Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Η αερομεταφερόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2 έχει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού στους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τους ερευνητές της επιστήμης των αερολυμάτων.

 O κίνδυνος του κορωνοϊού στους κλειστούς χώρους | Περιβάλλον & Επιστήμη | DW | 20.08.2020

Κοροναϊός : Πώς μεταδίδεται με την ομιλία και με την αναπνοή σε εσωτερικούς χώρους.

                                                                                                        

Η αερομεταφερόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2 έχει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού στους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τους ερευνητές της επιστήμης των αερολυμάτων. Οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενώ η πιθανότητα αερομεταφερόμενης μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους είναι εξαιρετικά χαμηλή, στους εσωτερικούς χώρους, και δη σε εκείνους με υψηλή συνάθροιση ατόμων, ακόμη και η χρήση μάσκας προσώπου προσφέρει περιορισμένη προστασία. 

 

«Η έρευνα για τις αερομεταφερόμενες ασθένειες πριν από την τρέχουσα πανδημία είχε επικεντρωθεί κυρίως σε ‘’βίαια» φαινόμενα εκπνοής, όπως το φτάρνισμα και ο βήχας. Λιγότερη προσοχή είχε δοθεί στη μετάδοση αερολύματος (aerosol), αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να υποψιαζόμαστε, ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υψηλή μεταδοτικότητα της covid-19», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και κάτοχος της έδρας Fred Champion στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), σε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Covid-19 από τη σκοπιά της επιστήμης των aerosol», που έδωσε κατόπιν πρόσκλησης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι δύο αλγόριθμοι με τους οποίους θα γίνει ο εμβολιασμός

Όπως εξήγησε ο κ. Σιούτας χρειάστηκε χρόνος για τους επιστήμονες των αερολυμάτων να πείσουν την ιατρική κοινότητα ότι, λόγω του μικρού μεγέθους των αερολυμάτων και της δυνατότητάς τους να παραμείνουν στον αέρα αρκετές ώρες, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή γνώση για την μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω σταγονιδίων, απαιτείται επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο διασπείρεται ο ιός.

«Η κρίσιμη στιγμή ήρθε με τη δημοσίευση ενός ‘’challenge document» με τίτλο ‘’Είναι ώρα να αντιμετωπιστεί η μετάδοση της Covid 19 μέσω του αέρα», την 6η Ιουλίου 2020, απευθυνόμενο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογεγραμμένο από 239 διακεκριμένους aerosol επιστήμονες από όλο τον πλανήτη. Τρεις μήνες αργότερα, η θέση του ΠΟΥ έχει αλλάξει και αναγνωρίζεται ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο καθηγητής.

Πώς παράγονται τα αερολύματα με την αναπνοή και ομιλία

Πώς γίνεται όμως η μετάδοση του κοροναϊού μέσω αερολυμάτων που παράγουν άτομα, τα οποία είναι προσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά, χωρίς να φταρνίζονται ή να βήχουν;

«Οι άνθρωποι παράγουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων κάτω των 5 μικρομέτρων (μm), καθώς αναπνέουν και μιλούν. Αυτά τα εκπνεόμενα σωματίδια έχουν τυπικά διάμετρο περίπου 1 μm ή μικρότερη, και επομένως είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα αερολύματα δε γνωρίζουν καθόλου ότι υπάρχουν», ανέφερε ο καθηγητής.

Σημείωσε, δε, πώς «ακόμα και τα μεγαλύτερα σωματίδια που παράγονται από τον βήχα και το φτάρνισμα, είτε πέφτουν στο έδαφος λόγω βαρύτητας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είτε εξατμίζονται σε πολύ μικρότερα μεγέθη, στην περιοχή του 1 μικρομέτρου ή λιγότερο και μένουν στον αέρα πολλές ώρες».

«Αυτά τα μικρότερα σωματίδια ταξιδεύουν ελεύθερα στον αέρα και μεταφέρουν το ιογενές τους περιεχόμενο εκατοντάδες μέτρα από το σημείο εκπομπής τους», εξήγησε.

