Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: «Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι». «Τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον».

“Ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι, και τα δύο μαζί δε γίνονται”… ποιος μας χτυπά την καμπάνα;


Αρέσει δεν αρέσει – που δεν αρέσει – η Ελλάδα είναι αδύνατον να ξεφύγει από την ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού. «Ή ελευθερία ή ησυχία, πρέπει να διαλέξετε. Ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι, και τα δύο μαζί δε γίνονται». Το απόφθεγμα του Θουκυδίδη σε ελεύθερη μετάφραση από τον “Επιτάφιο” του Περικλή, όσες απέλπιδες προσπάθειες κι αν έκανα από τα μαθητικά μου χρόνια να το καταρρίψω, απλά έσπασα τα μούτρα μου.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

 
Η εξήγηση μπορεί να τόσο απλή, άρα προϊόν μεγάλης διανοητικής επεξεργασίας, μίας από τις πέντε κατά τη γνώμη μου κορυφαίες προσωπικότητες του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ο Θουκυδίδης (ίσως ο πλέον ψυχρός ρεαλιστής και με κανένα τρόπο μαξιμαλιστής της γεωπολιτικής, της γεωστρατηγικής και της Ιστορίας) είχε καταλάβει ότι η ελευθερία δεν αποτελεί ούτε θεϊκή προσφορά, ούτε συστατικό της φύσης, αλλά κατάκτηση του ατόμου, όχι μέσω της ιδιωτείας (idiot: βλάκας), αλλά μέσω των κοινών και του μετέρχεσθαι.
Ο Θουκυδίδης μάλιστα, για να μη νομίσουμε ότι το είπε τυχαία, στο μνημειώδες έργο του “Περικλέους Επιτάφιος”, παρουσιάζοντας τον λόγο που φέρεται να εκφώνησε ο μεγάλος πολιτικός και στρατηγός στο αξίωμα εκείνη την περίοδο Περικλής, το 430 π.Χ., για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου, το αποσαφηνίζει περαιτέρω με τον λόγο του μεγάλου Αθηναίου του 5ου π.Χ. αιώνα: «Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι».
Συνακόλουθα, αυτό που από την αρχή πρέπει να διευκρινίσω, σύμφωνα με τη δική μου οπτική, είναι πως θεωρώ σε εντελώς “άλλη πίστα” από το πραγματικό πεδίο τα ερωτήματα που είναι στα χείλη πολλών, συμπυκνωμένα: «Λέτε να έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία – λες κι όσα συμβαίνουν μήνες τώρα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τον πυρήνα της κυριαρχίας μας είναι ψυχρά! – (;), είναι δυνατόν να κάνουμε πόλεμο για τα μίλια στα χωρικά, την ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα σε τέτοια κατάσταση (;), θα χτυπήσει ο Ερντογάν (;), δηλαδή είναι καλύτερα ή χειρότερα να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών μετά από ένα πολεμικό γεγονός (μάλιστα εκ προοιμίου το θεωρούν οδυνηρή ήττα για εμάς κι ας έδωσαν εσχάτως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πολλάκις εντελώς άλλη εικόνα)».
Αρέσει, δεν αρέσει – που δεν αρέσει – η Ελλάδα είναι αδύνατον να ξεφύγει από την ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού, που σήμερα έχει ως αιχμή τον επεκτατισμό και στον πυρήνα του την αλλαγή συνθηκών, όπως της Λωζάνης, και των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων, στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αν όμως η Ελλάδα, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, αποφασίσει να “δραπετεύσει” από την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, τότε οφείλουμε ωμά, κυνικά και ρεαλιστικά να καταλάβουμε ότι αυτό τελικά θα σημαίνει εθνικό ακρωτηριασμό, γεωπολιτική “τρύπα” μετατροπής της χώρας σε χώρο και τελικά τη μετατροπή μας στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κράτος “δορυφόρο” με “φιλανδοποίηση” της επικράτειάς μας, στη χειρότερη σε κράτος-μαριονέτα…
