Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΜΕΤΑΞΑΣ το 1940 ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ 125 ME 135 ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. Τζέφρι Πάιατ: Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα θα είναι μια πολυετής διαδικασία. ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΒΕΒΑΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΪΑΤ ΤΟ AIPAC ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ. "ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ F35 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2027 ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΤΟ 2021…"

Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΤΟ 1940 ΖΗΤΗΣΕ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΗΠΑ  125  ME  135  ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΑ  ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ.  Ο  ΡΟΥΣΒΕΛΤ  (ΡΟΖΕΝΦΕΛΝΤ)  ΑΡΝΗΘΗΚΕ.  ΜΕ  ΕΚΕΙΝΑ  ΤΑ  ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ  ΔΕΝ  ΘΑ  ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ  ΝΑ  ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΙ.

 

 

«…Οι πρώτες επαφές του ελληνικού ΓΕΣ για προμήθεια οπλισμού από τις ΗΠΑ είχαν γίνει τον Ιούνιο του 1940, όταν οι γερμανικές επιτυχίες στο δυτικό μέτωπο άμβλυναν την αμερικανική προσήλωση στην ουδετερότητα. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 η ελληνική κυβέρνηση, διαμέσου της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον, κατέθεσε συγκεκριμένο αίτημα για την προμήθεια 50 ως 75 καταδιωκτικών αεροπλάνων της εταιρείας «Vultee». Ένα μήνα αργότερα η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόσθετο υπόμνημα όπου ζητούσε  επιπρόσθετα άλλα 50 μονοθέσια καταδιωκτικά αεροπλάνα καναδικού σχεδιασμού («Columbia») που κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ ή έστω την παράδοση σε αυτή μέρους ή του συνόλου των 60 καταδιωκτικών «Seversky» που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά εκκρεμούσε η παράδοσή τους.

 Η  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΟΥ   ΡΟΥΣΒΕΛΤ (ΡΟΖΕΝΦΕΛΝΤ)

Η αμερικανική κυβέρνηση καθυστέρησε «ευγενικά» την οποιαδήποτε απάντηση στα ελληνικά αιτήματα. Στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων εκφράζονταν ισχυρές αμφιβολίες για το εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε πραγματικά να αντιταχθεί στις δυνάμεις του Άξονα και «εάν ήταν σε θέση να αντιτάξει κάτι περισσότερο από μία συμβολική αντίσταση στην περίπτωση εισβολής». Σε αυτές τις περιπτώσεις τυχόν παράδοση σύγχρονων αεροπλάνων στη χώρα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην ενίσχυση του οπλοστασίου του Άξονα. Οι Έλληνες πιλότοι και μηχανικοί δεν κρίνονταν επαρκείς στην αξιοποίηση σύγχρονων αεροσκαφών και καθώς η Βρετανία πολεμούσε σκληρά στους αιθέρες – η «μάχη της Αγγλίας» μαινόταν εκείνες τις ημέρες – κρινόταν ότι η παράδοση των διαθέσιμων αεροπλάνων στους Βρετανούς θα ήταν πολύ πιο αποδοτική από την παράδοσή τους στους Έλληνες. Αυτά τα επιχειρήματα θεωρούνταν πιο ισχυρά από την ανάγκη ενθάρρυνσης, ηθικής όσο και υλικής στήριξης, ενός μικρού ευρωπαϊκού κράτους που επρόκειτο να αντιμετωπίσει τον ακατανίκητο ως τότε Άξονα. Την ίδια στιγμή πάντως αναγνωριζόταν ότι μία σημαντική κίνηση ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας εκ μέρους των ΗΠΑ ίσως απέτρεπε τα διαφαινόμενα ιταλικά σχέδια για εισβολή στη χώρα αυτή. Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό καθώς τέτοια κίνηση ποτέ δεν έγινε.

Η αμερικανική άρνηση για την πώληση στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ελλάδα ανακοινώθηκε στον Πρέσβη Διαμαντόπουλο στις 26 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ιταλική εισβολή. Θα μπορούσε να το εκλάβει κανείς ως πικρή ειρωνεία…»

 


 «Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας», είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα - Στις 6 Νοεμβρίου η Ελλάδα ζήτησε επισήμως να αγοράσει 18-24 F-35 με την επισήμανση  ότι είναι κρίσιμο τα πρώτα  F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021

Το μήνυμα πως η αμυντική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να την περαιτέρω ενίσχυση της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στη χώρα μας, στέλνει με σημερινή δήλωσή του ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί του αντιθέτου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στo ανώτατο επίπεδo, έχουν χαιρετίσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σημειώνει στη δήλωσή του ο Τζέφρι Πάιατ και τονίζει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δείξει την υποστήριξή μας για την προμήθεια και συνεργαζόμαστε στενά για ένα μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα. Όλα τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου είναι ψευδή και αποτελούν παραποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ».

