Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ. Η ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΗΣ. Ο ΛΑΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΑΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. Μεγάλη νίκη της Τουρκίας στον Καύκασο. Θα προχωρήσει προς την Μόσχα; O Πούτιν έχει καταντήσει μαριονέτα του Ερντογάν, χειρότερος και από την Μέρκελ. Περίπου 2.000 Αρμένιοι πέθαναν στις συγκρούσεις. Ποιός έχει τώρα σειρά;

 Οι Αζέροι κατέρριψαν ελικόπτερο Mi-24 της ρωσικής Αεροπορίας πάνω από την Αρμενία! - 2 Ρώσοι  νεκροί.  Τσιμουδιά  ο  "ορθόδοξος"  Πούτιν.  Ρώσοι  ήταν,  όχι  ιουδαίοι.  Μάλλον  θα  δώσει  και  άλλους  S-400  στην  Τουρκία  και  θα  της  κάνει  και  άλλα  δύο  πυρηνικά  εργοστάσια. 

 Οργή λαού στην Αρμενία για τη συμφωνία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ! «Μπούκαραν» στη Βουλή (pics, vids)

Οι Αζέροι ανακοινώνουν ότι μαζί με 2000 ρώσους στρατιώτες θα επιτηρούν την νέα συνοριακή γραμμή και ΤΟΥΡΚΟΙ στρατιώτες.

Τα τουρκικά  drones είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν. Ιδιαίτερα όταν πετούν σε ύψος πάνω από τα 5-6 χιλιάδες μέτρα. Σε ύψος δηλαδή που δεν φτάνουν τα απλά αντιαεροπορικά.

 Καμία συνθηκολόγηση δεν επιθυμεί ο Αρμενικός λαός - Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή και προκάλεσαν χάος (Φωτό, Βίντεο)

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η χώρα του έφτασε σε «οδυνηρή» συμφωνία παράδοσης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που θα σημάνει το τέλος των εχθροπραξιών, ενώ τα αζέρικα στρατεύματα βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Αρτσάχ, Στεπανακέρτ.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τη συμφωνία το μέτωπο θα σταματήσει εκεί που βρίσκεται τώρα και η Αρμενία θα παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν την πόλη Σούσα και δεκάδες άλλες πόλεις και χωριά που είχαν απελευθερώσει οι Αρμένιοι πριν 30 χρόνια.

Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν εκτυλίσσονται συγκλονιστικές και σπαρακτικές στιγμές με ανθρώπους να έχουν βγει στους δρόμους, και κάποιοι να οδύρονται και άλλοι να βρίζουν, με κάποιους να έχουν εισβάλει σε κυβερνητικά κτήρια, καθώς η οργή ξεχειλίζει. Περίπου 2.000 Αρμένιοι πέθαναν στις συγκρούσεις.

Ο αμφιλεγόμενος ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, έγραψε στο προφίλ του στο Facebook το εξής:

«Αγαπητοί πολίτες, αδελφοί και αδελφές, για μένα προσωπικά και για όλους μας, πήρα μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψα μια δήλωση για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ από τη 01:00 π.μ.».

Επίσης, ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινό κείμενο της συμφωνία ως «απερίγραπτα οδυνηρό» τόσο για εκείνον όσο και για τον λαό της χώρας του.

Αυτή ήταν μία μεγάλη νίκη των Τούρκων οι οποίοι κυρίως με τα drones που για πρώτη φορά στην στρατιωτική ιστορία τα χρησιμοποίησαν σε ρόλο εγγύς εναέριας υποστήριξης μικρών μονάδων, άλλαξαν τον ρου αυτής της σύγκρουσης που είχε παραμείνει παγωμένη επί χρόνια.

Οι Αρμένιοι είναι οι πρώτοι Χριστιανοί από το 1974 στην Κύπρο που πλέον νιώθουν στο «πετσί» τους τον τουρκικού επεκτατισμό, καθώς δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι βρίσκονται πλέον υπό τουρκοαζερικό ζυγό. 

Η Ελλάδα θα πρέπει να τα λάβει όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψιν της και να ανατρέψει τάχιστα το εθνικό έγκλημα του αυτοαφοπλισμού στο οποίο μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις των Μνημονίων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Αλλά και να βρει τρόπο άμεσης αντιμετώπισης των τουρκικών drones, τα οποία μετατρέπονται σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο όπως απέδειξαν οι πρόσφατες συγκρούσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που αποδεκάτισαν τα τακτικά στρατεύματα του αντιπάλου

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρμένιου πρωθυπουργού: 

«Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί. Έχω πάρει μια πολύ, πολύ δύσκολη απόφαση για τον εαυτό μου και για όλους μας.