Είναι παράδοξο ότι η Τουρκία, με την προβολή ισχύος (αμφιλεγόμενη, όπως μας έδειξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας) και την απειλή πολεμικού γεγονότος, αφενός προχωρά σε μια σειρά κινήσεων αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και αφετέρου μας καλεί σε ένα απευθείας διάλογο “άνευ όρων”, όπως λέει για μια ειρηνική διευθέτηση όλων των ζητημάτων που θέτει, έναντι του μόνου που επίσημα τουλάχιστον και διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις λένε ότι έχουμε, αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας.
Αν παρατηρήσετε πιο βαθιά, η Τουρκία συμπεριφέρεται (και δυστυχώς στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζονται πολλοί εταίροι και σύμμαχοί μας) λες και μας καλεί σε έναν διάλογο, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, που σε κάποιο πεδίο (ποιο είναι και δεν το έχω καταλάβει;) έχουμε ήδη υποστεί. Είναι τόσο εμφατική αυτή η στάση της, που η πρόσκλησή της για «διάλογο άνευ όρων», ομοιάζει με απαίτηση για “παράδοση άνευ όρων”, λες και έχουμε ήδη ηττηθεί και ουσιαστικά μας ετοιμάζουν ένας τραπέζι συνομιλιών για καμία “σύναψη συμφώνου ανακωχής-ειρήνης”.
Δεν υποστηρίζω ότι οι καταστάσεις είναι απλές ή εύκολες, ίσα-ίσα που εδώ και δύο χρόνια μιλάμε μέσα από τον 98,4 και την “ΚΡΗΤΗ TV” για την κρισιμότερη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τουλάχιστον από το 1974 και μετά. Υποστηρίζω όμως ότι, ειδικά τώρα, χρειάζεται μια συνολική συνεκτική στρατηγική βάθους, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται απλά και μόνο στην επίκληση του διεθνούς δικαίου, τη χρήση του δυστυχώς και από εμάς αλά καρτ με “μερικές οριοθετήσεις ή επεκτάσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης” ή αναζητώντας εμμονικά τη συνδρομή της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Αλήθεια, έχετε παρακολουθήσει πρωτίστως – και αφού όλες οι πτέρυγες της πολιτικής ελίτ και της διανόησης συμφωνούν πως «αν γίνει τίποτα με την Τουρκία, είναι βέβαιο ότι μόνοι μας θα είμαστε» – κάποια ενέργεια, πολιτική ή δράση αφύπνισης και εγρήγορσης της ελληνικής κοινής γνώμης και πλήρους συνειδητοποίησης της κρισιμότητας που διέρχεται η πατρίδα μας;
Ένα απλό παράδειγμα πόσο κατανοητό μας είναι ως κοινωνία ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη, εμπίπτοντας στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας ενός κράτους, συνιστά, όπως και το έδαφος, επικράτεια και σύνορο; Είναι “λεπτομέρεια” τόσο αμελητέα λοιπόν, όπως και στην Ελλάδα αρκετά εξέχοντα μέλη της ελίτ μάς λένε το «τι 6 ναυτικά μίλια, τι 8 ή 10 ή έως 12 που δίνει δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας! Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο για ένα, δύο ή έξι ακόμη μίλια;».
Είναι οι ίδιοι που, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, ψάχνουν με βάση το μέγεθος των νησιών μας να πείσουν ότι δεν μπορούν να έχουν 100% επήρεια (ελληνικό εφεύρημα αυτό), αποσιωπώντας ότι έχουν αποδεχτεί ακόμη και μηδενική (0) επήρεια ήδη σε συμφωνίες τους για κάποια από αυτά, παρά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν μύστες και γνώστες του.