«Ένα σενάριο και τρεις υποθέσεις για τη διασπορά του SARS-Cov-2 σε ένα εστιατόριο»

Πώς όμως υπολογίζεται το ιικό φορτίο που παράγεται από τα αερολύματα σε έναν κλειστό χώρο;

Ο κ.Σιούτας παρουσίασε ένα πιθανό σενάριο, με τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Εξέτασε συγκεκριμένα πόσο πιθανό είναι να μεταδοθεί ο ιός από ασυμπτωματικούς φορείς σε ένα εστιατόριο.

Το σενάριο αφορά ένα εστιατόριο γύρω στα 50 τετραγωνικά μέτρα, με 3 μέτρα ύψος. Λαμβάνεται υπόψη ότι με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο αυτό υπάρχουν έξι τραπέζια των τεσσάρων ατόμων, συνεπώς υπάρχουν 24 πελάτες στο εστιατόριο, οι οποίοι θα παραμείνουν στον χώρο 2 έως 2,5 ώρες. Υποθετικά και με βάση επιδημιολογικές μελέτες ένα ποσοστό 10% ή δύο πελάτες στους 24 είναι ασυμπτωματικοί φορείς και δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται στη συνέχεια το ρίσκο των υπολοίπων 22 να μολυνθούν από τον ιό στο χρονικό διάστημα της παραμονής τους στο εστιατόριο.

Οι τρεις διαφορετικές υποθέσεις που εξετάζονται είναι το εστιατόριο να διαθέτει μόνο φυσικό αερισμό, από παράθυρα ή πόρτες, στη δεύτερη περίπτωση να διαθέτει σύστημα εξαερισμού και στην τρίτη περίπτωση να λειτουργεί και καθαριστής αέρα εσωτερικού χώρου.

Συνολικά ο κάθε ασυμπτωματικός φορέας υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο ώρες παράγει 12,6 ιικά αντίγραφα RNA του SARS-CoV-2, άρα οι δύο φορείς 25,2 ιικά αντίγραφα.

Έτσι, στην πρώτη περίπτωση όπου υπάρχει μόνο φυσικός αερισμός η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στον χώρο είναι 0,15 ιικά αντίγραφα RNA ανά κυβικό εκατοστό, στη δεύτερη περίπτωση με τη λειτουργία συστήματος εξαερισμού στα 0,10 ιικά αντίγραφα ανά κυβικό εκατοστό και στην τρίτη με τη λειτουργία του καθαριστή η συγκέντρωση πέφτει στα 0,034 ιικά αντίγραφα ανά κυβικό εκατοστό.

Για να υπολογιστεί το ρίσκο της μόλυνσης για καθέναν από τους μη ασθενείς πολλαπλασιάζεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στον χώρο με τα κυβικά μέτρα αέρα που αναπνέει κάποιος ανά δύο ώρες.

«Ξέρουμε ότι συνήθως ένας άνθρωπος όταν κάθεται αναπνέει γύρω στα 0,8 κυβικά μέτρα μέσα σε μία ώρα . Για τις δύο ώρες που κάθεται κάθε πελάτης στο εστιατόριο θα δούμε πόσα ιικά αντίγραφα RNA του SARS-CoV-2 θα έχει εισπνεύσει», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Συνεπώς, με βάση το χειρότερο σενάριο, όπου και ένα ιικό αντίγραφο RNA είναι ικανό για να μολυνθεί ένας άνθρωπος, στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό της μόλυνσης είναι 24%, στο δεύτερο 17% και στο τρίτο 5%. «Υπάρχουν πολλοί που θα πουν ότι θεωρητικά και ένα RNA copy μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, όμως συνήθως χρειάζονται 20-50 ιικά αντίγραφα. Από την άλλη όμως ο υπολογισμός της παραγωγής ιικών αντιγράφων ανά ml του σάλιου μας, αφορά έναν μέσο όρο και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παράγουν και 100 φορές περισσότερα ιικά αντίγραφα RNA, άρα αν λάβουμε υπόψη και αυτή την παράμετρο ο υπολογισμός είναι αρκετά λογικός», εξήγησε ο κ. Σιούτας.

