Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Ιωάννης Αμπατζόγλου: Η σφαλιάρα της Βουλγαρίας σε Σκόπια, Ελλάδα και Γερμανία.

 Ιωάννης Αμπατζόγλου: “Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ακυρωθεί η προδοσία της Συμφωνίας των Πρεσπών” – Radiomax.gr

Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

 

Μπορεί η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να παρέδωσε στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μπορεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που μας ακρωτηρίασε εθνικά, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά.

Δεν μπορεί όμως –απ’ ότι τουλάχιστον φαίνεται μέχρι τώρα– να ανεχθεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, αυτό το θέατρο του παραλόγου. 

 

Να δεχθεί δηλαδή την μαϊμού μακεδονοποίηση των Σκοπιανών, από τη στιγμή μάλιστα που θίγεται η ιστορία της Βουλγαρίας, αλλά απειλείται και το έδαφός της από τον αλυτρωτισμό των ψευτομακεδόνων Σκοπιανών (η σκοπιανή προπαγάνδα αποκαλεί «Μακεδονία του Πιρίν» μία περιοχή της Βουλγαρίας και την διεκδικεί).

Οι Σκοπιανοί αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Δεν είναι, λένε, ούτε Σέρβοι, ούτε Βούλγαροι, ούτε Έλληνες. Βαφτίζουν Μακεδόνα, τον Βούλγαρο βασιλιά Σαμουήλ, όπως και τον Βούλγαρο επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ. Ο μεν Σαμουήλ ήταν αυτοκράτορας της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας τον οποίο οι βούλγαροι θεωρούν εθνικό τους ήρωα, ο δε Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος επαναστάτης που αγωνίστηκε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επίσης είναι εθνικός ήρωας για τους Βουλγάρους. Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα από την επιστολή του Γκότσε Ντέλτσεφ προς τον Νίκολα Mαλέσεφσκι στο οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως Βούλγαρος: «Διαχωρισμοί και διασπάσεις δεν πρέπει καθόλου να μας τρομάζουν. Πράγματι είναι λυπηρό, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε αφού είμαστε Βούλγαροι και όλοι υποφέρουμε από την ίδια ασθένεια! Αν αυτή η ασθένεια δεν υπήρχε στους προγόνους μας και μας την κληρονόμησαν δεν θα πέφταμε κάτω από το άσχημο σκήπτρο των Τούρκων σουλτάνων...». Όλα αυτά οι Σκοπιανοί τα παραβλέπουν και επιμένουν στον ανιστόρητο παραλογισμό τους.

Επίσης, οι Σκοπιανοί αποκαλούν τη γλώσσα τους μακεδονική. Μία Βουλγαρική διάλεκτο με σερβικά στοιχεία. Και σου λέει «είναι μακεδονική». Άντε οι δικοί μας, των ελληνικών κυβερνήσεων, οι γραικύλοι, δεν αντιδρούν. Επειδή ακριβώς είναι γραικύλοι (για τη σημασία του όρου βλέπε το λεξικό του Μπαμπινιώτη). Όμως οι Βούλγαροι; Οι Βούλγαροι λένε στους Σκοπιανούς «μεταξύ μας μπορούμε να συνεννοηθούμε άνετα, δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς, μιλάμε την ίδια γλώσσα, την βουλγαρική. Τι μακεδονική και κουραφέξαλα;». Οι Σκοπιανοί εκεί, το δικό τους. Πετάει ο γάιδαρος (και περιμένουν να συμφωνήσουν όλοι και να πουν ότι πετάει).

Αντί οι Σκοπιανοί να παραδεχτούν ότι η εθνική τους καταγωγή συνδέεται με τους Σλάβους και τους Βουλγάρους, αυτοί αυτοπαρουσιάζονται ως Μακεδόνες. Σου λέει «θα το παίξουμε Μακεδόνες και που θα πάει, πες πες κάτι θα μείνει. Στο τέλος θα μας πιστέψουν».