Έχω υπογράψει μια δήλωση με τους Προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ στις 01:00. Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευτεί είναι απερίγραπτα οδυνηρό για μένα προσωπικά και για τους ανθρώπους μας.

Έκανα αυτήν την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας σε βάθος ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης και της αξιολόγησης συχνά ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση. Βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση για την τρέχουσα κατάσταση. Θα δώσω ένα λεπτομερές μήνυμα για όλο αυτό τις επόμενες μέρες.

Αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα μέχρι να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως ηττημένο. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό θα πρέπει να είναι η αρχή της εποχής μας εθνικής ενοποίησης και αναγέννησης.

Πρέπει να αναλύσουμε τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Γονατίζω μπροστά σε όλους τους πεσμένους στρατιώτες μας. Υποκλίνομαι μπροστά σε όλους τους στρατιώτες, αξιωματικούς, στρατηγούς, εθελοντές που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την πατρίδα με τη ζωή τους. Έσωσαν ανιδιοτελώς τους Αρμένιους του Αρτσάχ Παλέψαμε μέχρι το τέλος. Και θα κερδίσουμε. Το Αρτσάχ στέκεται.

Ζήτω η Αρμενία! Ζήτω το Αρτσάχ!»

 

 Οι Αζέροι κατέρριψαν ελικόπτερο Mi-24 της ρωσικής Αεροπορίας πάνω από την Αρμενία! - 2 νεκροί (βίντεο-φώτο) | Pronews

Οι Αζέροι κατέρριψαν ελικόπτερο Mi-24 της ρωσικής Αεροπορίας πάνω από την Αρμενία! - 2 Ρώσοι  νεκροί.  Τσιμουδιά  ο  Πούτιν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επιθετικό ελικόπτερο Mi-24 της ρωσικής Αεροπορίας στρατού καταρρίφθηκε από αζέρικο φορητό πύραυλο εδάφους-αέρος στα σύνορα Αρμενίας με Αζερμπαϊτζάν, αλλά εντός αρμενικού εδάφους.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 Ρώσους νεκρούς και 1 τραυματία, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, η οποία υποστηρίζει πως έγινε «καταλάθος».

«Στις 9 Νοεμβρίου περίπου στις 17:30 ώρα Μόσχας, συνοδεύοντας ένα κομβόι της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας στον εναέριο χώρο κοντά στον αρμενικό οικισμό του Yeraskh κοντά στα σύνορα της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Nakhichevan (Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν), το ρωσικό ελικόπτερο Mi-24 υπέστη πυρά από το έδαφος MANPADS», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου Έντμον Μαρούκιαν δημοσίευσε πλάνα από την κατάρριψη του ελικοπτέρου των ρωσικών δυνάμεων. Ο Αρμένιος ΥΠΑΜ δήλωσε πως η Αρμενία θα βοηθήσει να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων στην επαρχία Αραράτ της Αρμενίας έλαβε επέιγουσα κλήση ότι ρωσικό ελικόπτερο συνετρίβη και εξερράγη σε φαράγγι μεταξύ των χωριών Yeraskh και Paruyr Sevak.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε από το Ναχατσιβάν, την Αυτόνομη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν η οποία είναι ένας θύλακας.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

5 σχόλια :