Είναι αποτελεσματικοί οι καθαριστές αέρα;

Σε ό,τι αφορά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθεί η συμμετοχή των αερολυμάτων στη διασπορά του κορονοϊού ο κ. Σιούτας επισήμανε ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και η χρήση μάσκας προσώπου, είναι όλα στη σωστή κατεύθυνση», όμως «αν και οι μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγαλύτερων από 5 μικρομέτρων, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται στο 50% για μικρότερα σωματίδια, ακόμη και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά».

«Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από την Covid19, ειδικά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα. Η χρήση αυτών των συστημάτων θα πρέπει να συσταθεί από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως απαραίτητη για την εστίαση, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να φορούν μάσκες ούτως ή άλλως, αλλά θα είναι επίσης πολύ χρήσιμη για τη δημόσια προστασία σε όλους τους άλλους χώρους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, ιατρεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, πολυκαταστήματα και καταστήματα τροφίμων», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με την επιλογή κατάλληλου καθαριστή διευκρίνισε: «Αυτοί οι φορητοί καθαριστές αέρα εξοπλισμένοι με φίλτρα υψηλής απόδοσης (HEPA), για την αφαίρεση σωματιδίων και μπορούν να καθαρίσουν πλήρως εσωτερικούς χώρους 50 -100 τετραγωνικών μέτρων σε περίπου 15-20 λεπτά, αναλόγως μοντέλου. Η επιλογή του καθαριστή αέρα εξαρτάται κυρίως από τον όγκο του χώρου, όπου θα χρησιμοποιηθεί. Ένας εμπειρικός κανόνας λέει ότι ο ρυθμός ροής δειγματοληψίας του καθαριστή πρέπει να είναι τέτοιος ώστε ο όγκος του αέρα του συγκεκριμένου χώρου να περάσει από τον καθαριστή και να φιλτραριστεί περίπου 4 έως 5 φορές σε μία ώρα».

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

 8 σχόλια :

