Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν θα κάνετε όποιο εμβόλιο θέλετε εσείς - Θα κάνετε όποιο εμβόλιο θέλουμε εμείς». ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ: «Δεν θα φύγετε νύχτα με όποιον τρόπο θέλετε εσείς, αλλά θα «φύγετε» με οποίο τρόπο θέλουμε εμείς». ΠΩΣ ΠΑΡΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ…

 


Ο Τραμπ απειλεί τον επικεφαλής της FDA με απόλυση αν δεν εγκρίνει απόψε το εμβόλιο.  

Και  η  Γερμανία  πιέζει  τους  επιστήμονες: Θέλει ταχύτερη αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην ΕΕ. 

KAFENEIO-GR: Αίτημα της Pfizer για επείγουσα έγκριση του εμβολίου...

Η επιστήμη θέλει και διαφάνεια και τιμιότητα και ειλικρίνεια. Ο λόγος του πολιτικού δεν αρκεί, γιατί δεν έχει τίποτα από αυτά τα τρία.  Ο  πανέξυπνος υφυπουργός Yγείας Β. Κοντοζαμάνης  είπε:  «από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις».

ΙΔΟΥ  ΟΙ  ΑΔΕΙΕΣ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  ΤΩΝ  ΕΜΒΟΛΙΩΝ:  ΤΟ  ΒΡΙΣΙΔΙ  ΤΟΥ  ΤΡΑΜΠ  ΣΤΟΥΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.  «ΓΡΙΕΣ  ΧΕΛΩΝΕΣ.  ΘΑ  ΣΑΣ  ΑΠΟΛΥΣΩ  ΑΝ  ΔΕΝ  ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ  ΑΥΡΙΟ  ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ».  ΑΥΤΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΟΙ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ  ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ. 

ΕΤΣΙ  ΜΙΑ  ΤΡΕΜΑΜΕΝΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΙΔΙΚΩΝ  ΤΟΥ  FDΑ  ΜΕ  22  ΜΕΛΗ  ΨΗΦΙΣΑΝ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΑΠΕΙΛΗ  ΟΠΛΟΥ.  ΟΙ  17  ΛΥΓΙΣΑΝ,  ΟΙ  4 ΑΝΤΕΞΑΝ ΚΑΙ  ΕΙΠΑΝ  ΟΧΙ  ΚΑΙ  ΕΝΑΣ  ΑΠΕΙΧΕ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο  τρόπος  που  πάρθηκε  η  έγκριση  του  εμβολίου  μας  θυμίζει  την  απόφαση  που πήρε   η επιστημονική  επιτροπή  των  ψυχιάτρων  στις  ΗΠΑ για  το  θέμα  της  ομοφυλοφιλίας.  Επιτροπές  ομοφυλοφίλων  κυνηγούσαν  τους  ψυχιάτρους  στους  δρόμους  και  στα γραφεία  με  σωματική βία,  για να γνωματεύσουν  ότι  η  ομοφυλοφιλία δεν  είναι  ψυχοσωματική διαταραχή  αλλά μία  φυσιολογική  κατάσταση. 

Τραμπ για την καθυστέρηση της έγκρισης των εμβολίων από τον FDA: «Είναι μία γριά και αργή χελώνα».

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε κριτική Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, επειδή καθυστερεί στην έγκριση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά του κορωνοϊού.

​Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον FDA ως μια «μεγάλη, γριά και αργή χελώνα», ενώ επίσης είπε πως πρόκειται για ένα «βαρύ γραφειοκρατικό σώμα».

Παράλληλα, ο κ. Τραμπ ζητήσε από το FDA να «σταματήσει να παίζει παιχνίδια» και να ξεκινήσει «να σώζει ζωές», εξουσιοδοτώντας τη χρήση των εμβολίων φράγματος το συντομότερο δυνατό.

Ο Τραμπ απειλεί τον επικεφαλής της FDA με απόλυση αν δεν εγκρίνει απόψε το εμβόλιο.  11/12/2020

Ή εγκρίνεις το εμβόλιο απόψε ή απολύεσαι φέρεται να είπε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, στον επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Στίβεν Χαν. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο Αμερικανός πρόεδρος, που προσπαθεί να πιστωθεί μια νίκη κατά της πανδημίας, πιέζει για γρήγορη έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BionTech, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Η FDA αναμένεται να δώσει κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται στη Βρετανία, καθώς ανεξάρτητη επιτροπή έχει δώσει «πράσινο φως». Αν εγκριθεί το Σάββατο, στις αρχές της εβδομάδας θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς και τρόφιμους γηροκομείων.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό ο προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Χαν και του είπε ότι κινδυνεύει η θέση του αν δεν εγκριθεί το εμβόλιο πριν από το Σάββατο. Και μετά το τηλεφώνημα, ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος «τιτίβισε» στο Twitter παραπονούμενος ότι η FDA «είναι μια μεγάλη, γριά, αργή χελώνα. Δώσε τα καταραμένα τα εμβόλια ΤΩΡΑ, Δρ Χαν. Σταμάτα να παίζεις παιχνίδια και άρχισε να σώζεις ζωές!».

Ο ίδιος ο Χαν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις πληροφορίες αυτές και με ανακοίνωσή του μίλησε για «αναληθή παρουσίαση του τηλεφωνήματος με τον προσωπάρχη».

Απλώς η FDA «ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να εργάζεται με ταχύτητα για την έγκριση του εμβολίου. Έχουμε δεσμευθεί να δώσουμε γρήγορα την έγκριση, όπως ανακοινώσαμε το πρωί».Και  η  Γερμανία  πιέζει  τους  επιστήμονες: Θέλει ταχύτερη αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην ΕΕ.

 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ασκεί πίεση στον αρμόδιο επιπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας ασκούν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στην ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bild.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες της επιβεβαιώνουν την ανυπομονησία που εκδήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν.

«Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Στο μεταξύ άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη ή το Μπαχρέιν, έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο εκνευρισμός στο Βερολίνο μοιάζει ολοένα εντονότερος καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και ενώ η Γερμανία πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να επιβληθεί νέο lockdown στη Γερμανία από αύριο Τετάρτη, ως τουλάχιστον την 10η Ιανουαρίου.

Ο EMA, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ολλανδία, εξετάζει το τρέχον διάστημα τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις Pfizer/BionNTech.

 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΛΑΟΣ: «Δεν θα φύγετε νύχτα με όποιον τρόπο θέλετε εσείς, αλλά θα «φύγετε» με οποίο τρόπο θέλουμε εμείς».

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Yγείας Β. Κοντοζαμάνης

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επιβεβαιώνοντας αυτούς που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση κατευθύνεται προς την επιλογή μονοπωλίου, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε ότι αφορά τα εμβόλια, δήλωσε ότι οι πολίτες δεν θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα κάνουν, όπως δεν διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Το ερώτημα είναι γιατί να μην έχει δικαίωμα ο πολίτης ένα άλλο εμβόλιο πέρα από αυτό της Pfizer που επεμβαίνει στο κυτταρικό mRna των ανθρώπων; Γιατί απορρίπτουν το ισραηλινό,  το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο;

Να θυμίσουμε πω το κινεζικό το έκανε η βασιλική οικογένεια των ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Τουρκία κ.α, το ρωσικό έχει παραγγελθεί από δεκάδες χώρες με 1,2 εκ. πωλήσεις δόσεων, είναι πολύ πιο οικονομικό και όλοι διαβεβαιώνουν πως είναι απαλλαγμένο από παρενέργειες.

Γιατί πρέπει να πάμε σε εμβόλιο των Pfizer και της Moderna που εισχωρούν στα κύτταρα των ανθρώπων.  

Ο Β. Κοντοζαμάνης ακόμα τόνισε ότι τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται και μόλις έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρείες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

 

 

Γιατί τέσσερις εμπειρογνώμονες της FDA ψήφισαν "όχι" στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer

 

Του Sam Fazeli

Χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν εξ αποστάσεως την περασμένη Πέμπτη την επιτροπή εμπειρογνωμόνων περί των εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά της έκδοσης άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της Covid-19, έναν παράγοντα - "κλειδί" που πιθανόν να αποτελέσει τομή στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Οι εταιρείες ξεκίνησαν τη διαδικασία παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους και στη συνέχεια η επιτροπή της FDA ακολούθησε με την ανάλυσή της σχετικά με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για το εμβόλιο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να εκφράσει και εκείνο άποψη, ενώ στη συνέχεια η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζήτησε ξανά τα δεδομένα. Μέχρις εδώ όλα καλά, καθώς πρόκειται για μια αρκετά τυπική και συνήθη διαδικασία.

Η ψηφοφορία

Η συνεδρίαση της επιτροπής κορυφώθηκε περί τις εννέα ώρες μετά την έναρξή της, όταν ζητήθηκε από τα μέλη της να ψηφίσουν εάν θα συνιστούσαν η FDA να εγκρίνει το εμβόλιο με την ακόλουθη ένδειξη: "για ενεργό ανοσοποίηση για την πρόληψη της COVID-19 που προκαλείται από τον SARS-CoV -2 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω".

Όλοι κρατούσαν την ανάσα τους κατά τη διάρκεια των δύο λεπτών που διήρκεσε η καταμέτρηση των ψήφων και, στη συνέχεια, ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα: 17 μέλη της επιτροπής ψήφισαν ναι, τέσσερα είπαν όχι και ένα μέλος απείχε της ψηφοφορίας.

Την επόμενη ημέρα, η FDA χορήγησε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, εκκινώντας μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία των ΗΠΑ. Τι συνέβη όμως με αυτές τις ψήφους;

Ίσως δεν είναι η ιδανική συνθήκη να βλέπουμε διαφωνίες σε μια τέτοια ψηφοφορία, ωστόσο είναι απόλυτα λογικό. Μερικοί ειδικοί τείνουν να σκέφτονται διαφορετικά από άλλους. Ποια ήταν ωστόσο η άποψη των διαφωνούντων;

Η σημασία της δικαιολόγησης της ψήφου

Εδώ είναι που τα πράγματα πήγαν στραβά. Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Η συνήθης διαδικασία είναι να ζητεί κανείς από τους ειδικούς οι οποίοι ψήφισαν "όχι" να εξηγήσουν το γιατί. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνεδρίαση έκλεισε αμέσως μετά την ψηφοφορία αντί να αφιερωθούν επιπλέον 10 έως 20 λεπτά για να γίνει η σχετική συζήτηση.

Αυτό είναι ατυχές, ειδικά λαμβάνοντας υπ' όψη τις επιφυλάξεις που έχουν πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ σχετικά με τα εμβόλια. Χωρίς πλήρη εξήγηση, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν οι ψήφοι αντικατοπτρίζουν πραγματική ανησυχία για το εμβολιαστικό σκεύασμα ή, όπως είναι πιο πιθανό, υπονοούν απλώς ότι χρειάζονται μερικές πιο λεπτομερείς έρευνες  σχετικά με τη χρήση του σε μια ορισμένη υποομάδα του πληθυσμού.

Εάν υπάρχει μία περίοδος κατά την οποία χρειάζεται πλήρης αποκάλυψη στοιχείων και διαφάνεια, είναι η σημερινή. Κι αυτό δεν συνέβη. Η FDA έχει την ευκαιρία να τα πάει καλύτερα αυτή την εβδομάδα, όταν και η επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου, αυτή τη φορά για να εξετάσει τα δεδομένα γύρω από το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19, την Πέμπτη. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις των μελών της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων τυχόν λόγων οι οποίοι θα οδηγήσουν σε ψήφους κατά της πρόωρης, έκτακτης έγκρισης.

