Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΙΑΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΜΑΪΝΤΑΝΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΑΝΑΛΩΝ.

 Ο γιατρός των φτωχών, το ΕΛΚΟΣ και το Νομπέλ – Ερυθρός Σταυρός

 

Για την ανθρωπότητα 30 χρόνια χωρίς αντιβιοτική θεραπεία του πεπτικού έλκους και μόνο για τις αιμορραγίες του ανώτερου πεπτικού, με συχνότητα 1/1 εκατομ/έτος και 15% θνητότητα, σημαίνει ότι  επειδή άργησε  η  θεραπεία  του  Λυκούδη  χάθηκαν  165.000 ζωές το χρόνο ή  4.950.000 ζωές στα 30 χρόνια. 

 

Η δικαίωση   του  ιατρού  Ιωάννου  Λυκούδη

 

Το 1999 δημοσιεύεται σε περίοπτη θέση στο The Lancet, στο Department of His-tory, μια συνοπτική αλλά περιεκτική περιγραφή της προσφοράς του με τίτλο: John Lycoudis: an unappreciated discoverer of the cause and treatment of peptic ulcer disease.

Το 2000 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του.

Την ίδια χρονιά η ΙΑΤΡΙΚΗ δημοσιεύει σε μετάφραση το άρθρο από το The Lancet.

Το 2002 ο Marshall εντυπωσιασμένος από το άρθρο και έχοντας αντιμετωπίσει παρόμοια συ μπεριφορά από το ιατρικό κατεστημένο της Αυστραλίας αφιερώνει ένα εκτεταμένο κείμενο για τον Λυκούδη στο βιβλίο του Helicobacer Pio-neers: Firsthand accounts from the scientists who discovered helicobacters, 1892-1982 με τίτλο: John Lycoudis: The general 1practitioner in Greece who in 1958 discovered the cause of, and a treatment for, peptic ulcer disease.

Στις διάφορες ομιλίες του ο Marshall αναφερόταν πάντα στον Λυκούδη. Μια από αυτές τις παρουσιάσεις υπάρχει στο διαδίκτυο με τίτλο The History and Future of Helicobacter pylori. Στο διαδίκτυο και στη Wikipedia υπάρχει επίσης λεπτομερής αναφορά στο έργο του Λυκούδη.Μετά την απονομή του βραβείου Nobel 2005 στους B Marshall and R Warren ο Λυκούδης γίνεται ευρύτερα γνωστός. Στην Αυστραλία σε εθνικό δίκτυο υπήρξε ραδιοφωνική παρουσία της προσφοράς του διάρκεια μιας ώρας.

 

 Ιωάννης Λυκούδης | Πεμπτουσία

 Για την ανακάλυψή του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, οι Αυστραλοί επιστήμονες Warren και Marshall πήραν το Νόμπελ που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πάρει ο Λυκούδης, αν ο τελευταίος είχε μία ελάχιστη έστω υποστήριξη, από τους επίσημους φορείς της εποχής του.

 

Το  1960  ένας  ευφυέστατος  Έλληνας  Ιατρός,  ο  Ιωάννης  Λυκούδης  από  το  Μεσολόγγι,  στηριζόμενος  σε  δικές  του  πολυάριθμες  παρατηρήσεις,  ανακάλυψε  ότι  το ΕΛΚΟΣ  ΤΟΥ  ΣΤΟΜΑΧΟΥ  ΚΑΙ  ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ  προκαλούνταν  από την δράση μικροβίου.  Χορηγώντας  αντιμικροβιακά  φάρμακα  ο γιατρός  Λυκούδης  θεράπευσε  τότε  χιλιάδες  ασθενείς.  Έδωσε αντιβίωση σε όσους έπασχαν από έλκος και γαστρίτιδα  και διαπίστωσε θεαματικά αποτελέσματα.

Ζήτησε  να λάβει έγκριση για την επίσημη κυκλοφορία του ιδιοσκευάσματός του. Το  καθηγητικό  ηλίθιο  ιατρικό  κατεστημένο  της  εποχής  αντέδρασε  δυναμικά.  Όλες οι προσπάθειες  του  Λυκούδη  όχι μόνο συνάντησαν την απόρριψη, αλλά προκάλεσαν και τα ειρωνικά σχόλια των συναδέλφων του καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση της  Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής, που ως αιτιολογικό της απόρριψης της αίτησης του αναφέρει μεταξύ άλλων: « Ως γνωστόν τα αντιμικροβιακά φάρμακα όχι μόνον δεν ωφελούν, αλλά βλάπτουν το έλκος του στομάχου». 