 1. Γερουσιαστής και γιατρός Rand Paul: «Οι μάσκες που σας αναγκάζουν να φοράτε αφορούν την υποταγή σας και τίποτα άλλο».
  Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του Breitbart Alex Marlow έδωσε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Rand Paul.
  Σε ερώτηση αναφορικά με τις μάσκες και τα μετρα για τον κορωνοϊό είπε:
  «Άλλο πράγμα είναι να σου πουν θα δώσεις την ελευθερία σου για να σώσουμε τη ζωή και άλλο να δώσεις την ελευθερία σου και να σου πουν τελικά η επιστήμη έκανε λάθος.
  Κάθε μια από τις απαγορεύσεις αυτές, όπως εφαρμόζονται από χώρα σε χώρα, αν παρατηρήσεις κάθε φορά που εφαρμόζονται όλα τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά. Στα εστιατόρια. Κανείς δεν μπορεί πλέον να κάτσει σε εστιατόριο. Δεν υπάρχει καμιά επιστήμη πίσω από αυτό. Τα μεσαία καθίσματα στα αεροπλάνα. Νομίζει κανείς ότι 12 ίντσες από την άλλη θέση, αντί για 6, κάνουν κάποια διαφορά; Δεν υπάρχει κανένα επιδημιολογικό στοιχείο για όλα αυτά.
  Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχεία ότι αυτά τα μέτρα επιβράδυναν την εξάπλωση. Η τροχιά του ιού δεν έχει επηρεαστεί από αυτά τα μέτρα. Νομίζω ότι το εμβόλιο μπορεί να το σταματήσει. Ειλικρινά αντιπαθώ κάτι τύπους σαν τον γιατρό του CNN τον Δρ. Sanjay Gupta που λέει ότι η μάσκα είναι πολύ καλύτερη ακόμη και από το εμβόλιο.
  Ε λοιπόν όχι δεν είναι. Οι μάσκες απλά δεν δουλεύουν. Είναι άσκηση υποταγής του κόσμου και τίποτα άλλο. Αυτό το πράγμα (ο ιός) «περνά» μέσα από το ταβάνι και ο κόσμος πεθαίνει.
  Μόνο η μάσκα Ν95 μπορεί να δουλέψει κάπως εάν τηρηθούν ορισμένες διαδικασίες.»
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τον Σεπτέμβριο έχει εντοπιστεί η «νέα» μετάλλαξη του κορωνοϊού: Μία από τις 4000 που έχουν εντοπιστεί!
  Από τον Σεπτέμβριο έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού Ν501Υ και είναι μία από τις περίπου 4000 μεταλλάξεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο ιός και η μόνη της διαφορά -όπως υποστηρίζουν επιστήμονες- είναι ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού.
  Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό R κατά 0,4. Αυτός ο αριθμός (70%) εμφανίστηκε σε μια παρουσίαση του Δρ Erik Volz, από το Imperial College London, την Παρασκευή.
  Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε… αλλά από αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι (μια προηγούμενη μετάλλαξη), αλλά είναι σημαντικό να το παρακολουθούμε αυτό».
  Όμως όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του BBC James Gallagher, δεν υπάρχει «συγκεκριμένο» σχήμα για το πόσο πιο μολυσματική μπορεί να είναι η μετάλλαξη. Οι επιστήμονες, των οποίων το έργο δεν είναι ακόμη δημόσιο, του έχουν πει αριθμούς πολύ υψηλότερους και πολύ χαμηλότερους από το 70%.
  Η νέα μετάλλαξη δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μόνη. Μέχρι σήμερα έχουν συμβεί περίπου 4.000 μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα S, δηλαδή στο μέλος του μικροβίου που έχει αλλάξει.
  Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, αυτές οι τροποποιήσεις συσσωρεύονται με ρυθμό περίπου μία έως δύο μεταλλάξεις ανά μήνα παγκοσμίως, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η νέα μορφή του SARS-Cov-2 κυκλοφορεί ήδη και εκτός Βρετανίας. Εντοπίστηκαν 9 κρούσματα στη Δανία, 1 στην Ιταλία, 1 στην Ολλανδία και 1 στην Αυστραλία.
  «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που ωθεί τον ιό να διαφεύγει» δηλώνει σχετικά ο καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας στο Κέιμπριτζ, Ραβί Γκούπτα. Τονίζοντας ότι «πρέπει να τον αποκωδικοποιήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα -και, βέβαια, δεν έχουμε το περιθώριο να διακινδυνεύσουμε. Το πιθανότερο είναι ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν θα επιδεινώσει την επιδημία. Μπορεί όμως να μας δυσκολέψει στο να τη διατηρήσουμε υπό έλεγχο».
  Ο Σερ Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συνέβη είτε στο Λονδίνο όπου έγινε αντιληπτή στις 21 Σεπτεμβρίου, ή στο γειτονικό Κεντ που ανιχνεύθηκε μια ημέρα νωρίτερα. Έως τα μέσα Νοεμβρίου το 28% των κρουσμάτων στο Λονδίνο οφείλονταν στην Ν501Υ. Την εβδομάδα 7-13 Δεκεμβρίου ευθυνόταν για το 62% των κρουσμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα.
  Όσον αφορά τα τρία καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη:
  Α) αν η Ν501Υ είναι πιο μολυσματική
  Β) αν προκαλεί σοβαρότερη νοσηρότητα και περισσότερους θανάτους και
  Γ) αν νικά ευκολότερα την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος
  Η αρμόδια επιστημονική επιτροπής που διαχειρίζεται την πανδημία στη Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι οι απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα είναι: ναι, όχι και όχι!
  Δηλαδή, η μετάλλαξη Ν501Υ, ΝΑΙ, είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες. ΟΧΙ δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή περισσότερους θανάτους. ΟΧΙ δεν εξουδετερώνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και των εμβολίων που μόλις έχουν εγκριθεί και έχουν αρχίσει να χορηγούνται.