 1. Ερεβάν: Οργισμένοι Αρμένιοι λίντσαραν τον πρόεδρο της Βουλής – Απελπισμένος ο στρατός τους καλεί να συνεχίσουν την μάχη.
  Έχουν ξεφύγει τα πράγματα στην Αρμενία μετά την ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε ο πρόεδρος Νικόλ Πασινιάν με την οποία παρέδωσε σχεδόν όλο το Αρτσάχ στο Αζερμπαϊζάν, καθώς οργισμένοι πολίτες εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο.
  Εκεί δεν βρήκαν κανέναν εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής Αραράτ Μιρζογιάν, τον οποίον όπως φαίνεται και στο βίντεο, έχουν λιντσάρει. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει που βρίσκεται ή αν είναι ζωντανός.
  Την ίδια στιγμή οι Αρμένιοι στρατιωτικοί έχουν αντιδράσει, καθώς θεωρούν πως η Αρμενία δεν θα πρέπει να συνθηκολογήσει αλλά να μπει στον πόλεμο για το Αρτσάχ και να μην περιορίζεται απλά στην αποστολή εθελοντών και όπλων και καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να τους υποστηρίξει, ενώ την ίδια στιγμή ο Πασινιάν μεταδίδει ζωντανά μηνύματα στο Facebook από άγνωστη τοποθεσία, στα οποία κατηγορεί τους πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί δεν κατατάχθηκαν εθελοντές.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «Μετά το Αρτσάχ σειρά έχει η Κύπρος» προειδοποιεί η Ελ. Θεοχάρους: «Κανείς δεν θα βγάλει άχνα». Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
  Για τον επόμενο στόχο της Τουρκίας προειδοποιεί η Ελένη Θεοχάρους, πρ. ευρωβουλευτής της Κύπρου, δηλώνοντας πως εάν πέσει το Αρτσάχ, θα ακολουθήσει η Κύπρος και μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά δεν θα αντιδράσει κανείς.
  «Αν ο Ερντογάν καταλάβει το Αρτσάχ , ο επόμενος στόχος θα είναι η Κύπρος. Και κανείς δεν θα βγάλει άχνα. Ούτε καν οι δικοί μας Αρχόντοι.» σημειώνει, ενώ καταγγέλει και σφαγή αμάχων στο Στεπάνακερτ.
  «Χωρίς αντιαεροπορική άμυνα , και με απούσα την πολεμική αεροπορία της Αρμενίας, καθ' όλη την χθεσινή μέρα και όλο το βράδυ οι Αζέροι - και οι τούρκοι -βομβάρδιζαν τις πόλεις Στεπανακέρτ και Σιουσί. Συντελείται μαζική σφαγή αμάχων. Σε κανένα δελτίο ειδήσεων δεν αναφέρθηκε λέξη.»
  Η αλήθεια είναι πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση και φυσικά ούτε τα ελληνικά ΜΜΕ θέλουν να παρουσιάζονται ειδήσεις σχετικά με το μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ διότι η αζεροαρμενική σύγκρουση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ελληνοτουρκική.
  Ένας ορθόδοξος λαός δέχεται επίθεση από τουρκικές φυλές (όπως είναι οι Αζέροι και οι Τουρκμένοι μισθοφόροι της Συρίας που έχουν μεταφερθεί εκεί από τον Ρ.Τ.Ερντογάν).
  Οι Αρμένιοι αριθμητικά είναι αρκετά λιγότεροι από τους Αζέρους (οι οποίοι είναι τουρκικό έθνος).
  Το Ναγκόρνο Καραμπάχ το οποίο είναι αρμενικός θύλακας αλλά επισήμως δεν είναι Αρμενία παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την Κύπρο η οποία είναι ελληνική και δέχεται συστηματικές επιθέσεις από την Άγκυρα σε κάθε επίπεδο, ώστε να τεθεί υπό τουρκικό έλεγχο.
  Μέχρι εδώ έχουμε ομοιότητες. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Οι Αρμένιοι παλεύουν με κάθε μέσο και τρόπο εναντίον υπέρτερων αριθμητικά δυνάμεων για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους κυριαρχικά δικαιώματα και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος και συνεχίζουν να το κάνουν παρά τις δύσκολες συνθήκες.
  Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς στην Αθήνα που θα έπρεπε να εξηγήσουν γιατί η Ελλάδα δεν πράττει το ίδιο.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα θυσιασθεί η Ελλάδα για να κρατηθεί η Τουρκία στην Δύση;
  Να σκεφτούν καλά τι ακριβώς σημαίνουν οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Παϊάτ, καλεί όσους βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την εκλογή Μπάιντεν, η "Ελληνική Λύση".
  Συγκεκριμένα στην λακωνική ανακοίνωση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου τονίζεται ότι ο κ. Παϊάτ ξεκαθάρισε στον ελληνικό λαό πως «Ό,τι και να γίνει πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση».
  Φράση που ήδη πολλοί αναλυτές έχουν ερμηνεύσει ως προοίμιο θυσιών που θα ζητηθούν από την Ελλάδα προκειμένου να κατευναστεί η Τουρκία.
  Αυτή την ερμηνεία υπενθυμίζει η "Ελληνική Λύση" στους πανηγυρίζοντες καλώντας του να καταλάβουν έγκαιρα τι σημαίνει το «Ό,τι και να γίνει», πριν να είναι αργά.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ «ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»: Άνοιγμα στην Ινδία από την ελληνική Διπλωματία.
  Στις 30 Νοεμβρίου θα επισκεφτεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς η εμπλοκή της Ινδίας στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων της χώρας μας λειτουργεί αντισταθμιστικά στην συμμαχία Τουρκίας και Πακιστάν που στο πλαίσιο του ισλαμιστικού μετώπου κατά της Δύσης έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους . Η Ινδία, διαστημική και πυρηνική δύναμη βρίσκεται σε συνεχή κόντρα με το Πακιστάν και αυτό σαφώς ανοίγει αρκετά «παράθυρα» για την χώρα μας.