Η  ελληνική  ανόητη  ιατρική κοινότητα υπήρξε εχθρικότατη ως προς τον Ιωάννη Λυκούδη.  Όχι μόνο δεν εισακούστηκε ποτέ, αλλά στο τέλος πέρασε από πειθαρχικό ιατρικό συμβούλιο του  ιατρικού  συλλόγου  Αθηνών,  που του επέβαλε το πρόστιμο των  4.000 δραχμών! Ο Ιωάννης Λυκούδης αντιμετώπισε  ποινικές διώξεις  και  σύρθηκε στα  ευφυή  ελληνικά  δικαστήρια. Οι καταθέσεις μιας πληθώρας ασθενών του που ορκίστηκαν ότι θεραπεύτηκαν, και μάλιστα χωρίς  αμοιβή, θα πρέπει να ήταν η μοναδική παρηγοριά γι’ αυτόν.  Οι  έξυπνοι  ιατροί  των Αθηνών  ζήτησαν  να  του αφαιρεθεί  η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος,  επειδή τους κοινοποίησε μία επιστημονική  εμπειρία.
Το 2005 Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής πήραν δύο Αυστραλοί γιατροί που ανακάλυψαν ως αιτία του έλκους και της γαστρίτιδας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και -προς τιμή τους- στην ομιλία  τους κατά την απονομή είπαν ότι το Βραβείο έπρεπε να το μοιραστούν με τον Έλληνα Λυκούδη, γιατί αναδιφώντας την σχετική Βιβλιογραφία για το έλκος βρήκαν την δική του διαπίστωση, οπότε έψαξαν προς την κατεύθυνση του μικροβίου ως αιτίου του έλκους. Για μεγάλο διάστημα η ιατρική επιστημονική κοινότητα απέδιδε τις ασθένειες αυτές σε εντελώς διαφορετικές αιτίες, υπερέκκριση υγρών, κακή διατροφή, λήψη φαρμάκων, αλκοόλ, ψυχολογικά αίτια…

 

 

Το 1966, ο Λυκούδης δημοσίευσε μόνος του ένα φυλλάδιο  με την περίληψη των παρατηρήσεων και των συμπερασμάτων του για το πεπτικό έλκος και τη γαστρίτιδα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γαστρίτιδα και η βολβίτιδα, επιπλοκές των οποίων είναι το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, είναι φλεγμονές οφειλόμενες σε ένα λοιμώδη παράγοντα... Η υπερχλωρυδρία, η υπερέκκριση και οι γαστρικοί σπασμοί δεν οφείλονται ούτε στο οξύ ούτε σε νευρογενείς σπασμούς, αλλά είναι μάλλον επακόλουθα της φλεγμονής...»

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.:  αυτό που  συμβαίνει  στην  ελληνική επιστημονική κοινότητα  είναι  ακριβώς το  ίδιο που  συμβαίνει  στην ελληνική  πολιτική κοινότητα:  οικογενειοκρατία,  ανικανότητα  και  διαφθορά. Το  οργανωμένο μαφιόζικο  ελληνικό κράτος εναντίον  του Ελληνικού  Λαού.


Μόνο με καταστροφή του  μαφιόζικου  ελληνικού κράτους θα  επιβιώσει ο  Ελληνικός Λαός.


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  

 


ΙΑΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΛΕΜΑΪΝΤΑΝΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΑΝΑΛΩΝ. Τα επόμενα άρθρα των «Αυτόχθονων Ελλήνων» αφιερώνονται στον Έλληνα Ιατρό από το Μεσολόγγι Ιωάννη Λυκούδη. Για να τα διαβάσουν οι σημερινοί νάνοι ιατροί. 

 

 

 

Γιάννης Λυκούδης: Ο Μεσολογγίτης γιατρός των φτωχών, το ΕΛΚΟΣ και το Νομπέλ. 

 

 

 

Ιωάννης Λυκούδης: Ο Μεσολογγίτης ιατρός που θεράπευσε το έλκος και έχασε το Νόμπελ. 

 

 

 

Ο Έλληνας γιατρός πίσω από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. 