Κορυφαίο παράδειγμα η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο της Μεσογείου, εμφανίζεται με μειωμένη επήρεια στην οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Όπως γράφτηκε και δε διαψεύστηκε, για να κάνετε τις συγκρίσεις μόνοι σας, «η νήσος Σάσωνα, μικρή νησίδα μπροστά από την Αλβανία, με έκταση 5,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς μόνιμο πληθυσμό, που άνηκε παλιά στα Επτάνησα, έλαβε στην ιταλο-αλβανική συμφωνία για την κοινή τους ΑΟΖ 100% επήρεια!
Δεν είναι, κατά συνέπεια, λογικό να διεκδικεί κανείς πλήρη επήρεια για την Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, με έκταση 8.336 τ.χ. (1.463 φορές μεγαλύτερη από τη Σάσωνα); Τα Διαπόντια νησιά με έκταση 17,65 τ.χ. και 1.340 κατοίκους πήραν στη συμφωνία με την Ιταλία από 30% μέχρι 70% επήρεια. Το Κουφονήσι με έκταση 5,25 τ.χ. (σχεδόν όσο η Σάσωνα) και οικονομική δραστηριότητα πήρε στη συμφωνία με την Αίγυπτο 0% (μηδέν)».
Συνακόλουθα, μελλοντικά και η Γαύδος με έκταση 29,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν έξι φορές παραπάνω από τη Σάσωνα, με 152 κατοίκους και οικονομική δραστηριότητα, επήρεια 100% να την ξεχάσει;
Τι να κάνουμε
Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που χρειάζεται επειγόντως η πατρίδα μας είναι ένα αδιαίρετο τρίπτυχο κεντρικής ιδέας μίας σύγχρονης στρατηγικής βάθους:
– Εθνική Ενότητα, σε επίπεδο ηγεσίας κάθε μορφής και επιπέδου, αλλά και βάσης, του λαού μας δηλαδή.
– Αυθεντικό Πατριωτισμό με αντίληψη της πραγματικότητας και όχι λεκτικούς ακροβατισμούς και κρυμμένα μυστικά πίσω από έννοιες, όρους, νομικισμούς και βερμπαλισμούς, ιστορικά αγαπημένο σπορ είτε “κοσμοπολίτικων κύκλων κλειστών σαλονιών” περί ρεαλισμού και ελληνικού “μαξιμαλισμού” (δηλαδή αν θες τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, Συνθήκες και Συμβάσεις είσαι μαξιμαλιστής), είτε ακόμη χειρότερα ακραίων εθνικιστικών κύκλων, λεκτικής πολεμο-λαγνείας, που ιστορικά με τον πρώτο “καπνό” και οι μεν και οι δε είτε θα είναι οι πρώτοι που θα αποχαιρετήσουν την πατρίδα, είτε οι πρώτοι που θα εμφανίζονται ως “Κασσάνδρες” που “τα λέγαμε αλλά δε μας άκουγαν”, είτε διόλου απίθανο οι “συνεργάτες” μιας νέας κατάστασης οδυνηρής για τον λαό μας.
– Εθνική Στρατηγική βάθους με μέσο και μακροπρόθεσμες πολιτικές, με υπέρβαση κομματικών επετηρίδων και ιδεοληψιών, ικανή να οδηγήσει τη χώρα συγκροτημένα στις παγκόσμιες ανακατατάξεις και ρευστοποιήσεις που συντελούνται στον 21ο αιώνα.
Παίζοντας με ορολογίες και δηλώσεις εντυπώσεων
Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης 38 χρόνια το φώναζε, αλλά ουδείς τον άκουγε: «Δύο είναι οι απλές, αυτονόητες και απόλυτα εντός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας πράξεις, ως αρχή του παντός: “Συνολική ανακήρυξη ΑΟΖ και συνολική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια”».
Οτιδήποτε άλλο, όπως κι αν σερβίρεται με όποιες προφάσεις, “μύθους”, δικαιολογίες και ανακρίβειες (π.χ. 12 ν.μ. στο Αιγαίο την κάνουν κλειστή ελληνική θάλασσα, άρα δε θα αντιδράσουν μόνο οι Τούρκοι, αλλά και οι Ρώσοι και οι ΗΠΑ αποσιωπά τις πρόνοιες της αβλαβούς διέλευσης αλλά των ειδικών διαύλων διέλευσης, που το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας περιέχει), δεν είναι παρά “σαλαμοποίηση” κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όπως κι αν το αιτιολογούν, οι συμφωνίες με την Ιταλία αλλά πολύ περισσότερο με την Αίγυπτο, αυτή για μερική οριοθέτηση, υπό τον τίτλο του “προσωρινού”, δεν κάνουν κάτι διαφορετικό.
Στο μεταξύ, ενώ το “Oruc Reis” συνεχίζει να “αλωνίζει”, εμείς πανηγυρίζουμε γατί στη θερινή συνέντευξη Τύπου στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δηλώνει, κατά τους τίτλους πολλών ελληνικών ΜΜΕ, ότι «όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα…». Συγνώμη, αλλά σας παρακαλώ πολύ να διαβάσετε προσεκτικά τις αυτούσιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, που μάλλον επιδέχονται περισσότερες από μία αναγνώσεις:
«Όλοι, ως κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε… όπου έχουν δίκιο». Τονίζεται και το «τα θέματα που παρουσιάζουν» και ιδιαίτερα το… «όπου έχουν δίκαιο».
«Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί».