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει πως η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη, και δηλώνει: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας».

Παράδοση των πρώτων μαχητικών F-35 μέσα στο 2021 έχει ζητήσει η Αθήνα

Την ώρα που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζει «πολυετή διαδικασία» την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αξίζει να επισημανθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητά από την Ουάσιγκτον την αποδέσμευση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς το συντομότερο δυνατόν. 

«Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021» τονίζεται κατά λέξη στην επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) που εστάλη στην Ουάσιγκτον στις 6 Νοεμβρίου του 2020 από τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

 

ΠΑΪΑΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ F35 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Su57 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

 
Ο Τ.Πάιατ πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφορικά με το χθεσινό ρεπορτάζ του defencenet.gr, για την μη πώληση των F-35 στην Ελλάδα, αναφέρει σε απάντησή του ότι «διαψεύδει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα από το φόβο μήπως η Τουρκία στραφεί για αγορά νέων μαχητικών -όπως για παράδειγμα Su-57- στη Ρωσία»
Το ρεπορτάζ, όμως του defencenet.gr γράφει ότι οι ΗΠΑ δέχονται να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα, αλλά δεν δέχονται να τα πουλήσουν άμεσα, όπως ζήτησε η χώρα μας, έστω ελαφρά μεταχειρισμένα ή με ημερομηνίες παράδοσης το 2021 ή το 2022 μαχητικά F-35!
Και διευκρινίζει με σαφήνεια ότι:
«Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ δεν αρνούνται την πώληση F-35 στην Ελλάδα, αφού ήδη άλλωστε έχουν εκδώσει LoA στο παλαιότερο αίτημα επί υπουργίας Π.Καμμένου για 24 μαχητικά F-35.
Αυτό που αρνούνται είναι να παραδώσουν μαχητικά το 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμα και ελαφρά μεταχειρισμένα ή τα μαχητικά της τουρκικής παραγγελίας.
Θα παραμείνει σε ισχύ η αμερικανική προσφορά για έναρξη παραδόσεων το... 2027 με την προϋπόθεση καταβολής προκαταβολής από την Ελλάδα το 2021!»
Όπως είναι γνωστό ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η εσπευσμένη παράδοση 6 τουλάχιστον μαχητικών εντός του 2021 ή έστω στις αρχές του 2022 και τα υπόλοιπα από την γραμμή παραγωγής.
Ο Τ.Πάιατ αναφέρει ότι «διαψεύδει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα από το φόβο μήπως η Τουρκία στραφεί για αγορά νέων μαχητικών -όπως για παράδειγμα Su-57- στη Ρωσία», αλλά ουδέποτε το ρεπορτάζ ανέφερε κάτι τέτοιο. Το ακριβώς αντίθετο!
Μήπως τον «πόνεσε» η αποκάλυψη ότι η βασική αιτία είναι η ταυτόχρονη προώθηση των παράκτιων σκαφών MMSC που προσπαθούν να μας πουλήσουν ως «φρεγάτες» οι ΗΠΑ από τον ίδιο; Μήπως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή;
Όλο το δημοσίευμα του defencenet.gr, το οποίο ΔΕΝ διαψεύδει ο Αμερικανός πρέσβης, προφανώς γιατί ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα:
«Κόκκινο» από τις ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα άμεσης απόκτησης των F-35, έστω από μεταχειρισμένα αεροσκάφη της USAF.
Πηγές από την Ουάσικτον και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι «Μία τέτοια προμήθεια θα υπονόμευε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ειδικά από την στιγμή που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Γαλλία για τα γαλλικά Rafale»!
Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ δεν αρνούνται την πώληση F-35 στην Ελλάδα, αφού ήδη άλλωστε έχουν εκδώσει LoA στο παλαιότερο αίτημα επί υπουργίας Π.Καμμένου για 24 μαχητικά F-35.
Αυτό που αρνούνται είναι να παραδώσουν μαχητικά το 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμα και ελαφρά μεταχειρισμένα ή τα μαχητικά της τουρκικής παραγγελίας.
Θα παραμείνει σε ισχύ η αμερικανική προσφορά για έναρξη παραδόσεων το... 2027 με την προϋπόθεση καταβολής προκαταβολής από την Ελλάδα το 2021!
H αρνητική στάση των ΗΠΑ έχει να κάνει, όμως και με μία άλλη παράμετρο: Την επικράτηση του «ναυτικού κλάδου» της Lockheed Martin στην ενδοεταιρική σύγκρουση για τα F-35 και τα σκάφη παράκτιας περιπολίας MMSC που εμφανίζονται ως «φρεγάτες» και προωθούνται στην Ελλάδα με την βοήθεια ανώτατου στρατιωτικού στελέχους των ελληνικών Επιτελείων.
Και την απόφαση της Lochheed Martin να προωθηθούν «εδώ και τώρα» οι MMSC, αφού έτσι ή αλλιώς τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα και την ΠΑ, σε μελλοντική προμήθεια.
Όταν και η Τουρκία θα έχει προμηθευτεί μαχητικά 5ης γενιάς. Είτε το εγχώριας κατασκευής TF-X, είτε τα F-35.
Από την Ουάσιγκτον διαρρέεται επίσης ότι υπήρξε τουρκική έμμεση αλλά σαφής «προειδοποίηση» ότι «οπωσδήποτε θα προχωρήσει στην απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς αν οι ΗΠΑ παραδώσουν F-35 στην Ελλάδα».
Εννοώντας... το ρωσικό Su-57, το οποίο ήδη ανακοινώθηκε ότι προμηθεύεται στην εξαγωγική του έκδοση η Αεροπορία της Αλγερίας!
Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία ουσιαστικά διαρρήγνυε πλήρως τις σχέσεις της με την ατλαντική συμμαχία και το ΝΑΤΟ. Κάτι που οι ΗΠΑ δεν το θέλουν, καθώς η αμερικανική γραφειοκρατία και το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ (που ευνόησε αυτό που εμφανίζεται τώρα ως «εκλογή Τ.Μπάιντεν») είναι φανατικά φιλότουρκο...»