 

 

 

 

Ιωάννης Λυκούδης

 

 

9 σχόλια :

 1. Αυτό που συμβαίνει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα είναι ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει στην ελληνική πολιτική κοινότητα: οικογενειοκρατία, ανικανότητα και διαφθορά. Το οργανωμένο μαφιόζικο ελληνικό κράτος εναντίον του Ελληνικού Λαού.
  Μόνο με καταστροφή του μαφιόζικου ελληνικού κράτους θα επιβιώσει ο Ελληνικός Λαός.
  ζ.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί έφυγε η BOSCH – PITSOS από την Ελλάδα για να πάει στην Τουρκία;
  Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, *Οικονομολόγος, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου.
  ΙΝΦΙΓΝΩΜΩΝ
  Η ανακοίνωση της γερμανικής διοίκησης της Bosch Siemens Hausegerate (B.S.H.) ότι το εμβληματικό εργοστάσιο της PITSOS στον Ρέντη της Αττικής θα διακόψει τη λειτουργία του έως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020 προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους εκατοντάδες εργαζόμενους της επιχείρησης και σε όλους τους Έλληνες.
  Η φημισμένη πανελλαδικά PITSOS δραστηριοποιείται από το 1865 στην Ελλάδα, με άλλα λόγια για 155 χρόνια, χωρίς διακοπή, παράγοντας διάφορα προϊόντα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αρχικά κατασκεύαζε μικρές οικιακές συσκευές και από το 1959 άρχισε την παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, οι οποίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη ζωή χιλιάδων Ελλήνων. Η PITSOS έχει συνδεθεί με την ελληνική παραγωγή, το λογότυπό της αποτελούσε για δεκαετίες εγγύηση και ήταν συνυφασμένη με τις καταναλωτικές προτιμήσεις και συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών. Οι διαφημίσεις των προϊόντων της PITSOS έχουν κερδίσει διαχρονικά την εμπιστοσύνη του ελληνικού καταναλωτικού κοινού. Το χαρακτηριστικό «PITSOS εμπιστοσύνη» ακούγονταν σε αρκετές από τις διαφημίσεις των ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων της.
  Η διοίκηση της B.S.H. αποφάσισε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να μεταφέρει την παραγωγή της PITSOS στην Τουρκία. Αυτό το γεγονός είναι δυσάρεστο έως αποκαρδιωτικό για την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία αντιλαμβάνεται ότι μια πάλαι ποτέ ελληνική επιχείρηση, όχι μόνο πουλήθηκε σε ξένους ιδιοκτήτες και δη Γερμανούς, αλλά και κλείνει οριστικά, μεταφέροντας τις εγκαταστάσεις της στην Τουρκία. Να τονίσω μάλιστα πως οι τελευταίες λογιστικές χρήσεις της PITSOS ήταν όλες κερδοφόρες! Ωστόσο η απόφαση των Γερμανών δεν αλλάζει. Τα οικονομικά συμφέροντα Γερμανίας – Τουρκίας και οι εμπορικές τους συναλλαγές είναι στενότατες, κυρίως κατά τα τελευταία χρόνια. Οι Γερμανοί συνεχίζουν επενδυτικά να «ψηφίζουν» και να στηρίζουν την Τουρκία.
  Τί ειρωνεία, λοιπόν, μια μέχρι το 2014 ελληνική εταιρεία πουλήθηκε στην γερμανική BOSCH και τελικά θα καταλήξει να παράγει στην Τουρκία. Το ελληνικό brand name «PITSOS», ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα της Ελλάδας θα «εδρεύει» στην γειτονική χώρα. Παραγωγική καχεξία, αποβιομηχάνιση, «σβήσιμο των φουγάρων» σε μια εποχή που λόγω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης – πανδημίας τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
  Η βαθύτατα προβληματική οικονομία μας δεν αντέχει τέτοιας εμβέλειας «χτυπήματα», τα οποία επιφέρουν δραματική αύξηση της ανεργίας, αφού από την αποχώρηση της PITSOS θα επηρεαστούν αρνητικά και άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με αυτήν, στο πλαίσιο συμβολαίων συνεργασίας, ως προμηθευτές πρώτων υλών και διαφόρων υλικών, εξωτερικοί συνεργάτες, χονδρέμποροι κ.ά. Το πλήγμα θα είναι σαφώς βαθύτατο σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της οικονομίας μας.
  Το εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής: Γιατί αποχωρεί από την Ελλάδα και επιλέγει ως νέο τόπο παραγωγής την Τουρκία; Μήπως φταίνε οι λαθεμένες δράσεις και ρυθμίσεις βιομηχανικής πολιτικής που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες; Μήπως η αναξιοκρατία, η γραφειοκρατία, η φαυλοκρατία, η απουσία μακροχρόνιου οικονομικού σχεδιασμού και η περιορισμένη έως ανεπαρκής παροχή επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας; Έλλειψη ευελιξίας, αναχρονιστικό παραγωγικό πρότυπο και παρωχημένες αντιλήψεις εμποδίζουν διαχρονικά την Ελλάδα να πραγματοποιήσει το «άλμα» που θα της εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Μόνο η επιχειρηματική σταθερότητα και το όραμα διασφαλίζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, όχι οι κλυδωνισμοί, η αμετροέπεια, η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.
  Αν σκεφτούμε λίγο βαθύτερα θα αναρωτηθούμε μήπως ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις, λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, το παράδειγμα της B.S.H. και αποφασίσουν να «μετακομίσουν» σε γειτονικά κράτη, στα οποία οι διοικήσεις τους βρίσκουν ό,τι δεν βρίσκουν στην πατρίδα μας…
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η «κολεγιά» των Σκοπίων με την Άγκυρα και η απομυθοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  Νίκος Μελέτης
  Σε τραγική απομυθοποίηση του αφηγήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έβαζε ανάχωμα στην τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια και ότι ανέτρεψε την επιρροή της Τουρκίας στα Σκόπια βάζουν η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα Σκόπια και ο φιλοτουρκικός οίστρος του προέδρου της χώρας Σ. Πενταρόφσκι.
