Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

 The Black Cloud by Fred Hoyle - 1957 Book Club First Edition | eBay

Πρέπει  να  γίνει  κατανοητό, οριστικά  και  αμετάκλητα,  ότι η  νοοτροπία  και  οι  επιδιώξεις  των  βιολογικών  πλασμάτων  καθορίζονται  με  όρους  φυσικής  επιλογής  και  βιολογικών  καταβολών.  

Η  συμπεριφορά  κάθε  πλάσματος υπαγορεύεται   από  την 

εξελικτική του σχέση με το  μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

 

Λέγεται  ότι  το  γεγονός  είναι  πάντα  πιο  παράξενο  από   την  φαντασία.  

Η ανθρώπινη φαντασία πρότεινε  ορισμένες ενδιαφέρουσες  

υποθετικές  μορφές  ζωής. 

 

1.  ΤΟ  ΜΑΥΡΟ  ΝΕΦΟΣ

Πρώτη  έχουμε  την  κορυφαία  φαντασία  του  διάσημου   αστρονόμου  Φρεντ Χόυλ,  που πρότεινε σαν  μορφή  ζωής  το   ΜΑΥΡΟ ΝΕΦΟΣ.  

Αυτό  το  νέφος που  έπλασε  ο  Χόυλ  ήταν  συσσωμάτωση   μεσοαστρικής  σκόνης  και παγοσωματίων.   Ένας  μεγάλος   αριθμός  χημικών  ενώσεων  που  περιείχε,  το βοηθούσαν  στην

φυσιολογία  και  στο  νευρικό  του  σύστημα.  Την  αναγκαία  για  την  ζωή  ενέργεια  την  έπαιρνε,  περιτριγυρίζοντας  ένα  άστρο   σαν  τον  Ήλιο  και «πίνοντας»  μέχρι  να  χορτάσει.   Τότε  εμφανίζονταν  ρεύματα  μέσα  στο  αεριόμορφο σώμα  του,  που  

μετέφεραν  τις  θρεπτικές  ουσίες  όπου  χρειάζονταν.   Το  νέφος περιείχε  τους  πλανήτες  μέσα  του.  Επικοινωνούσε   ηλεκτρομαγνητικά  τόσο αποτελεσματικά,  ώστε  μπορεί  να   θεωρηθεί  σαν  ενιαίος  ζωντανός  οργανισμός.  Η ανθρωπότητα  ποτέ  

δεν  θα  καταλάβαινε  ότι  το  ΜΑΥΡΟ  ΝΕΦΟΣ  είναι  μορφή ζωής  και 

 μάλιστα  νοήμων.  Όπως  αναφέρει  στην  ιστορία  του  ο  Χόυλ,  η  

πλήρη επικοινωνία  με  τους  ανθρώπους  ήταν   αδύνατη,  εκτός  αν  μπορούσαν  να  δεχθούν ειδική  πλύση   εγκεφάλου  και  να  διδαχθούν  μηχανικά.  Όπου  το  ΜΑΥΡΟ   ΝΕΦΟΣ δεν  χρησιμοποίησε    προηγούμενη  πλύση  εγκεφάλου,  η 

 σύγκρουση  ανάμεσα  στην παλιά  και  την  νέα  γνώση   κατέστρεψε  τους  αποδέκτες.  Και  όταν  η  διαδικασία ήταν   επιτυχής, οι  αποδέκτες δεν μπορούσαν πια  να  επικοινωνήσουν   με  τους συνανθρώπους  τους.  

 

2.  Ο  ΖΩΝΤΑΝΟΣ  ΩΚΕΑΝΟΣ – ΣΟΛΑΡΙΣ

   Ο  Εβραίος  Στανισλάβ  Λεμ  φαντάστηκε  ένα  αισθανόμενο   ωκεανό,  που  κάλυπτε σχεδόν  ολοκληρωτικά  τον  πλανήτη   Σολάρις,  ο  οποίος  αλληλοεπιδρούσε τηλεπαθητικά  με  τα   ανθρώπινα  όντα  που  τον  ερευνούσαν.  Την  ιδέα  την  είχε           λανσάρει  τον  19ο  αιώνα  κάποιος  άγγλος  επιστήμονας,  που   είχε  υποστηρίξει  ότι  η αρχέγονη  γη  είχε  γνωρίσει  ένα  τέτοιο   οργανισμό.

 

3.  Κρυοαβυσσαλέα  μοντέλα  ζωής  με  παραψυχολογικές  δυνάμεις.