Το "όχι" δεν αφορούσε την ασφάλεια του εμβολίου

Όσον αφορά τις εργασίες της περασμένης εβδομάδας, πιστεύω - έχοντας παρακολουθήσει και ακούσει ολόκληρη τη συνεδρίαση - ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών συμφωνεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πιο ευάλωτου ηλικιωμένου πληθυσμού και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα που τους δημιουργούν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής Covid-19.

Το βασικό σημείο διαμάχης φαίνεται να ήταν το γεγονός ότι μόλις 153 εθελοντές  στις κλινικές δοκιμές είχαν ηλικία μεταξύ 16 και 18 ετών. Είναι πολύ πιθανό οι διαφωνούντες να δίστασαν να προτείνουν έγκριση του εμβολίου γι' αυτήν την νεότερη ομάδα χωρίς περισσότερα ερευνητικά δεδομένα. Το μόνο που χρειαζόμασταν ήταν να το ακούγαμε προκειμένου να είμαστε σίγουροι ή έστω να ακούγαμε ποιους άλλους λόγους θα μπορούσαν να είχαν επικαλεστεί.

Αντ' αυτού, η επιτροπή έδωσε - ακούσια - ορισμένα "πυρομαχικά" σε όσους υποτιμούν τη σημασία της χρήσης εμβολίων από θέση αρχής.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι 16χρονοι δεν είναι από βιολογική άποψη ιδιαίτερα διαφορετικοί από τους 18χρονους, τουλάχιστον από ανοσολογικής πλευράς.

Επίσης, όσοι διαφωνούντες ανησυχούν για αυτή τη νεότερη ηλικιακή ομάδα, δεν είχαν στην πραγματικότητα κανέναν λόγο να πιστεύουν ότι τα 18 χρόνια θα αποτελούσαν έναν καλύτερο ηλικιακό "κόφτη" για το εμβόλιο, καθώς τα δεδομένα δεν αποκάλυπταν πόσα άτομα 18, 19 ή 20 ετών συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή - μονάχα ότι υπήρχαν 14.690 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, με διάμεση ηλικία τα 46 έτη, που έλαβαν το εμβόλιο. Όμως θα έπρεπε να έχουμε ακούσει τα επιχειρήματά τους.

Τέλος, δεν έχει ουσιαστική σημασία εάν η έγκριση έκτακτης ανάγκης χορηγείται γι' αυτούς που είναι 16 ή 18 ετών, καθώς τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας θα βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο τέλος της "ουράς" όσων πρόκειται να λάβουν εμβόλιο, με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Μέχρι τη στιγμή που θα έρθει η ώρα για τον εμβολιασμό τους, πιθανότατα θα έχουμε δεδομένα τόσο από τις κλινικές δοκιμές των Pfizer-BioNTech, όσο και από εκείνες της Moderna, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο ακριβώς τους εφήβους.

Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα, αυτές οι τέσσερις ψήφοι δεν καθυστέρησαν την έγκριση του εμβολίου και  πιθανότατα δεν θα εμποδίσουν πολλούς Αμερικανούς από το να παραμείνουν ψύχραιμοι στη σειρά τους, περιμένοντας για ένα εμβόλιο στο μπράτσο τους. Θα ήταν όμως πολύ καλύτερα εάν είχαμε αφήσει αυτή την τελευταία συζήτηση να διεξαχθεί. 

 

 

ΗΠΑ: Το 18% της επιτροπής FDA ψήφισε κατά της έγκρισης του εμβολίου της Pfizer: «Πιθανά επικίνδυνο»! 

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος    PRONEWS

Τέσσερα από τα 22 μέλη της επιτροπής εμπειρογνώμων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) ψήφισαν «ΟΧΙ» στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer για εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολίου. 

Δηλαδή το 18% των μελών της επιτροπής εμπειρογνώμων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) ψήφισε κατά της έγκρισης ενός τόσο σημαντικού φαρμάκου διατυπώνοντας αμφιβολίες για την ασφάλειά του.

Μία από αυτές τις αρνητικές ψήφους προήλθε από την δρ. Οβέτα Φούλερ μία ιολόγο και ερευνητή ιογενών παθογόνων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η Δρ Φούλερ σε συνεντεύξεις είπε είπε ότι «Ανησυχεί για τη μακροπρόθεσμη επίδραση του εμβολίου».

«Δεν έχουμε ιδέα τι κάνει το εμβόλιο mRNA-λιπιδίων messenger (σ.σ.: η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το εμβόλιο Pfizer / BioNTech) για τους ανθρώπους μακροπρόθεσμα - δεν έχει γίνει ξανά. Και πηγαίνουμε από τα 20.000 άτομα που έχουν λάβει (σσ στις δοκιμές) αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια που θα λάβουν αυτό το εμβόλιο, με πολύ περιορισμένη εκτίμηση κινδύνου», δήλωσε. 

«Επειδή βρισκόμαστε σε μια πανδημία COVID και επειδή επηρεάζονται τόσες πολλές ζωές και επειδή το κοινό πρέπει να καταλάβει, ώστε να ξέρει τι να κάνει. Ένιωσα ότι αυτό είναι σημαντικό. Μια βαριά ευθύνη. Είναι πολύ σημαντικό και έτσι το παίρνω», είπε ο Δρ. Φούλερ.

Δεν είναι έλλειψη εμπιστοσύνης στην έρευνα, αλλά πιστεύει ότι δεν απαντήθηκαν ορισμένες συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους. Η δρ. Φούλερ είπε ότι «περισσότερα δεδομένα θα την βοηθούσαν να είναι βέβαιη ότι έχει κάνει σωστά τη δουλειά της».

Ως ερευνητής και ειδικός στο πώς συμπεριφέρονται οι ιοί, «είχα ακόμα ερωτήσεις σχετικά με την αυτοανοσία και την υπερανοσία. Ήθελα λίγο περισσότερη έρευνα για να απαντήσει σε μερικές ακόμη ερωτήσεις προτού ανοίξει τον δρόμο για εκτεταμένους εμβολιασμούς στις μάζες».

