Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Η μάχη της περιτομής

 

 ΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Η περιτομή του Χριστού

 

 https://www.cohen.gr/new/articles/judaism/2387-2012-08-17-07-18-41

Ynet 24.7.2012
Του Manfred Gerstenfeld

 

Η στοχοποίηση των Εβραίων συνιστά κυρίως παράπλευρη απώλεια της επιθυμίας να πληγούν οι Μουσουλμάνοι της Ευρώπης.

 

Μέχρι πρόσφατα, το θέμα της απαγόρευσης Εβραϊκών θρησκευτικών εθίμων συνιστούσε κυρίως μέρος του πολιτικού και δημόσιου διαλόγου στη Δυτική Ευρώπη. Στη Γερμανία έχει καταστεί πλέον ένα νομικό θέμα.

Μια απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου της Κολωνίας που έκρινε ότι η περιτομή προκαλεί σωματικές βλάβες δημιούργησε σοβαρά προβλήματα που εκτείνονται πέρα από τις Γερμανικές Μουσουλμανικές και Εβραϊκές κοινότητες. Η ίδια η Γερμανική κυβέρνηση και πολλοί Βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με τη διεθνή αντίληψη που θέλει τη χώρα τους να οδηγεί τον κόσμο στην απαγόρευση της περιτομής. Νιώθουν επίσης αμηχανία εξαιτίας των σχετικών συνειρμών με το καθεστώς του Χίτλερ.

Στις 9 Ιουλίου, ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Andreas Michaelis, παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής της Knesset για την απορρόφηση των μεταναστών και τις Υποθέσεις της Διασποράς προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως εξήγησε, ένας γιατρός που είχε κάνει περιτομή σε τετράχρονο αγόρι Μουσουλμάνων κατηγορήθηκε σε κατώτερο Γερμανικό δικαστήριο ότι προκάλεσε ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες στο παιδί. Το δικαστήριο συμφώνησε αλλά δεν απήγγειλε στο γιατρό καμία κατηγορία. Το πολιτειακό δικαστήριο της Κολωνίας επικύρωσε την απόφαση.

Ο πρεσβευτής εξήγησε διεξοδικά ότι η απόφαση αυτή δεν αποτελεί προηγούμενο για άλλα Γερμανικά δικαστήρια καθώς μόνο το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας μπορεί να εκδώσει μια δικαστική απόφαση πανεθνικής ισχύος. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ο Michaelis επισήμανε ότι η εξεύρεση λύσης για τη νομική θεσμοθέτηση του δικαιώματος των γονέων να περιτέμνουν τα παιδιά τους θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Ο πρεσβευτής παρέθεσε δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν θέλει να διαλύσει την εικόνα της ανοχής που επιδεικνύει προς τα έξω. Από τότε που βγήκε η απόφαση, η Καγκελάριος Angela Merkel και πολλοί άλλοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν μιλήσει υπέρ του δικαιώματος στην περιτομή. Η Merkel δήλωσε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μετέτρεπε τη Γερμανία σ’ ένα φαιδρό κράτος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της περιτομής των αγοριών.

Γερμανικές Χριστιανικές, Μουσουλμανικές και Εβραϊκές αρχές καταδικάζουν όλες την απόφαση του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος της οργάνωσης-ομπρέλα του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία, Dieter Graumann, δήλωσε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα καθιστούσε αδύνατη τη ζωή των Εβραίων στη Γερμανία. Ο Ραβίνος Pinchas Goldschmidt, αρχιραβίνος της Μόσχας και Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Ραβίνων, χαρακτήρισε την επίθεση αυτή στους Εβραίους ως τη χειρότερη από την εποχή του Ολοκαυτώματος.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας έχει ήδη συνέπειες που εκτείνονται πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας. Εκτός από το Εβραϊκό νοσοκομείο του Βερολίνου, και το νοσοκομείο παίδων της Ζυρίχης ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρά σε θρησκευτικές περιτομές. Νοσοκομεία σε αρκετές άλλες πόλεις της Ελβετίας εξετάζουν παρόμοιες κινήσεις. Στην επιτροπή της Κνεσέτ, εμπειρογνώμονες επισήμαναν ότι πολλοί Εβραίοι από το εξωτερικό έχουν σταματήσει να ταξιδεύουν στη Γερμανία για να κάνουν περιτομή στα αγόρια τους.