  Εν μέσω πανδημίας ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ επέλεξε να επισκεφθεί παρά τους περιορισμούς τα Σκόπια και να επιβεβαιώσει έτσι την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί η χώρα του στα Σκόπια παρά τις κομπορρημοσύνες ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών διαλύθηκε η τουρκική επιρροή στα Σκόπια.
  Επειδή κάποιοι στην Αθήνα στην προσπάθεια να νομιμοποιήσουν και δικαιώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών δήλωναν ότι το πέταγμα μια φορά τον χρόνο δυο ελληνικών μαχητικών στο FIR των Σκοπίων (με κάλυψη μάλιστα του κόστους από την Ελλάδα) στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ συνιστούσε μεγάλη εθνική επιτυχία.
  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου των Σκοπίων μετά την συνάντηση με τον κ. Σεντοπ στα Σκόπια τονίζει ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν στην ώθηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμη ότι οι κ. Πενταρόφκσι και Σεντόπ συζήτησαν την συνεργασία στο πνεύμα της ισχυρής φιλικής συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ ο σκοπιανίος πρόεδρος Σ. Πενταρόφσκι δήλωσε ότι «οι δυο χώρες συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μεσω της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ».
  Ο κ. Πενταρόφσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τουρκική στήριξη στα Σκόπια και έκανε ειδική μνεία στην αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη των δυο χωρών που είναι σημαντικές και για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.
  Κάτι που ο κ. Πενταρόφκσι δηλώνει, ενώ γνωρίζει ότι τα Σκόπια περιμένουν να προμηθευθούν εμβόλια για τον κορωνοϊό μέσω της Ελλάδας.
  Ο κ. Σεντόπ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ ενώ εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Ιστορική Περιπέτεια της Τουρκικής Τοξοβολίας» που οργάνωσε στα Σκόπια το Yunus Emre Institute (YEE) που αποτελεί το νέο εργαλείο άσκησης soft diplomacy του καθεστώτος Ερντογάν και του Archers Foundation ενός οργανισμού που αποτελεί εργαλείο άσκησης επιρροής για λογαριασμό των υιών του Τούρκου προέδρου.
  liberal.gr
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το τέλος της δημοσιογραφίας.
  Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
  Ακόμα μια φωνή ανεξάρτητου δημοσιογράφου σίγησε στα μέσα. Μιλάμε για την εκπομπή στον 9.84, τον δημοτικό σταθμό της Αθήνας, του άξιου συναδέλφου, Χρήστου Καπούτση, με μακρά θητεία στο αμυντικό ρεπορτάζ και συγγραφέα ενός βιβλίου για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (http://christoskapoutsis.blogspot.com/).
  .
  Το ραδιόφωνο του Δήμου αποφάσισε φαίνεται ότι δεν χρειάζεται εκπομπές για τα εθνικά θέματα που είναι «δυσάρεστες» και «απάδουν» προς το προφίλ του σταθμού. Περίεργο. Εμείς νομίζαμε ότι οι ειδήσεις για τα εθνικά θέματα είναι ευχάριστες αυτή την εποχή. Δεν ξέραμε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων τις θεωρεί δυσάρεστες.
  .
  Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις απόψεις του Χρήστου Καπούτση. Αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία στην υπόθεσή μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Καπούτσης πρώτον έχει απόψεις, δεν είναι υγρό που παίρνει το σχήμα του δοχείου που το βάζουν, δεύτερον, ξέρει τη δουλειά του και, τρίτον, είναι έντιμος στον τρόπο που την κάνει. Ανήκει δηλαδή, για να το πούμε κομψά, σε ένα είδος, για πολλούς λόγους, «υπό εξαφάνιση», στο περιβάλλον μιας θνήσκουσας δημοσιογραφίας.
  .
  Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τώρα λεπτομερώς το σημερινό τοπίο των Μέσων, συμβατικών και κοινωνικών, προϊόν και συντελεστής με τη σειρά του μιας πολύ βαθιάς και ολόπλευρης εθνικής κρίσης. Οι αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές το διαπιστώνουν κάθε μέρα και συχνά δεν βρίσκουν άλλη λύση από το να μη βλέπουν τηλεόραση και να μη διαβάζουν εφημερίδα. Αλλά αυτό βέβαια δεν είναι λύση. Είναι φυγή από την πραγματικότητα (που αργά ή γρήγορα κινδυνεύει να οδηγήσει σε εικονικές πραγματικότητες) και σταδιακή εξαφάνιση και των πιο στοιχειωδών μέσων που διαθέτει ένα άτομο και η κοινωνία στο σύνολό της για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του (της) και την πραγματικότητα την ίδια.
  .
  Όταν λέμε θνήσκουσα δημοσιογραφία, λέμε στην πραγματικότητα θνήσκουσα δημοκρατία και θνήσκουσα χώρα. Η πληροφορία είναι το οξυγόνο μιας κοινωνίας, οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαμορφώσουν άποψη αν δεν έχουν τουλάχιστο κάπως ακριβή γνώση των βασικών δεδομένων. ‘Οσο για την αλήθεια δεν βρίσκεται παρά στην αντίθεση, όπως έλεγε ο Ζαν Ζωρές. Ακόμα και στις πιο σκληρές, μαύρες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, η ελληνική δημοσιογραφία παρέμενε καταδιωκόμενη μεν αλλά ζωντανή, όπως παρέμενε ζωντανή και η δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Τίποτα καλό για την ελληνική κοινωνία δεν προοιωνίζεται η προϊούσα εξαφάνισή της και η αντικατάστασή της, συχνά. από μια καρικατούρα «ενημέρωσης».
  Ιστολόγιο του Δ. Κωνσταντακόπουλου
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο προεδρικός γαμπρός δουλεύει για εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

