Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΕΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ. Τα κριτήρια των εξοπλισμών στην Ελλάδα: Όπου φυσάει ο άνεμος… Αντί για φρεγάτες στο ΠΝ αποφασίζουν για... «μαούνες»! - Δώρο στον Τ.Μπάιντεν τα παράκτια «περιπολικά» MMSC.

 Τα κριτήρια των εξοπλισμών στην Ελλάδα: Όπου φυσάει ο άνεμος… | Pronews

 Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράφει με... περισσή σπουδή με την Γαλλίδα ομόλογό του την δήλωση πρόθεσης απόκτησης δύο γαλλικών φρεγατών. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση δίνει εντολή στο ΠΝ να ζητήσει τα  αμερικανικά σκάφη παράκτιας άμυνας MMCS! ( ΘΑΛΑΣΣΙΑ  ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ).

Οι Γάλλοι επιστρέφουν με νέα πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belh@rra αλλά πλέον χωρίς πυραύλους cruise SCALP Naval

 

 

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως στην χώρα αυτή τα θέματα των εξοπλισμών αντιμετωπίζονται ευκαιριακά και χωρίς καμία απολύτως σοβαρότητα.

Την ώρα που Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονταν εν μέσω διαπραγματεύσεων για την προμήθεια δύο φρεγατών Belh@rra, ξαφνικά το ΠΝ στέλνει αίτημα στις ΗΠΑ (LoR) για τέσσερις «φρεγάτες» (στην ουσία σκάφη περιπολίας και παράκτιας άμυνας)  MMSC!

Και λέμε εν μέσω διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες, γιατί αυτό είχε συμφωνηθεί μόλις πριν ένα έτος.

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στις 10 Οκτωβρίου του 2019 είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Γαλλία όπου είχε συναντηθεί με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί όπου είχαν υπογράψει από κοινού δήλωση πρόθεσης απόκτησης δύο φρεγατών Belh@rra.

«Συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία» είχε δηλώσει από το Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοινώνοντας και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra!

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας» είχε συμπληρώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος,είχε υπογράψει από κοινού με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί την επιστολή προθέσεως με την οποία η Αθήνα εξέφραζε επισήμως την επιθυμία της να αποκτήσει δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra, η έναρξη ναυπήγησης των οποίων είχε ξεκινήσε επισήμως στις 23 Οκτωβρίου του 2019 και μάλιστα υπό την παρουσία του τότε αρχηγού ΓΕΝ Νικόλαου Τσούνη.

Από τότε μεσολάβησε η ιστορία των αναδρομικών, η οποία ουδεμία σχέση είχε με την παραγγελία των γαλλικών φρεγατών, αντίθετα χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την ματαίωσή τους.

Τέτοια είναι η «σοβαρότητα» (δηλαδή καμία) με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα των εξοπλισμών στην Ελλάδα.

Και τώρα η χώρα βρίσκεται προ μιας ολέθριας απόφασης για την προμήθεια τεσσάρων αμερικανικών σκαφών παράκτιας άμυνας.

 

 

 

Αντί για φρεγάτες στο ΠΝ αποφασίζουν για... «μαούνες»! - Δώρο στον Τ.Μπάιντεν τα παράκτια «περιπολικά» MMSC

 ΠΝ: Αντί για φρεγάτες αποφασίζουν για... «μαούνες» - Δώρο σε Μπάιντεν τα  παράκτια «περιπολικά» MMSC | Defencenet

Έστειλαν LoR στις ΗΠΑ και παραχωρούν την θαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο στη Τουρκία!

Ανησυχητικά είναι τα νέα αναφορικά με το θέμα των νέων φρεγατών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε απόφαση και διαδικασία  επιλογής εξπρές, ουσιαστικά κάνοντας ένα δώρο στις ΗΠΑ και αντί για φρεγάτες φαίνεται να θέλει να προμηθευτεί παράκτια περιπολικά.

Χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για να υποβληθούν προτάσεις κάποιοι επισπεύδουν την διαδικασία αδιαφορώντας για τις δυνατότητες  του αμερικανικού σκάφους, την ώρα που έχουν παραδώσει ουσιαστικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Τουρκία.

Το ΠΝ ζητά φρεγάτες με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, ανθυποβρυχιακές ικανότητες με σόναρ τρόπιδας  και βλήματα στρατηγικού πλήγματος και είναι έτοιμο να πάρει σκάφη που έχουν σχεδιαστεί για  καθήκοντα Λιμενικού!

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για αποστολή από το ΠΝ LoR για πιθανή επιλογή των  αμερικανικών σκαφών παράκτιας άμυνας που θέλουν να  πλασάρουν ως… φρεγάτες!

Οι Γάλλοι επιστρέφουν με νέα πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belh@rra αλλά πλέον χωρίς πυραύλους cruise SCALP Naval

Θα γλιτώσουμε τουλάχιστον από τα αμερικανικά «περιπολικά ανοικτής θαλάσσης» MMCS που τα λανσάρουν ως «φρεγάτες»;

Πληροφορίες θέλουν την γαλλική NAVAL GROUP να καταθέτει νέα πρόταση στο ΠΝ για την προμήθεια νέων φρεγατών. Σύμφωνα με αυτές η νέα πρόταση  αφορά την προμήθεια 4 φρεγατών FDI Belh@rra και δυνατότητα ναυπήγησής τους στην Ελλάδα.

Η βασική έκδοση που προσφέρεται στο ΠΝ περιλαμβάνει το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire 500, το πυροβόλο των 76 χλστ., δύο εκτοξευτές SYLVER A50 για 16 συνολικά βλήματα ASTER 15/30, 8 βλήματα Exocet MM40 Block IIIc και δυο τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πυροβόλα 30 χλστ. και σόναρ τρόπιδας CAPTAS-4 συν δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες με τορπίλες EuroTorp MU90 των 323 χλστ.

Να σημειωθεί εδώ πως τα σκάφη παράκτιας άμυνας MMSC δεν διαθέτουν καν τορπιλοσωλήνες.

 

Η βασική αυτή πρόταση των γαλλικών ναυπηγείων  έχει  τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον: Ναυπήγηση στην Ελλάδα, κάτι που οι Γάλλοι δεν είχαν προσφέρει στο παρελθόν.

Δεύτερον: Ανάληψη πρωτοβουλίας χρηματοδότησης από γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα  προσφέρουν ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο στην Ελλάδα.

Τρίτον: Δυνατότητα επιπρόσθετης εγκατάστασης συστημάτων/όπλων όπως CIWS ή επιπλέον SYLVER.

Τέταρτον: Δυνατότητα ενδιάμεσης λύσης με μια ή δύο FREMM ASW.

 

Βέβαια δεν θα έχουν πυραύλους cruise SCALP Naval. 

Κι εκεί φαίνεται ότι παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, σε σχέση και με την αμερικανική πρόταση: 

Να μην αποκτήσει η Ελλάδα βλήματα cruise ακτίνας δράσης 1000 χλμ.

 

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ και οι εγχώριοι «σύνδεσμοί» τους πολεμούν ακριβώς αυτό: Να μην προμηθευτεί η Ελλάδα βλήματα cruise που θα της έδινε την δυνατότητα προβολής ισχύος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, ακόμα..

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...