Σε  κόσμους  σαν  τον  πλανήτη  Δία,  με  την  προϋπόθεση  ότι   φιλοξενεί  τεράστιο υδάτινο  ωκεανό,  μπορεί  να  αναπτυχθεί   πλανητογενή  ζωή,  η  οποία  θα  δώσει νοημοσύνη.   Η  νοημοσύνη  αυτή  στερούμενη  υλικής  τεχνολογίας,  θα   μπορούσε  να αναπτύξει  παραψυχολογικές  δυνάμεις,  μέχρι  του  

σημείου  να  ανασύρει  υλικά  από τα  απροσπέλαστα  βάθη.  Έτσι,  όπως  

γράφτηκε,  αν  η  νόηση  μπορεί  να ελέγξει  άμεσα  την   ύλη,  τότε  ποιος  χρειάζεται  την  τεχνολογία;  Πιθανόν τα  όντα   αυτά  θα  γίνονταν  ένας  ισχυρός  συλλογικός  νους,  χωρίς  την   έννοια  της ατομικότητας,  ίσως  και  χωρίς  την  έννοια  της   επικοινωνίας.  Μία  τέτοια  σταθερή ψυχολογική  δομή  θα  ήταν   ανίκανη  να  αναγνωρίσει  τα  ανθρώπινα  όντα  σαν νοήμονα.

 

4.  Όντα  Μοριακής  χημείας 

Μία  πολύ  θεωρητική  υπόθεση  αποκαλείται  «Μοριακή  Χημεία».  

Αυτή  υποστηρίζει ότι  σε  υψηλές  θερμοκρασίες  και  πιέσεις,   κάθε  μόριο   μπορεί  να  έχει 

ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ  σύνολο  ιδιοτήτων,  εξαρτώμενο  μόνο  από  την  

συχνότητα ταλάντωσής  του.  Όσο  και  να  φαίνεται  φανταστικό,  

θα  ήταν  τότε  δυνατό  να υπάρχει  ζωή  όπως  την  ξέρουμε  σε   πυροαβυσσαλέο  περιβάλλον,  σαν  την επιφάνεια  της  Αφροδίτης  και 

τον  πυρήνα  του  Δία.  Αν  προσεδαφίζαμε  ένα  όχημα για   να  πάρει  δείγμα  τέτοιας  ζωής,  οι  χημικές  και  βιολογικές   μελέτες  του  θα  μας βεβαίωναν  ότι  μελετούμε  ένα  πλάσμα  από ενώσεις 

άνθρακα – υδρογόνου,  σαν  και μας, ενώ  ταυτόχρονα   οι   φυσικοί  δέκτες  του  θα  ανέφεραν  θερμοκρασίες   και πιέσεις,  στις  οποίες  κάθε  τέτοια  ζωή  θα  διαλυόταν   στην  στιγμή.

 

5.   Νοήμονες  βράχοι  κρυσταλλικοί  ή  αγάλματα  με  το πυρίτιο   

σαν  βάση  της  ζωής.

 

ΝΟΗΜΟΝΕΣ  ΠΥΡΙΤΙΚΟΙ  ΒΡΑΧΟΙ

 

(ΧΑΛΚΗΔΟΝΙΟΙ,  SiO2,   Αμορφοι, Τεκτοπυριτικοί)

 

Χαλκηδόνιος: από την αρχαία ελληνική πόλη Χαλκηδώνα στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας απέναντι από το Βυζάντιο.
Αχάτης: από τον ποταμό Αχάτη (σήμερα Dirillo) στη Σικελία (Θεόφραστος, Πλίνιος).
Όνυξ: σε σύγκριση με το ανθρώπινο νύχι του χεριού (Θεόφραστος, Πλίνιος). Ο Θεόφραστος τον αναφέρει ως ονύχιον.
Πράσιο: από το φυτό πράσιον = πράσο λόγω του πράσινου χρώματός του (Θεόφραστος, Πλίνιος). Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως η πρασίτης λίθος.
Χρυσοπράσιο: από τις λέξεις χρυσός και πράσιον = πράσο λόγω του χρυσοπράσινου χρώματός του (Πλίνιος). Αναφέρεται και στην Αποκάλυψη του Ιωάννου.
Καρνεόλιο: από τη λατινική λέξη caro (θέμα carn-) = σάρκα λόγω του σκούρου κόκκινου χρώματός του.
Σάρδιο: στην αρχαιότητα αναφέρεται ως σάρδιον, σάρδιος, σάρδινος(Θεόφραστος).
Ηλιοτρόπιο: από τις ελληνικές λέξεις ήλιος και τρέπω (Πλίνιος) διότι πιθανόν χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή υάλων για ηλιακές παρατηρήσεις.
Ίασπις: αναφέρεται ως ίασπις από το Θεόφραστο.
Κερατόλιθος: από την ομοιότητά του με κέρας ως προς το χρώμα, το θραυσμό και τη διαφάνεια. Στην προϊστορική εποχή ο κερατόλιθος και ο πυριτόλιθος χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων και όπλων. 
Λυδία λίθος: αναφέρεται ως Λυδή από το Θεόφραστο από τον ποταμό Τμώλο της Λυδίας (πιθανόν ο Πακτωλός ποταμός).

 

 

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...