Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ «ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ».

 Μασκα Προστασιας Προσωπου Μιας Χρησης Σετ 50τμχ - Μασκα προστασιας προσωπου (ANA.PRC0055)

Έρευνα που αποδομεί την χρήση μάσκας ως προστατευτικό μέσο κατά του κορωνοϊού ή εν πάση περιπτώσει αποδεικνύει ότι έχει «ελάχιστο αποτέλεσμα στην προστασία από την Covid-19», έγινε σε δείγμα 6.000 πολιτών και δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine του American College of Physicians.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 1,8% μεταξύ αυτών που φορούν μάσκα προσβλήθηκε από Covid-19, συγκριτικά με το 2,1% αυτών που δεν φορούν!

Δηλαδή η διαφορά ήταν 0.3% μόλις και βέβαια μπορεί να είναι και συγκυριακό το γεγονός.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας «Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε μια ουσιώδη επίδραση στη χρήση της μάσκας η οποία αν δεν είναι ασήμαντη, δεν είναι ούτε τόσο σημαντική όσο περιμέναμε».

 

Η μελέτη, που ονομάστηκε «Danmask-19», διενεργήθηκε στη Δανία προέβλεπε ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που μετείχαν στη μελέτη φορούσαν μάσκα έξω από το σπίτι τους και οι άλλοι μισοί να δεν την φορούσαν.

Όλοι έπρεπε να ακολουθήσουν τις ισχύουσες συστάσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα. Μπαρ και εστιατόρια ήταν κλειστά τότε.

Στη Δανία, που σχετικά δεν επλήγη από την πανδημία, η χρήση της μάσκας έγινε σταδιακά υποχρεωτική από τον Αύγουστο με τη χρήση της στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των μπαρ, των καφέ και εστιατορίων και στα τέλη Οκτωβρίου η χρήση της σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Και εδώ, όπως και στην περίπτωση της καραντίνας και των lockdown, αποδεικνύεται ότι οι μάσκες, «κινεζικής εφεύρεσης», ελάχιστα επηρεάζουν το αν θα μολυνθεί κάποιος ή όχι, όπως και το κατά πόσο πραγματικά καθυστερούν την μετάδοση ενός ιού, ο οποίος είναι «καταδικασμένος» να μολύνει το 70-80% του πληθυσμού αν δεν υπάρξει εμβόλιο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Ζ.Π.   

Δεν  υπάρχουν  αντικειμενικές  και   αδιάσειστες  επιστημονικές  αποδείξεις,  ότι  η  χρήση  της  μάσκας  προστατεύει  πραγματικά σε  σημαντικό  βαθμό  από  την μόλυνση  σε  ένα υγιές άτομο.

Έτσι  αναγκαστικά  ξαναγυρνούμε  στο  ερώτημα:  γιατί  στα  χειρουργεία  οι  γιατροί  φορούν  μάσκες  (και  ποδιές  και γάντια)  και  οι  ασθενείς  όχι;   

Είναι  προφανές  ότι  οι  γιατροί  φορούν  τις μάσκες  (και  ποδιές  και  γάντια) όχι  για  την  δική  τους  προστασία  από τον  αναισθητοποιημένο  ασθενή  αλλά  για  να  εμποδίσουν  την  μετάδοση  πιθανών  παθογόνων  από  τον  εαυτό τους  στον  ασθενή.   Το  ίδιο  συμβαίνει  σε  ογκολογικούς  (ανοσοκατεσταλμένους)  ασθενείς:  το  ιατρικό  και  παραϊατρικό  προσωπικό  φοράει μάσκες  όχι  γιατί  το  ίδιο  θα  μολυνθεί,  αλλά  για  να  μην  μολύνει  τους  ασθενείς. Επίσης  είναι  αυτονόητο  και  λογικό  σε  νοσοκομεία  με  λοιμώδη  (μεταδοτικά)  νοσήματα  να  φορούμε  μάσκες.

Άρα  η  μάσκα  εμποδίζει  (σε  κάποιο βαθμό)  την  μετάδοση  ιών  και  μικροβίων  ενός  φορέα  στους  άλλους.  Αυτή  είναι  η  χρησιμότητα.  Κάποιος  π.χ.  που  έκανε  το  τεστ  κορωνοϊού  και  είναι αρνητικός  στον  ιό,  γιατί να  φοράει  μάσκα;  Δεν  μεταδίδει  τίποτε και  ταυτόχρονα  δεν  προστατεύεται  (όπως  απέδειξε  η  μελέτη)  από  τους  ιούς.  Είτε  φορέσει  είτε  όχι   σημασία  έχει  να  μην  έρθει σε  επαφή  με  φορέα κορωνοϊού  και  να  εφαρμόσει  τα στοιχειώδη  μέσα  υγιεινής.  Η μάσκα  είτε  την  φορέσει  είτε  όχι,  δεν  θα  παίξει κανένα  ρόλο.  

 

 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

   Υ.Γ.

 

Ο  ΕΛΕΓΧΟΣ  ΤΩΝ  ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ  ΣΤΟ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ  (Από  βιβλίο  Χειρουργικής).

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη χειρουργική είναι η προστασία των ασθενών από τις λοιμώξεις, ιδιαίτερα απ’ αυτές που μπορούν να συμβούν στο χειρουργικό τραύμα. Γι’ αυτό το σκοπό λαμβάνονται μία σειρά από ειδικά μέτρα και προφυλάξεις  που τηρούνται με απόλυτη επιμέλεια απ' όλους,  όπως: 

1. η αποστείρωση των εργαλείων και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κατά την επέμβαση. Οτιδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή με το χειρουργικό τραύμα πρέπει να είναι αποστειρωμένο ( π.χ. εργαλεία, ράμματα, ρούχα που φορά ο χειρουργός, σκεπάσματα που καλύπτουν τον ασθενή κ.ο.κ.)

2. ο καλός καθαρισμός του δέρματος του ασθενούς. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που αναπτύσσονται στα τραύματα προκαλούνται από βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα.

Πριν την επέμβαση, οι χειρουργοί καθαρίζουν μία ευρεία περιοχή γύρω από το δέρμα με ισχυρά αντισηπτικά, όπως με διάλυμα βάμματος ιωδίου ή χλωρεξιδίνη. Ορισμένοι χρησιμοποιούν και αιθυλική αλκοολή ( οινόπνευμα)

Επίσης οι τρίχες της περιοχής του δέρματος όπου θα γίνει η τομή συχνά είναι καλύτερο να έχουν απομακρυνθεί με ξύρισμα. Η ποσότητά των μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα μπορεί να ελαττωθεί αν ο ασθενής κάνει ολόσωμο μπάνιο το πρωί πριν από τη εγχείρηση με μια αντισηπτική ουσία.

3. για να μειωθεί η πιθανότητα να βρεθεί μικρόβιο μέσα στο ανοιγμένο τραύμα, όλο το σώμα του ασθενούς καλύπτεται πριν ξεκινήσει η επέμβαση με αποστειρωμένα οθόνια (σεντόνια) έτσι ώστε η οποιαδήποτε επαφή των χειρουργών με το σώμα του ασθενούς να γίνεται με αποστειρωμένο περιβάλλον.

4. η ειδική προετοιμασία της χειρουργικής ομάδας ( περιλαμβανομένης και της εργαλειοδότριας). Πιο αναλυτικά η προετοιμασία αφορά : α) το πλύσιμο των χεριών των χειρουργών με ειδικά αντισηπτικά .  Στη συνέχεια φορούν ειδικό ένδυμα –ειδική στολή και αποστειρωμένα γάντια και μετά μπορεί να ξεκινήσει  επέμβαση,  β) όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στη χειρουργική αίθουσα ( γιατροί , νοσηλευτές κ.λ.π.) φορούν ειδικά προστατευτικά των μαλλιών καπελάκια και μάσκες που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη έτσι ώστε να μην εκπέμπονται μικρόβια κατά τις ομιλίες τους και εγκαθίστανται στα σημεία του σώματος που γίνεται η επέμβαση.

5. συχνά μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικά ενδοφλεβίως, αν με τους χειρισμούς των χειρουργών κατά την επέμβαση υπάρχει κίνδυνος διασποράς μικροβίων στο τραύμα. Η διεγχειρητική χορήγηση αντιβιοτικών αποτελεί καλύτερη μέθοδο προφύλαξης, από τη χορήγηση τους μετά το τέλος της επέμβασης.

6. στους αποστειρωμένους χώρους του χειρουργείου όλοι κυκλοφορούν με ειδικά υποδήματα, που δεν μεταφέρονται εκτός των χειρουργείων ( και καθαρίζονται καθημερινά).

7. μετά από κάθε επέμβαση, η χειρουργική κλίνη και ο χώρος γύρω απ’ αυτήν καθαρίζονται επιμελώς με ειδικά απορρυπαντικά, τα δε σεντόνια που χρησιμοποιήθηκαν μαζεύονται σε ειδικούς σάκους και αποστέλλονται καθαρισμό και αποστείρωση. Οι τοίχοι των χειρουργείων καθαρίζονται, επίσης, τακτικά με αντισηπτικά, γι΄ αυτό και συνήθως οι επιφάνειες τους είναι καλυμμένες με λείο και ανθεκτικό υλικό ( π.χ. πλακάκια).

Σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων ( επιρρεπείς σε λοιμώξεις) όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι πάσχοντες από σακχ. διαβήτη, οι παχύσαρκοι κ.λ.π. χρειάζεται ειδική προετοιμασία και προσοχή. Σε αυτούς τους ασθενείς η χορήγηση αντιβιοτικών είναι μία λογική επιλογή ( κάτι που δεν ισχύει για τις περιπτώσεις άλλων ασθενών με καθαρά τραύματα).

Από την άλλη, άν ο ασθενής είναι φορέας HIV, ηπατίτιδας Β ή C, τότε λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας του προσωπικού, το οποίο για αυτό το σκοπό φορά διπλά γάντια και προστατεύει τα μάτια με γυαλιά.  Συνιστάται δε σε τέτοιες περιπτώσεις ο χειρουργός να είναι από τους έμπειρους και να αποφεύγονται επικίνδυνοι χειρισμοί που μπορούν να τρυπήσουν τα δάκτυλα όσων συμμετέχουν στην επέμβαση. Ασθενείς με τέτοια προβλήματα, χειρουργούνται συνήθως τελευταίοι, γιατί μετά από την επέμβαση πρέπει να ακολουθηθεί μία χρονοβόρα διαδικασία καθαρισμού των εργαλείων και όλων των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν.

 

 

 

Τους λόγους για τους οποίους δεν συμβαδίζει η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας για την αναχαίτιση της διασποράς ιογενών λοιμώξεων σε εργαστηριακές συνθήκες και στην ίδια την κοινότητα επιχειρούν να αποτυπώσουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Bond της Αυστραλίας, καταλήγοντας κατόπιν ανασκόπησης -περιορισμένων επί του παρόντος- σχετικών μελετών πως εκεί όπου η μάσκα είναι πράγματι απολύτως αναγκαία είναι σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, στενής επαφής και κλειστών χώρων.

