικεφαλής των παρατάξεων, επεκτείνεται η «δομή φιλοξενίας» των παράνομων μεταναστών στο μεθοριακό φυλάκιο Ορεστιάδας με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες η χωρητικότητα της δομής θα αυξηθεί από τα 500 άτομα τουλάχιστον στα 1.000 μπορεί και στα 5.000 χιλιάδες. Έντονη είναι πλέον η ανησυχία και στους κατοίκους του Έβρου, καθώς πολλοί αλλοδαποί έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα και κινούνται πλέον ανενόχλητοι μες στα χωριά.
  Για σοβαρή αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στον Έβρο το τελευταίο 15ημερο έκανε λόγο το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος ενώ επί του ζητήματος αναφέρθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Ά.Γεωργιάδης που με δήλωση «Ο Ερντογάν βρίσκεται σε ένα συνεχές παραλήρημα. Έχει ξεφύγει.» ίσως θέλει να προϊδεάσει για αυτό που έρχεται.
  Όπως είπε χαρακτηριστικά «εδώ και 15 ημέρες υπάρχει αύξηση της πίεσης αλλά όχι της αποτελεσματικότητας».
  Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν δύο ομάδες ΕΚΑΜ που έχουν ενισχύσει την ήδη ισχυρή δύναμη» προσθέτοντας ότι «αυτό που κάναμε με τόσο μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο και οδηγήσαμε σε αποτυχία μια μείζονα πολιτική επιλογή της Τουρκίας θα επαναληφθεί και τώρα».
  Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου για την πιθανή επιβολή κυρώσεων εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει, πιστεύω ότι θα στείλει απειλή το επόμενο διάστημα με πίεση στο μετανασευτικό».
  Ερωτηθείς σχετικά, δε, στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι «αν ο Ερντογάν φλερτάρει με την σκέψη της πίεσης μέσω του μεταναστευτικού μπορεί να μην σταματήσει στον Έβρο αλλά να προχωρήσει στα νησιά».
  Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, τέλος, «ό,τι έκαναν τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι να το κάνουν και τώρα με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση».
  Σε ό,τι αφορά μελλοντικά ρεύματα παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος που σημείωσε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση».
  Το ζήτημα είναι πόσο ακόμα θα στεκόμαστε σε έναν "πόλεμο φθοράς" που έχει ανοίξει η Τουρκία στην Ελλάδα όταν εδώ και 35 ημέρες συνεχόμενα βρίσκεται επί ποδός όλο το στράτευμα και με την κυβέρνηση να περιμένει από τους "μεγάλους" να μας σώσουν!
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. «Δεν υπάρχει πιο σίγουρος θάνατος για ένα έθνος, πλην να παραδώσεις την πολιτική στους συμμάχους σου».
  Αλέξανδρος Κοτζιάς, Πολιορκία, 1953.