Πριν συνεχίσετε, δείτε την χθεσινή εκπομπή του PRONEWS για τα εμβόλια και τα όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την ασφάλειά τους:

«Είμαι εξαιρετικός υποστηρικτής των εμβολίων. Είμαι ιολόγος με εκπαίδευση, νομίζω ότι οι ιοί είναι καταπληκτικοί. Τους διδάσκω. Τα μελετώ. Μιλάω στην κοινότητα γι'αυτούς», είπε η δρ. Φούλερ. «Νομίζω ότι τα εμβόλια είναι ένας σημαντικός τρόπος που μπορούμε να σταματήσουμε ή να αποτρέψουμε λοιμώξεις, αλλά "2 ράμματα τώρα θα αποτρέψουν 9 αργότερα"» 

Η δρ. Φούλερ λέει ότι θα ήταν καλύτερα να απελευθερωθεί το εμβόλιο σταδιακά αντί να μεταφερθεί σχεδόν απευθείας από τη μελέτη σε εκατομμύρια ανθρώπους και προσθέτει ότι πιστεύει ότι μόνο δύο ακόμη μήνες ελεγχόμενων μελετών θα απαντούσαν σε ορισμένες από αυτές τις συγκεκριμένες ερωτήσεις.

«Φανταστείτε ότι έχουμε ένα ποτάμι που έχει φράξει και αντί να αφαιρούμε το φράγμα και να αφήνουμε το νερό να ρέει παντού, ας ανοίξουμε μια κλειδαριά στο φράγμα και να απελευθερώσουμε τα πράγματα σταδιακά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα»

«Η ψήφος μου δεν ήταν "Όχι, ποτέ", η ψήφος μου ήταν "Όχι, όχι ακόμη για μια χρήση έκτακτης ανάγκης"» είπε: «Στην πραγματικότητα με εξέπληξε η ψηφοφορία. Σκέφτηκα ότι θα υπήρχαν πολύ περισσότερες ψήφοι «όχι» με βάση τον τρόπο που έγινε, οπότε ήμουν πολύ έκπληκτη που βγήκε από τους 17. Δηλαδή προς 4 προς 1. »

Η δρ. Οβέτα Φούλερ

ίναι μια απόφαση τόσο σημαντική, η δρ. Φούλερ θέλει να βεβαιωθεί ότι έχει γίνει σωστά. Γι 'αυτό ήλπιζε για περισσότερες κλινικές δοκιμές προτού ψηφίσει «ναι», ειδικά για να μάθει εάν το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του COVID-19, όχι μόνο της μόλυνσης.

Εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν μολύνονται; Γνωρίζουμε ότι εάν έχουν μολυνθεί, μεταδίδουν τον ιό; Μπορεί να μεταδοθεί από αυτούς σε άλλους ανθρώπους»; 

Μάλιστα η η δρ.Φούλερ αποκάλυψε πως και οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή της FDA δεν μπήκαν καν στην ουσία του θέματος καθώς έγιναν μέσω ίντερνετ και παρουσίασαν τεχνικές δυσκολίες!

«Νομίζω ότι η εικονική πλατφόρμα ήταν δύσκολη, Δεν μπορούσαμε να δούμε ακόμη και τους άλλους συναδέλφους στο πάνελ και νομίζω ότι αν κάποιος με είχε δει πραγματικά σε πολλά από αυτά, η γλώσσα του σώματός μου θα έλεγε ότι "δεν νομίζω ότι συζητάμε τις πιο σχετικές ερωτήσεις εδώ"», είπε.

 

 

 

 

Κυβέρνηση: Έτσι θα εμβολιάσει τους Έλληνες με το mRNA - «Θα καταγράφεστε όλοι σ' ένα μητρώο - Θα σας στέλνουμε SMS».

 

Η κυβέρνηση αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού σε πρώτη φάση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer, στο οποίο έδωσε την ονομασία «Ελευθερία». Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο εμβολιασμού, στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όλων των Ελλήνων που κάνουν το εμβόλιο.

Το νέο ειδικό Μητρώο είναι από φέτος ενεργό και προς το παρόν καταχωρούνται τα άτομα που υποβάλλονται σε εμβολιασμό για την εποχική γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο.

Μέσω του Μητρώου, όπου εκτός από τα προσωπικά στοιχεία κάθε ατόμου θα συμπληρώνονται και στοιχεία, όπως η ημερομηνία που έλαβε την πρώτη δόση, θα υπολογίζεται και ο χρόνος χορήγησης της δεύτερης δόσης. Έτσι, ο πολίτης θα λαμβάνει sms & e-mail που θα τον ενημερώνει πως πρέπει να λάβει τη δεύτερη δόση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού. Η διάρκεια της εκστρατείας, που θα αρχίσει αμέσως μόλις η ΕΕ διανείμει τα εμβόλια της Pfizer -BioNTech στα κράτη μέλη της, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. 

Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πάρει το «ΟΚ» το εμβόλιο της Pfizer.

Αυτό σημαίνει πως από τα Χριστούγεννα, αν δοθεί η έγκριση, θα μπορούν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με την Γερμανία να εκτιμά πως αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου.

Με SMS η κυβέρνηση θα ζητά να εμβολιαστούν οι πολίτες

Oι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν το κλείσιμο των ραντεβού για τους πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή τηλεφωνικά, στα εμβολιαστικά κέντρα. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανοίγει τρία κανάλια για την πρόσβαση των πολιτών στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr και μέσω call center.

Οι περίπου 850.000 εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, εφόσον βάσει του ΑΜΚΑ τους -και ουσιαστικά του ιατρικού ιστορικού τους- κριθεί ότι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και θα μπορούν να αποδεχθούν το ραντεβού απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail.

Ωστόσο, όσοι πολίτες θα αναζητήσουν πρόσβαση μέσω των άλλων καναλιών, θα μπορούν να το κάνουν μέσω των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως συνεκτικοί κρίκοι στη μείζονα αυτή διαδικασία.