Ο καθηγητής Ιατρικής Paul Glasziou και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Chris Del Mar, οι οποίοι αμφότεροι διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο Bond, επισημαίνουν σε άρθρο που συνυπογράφουν στο The Conversation ότι η πραγματική ζωή είναι σαφώς πιο περίπλοκη από ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον -και οι άνθρωποι που χρειάζεται, πρέπει να φορούν τη σωστή μάσκα, με το σωστό τρόπο, τη σωστή στιγμή χρονική στιγμή και στους σωστούς χώρους.
Αναφέρουν πως η πραγματική επίδραση της χρήσης μάσκας ως προς τη διασπορά ιών δεν συναρτάται μόνον από τη συμπεριφορά των ίδιων των ιών, αλλά και από τη συμπεριφορά των σωματιδίων αερολύματος σε διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς και από τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Οι καθηγητές προχώρησαν σε ανασκόπηση μελετών με αντικείμενο το πώς οι μάσκες και άλλες παρεμβάσεις επηρεάζουν τη διασπορά ιών του αναπνευστικού συστήματος, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που συνέλεξαν εκτιμούν ότι η επίδραση της μάσκας στην κοινότητα είναι μέτρια και ενδέχεται να είναι προτιμότερο να επικεντρωθούμε στη χρήση μάσκας σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Οι ίδιοι εξηγούν πως μπορεί να είναι παραπλανητική αποκλειστικά η σύγκριση του ποσοστού διασποράς μεταξύ ατόμων που φορούν η δεν φορούν μάσκα. Ενδεικτικά, ένα πρόβλημα ως προς αυτό είναι είναι ότι τα άτομα που δεν φορούν μάσκα είναι πιο πιθανό να μεταβούν σε πολυσύχναστους χώρους και λιγότερο πιθανό να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Από την άλλη, τα άτομα που ανησυχούν περισσότερο, συχνά λαμβάνουν και περισσότερα μέτρα προστασίας -είναι πιθανό να αποφεύγουν το συγχρωτισμό, να τηρούν αποστάσεις και παράλληλα να φορούν μάσκα.

Αυτή η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης μάσκας και ευρύτερης συμπεριφοράς που ακολουθεί και άλλα μέτρα προστασίας μπορεί να εξηγεί γιατί οι μελέτες παρατήρησης σχετικά με όσους φορούν και δεν φορούν μάσκα αποτυπώνουν μεγαλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι φαίνεται στις δοκιμές. Σκέλος της επίδρασης αυτής οφείλεται ακριβώς στην ευρύτερη συμπεριφορά.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν επίσης, βάσει της ανασκόπησης μελετών, και τον παράγοντα της κακής χρήσης της μάσκας ως προς την προστασία των άλλων, τόσο κατ’ οίκον εφόσον μέλος της οικογένειας νοσεί, όσο και σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και του γεγονότος ότι δεν προστατεύουν τα μάτια από την έκθεση.

Ακόμη σημειώνουν πως οι μελέτες είναι περιορισμένες σχετικά με τη χρονική διάρκεια προστασίας της μάσκας. Οι περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες υποδεικνύουν περίπου τις τέσσερις ώρες, ωστόσο μελέτες για βακτήρια δείχνουν ότι οι μάσκες παρέχουν καλή προστασία για την πρώτη ώρα και μετά τις δύο ώρες έχουν ελάχιστη απόδοση. Οι ίδιοι αναφέρουν πως δεν εντόπισαν ανάλογη μελέτη που να αφορά στην προστασία από ιούς.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως καμία από τις μελέτες τις οποίες έθεσαν επί τάπητος στην ανάλυσή τους δεν είχε επίκεντρο τον ιό SARS-CoV-2, συνεπώς δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για το πόσο συναφείς είναι με την πανδημία. Ο SARS-CoV-2 έχει παρόμοιο μέγεθος με τον ιό της γρίπης, αλλά διαφορετική ικανότητα να μολύνει τους ανθρώπους, κατ’ επέκταση, όπως αναφέρουν, είναι πιθανό οι μάσκες να είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές στην περίπτωση της COVID-19.

Η πιο ενδελεχής μελέτη για την αποτελεσματικότητα της μάσκας έναντι της μόλυνσης από την COVID-19 διεξήχθη σε 41 χώρες και αποτελεί σύγκριση μεταξύ πολιτικών, όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η χρήση μάσκας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πολιτική της χρήσης μάσκας είχε μικρή επίδραση, όμως οι μάσκες κρίθηκαν υποχρεωτικές αφότου είχαν πρώτα τεθεί σε ισχύ μέτρα όπως οι τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συγχρωτισμού.

Οι Paul Glasziou και Chris Del Mar καταλήγουν ότι η γενικευμένη χρήση της μάσκας δεν πρέπει να μας συμπαρασύρει σε μία ψευδή αίσθηση απόλυτης ασφάλειας, εάν δεν τηρούμε συνολικά μέτρα προστασίας, καθώς για την προστασία μας υπεισέρχεται ένα σύνολο παραγόντων, περιλαμβανομένης της πιθανής κακής χρήσης τους. Είναι απαραίτητες σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως κλειστοί χώροι, εργασιακοί χώροι ή μέσα μαζικής μεταφοράς, και μάλιστα καλύτερα είναι να τις ανανεώνουμε τακτικά.

 

36 σχόλια :

 1. Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε την Τετάρτη στην Σερβία όπου το τελευταίο 24ωρο 5.613 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό Sars-Cov-2 ενώ κατέληξαν 27 ασθενείς.
  Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και απευθύνουν έκκληση κυρίως στους νέους, να σέβονται τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της νόσου. Στο Βελιγράδι όπου εντοπίζονται τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα η κατάσταση είναι δραματική αφού στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πλέον ελεύθερη κλίνη και οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες πόλεις. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 5.317 ασθενείς εκ των οποίων οι 187 είναι διασωληνωμένοι. Στα εξωτερικά ιατρεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα στο Βελιγράδι σχηματίζονται μεγάλες ουρές από ασθενείς που περιμένουν υπομονετικά μέσα στο κρύο για να εξεταστούν.
  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε τρίτο άτομο που προσβάλλεται από τον νέο ιό χρειάζεται νοσηλεία ενώ το 20% των ασθενών παρουσιάζει βαριά κλινική εικόνα. Επίσης, το 40% των ασθενών ανήκουν στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών πολλοί εκ των οποίων παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.
  Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και Ασφάλισης (RFZO), οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό θα φτάσουν στην Σερβία πριν από το νέο έτος και θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  Στην Σερβία συνολικά μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει 97.988 άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους 1.081 ασθενείς.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΥ: “Αν η χρήση μάσκας στην Ευρώπη φτάσει το 95%, τα lockdowns δεν θα χρειάζονται”.
  Η επιβολή νέων lockdown στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί, μέσω μεταξύ άλλων της γενικευμένης χρήσης μάσκας προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται».
  Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».
  Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι νεκροί
  Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, όμως οι θάνατοι στην περιφέρεια αυτή συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συνολικά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 60.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  Την περασμένη εβδομάδα, οι αριθμοί αυτοί αποτέλεσαν το 46% των νέων κρουσμάτων στον κόσμο και το 49% των θανάτων, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επικαιροποίηση του οργανισμού. Με 1,84 εκατομμύριο νέα κρούσματα, η πίεση παρέμεινε αυξημένη στην Ευρώπη, όμως ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως «την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, η περιοχή κατέγραψε πτώση 10% του αριθμού των εβδομαδιαίων κρουσμάτων».
  Περισσότεροι από 29.000 νεκροί καταγράφηκαν πάντως στην ευρωπαϊκή ήπειρο στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δηλαδή αύξηση κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αμερικανική ήπειρο, τη δεύτερη περιοχή που πλήττεται περισσότερο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 40%, με πάνω από 1,45 εκατομμύριο νέα κρούσματα. Περισσότεροι από 19.100 άνθρωποι κατέληξαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
  Η μόνη περιοχή που κατέγραψε μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των θανάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν η νοτιοανατολική Ασία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ;
  Η Κίνα φαίνεται να έχει νικήσει την πανδημία του κορονοϊού, καθώς στη χώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα του ιού όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη. Μάλιστα στη Ουχάν, η πόλη από την οποία φέρεται να ξεκίνησε η διάδοση του κορονοϊού, η ζωή έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
  Ο Ζονγκ Νανσάν είναι κάτι σαν τον Σωτήρη Τσιόδρα της Κίνας. Όπως αναφέρει η DW o κορυφαίος ερευνητής της αχανούς χώρας σε ζητήματα πανδημίας έκανε συστάσεις ήδη το 2002 όταν η Κίνα βρισκόταν αντιμέτωπη με το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο SARS. Τότε οι Κινέζοι κατέγραψαν στο ενεργητικό τους σημαντικές εμπειρίες στη μάχη κατά των κορoνοϊών.
  Οι γνώσεις αυτές έδωσαν στη Κίνα ένα σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση της τωρινής υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με πολλές χώρες της Δύσης. Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μάχονται το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ζονγκ Νανσάν έχει μόνο καλές ειδήσεις να ανακοινώσει στη κινεζική κοινή γνώμη.
  Στα μέσα ενημέρωσης ο Kινέζος ειδικός εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε μεγάλα τμήματα της χώρας: «Στην Κίνα η κατάσταση είναι καλή. Ήταν όμως μια νίκη, η οποία κερδήθηκε με πολύ αγώνα», λέει ο 84χρονος γιατρός.
  Και πράγματι στην καταπολέμηση της πανδημίας ο κινεζικός πληθυσμός έκανε πολλές αξιοσημείωτες θυσίες. Πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους αποκλείστηκαν για εβδομάδες από τον έξω κόσμο.
  Χάρη στην απομόνωση, τα μαζικά τεστ κορoνοϊού και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων η Κίνα τα πήγε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες του πλανήτη στην αντιμετώπιση του κορoνοϊού. Ακόμα και αν οι αρχές δείχνουν να αδιαφόρησαν σχεδόν πλήρως για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας των πολιτών.
  Σε τροχιά ανάπτυξης η κινεζική οικονομία
  Σύμφωνα με την κινεζική ηγεσία εδώ και μήνες δεν καταγράφηκε άξιος λόγου αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να επιστρέφει στην κανονικότητα.
  Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που θα καταγράψει ανάπτυξη. Ακόμα και στην Ουχάν, επίκεντρο της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η ζωή έχει ήδη επιστρέψει στους καθιερωμένους ρυθμούς.
  Η Ουχάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη, η οποία λόγω του κορoνοϊού, αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο. Από τα περισσότερα από 86.000 κρούσματα στη χώρα πάνω από 50.000 καταγράφηκαν στην Ουχάν. Από τα 4.600 θύματα του κορoνοϊού πάνω από 3.800 καταγράφηκαν στην Ουχάν.
  «Όσοι πάνε κινηματογράφο υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα ψώνια», εξηγεί ο κύριος Ουάνγκ.Ο 45χρονος γυμναστής περιγράφει τη κατάσταση στη γενέτειρά του Ουχάν ως εξής: «Σε γενικές γραμμές όλα επέστρεψαν σε κανονικούς ρυθμούς».
  Λίγες εστίες μετάδοσης στη χώρα
  Ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος την περασμένη άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει για εβδομάδες μέσα στο σπίτι του, αδυνατεί να καταλάβει γιατί σε άλλες χώρες ο κόσμος αντέδρασε οργισμένα όταν είδε ένα βίντεο από την Oυχάν με πολλούς εορτάζοντες σε πάρτι δίπλα σε πισίνα: «Οι άνθρωποι κάνουν λάθος και κρίνουν όσα βλέπουν στην Κίνα ανακαλώντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι πατρίδες τους».
  Ο 45χρονος γυμναστής γνωρίζει ότι η Κίνα δεν έχει τελειώσει άπαξ δια παντός με την πανδημία. Πότε πότε εντοπίζονται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας τοπικές εστίες μετάδοσης, όπως πρόσφατα στην ανατολική περιφέρεια Ζινγιάνγκ με περισσότερα από 180 κρούσματα ή τη`ν παραλιακή πόλη Κινγκντάο όπου μολύνθηκαν δεκάδες άνθρωποι μέσα σε νοσοκομείο.
  Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση των κινεζικών αρχών ήταν άμεση. Σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Κινγκντάο έκαναν μέσα σε λίγες μόνο μέρες τεστ κορoνοϊού, 4 εκατομμύρια στη Ζινγιάνγκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μπήκαν σε καραντίνα. Στην υπόλοιπη Κίνα ωστόσο η ζωή κυλά κανονικά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κορονοϊός - CDC: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ οδηγίες για τη χρήση μάσκας.
  Οι Νέες αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για την ορθή χρήση της μάσκας.
  Τις νέες αυτές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και o Πρύτανης στο ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
  Αναλυτικά, οι οδηγίες των ειδικών αναφέρουν ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη ακόμα και για τους μη νοσούντες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι και ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ποτέ ή δεν έχουν προλάβει να εμφανίσουν ακόμη, μεταδίδουν τον κορονοϊό.
  Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, ιδίως αν δεν μπορεί να κρατήσει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Η χρήση της μάσκας προστατεύει και ως ένα σημείο αυτόν που την φοράει από τους υπόλοιπους, ανάλογα με το υλικό της. Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα.
  Εξαίρεση δυνητικά αποτελούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών, άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια, και άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, όπου πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης.
  Μία σωστή υφασμάτινη μάσκα πρέπει να κατασκευάζεται από δύο τουλάχιστον επιπέδων σφιχτό ύφασμα όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της (συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες).
  • Οι μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστάσεις όπου η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί.
  • Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί.
  • Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους λειτουργούς υγείας.
  • Τα διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας, αποτελούν μία εναλλακτική για ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν, ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις όπως σε τραγουδιστές.
  Αν χρησιμοποιηθεί αυτή η εναλλακτική, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, και η μάσκα αυτή πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.
  Άλλα είδη προστασίας του προσώπου όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα και είναι μοναδική λύση η χρήση ασπίδας, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο ως το πηγούνι, συνίσταται το καλό πλύσιμο των χεριών κατά την αφαίρεση της ασπίδας, και αν είναι επαναχρησιμοποιούμενη τότε πρέπει να απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  Σε περιπτώσεις όπου η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή θεσπίζονται οδηγίες για τη βέλτιστη πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Στα εστιατόρια συνίσταται η χρήση μάσκας εκτός από όταν κάποιος τρώει. Σε δραστηριότητες στο νερό επίσης η χρήση της μάσκας είναι δύσκολη, όπως και σε αθλητικές δραστηριότητες γενικότερα αυξημένης έντασης αλλά συστήνεται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων. Σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, η χρήση της μάσκας μπορεί να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα κανονικά. Όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μην μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην περίπτωση αυτή προτεραιότητα έχει η χρήση μάσκας όταν συγχρωτίζονται πολλά άτομα.
  Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. Το μόριο του CO2 είναι αρκετά μικρό ώστε περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία, και διαμέσου της μάσκας, ενώ ο ιός είναι αρκετά μεγαλύτερος για να διέλθει διαμέσου μίας σωστά τοποθετημένης μάσκας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

   ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ: «Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί». «Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί».
   «Η χρήση της μάσκας προστατεύει και ΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ αυτόν που την φοράει από τους υπόλοιπους»
   «Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη ακόμα και για τους μη νοσούντες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι και ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ποτέ ή δεν έχουν προλάβει να εμφανίσουν ακόμη, μεταδίδουν τον κορονοϊό».

   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χρήση της μάσκας είναι για τον φορέα της νόσου και τον πάσχοντα, για να μην μεταδίδει στους γύρω. Ελάχιστα προστατεύει τον υγιή που την φορά. Οι οδηγίες λένε προστατεύει «ως ένα σημείο» αλλά η Δανέζικη πρόσφατη μελέτη δεν βρήκε αξιόλογη προστασία.
   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ «ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ».
   https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/11/blog-post_19.html?showComment=1605804955600#c3512742959403795350
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
  2. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Ζ.Π.

   Δεν υπάρχουν αντικειμενικές και αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις, ότι η χρήση της μάσκας προστατεύει πραγματικά σε σημαντικό βαθμό από την μόλυνση σε ένα υγιές άτομο.

   Έτσι αναγκαστικά ξαναγυρνούμε στο ερώτημα: γιατί στα χειρουργεία οι γιατροί φορούν μάσκες (και ποδιές και γάντια) και οι ασθενείς όχι;

   Είναι προφανές ότι οι γιατροί φορούν τις μάσκες (και ποδιές και γάντια) όχι για την δική τους προστασία από τον αναισθητοποιημένο ασθενή αλλά για να εμποδίσουν την μετάδοση πιθανών παθογόνων από τον εαυτό τους στον ασθενή. Το ίδιο συμβαίνει σε ογκολογικούς (ανοσοκατεσταλμένους) ασθενείς: το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό φοράει μάσκες όχι γιατί το ίδιο θα μολυνθεί, αλλά για να μην μολύνει τους ασθενείς. Επίσης είναι αυτονόητο και λογικό σε νοσοκομεία με λοιμώδη (μεταδοτικά) νοσήματα να φορούμε μάσκες.

   Άρα η μάσκα εμποδίζει (σε κάποιο βαθμό) την μετάδοση ιών και μικροβίων ενός φορέα στους άλλους. Αυτή είναι η χρησιμότητα. Κάποιος π.χ. που έκανε το τεστ κορωνοϊού και είναι αρνητικός στον ιό, γιατί να φοράει μάσκα; Δεν μεταδίδει τίποτε και ταυτόχρονα δεν προστατεύεται (όπως απέδειξε η μελέτη) από τους ιούς. Είτε φορέσει είτε όχι σημασία έχει να μην έρθει σε επαφή με φορέα κορωνοϊού και να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μέσα υγιεινής. Η μάσκα είτε την φορέσει είτε όχι, δεν θα παίξει κανένα ρόλο.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 5. Οργή στο twitter για Τσιόδρα και κυβέρνηση.
  Οργή των πολιτών για τις κυβερνητικές παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για τις διαχειριστικές αστοχίες της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του Αρχιεπισκόπου που νόσησε ελαφρά με κορωνοϊό αλλά μπήκε προληπτικά σε ΜΕΘ.

  Ακραίος συνταγματολάγνος

  Με εντολή Τσιόδρα ο Ιερώνυμος μεταφέρθηκε προληπτικά σε ΜΑΦ ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αφήνουν κόσμο να πεθαίνει σπίτι του. Ο ψάλτης της καρδιάς μας όλους τους εξυπηρετεί. Και τον Κούλη μας και τον τράγο φίλο του. Για τους υπόλοιπους επιλαμβάνεται μόνο αν είναι να πεθάνουν ποιοτικά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. EIΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”.
  “Το ενδεχόμενο τέλεσης από συγκεκριμένα πρόσωπα αδικημάτων όπως της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε ανυπακοή θα ερευνήσει η Εισαγγελία με αφορμή δημοσιεύματα εντύπων αλλά και αναρτήσεων βίντεο που αμφισβητούν την επικινδυνότητα της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα προαναγγελλόμενα εμβόλια.
  Στο στόχαστρο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου τέθηκαν δημοσιεύματα των εφημερίδων “Μακελειό” και “Ελεύθερη Ώρα” καθώς και βίντεο με δηλώσεις συγκεκριμένου τραγουδιστή ο οποίος υποστηρίζει πως μετά από έρευνα που έκανε ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κορονωϊός δεν αποτελεί πανδημία ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των τεστ κάνοντας λόγο για τεχνητή αύξηση κρουσμάτων αλλά και τα εμβόλια για τον ιό.
  Η εντολή της Εισαγγελέως προς τον διενεργούντα την έρευνα συνάδελφο της, είναι να εντοπίσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ´ εξακολούθηση καθώς και διέγερση σε ανυπακοή και εφόσον προκύπτουν ποινικά δεδομένα να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων”.
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ «ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ»:
  Αυτά αναφέρει το μισθοκρατικοδίαιτο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατ’ εντολήν των Σωτήρων Τσιόδρα, Κικίλια και Μητσοτάκη και όλων των λοιπών “κορακιών” τρομολάγνων και ανειδίκευτων “λοιμωξιολόγων” που ρίχνουν τους πολίτες από τα παράθυρα και τους οδηγούν στο θάνατο λόγω της ανυπαρξίας ΕΣΥ, γιατρών και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν συμπολίτες μας σαν τα σκυλιά στους διαδρόμους των νοσοκομείων.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ». ΣΗΜΕΡΙΝΗ «ΕΣΤΙΑ», ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: «Δημοσκόπηση Kappa Research: Καταρρέει η εμπιστοσύνη στους πυλώνες της Δημοκρατίας - Στον πάτο της λίστας τα μιντιακά βοθρολύματα».
   Η Δικαιοσύνη-έτερος πυλώνας του πολιτεύματος- κατατάσσεται 9η σε εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών. Την εμπιστεύεται «πολύ» μόλις το 8% των Ελλήνων, «αρκετά» το 34% ενώ το 58% των Ελλήνων την εμπιστεύεται από «λίγο» έως «καθόλου»
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ 90% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Σήμερα οι 6 στους 10 έλληνες δεν την εμπιστεύονται καθόλου. Γιατί;
   Ζ.Π.