Έλα όμως που η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν ξεπουλάει την ιστορία της χώρας της, όπως έκαναν οι δικές μας κυβερνήσεις. Οι Βούλγαροι πολιτικοί δεν σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους κλέβουν την ιστορία. Αντέδρασαν στην πλαστογράφηση της ιστορίας που επιχειρούν να κάνουν οι Σκοπιανοί και έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Προχθές λοιπόν, στις 17 Νοεμβρίου 2020, η Βουλγαρία άσκησε βέτο κατά της εισόδου των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών που έχουν τα Σκόπια με τη Βουλγαρία.

Μεταξύ των άλλων, η Βουλγαρία δεν δέχεται «μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα και ζητάει να αναγνωρίσουν οι σκοπιανοί ότι το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Βούλγαροι λένε το αυτονόητο, λένε την ιστορική αλήθεια και δεν παζαρεύουν ούτε την αξιοπρέπειά τους, ούτε την ιστορία τους. Βέβαια, αυτό το βέτο, πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στους Σκοπιανούς, «αδειάζει» και τις δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις (την τωρινή και την προηγούμενη), όπως επίσης δημιουργεί νευρικότητα στη Γερμανία, η οποία όχι μόνο στηρίζει αλλά και καθοδηγεί την παράκρουση των Σκοπιανών.

Τελικά, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει και αδύνατα σημεία. Ναι μεν υπάρχουν οι παράγραφοι που αναφέρονται στην υποχρέωση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων (άρθρο 2, παράγραφοι 1, 3, 4), όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τη Βουλγαρία. Τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν. Σε κάθε περίπτωση, το βουλγαρικό βέτο-σφαλιάρα αφορά, τόσο την σκοπιανή, όσο και την γερμανική αλλά και την ελληνική πλευρά (τωρινή και προηγούμενη κυβέρνηση).

Υ.Γ.: Φυσικά, το γεγονός ότι η η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ανιστόρητη, αντιεπιστημονική και επαίσχυντη συμφωνία, την οποία μία πραγματικά εθνική ελληνική κυβέρνηση θα την κατήγγειλε ως τέτοια και θα την πέταγε στα σκουπίδια.

 

 

 

 

 

ΚΑΠΟΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ: « ΕΜΕΙΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ , ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»

Ένας βούλγαρος υποστηρίζει ότι οι σκοπιανοί είναι βουλγαρικής καταγωγής και οι "έλληνες" πολιτικοί μαζί με το μιντιακό σύστημα, υποστηρίζουν ότι είναι «Μακεδόνες» μιλούν μακεδονική γλώσσα και έχουν μακεδονική εθνικότητα.
Ντροπή και αηδία.

 

H Βουλγαρία έθεσε επίσημα βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ: «Ιστορικές οι διαφορές μας» - Έκθετη η οικογένεια Μητσοτάκη.

Πάνος Σπαγόπουλος


Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σκόπια, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εκθέτοντας την Αθήνα, τόσο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δέχθηκαν την εκχώρηση ιστορικών δικαιωμάτων και αναγνωρίζοντας «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική» εθνότητα στους Σκοπιανούς.
Η εκπρόσωπος του βουλγαρικού ΥΠΕΞ Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είπε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.
«Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι τα Σκόπια και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.
Η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.

Εάν δεν αναγνωρίσουν τα Σκόπια ότι η εθνική τους ταυτότητα και η γλώσσα έχουν βουλγαρική ρίζα δεν θα δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.  

Η ΕΕ διατηρεί 35 ενταξιακά κεφάλαια και δίνει τη δυνατότητα των 70 ΒΕΤΟ. 

Κάθε ενταξιακό κεφάλαιο ισοδυναμεί με ένα ΒΕΤΟ για το άνοιγμα και ένα για το κλείσιμο του.

 Η Βουλγαρία θα μπορούσε να θέτει ΒΕΤΟ σε κάθε ένα από τα κεφάλαια για τα Σκόπια και τελικά να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Παρά το ότι η Βουλγαρία το 1991 αναγνώριση την ανεξαρτησία των Σκοπίων ποτέ δεν αναγνώρισε τη γλώσσα ως Μακεδονική αφού θεωρεί ότι πρόκειται για διάλεκτο την Βουλγαρική και ότι η ταυτότητα του επίσης είναι Βουλγαρική.