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ θα μαθαίνουν πχ αν έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του πολίτη ή θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

Ομοίως θα μπορούν να απευθύνονται στους φαρμακοποιούς τους οι πολίτες για να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο που θα οριστεί για να δηλώσουν ενδιαφέρον και να κλείσουν ραντεβού βάσει του τόπου κατοικίας τους.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ωστόσο, οι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξάρτητα από ηλικία, θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων συνεδριάζει συνεχώς και εξετάζει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Όπως ανέφερε προχθές η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε αυτή τη φάση δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων.

Η απόλυτη προτεραιότητα δίδεται στους υγειονομικούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων και των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε σχετική εισήγησή του τονίζει ότι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης υπόπτων και θετικών κρουσμάτων COVID-19 πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τον SARS-CoV-2 αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρόνιων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.). Ειδικές κινητές ομάδες ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές καθώς και εκείνων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης.

  

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
 

 

 

 


 

 

 

14 σχόλια :

 1. Νέα μελέτη: Η αζιθρομυκίνη δεν βοηθά τους ασθενείς με σοβαρή Covid-19
  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής στη Βρετανία, διαπιστώθηκε πως η αζιθρομυκίνη, ένα ευρέως συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό, απέτυχε να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή Covid-19.
  Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι, με βάση αυτά τα ευρήματα, οι μόνοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό και πρέπει να πάρουν το αντιβιοτικό, είναι όσοι έχουν παράλληλα και κάποια βακτηριακή λοίμωξη.
  Η τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή του φαρμάκου έγινε το Νοέμβριο σε 176 βρετανικά νοσοκομεία σε σχεδόν 8.000 ασθενείς. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv (θα ακολουθήσει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), οι 2.582 ασθενείς με Covid-19 που επιλέχθηκαν τυχαία για να κάνουν θεραπεία με αζιθρομυκίνη, δεν τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους 5.182 που δεν πήραν το αντιβιοτικό, όσον αφορά στην πιθανότητα διασωλήνωσης και θανάτου, καθώς και τη διάρκεια της νοσηλείας.
  Το ίδιο ακριβώς ποσοστό ασθενών (19%) πέθαναν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τόσο στην ομάδα της αζιθρομυκίνης, όσο και στην ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το αντιβιοτικό.
  Η μέση διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 12 μέρες για την ομάδα της αζιθρομυκίνης έναντι 13 ημερών για την ομάδα ελέγχου, ενώ το ποσοστό των ασθενών που πήραν εξιτήριο στο ίδιο διάστημα των 28 ημερών ήταν παρόμοιο στις δύο ομάδες ασθενών (60% μεταξύ όσων είχαν πάρει το αντιβιοτικό, έναντι 59% των υπολοίπων).
  Οι ερευνητές επισήμαναν ότι «πάνω από το 75% των ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία λαμβάνουν αντιβιοτικά. Μολονότι δεν ανιχνεύσαμε κάποια βλάβη σε ατομικό επίπεδο στους ασθενείς που τους χορηγήθηκε αζιθρομυκίνη, υπάρχει ένας ευρύτερος κίνδυνος σε κοινωνικό επίπεδο από την εξάπλωση της χρήσης των αντιβιοτικών».
  Γι' αυτό, συμπέραναν, η ευρεία χρήση αντιβιοτικών που γίνεται σήμερα σε ασθενείς με Covid-19, «πρέπει να γενικά να αμφισβητηθεί».
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τουρκία: Νέο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό μέσα ένα 24ωρο
  Τις τελευταίες 24 ώρες, 235 επιπλέον άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο του κορωνοϊού στην Τουρκία, αριθμός που αποτελεί νέο υψηλό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
  Οι υγειονομικές αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν σήμερα πως τις τελευταίες 24 ώρες, ακόμη 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά στη γειτονική μας χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 16.800 άνθρωποι.
  Παράλληλα σήμερα καταγράφηκαν 32.102 νέες μολύνσεις συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών φορέων. Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές ανακοίνωναν έως τις 25 Νοεμβρίου μονάχα τα κρούσματα που εκδήλωναν συμπτώματα. Οι συνολικές μολύνσεις που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία ξεπερνούν τις 1,8 εκατομμύρια.
  Εν μέσω της δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η κυκλοφορία απαγορεύεται ήδη στην Τουρκία τα Σαββατοκύριακα, από τα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβλήθηκαν μπροστά στην αύξηση των νέων μολύνσεων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κορωνοϊός: Από τους σημαντικότερους χώρους μετάδοσης τα σπίτια σύμφωνα με νέα έρευνα.
  Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση) τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων.
  Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.) συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
  Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος - πολύς κόσμος - στενή επαφή».
  Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορωνοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους. Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βρετανία: Αύξηση των κρουσμάτων που οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε σε κάποιες περιοχές.
  Σε περιοχές της νότιας Αγγλίας παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τους τελευταίους δυο μήνες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αυτό, ίσως, να οφείλεται σε ένα νέο στέλεχος του ιού που περιέχει μια σειρά διαφορετικών μεταλλάξεων.
  Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα της Υγειας στο Ηνωμένο Βασίλειο η αρχική ανάλυση έδειξε ότι το νέο στέλεχος αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές. Αν και κυρίως στο νότο, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις σε σχεδόν 60 τοπικές κοινότητες, πρόσθεσε, «και ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία».
  Είναι το νέο στέλεχος πιο επικίνδυνο;
  Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από άλλους Sars-CoV-2. Μια πληρέστερη εικόνα του εάν συνδέεται με διαφορές στα συμπτώματα ή τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα της νόσου θα εμφανιστεί καθώς οι επιστήμονες συλλέγουν πρόσθετα δεδομένα. Οι ερευνητές στην κοινοπραξία Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) εντόπισαν την παραλλαγή και θα παρακολουθούν την κίνησή της σε όλη τη χώρα. Αναλύουν τον γενετικό κώδικα περίπου 10% των περιπτώσεων κορωνοϊου και μοιράζονται τις ακολουθίες αμέσως.
  Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια;
  Επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος που είναι ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια. Τα περισσότερα εμβόλια Covid παράγουν αντισώματα που απενεργοποιούν τον ιό. Εάν η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού μεταλλάσσεται, όπως έχει στη νέα παραλλαγή, θα μπορούσε δυνητικά να αποφύγει αντισώματα που δημιουργούνται από εμβόλια χρησιμοποιώντας παλαιότερη έκδοση της πρωτεΐνης ακίδων.