   Διαγραφή

 7. ΕΣΤΙΑ: Δημοσκόπηση Kappa Research: Καταρρέει η εμπιστοσύνη στους πυλώνες της Δημοκρατίας - Στον πάτο της λίστας τα μιντιακά βοθρολύματα.
  Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα, η Αυτοδιοίκηση και εννοείται τα παρηκμασμένα πλήρως ελεγχόμενα παραδοσιακά ΜΜΕ, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών
  Η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση των μνημονίων κατά την διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε έντονη αντιπολιτική ατμόσφαιρα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας της Kappa Research για το Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν» δεν φαίνεται να ξεπερνά ακόμη την κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
  Μολονότι η Δημοκρατία άντεξε ως πολίτευμα μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης των θεσμών και μεταξύ 2010-2020 διεξήχθησαν υποδειγματικά τέσσερις εθνικές αναμετρήσεις, δύο ευρωπαϊκές και δύο αυτοδιοικητικές, οι βασικοί πυλώνες της σήμερα γνωρίζουν βαθιά αμφισβήτηση: Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών.
  Οι μόνοι θεσμοί, σύμφωνα με την «Εστία», που εμπνέουν και παρέχουν σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες είναι ο Στρατός, ο οποίος σκαρφαλώνει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, το ΕΣΥ λόγω της ηρωικής ανταπόκρισής του στην πρόκληση της πανδημίας, η κυβέρνηση λόγω της επιτυχίας της στο πρώτο κύμα της πανδημίας και η ΕΛΑΣ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στην δημοτικότητα της στο δεύτερο κύμα.
  Αντιθέτως: Η Προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν ενώνει τους Έλληνες. Μόνο το 48% την εμπιστεύεται, ενώ το 52% την απορρίπτει. Η έρευνα παραλείπει μάλιστα για λόγους προστασίας της αρχηγού του κράτους Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αναφέρει πόσο υποχώρησε η εμπιστοσύνη στον θεσμό και στο πρόσωπο της μέσα στην πανδημία.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Δικαιοσύνη-έτερος πυλώνας του πολιτεύματος- κατατάσσεται 9η σε εμπιστοσύνη μεταξύ των θεσμών. Την εμπιστεύεται «πολύ» μόλις το 8% των Ελλήνων, «αρκετά» το 34% ενώ το 58% των Ελλήνων την εμπιστεύεται από «λίγο» έως «καθόλου».
   Στην 12η θέση εμπιστοσύνης κατατάσσεται το Κοινοβούλιο. Δεν το εμπιστεύεται το 67% των Ελλήνων.
   Στην 17η θέση τα κόμματα. Δεν τα εμπιστεύεται ως θεσμό το 81% των Ελλήνων.
   Στην 16η θέση η Εκκλησία, η οποία απώλεσε τέσσερις ακόμη μονάδες μέσα στην πανδημία. Την εμπιστεύεται το 25% από 29% στην προηγούμενη μέτρηση. Το 75% δεν την εμπιστεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρέπει να διερωτηθεί τι πάει λάθος. Ειδικά όταν σε άλλες ερωτήσεις οι Έλληνες ζητούν η θρησκεία να λαμβάνεται σοβαρά υπ όψιν κατά την χάραξη πολιτικής από την κυβέρνηση.
   Στην 19η προτελευταία θέση τα ΜΜΕ ως θεσμός με ποσοστό αποδοχής μόλις 13% και απόρριψης 87%. Αν και η έρευνα διαχωρίζει τις ενημερωτικές ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα που καταγράφουν καλύτερα ποσοστά αποδοχής από τα ΜΜΕ, συνολικά εν τούτοις στις ειδικότερες ερωτήσεις φαίνεται ότι οι Έλληνες περιλαμβάνουν και αυτά στην συνολική αμφισβήτηση. Διαβάζουν ιστοσελίδες αλλά τις εμπιστεύονται σε ποσοστό 2% και διπλοτσεκάρουν τις ειδήσεις τους. Ενώ στην ερώτηση αν η εξάρτηση των ΜΜΕ από τις κυβερνήσεις αυξήθηκε, μειώθηκε, ή παραμένει η ίδια το 43% απαντά ότι αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 43%, ότι παρέμεινε ίδια σε ποσοστό επίσης 43% ενώ μόλις το 14% θεωρεί ότι μειώθηκε.
   Με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας να καταρρέουν λοιπόν και τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε ελεύθερη πτώση, βρισκόμαστε στην αυγή ισχυρών κοινωνικών διεργασιών και πολιτικών μεταβολών. Από τη στιγμή ειδικά που ο θυμός , η οργή και η ανασφάλεια είναι τα υπερχειλίζοντα συναισθήματα που επικρατούν (31% έκαστο) στους πολίτες για το πολιτικό μας σύστημα.
   Αν και οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι και οι γυναίκες, μοιάζουν να αναζητούν νέο ανεξάρτητο φιλελεύθερο κόμμα σε ποσοστά της τάξεως του 48% (23% σίγουρα «ναι» και 25% μάλλον «ναι» στην ερώτηση αν θα το ψήφιζαν) εν τούτοις η απάντηση τους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με διαφορά ο πλέον φιλελεύθερος πολιτικός στην Ελλάδα με 28% (ακολουθούν Μάνος με 9%, Χατζηδάκης με 8% και Τσίπρας με 4%) δείχνουν ότι οι απαντήσεις αλλού πρέπει να αναζητηθούν . Και αυτό που προηγείται πάντως είναι η ανάταξη των θεσμών.
   Ζ.Π.