Ούτε λέξη για το ποιος κλιμακώνει, ούτε λέξη για το ποιος τορπιλίζει τις όποιες προϋποθέσεις για έναν διάλογο. Α, και φυσικά ο Μπορέλ μάς είπε μετά το άτυπο συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε., μαζί με τον Γερμανό Μάας, ότι θα φτιαχτεί μελλοντικά ένας κατάλογος προς εξέταση κυρώσεων αν χρειαστεί για την Τουρκία (!). Ενδεχομένως, ίσως και όχι στη Σύνοδο την επίσημη του Σεπτεμβρίου (“μια ζωή τα ίδια λόγια να μου λες”, που λέει και το άσμα).
Μήπως τότε και μόνο τότε, όταν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο έκθεσης στην τουρκική λίρα, γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες και επιχειρήσεις; Όταν έχουν εξοφληθεί οι Ισπανοί, που φτιάχνουν τα ελικοπτεροφόρα για την Τουρκία, και οι Ιταλοί για τα στρατιωτικά λογισμικά ή η ευρωπαϊκή τριεθνής AIRBUS (Γαλλία – Γερμανία – Ισπανία) τα ειδικά διαμορφωμένα ως μεταγωγικά αεροσκάφη τους, που χρησιμοποιεί σε Λιβύη και Συρία η Τουρκία;
Αλλά, ενώ επικαλούμαι τον Θεόδωρο Καρυώτη για την ΑΟΖ, την αιγιαλίτιδα και την υφαλοκρηπίδα (που σημειωτέον υπάρχει ειδικά αυτή εξ υπαρχής και αυτοδίκαια για μια χώρα), στην Ελληνική Βουλή κυρώνουν οριοθετήσεις, χωρίς καν γραμμές βάσης, κλείσιμο κόλπων και χαράξεις. Μη βιαστείτε να πείτε πάλι λεπτομέρειες, άμα πολιτικά συμφωνούν δύο κράτη.
Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, στο “Παράρτημα Ι Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας και συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της εν λόγω σύμβασης”, είναι σαφές και αναλυτικό: «Η ΑΟΖ, η αιγιαλίτιδα ζώνη, οι κόλποι και οι γραμμές βάσης έχουν μια συγκεκριμένη σειρά στη χάραξή τους για να έχουν μέγιστο αποτέλεσμα».
Το κλείσιμο των κόλπων σημαίνει ότι μετατρέπονταν οι κόλποι σε “εσωτερικά ύδατα”, όπου η κυριαρχία του κράτους είναι απόλυτη!!! Οι κόλποι γίνονται ένα είδος “μη ξηρού εδάφους”. Οι άκρες των κόλπων συνδέονται με ευθείες που ονομάζονται γραμμές βάσης, υπάρχουν 4 είδη, που μάλιστα περιγράφονται στα άρθρα 7, 9 και 10 του εν λόγω Παραρτήματος. Όταν αυτά γίνουν, ανακοινώνονται και αναρτώνται στον ΟΗΕ.
Η σημασία των κόλπων και των γραμμών βάσης δεν αφορά μόνο στην “εδαφική” επέκταση ενός κράτους, αλλά και στο γεγονός ότι η χάραξη της ΑΟΖ και της αιγιαλίτιδας ζώνης, εφόσον έχουν διασφαλιστεί οι κόλποι και οι γραμμές βάσης, ξεκινά από τις τελευταίες και όχι από τις “εσωτερικές παραλίες” των κόλπων. Κατά συνέπεια, όταν κανείς συμφωνεί σε ΑΟΖ πριν κλείσει τους κόλπους, έχει ήδη απολέσει τμήματά της, που θα προέκυπταν αν η ΑΟΖ ξεκινούσε από τις γραμμές βάσης.
Αντί επιλόγου
Ξαναθέτω λοιπόν αντί άλλου επιλόγου το αξεπέραστο, τουλάχιστον από εμένα, επιχείρημα το Θουκυδίδη: «Ή ελευθερία ή ησυχία, πρέπει να διαλέξετε. Ή θα είστε ελεύθεροι ή θα είστε ήσυχοι, και τα δύο μαζί δε γίνονται».
Επειδή, τέλος, πολλά λέγονται στον “αέρα”, σας παραθέτω αυτούσιο το επίμαχο τμήμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει κυρωθεί και ενσωματωθεί και από την Ε.Ε. και αποτελεί πλέον κοινοτικό κεκτημένο δευτερογενούς νομοθεσίας. Διαβάστε μόνοι σας τα πάντα για όρια της χωρικής θάλασσας (αιγιαλίτιδα ζώνη), τις πρόνοιές του για τους υφάλους, τις γραμμές βάσης, τα εσωτερικά ύδατα, τα ποτάμια, τις ευθείες γραμμές βάσης, σκοπέλους, κόλπους, λιμάνια, συντεταγμένες και ναυτικούς χάρτες.
Αλλά κυρίως διαβάστε στο τέλος του Παραρτήματος τις πρόνοιές του για την «αβλαβή διέλευση» και τους ειδικούς διαύλους ναυσιπλοΐας, ώστε να καταλάβετε τη “μυθολογία” ότι, αν η Ελλάδα πάει έως τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Αιγαίο, την κάνει κλειστή θάλασσα, κάτι που θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και χωρών όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Εκτός κι αν ο έλεγχος για το λαθρεμπόριο, τα παράνομα φορτία ναρκωτικών ή και όπλων από τις ελληνικές Αρχές, δηλαδή από χώρα-μέλος της Ε.Ε., στα χωρικά της ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια, είναι πράξη που δημιουργεί αντίδραση επειδή θα εφαρμόζει τη νομιμότητα.
Αλήθεια, όσοι αποκρούουν την επέκταση έως τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και σε όλο το εύρος της Κρήτης κι όχι μόνο νότια, μπορούν να μας πουν σήμερα, που είμαστε στα 6 ναυτικά μίλια χωρικά, αυτά είναι “κλειστά” για τη διεθνή ναυσιπλοΐα;