  Στα σχέδια του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, πριν αποχωρήσει μαζί με τον πεθερό του από το Λευκό Οίκο, είναι να επιτύχει την προσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία και το Πακιστάν. Ως γνωστό, ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι ένας φιλόδοξος νέος, που γνωρίζει πως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικογένειας του Αμερικανού Προέδρου.
  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
  ΠΗΓΗ: Hellas Journal
  Οι φήμες κυκλοφορούν ευρύτατα στην Ουάσιγκτον χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί ούτε ανεπίσημα. Αλλά -χωρίς να γνωρίζουμε την παραμικρή λεπτομέρεια- θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενο να προσπαθεί ο Τζάρεντ Κούσνερ να ξεκινήσει μία περίοδος «ήρεμων νερών» του Εβραϊκού Κράτους, με δύο χώρες, την Τουρκία και το Πακιστάν, που μαζί με το Ιράν θεωρούνται οι πλέον αντισημιτικές.
  Με τα τωρινά δεδομένα -διότι όλα αλλάζουν κάθε ώρα και στιγμή- ουδείς βλέπει την παραμικρή πιθανότητα ακόμα και για την ελάχιστη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ.
  Οι επίσημες διαρροές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις ύβρεις εναντίον του Ισραήλ και ειδικά για την αναφορά περί «κράτους-ναζί». Και ακόμα να σταματήσει να συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση «Χαμάς».
  Όποιος παρακολουθεί τον Ερντογάν, όποιος διαβάζει τις ομιλίες του και αναλύει τις αντιδράσεις του για το Ισραήλ, δεν αναμένει τίποτα από τα παραπάνω. Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός που δεν πρέπει να ζήτησε ποτέ συγνώμη στη ζωή του όλη. Όσον αφορά την «Χαμάς» τη χρησιμοποιεί για να απειλεί και να εκβιάζει το Ισραήλ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
  defencepoint.gr
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 22 Δεκεμβρίου 1940: Η δεύτερη απελευθέρωση της Χειμάρρας. ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