  Οι γενετιστές παρακολουθούν ήδη τον ιό για μεταλλαγμένες μορφές που επιτυγχάνουν αυτό που αποκαλούν «διαφυγή εμβολίου». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Porton Down και σε άλλα εργαστήρια για να ελεγχθεί εάν το νέο στέλεχος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να τα καταστήσουν ξανά αποτελεσματικά.
  Ο Δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι γνώριζε την μετάλλαξη. «Αυτό το είδος της εξέλιξης και των μεταλλάξεων είναι αρκετά κοινό», είπε. «Το ερώτημα, που προκύπτει όπως προσφάτως με τις παραλλαγές στα βιζόν στη Δανία είναι αν αυτή η παραλλαγή κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο; Επιτρέπει στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα; Επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα διαγνωστικά τεστ; Θα παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Καμία από αυτές τις ερωτήσεις δεν έχει ακόμη απαντηθεί.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κορωνοϊός: Έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων αποκαλύπτει ποιοι αναπτύσσουν τα περισσότερα αυτοαντισώματα.
  Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη τα δραματικά αυξημένα επίπεδα των «φίλιων πυρών» που δέχεται από το ανοσοποιητικό σύστημά του ένας ασθενής, τα οποία αντανακλώνται στα αυτοαντισώματα που δημιουργεί, μπορούν -σε σημαντικό βαθμό- να εξηγήσουν τόσο τα σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού όσο και τη μακρόχρονη διάρκειά της σε ορισμένους ανθρώπους, για αρκετό καιρό μετά την αποδρομή του ιού από το σώμα τους.
  Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, με επικεφαλής τους καθηγητές Ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι και Άαρον Ρινγκ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), μελέτησαν 194 ασθενείς με Covid-19 και βρήκαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα αυτοαντισωμάτων (ένδειξη ότι η άμυνα του οργανισμού γυρίζει «μπούμερανγκ» ενάντια στα όργανα και στους ιστούς), σε σχέση με 30 υγιείς ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
  Καθώς η νόσος εξελίσσεται σε μερικούς ασθενείς, τα αυτοαντισώματά τους τείνουν να αυξηθούν. Το αποτέλεσμα είναι να αποπροσανατολίζεται η άμυνα κατά του κορωνοϊού, καθώς τα αυτοαντισώματα, αντί να αδρανοποιούν τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, στρέφονται ενάντια στις πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος. Διαπιστώθηκε ότι όσα περισσότερα αυτοαντισώματα είχαν οι ασθενείς στο αίμα τους τόσο πιο δύσκολη ήταν η καταπολέμηση του ιού και κατά συνέπεια τόσο πιο σοβαρή ήταν η Covid-19. Ενδεικτικά, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν περισσότερα αυτοκαταστροφικά αυτοαντισώματα ακόμη και από τους ανθρώπους με την αυτοάνοση πάθηση του ερυθηματώδους λύκου.
  Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν ασθενείς με κορωνοϊό που τα αυτοαντισώματά τους επιτίθεντο στα κύτταρα Β (τα κυτταρικά «εργοστάσια» παραγωγής αντισωμάτων) ή στα προστατευτικά Τ-λεμφοκύτταρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσο περισσότερα διαφορετικά είδη αυτοαντισωμάτων εμφανίζονται σε έναν ασθενή τόσο χειροτερεύουν τα συμπτώματά του και αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του.
  Όπως δήλωσε στη «Γκάρντιαν» ο δρ Ρινγκ του Yale, η επιβλαβής δράση των αυτοαντισωμάτων μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αποδρομή της λοίμωξης, αφήνοντας έτσι τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται για καιρό από διάφορα προβλήματα υγείας. «Επειδή τα αυτοαντισώματα μπορούν να επιμείνουν για πολύ καιρό, είναι πιθανό ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της μακράς Covid-19. Τα μετα-Covid σύνδρομα εύλογα μπορεί να προκαλούνται από μακράς διάρκειας αυτοαντισώματα, τα οποία επιμένουν για καιρό αφότου ο κορωνοϊός έχει φύγει από το σώμα. Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε υπάρχουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, όπως αυτές για τις ρευματολογικές παθήσεις, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές», ανέφερε.
  Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας) οφείλονται στη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στο δικό του σώμα. Λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τις λοιμώξεις από ιούς και κατά πόσο αυτές μπορούν να προκαλέσουν μία παρόμοια αυτοκαταστροφική αντίδραση. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό τα αυτοαντισώματα ευθύνονται για τα μακρόχρονα συμπτώματα σε νόσους όπως αυτές που προκαλούν οι ιοί Έμπολα και Τσικουνγκούνια ή σε καρκινοπαθείς μετά από ανοσοθεραπεία.
  Η μακρά Covid-19, με συμπτώματα που διαρκούν για μήνες, εκτιμάται ότι εμφανίζεται περίπου στο 10% των ασθενών ηλικίας από 18 έως 49 ετών, με τη συχνότητά της να αυξάνεται περίπου στο 20% στις ηλικίες άνω των 70 ετών.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Fauci: «Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με την COVID-19».
  Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ Δρ Anthony Fauci είπε, τη Δευτέρα, ότι υπάρχει κάτι «πολύ περίεργο» για έναν ιό που στους περισσότερους ανθρώπους δημιουργεί απλώς μια «ενόχληση» ενώ άλλους τους σκοτώνει και είναι γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί καλύτερα.
  «Δεν έχω δει ποτέ ξανά έναν ιό που στο 40% των ανθρώπων δεν έχει συμπτώματα και στον αντίποδα σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, το 80% έχουν πολύ ήπια έως μέτρια συμπτώματα που δεν απαιτούν σημαντική ιατρική παρέμβαση. Και στη συνέχεια όλων αυτών να υπάρχει ένα 20-25% των ανθρώπων που έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Fauci στο Ανώτατο Αντιπρόεδρο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), Stephen Morrison, τη Δευτέρα.
  «Υπάρχει κάτι πολύ περίεργο για έναν ιό που στα περισσότερα δημιουργεί απλώς μια «ενόχληση», και άλλους τους σκοτώνει. Ακόμα δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να το μάθουμε», πρόσθεσε.
  Οι παρατηρήσεις του Fauci, σύμφωνα με το Yahoo και το πρακτορείο Reuters, ήρθαν αφού μερικοί από τους πρώτους Αμερικανούς εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έλαβαν δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και καθώς ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 300.000.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ: Με την υπ’ αριθμ 40270 απόφαση του υπουργείου υγείας λοιπόν, με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2020, διαπιστώνουμε ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συμμετέχει ο διακεκριμένος επιστήμονας Λάζαρος Καρνέσης.Ο Λάζαρος Καρνέσης φαίνεται να έχει ζημιώσει το δημόσιο κατά 1,7 εκατ. ευρώ μέσω αθρόων συνταγογραφήσεων σε υπερήλικους ασφαλισμένους που δεν εξέτασε καν.
  Επίσης ο κύριος Καρνέσης, Είναι επιστήμονας: γενικός αρχίατρος, διευθυντής Α παθολογικής κλινικής στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών και είναι ο σύζυγος της κυρίας Ελένης Ράικου. Της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς. Και μπορεί ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, που ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία και φέρεται, σύμφωνα με το επίμαχο πόρισμα, ότι εξέδιδε σωρεία συνταγών για ασθενείς που δεν είχε εξετάσει ποτέ, ενώ η συνταγογράφηση αυτή κατευθυνόταν σε μεγάλο ποσοστό προς συγκεκριμένες, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, δεν παίζει κανένα ρόλο στο θέμα των εμβολίων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μελάνωμα: Πώς το λευκό κρασί σχετίζεται με επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος;