Επιθετική εκκοσμίκευση

Η συζήτηση για την απαγόρευση της περιτομής δεν περιορίζεται στη Γερμανία. Στη Νορβηγία, το θέμα συζητείται συχνά. Πρόσφατα, το Κεντρώο Κόμμα - το οποίο αποτελεί μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού - τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, Aftenposten, δημοσίευσε μια Δανική ιατρική μελέτη η οποία διαπίστωνε ότι η περιτομή επηρεάζει αρνητικά την καλή σεξουαλική λειτουργία. Στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται επίσης πολλή συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

Αν και παρουσιάζεται ως ένα καθαρά ιατρικό θέμα, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί το μοναδικό κίνητρο όλων εκείνων που δηλώνουν υπέρ της απαγόρευσης της περιτομής. Η επιθετική εκκοσμίκευση και τα ευρέως διαδεδομένα αντι-θρησκευτικά αισθήματα παίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Οι "ανθρωπιστές" της πρώτης γραμμής των αρνητών είναι άραγε η νεο-παγανιστική μετενσάρκωση των Ελληνιστών και των Ρωμαίων που αντιτίθονταν στην περιτομή;

Πολλές επιθέσεις, εξάλλου, κατά της περιτομής έχουν ως κίνητρο τα αντι-Ισλαμικά αισθήματα. Αν αυτό δεν ήταν αλήθεια, η εστίαση στη συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά τους θα επικεντρωνόταν κυρίως στα πολλά μη αναστρέψιμα τραύματα που μπορούν να τους προκαλέσουν. Ο αντισημιτισμός μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο αλλά η στοχοποίηση των Εβραίων συνιστά κυρίως παράπλευρη απώλεια της επιθυμίας να πληγεί ο Μουσουλμανικός πληθυσμός.

Θα ήταν λάθος να δει κανείς τις επιθέσεις στην περιτομή ως αυθύπαρκτες. Οι Εβραϊκές θρησκευτικές τελετές δέχονται συνεχείς επιθέσεις στην Ευρώπη, συχνά ως απότοκα επιθέσεων σε Μουσουλμανικά τελετουργικά. Μέχρι στιγμής, στο επίκεντρο βρίσκονταν τελετουργικές σφαγές χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση. Περιστασιακά υπάρχουν και φωνές που ζητούν ν’ απαγορευθούν τα αιώνια νεκροταφεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα νομικό προηγούμενο αναγκάζει Εβραϊκά σχολεία να δεχτούν μαθητές που δεν θεωρούν Εβραίους σύμφωνα με τον Εβραϊκό νόμο.

Ένας μακρύς κοινοβουλευτικός αγώνας στην Ολλανδία επέστησε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της τελετουργικής σφαγής. Τελικά, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμβιβασμό με τις Μουσουλμανικές και Εβραϊκές κοινότητες. Ωστόσο, στην εκλογική του πλατφόρμα, το Κόμμα Ελευθερίας του Geert Wilders - το οποίο ορίζει το Ισλάμ ως ιδεολογία και όχι ως θρησκεία - προτείνει ν’ απαγορευθεί κάθε τελετουργική σφαγή.

Ωστόσο, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μπορεί ν’ αποδειχθούν τυχεροί που η Γερμανία είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα όπου το θέμα της απαγόρευσης της περιτομής αγγίζει τη νομική σφαίρα. Η σημαντική εισροή Εβραίων στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών δίνει σε πολλούς Γερμανούς την αίσθηση ότι, παρά το πολεμικό παρελθόν, η δημοκρατία λειτουργεί. Μια μερική Εβραϊκής έξοδος λόγω της ενδεχόμενης απαγόρευσης της περιτομής θα ήταν επομένως πολύ πιο προβληματική για τη Γερμανία από ό, τι για οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

 http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4260068,00.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...