Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ο Έλληνας γιατρός πίσω από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

 

 Το πρωτοποριακό έργο του Ιωάννη Λυκούδη για το πεπτικό έλκος στο «Αυτοί που Τόλμησαν» - Media

 

13/02/2014  

 

H  μνήμη του πρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), ο οποίος ήταν ο προάγγελος της ανακάλυψης του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, θα τιμηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της Διημερίδας Βιολογίας που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. 

 

H  μνήμη του πρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), θα τιμηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της Διημερίδας Βιολογίας που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.

Ο Ιωάννης Λυκούδης είχε τεράστια συνεισφορά στη διαπίστωση της μικροβιακής προέλευσης του έλκους του στομάχου και φυσικά στη θεραπεία του.  

Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας γιατρός, αμφισβητώντας τις θεωρίες που ίσχυαν στην εποχή του, ισχυρίστηκε, μετά από παρατηρήσεις σε ασθενείς αλλά και στον εαυτό του, ότι το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου οφειλόταν σε μικροβιακό παράγοντα και γι’ αυτό θεράπευε τους ασθενείς του με έναν συνδυασμό τριών αντιβιοτικών, τον οποίο ονόμασε «Ελγάκο» από τα αρχικά των ασθενειών: έλκος, γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα. Οι επιτυχείς όμως ανακαλύψεις του δεν είχαν τότε την αποδοχή που τους άξιζε, παρά μόνο στους 30.000 ασθενείς του, αφού ούτε το περιοδικό «Journal of the American Medical Association» δέχθηκε να δημοσιεύσει το διαφωτιστικό άρθρο του, ούτε και οι φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν στην παρασκευή του φαρμάκου.

Οι προσπάθειες του Έλληνα γιατρού δικαιώθηκαν δυο χρόνια μετά το θάνατό του το 1982, όταν Αυστραλοί επιστήμονες, οι Ρόμπιν Γουόρεν (Robin Warren) και Μπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall), βασιζόμενοι και στα πορίσματα του Ι. Λυκούδη, ανακάλυψαν ότι το έλκος του στομάχου προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και τιμήθηκαν το 2005 με Βραβείο Νόμπελ.

Το σχετικό αναμνηστικό (τιμητική πλακέτα) θα παραλάβει η θυγατέρα του Ι. Λυκούδη, και  Εφέτης κ. Χρυσούλα Λυκούδη.

Η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία» συνδιοργανώνεται από το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων για 8η συνεχή χρονιά και οι εργασίες της αρχίζουν την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 9.30 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

 

Ρήγας Β, Φερέτης Χ, Παπαβασιλείου ΕΔ. Ιωάννης Λυκούδης: 

Ο παραγνωρισμένος Έλληνας ιατρός που ανακάλυψε την αιτία και τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Ιατρική 2000; : -8 (μεταφρασμένη αναδημοσίευση από   The Lancet).

Αφιέρωμα στη μνήμη του Ιωάννη Λυκούδη  Ευστάθιος Παπαβασιλείου

 

 

 

Το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016   στις 22.00, παρουσιάζει το έργο του Έλληνα γιατρού-παθολόγου Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), που ξεχώρισε για την επίμονη αναζήτηση και έρευνα των αιτιών του έλκους του στομάχου. Το σπουδαίο του έργο αναγνωρίστηκε το 2005, όταν οι Αυστραλοί νομπελίστες Μ. Μάρσαλ και Ρ. Γουόρεν ανέφεραν τον Ιωάννη Λυκούδη ως τον πρωτοπόρο Έλληνα γιατρό που ανακάλυψε τα αίτια του πεπτικού έλκους και έδειξε τον δρόμο για τη θεραπεία του.

Στο νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», που γυρίστηκε σε Αυστραλία, Αμερική, Μεσολόγγι και Αθήνα, φιλοξενούνται ο Νίκος Λυκούδης γιατρός και γιος του Ιωάννη Λυκούδη, η Ευανθία Λυκούδη σύζυγος του σπουδαίου γιατρού, ο Βασίλειος Ρήγας Chief Division of Cancer Prevention of Medicine στο Stony Βrook University School of Medicine, ο Barry Marshall κάτοχος Νόμπελ καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας University of Western Australia, ο Ευστάθιος Παπαβασιλείου γαστρεντερολόγος, ο Νικόλαος Κορδόσης δικηγόρος ιδρυτής του κέντρου λογού και τέχνης "διέξοδος", ο Νικήτας Φιλιππόπουλος δημοσιογράφος συγγραφέας και ο Κώστας Ρεπάσος πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου. Το επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Κώστας Μαχαίρας.

 

 

 

 

 

Την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για 8η συνεχή χρονιά η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία» που συνδιοργανώνεται από το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος».

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Διημερίδας τιμήθηκε η μνήμη του πρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980).

Ο Ιωάννης Λυκούδης είχε τεράστια συνεισφορά στη διαπίστωση της μικροβιακής προέλευσης του έλκους του στομάχου και φυσικά στη θεραπεία του. Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας γιατρός, αμφισβητώντας τις θεωρίες που ίσχυαν στην εποχή του, ισχυρίστηκε, μετά από παρατηρήσεις σε ασθενείς αλλά και στον εαυτό του, ότι το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου οφειλόταν σε μικροβιακό παράγοντα και γι’ αυτό θεράπευε τους ασθενείς του με έναν συνδυασμό τριών αντιβιοτικών, τον οποίο ονόμασε «Ελγάκο» από τα αρχικά των ασθενειών: έλκος, γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα. Οι επιτυχείς όμως ανακαλύψεις του δεν είχαν τότε την αποδοχή που τους άξιζε, παρά μόνο στους 30.000 ασθενείς του, αφού ούτε το περιοδικό «JournaloftheAmericanMedicalAssociation» δέχθηκε να δημοσιεύσει το διαφωτιστικό άρθρο του, ούτε και οι φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν στην παρασκευή του φαρμάκου. Οι προσπάθειες του Έλληνα γιατρού δικαιώθηκαν δυο χρόνια μετά το θάνατό του το 1982, όταν Αυστραλοί επιστήμονες, οι Ρόμπιν Γουόρεν(Robin Warren) καιΜπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall),βασιζόμενοι και στα πορίσματα του Ι. Λυκούδη, ανακάλυψαν ότι το έλκος του στομάχου προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και τιμήθηκαν το 2005 με Βραβείο Νόμπελ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και παρέλαβαν το σχετικό αναμνηστικό (τιμητική πλακέτα) η σύζυγος του κ. Ευανθία Λυκούδη και τα παιδιά τους κ. Νικόλαος Λυκούδης και κ. Χρυσούλα Λυκούδη.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...