  Η κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα λευκού κρασιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας και επιδημιολογίας Εουνιούνγκ Τσο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας και πρόληψης του καρκίνου «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών για τον Καρκίνο.
  Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες συνολικά πάνω από 210.000 άνθρωποι παρακολουθήθηκαν επί 18 χρόνια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και την πιθανότητα εμφάνισης δερματικού καρκίνου.
  Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας αλκοόλ τη μέρα (σχεδόν 13 γραμμαρίων αλκοόλ) αυξάνει κατά 14% τον κίνδυνο μελανώματος. Ειδικότερα ένα ποτήρι λευκό κρασί τη μέρα σχετίζεται με κατά 13% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Αντίθετα, η μπίρα, το κόκκινο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο.
  Η συσχέτιση αλκοόλ-μελανώματος είναι πιο έντονη για εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο. Σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, όσοι καταναλώνουν περίπου δύο μερίδες αλκοόλ τη μέρα, είναι 73% πιθανότερο να διαγνωσθούν με μελάνωμα του κορμού του σώματος, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται μόνο κατά 2% για το κεφάλι, το λαιμό και τα άκρα.
  Η δρ Τσο δήλωσε πως αποτελεί έκπληξη η σχέση μόνο του λευκού κρασιού και του μελανώματος, κάτι που, προς το παρόν, δεν μπορεί να εξηγηθεί. Τόνισε πάντως ότι τα ευρήματα αυτά έρχονται να προσθέσουν το μελάνωμα στον κατάλογο των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
  Περίπου το 3,6% των περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως εκτιμάται ότι σχετίζονται με το αλκοόλ, ιδίως οι καρκίνοι του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου, του μαστού κ.α. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση, καθώς μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA και να εμποδίσει την επιδιόρθωσή του.
  Οι ερευνητές συμβούλευσαν τους ανθρώπους με ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα να περιορίσουν την κατανάλωση λευκού κρασιού, ενώ τόνισαν το θέμα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η Ρωσία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για ζώα - «Θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Ιανουαρίου».
  Η Ρωσία, έπειτα από τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν σε πολλές φάρμες μινκ στην Ευρώπη, αναπτύσσει ένα δικό της εμβόλιο για ζώα, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
  «Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ρυθμιστικής Αρχής Ελέγχου στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας (Rosselkhoznadzor), Σεργκέι Ντάνκβερτ.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους,σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.
  Σύμφωνα με τον Ντάνκβερτ, «το δραστικό συστατικό βρίσκεται στην κρίσιμη, τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Το νέο εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε μινκ, γάτες και τρωκτικά».
  Η Αρχή της οποίας προίσταται «λαμβάνει τακτικά αιτήματα από ρωσικές κτηνοτροφικές μονάδες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επειδή τα μινκ και τα κουνάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ιό και θα μπορούσαν να μολύνουν το ένα το άλλο», όπως είπε.
  Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν περιπτώσεις μολύνσεων των μινκ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν στη Δανία επειδή ο ιός είχε μεταλλαχθεί.
  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εξάλλου, περισσότερα από 97.000 μινκ και 6.900 κουνάβια ζουν σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Ρωσία.
  Στο μεταξύ, στη χώρα αυτή έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού για ανθρώπους.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κορωνοϊός: Στην τελική φάση αξιολόγησης μπαίνει το εμβόλιο της Curevac.
  Στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού μπαίνει σήμερα η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Curevac.
  «Η Curevac ξεκινά την παγκόσμια φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών της που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της», ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα το πρωί. «Ένας πρώτος εθελοντής στρατολογήθηκε», πρόσθεσε.
  Οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και σε αυτές θα συμμετάσχουν «περισσότεροι από 35.000» εθελοντές.
  Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Curevac είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Περού και τον Παναμά και τη συμμετοχή 690 εθελοντών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε η φαρμακοβιομηχανία.
  Η εταιρεία διαθέτει δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19.
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη «μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό».
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Νετανιάχου: «Το Σάββατο το απόγευμα θα πάω να εμβολιαστώ - Θα είμαι ο πρώτος που θα το κάνει».
  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, γνωστοποίησε πως θα είναι ο πρώτος στη χώρα του ο οποίος θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη χώρα.
  Σε ένα βίντεο-μήνυμά του, ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει μπει σε καραντίνα καθώς ήρθε σε επαφή με κρούσμα, ενημέρωσε πως έχει ζητήσει να είναι ο πρώτος που θα λάβει το εμβόλιο για να αποδείξει, έτσι, την αποτελεσματικότητά του.
