Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
Θησαυροί της Βεργίνας στην Οξφόρδη
Η ΓΕΝΙΑ του Μακεδόνα στρατηλάτη Αλέξανδρου αλλά και η ιστορία της κοιτίδας του, οι Αιγές, αποκαλύπτονται στη μεγάλη έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας», που θα ανοίξει τις πύλες της στις 7 Μαρτίου, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τη νέα αίθουσα περιοδικών εκθέσεών ενός από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Το υλικό της προέρχεται από το περίφημο μουσείο των Αιγών του Δήμου Βεργίνας, πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων. Η διαδρομή του χρόνου στην έκθεση στοιχειοθετείται μέσα από 551 αντικείμενα με αφετηρία το τέλος των μυκηναϊκών χρόνων και καταλήγοντας στο 311 π.Χ., χρονιά που ο γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου και της Ρωξάνης και εγγονός του Φιλίππου Β'Α, Αλέξανδρος Δ'Α, δολοφονήθηκε σε ηλικία 12 ετών με διαταγή του Κάσσανδρου. Tον τάφο του άτυχου πρίγκιπα ανακάλυψε το 1979 ο Μανώλης Ανδρόνικος. Τα περισσότερα αντικείμενα που θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους σκοπούς της έκθεσης αποτελούν ανασκαφικά ευρήματα των τελευταίων δύο δεκαετιών, που με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ παρά φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια και στις αποθήκες του μουσείου, ενώ 24 από αυτά προέρχονται από την έκθεση των θησαυρών των βασιλικών τάφων.
Oπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Αγγελική Κοτταρίδη –αρχαιολόγος διευθύντρια της ΙΖ'Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων– φιλοδοξεί να αποτελέσει «ένα έναυσμα επιστημονικού διαλόγου, στην καρδιά του κατεξοχήν διεθνούς κέντρου κλασικών σπουδών». Ενώ η ιδιαιτερότητά της είναι, όπως τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, ότι η «επιλογή έγινε περισσότερο με κριτήρια ιστορικά παρά αρχαιολογικά προκειμένου να φανούν η ταυτότητα και η πολιτιστική εξέλιξη των Μακεδόνων, από τον μυθικό πρόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηρακλή, έως τον τελευταίο της γενιάς του, Αλέξανδρο Δ'Α, γιο του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης». Επίσης η Αγγελική Κοτταρίδη θεωρεί ότι η παρουσίαση της έκθεσης στην Οξφόρδη θα προωθήσει σημαντικά την επιστημονική έρευνα, επειδή υπάρχουν «αντικείμενα που επιλέχθηκαν ακριβώς για να αποτελέσουν έναυσμα επιστημονικού διαλόγου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η παρουσίαση θα έχει εσωστρεφή ακαδημαϊκό χαρακτήρα». Στο «στήσιμο» της έκθεσης δίνεται αρκετή έμφαση στα γεωμετρικά χρόνια (ή πρώιμη εποχή του σιδήρου 10ος-8ος αιώνας) –«εποχή του μύθου»– και με άξονα τους Τημενίδες ηγεμόνες παρακολουθεί τις εξελίξεις των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.
Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης αφορούν τον βασιλιά, τον ρόλο του ως αρχιερέα, τις βασιλικές ταφές, τον ρόλο της γυναίκας στην μακεδονική Αυλή, τις βασίλισσες, τις πρωθιέρειες, το συμπόσιο ως κεντρική εκδήλωση στη ζωή των Μακεδόνων και το ανάκτορο των Αιγών. Στόχος είναι η όσο γίνεται πιο «ζωντανή» και γλαφυρή παρουσίαση του υλικού και για τον σκοπό αυτό θα επιστρατευθούν διάφορα εποπτικά μέσα όπως το βίντεο. Με εξαίρεση το πορτρέτο του Αλέξανδρου από την Πέλλα, τα αντικείμενα προέρχονται όλα από τις Αιγές και τη χώρα των Αιγών.
ΠΗΓΗ:http://www.express.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.