  Παρ'όλα αυτά οι χώρες της Ευρώπης έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ελλάδα να τα διατηρεί ανοιχτά τουλάχιστον μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαλλάσσονται από κάθε νομική συνέπεια οι Pfizer/BioNTech για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά COVID-19 - Γιατί άραγε;
  Πλήρη ασυλία από ποινικές και αστικές ευθύνες θα έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση από τυχόν παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ταυτόχρονα με την έγκριση κυκλοφορίας τους: Η συμφωνία θα δίνεται «πακέτο» με την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου, όπως αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ.
  Ουσιαστικά οι φαρμακευτικές (βασικά η αμερικανική Pfizer, η γερμανική τουρκικής ιδιοκτησίας BioNTech και η επίσης αμερικανική Moderna που εφαρμόζουν τεχνική επέμβασης στα ριβοσώματα των κυττάρων-mRNA) απαλλάσσονται από τις τυχόν παρενέργειες, σε μία πρωτοφανή συμφωνία που εμμέσως πλην σαφώς αποτελεί ομολογία ότι θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια.
  Εκπρόσωποι μεγάλων νομικών γραφείων των ΗΠΑ, ήδη αντιδρούν στην ρύθμιση καθώς οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν να μηνύσουν πλέον ούτε την FDA που με πλειοψηφία 17-4 ψήφισε την έγκριση των εμβολίων.
  Ο δικηγόρος Rogge Dunn δήλωσε στο CNBC ότι «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να εκδοθεί γενικός νόμος περί ασυλίας, ενώ στις φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προσφέρεται μεγάλη προστασία ευθύνης βάσει του νόμου»
  Επίσης οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν ούτε να μηνύσουν για τις παρενέργειες που θα τους παρουσιαστούν ούτε τον εργοδότη τους, αν θέσει τον εμβολιασμό ως όρο απασχόλησης.
  Στην θέση των αγωγών αποζημίωσης το Κογκρέσο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για να καλύψει τους μισθούς και τα ιατρικά έξοδα για άτομα που έχουν θα τους παρουσιαστούν παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καλύπτοντας τις νοσηλείες τους και αποζημιώνοντάς τους οικονομικά αν είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά στην υγεία τους.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανάλογη ρύθμιση θα γίνει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δεσμεύσει και την Ελλάδα: Κανείς Έλληνας που θα ασθενήσει ή και θα χάσει την ζωή του, πιθανόν, από τις παρενέργειες του εμβολίου mRNA που μονοπωλικά θα διατεθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, δεν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση αυτός ή η οικογένεια του θανόντος.
   Ο γραμματέας υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ Alex M. Azar για να περάσει την απαλλαγή των φαρμακευτικών από ποινικές και αστικές ευθύνες, επικαλέστηκε νόμο σχετικά με την έκτακτη ανάγκη του 2005, που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να παρέχει νομική προστασία στις εταιρείες που παράγουν ή διανέμουν κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως εμβόλια και άλλες θεραπείες, εκτός εάν υπάρχει «εσκεμμένη κακή συμπεριφορά» από την εταιρεία.
   Η νομική προστασία θα διαρκεί έως το 2024, δηλαδή μια περίοδο που θα έπρεπε κανονικά να ολοκληρωθούν οι έρευνες για το εμβόλιο κατά του COVID-19 για να είναι ασφαλές και άρα τότε οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δώσουν 100% ασφαλές εμβόλιο και να έχουν νομικές συνέπειες αν αυτό δεν συμβεί!
   Ετσι, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να μηνυθούν για χρηματικές αποζημιώσεις σε δικαστήριο» σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των προϊόντων για θεραπεία ή προστασία από τον Covid19, αλλά μετά θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ένα «ασφαλές εμβόλιο»!
   Ο δικηγόρος Rogge Dunn δήλωσε στο CNB ότι ένας από τους λόγους για την σκανδαλώδη προστασία των φαρμακευτικών έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία απαιτείται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. «Όταν η κυβέρνηση είπε, "θέλουμε να το αναπτύξετε αυτό τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως" οι κατασκευαστές είπαν στην κυβέρνηση, "Ναι, αλλά θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων"».
   Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος και «φωτίζει» την πολιτική των κυβερνήσεων: Γνωρίζουν ότι τα εμβόλια θα έχουν παρενέργειες και πολύς κόσμος ίσως χαθεί, καθώς δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου (τουλάχιστον των δύο αμερικανικών και της τουρκογερμανικής εταιρείας).
   Αλλά προτιμούν τις απώλειες, τις οποίες προφανώς θεωρούν ως «λογικές» προκειμένου να υπάρξει ένας μαζικός εμβολιασμός και «ανοσία της αγέλης»
   Εκτός και αν κρύβεται και κάτι άλλο που απλά δεν πρόκειται ποτέ να το ανακοινώσουν.
   Ζ.Π.