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ  Ο  ΠΑΪΑΤ  ΛΕΓΟΝΤΑΣ:  ΘΑ  ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ  F35  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΤΟ  2027  ΑΛΛΑ  ΝΑ  ΜΑΣ  ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ  ΓΙ  ΑΥΤΑ  ΤΟ  2021… 

Με...."διπλωματικό" τρόπο σε εξαναγκάζουν να μη προβείς στην αγορά , λόγω δημοσιονομικής στενότητας , από την στιγμή που τρέχουν και άλλα προγράμματα, και να μη δυσαρεστηθεί η καλή τους σύμμαχος Τουρκία...

 

Ο Τ.Πάιατ πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφορικά με το χθεσινό ρεπορτάζ του defencenet.gr, για την μη πώληση των F-35 στην Ελλάδα, αναφέρει σε απάντησή του ότι «διαψεύδει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα από το φόβο μήπως η Τουρκία στραφεί για αγορά νέων μαχητικών -όπως για παράδειγμα Su-57- στη Ρωσία».

Το ρεπορτάζ, όμως του defencenet.gr γράφει ότι οι ΗΠΑ δέχονται να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα, αλλά δεν δέχονται να τα πουλήσουν άμεσα, όπως ζήτησε η χώρα μας, έστω ελαφρά μεταχειρισμένα ή με ημερομηνίες παράδοσης το 2021 ή το 2022 μαχητικά F-35!

Και διευκρινίζει με σαφήνεια ότι: 

«Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ δεν αρνούνται την πώληση F-35 στην Ελλάδα, αφού ήδη άλλωστε έχουν εκδώσει LoA στο παλαιότερο αίτημα επί υπουργίας Π.Καμμένου για 24 μαχητικά F-35.

Αυτό που αρνούνται είναι να παραδώσουν μαχητικά το 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμα και ελαφρά μεταχειρισμένα ή τα μαχητικά της τουρκικής παραγγελίας. 

Θα παραμείνει σε ισχύ η αμερικανική προσφορά για έναρξη παραδόσεων το... 2027 με την προϋπόθεση καταβολής προκαταβολής από την Ελλάδα το 2021!»

Όπως είναι γνωστό ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η εσπευσμένη παράδοση 6 τουλάχιστον μαχητικών εντός του 2021 ή έστω στις αρχές του 2022 και τα υπόλοιπα από την γραμμή παραγωγής.

Ο Τ.Πάιατ αναφέρει ότι «διαψεύδει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα από το φόβο μήπως η Τουρκία στραφεί για αγορά νέων μαχητικών -όπως για παράδειγμα Su-57- στη Ρωσία», αλλά ουδέποτε το ρεπορτάζ ανέφερε κάτι τέτοιο. Το ακριβώς αντίθετο!

