Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΖΟΝΣΟΝ: «Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας». Ο ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ ΣΟΡΟΣ ΤΟ 1992 ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ.

 Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΑΧΙΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ PFIZER ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ TUBITAK ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ. «Η Τουρκία είναι η πατρίδα μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό». 

 

 H ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 

 

  

Η Βρετανία «αποχαιρέτισε» την ΕΕ μετά την συμφωνία: «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων μας».


Σε συμφωνία κατέληξαν, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις στην μετά Brexit εποχή. 

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από 11 ώρες συνομιλιών, που ξεκίνησαν την Τετάρτη το βράδυ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η βρετανική λίρα, υποδέχτηκαν θετικά την είδηση για συμφωνία, σημειώνοντας «μεγάλα άλματα» την Πέμπτη το πρωί.
Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.


Τζόνσον: Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες τη «νίκη» που επετεύχθη σήμερα, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο Twitter, με τη λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας και το νομοθετικό πλαίσιό μας θα διαμορφώνεται πλέον από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρίνεται από Βρετανούς δικαστικούς».

 

 Κορωνοϊός - Έπαινοι και από τον «σκληρό» Πολ Κρούγκμαν: Ακόμα και η Ελλάδα  συνέτριψε την καμπύλη

Ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είχε σχολιάσει το 1999 για τον Τζορτζ Σόρος και τις επενδυτικές του κινήσεις.

«Όποιος έχει διαβάσει έστω και ένα οικονομικό περιοδικό τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι αυτές τις μέρες υπάρχουν επενδυτές που όχι μόνο μετακινούν χρήματα περιμένοντας μια νομισματική κρίση, αλλά κάνουν πράγματι το καλύτερο που μπορούν για να πυροδοτήσουν αυτή την κρίση για διασκέδαση και κέρδος. Αυτοί οι νέοι ηθοποιοί στη σκηνή δεν έχουν ακόμα σταθερό όνομα: ο όρος που προτείνω είναι “Σόροι”.»

 

ΠΩΣ  Ο  ΤΟΚΟΓΥΦΟΣ  ΣΟΡΟΣ  (ΠΟΥ  ΘΑΥΜΑΖΕΙ  Ο  ΚΟΥΛΗΣ  ΚΑΙ  ΕΚΤΕΛΕΙ  ΤΙΣ  ΕΝΤΟΛΕΣ  ΤΟΥ)  ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ  ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ  ΤΗΣ  ΑΓΓΛΙΑΣ  ΤΟ 1992.

Ο Σόρος έδειξε τις προθέσεις του ήδη από τον Φεβρουάριο του 1992 κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης που μάστιζε τη βρετανική οικονομία. Κατά την γνωστή ιστορικά «Μαύρη Τετάρτη» της αγγλικής αγοράς, ο Σόρος κατάφερε να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 1,1 δισ. δολαρίων. Με ποιον τρόπο; Μα φυσικά κερδοσκοπώντας. Τη χρονιά εκείνη η Ευρώπη βρισκόταν σε οικονομική ύφεση με την Αγγλία να έχει τις μεγαλύτερες αστάθειες. Τότε η βρετανική κυβέρνηση είχε μπροστά τις δύο λύσεις, ή να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ή να υποτιμήσει το νόμισμά της. Ο υπουργός Οικονομικών όμως αποφάσισε να μην κάνει τίποτα και αυτό το σημείο είναι που εκμεταλλεύτηκε ο Σόρος.

Ο Τζορτζ Σόρος ουσιαστικά δανειζόταν σε υπερτιμημένο νόμισμα (όπως ήταν η στερλίνα το 1992), στη συνέχεια το μετέτρεπε σε υποτιμημένο νόμισμα (το μάρκο και το φράγκο τη χρονιά εκείνη) και στη συνέχεια επαναγόραζε το αρχικό νόμισμα, όταν αυτό ουσιαστικά είχε «πέσει» αρκετά, ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο. Τον Σεπτέμβριο του 1992 ο Σόρος μετέτρεψε σε άλλα νομίσματα τα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί. Η επιχείρηση στήθηκε με τη βοήθεια αμερικανικών τραπεζών με την Τράπεζα της Αγγλίας να δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι αρκετό. Αυτή η κίνηση κλόνισε ολόκληρη την Βρετανία η οποία την επόμενη κι΄ όλας ημέρα αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα προχωρώντας σε υποτίμηση 15%. Ο Σόρος μπορούσε πλέον να αγοράσει ξανά στερλίνες με σκοπό να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες τα κέρδη του άγγιξαν το 1 δισ. δολαρίων ενώ το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε τις απώλειές του σε 3,3 δισ. στερλίνες.

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο αμερικανός επενδυτής για να κερδοσκοπήσει επί των νομισμάτων είναι αρκετά απλός. Το 1973 δημιουργεί το επενδυτικό ταμείο Quantum.  Δανείζεται το νόμισμα που είναι υπερτιμημένο, όπως η στερλίνα το 1992, και το μετατρέπει σε νομίσματα που είναι υποτιμημένα, τη χρονιά εκείνη το μάρκο και το φράγκο. Μόλις η στερλίνα πέσει αρκετά, την ξαναγοράζει για να αποπληρώσει το δάνειο.

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 1992 το Quantum περνάει στην επίθεση μετατρέποντας σε άλλα νομίσματα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί. Η επιχείρηση γίνεται με τυμπανοκρουσίες μαζί με τα ταμεία Caxton Corp και Jones Investment, καθώς και με τις αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Citicorp, Chase Manhattan και Bank of America, γεγονός που μεγεθύνει την κίνηση.

Αντιμέτωπη με μια τέτοια κερδοσκοπία, η Τράπεζα της Αγγλίας δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά μάταια. Οταν φτάνει στο τέλος των αποθεμάτων της, συνθηκολογεί. Την επομένη, η Βρετανία αποφασίζει να βγει από το ΕΝΣ και προχωρεί σε υποτίμηση 15%. Ο Τζορτζ Σόρος μπορεί τότε να αγοράσει ξανά στερλίνες και να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες καταγράφει κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις απώλειές του σε 3,4 δισ. στερλίνες. Τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα υποτιμώνται το ένα μετά το άλλο. Το ΕΝΣ δέχεται σοβαρό πλήγμα και την 1η Αυγούστου 1993 τα περιθώρια διακύμανσης των νομισμάτων αυξάνονται στο 15%. 

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...