   Διαγραφή
 4. Ανατροπή από τον CDC για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer: Έχουν ασθενήσει πάνω από 3.100 εμβολιασμένοι.

  Ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer-BioNTech to αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων (CDC).
  Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεσή του για την πρόοδο των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, το CDC αναφέρει ότι οι περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών μέχρι την και την Παρασκευή έφτασαν τις 3.150!
  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα συμβάντα παρενεργειών έντονης αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία) τα οποία ανέρχονταν σε εννέα.
  Σύμφωνα όμως με τον CDC τα συμβάντα έχουν φτάσει στα 3.150. Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του αυτά αφορούν άτομα «τα οποία είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουν καθημερινές δουλειές και δραστηριότητες, δεν μπορούν να εργαστούν και απαιτείται παρακολούθηση από γιατρό ή επαγγελματία του χώρου της υγείας».
  Η εξάπλωση των περιστατικών αναφυλαξίας στις ΗΠΑ είναι ταχύτατη και συμβαδίζει ανάλογα με την πρόοδο του εμβολιασμού.
  Έτσι στις 14 Δεκεμβρίου οι λήπτες της 1ης δόσης του εμβολίου ανέρχονταν στους 679 και οι περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων στις 3.
  Οι αριθμοί αντίστοιχα για τις υπόλοιπες ημέρες είναι:
  15Δεκεμβρίου: Λήπτες 6.090 - Ασθένησαν 50
  16 Δεκεμβρίου: Λήπτες 27.823- Ασθένησαν 373
  17 Δεκεμβρίου: Λήπτες 67.963- Ασθένησαν 1.476
  18 Δεκεμβρίου: Λήπτες 112.807- Ασθένησαν 3.150
  Αλλά αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και για το mRNA-1273 το εμβόλιο της Moderna.
  Σε 15.185 άτομα τα οποία μετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου, έντονες αλλεργικές αντιδράσεις τις πρώτες 28 ημέρες παρουσίασαν τα 3.632 ή το 23,9%.
  Ζ.Π.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Moderna : Αυτές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου σύμφωνα με τον FDA.
  Ο FDA υπενθυμίζει πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια είναι συχνές καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανοσολογική απόκριση που δείχνει ότι η ουσία λειτουργεί.

  Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο Covid-19 της Moderna.
  Πιο σπάνια συμπτώματα θεωρούνται ο εμετός και το πρήξιμο του προσώπου σύμφωνα με νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από τον FDA.
  Οι δύο αλγόριθμοι με τους οποίους θα γίνει ο εμβολιασμός
  Σύμφωνα με τον αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά πιο «ανεκτό» από άτομα άνω των 64 ετών τα οποία και στη πλειοψηφία τους νοσούν πιο βαριά από ότι οι νέοι στον Covid-19.
  Ο FDA υπενθυμίζει πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια είναι συχνές καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανοσολογική απόκριση που δείχνει ότι η ουσία «λειτουργεί».
  Σύμφωνα με τον FDA:
  • Περισσότεροι από 9 στους 10 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο ένιωσαν πόνο στο σημείο της ένεσης,
  σχεδόν 7 στους 10 ένιωσαν κόπωση και
  • περίπου 6 στους 10 είχαν πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους.
  Επίσης:
  • Περισσότερο από το 44% των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο ανέφεραν ότι είχαν πόνο στις αρθρώσειςπάνω από το 43% ανέφεραν ρίγη
  • Ο FDA σημείωσε ότι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στο 0,2% έως 9,7% των συμμετεχόντων και ήταν πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση.
  Υπενθυμίζεται πως όπως το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA την περασμένη εβδομάδα, έτσι και εκείνο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση μερικών εβδομάδων.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι ημερομηνίες-σταθμοί της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

