Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Επώαση σκανδάλου MMSC - Ποιοι θέλουν να «κοντύνουν» το Πολεμικό Ναυτικό;

  Ζωντανή συζήτηση: Επώαση σκανδάλου MMSC - Ποιοι θέλουν να «κοντύνουν» το Πολεμικό Ναυτικό; | Pronews

Η χρησιμοποίησή τους  αφορά παράκτια άμυνα και δίωξη λαθρεμπορίου. Έργο με άλλα λόγια ακτοφυλακής. Με κάθε αμερικανική «φρεγάτα» MMCS  οι  αμερικανοί  προσφέρουν  στον Κούλη  δώρο και το ρυμουλκό της για να την επιστρέφει στο λιμάνι μόλις ξανοιχτεί στα βαθιά και μείνει...

Η υπόθεση της προμήθειας νέων φρεγατών για το ΠΝ κρατά από το 2009 χωρίς να έχει δοθεί ακόμη λύση. Δέκα και πλέον χρόνια μετά επιχειρείται να δοθεί μια, αλλά είναι η χειρότερη που θα μπορούσε προταθεί για το ΠΝ.

 

 

 

 


 

Το Pronews TV μεταδίδει ζωντανή συζήτηση μεταξύ του διευθυντή του Τάσου Γκουριώτη και του αρχισυντάκτη του defencenet.gr και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για το επωαζόμενο σκάνδαλο στο ΓΕΝ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Εν κατακλείδι να πούμε ότι από τις φρεγάτες FREMM και Belh@rra οι οποίες θα εξασφάλιζαν για το ΠΝ λύσεις  ναυτικής επικράτησης, αεράμυνας περιοχής με τους ASTER-30  και στρατηγικού πλήγματος με τους πυραύλους cruise SCALP Naval, οδηγούμαστε σε μια λύση η οποία θα συρρικνώσει περαιτέρω το ΠΝ.

Πρόκειται για τα αμερικανικά σκάφη παράκτιας άμυνας MMSC. Τα συγκεκριμένα σκάφη, έχει παραγγείλει μόνο το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας. Η κλάση υπηρετεί και στο αμερικανικό Ναυτικό ως Freedom.

Έχει όμως αποδειχθεί πλήρως προβληματική για δύο λόγους: Για τα σοβαρά προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης (Renk) και για το έλλειπες οπλικό της φορτίο. Το αμερικανικό Ναυτικό δεν θέλει τα συγκεκριμένα σκάφη, αλλά δεσμευμένο μέχρι  ενός σημείου για να τα χρησιμοποιήσει.

Η χρησιμοποίησή τους όμως αφορά παράκτια άμυνα και δίωξη λαθρεμπορίου. Έργο με άλλα λόγια ακτοφυλακής.

Κάποιοι «φωστήρες» στην ημεδαπή σκέφτηκαν ότι θα αποτελούσαν καλή λύση για το ΠΝ. Αποτέλεσμα αυτού, να ξεκινήσει μια  μεθοδευμένη προσπάθεια προπαγάνδισης των σκαφών αυτών. Έτσι ώστε να δικαιολογηθεί  η αγορά τους.

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν στηρίζεται σε κανένα επιχειρησιακό κριτήριο. Η απόφαση, όπως διαρρέει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αφορά «στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Το παραπάνω είναι αρκετό για να αντιληφθεί κάποιος τα κριτήρια της ολέθριας αυτής επιλογής: «στρατηγική πολιτική επιλογή», που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αντίθετα αποτελεί μια επιπόλαιη, ασυνάρτητη και άσχετη με το ΠΝ και την αποστολή του επιλογή.  

Μια πανάκριβη επιλογή που θα  κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο τουλάχιστον  4,3 δισ.$ αλλά το κόστος αναμένεται να φτάσει πολύ ψηλότερα.

Περισσότερο  όμως δε, θα κοστίσει στο ίδιο το ΠΝ και στην άμυνα της χώρας.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

1 σχόλιο :

 1. ΠΝ: Δίνουν 600 εκατ. $ για 7 ελικόπτερα τη στιγμή που δεν έχουν… πλοία
  Τουλάχιστον 600 εκατ. $ πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση για την προμήθεια και των 7 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R σύμφωνα με πληροφορίες.
  Έτσι μετά την υπογραφή το περασμένο Ιούλιο της LoA για 4 ελικόπτερα MH-60R, το ΠΝ έστειλε αίτημα τροποποίησης της σύμβασης για ενεργοποίηση της προαίρεσης για την αγορά άλλων 3 ελικοπτέρων MH-60R, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες του ΠΝ, πλην όμως υπάρχουν άλλες πιο επείγουσες ανάγκες σήμερα, όπως πλοία!
  Έτσι το ΠΝ δίνει 600 εκατ. $ για ελικόπτερα που πρακτικά δεν χρειάζεται και μόνο 105 εκατ. € για την αγορά 36 τορπιλών DM2A4 οι οποίες αρκούν για μια και μόνο φόρτωση των υποβρυχίων.
  Η πρεμούρα του ΠΝ να αγοράσει και τα υπόλοιπα ελικόπτερα είναι τουλάχιστον περίεργη, καθώς ισχυρίζεται πως ο λόγος για τη μη αγορά των γαλλικών φρεγατών ήταν το… κόστος.
  Τώρα δίνει 600 εκατ. $ για αγορά ελικοπτέρων χωρίς να ξέρουμε ακόμη τι φρεγάτες θα προμηθευτούμε!
  Την ίδια ώρα η Αίγυπτος προμηθεύτηκε δύο ιταλικές υπερσύγχρονες FREMM με 1,2 δισ.€ με το ΠΝ να θέλει να παραγγείλει τέσσερα πλοία αγνώστων δυνατοτήτων και επίφοβα προς τη χρήση τους, λόγω του προβληματικού προωστήριου σκεύους έναντι 4,2 δισ.$!
  Δίνουμε επομένως 600 εκατ. για ελικόπτερα και θέλουν να δώσουν ακόμη 4,2 δισ.μαζί με 500 εκατ. συν 250 εκατ. για εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ και για ενδιάμεση λύση των προβληματικών LCS την οποία πρέπει να χρυσοπληρώσουμε, για να δημιουργηθεί ένα Ναυτικό που δεν θα έχει καμία δυνατότητα αεράμυνας περιοχής ούτε στρατηγικού πλήγματος, αλλά ούτε και επιχειρήσεων σε ανοικτές θάλασσες πλην του Αιγαίου.
  Κάτι δεν πάει καλά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...