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

13 σχόλια :

 1. Ο Κούλης ξεκινάει την Πέμπτη τον διάλογο με την Τουρκία για την παραχώρηση της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας στους τούρκους.
  Eν μέσω πληροφοριών για επικείμενο αποκλεισμό του Καστελόριζου.
  Η Αθήνα δέχτηκε την φιλοτουρκική πρόταση Στόλτενμπεργκ και ξεκινά άμεσα τις προκαταρκτικές συνομιλίες με την Άγκυρα οι οποίες θα οδηγήσουν στις διαπραγματεύσεις παραχώρησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
  Συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση μάλιστα, αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
  Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη συνάντηση και αναφέρουν πως «Η Ελλάδα πέτυχε να προηγηθεί οποιασδήποτε τεχνικής συζήτησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η πολιτική συζήτηση που θα γίνει αύριο στο λεγόμενο nat, δηλαδή, στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και στο επίπεδο των νόμιμων αντιπροσώπων»
  Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοτουρκικής πρότασης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις αποτελούν το πρώτο βήμα των διαπραγματεύσεων στις οποίες θα εξασφαλιστεί ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αντιδράσει στις τουρκικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
  Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μία φορά «έσβησε» τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει και ξεκινά τις συνομιλίες με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν μέσω πληροφοριών για επικείμενη τουρκική επιχείρηση αποκλεισμού της Μεγίστης.
  Καλό θα ήταν να μη ξεχνούν στην Αθήνα πως και ο Αττίλας 2 έγινε εν μέσω διαπραγματεύσεων...
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΛΑΪΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ».
   Πρόκειται για οργανωμένη εκδήλωση, «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» όπως την αποκαλούν, κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, στην οποία θα συμμετέχουν 1000 μέλη του κόμματος
   Τελευταίες λεπτομέρειες για την αυριανή εμπρηστική φιέστα των Γκρίζων Λύκων στη Σμύρνη, έδωσε στα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ο πρόεδρος του, και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
   Πρόκειται για οργανωμένη εκδήλωση, «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» όπως την αποκαλούν, κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, στην οποία θα συμμετέχουν 1000 μέλη του κόμματος.
   Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Μπαχτσελί έδωσε τις τελευταίες οδηγίες προς τα στελέχη του κόμματός του για την αυριανή πορεία, που σύμφωνα με την αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» σηματοδοτεί το ξεκίνημα οργανωμένων κινητοποιήσεων εντός και εκτός Τουρκίας, για την επανεξέταση του status των Δωδεκανήσων. Θεωρείται δεδομένο πως ο Μπαχτσελί έχει το «ΟΚ» του κυβερνητικού του εταίρου και προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για την αυριανή φιέστα που έρχεται να φορτίσει ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα με την Ελλάδα.
   «Η Ελλάδα και τα σκληρά αφεντικά που βρίσκονται από πίσω της δυναμιτίζουν το καθεστώς των Δωδεκανήσων στην προσπάθειά τους να πολιορκήσουν την Τουρκία. Τεκμηριώνουν το κενό στο καθεστώς ιδιοκτησίας τους. Η Τουρκία έχει στα Δωδεκάνησα δικαιώματα, λόγο, μνήμες, ανεξίτηλα ίχνη. Λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη από το 1912 έως σήμερα, είναι εντελώς αντίθετο με το εθνικό πνεύμα να αρνηθούμε και να παραμελήσουμε τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα.
   Τα νησιά αυτά αφαιρέθηκαν από εμάς μας με τρόπο άδικο, ανήθικο και παράνομο. Το καθεστώς το Δωδεκανήσων πρέπει να επανεξεταστεί. Το πρόβλημα του Αιγαίου που έχουμε με την Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μία άλλη διάσταση που έλαβε το πρόβλημα των Δωδεκανήσων» δήλωσε σ’ ιδιαίτερα προκλητικό ύφος ο Μπαχτσελί, σχολιάζοντας και την αυριανή κινητοποίηση στη Σμύρνη.
   «Σε πρώτη φάση στόχος μας είναι στις εννέα του ένατου μήνα την ενάτη ώρα, δηλαδή στις 9 Σεπτεμβρίου 2020, να κάνουμε μία πορεία αποφασιστικότητας για την ανεξαρτησία, στο σημείο που ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη, έχοντας 81 (σ.σ. όσοι οι νομοί της Τουρκίας) συντρόφους ιδεαλιστές σε καθεμία από τις δώδεκα επιτροπές που θα εκπροσωπούν τα Δωδεκάνησα. Πιστεύω ότι οι νέοι Τούρκοι νέοι ιδεαλιστές (Γκρίζοι Λύκοι) θα συνεισφέρουν με ενθουσιασμό στην απαραίτητη προετοιμασία και εργασία από σήμερα. Να θυμάστε ότι εάν εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας, θα χάσουμε την τιμή μας. Η τιμή, από την άλλη πλευρά, είναι η ψυχή του έθνους, η εγγύηση της ύπαρξής του, είναι ζήτημα επιβίωσης και υπερηφάνειας».
   Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η πορεία των «Γκρίζων Λύκων» θ’ αποτελείται από 12 ομάδες, με 80 μέλη – εθνικιστές στη καθεμία, που θα παραπέμπει σε κάθε νησί ξεχωριστά των Δωδεκανήσων. Παράλληλα 81 νέοι και νέες θα σχηματίσουν άλλη ομάδα, που θα παραπέμπει στις σημερινές 81 επαρχίες της χώρας.
   Η επιλογή της ημερομηνίας που πραγματοποιείται η πορεία δεν είναι τυχαία καθώς η συγκεκριμένη ημέρα, η 9η Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί στην Τουρκία ως η ημέρα που οι δυνάμεις του Κεμάλ εισήλθαν το 1922 στη Σμύρνη και ξεκίνησε ο διωγμός του κατά κύριο λόγο ελληνικού, αλλά και αρμενικού, πληθυσμού της πόλης.
   Η πορεία θα ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί και θα καταλήξει στο λιμάνι της Σμύρνης, «Εκεί που πνίξαμε τους Έλληνες το 1922» όπως ανέφερε προκλητικά ο Μπαχτσελί.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή

 2. Κικίλιας: «Δεν υπάρχει επιστήμονας που να λέει μη φοράτε μάσκα». Τσιόδρας ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΜΑΣΚΕΣ. 31.03.2020
  Δήλωσή Κικίλια: «για τους «συνωμοσιολόγους» του κορωνοϊού», - ναι μεν υπάρχει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να πιστεύουν ό,τι θέλουν, ωστόσο οι πολίτες αυτοί είναι μειοψηφία και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας στον κόσμο να συστήνει στους πολίτες να μη φορέσουν μάσκα για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.
  Μάλλον ξέχασε τους εγχώριους επιστήμονες. Τον κο Τσιόδρα ας πούμε...