Μήπως τον «πόνεσε» η αποκάλυψη ότι η βασική αιτία είναι η ταυτόχρονη προώθηση των παράκτιων σκαφών MMSC που προσπαθούν να μας πουλήσουν ως «φρεγάτες» οι ΗΠΑ από τον ίδιο; Μήπως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή;

Όλο το δημοσίευμα του defencenet.gr, το οποίο ΔΕΝ διαψεύδει ο Αμερικανός πρέσβης, προφανώς γιατί ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα:

«Κόκκινο» από τις ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα άμεσης απόκτησης των F-35, έστω από μεταχειρισμένα αεροσκάφη της USAF.

Πηγές από την Ουάσικτον και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι «Μία τέτοια προμήθεια θα υπονόμευε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ειδικά από την στιγμή που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Γαλλία για τα γαλλικά Rafale»!

Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ δεν αρνούνται την πώληση F-35 στην Ελλάδα, αφού ήδη άλλωστε έχουν εκδώσει LoA στο παλαιότερο αίτημα επί υπουργίας Π.Καμμένου για 24 μαχητικά F-35.

Αυτό που αρνούνται είναι να παραδώσουν μαχητικά το 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμα και ελαφρά μεταχειρισμένα ή τα μαχητικά της τουρκικής παραγγελίας. 

Θα παραμείνει σε ισχύ η αμερικανική προσφορά για έναρξη παραδόσεων το... 2027 με την προϋπόθεση καταβολής προκαταβολής από την Ελλάδα το 2021!

H αρνητική στάση των ΗΠΑ έχει να κάνει, όμως και με μία άλλη παράμετρο: Την επικράτηση του «ναυτικού κλάδου» της Lockheed Martin στην ενδοεταιρική σύγκρουση για τα F-35 και τα σκάφη παράκτιας περιπολίας MMSC που εμφανίζονται ως «φρεγάτες» και προωθούνται στην Ελλάδα με την βοήθεια ανώτατου στρατιωτικού στελέχους των ελληνικών Επιτελείων.

Και την απόφαση της Lochheed Martin να προωθηθούν «εδώ και τώρα» οι MMSC, αφού έτσι ή αλλιώς τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα και την ΠΑ, σε μελλοντική προμήθεια.

Όταν και η Τουρκία θα έχει προμηθευτεί μαχητικά 5ης γενιάς. Είτε το εγχώριας κατασκευής TF-X, είτε τα F-35. 

Από την Ουάσιγκτον διαρρέεται επίσης ότι υπήρξε τουρκική έμμεση αλλά σαφής «προειδοποίηση» ότι «οπωσδήποτε θα προχωρήσει στην απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς αν οι ΗΠΑ παραδώσουν F-35 στην Ελλάδα».

Εννοώντας... το ρωσικό Su-57, το οποίο ήδη ανακοινώθηκε ότι προμηθεύεται στην εξαγωγική του έκδοση η Αεροπορία της Αλγερίας!

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

1 σχόλιο :

 1. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου συνεχίζεται.
  2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΧΙΜΑΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.
  https://autochthonesellhnes.blogspot.com/2017/12/2-1945.html
  "Χίμεραν Φοίβος Απόλλων επόλισεν". Επιγραφή στην πανάρχαια Ελληνική Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου μας.
  ΟΙ ΧΑΟΝΕΣ, Η ΧΙΜΑΙΡΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ.

  Η Χιμάρα, η αρχαία Χίμαιρα, υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Χαονίας, ενός από τα κράτη της αρχαίας Ηπείρου που άρχιζε από τα νότια της Αυλώνας και έφθανε, προς νότο, μέχρι τον ποταμό Καλαμά. Άλλες πόλεις της αρχαίας Χαονίας ήταν το Ωρικόν, η Παλαίστη, η Μαιάνδρεια, η Φοινίκη, το Βουθρωτό κ.α. Οι Χάονες, ήταν το αρχαιότερο από τα 14 ηπειρωτικά φύλα. Επιβεβαίωση, στην ελληνικότητα της περιοχής, δίνει μια επιγραφή, αρχαιοελληνική, που βρέθηκε στα ερείπια ναού του Απόλλωνα, κάτω από το ερειπωμένο σήμερα επισκοπικό μέγαρο της Χειμάρρας:
  "ΦΟΙΒΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΧΙΜΑΙΡΑΝ ΕΠΟΛΙΣΕΝ", δηλ. "Ο Φοίβος Απόλλων ίδρυσε την πόλη της Χίμαιρας".
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...