  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Τουρκία θα εισβάλλει και θα σφάξει όλους τους Έλληνες, αλλά η υποχρέωση του Κούλη στον Σόρος για αντικατάσταση των Ελλήνων με μουσουλμάνους προχωράει σταθερά.
  Ερώτηση δημοτικού συμβούλου: “Θα σας ρωτήσω ευθέως. Θα σκεφτόσαστε να κάνετε αυτά που κάνετε στην Χίο για παράδειγμα στον Έβρο; Θα σκεφτόσαστε να ζητήσετε από το δημοτικό συμβούλιο του Έβρου, της Αλεξανδρούπολης, δεν ξέρω πόσους δήμους έχει μου διαφεύγει, ότι θέλω να κάνω μια δομή εδώ. Να κάνω ΠΡΟΚΕΚΑ, να κάνω και υγειονομικά. Θα σκεφτόσαστε να το ζητήσετε από εκεί πέρα”;
  ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ΝΑΙ και ήδη επεκτείνουμε το Φυλάκιο που είναι δομή στον Έβρο.
  Δημοτικός σύμβουλος: “Τι χωρητικότητα κύριε υπουργέ”;
  ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ταυτόσημη περίπου με της Σάμου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 17 Δεκεμβρίου 2007 ὁ Προκόπης Παυλόπουλος, ὡς ὑπουργός Ἐσωτερικῶν καί βασικός ὑπεύθυνος περί τοῦ μεταναστευτικοῦ ἐν ἐλλάδι,μέ ἀφορμή τήν παγκόσμια ἡμέρα μετανάστευσης ( 17 Δεκεμβρίου), σε μήνυμά του :
  "Η Ελλάδα, έχοντας μετατραπεί από χώρα προέλευσης μεταναστών σε έναν από τους βασικούς προορισμούς τους, έχει αποδυθεί, ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε μία μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια για τη διαμόρφωση σύγχρονης και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα επιτρέψει την ανάδειξη της μετανάστευσης σε παράγοντα ανάπτυξης και προόδου.
  Προς την κατεύθυνση αυτή, πρώτιστο μέλημά μας ήταν και είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της διασφάλισης της νόμιμης παραμονής του μετανάστη..Ήδη με την αναγνώριση οργανωμένων ευκαιριών νομιμοποίησης που καθιερώσαμε, έχουν νομιμοποιηθεί περίπου 180.000 παράνομοι μετανάστες, με διαδικασίες που απετέλεσαν πρότυπο για άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
  Παράλληλα, στο πλαίσιο της ουσιαστικής ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, δίνουμε έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, με σύγχρονες πολιτικές, όπως η σύσταση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών, η εφαρμογή του καθεστώτος των επί μακρόν διαμενόντων, καθώς και η εκπόνηση του πρώτου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την ομαλή προσαρμογή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια...Με τον τρόπο αυτόν προετοιμάζεται με επάρκεια το έδαφος για την απόκτηση από τους μετανάστες και πολιτικών δικαιωμάτων, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που αφήνει το Σύνταγμα".
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προκόπης Παυλόπουλος:
   "Συνεχίζουμε τις προσπάθειές έχοντας ως αξίωμα τη θεμελιώδη παραδοχή ότι ο μετανάστης δεν συνιστά πρόβλημα ούτε κίνδυνο για καμία υγιά κοινωνία. Αντίθετα, η μετανάστευση είναι παράγοντας ανάπτυξης και προόδου, στο μέτρο που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στα κράτη υποδοχής ν’ αναδεικνύουν τους ανθρώπους που ζουν μέσα στα σύνορά τους, χωρίς αποκλεισμό και χωρίς διάκριση, αντλώντας, παράλληλα, και οι ίδιοι τα οφέλη της πολυπολιτισμικότητας, της διαφορετικότητας και της δημιουργικής ώσμωσης και ανανέωσης που ενώνουν τους Λαούς".
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Η Τουρκία, Το κράτος – τρομοκράτης βραβεύει τον Πρόεδρο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

   Γιάννης Ζωγράφος
   Δικηγόρος-ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου

   Μέλος Συντονιστικού Συμβουλίου ΕΛΑΣΥΝ
   Από Λευτέρη Πανούση
   Καλά, ε; Το ότι η λεγόμενη Ενωμένη Ευρώπη [ποια ενωμένη και ποια Ευρώπη;]
   συμπεριφέρεται σαν γριά πουτάνα, που ικετεύει τους παλιούς της πελατες, μπας και της ξαναρθουν,
   γίνεται ολοένα και πιο φανερό...
   Σκέψου τώρα αδερφέ μου Ελληνόπουλε, ότι η Τουρκία - ένα κράτος/τρομοκράτης στην Αν. Μεσογειο
   είχε μούτρα να βραβεύσει Ευρωπαίο αξιωματούχο!
   Και τι αξιωματούχο...
   Πρόεδρας λέει του Ευρ. Δικαστηρίου για τα ανθρωπινα δικαιωματα!
   Που έτσι και μπεις σε τουρκικό μπουντρουμι, θα βγεις με εναν κωλο σαν της μαϊμους!
   Tragik, εφεντι μ;

   Γράφει ο Γιάννης Ζωγράφος

   Ο τύπος αυτός, δίπλα στον βαριεστημένο Ερντογάν, ονομάζεται Robert Spano και όσο και αν δεν το πιστεύει κανείς, είναι Πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ).
   Είναι Ισλανδός με ιταλικές ρίζες και μάλλον τον επέλεξαν για τη θέση αυτή επειδή είχε, όπως σημειώνεται στο βιογραφικό του, σημαντικές διεθνείς νίκες στο… μπόουλινγκ, πριν αποφασίσει να γίνει δικαστής!
   Δεν τον κακίζω για το μπόουλινγκ, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα πράγματα μπορείς να κάνεις στο Ρέυκιαβικ τον χειμώνα, εκτός από το να βολοδέρνεις στους παγετώνες, αλλά όπως και να το κάνουμε, κάτι περισσότερο περιμένεις να έχει ως περγαμηνή ένας δικαστής που προορίζεται για μια τόσο εμβληματική θέση..