  https://youtu.be/diKCCVDv01A
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύψας: «Μπορεί να ξαναλλάξουμε άποψη για τη μάσκα»!
   «Μη φοβόμαστε τον επιστήμονα που αλλάζει γνώμη αλλά εκείνον που είναι δογματικός – Προσαρμόζουμε τις οδηγίες μας – Μπορεί να ξαναλλάξουμε άποψη για τη μάσκα».
   Ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε και για το εμβόλιο, το οποίο όλοι περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού. Όταν βρεθεί και όταν… έρθει, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και αυτό δεν γίνεται. Το εμβόλιο, είπε, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και «μέχρι την άνοιξη του ’21 θα πρέπει να ζούμε με τον ιό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».
   Σημείωσε δε ότι ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως θα είναι η «απόλυτη» απάντηση στον κορωνοϊό. Υπό την πίεση να βρεθεί κάτι οι ελεγκτικές αρχές που θα δώσουν το «πράσινο» φως έχουν πει ότι θα εγκρίνουν εμβόλιο ακόμη και με 50% αποτελεσματικότητα, ενώ πριν από μερικούς μήνες το ποσοστό που απαιτούνταν για να εγκριθεί ένα εμβόλιο ήταν 95%!
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 3. Κάηκε δασική έκταση σε πεδίο βολής στους Ασβεστάδες Έβρου! Πληροφορίες ότι τη φωτιά έβαλαν μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα.
  Μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα έβαλαν φωτιά σε δασική έκταση που γειτνιάζει στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος κοντά στο χωριό Ασβεστάδες.
  Όπως έχει γίνει γνωστό, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, με δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση ατόμων από διάφορα σημεία του Έβρου και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.
  Επιπρόσθετα πληροφορίες μεταφέρουν το ενδεχόμενο νέου κύματος μεταναστών που θα φτάσουν στον Έβρο με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης και τον Ερντογάν να απειλεί την Ευρώπη, για μία ακόμα φορά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έβρος: Με τη βοήθεια Τούρκων στρατιωτών περνούν από τα σύνορα οι μετανάστες.
   Τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι μετανάστες στα ελληνικά σύνορα από την τουρκική πλευρά έφερε στο «φως» της δημοσιότητας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
   Ένα video – ντοκουμέντo δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τουρκικό τεθωρακισμένο ενθαρρύνει μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ενώ Τούρκοι κάνουν τα «στραβά» μάτια κατά την είσοδο μεταναστών τον Έβρο.
   Οι πόρτες του τούρκικου τεθωρακισμένου φαίνεται να ειναι ανοιχτές και οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν βγει έξω, όχι για να σταματήσουν τους μετανάστες, αλλά για να κάνουν περιπολία μήπως εντοπίσουν Έλληνες ή άντρες της Frontex. Σε περίπτωση που δουν κάτι, ενημερώνουν τους μετανάστες να κατευθυνθούν σε άλλο σημείο και να φτάσουν στην Ελλάδα.
   Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες άντρες του στρατού έχουν ακροβολιστεί σε νευραλγικά σημεία του Έβρου, ενώ οχήματα της αστυνομίας και κλούβες «σαρώνουν» την περιοχή. Παράτυποι μετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν καθημερινά στα χωριά, λένε κάτοικοι.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