  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Subrahmanyam Jaishankar θα έχει επαφές για θέματα διμερούς και κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης για ζητήματα γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία.
  Η επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, που έγινε στις 29 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποία τονίστηκε η σημασία της εντατικοποίησης των διμερών επαφών και η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας.
  Ενώ είχε προηγηθεί και επίσκεψη του Ινδού Πρέσβη στο Πεντάγωνο και συναντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, που παρά το ότι πέρασε στα «ψιλά» των ειδήσεων ως εθιμοτυπική, είχε ιδιαίτερη ουσία.
  http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/08/blog-post_17.html
  ΠΑΚΙΣΤΑΝ: "ΘΑ ΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΑΛΛΑΧ". ΔΩΣΕ "ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ" ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΚΟΥΛΗ. ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΑΤΙΒΙΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2019/11/blog-post_20.html
  Πακιστανικό P-3 Orion παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Καστελόριζο!
  Yeni Safak: «Πακιστανικές αεροναυτικές δυνάμεις θα περιπολούν στην Α.Μεσόγειο σε συνεργασία με τις τουρκικές»!
  ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΌΝΟΒΟΜΒΕΣ ΕΠΙ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ >3500km.... 2 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΚΑΙ 4 ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς πρώην διοικητής ΚΥΠ Κύπρου: «Αυτές είναι οι αιτίες της ήττας των Αρμένιων».
  O αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, πρώην διευθυντής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών και νυν Συντονιστής στην Ομάδα Παραγωγής Πολιτικής για τα ζητήματα Αμύνης και Ασφαλείας του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο μέσα σε λίγες γραμμές αναλύει με απλό τρόπο τα βασικά αίτια της ήττας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καταλήγει σε συμπεράσματα, τα οποία έχει περιγράψει μετά τις δύο πρώτες εβδομάδας τόσο το pronews.gr, όσο και το defencenet.gr.
  «Πολύ περιληπτικά και με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τους λόγους της ήττας της Αρμενίας από τους Τουρκοαζέρους, όπως παρακάτω.
  »Στο στρατηγικό επίπεδο, ήταν η παραμέληση του εκσυγχρονισμού των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εγκατάλειψή τους στα επίπεδα που η Αρμενία τις παρέλαβε από τη Σοβιετική Ένωση.
  Σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μετά την ήττα του από την Αρμενία το 1994, προέβη σε ένα ριζικό εκσυγχρονισμό των δικών του ΕΔ, τόσο σε επίπεδο νέων σύγχρονων εξοπλισμών από Ρωσία, Ισραήλ και Τουρκία, όσο και σε επίπεδο νέων τακτικών και δογμάτων (χρήση εξοπλισμένων drones σε ρόλο τακτικής υποστήριξης κλπ).
  »Προφανώς, η Αρμενία στήριξε την ασφάλειά της ίδιας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στις πολεμικές επιχειρήσεις.
  »Η Ρωσία ήταν αδύνατο να παρέμβει, εν όψει του ενδεχομένου εμπλοκής του ΝΑΤΟ, στη περίπτωση που η Τουρκία απαιτούσε εφαρμογή του άρθρου 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ που προβλέπει ότι επίθεση σε μια χώρα – μέλος σημαίνει επίθεση σε όλα τα μέλη. Και εδώ βέβαια, η μυστική διπλωματία έπαιξε το δικό της ρόλο.
  »Στο τακτικό επίπεδο, ενώ αρχικά ο αρμενικός Στρατός, ‘’απορρόφησε’’ την επίθεση των Τουρκοαζέρων, αντί να εκτοξεύσει αντεπίθεση εναντίον του Αζερμπαϊτζάν σε άλλο χώρο εκτός των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταφέροντας τον πόλεμο εντός της επιτιθέμενης χώρας και αποσπώντας σημαντικές δυνάμεις του εχθρού από το κύριο μέτωπο, περιορίσθηκε στον αμυντικό αγώνα σε ένα χώρο περικυκλωμένο από τον εχθρό, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στην ήττα.
  »Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι Αρμένιοι στρατηγοί αυτό που διδάσκονται οι πρωτοετείς μαθητές των στρατιωτικών σχολών, ότι τη νίκη τη φέρνει μόνο η επίθεση. Ο αμυνόμενος εάν δεν αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες, είναι καταδικασμένος στην ήττα.
  »Τα παθήματα των Αρμενίων ας γίνουν μαθήματα για Κύπρο και Ελλάδα».
  Σχόλιο: Πολύ αμφιβάλουμε. Διότι για να αποκατασταθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ στα επίπεδα προ δεκαετίας, χρειάζονται τεράστια κεφάλαια. Και αντίστοιχα, όπως το Αζερμπαϊτζάν έτσι και η Τουρκία έχει κάνει άλματα και σε εξοπλισμό και σε πολεμική εμπειρία.
  Το χειρότερο όλων: Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, μοιάζει σε πολλά με την πολιτική ηγεσία της Αρμενίας, όπως και η ελληνική οικονομία με την αρμενική: Σε μόνιμη παρακμή και τα δύο, ενώ ανύπαρκτο είναι και το επιθετικό πνεύμα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...