  Το 2020 ξεκίνησε με έναν άγνωστο ιό και τελείωσε με παραπάνω από ένα εμβόλιο γι' αυτόν. Συμπτωματικά, μέσα σε ακριβώς ένα έτος, η ανθρωπότητα ολοκλήρωσε μία τροχιά από τη σοβαρή απειλή έως τη μεγάλη ελπίδα.
  Ακολουθεί ένα αναλυτικό «ημερολόγιο» των εξελίξεων, με βάση κυρίως την καταγραφή τους από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», το οποίο ανακήρυξε σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της φετινής χρονιάς την τόσο γρήγορη ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για την Covid-19.
  31 Δεκεμβρίου 2019: Οι υγειονομικές αρχές στη Γουχάν της Κίνας αναφέρουν για πρώτη φορά μυστηριώδεις περιπτώσεις πνευμονίας.
  8 Ιανουαρίου: Ένας νέος κορωνοϊός αναγνωρίζεται δημοσίως ως η αιτία γι' αυτά τα περιστατικά.
  10 Ιανουαρίου: Κινέζοι επιστήμονες, με μεγάλη ταχύτητα, δημοσιοποιούν το γονιδίωμα του κορωνοϊού στο virological.org.
  20 Ιανουαρίου: Επιβεβαιώνεται η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  23 Ιανουαρίου: Γίνεται γνωστό ότι ο νέος κορωνοϊός έχει γενετική ομοιότητα 96,2% με έναν κορωνοϊό στις νυχτερίδες.
  24 Ιανουαρίου: Αρχίζει το lockdown στη Γουχάν.
  30 Ιανουαρίου: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει το επιδημικό ξέσπασμα στην Κίνα ως επείγουσα κατάσταση διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
  5 Φεβρουαρίου: Αρχίζει η καραντίνα δύο εβδομάδων στο κρουαζερόπλοιο «Diamond Princess» όπου βρέθηκαν κρούσματα του νέου ιού. Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι η προχωρημένη ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και το ανδρικό φύλο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό.
  11 Φεβρουαρίου: Ο ιός «βαφτίζεται» SARS-CoV-2.
  17 Φεβρουαρίου: Γίνεται αντιληπτό ότι πολλές μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις λοίμωξης έχουν οδηγήσει σε ταχεία εξάπλωση της Covid-19.
  19 Φεβρουαρίου: Οι επιστήμονες έχουν την πρώτη εικόνα σε ατομικό επίπεδο της δομής της προεξέχουσας πρωτεΐνης-ακίδας (spike) του κορωνοϊού, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
  23 Φεβρουαρίου: Η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα που «χτυπά» η επιδημία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
  11 Μαρτίου: Ο ΠΟΥ κηρύσσει πανδημία.
  16 Μαρτίου: Ξεκινούν οι δοκιμές των εμβολίων της αμερικανικής Moderna και της κινεζικής CanSino. Παράλληλα, ένα επιδημιολογικό μοντέλο του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου θορυβεί την επιστημονική κοινότητα και την έως τότε χαλαρή βρετανική κυβέρνηση, προβλέποντας ανυπόφορη πίεση στα συστήματα υγείας εάν δεν ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
  26 Μαρτίου: Η ανακάλυψη εκτεταμένης παρουσίας του γενετικού υλικού (RNA) του κορωνοϊού στα νοσοκομεία δείχνει ότι αυτός μεταδίδεται αερογενώς. Παράλληλα, η Νέα Υόρκη γίνεται το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ.
  30 Μαρτίου: Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δίνει επείγουσα έγκριση κυκλοφορίας για την υδροξυχλωροκίνη ως φάρμακο κατά του ιού.
  3 Απριλίου: Γίνεται αντιληπτό ότι η Covid-19 μπορεί να κάνει ζημιά στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεφρά και στον εγκέφαλο.
  19 Απριλίου: Πρώτες ενδείξεις ότι ένα εμβόλιο μπόρεσε να προστατεύσει τα πειραματόζωα (μαϊμούδες) από τον κορωνοϊό.
  24 Απριλίου: Ανακοινώνεται ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς παίζουν μεγάλο ρόλο στη μετάδοση της Covid-19.
  27 Απριλίου: Γίνεται γνωστό ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη μπορεί να μειώσει τη διάρκεια νοσηλείας των σοβαρά νοσούντων.
  1η Μαΐου: Η FDA εγκρίνει επειγόντως τη ρεμδεσιβίρη.
  4 Ιουνίου: Μεγάλα ιατρικά περιοδικά αναγκάζονται -λόγω λαθών- να ανακαλέσουν επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε αυτά.
  5 Ιουνίου: Ανακοινώνεται ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν μειώνει την πιθανότητα θανάτου σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19.
  6 Ιουνίου: Ο ΠΟΥ συνιστά την ευρεία χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους από όλους και όχι μόνο από το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες, όπως συμβούλευε έως τότε.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 15 Ιουνίου: Η FDA ανακαλεί την επείγουσα έγκριση για την υδροξυχλωροκίνη.
   16 Ιουνίου: Ανακοινώνεται ότι το φάρμακο δεξαμεθαζόνη μειώνει τη θνητότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό.
   7 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ ενημερώνουν ότι αποσύρονται από τον ΠΟΥ διαμαρτυρόμενες για τον χειρισμό της πανδημίας εκ μέρους του.
   9 Ιουλίου: Οι πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσουν για καιρό («μακρά Covid-19»).
   25 Αυγούστου: Πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση επαναλοίμωξης του ίδιου ατόμου με τον κορωνοϊό.
   24 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνεται ότι ένα ποσοστό (έως 14%) των σοβαρών λοιμώξεων Covid-19 συνδέονται με γενετικούς παράγοντες.
   Οκτώβριος: Ευρώπη και ΗΠΑ βιώνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
   9 Νοεμβρίου: Οι Pfizer/BioNTech ανακοινώνουν αποτελεσματικότητα περίπου 95% των δοκιμών του εμβολίου τους.
   11 Νοεμβρίου: Η Ρωσία ανακοινώνει αποτελεσματικότητα περίπου 92% στο εμβόλιό της «Σπούτνικ-5».
   16 Νοεμβρίου: Αποτελεσματικότητα περίπου 95% για το εμβόλιό της ανακοινώνει και η Moderna.
   2 Δεκεμβρίου: Η Βρετανία εγκρίνει πρώτη το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
   5 Δεκεμβρίου: Η Ρωσία πρώτη στον κόσμο ξεκινά μαζικούς εμβολιασμούς με το δικό της εμβόλιο «Σπούτνικ-5».
   8 Δεκεμβρίου: Η Βρετανία ξεκινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
   14 Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί και στις ΗΠΑ με το ίδιο εμβόλιο.
   21 Δεκεμβρίου: Θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για να εγκρίνει την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
   Τέλος Δεκεμβρίου: Αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Ζ.Π.   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...