  Να’ μουν πούλι να πέταγα,
  να πήγαινα τ’ αψήλου,
  ν’ αγνάντευα την Ήπειρο τη δόλια τη Χειμάρρα,
  πώς πολεμούν τ’ αδέρφια μας, μαζί με τα παιδιά μας

  Το Ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου ανέφερε  «Εξηκολούθησαν και σήμερον τοπικαί έπιχειρήσεις επιτυχώς. Χειμάρρα κατελήφθη. Το 141 τάγμα. Μελανοχιτώνων, εξ 20 άξιωματικών και 677 οπλιτών, κυκλωθέν, παρεδόθη. Όμοίως συνελήφθη αιχμάλωτος ό διοικητής του 2ου τάγματος του 2ου συντάγματος Βερσαλλιέρων μετά του επιτελείου του και πολλών οπλιτών. Πολυάριθμο υλικόν περιήλθεν εις χείρας μας Τις πρωινές ώρες, της Κυριακής 22ας Δεκεμβρίου τα πρώτα τμήματα του 6ου Συντάγματος Πεζικού ,(της Κορίνθου),το οποίο διοικούσε ο Συνταγματάρχης Παναγιώτης Ζαλαχώρης άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη της Χειμμάρρας, από την οποία οι Ιταλοί είχαν αποσυρθεί εσπευσμένα το βράδυ του Σαββάτου , για να μην περικυκλωθούν, μετά την κατάληψη του αυχένα του Κούτσι δύο χιλιόμετρα νότια από το Τσίπι, από τον οποίο περνούσε ο δρόμος προς τη Χειμμάρρα. Πολλοί ντόπιοι Έλληνες, όπως ο Θανάσης Κούστας, ο Αντώνης Κοκκαβέσης, ο Σάββας Πρίφτης, ο Πολυμέρης Κολιάκης, ο Π. Μπολάνος, ο Ν. Μπελέρης, ο Γ. Δημογιάννης, ο Σ. Λυκόκας, ο Γ. Μπρίγκος,ο Γ. Δήμας, ο Δ. Ζώτος,ο Ν. Ντούκος, Γρ. Πρίφτης, ο Π. Γκόρος αλλά και η ατρόμητη Κηπαριώτισσα Αναστασία Σάββα Οδήγησαν τους έλληνες στρατιώτες στην πόλη. Η είσοδος του Ελληνικού Στρατού ανακοινωθηκε από τις Καμπάνες. Πρώτος μπήκε στην πόλη ο 10ος Λόχος του 6ου ΣΠ. Οι γαλανόλευκες βγήκαν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια, και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Στη συνέχεια , μετά τη Θεια Λειτουργία , στην παλιά μονή του Αγίου Κοσμά έγινε δοξολογία και λαός και στρατός έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» και ας ήταν παραμονές Χριστουγέννων.