  2. Τουρκικά ΜΜΕ: «Αν γίνει πόλεμος με την Ελλάδα θα πολεμήσουν και Τουρκμένοι μισθοφόροι από την Συρία»
   Η τουρκική εφημερίδα Turkiye στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι σε περίπτωση πολέμου, μισθοφόροι Τουρκμένοι (δηλαδή εθνικά Τούρκοι) από τη Συρία θα πολεμήσουν εναντίον της Ελλάδας.
   Ο πρωτοσέλιδος τίτλος είναι «Θα πολεμήσουμε δίπλα στον Τούρκο» και φιλοξενεί δηλώσεις Σύρων στο διαβατήριο αλλά Τούρκων στην συνείδηση, που εκφράζουν ετοιμότητα, να πολεμήσουν κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία λόγω της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο.
   Η αλήθεια είναι πως σε έναν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας οι συγκεκριμένοι θα έχουν λίγο χρόνο να προλάβουν να εμπλακούν καθώς θα διαρκούσε για λίγες ημέρες.
   Το ζήτημα όμως είναι πόσοι από αυτούς βρίσκονται σε «δομές φιλοξενίας» και βρίσκονται στην χώρα μας δήθεν ως Σύροι πρόσφυγες (γιατί έτσι είναι πολιτογραφημένοι αλλά επί της ουσίας είναι Τούρκοι).
   Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως ανθρώπινο «κύμα» στον Έβρο για να απασχολήσουν την ελληνική άμυνα πριν κάποια κύρια τουρκική επίθεση.
   «Εκπαιδευμένες (παραστρατιωτικές) δυνάμεις πού αγωνίζονται δίπλα στους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία έστειλαν το μήνυμα πως ‘‘Αν ξεσπάσει πόλεμος με τον Έλληνα με χαρά θα πάμε και εμείς στο μέτωπο’’».
   «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τον OSO (Ελεύθερος Συριακός Στρατός o πολυδιαφημισμένος από τους Δυτικούς FSA που στην Ελλάδα κάποιοι άσχετοι του ονόμαζαν «Μαχητές της Ελευθερίας»), με την επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», «Ασπίδα Ευφράτη» και «Πηγή Ειρήνης» διασφάλισαν την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις πατρίδες τους.
   Οι Σύροι θύματα του πολέμου δεν ξεχνούν τη στήριξη της Τουρκίας και παρακολουθούν στενά τις θερμές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες του OSO, δηλώνουν την υποστήριξή τους προς την Αγκυρα λέγοντας πως ‘‘η Τουρκία πολέμησε για την ελευθερία μας και έδωσε μάρτυρες για αυτό.
   Και εμείς λοιπόν πάντοτε είμαστε έτοιμοι για το καθήκον’’. Ο Σουχείλ Χαμμούντ-ειδικός στους πυραύλους που έχει το παρατσούκλι «Εμπού Τow», υπηρετεί στον OSO αποτελώντας τον εφιάλτη του καθεστώτος Άσαντ.
   Αυτός εξ ονόματος των φίλων του έστειλε μήνυμα. Ο Χαμμουντ είπε πως θέλει να πάει στα σύνορα με την Ελλάδα και δίνοντας ένα παράδειγμα πίστης δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το χρέος μας προς τους Τούρκους αδερφούς μας που έγιναν μάρτυρες στα εδάφη μας. Αν μου πουν εμένα ‘‘Πας να πολεμήσεις στα σύνορα με την Ελλάδα;’’ η απάντηση μου θα είναι ‘‘Ναι’’» αναφέρει το δημοσίευμα.
   Ο Χαμμούντ θεωρείται «γκουρού» στις πετυχημένες ρίψεις πυραύλων Tow και Malotka και είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Εμπού Tow, από 2021 που εγκατέλειψε τις τάξεις του κυβερνητικού στρατού για αν ενταχθείς στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του OSO, έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα κατά κυβερνητικών στόχων. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται άριστα με τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλλει στη Βόρεια Συρία.
   «Ο Χαμμούντ είναι γνωστό πως μπορεί να χρησιμοποιεί αντιαρματικούς πυραύλους τύπου BGM-71 και Tow, ενώ έχει καταστρέψει περισσότερα από εξήντα άρματα μάχης του συριακού καθεστώτος αλλά και μαχητικά αεροσκάφη. Ο Χαμμούντ πού βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος Άσαντ και των τρομοκρατικών οργανώσεων σώθηκε από βομβιστική επίθεση ενώ έσπασε το πόδι του σε μία απόπειρα δολοφονίας. Μάλιστα ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο έγινε προσπάθεια δηλητηρίασης του. Υπηρετεί υπό την αιγίδα του OSO στις ειδικές δυνάμεις της Μεραρχίας Χαμζά» καταλήγει το δημοσίευμα της Turkiye.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ – ΗΧΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ – ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ 12.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ
   Οι χιλιάδες αλλοδαποί που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας προχώρησαν σε εξέγερση βάζοντας δεκάδες φωτιές, τινάζοντας στον αέρα τον καταυλισμό αλλά και ολόκληρο το νησί. Οι κραυγές αγωνίας και απόγνωσης από τους κατοίκους της Λέσβου που προειδοποιούσαν ότι η κατάσταση βρίσκονταν εκτός ελέγχου εδώ και μήνες δεν εισακούσθηκαν από την κυβέρνηση, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση και «θερίζει όσα έσπειρε».
   Σε πύρινη κόλαση μετατράπηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη η μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λαθρομετανάστες πυροδότησαν δεκάδες εστίες φωτιάς περιμετρικά του ΚΥΤ.
   Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 λαθρομετανάστες.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
   Μέσα σε λίγα λεπτά, οι εστίες φωτιάς εντός των εγκαταστάσεων μετατράπηκαν σε παρανάλωμα, με συνέπεια ολόκληρη η δομή να παραδοθεί στις φλόγες, όπως θα δείτε και στα συγκλονιστικά βίντεο που ακολουθούν:
   Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν αμέσως, ενώ χιλιάδες αλλοδαποί διέφυγαν για να σωθούν στις γύρω περιοχές, με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται προς το χωριό της Μόριας.
   «Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.
   Σύμφωνα με τον ίδιο «από τη μια είχαμε 12.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στο δρόμο για να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 12.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας» πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός.
   Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!».
   Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
   Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
   Γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε να κινείται προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. Άλλα δύο πύρινα μέτωπα στη Λέσβο

   Ωστόσο, άλλα δύο μέτωπα ξέσπασαν το βράδυ στη Λέσβο. Το ένα μέτωπο είναι κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας – Σκαλοχωρίου, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο προκειμένου να μην απειληθεί το Τυροκομείο Ρόδου.

   Υπάρχει ωστόσο και δεύτερο μέτωπο, προς την Άντισσα.

   Έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλλονή, ενώ σπεύδουν δυνάμεις και από τη Μυτιλήνη.