   Διαγραφή
 8. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση». Σχετικά με την εικόνα στην ΕΕ, σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γαλλία και την Ιταλία υπήρξε μικτή νοσηλεία με τα γνωστά όπως είπε αποτελέσματα, παρότι οι υποδομές τους είναι 100 χρόνια μπροστά.
  Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών είπε ότι στις ιδιωτικές κλινικές είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ασθενών.
  Τους λόγους που αρνήθηκαν τη διάθεση 200 κλινών στο υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. «Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  Όπως είπε στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση», πρόσθεσε ο κ. Σαραφιανός κι επισήμανε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύουμε non covid ασθενείς. «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», τόνισε.
  Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.
  Σημείωσε βέβαια ότι στην περίπτωση επίταξης, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
   «Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες. Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθες και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπεριο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.
   «Να γίνει αποκλειστική νοσηλεία, όχι μικτή»
   Νωρίτερα, μιλώντας στο OPEN και τον Ant1 εξήγησε ότι η επιθυμία είναι οι ιδιωτικές κλινικές να βοηθήσουν και ότι δεν έχει διακοπεί η επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας.
   Ερωτηθείς σχετικά με την επίταξη δήλωσε ότι οι κλινικάρχες δεν θα παρανομήσουν διετύπωσε ωστόσο το ερώτημα: «Πού θα επιστρέψουμε τους ασθενείς που θα πρέπει να φύγουν για να αδειάσουν οι κλίνες;».
   Ο κ. Σαραφιανός επέμεινε ότι δεν έχει γίνει σωστή συνεννόηση με τις Αρχές τονίζοντας: «Επαναπαυτήκαμε στις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι το νούμερο των κρουσμάτων δεν θα ξεφύγει».
   Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Όχι για να μεταδώσουμε τον ιό αλλά για να σώσουμε».
   Τόνισε μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα κέρδους γιατί εδώ υπάρχει υγειονομικός πόλεμος όπως είπε, διαψεύδοντας τα ποσά της αποζημίωσης που θα λάβουν: «Δεν μιλάμε για 1.700 ευρώ αυτά είναι για κλίνες ΜΕΘ. Για απλές κλίνες Covid η αποζημίωση είναι 82 ευρώ» είπε επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για το κέρδος.
   Σχετικά με την εικόνα στην ΕΕ, σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γαλλία και την Ιταλία υπήρξε μικτή νοσηλεία με τα γνωστά όπως είπε αποτελέσματα, παρότι οι υποδομές τους είναι 100 χρόνια μπροστά.
   «Το θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αποκλειστική νοσηλεία, όχι μικτή. Γιατί αν υπάρξει θάνατος, εμείς έχουμε ποινική και αστική ευθύνη που δεν έχει το Δημόσιο», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  2. Ο ανεπάγγελτος και αδούλευτος Κουτσούμπας διατάζει τον Κούλη: «Αφού δεν έφτιαξες νέες ΜΕΘ δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο - Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών».
   Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για τον κορωνοϊό, που έχει πλήξει την χώρα μας και τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχθούν άμεσα όλες οι ιδιωτικές κλινικές.
   «Έπρεπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να φτάσει στο "χείλος του γκρεμού" για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν όμως μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη, χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες των κλινικών που τόσα χρόνια θησαυρίζουν. Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
   «Ας σκεφτούμε όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν "αρμονική συνύπαρξη" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  3. «Το θέμα είναι να θεραπεύσουμε, να σώσουμε ανθρώπους και όχι να μεταδώσουμε εμείς τον ιό.
   Ξεκίνησε η μεταφορά νοσηλευομένων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου να μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19.
   Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, του οποίου η κλινική Λυσίμαχος είναι μία από τις δύο (σ.σ.: Euromedica η άλλη), εκ των οποίων έγινε επίταξη από την Πολιτεία για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες, «ο κορωνοϊός βρήκε άπαντες απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο».
   Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική η οποία διαθέτει δυναμικότητα 100 κλινών, νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς, ενώ εξυπηρετεί και 25 νεφροπαθείς που έρχονται μέρα παρά μέρα για αιμοκάθαρση.
   Αυτή την ώρα, όπως αναφέρει και το GRTimes ασθενοφόρα μεταφέρουν τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στην Κλινική Σαραφιανός επί της οδού Ιουστινιανού προς άλλη ιδιωτική μονάδα υγείας της πόλης.
   «Πληροφορήθηκα από τα κανάλια σήμερα το πρωί για την επίταξη. Είχα πάρει χθες το έγγραφο για να το προωθήσω στους συναδέλφους, στο οποίο η κυβέρνηση ζητά να παραχωρήσουν οι κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τις 9 το βράδυ. Μέχρι χθες, η απάντηση ήταν ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να αποσυμφορήσουμε το σύστημα υγείας, παίρνοντας τους ασθενείς που είναι non covid. Οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή ήταν η συμφωνία και τον Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας, και τώρα τον Σεπτέμβρη, μέχρι προχθές που υπήρξε μια σύσκεψη στα γραφεία της Θεσσαλονίκης της ΥΠΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
  4. «Ο κορωνοϊός βρήκε τον Κούλη και την «κυβέρνησή» του απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο».
   Ο κ. Σαραφιανός, τόνισε στη συνέχεια εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο του ότι «το θέμα είναι να θεραπεύσουμε, να σώσουμε ανθρώπους και όχι να μεταδώσουμε εμείς τον ιό. Αυτό είναι πρωτεύον και αυτή ήταν η διαφωνία μας. Στο ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε φορείς μετάδοσης». Πρόσθεσε δε πως υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα, ωστόσο δεν προχώρησε.
   Ερωτηθείς σχετικά με το ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να γίνουν φορείς μετάδοσης, ο κ. Σαραφιανός απάντησε ότι όταν έχεις ένα ασανσέρ και περάσει ένας νεφροπαθής για να κάνει αιμοκάθαρση και σε πέντε λεπτά περάσει ένας με κορωνοϊό, και ξέρουμε ότι ζει ο ιός επί μέρες, τότε κινδυνεύει είτε ο ένας είτε ο άλλος να κολλήσει. Επίσης «τα ειδικά μέτρα προστασίας που έχουμε πάρει είναι αυτά που προβλέπονται από τις ιδιωτικές κλινικές. Για αντιμετώπιση κορωνοϊού είναι διαφορετικά άρα θα πρέπει και τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα και να υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού και γιατρών», σημείωσε.
   Όπως είπε στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού για περιστατικά Covid, η οποία δεν υπάρχει.
   «Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αλλά υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει ο κορωνοϊός ή δε θα χρειάζονται κλίνες και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας, ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει να νοσηλευτεί εδώ όταν ξέρει ότι νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid; Άρα είναι και το μετά, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο. Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα» είπε.
   Ερωτηθείς σχετικά αν φοβάται τον «στιγματισμό», απάντησε ότι «δυστυχώς υπάρχει αυτή η ψυχολογία. Ακόμη και όταν ξεκίνησε το lockdown, οι ασθενείς ακύρωναν τις εισαγωγές, ακόμα και απλές διαγνωστικές εξετάσεις και τις αφήνουν για μετά, γιατί φοβούνται να μπουν σε υγειονομική μονάδα μη τυχόν και κολλήσουν», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «το προσωπικό μοιράζεται με φύλλα πορείας, «όπως γίνεται στον πόλεμο».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 9. Τι είναι η μέθοδος mRNA που μας έδωσε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
  Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από fake news και ένα σωρό επιστημονικές ανακρίβειες γύρω από τα πρώτα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
  Ένας από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ότι επειδή το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech εφαρμόζει την τεχνολογία mRNA, η οποία δεν έχει εγκριθεί ποτέ ξανά για άλλο εμβόλιο, μπορεί να προκαλέσει “μετάλλαξη” στο ανθρώπινο DNA.
  Χαρακτηριστικά η Emerald Robinson, ανταποκρίτρια στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ λέει: "Υπενθύμιση: Το εμβόλιο της Pfizer χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA η οποία δεν έχει δοκιμαστεί ή εγκριθεί ποτέ πριν. Επηρεάζει το DNA σας. Το 75% των εθελοντών δοκιμής του εμβολίου έχουν βιώσει παρενέργειες. Προσοχή."
  Ποια είναι η αλήθεια
  Φαίνεται ότι υπάρχει σύγχυση και έλλειψη γνώσεων σχετικά με το εμβόλιο, καθώς και με την όλη διαδικασία. Αν και είναι αλήθεια, ότι κανένα εμβόλιο mRNA δεν έχει εγκριθεί στο παρελθόν, έχουν γίνει πολλές μελέτες τέτοιων εμβολίων σε ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.
  Με απλά λόγια, το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA. Χρησιμοποιεί μικρά κομμάτια από τον γενετικό κώδικα του ιού SARS-CoV-2 για να καταφέρει να παραχθεί ο ιός μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια αναγνωρίζει τον ιό και αρχίζει να παράγει αντισώματα για να του επιτεθεί.
  Η έγχυση RNA με κανέναν τρόπο δεν αλλάζει/τροποποιεί την αλληλουχία DNA ενός ανθρώπινου σώματος.
  Στην ιστοσελίδα του, το γερμανικό Ινστιτούτο Paul-Ehrlich, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Εμβόλια και τη Βιοϊατρική, αναφέρει: “Δεν υπάρχει κίνδυνος ενσωμάτωσης του mRNA στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Στην περίπτωση των ανθρώπων, το γονιδίωμα βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου με τη μορφή DNA. Η ενσωμάτωση του RNA στο DNA δεν είναι εφικτή, μεταξύ άλλων, λόγω των διαφορετικών χημικών τους δομών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το mRNA που ενσωματώνεται από τα κύτταρα του σώματος μετά από εμβολιασμό θα μετατραπεί σε DNA".
  Σε γενικές γραμμές, κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να τροποποιήσει γενετικά το ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με ειδικούς. Ο Mark Lynas από την ομάδα Alliance for Science του πανεπιστημίου του Cornell, δήλωσε στο Reuters: "Η γενετική τροποποίηση θα συνεπαγόταν τη σκόπιμη εισαγωγή ξένου DNA στον πυρήνα ενός ανθρώπινου κυττάρου και τα εμβόλια απλά δεν το κάνουν αυτό".
  Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, ο παραπάνω ισχυρισμός της Robinson, ότι το 75% των εθελοντών δοκιμής του εμβολίου εμφάνισαν τέτοια συμπτώματα δεν ισχύει. Η Moderna ανακοίνωσε, ότι η ενδιάμεση ανάλυσή της χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από το Συμβούλιο Παρακολούθησης και Ασφάλειας Δεδομένων δεν ανέφερε σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια. "Μια ανασκόπηση των ζητούμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό. Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων παρενεργειών ήταν ήπια ή μέτρια σε σοβαρότητα". Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση (9,7%), πονοκέφαλο (4,5%), πόνο (4,1%) και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης (2,0%).
  Η Pfizer/BioNTech ανέφερε παρόμοια ευρήματα (κόπωση στο 3,8% και πονοκέφαλος στο 2,0%).
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κατά της χορήγησης ρεμντεσιβίρης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο ΠΟΥ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».
  Η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τάσσεται κατά της χορήγησης ρεμντεσιβίρης στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19, καθώς όπως υποστηρίζει δεν προκύπτουν στοιχεία ότι το αντι-ιικό φάρμακο βελτιώνει την επιβίωση και άλλους σημαντικούς δείκτες στην διαχείρισης της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2.
  Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ από τη συνακτική ομάδα του ΠΟΥ, «η ρεμντεσιβίρη που έχει λάβει επείγουσα αδειοδότηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν ενδείκνυται για ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID-19, ανεξαρτήτως του πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή τους, διότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση ή να μειώσει την ανάγκη για μηχανικό αερισμό».
  Η σύσταση αποτελεί μέρος μιας εν εξελίξει κατευθυντήριας γραμμής, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τη μεθοδολογική υποστήριξη του Ιδρύματος MAGIC, για να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.
  Οι κατευθυντήριες οδηγίες που συντάσσονται σε πραγματικό χρόνο είναι χρήσιμες για περιπτώσεις όπως η COVID-19 γιατί επιτρέπει στους επιστήμονες να αναθεωρούν οδηγίες που ισχύουν και να ενσωματώνουν συνεχώς νέα δεδομένα, όταν αυτά καθίστανται διαθέσιμα.
  Η ρεμντεσιβίρη από την αρχή της πανδημίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για τη σοβαρή COVID-19 και χορηγείται όλο και περισσότερο σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Αλλά ο ρόλος της στην κλινική πρακτική δεν είναι ξεκάθαρος.
  Η νεότερη σύσταση του ΠΟΥ βασίζεται σε νεότερα στοιχεία που συγκρίνουν τις επιπτώσεις αρκετών φαρμακευτικών θεραπειών για τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκαν στοιχεία για τέσσερις διεθνείς τυχαιοποιημένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 7.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.
  Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των στοιχείων, η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που απαρτίζεται από ειδικούς από όλο τον κόσμο περιλαμβανομένων και τεσσάρων ασθενών που έχουν νοσήσει από COVID-19), κατέληξε ότι η ρεμντεσιβίρη δεν έχει αξιόλογη επίδραση επί της θνησιμότητας ή κάποια άλλα σημαντικά αποτελέσματα στους ασθενείς, όπως ο χρόνος κλινικής βελτίωσης ή μείωση της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
  Η επιτροπή έλαβε υπόψη της τη χαμηλή βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων και γι' αυτό διευκρινίζει ότι τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η ρεμντεσιβίρη δεν έχει κανένα όφελος, αλλά δείχνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των διαθέσιμων δεδομένων έως σήμερα ότι βελτιώνει καθοριστικούς δείκτες.
  Ωστόσο, δεδομένης της υπολειπόμενης πιθανότητας σημαντικής βλάβης, καθώς και του σχετικά υψηλού κόστους και των πρακτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη ρεμντεσιβίρη (πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως), έκρινε ότι αυτό ήταν η κατάλληλη σύσταση.
  Επίσης, η Ομάδα Σύνταξης Κατευθυντήριων Οδηγιών του ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη ασθενών στις κλινικές δοκιμές αξιολόγησης της ρεμντεσιβίρης, ειδικά εκείνες που στόχο έχουν να παρέχουν υψηλότερης βεβαιότητας αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη της σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Α.Βατόπουλος: «H Ελλάδα χρειάζεται λήψη μέτρων τύπου Κίνας - "Λουκέτο" σε όλα για 15 ημέρες». ΕΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΗ. ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΜΑΟ.
  O καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μέσα από τις δηλώσεις του τόνισε ότι το «πάγωμα» της Ελλάδας για 15 ημέρες ίσως και να έχει αποτέλεσμα, όσων αφορά τον κορωνοϊό.
  «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
  «Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.
  Ως προς την επίταξη, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συνελήφθη ισλαμιστής «πρόσφυγας» σε «δομή φιλοξενίας» καταζητούμενος για αποκεφαλισμούς.
  Επικίνδυνος τζιχαντιστής που ανήκει στο ISIS συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες όπως ανακοινώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)
  Ο συλληφθείς είναι ένας από τους μαχητές του ISIS που εμφανίζονται σε βίντεο, το οποίο είχε δημοσιευτεί το 2014.
  Για τον 27χρονο, οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες που στο πλαίσιο των δράσεων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.
  Φέρεται να είχε εισέλθει το 2018 στην Ελλάδα ως πρόσφυγας. Μαζί του είχε έλθει και η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους ενώ οι ίδιος είχε ζητήσει άσυλο, το οποίο όμως δεν του έχει ακόμη χορηγηθεί.
  ________________________________________
  Είναι 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας (που σημαίνει ότι πιθανότατα είναι φυλετικά Τουρκμένος), σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS/DAESH, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή.
  Το κατά συρροή (η ελληνική απόδοση του serial killer) σημαίνει πως ευθύνεται για πολλαπλές ανθρωποκτονίες.
  Ειδικότερα, ο συλληφθείς, ο οποίος εισήλθε στη χώρα μας την 28-03-2018, εξεταζόμενος σχετικά αποδέχτηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγείται ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
  Κατά τη διενέργεια έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε οικίσκο ανοιχτής δομής φιλοξενίας αλλοδαπών, όπου διέμενε, ανευρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια, τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.
  Έτσι λοιπόν γίνεται κατανοητό πως ένα πολύ επικίνδυνο άτομο επί δυόμιση έτη παρέμεινε στην χώρα μας στην οποία εισήλθε ως πρόσφυγας...
  Να υποθέσουμε ότι περίμενε να εξεταστεί η αίτηση ασύλου του...
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. «Ευαγγελισμός»: Εντοπίστηκαν 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε υγειονομικούς.
  Έντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και πιο συγκεκριμένα σε εργαζομένους υγειονομικούς.
  Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν πνευμονολόγο, τρεις εργαζόμενους στη μονάδα Covid και 7 ακόμα άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου.
  Στο νοσοκομείο αναμένεται να διερευνηθούν οι επαφές των εργαζομένων με στόχο την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτό είναι το επικίνδυνο διάστημα για την μετάδοση του κορωνοϊού σύμφωνα με νέα έρευνα.
  Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη είναι πιθανότερο κάποιος φορέας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 να τον μεταδώσει έως την πέμπτη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων του.
  Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος είναι πιο μεταδοτικός στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19, όταν συνήθως έχει και μεγαλύτερο ιικό φορτίο.
  Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι κρίσιμη η έγκαιρη απομόνωση όσων έχουν μολυνθεί. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί μία έως δύο μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε συνδυασμό και με τη νέα μελέτη, η πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης φαίνεται να είναι η πιο επικίνδυνη για μετάδοση.
  Ο ιός, με βάση τη νέα μελέτη, φαίνεται «ζωντανός» και ικανός να αναπαράγεται και να μεταδίδεται έως περίπου εννέα μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το πόσο ακριβώς μεταδοτικός είναι κάποιος, εξαρτάται πάντως από πολλούς παράγοντες, όπως το εκάστοτε ιικό φορτίο.
  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάγκε Τσέβικ του Πανεπιστημίου Σεντ 'Αντριους της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Lancet Microbe, σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) 79 διεθνείς μελέτες για τη νόσο Covid-19, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 5.340 συμπτωματικούς ασθενείς σε νοσοκομεία.
  Ο κορωνοϊός στον λαιμό των ασθενών
  Διαπιστώθηκε, μετά τη λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς, ότι είναι δυνατό να απομονωθεί και να αναπαραχθεί βιώσιμος κορωνοϊός έως εννέα μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης. Η αποκορύφωση του αριθμού των σωματιδίων του ιικού RNA (του γενετικού υλικού του κορωνοϊού) στο λαιμό των ασθενών, άρα και του ιικού φορτίου και της μεταδοτικότητας στους άλλους, συμβαίνει έως την πέμπτη μέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  Αδρανή τμήματα του RNA του κορωνοϊού βρέθηκαν σε δείγματα από το λαιμό και τη μύτη των ασθενών κατά μέσο όρο έως 17 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το μεγαλύτερο διάστημα ανίχνευσης του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα ήταν 83 μέρες, στο κατώτερο αναπνευστικό 59 μέρες, στο αίμα 60 μέρες, ενώ στα κόπρανα 126 μέρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, παρά αυτή την παρουσία, επειδή δεν ανιχνεύθηκε βιώσιμος και αναπαραγόμενος κορωνοϊός πέρα από την ένατη μέρα από τα πρώτα συμπτώματα, είναι απίθανο ότι η πλειονότητα των ασθενών είναι μεταδοτικοί μετά τις εννιά περίπου μέρες λοίμωξης.
  «Οι άνθρωποι πρέπει να απομονώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τα πρώτα συμπτώματα, όσο ήπια και αν είναι αυτά. Εωσότου πάρουν το αποτέλεσμα ενός τεστ που έχουν κάνει, μπορεί πια να έχουν περάσει την πιο μεταδοτική φάση τους», δήλωσε η δρ Τσέβικ. Η μελέτη δεν αφορούσε τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, αλλά, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί κάλλιστα να μεταδώσουν τον ιό.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. «Ωρολογιακή βόμβα» αποδεικνύονται τα σούπερ μάρκετ για την μετάδοση της νόσου Covid-19.
  Έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου, έδειξε ότι τα σούπερ μάρκετ είναι η «υπ’ αριθμόν 1» εστία μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.
  Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διεξήχθη η μελέτη, καταγράφηκαν 128.808 κρούσματα του ιού και ο πιο συχνός χώρος που επισκέπτονταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν τα σούπερ μάρκετ. Ακολουθούσαν τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS.)
  Αναλύοντας τις επαφές και με την ιχνηλάτηση 128.808 Βρετανών που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, η υπηρεσία εντόπισε τα σημεία, στα οποία είναι πιθανό να μεταδίδεται ο ιός.
  Mε βάση τα στοιχεία της έρευνας, στα σούπερ μάρκετ πήγαινε το 18,3% των ερωτηθέντων, στο Γυμνάσιο το 12,7%, στο Δημοτικό το 10,1%, στο νοσοκομείο το 3,6%, στο ξενοδοχείο το 1,5%, στο πανεπιστήμιο το 1,4%, στο γυμναστήριο το 1,1% και, τέλος, στα εστιατόρια ή τις καφετέριες το 1,0%.
  Πρόκειται για στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας εν μέσω του δεύτερου πανδημικού κύματος στη Βρετανία, όπως διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun».
  Οι αυστηρότεροι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, να υποστηρίζει στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πούμε πότε θα αρθεί το lockdown.
  Την ίδια ώρα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παμπ και των εστιατορίων στη Βρετανία αναμένεται ότι θα κλείσουν την ερχόμενη χρονιά εξαιτίας των περιορισμών στη λειτουργία τους, που έχουν επιφέρει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent», που επικαλείται σχετική έρευνα του κλάδου.
  Μελέτη που εκπόνησαν οι οργανώσεις British Beer and Pub Association, UK Hospitality και British Institute of Innkeeping, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 72% των επιχειρήσεων εκτιμούν «ότι δεν θα είναι πλέον βιώσιμες το 2021 κι ότι θα βάλουν λουκέτο».
  Στην ανακοίνωσή τους, οι τρεις οργανώσεις καταγγέλλουν «τον καταστροφικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχουν για τον τομέα οι κυβερνητικοί περιορισμοί».
  «Χωρίς αλλαγή προσέγγισης και περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος του τομέα μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σ’ έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει χαμένες επιχειρήσεις και χαμένες θέσεις εργασίας, χωρίς να μιλήσουμε για αγαπημένους χώρους που θα κλείσουν για πάντα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Επιστήμονες από στο Ισραήλ υποστηρίζουν ότι σταμάτησαν τα γηρατειά. Έκαναν τους 64χρονους 39χρονους;
  Επιστήμονες από το Τελ Αβίβ ισχυρίζονται πως κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης σε μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων.
  Στην πρώτη τέτοιου είδους μελέτη που έγινε ποτέ, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ επιστράτευσαν μια πρωτοποριακή θεραπεία με οξυγόνο για να σταματήσουν και να αντιστρέψουν τελικά τους δύο βασικότερους παράγοντες της γήρανσης: το μήκος των τελομερών και τη συσσώρευση των γερασμένων κυττάρων.
  Όσο το ανθρώπινο σώμα γερνά, τα τελομερή, που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά, γίνονται ολοένα και πιο κοντά. Και την ίδια ώρα αυξάνονται κατά πολύ και τα γερασμένα και μη λειτουργικά πια κύτταρα.
  Στην κλινική δοκιμή πήραν μέρος 35 ενήλικες ηλικίας 64 ετών και άνω για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου (Υπερβαρική Θεραπεία Οξυγόνου).
  Στα υποκείμενα της μελέτης χορηγούνταν καθαρό οξυγόνο για 90 λεπτά τη μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα, για ένα διάστημα 3 μηνών. Στο τέλος της περιόδου, οι επιστήμονες βρήκαν πως τα τελομερή είχαν αυξηθεί σε μήκος (κερδίζοντας ένα 20%), την ίδια ώρα που τα γερασμένα κύτταρα μειώθηκαν κατά 37%.
  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εικόνα που είχαν τα σώματά τους σε κυτταρικό επίπεδο ήταν ίδια με αυτή που είχαν πριν από 25 χρόνια.
  Ο Shai Efrati, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και επικεφαλής της μελέτης, ερευνά εδώ και χρόνια το όνειρο της αιώνιας νεότητας και λέει τώρα πως η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιστραφεί.
  «Αυτό που είναι τόσο αξιοσημείωτο στη δική μας μελέτη είναι ότι μέσα σε μόλις 3 μήνες θεραπείας, καταφέραμε να πετύχουμε τόσο σημαντική επιμήκυνση των τελομερών».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2021 ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ.
  Ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτριος Κούβελας εξηγεί μέσα από το Star γιατί το εμβόλιο αργεί.
  "Εγώ περιμένω εμβόλιο μετά το καλοκαίρι. Στην Ευρώπη δεν έχει γίνει καν αίτηση. Θέλουμε ένα χρόνο μόνο για να εμβολιαστούν οι ευπαθείς της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν τα εργοστάσια για να κατασκευάσουν αυτή την τεχνολογία. Είναι πρώτη φορά που έχουμε RNA φάρμακο. Το mRNA είναι ένα ενδιαφέρον μόριο που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να το βάλουμε στα κύτταρα. Αυτό θα ήταν μια επανάσταση στην υγεία και για πολλές άλλες ασθένειες. Για τον διαβήτη ή το Αλτσχάιμερ. Εάν ήμουν αισιόδοξος και κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε έχω το φάρμακο, το έδινα στους ασθενείς μου, μάλλον θα κινδύνευαν. Με την ομάδα μου περιμένουμε εναγωνίως τις μελέτες."
  Ο κ. Κούβελας περιγράφει επίσης τα λάθη στο σύστημα υγείας τόσο στην φάση της προετοιμασίας, αλλά και τώρα.
  Ενώ ερωτηθείς για το lockdown αλλά και τα σενάρια για πιο αυστηρή καραντίνα ήταν ξεκάθαρος : "Τα αστυνομικά μέτρα δεν λειτουργούν στις υγειονομικές απειλές".
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Τον Ιανουάριο θα έχουμε τρίτο κύμα κορωνοϊού. Απελπιστική η κατάσταση στο νοσοκομείο.
  Ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε ότι υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη αλλά δεν υπάρχουν κρεβάτια εντατικής
  «Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

  Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε, μάλιστα να αναφέρει, ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

  «Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.

  Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε και συνέχισε:

  «Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρίτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του 2021 προβλέπει ο ΠΟΥ.
   Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.
   «Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.
   «Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.
   «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής»
   Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.
   Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι --με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ-- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε «ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων».
   «Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. «Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.
   Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».
   Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 19. Εγκρίθηκε από την αμερικανική FDA η θεραπεία αντισωμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Regeneron - Το φάρμακο που έσωσε τον Ν.Τραμπ του Κοζανίτη Κυρατσού.
  Στην έγκριση, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, της θεραπείας συνθετικών αντισωμάτων από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron που αφορά τον κορονοϊό προχώρησε η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
  «Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο αξιωματούχος της FDA, Στίβεν Χαν.
  Υπενθυμίζεται ότι η θεραπεία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μπέργκαμο: Εκπληκτικά χαμηλοί αριθμοί κρουσμάτων – Τι υποπτεύονται οι ειδικοί
  Το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού χτύπησε βίαια τη βόρεια Ιταλία την άνοιξη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν, πολλοί πέθαναν. Σήμερα, ωστόσο, ο αριθμός των περιπτώσεων στο Μπέργκαμο είναι εκπληκτικά χαμηλός. Οι ειδικοί υποπτεύονται την ανοσία της αγέλης πίσω από αυτό.
  Οι εικόνες από το Μπέργκαμο σοκάρησαν όλη την Ευρώπη. Η πόλη της βόρειας Ιταλίας έχει γίνει σύμβολο του τι συμβαίνει όταν ο κορονοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και το σύστημα υγείας καταρρέει.
  Σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στο πρώην hotspot του κορονοϊού είναι μάλλον χαμηλός. Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», η επαρχία του Μπέργκαμο είχε τη βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη την περιοχή τον Οκτώβριο.
  Σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας, ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μπέργκαμο αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη συγκριτικά ήπια από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο. Η εφημερίδα υποψιάζεται ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι στο Μπέργκαμο υπάρχει ήδη η λεγόμενη ανοσία αγέλης.
  Εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση της εφημερίδας, το Μπέργκαμο θα έγραφε κορονο-ιστορία για δεύτερη φορά: Θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πόλη της ηπείρου στην οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη της ανοσίας της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι είναι απρόσβλητοι και ο ιός δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με ειδικούς, για να υπάρχει αυτή η συνέπεια, πρέπει τα δύο τρίτα περίπου του πληθυσμού να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό και να παρουσιάζουν την αντίστοιχη ανοσολογική αντίδραση.
  O Λούκα Λορίνι, ο επικεφαλής του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Papa Giovanni του Μπέργκαμο, είπε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι: «Τα αντισώματα προστατεύουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Μπέργκαμο αρρωσταίνουν τώρα λιγότερο». Σύμφωνα με έρευνες, 35% έως 40% των κατοίκων του Μπέργκαμο κατά μέσο όρο ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό την άνοιξη. Το γεγονός ότι έχουν μολυνθεί τώρα στην επαρχία Μπέργκαμο λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με αλλού θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη τουλάχιστον μερικής ανοσίας της αγέλης.
  Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο: ο φόβος και το τραύμα των ανθρώπων σε ιδιαίτερα πληγείσες πόλεις από τον κορονοϊό την άνοιξη όπως είναι το Μπέργκαμο παραμένει μεγάλος και το τραύμα που προκλήθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες είναι ακόμα βαθύ. Στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, επομένως, συμπεριφέρονται πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τους πολίτες γειτονικών περιοχών. Ο Λούκα Λορίνι εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Εκτός τούτου, ο γιατρός παραδέχεται ότι τα αντισώματα εξαφανίζονται έπειτα από μια μέχρι τώρα απροσδιόριστη χρονική περίοδο και ότι τότε δεν υπάρχει πλέον προστασία από μια νέα λοίμωξη.
  liberal.gr
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Να τι σημαίνει στην πραγματικότητα η αποτελεσματικότητα του 95%.
  «Φρένο» στον νέο κορωνοϊό, αναμένεται να βάλει ο εμβολιασμός όσων το δυνατό περισσότερων ανθρώπων ανά τον κόσμο, προκειμένου να πάρουμε όλοι μικροί και μεγάλοι πίσω τη ζωή μας όσο πιο σύντομα γίνεται.
  Όμως, για να γίνει αυτό, πολλοί επιστήμονες θεωρούν αναγκαία τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια εκ των προτέρων σχετικά με τα εμβόλια.
  Εν προκειμένω, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται περισσότερη διευκρίνιση, είναι τι ακριβώς σημαίνει ότι στις κλινικές δοκιμές τους τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna εμφάνισαν -μεγαλύτερη του αναμενομένου- αποτελεσματικότητα περίπου 95% (ενώ και το ρωσικό "Sputnik V" πάνω από 90%) και κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι όσοι κάνουν αυτά τα εμβόλια θα είναι "άτρωτοι" από τον κορωνοϊό.
  «Πρόκειται για εμβόλια που αλλάζουν τους όρους του παιγνιδιού. Όλοι περιμέναμε αποτελεσματικότητα 50% έως 70%», δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ) ο ερευνητής εμβολίων δρ Γκρέγκορι Πόλαντ της αμερικανικής Κλινικής Mayo.
  Όπως, όμως, διευκρινίζει ο επιστημονικός συντάκτης των ΝΥΤ, βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ, η αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Η αποτελεσματικότητα στις δοκιμές είναι ένας στατιστικός δείκτης που προκύπτει με συγκεκριμένους μαθηματικούς υπολογισμούς.
  Η φαρμακευτική εταιρεία εμβολιάζει μερικούς ανθρώπους, ενώ σε άλλους δίνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), χωρίς κανείς συμμετέχων να ξέρει αν έχει όντως εμβολιαστεί ή όχι ("τυφλή" δοκιμή). Στη συνέχεια οι εμβολιασμένοι και οι ψευδο-εμβολιασμένοι κάνουν κανονικά τη ζωή τους και η εταιρεία παρακολουθεί πόσοι θα εμφανίσουν συμπτώματα covid-19 και θα διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό (170 άτομα στην περίπτωση των Pfizer/BioNTech).
  Μετά υπολογίζεται ποιο ποσοστό των αρρώστων είχαν εμβολιαστεί και ποιο όχι, καθώς και η σχετική διαφορά ανάμεσα στα δύο ποσοστά. Στην περίπτωση και των δύο εμβολίων η μεγάλη πλειονότητα όσων αρρώστησαν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Η διαφορά αυτή, που εκφράζεται ως ποσοστό (π.χ. 95%), δείχνει την αποτελεσματικότητα (efficacy) και αποτελεί πειστική ένδειξη ότι το εμβόλιο "δουλεύει" καλά.
  Όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία με προηγούμενα εμβόλια, η αποτελεσματικότητα των δοκιμών είναι διαφορετική από την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στον πραγματικό κόσμο (effectiveness) και είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δύο αυτά είδη αποτελεσματικότητας να μη συγχέονται.
  Το ποσοστό 95% δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από τον κορωνοϊό, ούτε ισοδυναμεί στην πράξη -όπως κακώς πολλοί νομίζουν- με το ότι οι 95 στους 100 άνθρωποι που θα εμβολιαστούν, σίγουρα δεν θα μολυνθούν ή δεν θα αρρωστήσουν.
  «Η αποτελεσματικότητα (effectiveness) δείχνει πόσο καλά δουλεύει το εμβόλιο έξω στον πραγματικό κόσμο», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Ναόρ Μπαρ-Ζέεβ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.
  Ίσως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις δοκιμές (efficacy) αποδειχθεί εξίσου εντυπωσιακή στην πράξη (effectiveness), αλλά με βάση την προηγούμενη εμπειρία εμβολιασμών, θα είναι μάλλον κάπως μικρότερη- άγνωστο πόσο. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι οι λίγες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.
  Για παράδειγμα, "εκεί έξω" υπάρχουν άνθρωποι με ποικίλα χρόνια προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα μπορούσε να υπάρξει η παράδοξη κατάσταση, τα πράγματα να γίνουν χειρότερα», παρά τον εμβολιασμό.
   Οι άγνωστοι ασυμπτωματικοί που εμβολιάστηκαν
   Από την άλλη, οι δοκιμές στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, όπως και σε άλλα, σχεδιάστηκαν για να δείξουν κατά πόσο προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν με covid-19. Αν κάποιος εθελοντής στη δοκιμή εμφάνιζε πυρετό ή βήχα, έκανε τεστ για κορωνοϊό. Όμως, οι δοκιμές δεν "έπιασαν" όσους μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά χωρίς συμπτώματα.
   Συνεπώς είναι πιθανό ότι ορισμένοι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν στις δοκιμές, μολύνθηκαν αλλά χωρίς να το καταλάβουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι φαρμακευτικές (οι οποίες δεν έχουν τρόπο να ξέρουν, αφού δεν έκαναν μετά τον εμβολιασμό τεστ κορωνοϊού σε όλους όσοι συμμετείχαν στις δοκιμές, αλλά μόνο σε όσους στην πορεία εκδήλωσαν συμπτώματα).
   Εφόσον υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις εμβολιασθέντων ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό, καθώς είναι γνωστό ότι και οι ασυμπτωματικοί είναι μεταδοτικοί, έστω κι αν -σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις- έχουν μικρότερο ιικό φορτίο.
   Αν μάλιστα κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο και απερίσκεπτα νομίζει ότι πλέον αποκλείεται να αρρωστήσει ή ούτε καν να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, τότε θα χαλαρώσει τα μέτρα πρόληψης, π.χ. μη φορώντας πια μάσκα ή μη κρατώντας τις αποστάσεις από τους άλλους.
   «Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει η παράδοξη κατάσταση, τα πράγματα να γίνουν χειρότερα», παρά τον εμβολιασμό, προειδοποιεί ο δρ Μπαρ-Ζέεβ.
   Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την πραγματική αποτελεσματικότητα (effectiveness) του εμβολίου, θα είναι ποιο ποσοστό του πληθυσμού θα το κάνει. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ακόμη κι ένα εμβόλιο με καταπληκτική αποτελεσματικότητα στις δοκιμές (efficacy) μπορεί να κάνει μικρή ουσιαστική διαφορά στον κόσμο, αν λίγοι μόνο άνθρωποι εμβολιαστούν.
   «Τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές. Τα προγράμματα εμβολιασμού σώζουν», τονίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Πάλτιελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ.
   Ο ίδιος ήταν επικεφαλής πρόσφατης μελέτης μοντελοποίησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Health Affairs" και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τη μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από covid-19, η έκταση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει την ίδια επίπτωση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 22. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» από τον ΠΟΥ: «Ή μάσκες όλοι και παντού ή lockdown»!
  Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μίλησε για την χρήση μάσκας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά και τα lockdown.
  Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται».
  Παράλληλα σημείωσε ότι τα lockdown θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».
  Ο Κλούγκε επεσήμανε ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορονοϊό, ενώ περισσότεροι από 29.000 θάνατοι από covid-19 καταγράφηκαν στην ήπειρο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.
  «Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι», προειδοποίησε.
  Παρά τα ενθαρρυντικά νέα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια δεν θα είναι «ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή» εξήγησε ο Κλούγκε.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ο ΠΟΥ ξεκινά έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού - Με αφετηρία την Ουχάν.
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το πλάνο για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας COVID-19.
  Η μελέτη θα ξεκινήσει στη Ουχάν - την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός - και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Κίνα και στην υπόλοιπη υφήλιο. Η διερεύνηση της πορείας της διασποράς του ιού είναι σημαντική για την πρόληψη τυχόν μελλοντικών μεταδόσεων από ζώα, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ΠΟΥ έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο.
  Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο μεταπήδησε στους ανθρώπους είναι άγνωστος. Άλλοι κορωνοϊοί έχουν μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή. Για παράδειγμα, ο ιός SARS-CoV-1 που προκάλεσε την επιδημία το 2002-04 προήλθε πιθανότατα από ρακούν ή μοσχογαλή.
  «Η εύρεση ενός ζώου με λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι σαν να ψάχνoυμε ψύλλους στα άχυρα. Μπορεί να μην βρεθεί ποτέ μια νυχτερίδα ή άλλο ζώο με τον ιό», δηλώνει η Angela Rasmussen, ιολόγος στο Columbia University της Νέας Υόρκης.
  Η διερεύνηση της προέλευσης του ιού μπορεί να διαρκέσει χρόνια, και μπορεί να μην οδηγήσει πουθενά, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η έρευνα ξεκινάει στη Ουχάν. Ο ΠΟΥ ξεκινά έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.