  «Την Παρασκευή θα βγω από την καραντίνα και το Σάββατο το απόγευμα θα πάω να εμβολιαστώ. Ζήτησα να είμαι το πρώτο άτομο που θα εμβολιαστεί για να αποτελέσω το παράδειγμα και να σας πείσω ότι μπορείτε και πρέπει να εμβολιαστείτε».
  Πρόσθεσε ότι εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες στους Ισραηλινούς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.
  Διευκρίνισε πως προτεραιότητα θα δοθεί στον εμβολιασμό των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, των ηλικιωμένων και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ στη συνέχεια εμβόλια θα σταλούν στο σύνολο της χώρας για τους μαζικούς εμβολιασμούς του πληθυσμού.
  Την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν στο Ισραήλ οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech. Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ υπέγραψε συμφωνία για οκτώ εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  Το Ισραήλ έχει συνάψει συμφωνίες και με άλλους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής εταιρείας Moderna. Την 1η Νοεμβρίου, ξεκίνησαν και οι κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία του ισραηλινού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
  Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερα από 357.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 3.000 άνθρωποι.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η Ελβετία δεν εγκρίνει τα νέα εμβόλια και ετοιμάζεται για δημοψήφισμα.
  Η ιατρική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, Swissmedic, δήλωσε ότι δεν έχει επαρκείς πληροφορίες, για να εγκρίνει τα τρία διαφορετικά εμβόλια που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.
  Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι της λείπουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα. Έχουν επικοινωνήσει με τους κατασκευαστές, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία από τις μελέτες τους.
  “Μας λείπουν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κλινικών μελετών, καθώς και για τις σημαντικές υποομάδες που συμμετείχαν σ’ αυτές τις μεγάλες μελέτες” δήλωσε ο Claus Bolte, επικεφαλής του τμήματος εγκρίσεων της Swissmedic, σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε την Τρίτη (1/12) από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.
  Για παράδειγμα, η Swissmedic χρειάζεται στοιχεία για τις προϋπάρχουσες νόσους των ατόμων που συμμετείχαν στις μελέτες. Σύμφωνα με την Αρχή, η αποδοχή εμβολίων που έχουν παραχθεί σε τόσο σύντομους χρόνους, απαιτεί έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης προς τους κατασκευαστές και τις αρχές που τα εγκρίνουν. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να εξεταστούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις των εμβολίων στις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.
  Εντωμεταξύ, η ελβετική οργάνωση “Friends of the Constitution” έχει ξεκινήσει καμπάνια εναντίον του νόμου για την αντιμετώπιση της COVID-19, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 50.000 υπογραφές, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται. Με βάση την εμπειρία τους, υπολογίζουν ότι 55.000 υπογραφές αρκούν για την υποβολή του αιτήματος στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία.
  Η επιτροπή δημοψηφίσματος θέλει να αποτρέψει την αναδρομική νομιμοποίηση των υπερβολικών εξουσιών που έχει αποκτήσει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την επέκτασή της ισχύος τους μέχρι το τέλος του 2021. Ο νόμος Covid 19 είναι ήδη σε ισχύ και το Κοινοβούλιο συζητά ήδη τις πρώτες αλλαγές αυτές τις μέρες.
  Σύμφωνα με τους αντιπάλους του, ο νόμος Covid 19 είναι άχρηστος. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου επικεντρώνεται σε οικονομικά οφέλη που μπορούν να αποφασιστούν ακόμη και χωρίς ειδικές δεξιότητες. Σε περίπτωση επανεμφάνισης της επιδημίας, δυνατότητα να εκδοθούν και πάλι αναγκαστικά διατάγματα.
  Οι “Friends of the Constitution” ισχυρίζονται επίσης ότι με τον νόμο COVID-19, εμβόλια τα οποία δεν έχουν επαρκώς δοκιμαστεί μπορεί να γίνονται υποχρεωτικά και φάρμακα μπορούν να εγκρίνονται με διαδικασίες εξπρές.
  Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί μπορεί να έχουν κι άλλες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις των ΜΜΕ φαίνεται να είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς η κρίση σ’ αυτόν τον τομέα δεν συνδέεται με την πανδημία.
  Η επιτροπή δημοψηφίσματος έχει προθεσμία μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2021 για να συγκεντρώσει τις υπογραφές. Το δημοψήφισμα, πιθανότατα, θα διεξαχθεί τον Ιούνιο 2021, όταν ο νόμος θα μετράει ήδη 9 μήνες που θα είναι σε ισχύ.
  mandataapoekso.blogspot
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου της Μοderna από την FDA (!) ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ…
  O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω Twitter πως το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) και θα αρχίσει άμεσα η διανομή του.
  «Το εμβόλιο της Moderna εγκρίθηκε θριαμβευτικά. Η διανομή θα ξεκινήσει άμεσα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
  Η επιτροπή των ειδικών η οποία συνεδρίασε διαδικτυακά την Πέμπτη «άναψε το πράσινο φως» στην αμερικανική FDA για την έγκριση του εμβολίου της Moderna και αναμένονται άμεσα οι ανακοινώσεις.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...