 Η Ελλάδα τα χάρισε και τα δύο στα Σκόπια μεγάλη η χάρη της.

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση Κούλη  από το βέτο Βουλγαρίας στα Σκόπια - Σε δύσκολη θέση οι βουλευτές.

 
Βαρύτατα εκτεθειμένοι αισθάνονται βουλευτές της κυβέρνησης από την στάση της Βουλγαρίας που το "είπε και το έκανε" βάζοντας veto στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Ειδικά αυτοί της Βόρειας Ελλάδας, που θα πρέπει να τα ακούνε από τους ψηφοφόρους τους.
Η γκρίνια μεταφέρεται στο Μαξίμου όπως πληροφορούμαστε
Όχι τόσο γιατί μένουν μετέωρα τα όσα ισχυρίζονται στο υπουργείο Εξωτερικών περί των ελληνικών στόχων στα Βαλκάνια, αλλά κυρίως λόγω των λόγων που επικαλέσθηκε η Βουλγαρία.
Οι "ιστορικές και γλωσσικές" διαφορές για τις οποίες κάνουν λόγο οι Βούλγαροι εκθέτουν ηθικά όλους αυτούς που προσπαθούσαν να πείσουν τους Έλληνες ότι "είναι χαζό" να τσακωνόμαστε για τέτοιου είδους πράγματα με τους βόρειους γείτονές μας.
Επιπρόσθετα το βουλγαρικό stop στην πορεία των Σκοπίων δείχνει ότι η υπογραφή μιας Συμφωνίας, δεν είναι αλυσίδα με την οποία δένεται ένα κράτος και ως εκ τούτου η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να πείσουν ότι "δεν μπορούν να κάνουν τίποτε" είναι εκ του πονηρού.
Πάντως κάποιοι στην κυβέρνηση επιθυμούν να κάνουν την δυσκολία αυτή ευκαιρία, ισχυριζόμενοι ότι το βέτο της Βουλγαρίας είχε την "ελληνική έγκριση" και ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να ασκηθούν πιέσεις στα Σκόπια.

 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

1 σχόλιο :

 1. Βούλγαρος Καρακατσάνοφ: Τα Σκόπια θέλουν να τους στηρίξουμε και μετά θα μας μαχαιρώσουν στην πλάτη
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν σαφή κανόνα που ισχύει για όλους και αυτός είναι ότι δεν υπάρχει είσοδος στην Ένωση χωρίς την επίλυση των αμφισβητούμενων διμερών ζητημάτων, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ για τη Βουλγαρική Τηλεόραση- BTV.
  «Τα Σκόπια δεν επιθυμούν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα. Πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κόλπα τους, όπως και πριν. Η Βουλγαρία πρέπει να τους υποστηρίξει και μετά να μας μαχαιρώσουν πισώπλατα αντί για ευχαριστών και να μας δυσφημίζει», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις στη Βόρεια Μακεδονία δεν δημιούργησαν συνθήκες για την κανονική ανάπτυξη των πολιτών τους, αλλά μόνο την ένταση στη χώρα.
  «Πρώτα άρχισαν να διώκουν ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται Βούλγαροι, μετά συγκρούστηκαν με την Αλβανία, μετά τα σκάνδαλα με την Ελλάδα, μετά τα σκάνδαλα με τη Βουλγαρία – επί 28 χρόνια.
  «Για το λόγο αυτό, ορισμένοι Βούλγαροι που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία έρχονται και παίρνουν τη βουλγαρική υπηκοότητα», συνέχισε.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία δήλωσε δημοσίως ότι η υποστήριξη της ΕΕ έγκειται στην εφαρμογή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων, η οποία υπεγράφη πριν από τρία χρόνια. Αυτή η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί, δήλωσε κατηγορηματικά ο Καρακατσάνοφ.
  makfax
  --
  The Hellenic Information Team

  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...