   Μια διεθνής ομάδα επιδημιολόγων, ιολόγων και ερευνητών με εμπειρία στη δημόσια υγεία, την κτηνιατρική και την υγιεινή των τροφίμων θα ηγηθεί της έρευνας του ΠΟΥ για το COVID-19.
   Η αρχική έρευνα θα διεξαχθεί πιθανόν από ερευνητές που βρίσκονται ήδη στην Κίνα, και οι υπόλοιποι ερευνητές θα μεταβούν στη Κίνα αφού εξετάσουν πρώτα τα αρχικά αποτελέσματα.
   Στη Γουχάν, οι ερευνητές θα διερευνήσουν προσεκτικά την αγορά νωπού κρέατος στη Huanan, που είχαν επισκεφτεί πολλοί από τα πρώτα περιστατικά COVID-19. Ο ακριβής ρόλος της συγκεκριμένης αγοράς στην εξάπλωση του ιού παραμένει άγνωστος. Οι πρώτες έρευνες έλαβαν δείγμα κατεψυγμένων ζώων που είχαν σφαγιασθεί στην αγορά, αλλά δεν βρέθηκαν ενδείξεις για SARS-CoV-2.
   Παρόλο αυτά, σε δείγματα από λύματα, ανιχνεύθηκε ιός. «Οι προκαταρκτικές μελέτες δεν απέφεραν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν το πεδίο της έρευνας», αναφέρει η έκθεση. Η αποστολή του ΠΟΥ θα ερευνήσει τα άγριακαι τα ζώα σε εκτροφές που πωλούνται στην αγορά, όπως αλεπούδες, ρακούν και ελάφια. Θα ερευνήσουν επίσης και άλλες αγορές στη Ουχάν, και θα εντοπίσουν την προέλευση των ζώων που διέρχονται από την Κίνα. Οι ερευνητές θα δώσουν προτεραιότητα σε ζώα που μπορεί να μολυνθούν με τον ιό, όπως οι γάτες και τα μινκ.
   Η ομάδα θα εξετάσει επίσης και τα αρχεία νοσοκομείων της Ουχάν, για να διερευνήσει αν ο ιός είχε εξαπλωθεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ερευνητές θα πάρουν συνέντευξη από τους πρώτους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με COVID-19, για να εντοπίσουν που εκτέθηκαν και θα εξετάσουν δείγματα για παρουσία αντισωμάτων που συλλέχθηκαν από επαγγελματίες υγείας, τεχνικούς εργαστηρίων και αγρότες εβδομάδες και μήνες πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.
   Μακροπρόθεσμα σχέδια
   Η αρχική έρευνα στη Ουχάνθα παρέχει στοιχεία για μακροπρόθεσμες μελέτες αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν και εκτός της Κίνας. «Η τοποθεσία που εντοπίζεται η πανδημία για πρώτη φορά δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα από πού ξεκίνησε», αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ
   Αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι ο άμεση πηγή του SARS-CoV-2 είναι πιθανότερο να αφορά νυχτερίδες εκτός της Κίνας, λέει ο Wang. Θεωρεί ότι η ομάδα του ΠΟΥ πρέπει να ερευνήσει νυχτερίδες και άλλα άγρια ζώα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.
   Η έρευνα θα πρέπει επίσης να δώσει προτεραιότητα σε θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπως ρακούν και μοσχογαλή, τα οποία είχαν σημαντικό ρόλο στην επιδημία του SARS το 2002. «Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά σε αυτά τα ζώα στην έκθεση και δεν έχουμε πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με το αν αυτά τα ζώα έχουν ελεγχθεί», αναφέρει ο Martin Beer, ιολόγος στο Federal Research Institute for Animal Health του Riems της Γερμανίας
   Ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρει ότι η αποστολή θα καθοδηγείται από την επιστήμη, και θα διερευνήσει οποιαδήποτε πιθανή υπόθεση που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις ή που θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες αναφορικά με την προέλευση του ιού.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 24. Εντοπίστηκαν συγγενικοί ιοί του κορωνοϊού σε νυχτερίδες που φυλάσσονταν σε εργαστήρια.
  Ανακαλύφθηκαν ιοί συγγενικοί του νέου πανδημικού κορωνοϊού σε νυχτερίδες φυλαγμένες εδώ και καιρό σε καταψύκτες επιστημονικών εργαστηρίων σε Καμπότζη και Ιαπωνία.
  Ερευνητές δήλωσαν στο «Nature» -που έφερε στο φως την ανακάλυψη- ότι στην περίπτωση της Καμπότζης βρέθηκε ένας ιός συγγενικός του νέου κορωνοϊού σε δύο πεταλοειδείς νυχτερίδες Σάμελ (Rhinolophus sameli) που είχαν πιαστεί στον βορρά της χώρας το 2010, ενώ στην Ιαπωνία ένας άλλος λιγότερο συγγενικός ιός βρέθηκε σε παλαιότερα περιττώματα νυχτερίδων που φυλάσσονταν επίσης σε καταψύκτη εργαστηρίου.
  Η ανακάλυψη ενισχύει την υποψία -που αποτελεί το κυρίαρχο αλλά όχι επιβεβαιωμένο επιστημονικό σενάριο μέχρι στιγμής- ότι ο νέος πανδημικός ιός, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, προήλθε από τις νυχτερίδες, αν και παραμένει άγνωστο εάν πέρασε από αυτές απευθείας στους ανθρώπους ή μέσω κάποιου ενδιάμεσου φορέα. Τα γονιδιώματα των δύο συγγενικών ιών, που βρέθηκαν σε Ιαπωνία και Καμπότζη, ακόμη δεν έχουν «διαβαστεί» πλήρως (κυρίως λείπει το κρίσιμο τμήμα των γενετικών οδηγιών που κωδικοποιούν την προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα, με την οποία οι κορωνοϊοί μολύνουν τα κύτταρα), ούτε έχει υπάρξει κάποια επιστημονική δημοσίευση, έτσι ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να αξιολογήσει κατά πόσο είναι όντως σημαντική η ανακάλυψη για την «προϊστορία» της πανδημίας.
  Εάν αποδειχθεί ότι οι εν λόγω κορωνοϊοί είναι πολύ συγγενικοί ή ακόμη και προγονικοί του SARS-CoV-2, τότε θα πέσει περισσότερο φως στην έως τώρα ασαφή προέλευση του τελευταίου, κάτι που έχει αφήσει χώρο για την πυροδότηση διαφόρων συνωμοσιολογικών θεωριών (π.χ. περί εργαστηριακής προέλευσής του). Όπως ανέφερε η ιολόγος Βίσνα Ντουόνγκ του Ινστιτούτου Παστέρ στην Πνομ Πενχ, η οποία βρήκε και ανέλυσε σε ποσοστό έως 70% τα ξεχασμένα δείγματα στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, ο ιός αυτών των νυχτερίδων, για να θεωρηθεί ο στενότερος συγγενής του, θα πρέπει να μοιράζεται πάνω από το 97% του γονιδιώματός του με τον SARS-CoV-2. Η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματός του θα ακολουθήσει από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι. Εάν ο καμποτζιανός ιός είναι τουλάχιστον 99% όμοιος με τον SARS-CoV-2, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεσος πρόγονός του.
  Ο άλλος κορωνοϊός, ο οποίος βρέθηκε στην Ιαπωνία σε ένα άλλο είδος νυχτερίδας (Rhinolophus cornutus), που είχε πιαστεί το 2013 από τους επιστήμονες, φαίνεται να έχει μικρότερη συγγένεια με τον πανδημικό νέο κορωνοϊό, περίπου κατά 81%, άρα μάλλον δύσκολα θα φωτίσει το παρελθόν του τελευταίου, σύμφωνα με τον Αυστραλό ιολόγο Έντουαρντ Χολμς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.
  Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ιοί συγγενικοί - λιγότερο ή περισσότερο - με τον SARS-CoV-2 είναι σχετικά κοινοί στις νυχτερίδες, ακόμη κι εκτός Κίνας, όπου υπήρξε το επίκεντρο της πανδημίας στο τέλος του 2019. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι και άλλοι συγγενικοί κορωνοϊοί βρίσκονται καταχωνιασμένοι σε καταψύκτες εργαστηρίων, αλλά δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
  Έως τώρα, ο στενότερος γνωστός συγγενικός κορωνοϊός με τον SARS-CoV-2 είναι ο RaTG13 που ανακαλύφθηκε το 2013 σε νυχτερίδες στην κινεζική επαρχία Γιουνάν και ο οποίος έχει γενετική ομοιότητα της τάξης του 96% (η διαφορά 4% στο γονιδίωμα αντιστοιχεί σε 40 έως 70 χρόνια εξέλιξης αφότου οι δύο κορωνοϊοί μοιράζονταν έναν κοινό πρόγονο). Μεταξύ 2015-2019 βρέθηκαν ακόμη αρκετοί κορωνοϊοί σε νυχτερίδες και παγκολίνους.
  «Πιθανότατα ο SARS-CoV-2 δεν ήταν ένας τελείως νέος ιός που ξεφύτρωσε από το πουθενά. Ιοί αυτής της ομάδας υπήρχαν πριν το συνειδητοποιήσουμε το 2019», σημείωσε η καθηγήτρια Τρέισι Γκολντστάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Η απόλυτη παράνοια: ο Κούλης κυνηγάει κυνηγούς στα βουνά για να τους κόψει πρόστιμο...
  Τους... κυνηγούς κυνηγά η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα. Σαν να φοβούνται να μην κολλήσουν τα... αγριογούρουνα κορωνοϊό. Το μέτρο έχει σίγουρα πια χαθεί και βλέπουμε ασκήσεις "ασφυκτικού ελέγχου".
  Συγκεκριμένα, σε 21 συλλήψεις κυνηγών στη Βόρεια Ελλάδα προχώρησαν το Σαββατοκύριακο οι αστυνομικές Αρχές, την ώρα που οι νεκροί και οι διασωληνώσεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ολοένα και αυξάνονται.
  Μετά την σύλληψη 9 κυνηγών στη Δράμα την προηγούμενη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε άλλοι 21 κυνηγοί σε πραγματικά εξαιρετικά επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας συνελήφθησαν και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
  Συγκεκριμένα μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ:
  • Στην Δ.Α. Σερρών βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 7 κυνηγούς
  • Στην Δ.Α. Κιλκίς βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 2 κυνηγούς
  • Στην Δ.Α. Πιερίας βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 6 κυνηγούς.
  • Στην Δ.Α. Δράμας βεβαιώθηκε παράβαση σε 1 κυνηγό
  • Στην Δ.Α. Ξάνθης βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 2 κυνηγούς
  • Στην Δ.Α. Μαγνησίας βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε 3 κυνηγούς
  Μάλιστα δεν σταματούν εκεί, αλλά με δεδομένη την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον είναι στην κυβέρνηση συζητούτν για αυστηροποίηση των ποινών για τους παράνομα κινούμενους κυνηγούς που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και στην ανάκληση των αδειών τους για 3 ή 5 χρόνια.
  Βέβαια το γεγονός ότι οι κυνηγοί είναι ένα αρκετά μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στο Μαξίμου το σκέπτονται. Όμως δεν είναι από τις "αγαπημένες κοινωνικές ομάδες" της αριστεράς...
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...