   Στη Βατούσα άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  5. 56 Λαθρομετανάστες μπούκαραν ΤΩΡΑ στο Ορμένιο – Αυξάνεται ραγδαία η παράνομη εισβολή αλλοδαπών στην Ελλάδα.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  6. Αλλοδαποί βασάνιζαν επί 76 ώρες Έλληνα σε αποθήκη.

   Δραματικές στιγμές έζησε ένας 37χρονος Έλληνας στην
   περιοχή του Μοσχάτου, καθώς τέσσερις αλλοδαποί τον κράτησαν για περισσότερες από 76 ώρες όμηρο, ζητώντας λύτρα ύψους 20.000 ευρώ.
   Από την Τετάρτη το πρωί έως τα ξημερώματα του Σαββάτου, τέσσερα άτομα κρατούσαν όμηρο τον 37χρονο και ζητούσαν λύτρα από τους συγγενείς του για να τον αφήσουν ελεύθερο. Το θύμα εργαζόταν στην επιχείρηση των αλλοδαπών δραστών, οι οποίοι πίστευαν ότι τους είχε κλέψει 20.000 ευρώ.
   Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη το πρωί που πήγε στην εργασία του τον ακινητοποίησαν, τον έδεσαν και τον κρατούσαν όμηρο σε αποθηκευτικό χώρο στην οδό Πύργου στο Μοσχάτο.
   Μάλιστα, τον χτυπούσαν και τον ανάγκαζαν να τηλεφωνεί σε συγγενικά του πρόσωπα και να τα εκλιπαρεί να συγκεντρώσουν χρήματα, ώστε να τα δώσουν στους αλλοδαπούς και να απελευθερωθεί.
   Την Παρασκευή το βράδυ, συγγενικό του πρόσωπο κατήγγειλε την αρπαγή στην Ασφάλεια Πειραιά.
   Έπειτα από έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου, απελευθέρωσαν τον Έλληνα και συνέλαβαν τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά και πήραν (άνετα) προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή.
   ΠΙΘΑΝΟΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  7. Λαθρομετανάστες (τουρκμένιοι;) έβαλαν φωτιά στη Μόρια και μετά τραγουδούσαν!

   Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter και δείχνει το ΚΥΤ στη Μόρια να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Παράλληλα, αξίζει να τονισθεί πως ακούγονται αλλοδαποί, που τραβούσαν το βίντεο, να τραγουδούν «Bye Bye Μόρια».
   Σημειώνεται πως το βίντεο αναρτήθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί και σύμφωνα με τον χρήστη τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και στο 0:50 ακούγεται η επίμαχη φράση «bye bye Moria».
   Το νησί μετά την απίστευτη καταστροφή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς 13.000 αλλοδαποί εγκατέλειψαν τη δομή φιλοξενίας και σκόρπισαν στο νησί.
   Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ να μεταβαίνουν από την Αθήνα στη Λέσβο.
   https://twitter.com/i/status/1303564895737307137
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  8. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν Τούρκοι κατάσκοποι μέσα στο ΚΥΤ Μόριας άφησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.
   «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι Τούρκοι παρακολουθούν τι γίνεται στους καταυλισμούς».

   Έκτακτη σύσκεψη συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας και το πώς θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο νησί.
   Στο μεταξύ αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη Λέσβο και ήδη εν πλω βρίσκονται τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα προς το νησί.
   Το ενδεχόμενο προβοκάτσιας
   Ο βουλευτής ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, ο οποίος τόνισε ότι θα ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή αν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, προβοκάτσια ή αντίδραση των ανθρώπων που μένουν εκεί όταν άκουσαν για καραντίνα.
   «Το πιο λογικό είναι να άκουσαν κάποιοι ότι ορισμένοι έχουν κορωνοϊό, να φοβήθηκαν και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να βγουν έξω». Ωστόσο, «ένα σοβαρό κράτος οφείλει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο κ. Συρίγος.
   Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρχουν Τούρκοι κατάσκοποι μέσα στον καταυλισμό, απάντησε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία αμφιβολία ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν πολύ καλά τι γίνεται μέσα στους καταυλισμούς».
   Σημείωσε επίσης πως η διάχυση πληθυσμού που μπορεί να είναι μολυσμένος με τον ιό είναι μεγάλο πρόβλημα και για το σκοπό αυτό ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις ώστε να ελέγξουν την κατάσταση.
   Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 13.000 παράνομοι μετανάστες, αριθμός μειωμένος, όπως είπε ο κ. Συρίγος, σε σύγκριση με τους 23.000 παράνομους μετανάστες που βρίσκονταν στο νησί τον περασμένο Δεκέμβριο.
   «Τον τελευταίο μήνα για πρώτη φορά μετά το 1991 είχαμε περισσότερες επιστροφές στις χώρες τους από ό,τι αφίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ιδανική, ωστόσο η κατάσταση στα σύνορα ελέγχεται» σχολίασε.
   Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Λέσβος θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια.
   H είδηση για τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Ρομπόπουλου δεν έχει μεταδοθεί ακόμη στα τουρκικά μέσα. Η Άγκυρα πάντως είναι εκνευρισμένη από τα αυστηρότατα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα με το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων στις μεταναστευτικές ροές.
   Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα λόγω της αύξησης των περασμάτων που οδήγησαν και σε αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων.

   Ζ.Π.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...