  Η κατάληψη της Χειμμάρρας εορτάστηκε με λαμπρότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα, και με απόφαση της κυβέρνησης, ορίστηκε τριήμερος σημαιοστολισμός όλων των δημοσίων κτηρίων.
  Η κατάληψη της πόλης οδήγησε στην ανύψωση του φρονήματος των ελληνικών στρατευμάτων αλλά και του ελληνικού λαού. Η γραμμή του μετώπου αναπτύχθηκε από τον Σκουταρά, στα βόρεια της Χειμάρρας μέχρι την κορυφή Αυγό των Ακροκεραυνείων. Εκεί ψηλά στα Ακροκεραύνεια, στα χιόνια, ο στρατός μας πέρασε όλον τον χειμώνα του 1940-41 και επιβίωσε μέσα σε σκαμμένα λαγούμια στην πλαγιά του βουνού.
  Τέσσερα χρόνια μετά, η Χειμαρραίοι ήσαν κάτω από το Κόκκινο καθεστώς, και οι «διεθνιστές» έσφαζαν εκεί και στην Αθήνα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Reuters: «Η Ελλάδα θα δανειστεί το 2021 όσα δανείστηκε και φέτος».
  Στα ίδια επίπεδα με φέτος αναμένεται να κυμανθεί η έκδοση χρέους της Ελλάδας για το 2021 σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters που επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι η χώρα μας με στόχο τη διατήρηση της συνεχούς παρουσίας της στις αγορές σκοπεύει να δανειστεί ποσό μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ στο έτος με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
  Όπως σημειώνει το πρακτορείο η Ελλάδα φέτος εξέδωσε 7ετή, 10ετή και 15ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας συνολικά 12 δισ. ευρώ, επωφελούμενη από το το πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ που διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
  Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο «Θέλουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το 2021, με νέες εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν διάρκεια λήξης μικρότερη και μεγαλύτερη από 10 χρόνια».
  Η Ελλάδα, αξιολογείται με Ba3 από τη Moody’s και επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά από απουσία ετών εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης από την οποία εξήλθε το 2018.
  Δοκίμασε την έξοδό της στις αγορές με περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα εκδόσεων για το 2020, και για πρώτη φορά από το 2009 όπως και αποκόπηκε από τις αγορές.
  «Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.
  Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε στο 0,6% από το περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, μετά από την ένταξη της στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ (πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία).
  Η χώρα έχει δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφάλειας μετρητών ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις λήξεις χρέους για δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα (Τ-bills) θα μετακυλιστούν.
  Η χώρα θα πρέπει στο επόμενο έτος να καταβάλει 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους και 5,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων .
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η Ελλάδα θα δώσει στα Σκόπια ποσότητα εμβολίων κατά COVID-19 που θα παραλάβει.
  Η Ελλάδα θα παραδώσει στα Σκόπια ποσότητα εμβολίων που θα φθάσουν στην Αθήνα, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπτσε, μιλώντας στην Sitel TV.
  «Την Παρασκευή λάβαμε επιβεβαίωση από την Ελλάδα. Είχα μια συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μετά τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι από την πρώτη τους ποσότητα, η οποία θα φτάσει στην Αθήνα για τον πληθυσμό τους, μια ποσότητα θα διατεθεί για εμάς» δήλωσε ο Σκοπιανός (ή «Βορειομακεδόνας» κατά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ), υπουργός.
  Εδώ δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα: Πώς και γιατί η Ελλάδα θα δώσει εμβόλια στα Σκόπια; Αρκούν για το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας και θα δώσουν και στα Σκόπια; Με το ζόρι θα πάρουν 1.275.000 εκατομμύρια δόσεις μέχρις τις 31 Μαρτίου. Οι ίδιοι λένε ότι θέλουν να εμβολιάσουν 7.000.000 πολίτες μέχρι τέλους Ιουνίου.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το «όραμα» του Ζόραν Ζάεφ: «Η μαριχουάνα θα μας δώσει 250 εκατομμύρια ευρώ».
  Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προσμένει ότι τα Σκόπια το επόμενο έτος θα μπορεί να επιτύχει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ από την παραγωγή κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, εάν εγκριθούν νομικές αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους.
  Οι τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα θα αποποινικοποιήσουν την κατοχή μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας για προσωπική χρήση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.
  Παράλληλα, ανακοίνωσε μια συζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους σχετικά με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, η οποία θα σήμαινε ότι, σύμφωνα με το παράδειγμα του Άμστερνταμ, θα μπορούσε να αγοραστεί με άδεια χρήσης.
  Ακτιβιστές και ενώσεις που έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας λένε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα για αυτό το βήμα, όπως λένε, να τερματίσουν τη δίωξη όσων έχουν μαριχουάνα για προσωπική χρήση.
  Εκτός από προσωπική χρήση, ο Zaev ανακοίνωσε νομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στους καλλιεργητές κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς να εξάγουν το λουλούδι από το φυτό. Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός αναμένει έσοδα μόνο 250 εκατομμύρια ευρώ το 2021.
  Ζ.Π.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...