   Η φωτογραφία προέρχεται από την βράβευσή του από την Τουρκία! Φανταστείτε λίγο. Ο εκπρόσωπος ενός κράτους- διεθνή εγκληματία, ο Πρόεδρος των .. δολοφόνων, σαν να λέμε, βραβεύει τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου εκείνου που έπρεπε να ασχολείται με την καταδίκη του!

   Και πράγματι. Η Τουρκία, το κράτος- τρομοκράτης που έχει καταπατήσει κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με χιλιάδες έγκλειστους αντικαθεστωτικούς και εκατοντάδες εξόριστους να ζητούν πολιτικό άσυλο στην ..Ελλάδα, το κράτος που έχει καταδικαστεί για 3.645 (!) περιπτώσεις από το ΕΔΑΔ και για γενοκτονίες από την διεθνή κοινότητα, βραβεύει τον επικεφαλής του μεγαλύτερου Ευρωπαικού Δικαστικού Θεσμού!

   Ο αυτοευξετελισμός μιας πολιτικά παραπαίουσας Ευρώπης, από κάτι τέτοια γελοία υποκείμενα που την εκπροσωπούν, δεν είναι τυχαίος. Απηχεί την κατάντια της σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, ηθικό, κοινωνικό και υπαρξιακό. Και το κυριότερο: αποτελεί μια Ευρώπη ανίκανη και παραδομένη στα χέρια των γερμανών σε όλα τα επίπεδα, των γερμανών που πάντα αποτελούσαν τον ηθικό αυτουργό και τον καθοδηγητή των εγκλημάτων των τούρκων, όταν δεν τα τελούσαν οι ίδιοι.

   Το εν λόγω ανδρείκελο, που μπορεί να κρίνει και μια υπόθεσή σας, αν τυχόν εξαντλήσετε την εσωτερική δικαιοδοτική διαδικασία και επιθυμείτε να διαμαρτυρηθείτε για καταπάτηση των δικαιωμάτων σας από την Ελλάδα, θα έχει μέχρι τότε, παραλάβει και ένα τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από τα χέρια του ίδιου παγκόσμιου εγκληματία. Και θα έχει τρίψει στη μούρη καθενός πολιτικάντη από όσους κόπτονται για την “διεθνή νομιμότητα” την εν λόγω φωτογραφία, για να κατανοήσει ότι έννοιες όπως “διεθνής δικαιοσύνη” και “ανθρώπινα δικαιώματα” δεν μπορούν να σταθούν όταν κυβερνά η Νέα Τάξη και οι αλητεία των διεθνών ιερόδουλων που την υπηρετούν, όπως αυτού του τύπου.

   Υπό κανονικές συνθήκες, θα ανέμενε κανείς δεκάδες καταδίκες αυτουνού του διεθνούς αλήτη, από οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και από κυβερνήσεις και μεμονωμένους “ακτιβιστές”. Αλλά πώς να “καταδικάσουν” έστω και για ξεκάρφωμα, όταν πληρώνονται από την ίδια τσέπη;

   Μπορείς να ζητήσεις καλλιγραφία από τον κώλο της μαιμούς;
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
 6. Die Welt: «Θα ξαναστείλει ο Ρ.Τ.Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα;»
  «Θα ξαναστείλει ο Ερντογάν μετανάστες στα σύνορα προκειμένου να πιέσει την Ε.Ε προκειμένου να μην επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα του»;, διερωτάται ο γερμανικός Τύπος με τον γαλλικό Τύπο να υπογραμμίζει ότι «ο Ερντογάν προτρέπει την Ευρώπη να παραμείνει «αμερόληπτη» και απειλεί την Ελλάδα ενώ η Γαλλία απομονώνεται αφού δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να στηρίξουν τις θέσεις της».
  Le Parisien: «Ο Ερντογάν προτρέπει την Ευρώπη να παραμείνει «αμερόληπτη» και απειλεί την Ελλάδα
  «Η κρίση Άγκυρας εναντίον του ευρωπαϊκού μπλοκ θα βρίσκεται στην «ατζέντα» της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Ορισμένα μέλη ζήτησαν κυρώσεις», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» και προσθέτει:
  «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες την Ε.Ε να παραμείνει «αμερόληπτη» στην κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...